České speciality „oficiálně“

Ochutnejte Českou republiku! Volají v projektu na podporu české kuchyně restauratéři z AHR ČR, kuchaři z AKC ČR a propagátoři z CzechTourismu. A kdybyste náhodou nevěděli, kde začít, koukejte v restauracích po nálepkách s logem Czech Specials!

Czech co? Specials!

Jestli jste ze všech těch nových značek a sloganů trochu zmatení, jste na tom podobně jako já. Nový projekt na podporu české kuchyně totiž dostal do vínku hned dva názvy (Ochutnejte ČR a Czech Specials) a na internetu dvě domény (czecspecials.cz a ochutnejtecr.eu). Zkrátka proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě.cz i složitě.eu! ;)

Při bližším ohledání se už ale systém jeví o kousek srozumitelněji. Organizátoři dali dohromady dva seznamy s typickými jídly z Česka. Národní specilaity (zatím jen svíčková) platí pro celou zemi, regionální speciality zase přísluší některým z 16 regionů.

Restaurace, které tyto speciality mají v menu a splňují certifikační kritéria, si pak můžou na dveře vylepit nálepku Czech Specials. Pro vás, návštěvníky webu a hosty, je zase přichystaný adresář podniků a recepty.

Restauratéři bohatnou, tradiční receptury ožívají, hosté plesají. Ráj české gastronomie již na počátku třetího tisíciletí!

Řada otázek

Agresivní prezentace projektu samozřejmě vybízí k podrobnému prozkoumání. To podporuje i na české poměry nadprůměrně zpracovaný web se spoustou informací.

První, na co si každý (cuketka) asi klikne, jsou podmínky certifikace. Ty jediné jasně napoví, jak moc vážně je třeba s projektem počítat a jaký druh restaurací v něm asi můžeme čekat.

Hned v první pasáži vzniká malé faux pas. Na hlavní stránce se uvádí, že podnik musím mít jednu národní a dvě regionální speciality. V podmínkách už je ale uvedena jen jedna. V dalších bodech se toho už moc nedozvíme. Zřejmě pro pobavení zaznívají obecné proklamace ve stylu uniformy personálu jsou čisté a nepoškozené a restaurace je vybavena nábytkem a inventářem, který nejeví známky poškození. Podrobnějších nebo alespoň trochu seriozních pravidel se nedočkáme.

Zajímavý je bod o kontrole nabídky restaurace, kterou má vykonávat dvojka inspektorů. Neanonymně a s tím, že si sama zažádá o degustační porce nabízených specialit zdarma! I když se o kontrolorech hovoří jako o nezávislých, z jejich jmenného seznamu musí být každému jasné, že je to další pokus o vtip. Řada hodnotitelů je buď aktivně činná v hotelech či restauracích (šéfkuchaři a restauratéři hodnotí svoje kolegy), nebo je nominována z řad gastro firem (dodavatelé hodnotí své zákazníky).

Nevím, co přesně si mám o tomto způsobu certifikace myslet. Možná, že právě tohle je to pravé ořechové, nezávislé a profesionální hodnocení restaurací, tak jak o něm neustále básní profíci z gastronomie (nemohl jsem si nerýpnout).

Možná jsem to taky špatně pochopil a zbytečně šťourám do obyčejné propagační akce, kde o nic nejde a kde se rozdávají barevné placky hospodám na počkání. Rozrůstající se seznam podniků asi napoví časem víc.

Recepty jako od babičky?

O receptech i o výběru specialit se mi zatím nepodařilo zjistit nic podrobnějšího (rozuměj = doteď jsem nepřišel na to odkud „přišla inspirace“). Některé ke kraji sedí, jiné jsou vyloženě jako náhodně přiřazená stafáž do počtu. Řadě krajů vyloženě chybí zmínka o tradičně pěstovaných plodinách anebo na tyto produkty nejsou recepty napojeny. Někdy je to vyloženě škoda…

K pozitivním stránkám patří profi fotky a receptury upravené na domácí vaření. Je fajn, že ze strany AKC ČR vznikl základní seznam receptů a přehled toho, jak si asociace představuje regionální kuchyni. Takže pokud chce někdo v regionu vařit „něco regionálního“, kdokoliv ho může přeposlat na stránky a ukázat – tady koukej, tohle uvař.

