„Zaručené“ recepty proti chřipce a nachlazení

Z archivu

Na pana Cuketku udeřilo jarní nachlazení, ojéje! Nabízím do oběhu dva odzkoušené léčivé recepty. Znáte-li nějaké další – šup sem s nimi! Rád je na sobě vyzkouším ;)

Zabijácká šťáva z cibule

Tohle je můj recept číslo jedna. Na nachlazení a bolavý krk je super účinný. Nevýhodou je naprosto odporná chuť a náročnost přípravy. Vezmeme jednu cibuli a nastrouháme ji najemno do cedníčku s jemnými očky. Přidáme med a nebo cukr krystal (klidně i kostky) a necháme odkapat do skleničky. Ke konci doporučuji trošiku pomačkat lžičkou.

Pokud jste přežili strouhání cibule, vychutnejte si zlatý hřeb této procedury a exněte do sebe panáka hotové šťávy. Přeji hodně štěstí ;)

Horký zázvorový nápoj s medem a citronem

Tento o něco více přítulný recept, testuju teprve jeden rok, za tu dobu se mi už ale docela osvědčil. Potřebujete čerstvý oloupaný zázvor (na jednu dávku stačí orpavdu malý kousek, já nevím cca 3×3cm), který nakrájíte na jemné plátky (1mm). Poté zalijete vařící vodou, ochutíte medem a citronem a ještě horký pomalu upíjíte.

Buďte opatrní, zázvor je někdy docela silný a pro někoho nepříjemný. Úžívejte s mírou ;)

Reklama

Komentáře

Já na sebe používám buď grog nebo medvědí mléko (mléko + med + panák rumu). Myslím, že to docela zabírá :-)

Teplé černé pivo!! zaručeně zabírá..
Zdravim Dr & Laďu.

Nejlepší je pořádně se vyspat. A případně se opít jako doga (to se mi nikdy nepovedlo, ale snažil jsem se). Víc nepotřebuju… ;)

Tu cibuli není třeba strouhat, stačí nakrájet na plátky, posypat cukrem a šťáva pustí po čase sama, je z toho takový cibulový sirup, myslím, že strouháním cibule zhořkne, takže ta chuť musí být ještě horší než to znám s těmi plátky já:-)
A je to super proti kašli.

Dášo díky za upřesnění, už jsem to takhle nějak slyšel, ale nebyl jsem si jist… zkusím to tak jak říkáš :)

Šťávu z nařezané cibule jsem právě odzkoušel, jde to snadno, šťáva je čirejší, ale připadá mi že nemá takový říz jako z nastrouhané cibule ;)

Proti chuti žádný dišputát – tak nějak to říkaly prapra…?:-)))
Nebo jiný kraj, jiný mrav? Nebo…
Já nevím, ale osobně mi stačí vřískot a znechucení nad sirupem z nakrájené cibulí, se strouhanou to radši zkoušet nebudu:-)

:) jojo není to pro měkoty, ale kdo jednou zakusí mocný lečivý účinek cibule, už nikdy nebude chtít jinak ;))

no to moje babička zas řikala, že se cibule (klidně i 2 velký) rozkrájí (asi jako do guláše), dá do trochy (3dl? 5 dl?) vody a vaří dokaď ten smrad snesete, pak se odstaví a nechá ještě louhovat, scedí a vypije. Přidávám ještě med a citron. Někdy vařim i společně se šípkem. Piju pokaždý když jsem nemocná, je to ňamka : ) k večeři pak česnečku z celý hlavy česneku (přidanýho až po vypnutí plamene) a ráno jsem zdravá jako řepa : )

kaštanová: well done :)

už jsem zdráv tak tu recepturu nebudu muset zkoušet ;o))) ale vypadá to zajímavě.

česněčku a kuřecí vývar (pravý) jsem zapomněl přidat. oba jsou to recepty klasické kuchyně, které se na tomto poli směle uplatííííííííííí!!!

