Svařák

Píšete vy…

Nečekejte nic objevného, všichni to již znáte. Někdo svařákem rozhání nachlazení a jiné neřády, někdo jím rozmrazuje běžkaře, někdo jím zkouší navodit vánoční atmosféru. K chladnější polovině roku svařák prostě patří.

 

povinně: víno různé kvality, cukr, hřebíček, celá skořice volitelně: badyán, muškátový květ, mletá skořice, citrón, pomeranč, rum, …

Nasucho roztavte cukr. Doporučuji třtinový (když zbyde, vrazíte ho v létě do mojita), nicméně postačí i normální. Nechte jej lehce zkaramelizovat, ale nepřežeňte to – mohl by vám zhořknout. Potom zmírněte teplotu a až začne znovu tuhnout, tak zalejte trochou vařící vody. Je důležité, aby rozdíl teplot obojího byl co nejmenší – studenou vodu do rozpáleného cukru nechť lijí pouze milovníci audiovizuálních efektů. Přidejte skořici, hřebíček, případně další koření a povařte. Toto je také důležité – z koření se vám uvolní žádané aroma. Nakonec přidejte víno a zahřejte. Toto je extrémně důležité, kdybyste to přehnali až k bodu varu, přišli byste o alkohol (vypařuje se při nějakých 78 °C) a svařák by vám nefungoval! ;) Když se Vám na hladině objeví bílé bublinky, je ten spravný čas svařák přes sítko přelít do sklenice.

Sváříte

  • červené? bílé?
  • pouze vína s přívlastkem?
  • pouze vína z krabice?
  • s jiným kořením?
  • s kořením z pytlíku?
  • s rozpustným “kořením“ z pytlíku?
  • úplně jinak?
  • i v létě?
  • pouze v přilbě?

Vyvařte se v diskuzi!

Reklama

Komentáře

No já svařuji málokdy a obvykle......no to, co ostatní pijí a pomlaskávají, to my používáme na vaření a svaření.....takže asi tak

  • obvykle červené-to bílé víno se mi ke koření a cukru tedy nějak nehodí
  • obvykle svařuji s normálním celým kořením, ale občas vyzkouším z pytlíku (abych usoudila, že není nad celé koření)
  • v létě?? To snad spíše punč…
  • v přilbě? To bych pak musela dělat chilli v rukavicích a to se mi taky nechce :-)

Svařák miluju, vždycky se kvůli němu těším na zimu. Svařuju hlavně bílé víno, nějaké sladší, stolní. Svařák snese ledacos :o) Co svařák nesnese je hnusné instantní koření z pytlíku, nebo sice jednotlivé celé,ale zase vyčpělé koření.Vystačím si se skořicí a hřebíčkem,ale mám v plánu i badyán, až se dostanu do kořenářství. Přítel se mi bude určitě smát, protože Badyán se jmenuje jeden můj potkan, tak abych si to nespletla :o)

Teď je ideální doba na svařáky! Mám radši svařák z červeného vína. Používám dobré víno, které bych normálně pila i bez nutnosti svaření, ale zase žádné extrémně dobré, tak něco mezi :o)

Přidávám (kromě skořice, hřebíčku a badyánu) pár koleček pomeranče a do hotového svařáku ještě panáka Cointreau.

Nordy: téda tomu říkám upgrade s tím Cointreau, to stojí za zkoušku, i když nevím, jestli mi ho nebude líto

Nordy:

tak ta zmínka o cointreau byla ďábelská :)) další záminka pro likvidaci mé láhve s grand marnier :)))))

jejda, tak jsem svařila jablko, pomeranč, koření a nalila to na rum, punč a pomerančový džus. A přikápla k tomu to Cointreau ;-)) Ňák se mi z toho motají prsty na klávesnici.,.,.,.,!!!

5: Záminka se vždycky najde :o)) Grand marnier – mňám! Úplně jsem si vzpomněla, jak jsem si v Paříži dala jako dezert sladké soufflé, Přinesli mi krásné žluté suflátkor rozinkama, pak číšník otevřel láhev grand marnier a třetinu mi nalil na to soufflé… to bylo šíleně dobrý!

6: Taky zajímavá kombinace. Děláte mi chutě!

Jak si tady tak ctu, premyslim, jestli mam hlad, nebo zizen…a jdu dolu do Zabky koupit nejake to chateau tetrapak at se u svaraku lepe premysli, jestli uz mam hlad :-)

Že by druhá runda s Grand M? au, teď mě praštila klávesnice ;-)

Provedl jsem upgrade svaraku jablecnou palenkou 60% a chutna to nadmiru znamenite – nato jak prasacky jsem ho uvaril (skorice mleta, rebicek jen posledni 2ks, volitelne ingredience 0).

Nám vyzkoušené, že chuť svařáku neuvěřitelně vylepší trocha medu.

Já jsem vychytal tuto sestavu: karamel z třtinového cukru, hřebíček, celá skořice a jako bonus pár kuliček zeleného pepře a jedna kulička nového koření. Taková inspirace lahvičkou Glogu z Ikea. Zatím samý úspěch.....

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)