Ochutnávka Fair Trade kávy a kakaa z celého světa

Z ospalého ňecka rovnou do zastíněných plantáží plných vzrostlých kávovníků. Celý cuketkův degustační tym pro vás ochutnával Fair Trade kávy z celého světa. Při ochutnávání jsem u kávy poprvé vyzkoušel přesný postup degustace kávy, o kterém jsem tady už psal. Jako bonus jsem připojil ochutnávku dvou vzorků férového kakaa…

Degustace kávy

Aby byla degustační pranice o post nejlepšího vzorku zajímavá, přimíchal jsme mezi šest „férových“ vzorků dva „neférové“, aby to měli složitější. Při ochutnávání jsme použili pečlivý postup degustace (viz. výše) a proto jsem jednotlivé vzorky předem anonymizoval. Bezejmenné číselné označení vzorků není tak jednoduché jak se zdá a i navzory našemu trojitě slepému systému, jsme v tom měli za chvilku pěkný chaos ;) Kromě degustace jsem všechny kávy průběžne testoval na sobě samém v klasickém kávovaru na espreso.

Následjící představení káv a jejich hodnocení berte pouze jako orientační. Zakládá se totiž silně na mých osobních preferencích. Přesto bylo pozoruhodné, že i taková tlupa amatérů (=cuketkův degustační tým) se na základních charakteristikách kávy systematicky shodovala. Vzorky představím vzestupně podle mé preference, absolutního vítěze tedy uvidíte až na konci ,)

Fair Trade káva z Tanzánie (250g mletá, 122,- Kč)

Tato káva je ze směsi tanzanské arabiky (75%) a kamerunské robusty (25%). Arabika pochází z Fair Trade projektů v oblasti Kagera a Klimanjaro, robusta pak z Kamerunu. Káva pochází z německého trhu, konkrétně od firmy GEPA, která se specializuje n Fair Trade produkty.

Jedná se o silně praženou směs (dark roast) se středně výraznou a mírně nakyslou vůní připomínající jabkovici (ano!) nebo sušené ovoce (jablka, meruňky). Káva se vyznačuje vysokou aciditou, slabším tělem a nižším spektrem chuti. Přítomnost robusty ve směsi zaručuje vyšší obsah kofeinu. Mně osobně tenhle styl nevyhovuje. Jedná se ale o jednu z levnějších káv, takže to vše odpovídá.

Fair Trade Monte de Oro Costa Rica (250g mletá, 112,- Kč)

Příjemně a silně vonící jednodruhová Fair Trade káva (100% arabika), opět pochází od německé firmy GEPA.

Tato káva se nám jevila jako dvojče kávy předchozí, tentokrát ovšem s velice příjemnou a silnou vůní suché směsi a líbivým aroma zalité kávy. V chuti převládá opět velmi silná acidita, která nedává moc prostor k hledání hloubky chuti.

FT & Bio Café Compañero Nicaragua (250g mletá, 163,- Kč)

100% arabika, zároveň bio i fair trade káva v jednom. Kávu dodává primárně pro německý trh firma DWP.

Barevně, vůní i chuťově se jednalo o silně praženou kávu – pro nás ochutnávající možná trošku až moc. Vůně i aroma připomínalo grilovanou papriku. Acidita opět silná až vtíravá, ale káva to vyrovnávala středně hutným tělem. Chuť a dochuť kávy byla slabší.

Nefér brazilská káva Tchibo Privat Kaffee (500g nemletá)

U nás myslím tato řada kvalitnějších druhů kávy Tchibo ani není k dostání. Jedná se o velice jemně praženou brazilskou kávu, na kterou jsem si už stačil vypěstovat za čas docela nechuť (to je to 500g balení! ;). Je to káva s kopavou aciditou, kofeinově slabá ale nakonec docela harmonická a s příjemným aroma. Tato káva otevírá střední třídu námi testovaných vzorků – tj. jest velice dobře pitelná.

Fair Trade & Bio káva NicaMex (250g nemletá, 114,- Kč)

Zajímavá bio & fair trade káva ze směsí arabiky z Mexika a Nikaraguy. Tuto káv na evropský trh dodává nezisková organizace El Puente působící přímo v rozvojových zemích, kde se stará o jednotlivé fair trade projekty. Web je německy, ale jsou tam docela pěkné údaje o jednotlivých projektech a tahle zajímavá tabulka s cenovou kalkulací produktů.

Je to káva středně silně pražená s příjemným a vyváženým aroma. Acidita je živá v přiměřené harmonii s tělem kávy. Chuťová hloubka i dochuť je taková „líbivě harmonická“, sami jsme nevěděli jak to pořádně popsat. Více než velmi pitelná káva za naprosto perfektní cenu!

Nefér káva Starbucks Colombia Nariño Supremo (250g nemletá, cca 300,- Kč)

Káva od mého oblíbeného mekdonalda na kávu :) Jedná se o kávu s velice plným tělem a silným aroma, kde jsme téměř nechutnali žádnou aciditu. Tohle je kávička, kterou už téměř dopíjím a přesto ji s každým šálkem pečlivě vychutnávám. ňíkal jsem si, že ji asi žádná férovka neporazí, ale přesto se zadařilo a to hned dvěma výtečným vzorkům!

