Zelený čaj

Úplný závěr mého bezmála třítýdenního týdne superpotravin a antioxidantů je ve znamení drobounkých šálků plných lahodného nápoje s tisíciletou historií. Podobně jako dobrá káva, dokáže dobrý čaj uhranout. Dnes jsem si pro vás připravil hned deset čajových pokušitelů…

Čaj a antioxidanty

Čaj a zejména jeho méně fermentované varianty (čaje zelené, bílé, žluté) obsahují spoustu antioxidantů ze skupiny flavonidů a polyfenolů. Katechiny, které patří pod flavonidy jsou dávány do spojitosti se zpomalováním rakovinného bujení a s jeho prevencí, stejně tak jako s antioxidačními a detoxikačními účinky pro lidský organismus. ňada výzkumů probíhá a ještě určitě probíhat bude, ale nám to mlže být i tak jedno protože kromě účinkl na zdraví je dobrý čaj především zážitek pro naše smysly.

Pro představení zeleného čaje jsem vybral exkluzivní sorty z nabídky firmy Amana, která je spolu se Spolkem milců čaje jedním z nejvýznamnějších hráčů na trhu s čajem v Čechách. Vybral jsem celkem deset zajímavých vzorků zelených, žlutých a bílých čajů, u kterých se myslím nebudete nudit.

Balení

Velice mě potěšilo použití speciálních neprodyšných a zatavených obalů. Jsou z 99% inertní a pokud kupujete dražší sorty čaje, tak jsou podle mne nezbytností. Jestli se vám někdo bude pokoušet prodat drahý čaj v obyč papírovém pytlíku, tak mu jej laskavě obratem vysypte na hlavu. Čaj stejně jako káva můžet velice snadno ztratit ze svých kvalit nebo se kontaminovat okolními pachy.

I po odtržení svrchní části obalu můžete být pořád klidní, protože obal obsahuje takový ten zacvakávací plastový zip. Je to perfektní vychytávka a vy tak po otveření nemusíte čaj přesypávat do dózy nebo shnánět klamerku. Když to srovnáte s balením kávy od Káva.cz, tak tohle řešení jednoznačně vítězí. Cena obalu se myslím nezvedne více než o pár korun, ale uživatelský komfort to zvedne o milión :)

Japan Sencha KKH-5 (100g, 117,– Kč)

Hned na začátek základní sorta mojí oblíbené senči :) Je to kámoška do deště, která mně vždycky překvapí a nikdy se mi neomrzí (takové těžko pohledat). Kdybych letěl na Mars nebo se plavil někam daleko, vzal bych si s sebou ji!

Jemně zelenkavé bodlinky a ostré obdélníčky, zasněná vůně z dalekého Japonska se snem o dlouhověkosti. Píšou, že přes papírový filtr, ale to já jen když spěchám. Když ne, tak si ji dávám straight a dělám dobře! Příjemná cena – uvažuji o přikoupení do zásoby.

Čínský Hong Xin Peach (10g = dvě kuličky, 57,– kč)

Na první pohled atrakce – jedná se o ručně vázané zelené čajové lístky (čínská oblast Anhui) do tvaru ořechu, který v sobě rafinovaně skrývá květy a poupata chrysantémy! Kvítka i popátko jsou navíc navázány na malé nitce, na jejímž konci je lehounké dřívko, které jakmile se čaj zalaje, vyplave napovrch a květy s poupátkem pěkně vytáhne ze středu! Teda kdo tohle vymyslel…, čumim!

Čaj je doporučován k opakovanému zalévání vodou o teplotě 85–90 stupnňů. Chuť nálevu je docela pronikavá (nečekaně), s takovou pěkně pevnou vůní exotického dřeva (alias rákosky z čínského erotického salonu). Dochuť se nesmazatelně vpíjí do patra a po několik dlouhých minut zůstává, uklidňuje. Doporučuji vychutnat si rozvíjení celého oříšku v průhledné sklence, je to nádhera! Tajemství obrázku rozvinutého čaje si nechám pro sebe, přišli byste o prvek překvapení… Rozený „conversation starter“!