A víte proč funguje kuřecí nebo slepičí vývar? Protože prý (a nevzpomenu si, kde jsem o tom četla tak úžasné pojednání:-() je v tom mase spousta ZINKU, který podporuje imunitni systém a z toho důvodu vlastně u každého po požití vývaru dojde velmi brzy k úlevě:-)

mm, škoda že nepapam maso, ale třeba ve slunečnicovejch nebo dýňovejch semínkách je spousta zinku taky.. že bych je začla přidávat do tý česnečky, aby to jó fungovalo? :)

Kaštanová: A víš že by to mohlo být dobré? Chuťově zajímavé, třeba kdyby se lehce opražila..hm, a zvlášť když k tomu člověka hřeje pocit, že na jeho záchranu nemuselo doplatit životem zvíře….inspirovala jsi mě, vyzkouším:-)

Úplně stejný recept jsem objevila nedávno v jedné kuchařce a můžu potvrdit jeho účinky. Opravdu mi pomohl při nachlazení, ulevil mi od kašle, celkově prohřál a zmírnil příznaky onemocnění. Doporučuji.

Psala jsem o receptu na zázvorový čaj. Netušila jsem, že odkaz se nezobrazuje.

Zázvor je mocný čaroděj, ale prý jeho vláknina dráždí trávicí systém, je nutné používat jenom šťávu (což samozřejmě je u toho čaje výše splněno:-).

Dášo s těmi vlákny to slyším prvně, nevíš něco více + nějaký zdroj? Většinou o účincích zázvorů referují ve smyslu povzbuzení a příznivého efektu právě na trávící systém.

Však referují dobře, zázvor je úžasně zdravý (já ho ale nerada, je dost nepříjemně pálivej:-(), nejsem si zcela jista, ale matně si vybavuji, že to bylo v TV, možná to byl Jamie Oliver, kdo to říkal, a přitom si nasypal hrst čerstvého strouhaného zázvoru a mačkal v dlani a přes prsty mu tekla šťáva. Určitě to byl někdo komu se dá věřit:-) A když už jsme u koření, prý je dobré (ozkoušela jsem na vlastní kůži a nemohu nedoporučit:-), do šálku kávy je dobré vložit rozdrcená dvě tři zrnka kardamomu, údajně působí proti škodlivinám v kávě (hlavně ale pak káva velmi zajímavě chutná:-), kávu je ale stejně dobré (ať s kardamomem či nikoliv, vypít do 15 min od zalití , překapání, stlačení (nemluvím o instatní, to je jasný:-)), pak zachytíme spolu se škodlivými i dobré látky z kávy, které nás chrání, po 15 minutách už tam zbydou jen ty špatné. Chi, tak jsem se vyčerpala a jdu domů:-)

už to sice nebude až tak moc aktuální, ale dovolím si reagovat na Dášino doporučení používat ze zázvoru pouze šťávu.

Nevím, odkud čerpá informace, ale moc důvěry bych jim nepřikládala. On se totiž ten zázvor celkem hojně užívá (hlavně v asijské kuchyni) prostě nakrájený na jemné nudličky („na sirky“) či nastrouhaný, japonské suši bez hromádky nakládaného zázvoru (v plátcích) si snad ani nelze představit – a pořád dokola se o něm mluví jako o zdraví velice prospěšné krmi.

To s tou dráždivostí zažívacího ústrojí prostě vypadá na nějakou neovedenou fámu.. :o)

aji dík za komentář, souhlasím s tebou. slyšel jsem to tady poprvé.

zázvor se baští všude možně ve všech formách, jinak ale platí čím mladší (a čerstvější) zázvor, tím jemnější vlákna. vysušený dřevnatý klacek, bych nikomu nedoporučoval ;)

S tím medem a cibulí jak často se to užívá.Jsem těhotná a tohle jsem se dočetla že by to mohl být neškodný přípravek na kašel.

