Podzimní soutěž s Lepšínálada.cz

cuketka_lepsinalada_cz8

Zářijová přítomnost Žufánků a jejich obchodu Lepšínálada.cz pomalu končí. Na rozloučenou si dáme malou soutěž o několik placatek, které nám z Boršic poslali.

Jak vyzrát na sychravý podzim?

Ano, přesně na tuto otázku budeme v soutěži hledat odpověď. Princip soutěže bude opět velice jednoduchý a neměl by vám zabrat příliš mnoho času. Chceme po vás vaše zaručené recepty proti podzimní sychravosti v jakékoliv podobě. 

Rodinný lihovar Žufánek má samozřejmě blízko nejen k tradičnímu českému ovoci a k vlastnímu medu, ale hlavně ke klasickým ovocným destilátům a přírodním likérům. Pokud se vám podaří tyto poklady z přelomu letní a podzimní sezóny do receptu zahrnout, vaše šance na přední příčky se jen zvyšuje! ;)

Soutěžní příspěvky můžou mít podobu textů, komentovaných fotografií a receptů. Posílat je můžete buď ve formě čtenářských zápisků nebo rovnou zde do komentářů pod článek. Jako identifikace postačí váš nick z registrace nebo email.

Kapalné ceny

O co budete tentokrát soutěžit? Nebude to nic jiného než výběr degustačních placatek obchodu Lepšínálada.cz, které vyhrává pět nejlepších.

cuketka_lepsinalada_cz3

Pěkně po pořádku je to Slivovica Žufánek – rodinné stříbro z vlastních sadů na úpatí Bílých Karpat, krásně aromatická Hruškovica a Meruňkovica Žufánek a dvojice likérů. Líbezná a mimořádně pitelná Višňovka a můj favorit – lehce nahořklá a na podzim skoro až terapeutická Ořechovka.

zufanek_lepsinalada.cz

Vše výhradně z přírodních surovin a s tradičním zpracováním v malém rodinném lihovaru, který jsme teď nedávno navštívil. Jestli chcete zdarma ochutnat produkty originálního českého producenta, který to myslí s kvalitou a odkazem na tradici vážně, máte až do neděle jedinečnou možnost! ;)

Pravidla
  • soutěžit budete moci od 29. 9.  do 4. 10.
  • výsledky budou vyhlášeny na této stránce nejpozději 5. 10.
  • každý soutěžící se může zúčastnit soutěže pouze jednou
  • výherci soutěže bude vybráni podle kvality příspěvku
  • soutěžící musí být starší 18 let
  • pořadatel si vyhrazuje právo na vyřazení soutěžícího, pokud nastane podezření z manipulace soutěže

Reklama

Komentáře

Nejlepsi na sychrave pocasi je Medvedi mliko, coz je sice mozna klasicke a ohrane, ale ucinne:-)

Ohrejeme hrnek mlika, rozmichame 2lzice dobreho medu a do tohoto pridame panaka nejakeho hnedeho alkoholu rumu ci whiskey…

Thom:

díky, počítá se! ;) doufám, že se přidají i ostatní. jestli ne, vyhrajete všech pět placatek pro sebe :))

Letošní podzim je pro mě ve znamení knedlíků. A Sudet, konkrétně Rychlebského výběžku. Ale ve znamení vlkodlačích hor pro mě bylo jaro i léto, tak to se nepočítá.

V padesátých letech tam armáda bourala opuštěná stavení po Němcích, ale zůstaly tam staré ovocné sady. A ty teď dozrávají. Takže jsme jednak při výrobě dřeva na zimu pojídali švestkové knedlíky z prastarých švestokvých stromů – a do klevely ještě přidali trošku divoké máty, ale především jsme ozkoušeli recept od paní Hadwiger, rodačky z Nýznerova, která patří k několika málo neodsunutým rodinám.

