It’s Beaujolais Nouveau Time!

Tak právě s takovýmto, pro francouze netypickým, sloganem v angličtině vtrhne již tento čtvrtek do světa mladé francouzské víno Beaujolais Nouveau 2006! Dovoluji si přispět svým krátkým představením tohoto dravého fenoménu…

Co je to Beaujolais Nouveau?

Beaujolais Nouveau jsou mladá franocuzská vína z odrůdy Gamay pocházející ze dvou apelací – Beaujolais (od r. 1937, cca 2/3) a Beaujolais-Villages (od r. 1950, zbývající 1/3). V širším slova smyslu je fenomén Beaujolais Nouveau globální marketingová a vinařská akci, kdy jsou tato vína každý rok s velkou slávou uvedena do oběhu vždy ve třetí listopadový čtvrtek.

Historie fenoménu sahá do roku 1951 (nikoliv mladého vína – to je známo už po tisíce let!) , kdy byla poprvé úřady povolena možnost uvádět na trh vybraná mladá vína s apelací (Dříve toto bylo možné vždy až od 15. prosince). Od té doby už vinaři a obchodníci z Beaujolais nesundali nohu z plynu a z původně lokální záležitosti udělali celosvětový fenomén. Od 80. let tak do světa každoročně vyrazí cca 50.000.000 litrů tohoto lokálního vína! Pro vaši představu – v roce 2002 bylo jen ve Francii prodáno 11 miliónů lahví, dále ve světě pak dalších 25 miliónů. Ve srovnání s 350000 lahvemi našeho letošního Svatomartinského, jsou to bombastická čísla (přibližně stonásobný objem)!

Těch zajímavostí kolem Beaujolais Nouveau je spousta. Doporčuji vyčerpávající oficiální stránky regionu Beaujolais, kde najdete vše potřebné, aktuální a do detailu. Když bychom to ale měli celé shrnout, tak Beaujolais Nouveau – to je:
  • mladé víno apelací Beaujolais nebo Beaujolais-Villages
  • ručně! sbírané hrozny odrůdy Gamay
  • celosvětové uvedení na trh třetí listopadový čtvrtek
  • největší vinařská marketingová akce na světě

I při vší té bombastice a hype nezapomeňte, že se jedná stále jen a jen o obyčejná mladá vína. Někdo dokonce o mladých vínech říká, že je to jako jíst těsto, ještě před tím, než upečeme koláč. No, nechám to na vás ;)

Charakteristika ročníku 2006

Oficiální stránky letos hovoří o velmi vydařeném (vintage) ročníku (podobně jako ročníky 1976 a 2005), kde nové Beaujolais charakterizují třemi slovy – voňavé, ovocné a zaoblené. Za tento velmi vydařený ročník (alespoň podle prvních ohlasů nakupčích a distributorů) vděčí více než příznivé klimatické situaci, kdy se spojila velká vedra v červenci a dostatek slunce v průběhu celého měsíce září (pouze jeden deštivý půlden!).

Letošní vína tak budou s přehledem naplňovat obecnou charakteristiku Beaujolais Nouveau – lehká a pitelná ovocitá vína s příjemným avšak prchavým a přelétavým aroma. Vína, která záhy ztrácejí na kvalitě a která je nejlepší vychutnat co nejrychleji.

Beaujolais Nouveau vs. Svatomartinské

Bude moc zajímavé pozorovat, jak si bude Beaujolais a Svatomartinské konkurovat na českém trhu. Obě akce se budou každý rok v listopadu potkávat v rozmezí jednoho až dvou týdnů a tak to srovnání se samo nabízí. Pro každou akci hrajou podle mého určité prospěšné faktory.Na straně Svatomartinského:
  • vinařský patriotismus (osobně dám u mladého vína přednost malému vinaři z blízké Moravy, před importem z Francie)
  • cena (ne vždy)
  • různorodost (povoleno vícero odrůd)
  • napojení na další Svatomartinské speciality (husička!)
Na straně Beaujolais Nouveau pak:
  • globální reklamní kampaň a značka
  • lety osvědčená tradice & kvalita
  • navazující soutěže a ocenění

Mně osobně je moc sympatické právě Svatomartinské, hlavně tím, že je lokální a že je tak různorodé. Jediné co mi na rozdíl od Beaujolais Nouveau chybí je prozatimmní absence nějaké soutěže, nebo prestižního ohodnocení těch nejlepších. Pokoušel jsem se někde najít výsledky degustací Svatomartisnkého, ale dozvěděl jsem se pouze seznam vín, které „prošly“. Takže kdyby k celé Svatomartisnké akci přibyly nějaké Svatomartinské medaile, vůbec bych se nezlobil ;)

Pokud jste Svatomartinské v sobotu propásli, máte možnost polepšit se už tento čtvrtek (16. listopadu), kdy spousta vinařských obchůdků a vinoték pořádá speciální akce. Pokud vás bude ve čtvrtek po Praze honit mlsná, můžete využít můj seznam vinoték, které pořádají degustační akce – určitě tam něco najdete.