Nedávno jsem našla někde recept na cikánský způsob léčby nachlazení. Natočíte vana horké vody (kdo má sprcháč, musí k někomu na náštěvu) a do té vany prolisujte 2 –4 paličky česneku. V tom 2 hodiny ležte a pak šup do postele a spát. Raděj :-))) Ale nemam to ozkoušený, bo zatím nikdo doma nebyl nachlazen :-)

recept mého manžela: udělat grog ze slivovice, med,citron a aspirin. Vypít co nejteplejší, zalehnout, vypotit. Zatím mu to vždy pomohlo. Já to nezkouším, vadí mi ta kombinace horkého alkoholu s tabletkou. Asi bych se už neprobudila.
Ale Francouzi mají tuhý kořínek ;-)

Známý mi dal poměrně zajímavý recept na nachlazení: vana plná horké (no dobře, hodně teplé) vody (což by nebylo nic nového), pozor, do které vysypete kilo obyčejné kuchyňské soli. Vydržet uvnitř co nejdýl… Prý jak člověk inhaluje ten vlhký slaný vzduch, tak to pomáhá. Já to zkoušela, ale mám problém, že mě ráchání se ve vaně nebaví… ale můžu potvrdit blahodárné účinky minimálně na veškeré kožní problémy :-).

A když už jsme u toho naložení se do vany – prý pokud máte namožené svalstvo po nějaké větší únavě, tak si do vany nalejte cca 1/3 střední skleničky Alpy. Sice pak strašně smrdíte, ale Alpa se výborně vstřebá do celého povrchu těla a pak už vás nic nebolí. Tentýž známý to používal, když se předřel na stavbě …

Lucie:

slaná koupel je bombovní. doporučuju sůl od Radoxu – Vapor Therapy… cca 5 kaček a 5 dávek :) neskutečné!

tip s alpou zní velice kutilsky!!!! :) díky

Rdaox má skvělé soli, potvrzuji. Jinak doporučuji svoji oblíbenou hořčici do škopíčku s horkou vodou a nohy ponořit po kotníky. Je to rasovina, ale vypotíte se perfektně. pomáhá to při takovém tom prochlazení, promočení, kdy se o vás pokouší „rumchitida“.:-))) Obšlehnuto ze Zvěrolékaře a mnohokrát úspěšně vyzkoušeno.Ten rum prosím do čaje a vypít horké.
Ad Alpa: výborný recept (nejen) na brňavé ruce a problémy s karpálním tunelem – což nás čeká skoro všechny, anžto furt datlujem na klávesnici.
0,5l Alpy, Francovky či Lesany – do toho rozdrtit 20 tbl. Acylpyrinu a přidat 5 nasekaných listů aloe, starší tří let. Několikrát za den protřepat (nemíchat) a tak po šesti dnech slít. Natírat při obtížích, nejlépe na noc. Taky to zrovna nevoní jako parfém od Diora, ale účinek je tak 90%, což je skvělé.
Pro ty statečnější – aloe lze nahradit konopím, tedy marihuanou.

Rdaox má skvělé soli
Však na Radoxu tu existují celé generace zahrádkářů, včetně mé maličkosti. Na jaře nepostradatelný!
Paní Jednorožcová má v bathroomu permanentní výstavu flaštiček a kelímků; občas si, naložen v Radoxu, z nudy čtu vzadu uvedené ingredience. Příklad:
Vepředu název SERENITY (nebudu neslušný a nezapletu do toho nýty a vyměšování). Vzadu: Maris Sal, Rosa Centiflora, Parfum, Silica.
Zní to lépe než: mořská sůl, plátky růží, parfém a křemíkový prášek, aby to nehrudkovalo. Hned se slečnám a paním veseleji sahá do kabelky pro další přírůstek do voňavé koupelnové „instalace“ s lahvičkami, tubami a dózami. :-)

Že je to super? A netestují na zvířatech. Používám je moc ráda, včetně jejich dezinfekčních mycích gelů na ruce. Raději mám snad jen věci od Norfolk Lavander nebo National Trust.
S tím zaplétáním se, mám kamaráda, který se – když byl prvně v Anglii strašně divil, co že to mají Angličani napsané na vozovkách a u přechodů. popletl si pederasty s pedestriany. Muhahahaha.