China Anhui Ruoxiang Yellow Tea (10g = 1 balíček, 41,– Kč)

Něco podobného akorát zabaleno do bambusu a bez chrysantému. Oproti předchozím dvěma kuličkám je Ruoxiang pěkný macík. Strýček macík, který má po kapsách tucet vůní a chutí. Opakované jeho zalévání a pozorování v nahřáté skleněné konvičce je moc příjemné na sklonku dne.

Mile se zapojuje do hovoru :)

Japan Sencha HCO std.9146 Organic (50g, 80,–Kč)

Tahle senča je označena jako organic, tj. pochází ze šetrného zemědělství (bez chemických hnojiv a insekticidů, obdoba BIO). Tak jako předchozí vzorek se jedná o hlavní sortu japonských zelených čajů (80% kozumace v Japonsku). Vyznačuje se pěkně zelenými a dlouhými rovnými lístečky. Výrobní postup zahrnuje napaření, vysušení a prohřátí na pánvích.

List je docela polámaný, dlouhých neporušených lístů najdeme jen malinko. Vůně, která se rozléhá v pytlíku je příjemně travnatá/lesní/mořská s uzemňujícími praženými podtóny (tak jak má být). Nálev je frivolně zelenkavý, na začátku sladší v druhé fázi přechází v mírnou natrpklost. Chcete-li jít biostezkou, držte se jí.

China Anhui Huo Shan Huang Ya (50g, 106,– Kč)

Tajemný žlutý čaj, který je vyroben utajeným postupem. Principiélně vychází z čaje zeleného, který byl mírně dodatečně fermetnován (např. závěrečným dlouhým sušením pod plachtami nebo jiným způsobem). Žlutý také proto, že tou dodatečnou fermentací přišel o část chlorofylu a tak i nálev je světle zelený až žlutý.

Čaj má naprosto hypnotizující a uspávající natěžklou vůni, kvůli které bych mohl chodit donekonečna s pytlikem tohoto čaje na hlavě. Nálev (75–80 st., možno opakovat) je světloučký, chuť zaobleně harmonická, směrem k sladkosti a ovoci. Myslím, že tady cena odpovídá kvalitě – doporučuji k svátečnějšímu pití, laskonka.

Darjeeling Green Tea Rohini (50g, 60,– Kč)

Netypická zelená varianta indického Darjeelingu (drtivá většina produkce jde totiž na čaj černý), které jsem tak nějak nemohl přijít na chuť. Pro me prozatím záhadný kočkopes, kterého si uložím do hlubim svého čajového šuplíčku na „někdy jindy“ …

China White Monkey Fujian (50g, 102,– Kč)

Další vzorek je docela povedený. Jenom se v krátkosti mrkněte na tu čajovou chlupatinu a název Bílá opice je vám hnedle jasný. Hustě ochmýřené tipsy tohoto kvalitního zeleného čaje vydávají v temnotě pytlíku záhadnou komplexní vůni, ne nepodobnou tabáku!

Nálev je světlounký a hezky baculatě slaďounký, jeho chuť se usazuje až v hloubi zadního patra. Na obalu navrhované opakované přelití, mně zatím nikdy nevyšlo a čaj ztrpkl (6 souhlásek?!?!). Čaj mi je sympatický, ale úplně vyhraného pana Cuketku zatím nemá…

China Pai Mu Tan Std. 6900 (50g, 86,– Kč)

Tenhle zástupce bílých čajů vypadá jako hromádka posekaných chlupatých kobylek. V nich pak světle ochmýřené koncové lístečky (tipsy). Čaj je v sáčku možná až příliž intenzivně voňavý. Nálev je kupodivu docela tmavý, na obalu píšou charakteristiku lehce květově nasládlé chuti s ořechovým aroma a já si vyjímečně nebudu vymýšlet vlastná, protože s ní souhlasím.

Bílá pivoňka je však pro mne však až překvapivě těžká a motá se mi z ní hlava. Zkusím to s ní znovu až na podzim :)

Japan Gyokuro (10g, 75,– Kč)

Exkluzivní pohlazení. Japonský čaj Gyokuro je v podstatě taková supersencha, u které jsou keře čajovníku těsně před sklizní stimulováný k vyšší tvorbě chlorofylu (zakrytím keřů). Ten pak také způsobuje nádherně tmavou barvu listu a jeho specifickopu chuť.