Kdyby vás to zajímalo, do národní speciality – svíčkové na smetaně, podle Czech Specials patří pravá svíčková, která se nechá den odležet a vaří se „doměkka“. Taky nesmíte zapomenout na plnotučnou hořčici! Tož tak… ;)

Program je v současné době masivně propagován na turistických portálech CzecTourismu. AKC i AHR ČR jej šíří mezi svými členy. Je jen otázkou času, kdy na modrou nálepku s příborem narazíte i vy!

Co na nový projekt našeho gastronomického a turistického sektoru říkáte? Bude mít nějaký smysl či užitek? Znáte některou z regionálních specialit v seznamu? Co říkáte na recepty? A co na svíčkovou? Jsem jedno regionální ucho!

Reklama

Komentáře

Vypadá to jako taková akce pro to, aby byla akce. Záměr projektu je chválihodný, ale jeho realizace a vlastně i smysl nebude asi nejšťastnější. „Někdo“ se na tom napakuje a zúčastnění restauratéři budou mít pocit, že udělali něco pro zviditelnění svého podniku (což koneckonců může být i pravda, pokud ten web bude náležitě navštěvovaný i třeba půl roku po skončení PR kolem jeho spuštění).

Je to podobné jako nějaké ty certifkáty Evropské unie pro restaurace nebo třeba i samolepky Zdeňka Pohlreicha z Ano, šéfe.

Do restaurace člověk chodí kvůli jídlo, obsluze a prostředí a ne kvůli tomu, že mají na dveřích nějakou samolepku. Pokud to tedy není ta, která oznamuje, že berou stravenky :)

Pouzit pravou svickovou na duseni, to je ta jedina a spravna receptura, :)))dalsi duvod proc se distancovat od AKC a podobnych uskupenia a akci.Z 90 procent to jsou diletnanti, kterym ujel vlak tak v roce 1988. Dalsich deset procent vari dle poslednich trendu, jez jim byly predstaveny na ruznych seminarich, jez jsou v drtive vetsine pase cca 10 let. E.G. balsamikove glaze

Cože kulajda jako typické jídlo pro střední moravu… :) totéž další výběr těchto typických jídel…

Jako rodilý středomoravák jsem neslyšel ani název těchto jídel, natož abych podle receptu určil něco, co se na střední Moravě vaří :)

Knoflík nebo Špetrnky …

Narodila jsem se a celý svůj život žiju na Severní Moravě a ve Slezsku, ale nikdy jsem nikoho neviděla vařit ty jídla, která nám přisuzují. Ani moje babičky ( jedna polské a druhá slezské národnosti) o nich neslyšely. A to první babička byla celý svůj život kuchařka. Tak nevím.

3.,4.: Nic si z toho nedělejte, my Plzeňáci máme zase jako typická jídla štrachandu a brčálku. Nemusím podotýkat, že ta jména slyším stejně jako vy poprvé v životě… Ten web je povedená záležitost;-)

Třeba to měla být nějaká aprílová záležitost, ale protože měl projekt zpoždění, tak se dostal na svět až teď :)

Při zmínce na CzechTourism si vybavuji jak propagovali při fotbalovém mistrovsví světa v Mnichově Česko pomocí Bohemia chips a kořalek balenýma v plastových kelímcích.
A nejpravější recept na svíčkovou? Tu můžou asi znát vážně jen ti, co vaří oblečení do národní vlajky.

Petr S.:

tak nějak. tch přebytečných placek na dveřách jsou hromady. tady je to škoda, je to docela pěkný nápad, jen to rpovedení. přitom za tím stojí papírově největší autority v oboru!

mirces:

tak tak, vydusit a pěkně doměkka :)

Milan Kryl + jitřenka + Lucka_B:

tady vidíte jak seznam regionálních jídel vznikal. nastříleli do do počtu, kde se dalo. třeba v moravskoslezském kraji jsou mi jediné povědomé ty placky se švestkami, chybí tam ale název „stryky“ pod kterým je to v kraji známé. u receptů chybí napojení na místní suroviny. to je přeci hlavní faktor,který regionální kuchyni ovlivňuje = to, z čeho se vaří!

osobně mě ale dostal salát ze špekáčků. ekl s majonézou pěkně k pivu a k zelené :) is pěkně nastajlovanou fotečkou. to muselo stát penízků.

