Jahodová tříšť

Píšete vy…

Konečně se začínají objevovat české jahody, které mají tu správnou chuť. Dnes přicházím s něčím značně jednodušším, než byla švestková zmrzlina.

Nechci se chlubit cizím peřím, tento recept jsem kdysi viděla v TV pořadu Delie Smithové. Mám jí ráda. V dnešní době frčí úplně jiné typy, a tak se může zdát někomu školometsky nudná, ale mně vyhovuje, protože přesně vysvětlí kolik čeho, jak co dělat a proč.

Jahodová tříšť se připraví velmi jednoduše, není třeba zmrzlinový strojek. Ovšem pokud jste si ho přece jen pořídili (zdravím Pivli!), značně to zrychlí výrobu. Také konzistence bude jiná. Místo hrubozrnné granity dostanete jemný sorbet, kterým můžete naplnit nejen velkou dózu, ale i malé mističky, formičky na nanuky apod.

Suroviny
  • 500 g jahod
  • 500 ml vody
  • 180 g cukru krupice
  • 3 lžíce citronové šťávy (= cca 1 menší citron)
 

Jahody umyjeme, zbavíme stopek a rozmixujeme v robotu, postupně přidáme cukr, citronovou šťávu a vodu a chvilku mixujeme, až se cukr rozpustí a směs je hladká. Přes jemnější síto přecedíme tak, abychom se zbavili zrníček. Pak jsou dva způsoby:

  1. Pokud máme strojek, směs do něj nalijeme (jestli je jí moc, zbytek dáme třeba do formiček na nanuky) a po zhruba 30 minutách je hotovo a směs přendáme do dózy a dáme do mrazáku.
  2. Pokud ho nemáme, směs nalijeme do dózy, dáme do mrazáku a za 3 hodiny vyndáme. Okraje budou zmrzlé, ale střed tekutý. Vidličkou vše rozrýpáme a dáme opět do mrazáku. Za další 2 hodiny znovu, pak ještě jednou. Výsledkem by měla být sypká hmota s hrubými krystaly.

Hmota v mrazáku úplně ztuhne, proto je dobré ji před podáváním nechat 15–20 minut venku. Všechno to vyndavání a rýpání se zdá zbytečné, ale kdybychom dózu uložili do mrazáku a nedělali nic, měli bychom velkou kostku jahodového ledu a žádný pobyt venku by ji nepřeměnil na tříšť.

Dobrou chuť!

Reklama

Komentáře

To zní letně!
Zatím naše dozrávající jahody střežím před zlodějskými strakami a veverkami, pak vyzkouším. Zrníčka by nám ani moc nevadila.

A naučil jsem se nové české slovo: dóza!

Také zdravím! Pěkný recept! :-)
Ledové tříště mám ráda, takže tento receptík ozkouším, hlavně se ale chystám na strawberry cheesecake ala Haagen Dazs. Poreferuji, jak se zadařilo.
Zmrzlinovač Mickey Mouse funguje jak má, tak snad se to povede.

1.: S tím původem slov opatrně! Víte přeci, že všechna slova pocházejí z řečtiny! Krom robota a roucha. ;-)))

Ideální na horké letní odpoledne. Ale se mnou je problém – jahody se nikdy nedočkají dalšího zpracování, protože je sním okamžitě a samotné :o) Když už nějaké zapomenu v lednici, skončí v jahodovém daiquiri :o)

Budu teprve zkoušet, základ smetanové zmrzliny udělám podle Nadi:
http://www.cuketka.cz/?…

S přidáním čerstvých jahod a sušenek. Třeba be-be. Uvidím, jak se zadaří výsledná chuť. Zmrzlina bude obsahovat všechny ingredience, jaké má ta od HD, ještě aby to stejně nebo aspoň podobně chutnalo.
Experiment, prostě. :-)))
Švestková zmrzlina byla výtečná!

ked namiesto vody pouzijete dobre vychladenu sodu, odpada to premiesavanie po par hodinach a krystaliky su dokonale.

zabudla som povedat, ze treba vacsiu nadobu, s tou sodovkou to rastie :-) ale vy ste mozno lepsi vo fyzike a vedeli ste to.