Utopené hruškové knedlíky jsou veskrze jednoduchý a geniální nápad. Do hlubokého pekáče se nakrájí měkké a sladké hrušky, zalejí se vodou – tak aby vyršíčky koukaly, prosype se to cukrem a vrazí do trouby. Když se hrušky začínají v troubě rozvářet, tak se do té majdy nahází malé knedlíčky z kynutého těsta.A opět se to tak na 15 minut vrazí do trouby. Zespoda do sebe natáhnou hruškovou šťávu a se zhora se opečou, takže je to napůl knedlík a napůl buchtička. Pokud té vody v hruškách máte málo, tak vám ještě stihnout trošku zkaramelizovat…
V naší verzi to bylo z ošklivých, malých,kožnatých hrušek, které ovšem jsou plné šťávy a neskutečně aromatické. Rostou na Hřibové, zcela ztracené horské osadě kousek od Javorníku.

Pokud by někoho zajímalo naše povídání s paní Hadwiger o tom, co se na Javornicku vařilo před válkou, zhruba dvacetiminutový záznam jsem povídání jsem pověsila na internety.
http://rapidshare.com/…/recepty.mp3

A pokud by někdo toužil se do těch starých sadů podívat a pomoci se sklizní, tak příští víkend se na Hřibové moštuje…
http://jeseniky-brontosaurus.cz/index.php?…

Tak můj oblíbený recept je trojkombinace černého rybízu rozmašírovaného zasyrova, medu a slivovice. Sesumírovat do zavařovačky. Slivovička je údajně kvůli konzervaci, ale má spoustu jiných předností. Jak začne sychravo, radím užívat po dvou lžících směsky denně. Spousta vitamínu C a minerálů a vůbec všeho, a slivovička zajistí rychlou vstřebatelnost všech dobrot i sebe samé. Velice doporučuji!

Klasika je Hriate. Už jsme tu o něm taky kdysi mluvili.
Dobrá slivovička, kvalitní med (mám zásobu medu ze Šárky). Svařit med s trochou vody a kořením (skořice, hřebíček…), přidat slivovičku a na pohlazení krku ještě máslo.
Kudy teče, tudy léčí…;-)))

To já si udělám mazanec a namažu hodně silnou vrstvou domácí pomerančové marmelády. Do té dávám hodně kůry, takže má šmrnc a není to jen takové to sladké oranžové nic z obchodu.

Mazanec dělám v domácí pekárně, neb jsem stvoření líné a na vzhledu mi až tak nezáleží.

275 ml mléka
100 g rozpuštěného másla nebo Hery
500 g polohrubé mouky
8 lžic cukru
troška soli
pytlík sušeného droždí
rozinky (předem namočené v rumu)

K tomu lze přidat mandle na plátky, nebo nadrcené vlašské ořechy, inspiraci se meze nekladou.

A když je všechno hotovo, udělám si hrnek dobrého čaje, sednu si k oknu a koukám na ty chudáky venku ;-D

Podzim je doba, kdy je potřeba nachytat poslední paprsky před zimou a ještě někam vyrazit. Třeba do skal, kde je na podzim krásně barevně a navíc docela liduprázdno.
Večer po příjezdu domů doporučuju speciální svařák: z cukru vyrobíme v hrnci karamel, zalijeme červeným vínem a jahodovým kompotem. Do svařáku nakrájíme ovoce, třeba pomeranče a jablka a přidáme tyčovou skořici a hřebíčky. Zahřejeme těsně pod bod varu a nakonec do svařáku nalijeme panáka nějakého aromatického alkoholu,třeba zrovna slivovice. Pro drsnější námořníky může být i tuzemský rum:)

Podzim, to začínám popíjet teplé nápoje všeho druhu : nejčastěji ale mou nejoblíbenější kombinaci – půllitrový hrnek ,čaj Earl Grey, přiměřeně hodně lesního medu, hodně citrónu, dle nálady a chuti přidávám slivovici, nebo jinou domácí pálenici – zrovna máme doma calvados.