Pawl:

ta svíčková to vždycky schytá. tady to obzvlášť zamrzí. rána přímo od profíků … :/

Je smutný, že do takovejch polovičatejch projektů jdou peníze z daní.

pane Cuketko, podle mé první babičky pravověrné původní stryky nejsou se švestkami, ale „sum gólé“.

Podle mě je to nějaký vtip, viz ingredience k „tradičnímu valašskému“ jídlu – 200 g mražené míchané zeleniny

8. pozor p. cuketko, i v prazskem radoby luxusnim hotelu(hudebni design), pripravuji steaky zpusobem sous vide ,wtf.zbyva jedina otazka proboha proc.mmj. dalsi off topic:predem bych rad zduraznil, ze si vazim toho co delate a povazuji Vas za cloveka, ktery vi o cem mluvi, nicmene musim podotknout, viz nase predchozi konverzace, ze pouzivat dvoji metr pri hodnoceni restauraci(mam na mysli vase ceska meritka) asi neni to prave orechove, ceny jsou, kdyz ne vyssi tak stejne jako vsude v evrope, vina brutalne predrazena, mmj. obrovska ostuda, napr. bohemia sekt za 990 kc ve flambee.nejen, ackoliv je to nepitelna zalezitost s vyrobni cenou: tipuji 10kc.Proto bych rad, aby hodnoceni bylo objetivni vuci vsem, vim, ze se v cr mozna budeme pohybovat max. kolem hranice 5–6 z 10, ale to je realita, je pro mne totiz velice zavadejici, pokud jim napr. v capital restaurant ci troigros, coz se da povazovat za slusne podniky a pak si dam jidlo v la degustation, myslim, ze devet cuketek, pricemz z celeho menu bylo 60 procent na vraceni do kuchyne, 35 procent podprumer az prumer a 5 procent vyborne.pro mne max 4 z 10, viz cinske lanyze apod.

Musim říct že sme eště hodně hluboko v gastronomický bahně.Jedna věc bejt persona na našem českém piskovišťátku nic neznamená.Ať se všichni vrátí za sporáky a začnou pořádně makat místo takovejch šíleností.Protlak , mraž. zelenina, atd. atd. regionální jídla který k tomu regionu nesedí hrůza. Na takovej projekt máme eště tak 15 – 20 let čas, až se drobet probereme a začíná to od regionálních pěstitelů sezoních surovin až to tady bude fungovat můžem se bavit dál co s českou kuchyní.....

13. naprosty souhlas, jeste bych pridal, ze by mohli pestovat v prirodnim ci 100 procentnim bio stylu.

13. Na ty regionální suroviny si taky asi ještě dlouho počkáme, velkozemědělcům se evidentně stále nejvíc vyplácí řepka, se kterou zamořují krajinu. Bohužel je to následek řádění komunistů, kteří zlikvidovali drobné zemědělce neboli dodavatele regionálních surovin. Spousta lidí, kteří dostali zpátky půdu po rodičích, jí pronajímá právě na tu řepku. Buďto bydlí od svých polí stovky kilometrů daleko, nebo nemají možnost se zemědělství z různých důvodů věnovat. Pár nadšenců, kteří se snaží o přirozený způsob hospodaření, celou situaci nezachrání.

Jaký že je správný ( nebo aspoň lepší, než nabízejí tam) recept na svíčkovou? Sice nehrozí, že bych to někdy dělala, neřkuli jedla, ale ta zvědavost.. :)

mirces:

ano v aria coda a v hotelu esprit. k tomu hodnoceni: je mi jasne na co narazite a moje hodnoceni ma urcite limity. uz jsem vam to rikal minule – hodne to vychazi ze zadani rubriky a jejich potreb (tj. i to ze Tyden nechce mit vetsinu hodnocenych podniku za 3/10). ja vzdy text pisu tak, aby si v nem potencialni host nasel info, podle ktereho si podnik zaradi a podle ktereho se zorientuje (vcetne cen). ciselne hodnoceni na konci je taky fajn, ale mrzi me, kdyz nekdo sjede titulek a pak hned nakonec k ciselnemu vysledku a neprecte si text. tj. nehrajeme si na michelina (jako jinde v cr mediich), je to spise kazdotydenni sonda do nove otevrenych podniku v cr.