7. To jsem zvědavá na výsledek. Já bych byla pro drobečky ne z obyčejných be-be, ale z těch Club s máslovou příchutí, ony tak nějak líp křupou :)

1. Jednorožec: Jsem zmatena – co je na slově dóza nového? Pravda, starší slovník udává, že se jedná o „ozdobnou krabičku“, ale dnes se používá spíš ve významu „krabička s víkem“. Pro jistotu jsem na Seznamu inkriminovaný výraz zadala a vyjelo mi 382 957 odkazů, tak snad nejsem sama, kdo ho používá?

snazim sa namiesto dozy presadit vyraz toťka – sice z madarciny, ale praktickejsi nez uzatvaratelna plastova nadoba na uchovavanie potravin.
u vas sa to asi neujme, ale v bratislave sa da urobit – pche, sa tvaris ako blavak a neovladas zaklady madarciny v trojjazycnom meste.

12: Naďo, mnou se másti nenechte! Mluvím česky jednou za uherský rok a dóza byla pro staromilce jako já doposud „ozdobná schránka“. Rád se vždy seznámím se současným významem a používáním.

3: Pivli, a co slovo lemrouch?
„Kněžna Libuše poklekla před Přemyslem oráčem a políbila lemroucha jeho.“

13: I angličtina je trochu v rozpacích. Krom výrazu container se dost mezi lidem používá „tupperware“, převzaté od jména výrobce. Podobně na vyssávání prachu (ale i na hltavé jídlo) se zde používá sloveso „to hoover“, od fy Hoover. V Čechách se říká „luxovat“, myslím, že od švédské firmy Elektrolux.

pane 1rozce, hlavne pozor abyste se temi jahodami neoverdozoval :-)

14. No vidíte, já bych hádala, že anglicky se to řekne „box“ a ono zatím container a tupperware.

Jinak nejzvláštnější je výraz použitý v přepravních podmínkách MHD. Taky vám vrtalo hlavou, co je to „pes ve schráně“?

16: Box je spíš bedna, bednička, škatule a spojuje se spíš se suchými předměty, než s kapalinami, řekl bych.

U zmrzliny je ještě spojení „tub“, tub of ice-cream. Tub je asi česky škopek, vědro. Pro obtloustlé postavy se používá výraz tubby, což při pravidelném požívání škopků zmrzliny je docela fitting, innit. :-)

16: Eště: když je to na sušenky, tak potom je to tin, bisquit tin! Bývalo to z plechu, dnes je to třeba z plastu, ale furt tin.

15: :-)))

19: Z uren se tu pije čaj. Vlastně: pije se z hrnků a šálků, ale v urnách je horký uchováván. Snad mají, jako thermosky, dvojité stěny. Čepuje se samospádem kohoutkem.

Čaj se takto v tea urns rozváží v určitou dobu po kancelářích na vozících a tea ladies tam mají ještě sušenky, crispsy a čokoládové tyčinky.

Pivli a Pavli :o) Mám recept od Nigelly Lawson na cheesecake zmrzku, tak třeba vám pomůžou ingredience najít ten ideál:
175ml plnotučného mléka
200g moučkového cukru
125g Philadelphia cream cheese
1/2 lžíce vanilkového extraktut
1 vejce
šťáva z půlky citronu
350ml tučné smetany
50g sušenek nadrcených nahrubo

Nordy: super! Někde jsem ten recept kdysi viděla, Nigellu mám moc ráda, ale nemohla jsem ho najít. Moc díky, určitě vyzkouším!!! Fakt paráda!
:-)))

Nordy: jj, ona si to fakt užívá, jí s chutí a není to na ní vidět. Už jsme tu jednou o ní debatili i pan Jednorožec se přidal. :-)))
Nedávno jsem na tyhle stránky chtěla jít, ale nic mi vyhledávač nenašel. :-(
Tak moc děkuju!!!

Díky za tip, až uzrají vyzkouším. A taky děkuji za to vylepšení o sodu. Už se těším.

Pro pana Jednorožce, kam se hrabe Lemrouch, už jste slišel o bájném Měkoni? :-)

Měkoň? Nejezdil po něm ten známý Boryš, co umí po skalinách, o kterém se zpívá v naší hymně?

:-)))
Lemrouch, Boryš a Měkoň!
Že by nová politická strana? Ale Měkoně by hned vyvedli.