34: Popletení – v prvních pár týdnech v Anglii jsem málem hodil hrst právě napsaných a ofrankovaných pohlednic do nablýskaného kastlíku s nápisem LITTER (letter?).

jéje, recept se zázvorem skvělej, už léta praktikuju ale máte tam jednu chybičku. Ten med a citron tam přidávejte až když má nápoj teplotu max 60 stupňů jinak se z nich ztratěj žádoucí látky a stane se z nich akorát takové ochucovadlo.

39. to je velice zajímavý článek, díky!!!
Medu, citronu, zázvoru, limetek, kyselého zelí, vývarů a jiných léčebných prostředků jsem si za poslední týden užila ažaž!
Tak se těším na víkend na ty nezdravé chlebíčky při scuku č.5

Jinak na zlepšení dýchání při nachlazení atd. dopručuji esenciální olejíčky od Saloosu, hlavně Elemi (cannarium luzonicum), objednávám přímo od nich, posílají k olejíčkům i keramickou destičku, na kterou oleje nakapete a ty se nádherně odpařují po dobu několika dní. Funguje spolehlivě. Dělám aromaterapii několik let, ale tohle je ve chvíli, kdy sotva lezete ten nejlepší způsob, jak si krásně zainhalovat. Do lampičky či Bioneru je potřeba oleje a vodu dolívat, ale tohle funguje samo. Takže jen ležíte a zhluboka dýcháte. :-)))
Jako kdybych tušila, že mě bací bacil a než jsem ochořela, přišel mi balík s olejíčky a jejich bio kosmetikou. Paráda!

Naďa:

moc zajímavé díky :) prozkoumám podrobně, pán z ústavu bohužel nepopsalco se přesně děje a na co se ta hodina při 80 vztahuje, chce to malinko rozvést…

Pivli:¨

taky zajímavé , ta destička, mě osobně manipulace s vodou a svíčkama silně irituje :))) díky! a doufám, že už je lépe!!!! ;)

41. jj, díky, už jsem celkem v pohodě. :-)))
Destička vypadá jako blbůstka, ale funguje bezchybně. Není to tak, že stačí nakapat olejíček na jakýkoliv kousek keramiky.

Na zázvorový čaj nedám dopustit, jen malý oříšek strouhám na jemném struhadle a po té zalévám horkou vodou a přidávám citron, osladit dle chuti.
Druhý chřipkový nápoj sice nevím jestli má nějaký bladodárný vliv, ale v každém případě tělo pořádně rozpálí a uleví se. V malém kastrůjku hřejeme mléko a těsně před varem přidáme med – rozpustíme a zalijeme rumem. Musí to být hodně horké a horké se i pije. Léčivé látky v medu jsou tou teplotou asi fuč, ale je to velmi dobré a pokud to přeženete s rumem, určitě zapomene, že nějakou chřipku máte.

Cibulovou stavu s medem nam delavala mama, kdyz jsme byli mali…a me hrozne chutnala. :)

Pokud do sebe chcete dostat vitamin C prirozenou cestou v napoji a ne v tabletach, vyluhujte sipky ci sipkovy caj ve studene vode a pote nepatrne zahrejte, az je napoj vlazny, aby se vit. C neztratil. Bohuzel nevim, pri jake teplote se vit. C vytraci. A klidne si to prisladte medikem :-)