jitřenka:

gole, maštěne i se švestkami, pro chachary extra rozmazlene :) to je mylsím jedno, chybí tam ale to fajn slovo, zmínka o „brutvaňoku“, nebo o „blaše“, cokoliv zkrátka co by to jídlo zasadilo do kontextu a ospravedlnilo jeho výběr.

ad suroviny:

v tomhle bych nebyl úplný pesimista :) spoustu farem a farmářů jsem teď v rámci projektu vesničana viděl osobně, anebo alespoň jejich produkty. chyba je, že nemají jasnou podporu ze strany státu a často ani oni sami si neuvědomují, jaký potenciál představují. bojí se nezájmu spotřebitelů, spotřebitelé se zase k jejich produktům nedostanou. přitom jsou to často poklady :)

na straně kuchařů, dva příklady – 1) chef na cooking show na prague food festivalu (hořejš ze zátiší) do nebe vychvaluje novozélandské jehněčí a českému se posmívá, přitom není schopný argumentovat proč. toto mě irituje neskutečně. 2) sushi chef v jednom podniku překvapivě dobře informován o problematice ryb na sushi ve střední evropě, je v obraze, nebojí se diskutovat o etickém rozměru, konceptu čerstvosti etc. proč? protože posledních 5 let pracoval v UK :))

ad suroviny:
komunismus je toho pricinou, to je jasne, ale uz uplynula pomerne dlouha doba tech farem co to delaji poctive je zalostne malo, dalsi problem vidim ¨ve zpusobu prodeje farmaru, temer ve 100 procentech, pokud se jedna o zivocisnou produkci, Vam nejsou schopni prodat casti zvirat ale pouze pulky ci cele kusy, neexistuje ucelena a koncepcne vyresena nabidka pro konecne zpracovatele tj. restaurace, tudiz stoupa nedostupnost a potazmo cena, produkce zemedelskych produktu je na tom lepe, ovsem mnoho bio farem skupuje zahr. produkci prebali a prodava za sve viz. deblin, co se tyce syru apod. to je tragedie, posledni priklad, myslim, ze se jmenuje ST. Pierre nebo tak neco, takze udelat hnusny kozi syr, obalit ho v ruznych smesich hnusneho suseneho koreni a to je dobrutka.Syr vyrobeny z pasterovaneho mleka neni syr ale guma.Budu ted jednat s dvema eko zemedelci od nas z regionu, pak podam zpravu, treba bude vyjimecne pozitivni.:)))))

19. Farem je žalostně málo z mnoha důvodů. O zemědělce jsme začali přicházet už krátce po válce, kdy byla poměrně podstatná část obyvatelstva vysídlena a jejich majetek dostali různí lidé spíše za loajalitu, než za to, že by uměli hospodařit (čestnou výjimkou byli volyňští Češi). Lidé, kteří restituovali po komunistech svoje statky a měli zájem hospodařit, je často obdrželi v zuboženém stavu. Do půjček do zemědělství se banky nikdy nehrnuly a tak, pokud tito lidé dodnes hospodaří, musí se věnovat něčemu, co přináší rychlý zisk. Typickým příkladem je chov koní, pokud máte statek v dosahu většího města, máte i dostatek zájemců, kteří si u vás ustájí svého koně nebo chodí jezdit na vašich koních. Pokud měl statkář smůlu a neměl zdroj rychlého zisku, tak musel svůj majetek často pronajmout některému z družstev, která vznikala po komunistech, a nyní na jeho polích roste zmíněná řepka. Další věcí je podpora státu. Pokud nahlédnete do seznamu udělených dotací, tak seznáte, že stát cítí potřebu podporovat třeba zmíněný poměrně výdělečný chov koní (westernových!, tedy ne nějakého typického českého oře:-). No a přístup samotných farmářů je také na samostatnou kapitolu. Je pravda, že pokud chcete prase, tak si musíte koupit celé prase. Pokud sýr, tak celý bochník. A St. Pierre vůbec nezmiňujte, za to by měli výrobce veřejně lynčovat a pak ho vyválet v sušeném koření:-)

ad komunismus:

Spíš bych řekl, že příčinou je rádobyzelená politika EU spolu s pokrouceným systémem dotací v evropském zemědělství. Povinné přimíchávání biosložky do paliv učinilo z pěstování řepky relativně výnosný a jistý byznys. Stejně jako z pěstování kukuřice na biolíh do benzínu v jižní americe (opět převážně pro ekologicky smýšlející Evropu). Co na tom, že se kvůli těm plantážím v jižní americe pálí deštné pralesy a my tu máme všude řepku. Předseda (bývalý) zelených se ještě rád chlubí tím, jak jezdí oktávkou na řepkový olej a produkuju prý nulové emise tohodlenctoho .. uhlíku. Ach jo.

