Jak přežít zimu I. – degustace vína

Právě jsem se oprášil z prvního podzimního nachlazení (děkuji všem za nové recepty!) a dostal jsem geniální nápad jak se k nastávajícímu chladnému a tmavému ročnímu období postavit…

Nepříjemnému a sychravému chladu a temnu se totiž nejlépe čelí s dobrou náladou a rozšířenými kapilárami. Ne, neuhodli jste, pan Cuketka se nebude v zimě opíjet. Pan Cuketka totiž bude celou zimu degustovat ;)

Degustace vína v Praze

Udělal jsem si takový malý průzkum jak jsou na tom pražské vinotéky s degustacemi vína a zjistil jsem, že jsou na tom docela dobře. Skoro každá solidnější vinotéka či prodejna vína totiž nabízí pravidelné akce s ochutnávkami vín ze světa i z ČR se vstupným v rozpětí cca 100 – 500 Kč (dle exotičnosti vín, ne vždy dle kvality zážitku!).

Schéma je u všech podniků docela podobné. Po doporučené telefonické rezervaci na vás většinou čeká prezentace jednoho vinaře, nebo alespoň tematicky vymezená ochutnávka. Ve zvláštních případech (za které taky připlatíte navíc) je degustace doprovázena večeří. Samozřejmostí je většinou také možnost „zvýhodněného“ nákupu přímo od dotyčného vinaře či prezentující firmy.

Kde všude je tedy možno ochutnávat? Následuje přehled odkazů na programy degustací z jednotlivých vinoték:

Máte-li v záloze nějaké další tipy, nebo máte oblíbené místo, kam chodíte – nebuďte lakomí a podělte se s ostatními v komentářích. Jejich kapiláry, manželky i mozkové buňky vám budou vdečné :)

Reklama

Komentáře

Docela pekne se da posedet Na Perstyne (www.monarch.cz), zazil jsem tam ve sklepe i prijemnou ochutnavku, ale delaji to asi jen pro skupiny.
Nejake ochutnavky dela i http://www.euroteka.cz

nevidim tam nikde Narodni banku vin (www.nbv.cz) coz je pro me takova prazska degustacni Mekka :) nevim jak to ted funguje, docela dlouho jsem tam nebyl ale meli tam kurzy seznamovani s vinem, degustacemi, apod. – velmi dobra vec, zvlaste pro zacatecniky a mirne pokrocile. ocenoval jsem „nezavisle“ degustace, kde se neprezentoval zadny konkretni vinar, ale byl to prurez nabidkou konkretni odrudy

v cellariusu delavali na pozdzim svatomartinskou degustaci – ranna vinecka a k tomu husicka se zelim. mnam! muzu doporucit

děkuji za tipy a za doplnění,

vypadá to že monarch.cz taky něco pořádá každé pondělí pravidělně od 18h

to nbv.cz znám, někdo mi o tom i něco povídal, zvlášť o těch odrůdových/tematických degustacích. bohužel ale na webu to mají krutě mrtvé :( škoda.

jinak z toho seznamu co jsem uvedl jsou nejznámější a i mi nejdoporučovanější první tři – tj. grobovka, callarius a u zavoje :)

Velmi dobre ochutnavky jsou take ve Vinotece pod Klenbou ve Zlatnicke ulici. Tam mne vzdy hlavne nadchnou oba vina znali majitele; ve vinech se jednak hodne dobre vyznaji a pak to prostredi ochutnavek je takove vinosklepneromanticke :) – (http://www.vindemiatrix.cz/)

R.

Marku i Rudlo děkuji za rozšiřující tipy, třeba se tam někde opravdu potkáme :) já určitě přinesu zněkterých těch akcí fotoreport a v podstatě i takovou minirecenzi…

… takže když na nějaké degustace narazíte na šílence, který si to tam všechno fotí a pořád (ne)spokojeně brblá a vymýšlí si ptákoviny a vůbec je ukecanej – tak to je pan Cuketka v akci :)

jinak docela intenzivně jsem hledal nějakou večerní školu/kurz vaření – nevíte někdo o něčem pořádném? (nemyslím jednorázovou lekci za tři tisíce)

kurz vaření??? no já nevím … podle mě umí vařit každý :-). Co si od toho mistře Cuketko slibujete?

No slibuji si od toho propracované kurzy, které jsou dostupné ve všech civilizovaných zemích… :)

s náplní:
- zbožíznalství (a to nejen exotických surovin, neznámost základních surovin je v ČR typická a.k.a. věty jako např. „brambory jsou prostě brambory né?“)
- zpracování surovin (umíte správně připravit artyčok, chřest na vaření? jak se pracuje s jednotlivými bylinkami? co se dá všechnno uděůat s vaječným žloutkem/bílkem)
- dovednosti, skills (např. práce s nožem, pečení, uzení)
- studená kuchyně (stovky podtémat)
- teplá kuchyně (témat je nekonečně – např. příprava taková steaků od výběru a rozpoznání správného masa, přes jeho přípravu, nakládání, tenderizování, tepelnou úpravu a servis; jen toto by vydalo minimálně na celovíkendový kurz)
- dezerty
- estetika v kuchyni
- kurzy zaměřené na regionální a národní kuchyně (např. valašská, šumavská, normandie, bavorsko, zabikačka atp. je to ho milion)

no abych pravdu řekl, moc se mně to neche všechno vypisovat, koukněte se např na seznam kurzů pro veřejnost na tomhle The Institute of Culinary Education nebo na tenhle seznam kulinářských škol jen pro new york:

http://www.shawguides.com/nycooking/

no já myslím, že už si rozumíme ne?