Dovolim si komentar k ucinkum zazvoru na travici trakt. Lekarka z Institutu celostni mediciny nam to vysvetlovala zhruba takto: silice, ktere jsou obsazeny v cesneku, cibuli, zazvoru, krenu jsou pro citlive sliznice zaludku a strev poradna rana. Predstavme si, co se deje, kdyz se nam stava napr. z krajeneho cesneku dostane do ranky v prstu, nedej boze, kdyz nam treba stava z cibule strikne do oka. Vnitrni sliznice jsou stejne citlive, jen neobsahuji nervova zakonceni, ktera by nas donutila rict „au“. Rec je samozrejme o syrovych potravinach. Tepelnou upravou (ale i nakladanim) se silice nici a proto jsou takto upravene cesneky, … stravitelnejsi. Tim ale soucasne ztraci na potrebnych vitaminech a mineralnich latkach. Cilize, chceme-li do sebe dostat tyhle vseleky cerstve, doporucuji se radsi opravdu stavy, nebo vyluhy, ktere neobsahuji tolik silic, jako „telo“ potraviny. Samozrejme, jde o nazor jednoho lekare, mohou byt i jine, jako se vsim.

Jeste drobecek – pro doplneni Cecka v zime se mi uz druhym rokem osvedcuje kvasena zelenina (o tom diskutujete jinde, vim). Delam si napr. kombinace zeli+cibule, zeli+mrkev, repa+cibule+kren primo ve sklenicich v kuchyni, za 5 dni je vykvaseno, v lednici vydrzi mesice. Ujidam po miskach ke kazde veceri doma a zdravi se docela drzi. :-)

Já zase používám zázvor nakládaný s medem a citronem. Je to skvělá medicína, vyléčil jsem s ní po začínající chřipky a angíny. Díky této medicíně se nebojím žádné podobné nemoci.
Na kilo oloupaného a najemno nastrouhaného zázvoru dám klidně 6–8 polévkových lžic medu a šťávu ze 2 citronů.
Polyká se to po lžičkách a pálí to jako čert. O to víc, když má člověk díky začínající nemoci citlivější krk. Ale alespoň také poznáte, kdy můžete s dávkami polevit.
Do čaje lze také přidávat (ale až při teplotě kdy se dá tekutina pít bez popálení). V Indii jsem zkusil silný kašmírský zelený čaj se zázvorem, medem a citronem. Pijí ho tam na prohřátí organismu a proti nemocem. Podobný se dá připravit přidáním výše uvedené směsi do zeleného čaje.
:)

ještě dodatek k té zázvorové směsi – v lednici v uzavřené nádobě vydrží alespoň 2 měsíce (možná déle, ale nemám vyzkoušené, protože jsme to spotřebovali) :)

K té cibuli – dá se to trochu zjednodušit: netřeba strouhat, ale jen nakrájet na drobno (nebo nasekat v nějakém patentním sekáčku z TV shopu) a zasypat cukrem. Když jsem to poprvé vyráběla pro své děti, nečekaly na žádné překapávání přes cedník, ale vzaly lžičku a sbaštily vzniklý sirup i s tou nasekanou cibuli.

Já na nachlazení beru enzymy. Konkrétně curenzym. Je z rostlin, nezávadný a nechemický.

zdravím :-) tak jsem si četla recepty na cibuli a došla jsem k závěru, že když sním tzv. lahůdkovou cibuli syrovou, tak to musí zabrat taky. Myslím, že ano a je to určitě na chuť lepší.. Asp. pro „milovníky“ cibule. Takže snědla jsem tu cibulku, pak jsem vypila šťávu z půlky citronu (úžasně to stáhne tu chuť a zápach z pusy) a potom ještě před spaním jsem kápla do krku (1–2 kapky) Tea Tree oilu, což je úžasná věc snad na všechno. Je antiseptický a uznávám, v puse, úžasně hnusný :-) No prostě po tomhle všem mi bylo po ránu zatím uplně nejlíp ze všech pokusů.

U nás se dělá tradičně cibulový čaj, který si občas vylepším zázvorem. Ale lejt do sebe TeeTree oil, to si koledujete o problémy. Toxicita tohodle sajrajtu je celkem vysoká (kromě jiného).

to slyšim poprvý, dá se někde přijít k takovým informacím? ráda si to přečtu. to slovo lejt je dost přehnaný, když jde o jednu kapku..