List tohoto vzorku je poměrně dost lámaný, což mě trošku zklamalo, čekal jsem hezké dlouhé smaragdové jehličky (ach mé ilusorní představy). Barva suchého listu je vskutku okouzlující a bohužel na fotce jsem to v celé kráse nezachytil. Čaj vydá s přehledem na dva moc, moc lahodné nálevy, kterým nelze nic vytknout a já jsem moc rád, že jsem si Gyokuro zkusil!

China Lung Ching Special Grade (50g, 160,– Kč)

Na závěr legendární čínský čaj Dračí studna označovaný jako jeden z nejlepších čínských čajů vůbec. Bez Dračí studny totiž nevím co bych si počal. V této speciální (a taky hodně drahé sortě) mě dostaly téměř intaktní, nádherně zelené čajové lístky. Když zavřu oči a představím si zelený čaj, tak vidím přesně tohle…

Prozadím jen, že voní královsky a chutná božsky. Vítěz celé dnešní ochutnávky, který získal čestné místo na cuketkově čajovém nákupním papírku. I když na to moc nevěřím, tak nad šálkem lung ťingu se dostaví přesně ten rozechvěle věčný okamžik, kdy si uvědomíte, že levitujete centimetr nad zemí. Po návratu na zem si pak dokonce ani nepamatujete cenu :)

Závěrem

Z desítky vzorků vyzdvihuji japonský zelený čaj Sencha KKH-5, čínský žlutý Huo Shan Huang Ya a jako celkového vítěze mé ochutnávky označuji vznešenou čínskou Dračí studnu. Kvalita všech byla na vysoké úrovni a myslím, že u většiny jsem se musel moc, moc snažit abych plně rozvinul a zachytil celý jejich potenciál.

Pokud čaje pořádně neznáte a holdujete jiným zdrojům kofeinového potěšení, doufám, že jsem ve vás rozvinul alespoň malý zelený čajový lístek. Považujete-li se za čajeznalé, těším se na vaše postřehy, případně tipy a zkušenosti v komentářích!

Něco málo už nakousnula Jednohubka ve svém čajovém koutku, tak já věřím, že v tom nezůstaneme sami nadlouho…

Reklama

Komentáře

Konečně se tu zase píše o čaji, to se musím ozvat :) Přesto, že se spíše vyžívám v čaji černém, tak nedám dopustit na Gun Powder! Ikdyž mezi ostatními zelenými čaji je to trochu jiné kafe… Jeho černá varianta Black Pearl je taky ůžasná.

Čoveče vy jste ďáběl. Ty Vaše články. Paráda. Hned jsem si něco objednal na netu – tak se moooc těším na svůj čajíček :-)

Tak dneska mě cuketka zasáhla přímo do mého čajového srdce ;) Moc hezky napsáno. A dračí studna… mňam, připomíná mi to, že bych měl doplnit své čajové zásoby.

Moc pěkný přehled. Další čaje asi nebudu doporučovat, každému chutná něco jiného :). Jen si zlehka zanadávám na gyokuro – ta potvora mi ucpává konvičku …

Ale nedá mi to, totiž kdyby pan Cuketka chtěl zkusit nějaký černý, tedy spíš červený čaj, doporučuji Golden Monkey. Lahoda, medové tóny a tipsově prachové chutě, několik nálevů …

Jdu si uvarit konvici gunpoweru, vyborne inspirativni clanek, Jirka, ktery si sel objednat neco na net, ma pravdu. Pan Cuketka je Dabel :-)

děkuji všem za odezvy, jsem rád, že se příjemný zážitek s čaji přenesl i na mé pokusné kraliky – vás čtenáře :)

na Gyokuro i Senchu jsou moc dobré takové ty papírové filtry speciálně na čaj z nechlorovaného papíru. asi to tady postnu protože jsem zjistil, že o tom málo lidí ví a některé čaje jsou pro ně jako dělané (& vica versa)…

děkuju taky za tipy na čaje černé, určitě ho udělám, ale až zase za chvilku. tady ten článek jsem sepisoval hezky rozvážně skoro celý týden :)

Jako čajový maniak a japanofil k tomu doporučuji Tamaryokucha. V kvalitě japonských čajů bych ho řadil na první až druhé místo spolu s Gyokuro.
Nu a samozřejmě Matcha. Ovšem ne v žádné čajovně. V Dobré vůbec ne, v Miyabi spíše ne. Nejlepší je vidět japonského mistra a dostat pak k ochutnání. Jednou se mi to povedlo na Česko-japonských dnech a jednou v Česko-japonské společnosti :o)