Fair & Bio Café Sidamo Etiopie (250g mletá, 181,- Kč)

Naprosto božská etiopská káva ze stáje frimy DWP. Etiopie je země odkud káva pochází a tato odrůda Sidamo z náhorních pološin v nadmořské výšce 1700m dělá své zemi tu nejlepší pověst.

Káva má příjemnou aciditu, která decentně perlí a dává prostor opravdu hluboké chuti. Aroma i chuť je nečekaně komplexní a já osobně v ní dokážu hledat malé odstíny klidně i donekonečna. Dochuť kávy stojí opravud zato, pokud si dáte pořádně silné espreso, vydrží vám v puse nejmíň půl hodiny. O tomto vzorku bylo prohlášeno, že se chová až moc „jako voňavka“ a je to pravda pravoducí.

Fair & Bio Espresso mix (250g mletá, 181,- Kč)

Absolutně nejférovější vítěz! Blend tří arabik – Kolumbie, Nikaragua a Bolívie. Tuto směs na espresso musel namíchat samotný Lucifer :)

Káva naprosto vyčnívala ze všech ostatních vzorků, kdybych na to měl použít cuketky tak je tam suverénní devítka. Umrtvující, superplná vůně a aroma. Hutná a přitom sametově jemná chuť/tělo ve které se proplétají pouze náznaky acidity. Sladká dochuť trvá asi hodinu a máte potom tendenci nic nejíst ani nepít, jen abyste si ji na patře udrželi.

Pokud jste při termínech jako Fair Trade a bio konzervativní a chcete sáhnout na jistotu, tak toto je káva pro vás. Myslím, že přesvědčí i ty největší skeptiky – bezkonkurenční cena, FT&BIO a špičková kvalita!

Fair Trade & Bio Kakao

Na závěr dvojka kakají! Jako první je El Ceibo Bio & FT Kakao (250g za 112,- Kč, fa GEPA). Toto kakao pochází z Bolívie a vyznačuje se pikantní až mírně trpkou chutí. Zřejmě by se nestalo mým favorite, ale dvojkombinace Bio a Fair Trade – to se nevidí tak často a proto má mou podporu .)

U druhého, tentokrát „pouze“ Fair Trade kousku nemusím ani přivírat očko! Afrika Kakao (250g za 112,- Kč, fa GEPA) u mne sklidilo fatální úspěch. Toto kakao z bobů z Ghany a Pobřeží slonoviny se vyznačuje sametově matnou barvou a chutí, jako z filmu noir. Přesně takové se dá bezpečně použít jako kožešinka na povrch tiramisu. Dá se pojídat skoro jen tak, není trpké ani hořké – naopak, lehoučké & lahodné!

Vzorky zdarma k ochutnání poskytla firma Ing. Martin Kobera – Fairově.cz, prodejce fair trade a bio výrobků z celého světa. Pokud si chcete toto zboží koupit nebo chcete zjistit další informace o fair trade produktech, navštivte stránky firmy: http://www.fairove.cz

Reklama

Komentáře

Stále jsem váhal, kterou „fair kávu“ ochutnat – díky tomuto zajímavému povídání je dilema prakticky vyřešeno. Takže díky za tuto ochutnávku…

ad. kakao: podle toho co čtu výše se vůbec nelze divit, že svodům ghanských kakaových bobů podlehl i „direktor“ Michal Kraus (a obětoval svou bohatou politickou kariéru)… ;-D

Rádo se stalo, taky jsem si našel svého favorita :)

Ano kakao z Ghany má v Česku silnou sociálně-demokratickou tradici…

Ty Fair Trade kávy vypadají fajnově, nezkoušel jste ale někdo bio kávu z Delvity? Přemýšlím o ní, i když do té férovky asi nakonec půjdu. Jen je škoda, že je neprodávají v nějakých dozách, za tu cenu by jim to víc slušelo. Na druhou stranu féroví zákazníci možná preferují jednoduché obaly, kdo ví.

Tak tu jsem nezkoušel a asi ani zkoušet nebudu, můj „future coffee shopping list“ už je dlouhý asi kilometr :)))

ad ty dózy, no ony všechny tyhle „gourmet coffees“ počítaj stím, že už máš doma nějakou pořádnou dózu z keramiky/kovy, která dobře těsní a kam si to přesypeš. ty dózy jak se v nich kávy prodávají většinou nejsou nic moc a spíš ten výrobek zbytečně prodraží.

Velice zajímavý článek! Dík ;)

Aflatoxinů bych se u kávy nebál. Jsou pro to hned dva důvody:

1) pokusy prokázaly, že i aflatoxiny kontaminovaná káva je aflatoxinů zbavena pražením až z 97%, zbytek potom při samotné úpravě kávy. tj. do npoje se ti nedostane skoro nic (a to i vpřípadě kontaminace, kvalitní káva není kontaminovaná)

2) taniny obsažené v kávě omezují růst afaltoxinů

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)