Myslím, že je to typická revoluce shora. Roubování něčeho na nic. Postup úředníků z té agentury připomíná minulý režim. Nadekretujeme, jak to bude, ona už se základna vytvoří (nebo také ne, že).
Vždycky, když na něco takového narazím, myslím na to, kolik asi krajových specialit nás opustilo v pohraničí. Jak se asi vařilo v Chebu?
Na margo kozích sýrů: Ten Pierre, co ho dělá nějaký ing., je bez kozí chuti. Dokonce jsem na obalech některých našich kozích sýrů našel upozornění, že je kozího šmaku zbavují!! Představa řady producentů, že když svůj produkt – haha, to je dobrý – vyválí v nějakých bylinách či koření, že je to něco jiného, je u nás značně rozšířený. Případně ho potopí do oleje a něčím proloží…
Nedávný objev – v Praze v pasáži U závoje – kozí gorgonzola. Ta JE z kozy!
19. mirces U nás je pasterizace (či pasterace?) mléka povinná, ale nemyslím si, že právě ona je příčinou gumovitosti produktu. Odborník nejsem.

22: Louis byl Pasteur, takže by to, dle mé logiky, měla být pasteurizace.
Ale proč si nezalojzovatět.

23: S tím příjmením máte pravdu, ale v češtině je slovo pasteurizace dost zastaralé a archaické, používá se modernější podoba pasterizace.

22. pouzil jsem slova pana Bernarda Antonyho, jehoz syry povazuji za trochu lepsi, nez St. Pierre. :)))) Ne, vazne u nej se pohybujeme na naproste svetove spicce.

24: Není nad úctu k objevitelům. Pouhých 150 let a už Lojzovi Pastérů zmršili Češi příjmení…

Další pán na holení!

Pro pana JJ: tohle zmršení je už staršího data a souvisí s všelijakými těmi úpravami českého pravopisu, už já se před cca 20–22 lety učila (a to mě to tenkrát povídali již zvěčnělí pánové prof. Halačka, Dobiáš a Matyáš – sic!), že se tomu říká pasterizace; uznávám, že oni to ještě psali se -s-, ale určitě bez -eu-

Rád bych ctěné zemědělské odborníky upozornil, že zastoupení řepky v osevním postupu v ČR je podstatně nižší, než třeba v Německu, kde komunistická pauza nebyla. Tam malí zemědělci zanikali a zanikají zcela přirozeně na nedostatečnou konkurenceschopnost a neochotu mladých pracovat v zemědělství. Jejich půdu kupují velké podniky.
Nedostatek malých výrobců v tuzemsku je dán více faktory, kromě kolektivizace a problémům při restitucí například také tím, že lidé tu stále preferují levné potraviny. A tedy farmaření v malém nepřináší kýžené „velké prachy a hned.“ Nadto je do takového provozu po restituci třeba narvat spoustu pěněz a navíc musíte mít také nějaké zkušenosti. Ostatně, nikdo vám nebrání koupit si někde hektar a dělat tam ekologickou zeleninu. Jistě vám za ni lidé ruce utrhnou, soudě podle mnoha příspěvků zde.
Co se týče koňáků, ten pravý vejvar mají především jen a pouze handlíři. Nájemní stáje dobře profitují jen u skutečně velkých měst a musejí vyvíjet i další aktivity.
Račte si spočítat, kolik koní byste museli mít, abyste při cca 4000 Kč na koně a měsíc měli ty zmiňované velké prachy. řekněme 10 – to je cca 20 – 30 K kč podle krmení před zdaněním, bez investic (náklady na stáj, techniku, jízdárnu) a obstarat denně 10 koní není žádná sranda a musíte mít zástup, když se něco podělá. Od šesti do šesti máte co dělat, pravda, s delší polední pauzou.

