“Zaručené” recepty proti chřipce a nachlazení II.

Podobné šílené uzdravovací recepty už tady jednou byly na jaře, ale s přicházejícím podzimem a ochlazováním to bude opět aktuální téma. Já tu svoji rýmu odchytil včera a tak se s vámi hned podělím o tři recepty, které na sobě momentálně testuji…

Lipový med s česnekem

Tak tohle mi snad ani nikdo neměl radit, protože je to naprostá šílenost :) Vemete tak 2-3 stroužky drceného česneku, k nim přidáte 2 lžičky lipového medu (nemáte-li lipový nahraďte). Obojí spolu hezky promíchejte. A po lžičkách vychutnejte. A hlavně si potom nestěžujte, že jsem vám to poradil…

Šípky

Jsou úplně všude a jsou na vrcholku sezóny. Nalapat jsem se je letos ještě nezmohl, ale o víkendu se na ně vrhnu. Docela pěkný článek o šípcích publikovalo Aktuálně.cz. Až na tu marmeládu to vypadá celkem snadno. Každopádně vám nic nebrání v tom vše ošulit a šípky si koupit již zpracované.

Křen (se šunkou)

Šoková terapie čerstvým strouhaným křenem (pro tvrďáky & cuketky) nebo směsí sterilovaného křenu (pro zbytek) je můj nejnovější objev. Podle toho jak to myslíte vážně, můžete štiplavost křenu oslabovat postupným přidáváním smetany/šlehačky nebo strouhanými jablky. Obojí je fajn a úplně nejvíc fajn je připravit si klasické šunkové rolky. Zabijete totiž dvě tchýně jednou mouchou. Můžete si pochutnávat na skvělém předkrmu a ještě si namlouvat, že se léčíte.

Čím zaháníte nachlazení vy?

Reklama

Komentáře

Pět piv a panák rumu v hospodě. Před spaním paralen. Ne že by se tím člověk vyléčil, ale zapotí se docela dost :-)

Nachlazení osobně léčím bylinkovým čajem (směs všech možných bylinek nasbíraných během jara a léta) s velkou lžící medu a s trochou vymačkané citronové šťávy. Opravdu to pomůže :)

pan P:

LOL ;D

Jen:

jj používám taky. mně to ale vždycky nedá a zkouším něco nového… btw moc se mi teď hodí bezinkový sirup, který jsem si přes rok udělal :)

No jabka s krenem delame a zavarujeme doma – je to super priloha k pareckum (lepsi nez horcice) a jeste lepsi k domacimu uzenemu – cerstvy chleba, domaci uzene, jabka s krenem, cerstve rajcatko a cibulka – neni nic lepsiho! …no ale chripku to asi nevyleci :)

Kdyz citim priznaky chripky dopuji se Ceckem ve vsech moznych podobach – obcas to vyjde, obcas ne. A pokud se chcete radne vypotit – staci kloktat slivovici, nevyplivovat a na vecer to zajist paralenem :)))

Když dělám v zimě venku, tak do sebe preventivně cpu kandovaný zázvor. Příjemná chuť a ještě to pomáhá.

Medvedi mleko.. dokonala zalezitost:))

Horke mleko + neomezene medu + panak rumu… Behem poslednich dvou dnu jsem toho vypil snad dva litry :-)

ten med s cesnakom mi naozaj raz ked som to musel nudzovo pouzit pomohol, min. rok pre zmenu Coldrex, v piatok som zacal brat, v pondelok som bol prakticky zdravy

inak ked sa tu spomina medvedie mlieko, napadlo ma, co tak spisat navod a testnut Vtacie mlieko, pamatam si ako som ho pradavno pil u tety na dedine, tu peknu vonu a chut, nostalgicke spomienky nan mam, dobre bolo

tu je pre inspiraciu fotonavod:
http://www.dobre-jedlo.sk/recept-na-varenie/vtacie-mlieko.php

Děkuji za tipy! To vtáčie mlieko je dokonalé!!!!! Medvědí také :)

Jinak ano – SLIVOVICI KLOKTAT A VYPLIVOVAT DOVNITň :D

A co nakrájená cibule s medem?.. Musím se to nechat odstát.. pak to pustí takovou sladkou štávu. Když sem byla malej šmudla, tak mi to mamča dělala.