(vařit sice možná umí každý, ale gastronomie to je naprosto bezmezná záležitost, kterou můžete poznávat celý život)

Cuketko, ale to by nemuselo byt tak spatne. Urcite se tam clovek nauci neco z indicke kuchyne. Me by se teda nechtelo jezdit na cely vikend. Ja sama chodim do kurzu k Rostovi Berankovi, mrkni na http://www.makrobio.cz. Ja vim, je to makrobiotika, ale i tam clovek musi umet to jidlo spravne pripravit, musi to chutnat, jinak to nema cenu. A ja sama kolikrat koukam, ze neumim ani spravne krajet, natoz pak uvarit vselijake obiloviny, na obalu je to totiz vetsinou napsano spatne. Take me vyhovuje, ze je to 2x do mesice, v Praze v centru, co uvarime take snime a clovek pak ma inspiraci varit zdrave aspon o vikendu! Urcite bych uvitala takove kurzy, napr. italske, spanelske kuchyne a vubec z jinych zemi, ale to by bud bylo hodne drahe, nebo by to musel delat nadsenec, jako je Rosta Beranek, na nem je videt, ze ho to bavi, davat sve zkusenosti dal.

Cuketko, no mozna bys byl prekvapeny, co toho ten clovek vi, studoval to leta, zabyva se tim, je to jeho konicek, i to zboziznalstvi zna, o vsem nam povida. A v podstate obsahem kazdeho seminare, i ty ctvrtky, je vareni staroceske kuchyne… Vlastne o tom MB je, varit ze surovin toho daneho klimatickeho pasma, sezonni veci, vse cerstve, pokud mozno bio ze sve zahrady, akorat se tedy nepouziva maso, mleko, vejce, cukr, bila mouka, a jina umela dochucovalda apod. ale i tak to je velice dobre a chutne, kupodivu, i ja tomu neverila, a je to take o pouziti super kvalitnich surovin. V zivote by ho treba nenapadlo pouzivat jine nez za studna lisovane nejlepsi oleje apod. Take jsem se napriklad minule naucili pickels, tj. kvasene zelenina, ted prave vhodne zeli s cubuli a k tomu jakakoliv jina zelenina ze zahrady. Vyborna vec, levna, kazdy si to doma muze udelat a lzice denne ti pokrzje vetsinu vitaminu na den a nemusis kupovat potravinove doplnky. Dale se pry naucime peci vonavoucky chleb, domaci, jasne,ze mouka nejlepe doma namleta na kamennem mlynku. A take se daji delat super buchty, presto, ze jsou z celozrnne mouky. A napln opet domaci svestkova povidla, no je toho hodne a ja vidim pokazde, ze porad je co se ucit !

čím více o tom píšeš, tím víc se mi to zamlouvá. už teď jsi mě ukecala na minimálně jedne víkendový kurzík. to bych snad mohl i přežít :)

já jsem hlava otevřená a cokoliv nového si rád poslechnua vyzkouším. trendsezonních a reigonálních potravin, to je taková pro mne nejvyšší meta, jak bych chtěl každý den vařit.

pickles znám a moc mi chutná. záleží ale jak moc je dobře udělané. a k těm chlebům a buchtám – minulý měsíc jsem ochutnal naprosto snové bochánky z různých druhů celozrnné mouky, jeden jsem si odnesl nafotil a nechal si napsat recept, takže co nevidět (jeslti ten papírek s receptem najdu) to sem šoupnu…

chtěla jsem koupit otci k vánocům právě takový ten jednorázový kurz ve four seasons, ale řekli mi, že to dělaj pouze pro minimálně 6 osob :-( v radissonu už byl a hrozně se mu to líbilo, víte někdo o něčem podobném? třeba na italskou kuchyni, tu on rád :-) Dík!

O kurzech toho bohužel moc nevím. Přijde mi to jako obrovská díra na trhu!!!

Minimálně jedna větší škola vaření s různými kurzy by se v Praze i jinde v ČR určitě uživila…

Náhodou jsem narazila na vaše stránky. Dělám do vína profesionálně, pracuju ve společnosti, která dováží vína od malých vinařů z jižní Francie (specializujeme se na Languedoc-Roussillon) a řídím degustace. Kdo bude mít zájem, koukejte na stránky http://www.languedoc.cz, sekce Degustace. Rozšíří se vám obzor vinoték, kde se degustace dělají, a budete mít možnost poznat naše vína… Těším se.

Olina:

díky za tip! chystám velký článek o tom jak v praze probíhají degustace i takové malé zhodnocení, vaše info se mi bude hodit :)

No já se teda k doporučení Gröbovky nemůžu přidat. Byli jsme tam jednou (přítel dvakrát) a byla to bída. Nikdy více. Neexistence (zřejmě – nebyl nám donesen) vinného a jídelního lístku, jediné psané informace na křídové tabuli byly špatně, párky opékané na ohni byly opékané V ohni, a to docela krutě. (Ó, jak mi jich bylo líto, seděla jsem naproti grilu). Obsluha prazvláštní. Nedoporučuji. Přitom takové krásné místo!

Ráda bych doporučila vinotéku, která bohužel není tak známá a tak veliká jako nabízené objekty tady na stránkách, ale může se pyšnit skvělými víny jak z Moravy ( vinařství Kosík a Bíza) tak i ze zahraničí. V létě byla nově vybudovaná zahrádka k příjemnému posezení a na zimu jsou připravené stolky uvnitř vinotéky. Je to moc příjemné místo, s velmi ochotným personálem. Vinotéka je na Praze 2 a můžete se mrknout na stránky http://www.vinoteka-vedvore.cz. Nejvic ocenitelna je rozumna cena!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)