A Dessert to kill? C’est facile! Mit der Birne ;)

Ojeje, to byl zase nápad vykoupený pár tisícem mozkových buňek, které zhynuly v orgastickém blahu. Hned jak jsem sestřepal chuťové pohárky zpět do lajny, přináším vám nejnovějšího sladkého dezertéra z mé dílny…

Přiopilá hruška na zkaramelizovaném palmovém cukru s máslem

Všechny tady ty dezerty s teplým ovocem zbožňuju. Tohle je taková moje hruškatá variace – velice snadná, snad jen trošku na ty suroviny náročná, ale vůbec netrvám na ortodoxii myslím, že tam můžete nahrazovat cokoliv čímkoliv (v rámci obecné slušnosti ovšem!).

Na tento recept jsem použil čtyři ká:

  • krásnou fotogenickou hrušku s červeným líčkem
  • kostičku másla
  • kopeček z palmového cukru (nebo hromádka jiného cukru)
  • kapku pomerančového likéru Grand Mariner (alternativa je Cointreau)

Postup zabere cca 10 minut a zvládnete jej s prstem v nose:

  • odjadříme, oloupeme a třeba na plátky pokrájíme hrušku (možno nechat celé půlky)
  • na pánvi rozpustíme máslo a do něj dáme zkaramelizovat palmový cukr
  • do toho šoupneme hrušky a necháme je to nacucat, pěkně ať se v tom počvachtají
  • na samotný závěr zakápnou šťopičkou Grand Marnier
  • šupito presto na talíř!

Podávejte horké a s výstrahou. Já s ktomu podával navíc ještě vínko, které se neotvírá každý den a sice slámové Veltlínské zelené 2003 z Hulkvald. Fotky výsledného celku se bohužel neuskutečnily – nešlo to! Jinak já jsem to ještě nezkoušel, ale k tomuto by se velice hodilo přidat nějakou kvalitní smetanovou zmrzlinu nebo čerstvý ovocný sorbet.

Reklama

Komentáře

BTW nemáte někdo blbuvzdorný recept na tzv. obrácený koláč s litovým těstem, zkaramelizovaným cukrem a hruškama? tak aby to zvládla i na pekaření naprosto gramlavá cuketka?

Hrusky vypadaji bezvadne kolac delam rad a casto, byt s jablky, ale nahradis li hruskami… asi to vyjde na stejno…
delam to ve sklenene pekacku (nebo jak se to odborne jmenuje), coz jebezva aby byl videt stav dezertu…
tak tedy:
1) pekacek (pouzivam to „výko, tedy to nižší) postavim na plotýnku sporáku (elektrika nebo plyn, to je jedno, ale musí být malý plamen) a hodim tam kousek masla (asi polevkovou lzici), 4-5 lzic medu, 2 lzice krystaloveho cukru a zakapnu kapkou karameloveho sirupu (jiste by se mel udelat spravne asi karamel z cukru.. ale ve vysledku se to stejne prebije jinymi chutemi, takze je to jedno), samozrejme muze byt kapka konacku, rumiku nebo jine pochutiny.. kdyz to bude ve varu (plaminek opravdu mirny, jen tak to bubla), prihodime hrst (loupanych) vlasskych orechu, nejlepe pulenych (nenahrazovat mandlemi, ci liskovymi orechy) a hezky michame a misime horky med, orisky, karamel, atd…
2) vezmeme primerene mnozstvi jablek (hrusek), ktera oloupeme a nakrajime na male kosticky cca 0,5 x 0,5 cm…. zakápneme citronem ci limetkou a promícháme + muzeme opet prihodit kapku skoricoveho cukru, rozinky…dle chuti
3) az bude smeska na plotne hezky probublaná, zasypeme pripravenymi jablky (dále již nepromíchávt se smesi!)
4) pote vypneme horak, a cely povrch (jablka/hrusky nahore – nepromichana) pokryjeme vyvalenym platem listoveho testa.. hezky az ke kraji, cim lepe utesnime jablka v pekacku, tim lepe.
5) strcime do trouby rozehrate asi na 200 stupnu…
6) a peceme
7) peceme az smeska dole bude hoodne tmava a listove testo pekne hnede a budeme se bat ze to spalime/zkazime – kdyz uz to s nervy nevydrzime, tak PRIDAME JESTE 15 minut!!!
8) Troubu vypneme, „vyplod“ vyndame a jeste velmi horky „vyklopime“ na vhodny talir/tac/podnos/neco.
9) roztavena medo-karamelo smes, ktera v troube probublavala jablicka nam ted krasne prelije jablka a testo
10) prvni verzi si popali pritomni dvoj a vice nozci usta, lec presto ji zhltaji.. ale dobry je kolac i zcela studeny (vychlazeny), kdy stava bezvadne ztuhne…