Děkuju, tu cibulku s medem mám už uvedenu v prvním přehledu zaručených receptů (klikni na začátku článku na odkaz „šílené uzdravovací recepty“) ;)

To je také můj osvědčený recept a pomáhá hlavně při kašli.

bazovy (bezovy) caj – s medom a citronom, daju sa toho vypit litre, uzasne vonave, uzasne chutne. ma to len jednu nevyhodu, ak si raz clovek zvykne na „domaci“ bylinkovy caj z vlastnorucne natrhanych a nasusenych kvetov, tazko potom vezme do ruk/ust nejaky „priemyselne spracovany“ bylinkovy caj v pytliku :/ mam potom probelm presvedcit deti, ze to, co dostanu na stol v restauracii je naozaj caj :)

druhy moj chripkovy vyprostovak je syr bambino, rozmiesany s lyzicou masla a 2-3-4-5 (podla chuti) strucikami cesnaku.

fx:

děkuji moc za tipy, vypadá to, že jsem z největšího venku. mám tady jeden prefabrikovaný čaj lípa+bez ale do toho liju svůj bezový sirup vlastní výroby :) tak doufám, že mě bůh autenticity ušetří :)

sýr+česnek to může být moc fajn. já si právě vyrábím úplně zabijácké tzatziki s několikanásobně překročeným dávkováním česneku.

Kdyz jsme u toho cesneku, dobry je i nizkotucny tvaroh z cesnekem a spetkou soli… Kombinace jedna vanicka tvarohu a ctyri strouzky :-)

Ahoj usmrkaná cuketko, výborný na prohřátí je čaj z čerstvého zázvoru. Oloupat, nasekat na kousky a zalít vařící vodou. Trochu pošťouchat, aby zázvor pustil štávu, přidat med a citron. Zrovna ho popíjím, páč jsem měla úplně zmrzlý nohy, a vážně to funguje!

Zuzku, potvrzuji,take si uz casto zazvorovy caj ted delam. No a kdyz uz je uplne nejhur a sedne to na prudusky, tak teple sadlo domaci na hrud dat, prikryt papirovymi kapeniky, na to starou uterku, neb to strasne masti a zachumlat se pod perinu. Mozna by fungoval i olivovy olej, ma s tim nkdo zkusenosti ? A caj z cibule s medem take zabira, ale to uz clovek musi sipat a citit se hodne spatne. Je to nevabne chuti, tak proto ten medik…

Nejprve k té cibuli s medem – jen bych chtěl upřesnit, že „zabijácká šťávička“ ze strouhané cibule s medem nebo čímkoli podobným se nedá s tou cibulí naloženou a pomalu louhovanou v medu vůbec srovnávat. Cibule nakrájená na kolečka, zalitá medem a nechaná uležet několik hodin, je celkem delikateska – člověk by skoro nepoznal, že to je cibule – a je to překvapivě účinné (hlavně na kašel a průdušky).

A moje soukromá nejúčinnější kůra spočívá jednak v tom česneku s medem (účinek mohu potvrdit), jen s tím rozdílem, že to nemačkám, anóbrž si labužnicky krájím kousky česneku, které namáčím do medu a chřoupu. Jen pro silné nátury, ale účinek o to větší.

Je to ale víc dobrá prevence nebo zákrok při prvních náznacích příznaků – dojde-li na akutní potíže, nastupuje dopingová bomba 2x paralen + multivitamín + 2x celaskon + zinek + aspoň půllitr tekutiny a nejpozději do půl hodiny pod peřinu, přes to huňatou deku, nevystrčit ani palec a do dvou hodin vypotíte tak dva litry a s nimi většinu bacilů. =)

nezabudnut na coca-colu. ak nepomoze, neuskodi a zachuti :-)))
to neni reklama ale moj liek na vsetko :-)

zuzek+Peta+pixy+Sim:

děkuji za další eceptíky, teď mě napadlo, že to asi sepíšu do jednoho příspěvku a pověsím to někde v průběhu celé zimy, aby to bylo viditelné :)

díky!

Sim: Lecis tim i nachlazeni ? A jak ? Jinak me coca-cola, ale ta klasicka, v zadnem pripade ne light, zabira na nevolnost. Proste kdyz je cloveku blbe, sni neco spatneho, co mu nesedne, tak vypit coca-colu celkem zabira. Mnozstvi je asi individualni. Po lzickach je coca-cola lekem, to jsem uz nekde slysela. Ono je to plne takoveho svinstva, ze to obsah zaludku doslova vypali. Aspon to je moje teorie.

souhlasím, když je člověku těžko od žalduku, tak coca-cola pěkně zabírá. bublinky na odbrknutí, glukóza a kofein na povzbuzení metabolismu, kyselian fosforečná na vypálení všeho možného :)