20: Stát přispívá na genové zdroje. Tedy například na starokladrubáky, a to částkou, kterou bych rád jednou v životě vyhrál v loterii. I čtvrtina z ní by mi stačila. Do konce života bych nemusel sáhnout na práci.

29. A to je dobře! Jen ať na ně přispívá! Starokladrubáci si to zaslouží!
O dřině kolem koní mi nemluvte, coby bývalá, dlouholetá „rajťačka“ o tom vím své…mozoly od vidlí hnedtak nezmizí! ;-)

20.: Davide, mrkněte třeba na http://www.mze.cz/…2_6.kolo.pdf. Tam nejsou ani jedni kladrubáci. Pokud jste šikovní, stát vám přispěje milionem na chov koní, jakýchkoliv… Neříkám, že krajina, kde se pasou koně, není krásná, ale domnívám se, že stát by v rámci podpory zemědělství měl spíše přispívat těm, kteří potřebují velké investice a po nichž je na trhu poptávka (typicky malé sýrárny, mlékárny, ekologičtí pěstitelé ovoce a zeleniny). Neříkám, že okolo koní není dřina, ta je v zemědělství všude, akorát tam vám tu dřinu někdo zaplatí. Takže sehnat koně na ježdění u nás u Plzně není problém, ale sehnat někoho, kdo by vám prodal domácí vajíčka nebo zeleninu bez chemie, to je nemožné.

Lucko, proč by měl stát přispívat na něco, po čem je velká poptávka? Pokud je po něčem velká poptávka, nemělo by se to zaplatit samo, i bez pomoci státu? A technicky vzato, stát nikdy na nic nepřispívá, stát pouze utrácí peníze, které si od obyvatel vynutil na daních.

32. Už jsem to psala výš: Zemědělci často nemají peníze na to, aby sami investovali do zařízení a pozemků, ze kterých bude návratnost investic spíše dlouhodobá (zmíněná zařízení na zpracování mléka, nekontaminovaná půda atd.). A tak přestože je poptávka (tvořená daňovými poplatníky, kteří by byli rádi, aby jejich peníze byly využity aspoň na něco, z čeho budou mít užitek), je stále malá nabídka. A banky se samozřejmě do podobných projektů nehrnou. Kromě toho nežijeme v bublině, jak mají naši zemědělci konkurovat třeba těm rakouským, kde je ekozemědělství poměrně masivně dotováno?

33. Pak je ale otázka, jestli kolotoč dotací neutnout někde na začátku a nepřebíjet se v jejich výši s rakušany. Nevymýšlet nesmysly s biopalivy, nedotovat pak následně ekofarmy jen proto, aby někdo pěstoval také něco jiného než řepku. Na druhou stranu ano, pokud se podívám, co všechno platím z daní, tak dotace na ekofarmy patří asi mezi ty věci, na které přispěju relativně rád. Celé my to připomíná tu pěknou scénu z Hlavy XXII :)

" …jeho specialitou byla vojtěška, na jejímž nepěstování velmi vydělával. Vláda mu velice dobře platila za každý metrák vojtěšky, který nevypěstoval. Čím více vojtěšky nesklidil, tím více peněz od vlády dostal, a každý halíř, který se takto nevydělal, vynakládal na nákup dalších pozemků, aby mohl množství nesklizené vojtěšky stále zvyšovat."

34.: trefná citace! :-)))¨
Nojo, biopaliva, biolíh, biomasa…kapitola sama pro sebe.

34. Ten citát je super:-) Ale to s tou řepkou je snad akorát u nás. Na západě se dotuje hlavně kvůli silné zemědělské lobby (Francouzi), ušlechtilejší cíle jsou kulturní vzhled krajiny, zaměstnanost a rozvoj turistiky na venkově. Nicméně i tam to poněkud skřípe. Pravidelně jezdíme na farmu do Jižních Tyrol. Majitelka nám vyprávěla o tom, kolik farem v horách muselo skončit, protože nevyhovělo podmínkám EU pro zpracování mléka. Ona sama musela skončit s chovem prasete, slepice a králíky musí mít z hygienických důvodů ve stáji, to vše jenom proto, aby vyhověla předpisům pro agroturistické zařízení:-( I krávy se musí pást daleko od domu, asi aby agroturisti nešlápli do lejna…