Dan.

Muzete mi nekdo poradit, jak blbuvzdorne zkaramelizovat cukr?
Porad mi to dela takovou spis drobenku nez tahly hnedy karamel.
Dik.

palmový cukr:

pokud vím , tak zatím jedině k dostání na http://www.fairove.cz

plechi:

tady v tomto mnireceptu to jde tak nějak samo, jakmile rozpustíš máslo tak ten cukr se v něm tak nějak rozpustí sám. ono ten palmový cukr sám o sobě už má dost chuť podobnopu karamelu, tak tady v téhle přípravě to vlastně ani tak moc nekeramelizovat – hlavně rozpustit.

děkuju moc dane za ten recepis na koláč! dodal si mi odvahy to zkusit, valim do obchodu pro těsto :)

obrateny kolac je nieco ako apple crisp?
mna by skor zaujimalo, kde zobrat Grand Marnier…
dik

nene, teda aspoň myslím. apple crisp je s krustou neboli s drobenkou, tady tenhle ten má na povrchu zkaramelizovaný cukr a ovoce a hlavně je obrácený vzůru nohama :)

grand marnier nebo cointreau (je to skoro to samé, i stejně cenově) asi v nějaké spciálce s chlastem, nevim už ani kde sem to nabral. cena je bohužel celkem vysoká asi 500-600,- Kč, ale je to dlouhodobá investice.

dám o sobě mi GM vůbec nechutná, ale dokáže obrovské divy ve sladkých dezertech a s ovocem. jmenovitě – crepes suzette, jahody romanoff, tady ten recept a potom ještě sangria, ta bez GM/C nemá vůbec smysl.

úplně prvně jsem ochutnal takovou tu malou ochutnávkovou lahvičku, ale tu už opravdu nevím kde sehnat…

[...] Koláč jsem dělal velice volně podle receptu, který tady v komentářích zanechal čtenář Dan. Jak tak koukám nic podstatného jsem nezanedbal, ale ono asi bude třeba dát tam více ovoce, aby se to nelepilo, nebo alespoň to ovoce nekrájet na tenounké plátky, tak dementně jako pan Cuketka :) [...]

No zní to makabrózně. Mimochodem, jaké je slámové víno z MVZ? Já jsem od nich ještě nepil láhev, která by stála za jediné slušné slovo, tak by mne docela zajímalo, jak dopadlo to slámové…

ad MVZ Hukvaldy:

No slámových jsem chutnal tak max. 5 vzorků zatím a tohle je moje pvní lahev. Předtím nějaké ty ledové a více vzorků. Ale jsou to takové těžké slaďárny, že na to moje degustátorské „schopnosti“ nestačí a ani srovnat nedokážu. Tohle ale byla mňamka! ,)

hele, Jirko mí němčináři mají jiný názor, prý když se to pojí s mit a je to v tom pádu, ve kterém to je, tak je tam der

takže: jsi si jistý? nebo někdo tady ví?