Ten vtípek byl myslím vyváženě sestrojený tak, aby namíchnul stejnou měrou ochránce much i ochránce tchýní :) Ale jo, trošku to bylo…

cibuli a med znam taky, ale co urcite neznate je :
BABICCINA MEDICINKA….to nam varila prababicka.
ingredience: mleko, majoranka, cesnek, maslo a med

Da se varit mleko s majorankou. Horke mleko odstavit a pridat nadrceny cesnek (jeden strouzek taky zabira, ale ja davam tak 2-3 at to ma silu), nechat tak 5-10 minut luhovat, pak precedit – pridat lzicku masla a medu kolik kdo chce….Maslo na vrchu utvori zluty povlak (slunicko), tak zamichejte a mate bily mleko (mesicek :) – timhle nas krmila babicka :) K cemu je dobry med a cesnek vsichni vite, to maslo tam ma usnadnit vstrebavani dobrych latek do tela. Dobry je fakt pridat maslo a ne margarin – ten je pekne hnusny.

me to docela i chutna a hlavne to zabira.

dalsi me tipy jsou proste cesnek a cibule ruzne na chlebe s tvarohovymi pomazankami, dale doplnkove halls – aby byl krk v pohode no a samozrejme byt v teple a hodne spat.

Verca:

moc dík za Babiččinu medicínku, zní to moc zajímavě a hned jak chytnu dalšího zimního bacila, určitě s povděkem vyzkouším. opravdu zajímavé Verco! :)

„Slepičí polévka je prý účinnější než cokoli jiného :-) Když nevyléčí zrovna nachlazení, tak alespoň zahřeje a posílí. Prý se jí říkalo „židovský penicilín“. Ani pořádná česnečka není k zahození. V Mexiku se doporučuje pokrm z pálivých papriček, pro méně odvážné alespoň špatka chilli. Už jedna jediná nepatrná špetička dokáže uvolnit ucpaný nos od rýmy. Potom je tu ještě mocná bylina lipový květ – čaj s medem. Prastarý osvědčený prostředek proti rýmě je velmi horká lázeň nohou, při níž je vhodné pít horký lipový čaj slazený medem. Jakmile se začneme pořádně potit, máme skočit do postele a pořádně se vyležet :-) Tajemství ruského lidového léčitelství – tato rada prý účinně funguje: Teplá vejce natvrdo uvařená zabalíme do kapesníku a držíme po obou stranách nosud, dokud nezačnou chladnout. Asi po 20ti minutách potřeme zarudlá místa na kůži ohřátým slunečnicovým olejem :-) Všem přeju pevné zdraví, a kdo něco z toho vyzkouší, ať podá referenci. Zatím jsem fit, ale celou zimu to stejně nevydrží. S těmi nemocnými „všemi“ soucítím, tak máte možnost nějakou tuto radu zkusit.

Děkuju za balíček tipů, všechny tady ty tipy zase nějak sesumarizuji a připíchnu po celou dobu zimy do pravého menu….

Poslal uživatel Libor:

Preventivne i dodatecne – cesnekovým vyluhem: cca 25 strouzku cesneku rozmackat a dat do litrove sklenene lahve, pridat stavu ze 2 citronu a doplnit prevarenou vlaznou vodou. Nechat v teple stat, az cesnek klesne na dno (asi 10 dni). Pak precedit, vyluh vratit do lahve a ulozit do chladu. Cesnekovou drt spotrebovat do bramboraku. Preventivne nebo pri nachlazeni si dejte maleho frtana ale pouze po jidle. Je to silne na zaludek. Chutove to nevadi. Úspesne tento lek pouzivame uz nekolik let.

Dík!

Složil jsem si vlastní recept, je to dokupy docela hnus, ale je veliká šance, že v raném stádiu a určitě i pokročilém pomůžete. Skvělý na kašel, rýmu, nachlazení. Menší nevýhoda je, že ne každý to snese. zak začínáme. Do mysky nalijeme aspoň decku Rumu(postačí 40%, ale není nad Alpskej 80%, dá se i slivovice – ale pod 60% nemá moc cenu ). přidáme 5 stroužků česneku, 1 cibuli a velkou lžíci medu. Česnek a Cibuli rozemeleme, rozkrájíme dle vlastního uvážení. Vše v této tekutině rozdmýcháme. Ihned podáváme. a pak šálu přes krk a huspa do postele. Mě to pomohlo prakticky ihned.

Mě pomáhá čaj s rumem :D tak 3–4 velké panáky a 3 hrnky čaje jako zapijátko :) nebo i do čaje, dopoledne a odpoledne ani známka po nachlazení :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)