V zajetí říše Dilmah

Nepravděpodobně čajové se stalo skutečně porcelánovým! Podařilo se mi totiž sehnat čajový servis Dilmah, který jsem si vyhlédl při návštěvě v T.G.I. Friday’s (první foto). K tomu ochutnávka černého čaje Yata Watte

Celou sadu jsem nakoupil zvlášť po jednotlivých kusech – čajová konvice a dva šálky s podšálky. Všechno mám u sebe už asi týden a od té doby nedělám nic jiného, než že popíjím čajík o 106. Taky neustále leštím konvici, aby se mi náhodou neopila. Celá tahle řada je vyrobena speciálně pro Dilmah na Srí Lajce (Cejlon).

Konvička docela ujde, ale co mě nejvíce přivádí k šílenství jsou naprosto splendidní šálky. Já normálně tyhle firemní potisky ze srdce nesnáším, ale toto Dilmah provedení si mě doslova namotalo kolem ouška.

Hrnky nejsou žádná ťuntítka. Jsou konzervativně střižené, pravoúhlé, těžké a tlustostěnné. Když je před nalitím nápoje pořádně prohřejete, prodloužíte si tím dokonalý zážitek o další cenné minuty. Celý dojem doplňuje robustní podšálek s překvapivě vysokými okraji. Podobné jsem zatím neviděl. Ve středu podšálku logo Dilmah a masivní žlábek, ve kterém za všech okolností udrží šálek i Indiana Jones.

Detail, na kterém záleží – individuální potisk s citátem. Tady jeden:

A tady další:

Zkrátka rozplývám se a taky už raději mlčím, abyste mně neměli za Dilmah agenta…

Černý čaj Yata Watte

Exklusiví černé čaje ze série Watte jsou asi to nejlepší, co může Dilmah nabídnout. Jedná se o tzv. single origin čaje, to jest čaje, které pocházejí vždy z jednoho pevně vymezeného regionu na Cejlonu. Konkrétně tento čaj Yata Watte je z oblasti v okolí města Galle (v blízkosti Indického oceánu, cca 30m n.m.).

Na to, že balení čaje stojí 199,- (50g, 25 pytlíků) mně docela udivilo, že se jedná o pytlikový prachový čaj. Ale asi to tak má být, říkám si. Dilmah je přeci jen renomovaná značka a prodávat nějaký šunt by si nedovolila. Na krabičce máte taky pěkně napsáno, že čaj sestavil samotný zakladatel Dilmahu pan Merril Fernando.

Celý marketing čajů Watte se ještě opírá o slogany a texty, které čaj přirovnávají ke kvalitnímu vínu. Ke každému čaji ze série taky rovnou přifařují jednotlivé odrůdy vína. Yata Watte tak nafasoval odrůdu Cabernet Sauvignon. Mně osobně to přijde dost umělé a okatě snobské, ale uznávám, že existují sorty zákazníků, které na to s povděkem zareagují (nákupem).

Chuťově i zážitkem čaj rozhodně nezklame, ovšem pouze ve své kategorii „pytlíkových čajů“. Osobně jsem čekal v cenové relaci 200,- Kč / 50g něco výraznějšího. Opakovaný nákup se tedy konat nebude.

Ale ten servis, to je jiná… ,)

P.S.: v průběhu psaní článku kompletně změnili webovky a v nabídce přibyly tzv. single estate teas. Čaje ještě více místně vymezené, s kvalitnějšími lístky a konečně s úplně novým a zvláštním čajovým pytlíkem ve tvaru pyramidy. Tahle řada mi tedy přijde rozhodně smysluplnější. Pokusím se získat, ochutnat, nafotit… no však víte ;)

Reklama

Komentáře

Na Národní je obchod s čajem, kde od firmy Harney prodávají po jednom kuse ty nylonové pytlíčky s čajem vypadají: http://www.harney.com/wrappedsachets.html. Ještě velký detail http://us.st11.yimg.com/us.st.yimg.com/I/harneyteas_1921_32062930 Tohle balení začal dělat i Pickwick, 10 ks stojí něco přes 60 Kč a prodává je Interspar, oba druhy mi nijak zvlášť nechutnaly, to od Harney jsou lepší. Poprvé jsem se s tímhle čajem setkala v restauraci Aromi a byla jsem z něho celá pryč. V nylonových pytlíčcích prodává ještě čaj obchod Diana-svět oříšků, ale nevím značku.

Podle mych zkusenosti jsou i ty nejlepsi pytlikove caje (Dilmah nebo Teekanne), receno vinarskou terminologii neco jako stolni vino, cili napoj urceny k zapijeni, ne k vychutnavani. O tech horsich ani nemluvim – zoxidovane a plne trislovin, bez rumu nepitne :o).
Na druhe strane kdyz si chce nekdo na caji pochutnat a chce skutecne kvalitni drogu, v kazdem okresnim meste je uz nejaka ta cajovna, kde se daji koupit cerstve plantazni sypane caje ve vsech cenovych kategoriich, takze pytliky pouzivam jen na vode nebo na horach s rumem…

Romana:

dík za zajímavý tip nylonové pytlíčky jsem ještě neviděl. očumnu to ,)

kocour:

mám na to podobný názor. ty firmy mají bohužel problém s desítkami let staré tradice, kdy konzumentům prodávali obyčejný odpadní prachový čaj v pytlících a vydávali to za kvalitu. teď s tím něco udělat, to bude akrobacie :) ostatně ty pyramidové pytlíky s lístečkovými čaji, to je jeden z prvních kroků…

Teď jsem si všimla, že píšou „silken“, tak kdoví z čeho budou, hedvábné se mi moc nezdály… Každopádně jsou do „pyramidy“ a kocour neví, o čem mluví, tady je vidět každý lísteček, a proto čaj v takovém pytlíčku musí být kvalitní, není to zajíc v pytli /-čku/.