Tradičně vikina: http://cs.wikipedia.org/…Tea_tree_oil

(Podle Americké společnosti pro rakovinu: "Tea tree oil je toxický při požití. Uvádí se, že způsobuje otupělost, zmatenost, halucinace, kóma, poruchy rovnováhy, slabost, zvracení, průjem, dyspepsii, abnormality krevních buněk a vážné vyrážky.

A samozřejmě si dejte do google třeba „tea tree oil toxicity“. Dozvíte se kromě jiného, že má hormonální působení.

53. doplnění k té toxicitě uváděné Davidem – ještě má hormonální pseudoestrogenní působení, podobné, jako třeba levandule, uvádí se riziko gynekomastie u dospívajících chlapců.
Pít Tea Tree Oil je jinak teda obecně kardinální blbost, jak říká David, je dost slušně jedovatý.

54. Pardon, teď koukám, že na konci to hormonální působení uvádíte taky.

Pánové souhlasím s vámi, že pít to je blbost, o tom ale nebyla řeč. Já měla jednu kapku a to v krku. A přesně jak David okopčil: … uvádí… při požití… Takže půjde o trochu něco jiného. Já rozhodně neměla žádné příznaky požití TToilu. Ta estrogenní nebo antiandrogenní aktivita se projevuje i u dalších esenciálních olejů a taky u mandlí a arašídů. A testovalo se u tří chlapců, z toho jeden použil TToil, čili u jednoho chlapce a rovnou v tom článku připouští, že roli mohly sehrát i jiné okolnosti. To už spíš mě zaujalo, že: „Při použití v koncentracích pod 4 % a zejména pod 1 % může tea tree oil selhávat v ničení bakterií a vytvořit evoluční tlak, který může vést k tomu, že se bakterie stanou méně citlivé na tea tree oil a také na některé antibiotika in vitro.“ Což je dost zajímavé, protože se prodávají například vaginální gely ap. s 3% roztokem právě proti bakteriím. Takže se to trochu tluče a bylo by fajn, kdyby to někdo objasnil. Zdá se být jisté akorát, že po nalití TToilu do uší ohluchnete a tomu bych věřila, když si to představím :-o Takže nepít a nelít do uší.

No vidíte internet je plný toho, že je buď toxický nebo netoxický. Sranda je, že jsou to vždy stejná slova, jen okopírovaná do jiných stránek. Zatím se mi zdá být dobrá stránka http://www.beltina.cz/…ee-oil-olej/ , protože je tam tak nějak všechno a vlastními slovy, takže nad tím asi strávili delší čas a něco o tom vědí.

Známé jsou otravy TTO po požití, ale vypadá to, že otravy jsou možné i po povrchové aplikaci – psi a kočky měli stejné příznaky otravy vyvolané i pouhou povrchovou aplikací.
Toxická dávka při požití u závažných otrav dětí se pohybuje v mililitrech.

Nevím, kde čtete, že se rovnou v tom článku připouští, že roli mohly sehrát i jié okolnosti. Nic takového se tam nepíše. Uvádí se naopak, že se jiný možný původce, který by byl nalezen u všech tří chlapců, nenašel (hormonální poruchy , drogy, soja, atd.) To sice vliv jiných, nezkoumaných okolností nevyučuje, ale v tom článku to prostě není.

Estrogenní vliv byl in vitro prokázán samozřejmě u řady látek z rostlin, třeba sóji, jetelu lučního.. TTO a levandulový olej patří mezi ně.

Selekční tlak TTO v malých dávkách se opravdu popisuje, je spjat se sníženou citlivostí bakterií na antibiotika.