(jinak podle googlova testu mi na spojení „mit die birne“ vyjdou 4 výsledky, na spojení „mit der birne“ 690 kousků.) v prvním pádě to je jasně že die, ale takto ne, tam patří opravdu der.

1. září se blíží a myslím, že Jirka už se těší do lavic a na hodnou paní němčinářku :)))

někdy dělám rychlou variantu obráceného koláče:na pekáček nasypu cukr krystal,pokladu kousky másla a těsně vedle sebe narovnám celé půlky jablek bez jadřinců,na to dám trošičku silnější plát listového těsta a upeču,jdou použít i hrušky,dělala jsem to i z reberbory,ale jablka nám chutnají nejvíc

jj určitě to jde i takto ajn-cvaj :) kdo si ale potrpí na prvotřídní karamelizaci, musí si s tím dát trošku větší práci

No já už tu němčinářku nemám. Ale vám by stačil slovník. A jestli všechny moudra máte z Googlu, tak byste to měl rychle přehodnotit. Prostě hruška je die Birne, hrušky die Birnen a Vaši němčináři ať se jdou bodnout.

no vidím, že jsem jirku hezky podráždil, ale on mi to nakonec vůbec nevysvětlil, jak je to v tom sedmém pádě s kým s čím s hruškou. kdyby mi stačil slovník, tak tam mám die, ale ten mi nestačil, tak jsem se pro jistotu zeptal dvou kamarádů němčinářů a ti mi řekli, že v sedmém pádě se to mění na der.

nabídku k ubodání jim budu tlumočit, i když myslím že nebudou nadšeni…

Die Birne – hruska
mit der Birne – s hruskou
je to dobre

Dnes jsem objevil tento blog a …. vsechno uz bylo receno v komentarich … kde sehnat suroviny … kde sehnat hrnce, misy, misky, nepripalovaci nepripalovace – to vsechno uz mi proletelo hlavou :). Moc se tesim na svoje experimenty :)). Diky za pekne povidani a pekne napady

Ho hurá, už jsem myslel, že se ani nikdo neozve. Každipídně cuketka není jazykovědný koutek, ale tohle bylo potřeba vyjasnit :)

Přeji mnoho štěstí s experimenty!

Já miluji hrušky v červeném víně, doporučuji vyzkoušet. To se oloupou hrušky, nechá se jim i šťopička, aby to tak hezky vypadalo a dají se vařit do směsi 3 dílů dobrého červeného, 1 dílu vody, cukru, citronové šťávy, skořicového lusku a vanilkového cukru či čerstvé vanilky. Hrušky vaříme velice volným varem tak 20 minut do poloměkka. Zchladíme podáváme s ušlehanou šlehačkou, kterou ochutíme trochou vychladlé vinné směsi. Je to vynikající. Dobrou chuť. Možná se to taky nějak vznešeně jmenuje, ale já tomu říkám hruška v červeném víně:-)

Ta němčinářská vsuvka v diskuzi pobavila. Jinak se jdu podívat, jestli mi někde nezbyly nějaké hrušky, protože GM i C jsou u mě vždy ve střehu. Co se teplého ovoce s alkoholem týče, tak miluju v létě po grilování na dohořívající uhlí dát do mističky broskve nebo švestky a zalít je něčím, co je zrovna po ruce.

Mit der Birne, v němčině to ale není sedmý pád, nýbrž třetí. Němčina má jen 4 pády.

Já jen doplním, že je obvyklé u ovoce a zeleniny člen nepoužívat. Takže bych se nestyděla napsat mit Birne:)

Něco podobného jsem měl párkrát v hotelu Okoř. Hruška zapečená v karamelové krustě s drceným pepřem. Myslím že to mají okolo ještě zakáplé javorovým sirupem namixovaným s citronovou šťávou a k tomu vanilkovou zmrzku. Bombastická kombinace, co zahřeje a zlepší náladu v chladných podzimních dnech :-).

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)