Copak Měkoň, toho jsem zvládala, ale jako malý mi dělali problémy ti hornysti :o))

Naďa
Líbí se mi Váš podnikatelský nápad. Četla jsem i recept na listové těsto a musím říci, že mě okouzlilo s jakou neústupností se pouštíte do díla. Držím palce!

31: Aha, možná, že to dítě, které okusovalo dehet, vlastně baštilo yókan :)

Panebože, dvacetsedmičkou počínaje je snad nejlepší diskuse, jakou jsem kdy četl. To je normální pata.fyzika. Už chybí asi jenom ondoň.

(nevykládejte si to špatně, v „normálním životě“ psi miluju – živé ;o)

46: Je to blondýnka?
A ještě zkus říct, že je něžná!

47.:
Domů, do Podolí, do p*dele, to je mi smutno!
Jdu na sever a jdu na jih, jdu na sever a jdu zase na jih!
49. :
děvenka moje starostlivá! :-)))

Tyjo, to jsme dobře rozjeli, úplně OT! ;-)))

Vychovaly ho srny…a vysoká…
Tatínek je blbec!-Poznal mě!

já abych se přiznal,bych radši hrál s někym jinym za peníze

Mně připadá, jako by si měla v puse fajfku… Dědo ??? Dědo, vy jste tady ???

57.:Před týdnem se vypravila, děvenka moje starostlivá, do města pro šafrán a trochu toho zázvoru.

Já jsem znal nějakýho doktora Žábu…Nejste vy jeho syn? Ne,můj otec byl taky Pulec!

A nejhorší jsou trpaslíci! Ty potvory vám vlezou všude a strašně rychle se množí!

Seděl jsem onehdy na stráni a zaslechl jsem to dupání. Volal jsem na něj: Obře! Dědovi Vševědovi to nedělá dobře. Ale on dupat nepřestal a dupal, dupal stále dál. Pořád. Neřád.

Já bych si s dovolením vzal. Já bych si s dovolením také vzal. Já bych si s dovolením také vzala…

Zkusila jsem tu variantu s perlivou vodou – bohužel nefungovala – zmrzlo mi to jako velký kus :-(
Přemýšlím, kde udělali soudruzi z NDR chybu???

Hm, to nevím. :-(
Ovšem co vím, že máme na mrazáku (ještě) tři kelímky domácí zmrzliny strawberry cheesecake. Je v „originál“ balení. Oproti originálu je v ní více jahod (ne jahodový a malinový protlak, ale kousky) a je méně sladká. Jinak výtečná, jeden kelímek už jsme ztrestali. :-)))
Dělala jsem podle Naďi vaječný základ (žloutky+cukr+mléko), pak přidala citronovou šťávu, vyšlehala jsem smetanu s pomazánkovým máslem. 40 minut zmrzlinovač míchal a mrazil, pak jsem přidala misku jahod nakrájených na kousky a misku Be-be sušenek, nadrcených na asi půlcetrimetrové kousky. Pět minut se to ještě míchalo a pak šup na mrazák. Dokonalé!!!!

A aby řeč nestála: z flinty na zeppelín nevystřelíš. A vystřelíš-li, nedostřelíš. A dostřelíš-li, netrefíš se. Ludvíku, hosti jdou!
:-)))

74. No jo, tak to radši zůstanu u svého promíchávání. jistota je jistota.

75. Pomazánkové máslo by mě nenapadlo, tuhle variantu musím zkusit. A kolik bylo smetany a kolik másla?

Dvě smetany, jedno pomazánkové máslo, 3 žloutky, 300 ml mléka, cukru přiměřeně, šťáva z půlky citronu.
Kombinace pomazánkové máslo + smetana je verze tiramisu po česku (není špatné). Tak jsem místo smetanového sýra dala pomazánkové máslo i do zmrzliny.

Taky příště budu promíchávat… a teď jsem to nechala povolit, rozkrájela a rozsekala v kútru… je to osvěžující…
a pomazánkové máslo se šlehačkou doporučuji – já to používám jako lehký krém do dortů… je to super…
jenom pozor – nezaměnit v obchodě a nekoupit třeba křenové :-)

tak jste mne tu ispirovali – protože jsem kútr ještě neumyla (nešvar mít noťas v kuchyni a odbíhat, to člověk nic neudělá hned .-)) tak jsem tam vrátila půlku toho sorbetu a přilila jsem půl kelímku šlehačky… super – vymixovala se mi hladká dobrá smetanovo-jahodová zmzlina… rychle jsem ji přelila do kelímků a schovala do lednice, jinak bych ji byla schopna na místě zlikvidovat :-)
Druhou půlku šlehačky si schovávám na karamelový přeliv z bílé čokolády… tu musím dnes zakoupit…

