Můj oblíbený antioxidant: Káva + ochutnávka

Byla tady menší přestávka, kteru mi způsobil koláč Tarte Tatin a jemu podobní. Dnes už ale opět pokračujji v představování potravin nabouchaných antioxidanty. Máme tady můj nejoblíbenější tekutý antioxidant kávu a miniochutnávku speciální sorty gurmetských káv Viva café…

Káva a antioxidanty

Káva podobně jako čaj (velejemné sorty už mám nachystány na poličce ;) obsahuje kromě kofeinu spoustu velice atraktivních složek, mimo jiné i antioxidanty (konkrétně ze skupiny polyfenolů). Káva má v tomto trošku nevýhodnou pozici, protože drtivá většina lidí (hlavně v Česku) zná kávu jen jako nápoj s omezenou kvalitou, po kterém se chce jen pořádný kofeinový kopanec na rozjetí. Slutečná káva s velkým K je ale více než to!

Je jasné, že těch antioxidantů je tam méně než v zelenině, ovoci a luštěninách z top 10 žebříčku, ale i přesto bychom antioxidanty z kávy neměli podceňovat. Docela zajímavá studie hodnotila typickou severoamerickou dietu a hlavní zdroje antioxidantů. Světe div se káva obsadila první příčku. Ono totiž kolem antioxidantů je ještě spousta „nedovyzkoumaností“ a jednou z nich je míra vstřebatelnosti a využitelnosti v různých potravinách (u kávy je tato využitelnost vysoká). Druhým faktorem je kolik, z těch doporučovaných potravin s antioxidanty se nakonec probije do našeho jídelníčku a tady se zdá, že káva má našlápnto docela dobře :)

Konec teorie, pojdmě si tu kávu raději ochutnat!

Káva Viva café

Pro dnešní ochutnávku jsem si vybral trojici zajímavých káv z e-shopu Káva.cz. Prodávájí většinu klasických značek, které můžete potkat v českých kavárnách, k tomu široký výběr tzv. gourmet kávy – to jest odrůdové kávy z různých koutů světa (srovnej s fair trade kávami).

Z těchto odrůdových káv jsem si vybral kávu Guatemala Tres Marias (250g zrnková, 173,- Kč). Skoro všechny kávy z Guatemaly mi strašně chutnají a tak jsem byl zvědavý jestli nezklame ani tentokrát. Rovnou prozradím, že mně nezklamala a uchránila pro mne pověst Guatemalské kávy :) Tyhle kávy mají velice přítulnou (skoro sladkou) chuť a vůni, plné tělo a slabounkou aciditu – zkrátka káva dle mého gusta a velice solidní náhrada za mojí, prozatím nepřekonanou, favoritku Starbucks Guatemala Antigua.

Specialitou firmy je značka Viva café, což by měla být směs kávy na espreso vyladěná speciálně pro české prostředí a pro českého konzumenta. K Viva café mají docela rozsáhlé povídání, kde vysvětlují vše podstatné. No jsou to klasické marketingové oblbováky, ale nechal jsem se zlákat :)

Kávu Viva café nabízejí ve dvou variantách – Viva café Dolce Vita (250g zrnková, 183,- Kč) a Viva café Buena Vista (250g zrnková, 183,- Kč).

Pro obě kávy jsou použita tzv. panenská (vysokohorská) zrnka, u nichž je poměr aromatických látek ke kofeinu velice příznivý (málo kofeinu, hodně chuti). Dolce Vita je na rozdíl od Buena Visty jemnější a obsahuje nejméně kofeinu. jedná se o tzv. „dark roast“ tj. káva je silně pražena, čímž se ještě sniží už tak nízký obsah kofeinu. Na obrázku vidíte nádherná skoro tygrovaná zrna, lesklá od lipidických aromatických olejů. Právě tento povrch spolu s barvou zrn prozrazuje silnější roast.

Chuťově jsou Dolce Vita i Buena Vista velice podobné. Obě bych charakterizoval jako primárně velice pitelné, tj. nejsou ani hořké, ani kyselé, jejich tělo je přitom dostatečně plné (tj. není řídké). Celková velice příjemná vyváženost a univerzálnost, ale zase nemusí byt po chuti někomu, kdo hledá kávu s větší individualitou.

Co se týče proklamovaného nízkého obsahu kofeinu a příjemně nastupujícího povzbudivého účinku, musím s prodejcem souhlasit. Obě kávy, včetně silnější Buena Visty se chovají jako beránci a rozhodně s vámi nebudou lomcovat ani do vás kopat kofeinovými kopýtky. Podle mého jsou obě velmi vhodné na běžné denní pití „za chodu“ a určitě bych je doporučil lidem, kteří s kávou začínají, nebo lidem kterým se zdá, že je pro ně běžně prodávaná káva moc silná.

Reklama

Komentáře

Web kava.cz je super. Jen nechapu proc Illy, mleta, 250g stoji v Tescu 180-190 Kc a na internetu 257Kc + postovne a balne. A to se vyplati! Mam pocit, ze mi neco unika.

Otevíráme pro Vás kavárnu
Dne 1.9.2006 proběhne oficiální otevření prostor kavárny Kava.cz, které nyní pro Vás připravujeme.
Na Vyskočilově ul., v prostorách budovy Telefónica O2 Praha v kavárně serveru KAVA.CZ budete moci okusit nejchutnější a nejkvalitnější kávy, které jsou dostupné na českém trhu. K dispozici Vám budou milí baristé, kteří Vám zpříjemní den zajímavými informacemi o kávě, předvedou Vám svoje dovednosti s kávou (tzv. latté art, malování) nebo Vám připraví špičkové espresso, frappé či čokoládu. Nabídka je rozšířena i o více jak 15 čajových specialit, které v dolní nekuřácké části kavárny budete moci ochutnat.