Na Dračí studnu nedám dopustit. :) Doporučuji vyzkoušet zelený Yunnan anebo třeba Pi Lo Chun, překládaný jako Modrozelené spirálky jara, anebo Zelený sníh – Lu Xue Ya… a také nefrit oolongy… :)

Tokugawa:

ti japonci jsou pěkní maniaci :) uznává, že bych taky nejraději ochutnal přímo od japončika než v české čajovně. dekuji moc za tip na Tamaryokuču :) Pořídím, ochutnám, odletíííím….

kahi:
moc děkuju za tipy, nkěkteré už jsem měl, nekteré neznám. každopádně čaj se tady na cuketce ujal, takže ho zařadím do ochutnávkového portfoli a v blízké době opět ějaké představím :)

Je toho víc. Třeba Hojicha. V Dobré ho charakterizují jako čaj, který voní po čerstvém pečivu. A mají pravdu. Velmi delikátní chuť, růžová barva nálevu.
Na oplátku já děkuji za zmínky o čínských čajích. Také mám jednu čínskou delikatesu. Vlastně tchaiwanskou. Oolong Buterfly Of Tchaiwan. Mají ho v Amaně. VYNIKAJÍCÍ. Jako byste pil louku rozkvetlou kytkama plnýma medu…

Hojichu mám na v shopping listu na příště, do tohohle se nevešla :) Jinak s těmi oolongy – já si knim nějak nedovedu najít cestum, tak třeba tenhle mi pomůže!

Jinak, nebyly by další tipy, kde nakupovat kvalitní čaje? (kromě amany a dobré čajovny?)

Od té doby, co jsem se odstěhoval z Prahy nevím. Bývala kdysi čajovna U cesty, kousek nad Botanickou zahradou. Kousek od Karláku. Prý ji ale zrušili. Prý je tam ale jiná čajovna. Tam se dalo velmi dobře popít a nakoupit dobré čaje.
Podle mého je ale nejlepší Amana. Obzvlášť, pokud natrefíte na okamžik, kdy otvírají bednu s čerstvým čajem :o)

A co zelená opice?
Rozumná cena, jemná chuť a v poslední době jí dávám přednost před studnou, navíc má pěkné zavinuté lístky :)

Tokugawa: jsem si skoro jistá, že je to v Kateřinský ulici, myslim že to je ona bývalá čajovna U cesty. Já jsem ji nepoznala, každopádně nynější čajovnu Lu Yu doporčuju všem! k.

sl. kaštanová děkuji za upřesnění k Lu Yu. čajovny nejsou moje hobby, ááále tak… co by kdyby já šel kolem a na čaj chuť dostal že?

btw obě botanické zahrady v Praze podceňují svůj potenciál pro gastronomické zážitky. Jakýkoli vpodnok ať už kavárna nembo malá restaurace by v takovém prostředí získala neopakovatelnou atmosféru…

a ty počty, za ty všem omluva, ale jak je cuketka exponovaná, tak si ji všímají i škodolibé SPAMovací roboty a zaplevelují falešnými komntáři diskuzi. naštěstí neumí zatím počítat a tak vám dávám příklady, abych poznal, že jste lidé ;)

byla jsem na ochutnávce čaje, moc moc se mně to líbilo….
organizovali to tito nadšenci…

http://www.tea.cz/

Jinak já za sebe piju jen zelené čaje, černé moc nemusím – i když pravý darjeeling se nedá odmítnout… :)
Nemám svůj vyhraněný druh, teď mometálně popíjím zelený smíchaný s mátou, no to je dobrota… :) mnam mnam
Cuketko, přimlouvám se za to, jestli by ses nechtěl tady na stránce těm čajíčkům víc věnovat, co? :)

jj, lidi od Dobré čajovny jsou moc fajn a co se týče popularizace čajové kultury tady v ČR, myslím odvedli největšá kus práce :)

ad čajové prefernce, teď např. mám zelené období, ale jak přijde o něco tužší zima tak většinou automaticky přecházím na hutné černé sorty s medem a citronem, které jsou pro-mně-v-zimě životzachraňující.