Tříšť ze sodovky – taky potvrzuji, že to nefunguje, ale já jsem to tak nějak přepokládala, takže jsem na to včas koukla a začala pravidelně rýpat. Výsledek byl moc dobrý i když na mě dost sladký a to jsem místo 180 g cukru dala rovnou 150 g. Asi byly jahody hodně sladké.
Pomazánkové máslo jsem taky tuhle dala do dortu jako krém (rozmíchaný se smetanou, aby to bylo tekutější) a bylo to dobré a obdarovaný a obdarovaná tomu nechtěli uvěřit.
Naďo, dnes jsem zpracovala poslední listové těsto z mrazáku a mám pocit, že už nikdy jinak než po domácku. Díky ze skvělý recept.

tak jsem byla v ráži a provedla ještě jeden pokus – vypeckovala jsem 200g třešní, dále stejný postup jako jahodami s tím, že jsem tam přidala griotku… už se to chladí… budu míchat a informovat…

82. Děkuju, jsem ráda, že to funguje.
83. To vypadá na pěknou mňamku. Jsem zvědavá. Záleží na množství griotky, ale alkohol rozhodně přispěje k tomu, že to tentokrát na kámen nezmrzne.

Funguje to skvěle – míchala jsem celkem čtyřikrát a dnes to není kostka – je to příjemná tříšť… tak mne napadlo stejným způsobem připravit tříš´t do mojita… uvidíme… díky za nápad…

Ahoj, recept vypadá velmi lákavě. Je možné to udělat i se střešněmi…??? =)

Ahoj, recept vypadá úžasně. Je možné vyměnit jahody za třešně…??? =)

Určitě ano, akorát myslím, že syrové třešně nepůjdou v robotu rozsekat tak do hladka, jako jahody (které jsou ještě následně zbavené peciček).

Recept jsem použil už 2×! Je to velký přínos pro momentální hice a pomohlo to zužitkovat letošní nadprůměrnou úrodu jahod. Díky.

Cukru dávám méně, tak 150 g maximum. Pak není nutné ani tolik citronové šťávy. V jedné „várce“ jsem část vody nahradil jogurtem, dopadlo to velmi dobře.
Nakonec připomínka k časům: záleží na velikosti nádoby a na výkonnosti mrazáku. Já mohl (zánovní a účinný Siemens mrazák) twiddlovat vidličkou a rozbíjet shlukující se krystaly už po jedné hodině. Pak ještě 2×, po hodinových intervalech.

Když už jsme u té zmrzliny, dnes jsem koupila Míšu v piksličce, měla jsem slevový kupón, jinak bych do toho nešla.Velké zklamání. Bez chuti a zápachu, mdlé, jalové. Dávám čtyři mínus. Příště, až budu zase vyrábět zmrzlinu, zkusím vyrobit tvarohovou.

Pivli: Jojo, já se takhle s Míšou zklamala už vloni. Nechápu, když je na klacku OK, proč ve ve velkém balení chutná úplně jinak.

Recept funguje výborně i s malinami.
V tomto případě doporučuji prohnat to sítem – těch semínek!

↪ 20 Jednorožec: ve školních jídelnách to bývali a dosud jsou várnice – nádoby s kohoutkem dole, nápoje zůstávají uvnitř relativné teplé

Trošku blbý a je to lepší bez cukru krupice ale s mouč. cukrem !!

zkousim to dnes po prve tak snad se mi to povede musim doufat

Ahoj mám otázku,
dneska jsem to udělala, vypadá to božsky, ALE, udělala jsem toho docela hodně a po nalití do vaničky a uložení do mrazáku, jsem si uvědomila, že jsem toho dala hodně. A teď po cca 6 hodinách to stále není nijak tuhé.
Když to nechám přes noc,vadí to?
A další otázka, jak dlouho tato tříšť vydrží nebo se musí ihned zkonzumovat?

Síky

Myslím, že vydrží klidně rok, ale zatím nepřežila měsíc.
Teď už je na rady pozdě, tak doufám, že po noci z toho není cihla.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)