Co je vám osobně sympatičtější? Svatomartinské nebo Beaujolais Nouveau? A vůbec, máte rádi mladá vína?

Reklama

Komentáře

Beaujolais je nejdriv fermetovano bez lisovani za pritomnosti Co2 (Carbonic Maceration), nevim jak je to se Svatomartinskym. Asi pak vina budou mit jinou chut.

plechi:

to je moc zajímavá poznámka. ten výrobní postup právě zvyšuje pitelnost (rychleji dozraje, méně taninů), takže já bych předpokládal u některých Svatomartinských použili stejný postup. pokusím se zjistit více :)

sakryš. v sobotu jsem byla ve mlýně Na Kampě, a protože ke mně informace o mladých vínech dorazila až z tohohle článku, neochutnala jsem :/ tušim že tam měli lahev okolo 200 kč, decku pak za 27. škoda, snad příště.

Zdravím, jsem rád, že se někdo zamyslel nad srovnáním Beaujolais vs. Svatomartinské. My s přáteli ochutnáváme Beaujolais asi čtvrtým rokem, a mohu říct, že současně srovnáváme i Svatomartinské. V Beaujolais jsou velké rozdíly v ceně i v kvalitě, nemůžete čekat stejnou kvalitu v láhvi za 70,-Kč a v láhvi za 180,-, takže mohu říct, že zkušenost byla taková – levná Beaujolais vs. Svatomartinské vyhrávalo většinou Svatomartinské, ale drahá Beaujolais Noveau byla vždy skvělá. Je samosebou, že dražší vína znamenají menší výnosy, vyšší koncentrovanost v moštu a lepší chuť (tedy aspoň by to tak mělo být). Tak hezké ochutnávání

Já jsem letos již ochutnal několik velmi podařených Svatomartinských vín, za všechny bych jmenoval Modrý Portugal od pana Veverky (který údajně získal nějaké ocenění v této kategorii, ale na webu jsem o tom také nic nenašel) a pak Muller Thurgau od První znojemské (toto víno nemá oficiální etiketu, je tudíž za více než rozumnou cenu) Obě jsou vynikající, ale mám pocit že už je asi jen těžko kde seženete, lidi jdou po Svatomartinském doslova jako kobylky…

Rozdíly v kvalitě určitě budou. Já jak jsem si pročítal ty spousty materiálů o Beaujolais, tak tam je spousta detailů, čím to jednotliví producenti odlišují.

Např. posledních deset let někteří dělají v červenci tzv. zelenou sklizeň, kdy redukují počet hroznů a tím zvyšují kvalitu těch zvývajících. + rozdíly v polohách + rozdíly v přístupu (přeci jen už je to komerce jako blázen)….

Kovalam:

přesně tak, na webu ani zmínka. toto mi opravdu chybí:

- jednotný zastřešující informační web

- transparentní & úplná pravidla pro přidělení značky SvM (jaké jsou přípustné metody pro výrobu? podle jakého klíče byly vybrány zmíněné odrůdy? atp. otázek je spousta…)

- nějaká forma hodnocení (klidně může být zveřejněno s odstupem, aby se vinaři nebáli ovlivňování prodeje)

Právě jsem otevřel a ochutnal první láhev letošního Beaujolais Villages Nouveau….a je skutečně výborné. :)

nevite nekdo, jestli se da v praze sehnat beaujolais stejne jako ve svete uz tesne po stredecni pulnoci?

Tak jsem stihla ochutnat letošní Beaujolais Villages Nouveau a nepřišla jsem na nic nového. Je výborné! Včera večer cestou z generálky muzikálu Golem (ten je též výtečný!!) jsem v hospůdce „U Golema“ v Březiněvsi vychutnala 2 dobře vychlazené sklenky. Báječný zážitek jsem si odnesla z obou dvou akcí :-) Zdar všem vinařům i konzumentům

tak sem napsal krásnej příspěvek, ale antispam mě ho neuznal..tak se s tím znova psát nebudu..hezkej večer z Francie Vám přeje R. ..:(

Komentáře jsou uzavřeny.