Přijďte k nám do kavárny, jste srdečně zváni.
Testovací provoz kavárny bude probíhat cca. od poloviny měsíce srpna do konce září.

Kavárna bude též prodejním místem serveru KAVA.CZ. Kávy z našeho eshopu tedy bude možné zakoupit a odnést si s sebou domů, bez nutnosti platit poštovné při objednávce v internetovém obchodě.

Kavárna Kava.cz
Vyskočilova 1442/1b, Mapa
140 00, Praha
Bližší info: 800 528229
p. Ing. Hubáček: 777 997755

Teda Cuketko, pěkně jsi mě kávově naladil, co se kávy týče musím brát nyní ohled na svůj čerstvě čtyřměsíčí přírůstek, který přes den spí jen v závislosti na tom, jak silnou ranní kávu si dám. A bez kávy se prostě nenastartuju, takže běžím pro Viva Café. Teda já ne, ale moje drahá, ještě více kofeinově závislá polovička. Zdá se, že tuhle nově otevíranou kavárnu má za rohem z kanceláře, což mu víc než závidím. Já mám doma za rohem jen les, jednoho vypelichaného bažanta a několik párů veverek :)

libore díky moc za postřeh, to je docela markantní rozdíl. možná to vypovídá i o ostatních cenách :) … ale vážně by mě zajímalo jestli si jenom přirazili víc, nebo je v tom zboží nějaký rozdíl…

ad ta jejich kavárna
mám to taky docela z ruky, ale návštěvu určitě plánuji, moc by mě zajímalo jak to vypadá u profíků :)

Jak to vypadá u profíků? Asi tak, že se tam dneska vůbec nic nedělo (je snad 1. září, nebo se pletu?). Manžel všeho nechal, hned tam spěchal (jak jinak…) a prý tam jen „nějací kluci vybalovali krabice“. Nebo že by byl ve špatnou dobu na špatném místě???

Florentýnko, LOL tak to je góóóól :)

Asi to chtějí provozovat under-cover se superutajením, profiky si teda necham na jindy :( a raději je tam půjdu někdy pořádně proklepnout!

Doufám, že v těch krabicích byla alespoň káva či kávovary, nebo alespoň ti profíci…

Upřesňuji ohledně kavárny. Mluvila jsem telefonicky s p. Ing. Hubáčkem z Kavárny Kava.cz a tvrdil mi, že zitra t.j. 5.9. kavárnu otvírají.

V jistém smyslu to však je dobrá zpráva, můj manžel to tehdy doopravdy našel :)))
Že bych ho tam poslala dneska znova???

dido dík za tip!

a víš, že už jsem pár vzorků od nich ochutnal? teda přinesl mi je kamarád, ale brzy na ně taky dojde. všechno mají velice podezřele levné, takže jsem sám zvědav.

[...] I po odtržení svrchní části obalu můžete být pořád klidní, protože obal obsahuje takový ten zacvakávací plastový zip. Je to perfektní vychytávka a vy tak po otveření nemusíte čaj přesypávat do dózy nebo shnánět klamerku. Když to srovnáte s balením kávy od Káva.cz, tak tohle řešení jednoznačně vítězí. Cena obalu se myslím nezvedne více než o pár korun, ale uživatelský komfort to zvedne o milión :) [...]

Dobrý den,
pozorně sleduji vaši diskusi o nově otevřené kavárně serveru kava.cz. Já sem sice příznivcem čaje, ale chtěl bych někdy s kamarády zajít na kávu, která jim chutná víc než čaj. Tak jsem se poohlížel po nějaké kavárně, kde by měli aspoň 20 druhů plantážní kávy. To jsem podcenil situaci čajovnu není takový problém vybrat, pár jich v Praze je těch dobrých, ale na takovou kavárnu jsem zatím nenarazil. Prosím o doporučení nějakých výše popsaných kaváren a o reference na kavárnu serveru kava.cz.
Díky.
Zdraví Karl

Musím Vás zklamat už tu kavárnu zavřeli i s panem majitelem.

15: Káva není čaj a nedá se po vypražení nijak dlouho skladovat – takže kavárna s nabídkou 20 jednodruhovek by mi přišla spíše podezřelá – bál bych se, že některé ty druhy tam budou dlouho. Pokud chcete ochutnat různé dobré kávy, doporučuju Bio zahradu – espresso, 3 jednodruhovky ve french pressu.

kdyby zavreli pana majitele, bylo by to jedine dobre. Takoveho fujtajbl cloveka jsem uz dlouho nevidel.

↪ 1 libor:
Jen nechapu proc Illy, mleta, 250g stoji v T…

To je celkem jednoduche. Procedura behem ktere smes vznika je zavisla na zpracovani zelenych zrn, ktere maji svou hlavni stalost rekneme 6– 9 mes. pote kvalita razantne klesa. Do velkoobchodnich retezcu jsou pote distribuovany °zbytky°. Tj. kava, ktera byla uprazena bezne i pred dvema lety. To samoz. nema nic spolecneho s datem spotreby. Ikdyz bude tato kava v Tescu stat 100 kc- je nasnade premyslet.

Je to o dolema- jestli i dat radeji trochu kvalitni kavy, nebo vice nekvalitni. Rozdhodnuti je na kazdem.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)