a co se týče čajíků na cuketce, tak čajíky tady určitě ještě budou, ale snažím se ke všemu přistupovat spravedlivě – víno, pivo, čaj, káva…. je toho fůra!!!

ještě se vracím s jedním tipem – Dobrá čajovna v Táboře, doporučuju všem čajomilcům a hlavně všem milcům příjemných míst. Naprostá spokojenost co se týče obsluhy – 3 (!) velmi milí, přiměřeně rychlí, ochotní a dotazy s radostí zodpovídající čajovníci, prostředí příjemné, a nejkrásnější čajovnová zahrádka co jsem kdy viděla.. trošku do Japonska, trošku do domečkova, stromečkova a kamínkova, sezení pro větší počet návštěvníků, atmosféra jak zimní krmítko pro ptáčky.. nádhera! : )

a přihodím ještě jeden čajovnový tip – Znojmo, čajovna U Starého ohně. Ve Znojmě jsou dvě, doporučuju tu klidnější, dál od centra – a přesto blízko. Beze slov.

moooc pěkný… až nebezpečně
co dodat? Lung Ching je tutovka, mám z Dobré čajovny, tohle bude asi tak na stejno, úžasný čaj (ještě lepší při přípravě za studena, stejně tak i Pi Lo Chun), bohužel podle mých zkušeností hlavně první nálev… DJ green – něco na něm bude, ale chce to hledat
jinak u Goykura 2 nálevy? i z obyč senči vydoluju 4 ;-)
žlutý čaj mám jiný (Yellow Buds od oxalisu) ale omamná těžká nasladlá vůně, která učaruje, to sedí
a pak už zbývá jen doporučit dian lu eshan mao feng (pokud rádi zaléváte, něco pro vás – pokud tam hodíte DÁVKU, měli byste z něj 6 dosta :-))

no vy mě lákáe, já mám teď zrovna takovou vinařskou periodu… kdy já se jen k tomu dostanu? :)

výborný přehled… potěšili jste čajomila
ale ty černé doplňte, třebas Himalaya Darjeeling a nebo Nepal tu vyloženě chybí :-)

Docela pěkný článek, ze zelených čajů nedám dopustit na letošní sklizeň pi lo chun od milců, ale jinak si dám občas DJ FF nebo nějaký slabě fermentovaný oolong, třeba teď hodně piju čerstvý Cui Yu z Yunnan Sourcing…Ale co hlavně piju – zelené puery…Na ty nedám dopustit, a tobě, Cuketko zelené puery nechutnají?

Doom & Petr:

teďka v létě se přiznámj, že na ně nemám moc náladu, ale naž začne padat listí… vrátím se ke svému čajovému stolečku a něco vám připravím :)

„Pro představení zeleného čaje jsem vybral exkluzivní sorty z nabídky firmy Amana, která je spolu se Spolkem milců čaje jedním z nejvýznamnějších hráčů na trhu s čajem v Čechách.“

Myslím, že k těmto hráčům nedávno na internetu přibyl obchod http://www.DobryCaj.cz Mám zkušenosti se všemi zmíněnými obchody a musím říci, že mě překvapili jak kvalitou, tak rychlostí dodávky. Jedou hlavně v čínských čajích a třeba dračí studny mají 9 druhů :)

Ahoj Cuketko, Tvuj clanek me potesil, caj mam moc rada a zrovna v tuto chvili popijim draci studnu. Ze zminenych caju pak vlastnim napriklad v Japonsku vlastnorucne koupenou senchu:)

Mela bych dotaz ohledne cajovych sitek. Rada sebou nosim do skoly lahev se sypanym cajem, ktery pres den nekolikrat zalivam horkou vodou. Zatim nepouzivam zadne sitko, protoze kovovym neverim, ze by se z nich neco nevylucovalo a dalsi moznosti, jako plastova ci bambusova (ktere by mi asi dlouho nevydrzelo) take pry nejsou vhodna. Poradil bys mi co pouzivat?

Diky, Kamca

Pokud mohu take doporucit, zaujali mne čaje z http://www.darjeeling.cz/cz/ Mate s nima nejakou zkusenost?
Ja jsem ochutnal japonskou Shinchu a byl to pro mne opravdovy zazitek. Neco podobneho jsem zatim opravud nepil.
Pekny den, Roman Davidov

Komentáře jsou uzavřeny.