Lucko B, doboha … pročetla si dotační tituly pořádně a nelinkovala mi tu dotace pro zahájení činnosti mladých zemědělců a nemávala s nima jak s fanglí. Však můžete, pokud jste dostatečně mladá, požádat o příslušnou dotaci jako mladý zemědělec na rozjetí produkce biozeleniny … zaberete také pěkné biodotace, na tento typ hospodaření jsou jedny z nejvyšších ;) Taktéž můžete dostat nějaké ty dotace na technologie … syntetických hnojiv a pesticidů biozemědělec prakticky nepotřebuje, ušetříte … semínek stačí hrst … a pak už jen ohnout záda a vpřed! A nějaké to know-how, samozřejmě.

37. Davide, já umím číst:-) Jaký je podle vás rozdíl mezi dotací mladému zemědělci a starému zemědělci? Přestože jsem ještě dostatečně mladá, tak nechci být zemědělec (mám takovou nepěknou nemoc, která by mi občas nedovolila třeba týden vyrazit pracovat na pole a navíc jsem alergická na seno, a taky nevím, jestli bych to uměla:-), chci být pouze spokojený spotřebitel, jehož daně jdou do podpory smysluplných projektů.

38: Nejsem sice David, ale dovolím si odpovědět: To, že kladrubáci nejsou podporováni z části dotací určené pro mladé začínající zemědělce neznamená, že nejsou podporováni z jiných částí dotace… Takže v tom příspěvku 31 je ten link opravdu na špatném místě…

38. Pak je třeba se zeptat, co je smysluplný projekt. Pro vás možná zelenina, pro někoho jiného koňská agroturistika. Pro třetího je smyslupné vůbec mladé zemědělce podpořit, protože co zemědělství opravdu kriticky chybí jsou mladí lidé.

39. Mám pocit, že kladrubáci jsou jakési kulturní dědictví, je tedy otázka, jestli jsou podporováni z běžných dotací na zemědělství, ale to je jedna dotace z mnoha.

40. Davide, pro mě je sporné, jestli se chov koní dá označit za „zemědělství“, to je to, co mi vadí. Chovatelé koní na rozdíl od klasických zemědělců nic neprodukují (kromě skvělého hnojiva:-). Pro mě je to luxusní koníček jako třeba chov psího spřežení. A co týče agroturistiky: Pro nás pravověrné agroturisty westernový ranč neboli častá forma chovu koní není agroturistika… U nás těch skutečných agroturistických zařízení, tak jak je známe ze západních zemí, je jenom pár, většinou je to spíš penzion, u kterého chovají koně (kteří ovšem nechodí na pastvu, jsou ve stáji a žerou granule), ani tu pověstnou rakouskou Streichlzoo s kozami a králíky nemají.

Lucko, to je jen slovíčkaření. Pro někoho zase není zemědělství pěstování zeleniny a ovoce.

http://www.czechspecials.cz/…kove-kasoto/ … mražená míchaná zelenina, LOL. To je tradice jak prase. A udělovat nějaké certifikace za to, že má hospoda jednu(!) národní a jednu regionální specialitu (z nichž o některých lidé z regionů ani neslyšeli) a ještě tam cpát recepty z mražené zeleniny, to chce teda odvahu.

44: mne zase v tom receptu pobavilo, že „pohanka…chrání cévní systém“ a tak je tam hned „400 g prorostlého vepřového masa“. Není nad pohanku – ochranku! :-)

Opravdu by mě zajímal způsob schvalování a výběr restauraci, které již certifikát Czech Specials obdržely. Při prohlížení jídelních lístků, které mají tyto podniky na svých webech, se ten povinný národní pokrm – svíčková, nachází snad pouze u Café Imperial (v kategorii České speciality) a u restaurace Archa (svíčková označena jako národní pokrm a jako regionální označen Vepřový vrabec).

Projekt možná neslouží jen k vytažení peněz ze socialistické organizace Czech turism a předání je svým kamarádíčkům. Možná byl myšlen dobře, ale jeho provedení svědčí o absolutním amatérismu a diletantismu. Proč se kuchaři nedrží svého řemesla ? Kuchař má vařit a organizaci podobných akcí nechat profesionálům. Pokud PR agent začne vařit nebo kuchař organizovat, tak to vždycky bude tristní.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)