Cuketka:

Čaje Harney mají v obchodě s čajem vedle Café Louvre u Tesca na národní. Sáček s 1 ks pytlíku stojí 15 Kč a pixle s 20 pytlíky stojí kolem 200 Kč. Jsou úžasné, zejména doporučuji jasmínový, „paris“ nebo hot cinammon spice. Tyto čaje je možno rovněž degustovati v kavárně Viva na Floře (60 Kč s konvičce s cukrkandlem a medem), popř. tamtéž je možné dát si neméně kvalitní Ronnenfeldt za 40 Kč (Rooibos Winterdream je favorit těchto chladných dní :).

Ještě dodatek k ochutnávání Harney v kavárnách: Levněji v méně luxusním servírování je mají ještě v kavárně Zanzibar (Americká ulice) a Kaaba (kousek od Českého rozhlasu).

degustovanie s cukrkandlem a medem?
ja teda neviem, mne caj nechuti, ale toto? kecup by k tomu nebol?

No budu se na to muset mrknou, když už to všichni znají jen pan Cuketka ne ;)

ad cukrkandl:

nemyslí se tím takový ten zakramelizovaný cukr na špejli? chm???

Jo, to je vono. „Cukrkandly“ fasujou to asi primo k Ronnefeldtu, ktery je taky prodaval drive zvlast v obchode v Tescu na Narodni (tam uz zbylo jen Illy), takze asi jediny prodej Ronnefeldtu zustal v Olympii v Plzni. (Driv meli par druhu i v cajovem obchudku dole na Flore, ale tam uz prestali dodavat i Dilmah a soustredi se na druhorade ceylonske znacky typu Impra distribuovane Cajovou zahradou.)

Jinak servirovani caje Harney v Cafe Viva na Flore je veskrze luxusni. Prinesou to v hezke „dvojdilne“ konvicce (dole salek, na nem konvicka), k tomu vsechny propriety a na prani i mlicko (pro jemnejsi povahy :). Drive jsem takto v kavarnach pil i Ronnefeldt, ale diky slabsi distribuci (dodava LePatio – distributor Illy) na takoveto luxusni servirovani jen tak nenarazite.

Přiznám se, že jsem tyto pro mě „luxusní Dilmahy“ neochutnala, ale v práci pijeme jedině Dilmahy černé čaje s ovocnými příchutěmi :o) (naštěstí dcera kolegyně pracuje v jejich firmě a tak máme čajíky se spešl slevou :o) Na ně jen samá chvála. A jejich kává mňamy mňam – i táta začal pít nerozpustnou :o)

Watte od Dilmahu jsou super,jsou sice trochu dražší, ale v krabičce je 25 ks tak to trochu klame.Nemusíte kupovat celé krabičky, na : http://www.dilmahcaje.cz lze koupit i sadu Watte serie 4druhy po 10 ks.Zakoupil jsem a chrochtám.

Já Dilmahy netestoval, ale pokud Cuketka říká, že nic moc, tak si myslím, že to není potřeba. V cenové kategorii 400Kč / 100 g mohu sehnat naprosto úžasné čaje (např. Hong Mu Dan 300 Kč, Darjjeling Gopaldhara 320 Kč, Long Jing 350 Kč). Pytlíkovým čajům prostě nedůvěřuji a za tuhle cenu bych pytlíkový čaj nikdy nekoupil. To přirovnávání k vínům na mě také působí snobsky – víno je víno, čaj je čaj, navíc to vypadá, jako kdyby čaj byl oproti vínu něco podřadného (alespoň na mě to tak působí).

http://www.transherb.com- pokud čaje v pytlíku, tak tedy tyto. Jsou biologické, vynikající a pytlíky jsou chlorine free, takže je můžete nechát vlát v hrnku s vodou nekonečně dlouho. Doporučuji velmi!

Lunruj:

tak oni (Dilmah) ale taky dělají v podstatě záslužnou činnost, že blbuvzorné konzumenty pytlíků ponoukají smětrem k single origin čajům :) (anebo si prostě jen mydlí kapsy) těžko říct!

Peťa:

díky za tip! vypadá to šíleně, ale proč néééé ??? :)))

no podle toho jak je hodnotíš, tak to vypadá na mydlení kapes… na kolik bys viděl cenu, aby odpovídala kvalitě?

Hezky den,
velice mne mrzi Vse hodnoceni caje Dilmah,zejmena kategorie
Watte.Mohu Vam rici,ze o tomto vyrobku zdaleka nic nevite a Vase kritika je prinejmensim velice amaterska.
Prosim nastudujte si vyrobky Dilmah podrobneji na http://www.dilmahtea.com a jeste tak deset let konzumujte a ucte se caj jako takovy.S pozdravem Vilem Fialka.

Watte caje od Dilmahu jsou jedny z nejlepsich, co jsem kdy pil a kupodivu v pytliku chutnaji skoro stejne dobre jako sypane. Plati to ale bohuzel jen pro Watte serii.
h.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)