Holt je to obyč čaj, ale já ho miluju…
doporučujeme zasednout do ušáku, vzít knihu a pomalu při čtení popíjet…

„Medicínka“
receptík od mé prababičky, nad kterým všichni (mimo rodinu) ohrnují frňák.
Hrnek mléka ohřejeme v rendlíku – hladinu posypeme majoránkou.
Několik stroužků česneku (kolik kdo snese) protlačíme v lisu (případně jen nakrájíme, ale to pak nemá tu sílu) a do teplého mléka vsypeme (pozor nesmí se vařit – jen teplé). Necháme cca 10 min vyluhovat a pak majoránku i česnek přecedíme. Do čistého nápoje dáme kousek másla (usnadňuje vstřebávání dobrých látek) a osladíme medem. Vynikající, jen mnohým dělá napoprvé potíže překonat to,že pijí vlastně česnekové mléko.

Jak přinutit děti, aby to pily…Rozpuštěné máslo na hladině vytvoří zlatou vrstvičku – sluníčko a když to děti zamíchají lžičkou – objeví se bílé mléko – a to je měsíček :)

Jinak také konzervovaný černý rybíz, lehce slazený pojídat rovnou ze skleničky – spousta vitamínu C.

A na podzimní kašlík je dobrý cibulový sirup. Nakrájet cibuli nadrobno a posypat cukrem. Zavřít do skleničky a do hodiny cukr se šťávou vytvoří sladký sirup, který kapat na lžičku. A bacha – cibule po několika hodinách ztrácí účinnost – takže dělat čerstvé (a rozhodně ne v práci – cibulový pach zamoří celé patro :)

Výborný nápoj, který jsem popíjela při ledvinových potížích, je ale výtečný i při nachlazení. Svaří se bílé víno se sušenou mateřídouškou a špetkou dobromysli, přidá se med. Vlezete do postele a popíjíte. Spolehlivě vám to uleví od všech momentálních neduhů a navíc hned spíte! :-)))

Životabudič unavených saniťáků
Jen jestli si to ještě pamatuju. Vrchovatá lžíce mleté kávy, k tomu vrchovatá lžička kakaa. Přisypeme mletou skořici – tak rovnou lžičku a pořádnou špetku tlučeného kardamomu.Výbušnou směs smícháme s lžičkou cukru (podle chuti) a zalijeme vroucí vodou. Po dvou- třech minutkách necháme překapat přes kávový filtr.Tolik verze pro řidiče sanitního vozu na noční směně. Pro neřidiče dokořeníme panákem brandy nebo rumu.
Varování: nepijte to večer, pokud nepotřebujete přes noc nadrtit skripta ke zkoušce!

Na podzimní sychravost je ideální (1) krb a spousta dříví (2) internetové připojení na čtení webu pana Cuketky (3) pečené- ještě horké mandle v chilli-cukru co zkaramelizuje-soli, chutnají nejdříve sladce a poté pěkně pálí a (4) zázvorovo mátový čaj – obojí s přírodních surovin a abych nezapomněla (5) teplé ponožky!

dobrá zpráva pro všechny zúčastněné:

výherci jsou všichni! ;) během zítřka vás všechny obešlu s žádostí o poštovní adresu. poté všichni obdržíte placatici přímo od Žufánků :)

moc děkuji za účast a gratuluju! :)

12: Evulino, skoro souhlas. Jen vaše položka č 1 (příjemně praskající krb) a ponožky v č 5 se vzájemně perou.
Nastavte chodidla! Více neřeknu.

Jé, pane Cuketko, tak to nám ten podzim ještě zpříjemníte:)

15 Jednorožec: tak nastavování chodidel je moje nejoblíbenější činnost! Jak to víte? S položkami z mého seznamu (tentokráte bez bodu 5) by to pak byl úplně ráj na zemi:-)

Jééé, děkuji, to mám radost! V poslední době jsem samá výhra. Bábovka, sůl a teď placatička. :-)))
Ale ono to přejde.;-)

Dle mého názoru je tedy nejlepším receptem zachumlat se pod babiččnu vyhřátou duchnu a vrámci celé roličky toaletního papíru co mám poruce popíjet svařený hruškový džusík s hruškovicí,skořicí a hřebíčkem…sice pozdě,ale každá rada dobrá :0)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)