„Výzkumníci dali také najevo, že ke gynekomastii mohly přispět i jiné složky produktů, nebo že svou roli mohla hrát i genetika.“ Používaly se přípravky z levandule a TToilu a ne čisté výtažky. A taky všichni tři používali přípravky s levandulí, jen u jednoho byl přítomný i TToil. Takže to spíš poukazuje na tu levanduli. Nemějte pocit, že se s vámi hádám, jen člověk musí vstřebávat všechny informace a ne si z toho vzít jen to, co se mu líbí.

Psi a hlavně kočky to právě olizují a jsou asi víc náchylní než lidé, čili jde také o vnitřní požití.

No vidíte, u dětí jde o mililitry. První zmíňka o množství, takže dospělému člověku jedna kapka v krku asi nic moc neudělá. Samozřejmě káždý organismus reaguje jinak, ale to je u všeho.

60. Článek jsem četla jak tehdy před těmi třemi lety, kdy vyšel, tak jsem do něj pro jistotu koukla i teď, a nic takového tam prostě není. Nevím, kde jste vzala Vámi uváděný text, není to z toho článku. Leda by to byla Vaše extrémně volná překladatelská licence.
Vůbec nechápu, o jakých „všech informacích“ to mluvíte. Vím, žen článek o třech chlapcích není samozřejmě v tomhle směru poslední, v reakci na něj ve stejném časopise vyšly i další komentující články, ta původní skupina autorů se navíc stejnou problematikou zabývá dál.

Ke psům a kočkám – nevím, olizovat se můžou, podle studie, kterou jsem viděla, se ale jednalo spíše o přímý průnik cyklických terpenů kůží. Když ale říkáte, že jde o vnitřní požití, tak jste o té studii více a můžete mít pravdu.

O mililitry se jednalo při závažných otravách. Jaká je toxická dávka pro mírnou otravu, to nevím. Pouze předpokládám, že menší než pro závažnou.

↪ 10 pan Cuketka:
ale pozor na množství! já kdysi do synka cpala šťávu z cibule (čím víc, tím líp, jak říkávala moje maminka) a podráždila jsem mu žlučník – takže opatrně ! užívat opravdu jen jako lék ! :-))

Opatrne s tim horky, teploty nad 45°C spolehlive zabuji vse dobre co je v medu a vitaminy z citronu nevyjimaje, Takze doporucuju zpartit zazvor a klidne vice, pro zjemenui chuti treba jeste vylouhovat pytlik cerneho caje a az teplota klesne na pozivatelnou hodnotu, tak teprve pridat zminene choulostive prisady a slivovici. Rozhodne to funguje lip nez chemicke driaky…

Nevím, jestli to tu už někdo nepsal, ale zázvor se má nastrouhat (zhruba tak 4×2 cm) do 0,5l studené vody, pak přivést k varu a vařit 5–10 minut, jen tak se totiž uvolní léčivé látky. Pak přidáme hřebíček, který má dezinfekční účinky, necháme chvíli odstát, scedíme a nakonec, když už čaj není úplně vařící, přidáme citrón.
Opět to není nic pro „mejdla“, ale výsledek je okouzlující :) Je to sice, jakoby člověk pil pepřovou vodu s citrónem a docela se u toho pití zapotíte, ale ve finále to stojí za to, zkrátíte průběh nemoci o několik dní.

Taky mám moc ráda zázvor, ale dostat ho do dětí, tak to je docela problém, hned to poznají, když jim ho do něčeho přidám. Co mají radi, když jsou nachlazení, tak to je psí sádlo z bylinek. Má pejska na obalu, tak to se jim líbí a naštěstí jim to i pomáhá, jen na ten zázvor musím něco vymyslet…

Leničko zkuste dětičkám udělat zázvorovou polévku:-).Uvaříte pokrájenou mrkev,rozmixujete, zalejete smetanou či mlékem,ochutíte, přidáte čerstvý zázvor a dětičky snad nic nepoznají:-).Já ještě přidávám do hotové polévky kysanou smetanu:-).

Komentáře jsou uzavřeny.