Povidla

Píšete vy…

svestky v kosiku

Sdělovací prostředky nelžou. Švestek se letos opravdu urodilo. Pro majitele jedné hýčkané, před šarkou úzkostlivě střežené švestičky jistě zpráva velmi radostná. Pro opečovatele starého sadu s tolika stromy, že jejich přesný počet nezkoumají – jednoduše modrá pohroma. Ale při pohledu na ty nádherně ojíněné modré šišky se prostě kdesi v hloubi duše probudí hromadivý a křečkovací pud i v někom tak rozmazleném přemírou ovoce, jako jsem já. No řekněte, dokázali byste tam tohle nechat?

svestky zblizka

Trhání je ovšem jenom začátek a když se navíc v člověku probudí chamtivost, jsou pak následky o to těžší. Váhala jsem tedy, co s tou modrou hromadou. Sníst se něco takového prostě nedá. Sušit? – není kde. Kvasit? – to už vůbec není kde. Kompoty? – ty nejen objem úrody neredukují, ale naopak ho ještě protivně namnoží a kdo to má kam dávat, špajz je mrňavý. Zbývala povidla. Moje dětská noční můra – obrovský hrnec, obrovské mnohahodinové míchání a nakonec obrovské drhnutí připálenin. Na to jsem si prostě netroufla – s postupujícím věkem nesmírně lenivím.

Tak jsem se rozhodla zkusit recept své teplické babičky, kterému jsem dosud pranic nedůvěřovala, jsouc vychována v přesvědčení, že bez práce nejsou koláče, zejména ne ty povidlové. Ale když je vstupního materiálu přebytek, zkusit se to může – vyhodit se to dá vždycky, že. O to větší byl můj úžas, že to opravdu bezchybně funguje! A jak tedy na to?

Švestky vypeckujeme a nasypeme do pekáče s nekovovým povrchem (může být smalt, sklo, to je jedno).

svestky v pekaci

Klidně můžeme pořádně pěchovat a přeplnit pekáč až do kopce, kopec se postupně speče a padne do údolí. Přidáme špetku soli, koření podle chuti (skořice, badyán, citronová kůra). Podlijeme asi deckou obyčejného octa kvasného lihového a strčíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů. A dále si toho nejen nemusíme, ale přímo NESMÍME! všímat. Pouze v případě paniky, že povrchová vrstva švestek ohoří, je můžeme zlehka lžící zanořit dospod, ale rozhodně ne dříve než po hodině pečení. Celkový čas, který potřebuje pekáč strávit v troubě, je kolem pěti hodin. Ale bez problémů lze dělat libovolné přestávky a péci třeba první den dvě hodinky, další den hodinku a za dva dny dopéct. Což je i můj případ – každý večer po návratu z práce dát povidlům zahřívací hodinku.

Výsledek stojí zato – především naprosto nepřipálený pekáč! A jako vedlejší produkt dokonale hustá, tmavá povidla, vonící po švestkách a zkaramelizovaném vlastním přirozeném cukru. Ta už stačí nandat do skleniček, na povrchu zakápnout rumem, případně otřít zapatlaný okraj sklenice ubrouskem navlhčeným rumem, zavřít vyvařeným suchým víčkem, otočit na pár minut víčkem dolů a pak opět do normální polohy. A uskladnit. Na zimu, samozřejmě – přece to všechno spustily pudy a touhy po zásobení se na horší časy, že.

hotova povidla

Už jsou ve špajzu :-)

Upozornění: toto je čtenářský zápisek a nemusí nutně vyjadřovat názor pana Cuketky. Zápisky jsou otevřeny pro všechny čtenáře blogu. Každý může publikovat! ;)

Reklama

Komentáře

Potvrzuji, tahle metoda skutecne funguje. Pred par tydny jsme zrovinka povidla pachali, podle u nas tradicniho a velice podobneho receptu. Jen u nas se do pekace davaji svestky nahrubo namlete a ocet se micha s trochou cukru. Jinak je to stejne, vcetne rumoveho finise :) A tyhle povidla jsou proste bajecny! Prave dojidam posledni povidlovou buchtu ze vcerejsiho pekacku, rozhodne jsme se svestickami nalozili naprosto spravne.

Kami, to jste mě teda navnadila. Povidla jsem už asi 4 roky nedělala, ale na tuhle skoro bezpracnou variantu se nechám nalákat hned :o) Švestek je letos fakt spousta a jsou krásně sladké.

Jojo, tohle opravdu funguje.
Zkuste povidla podle Šárky, DolceVity. Vaří se v kastrolu, nemíchají. naprosto dokonalé. letos jsem nedělala, mám ještě zásobu z loňska, ale jsou výtečná! :-)))

3. Tak jsem na ně koukla – též paráda recept! Fakt zvláštní, že ty mrchy povidla se vyloženě mstí za přebytek pozornosti :)

Dělám je podobně, jen taky z namletých a s cukrem. 2,5 kila mletých švestek, 0,5 kila cukru, 1 dl rumu, 0,5 dl octa, do trouby na 180 stupňů, 180 minut.

Velmi podobně se u nás dělají i povidla hrušková nebo jablečná (nebo mix, prostě vždycky na chalupě vykrájíme obojí a smícháme, takže každá várka má jiný poměr podle toho, co zrovna víc padalo :)), jen to místo mletí nastrouhám najemno (miluju pána, co vynalezl kuchyňskýho robota), po smíchání se to před pečením musí den odležet a osvědčilo se mi to v půlce pečení zamíchat. Beztak mám minutku na 90 minut, tak když ji jdu zamáčknout a pustit znova, tak s tím míchnu…

5: Ta hrušková povidla mě moc zajímají. Jaký tam dáváš koření? Chtěla bych je letos poprvé vyzkoušet.

7: Nedávám tam nic. Naše babička dělávala sice povidla ještě na šporheltu a s mícháním, ale dělala je neochucený, bez koření, hodně hustý, a před použitím se v misce zředily trochou rumu a dokořenily podle účelu – protože k namazání na placky se do nich dávalo jiný koření než do buchet. Já je peču v troubě, ale už ze zvyku taky takhle univerzální.
Takže jen 2,5 kila strouhaných hrušek (na malý slzy), 0,5 cukru, 1 dl rumu, 0,5 octa, 24 hodin odležet, 180 stupňů, 180 minut, tak v půlce pečení promíchat. That’s all, folks!

shodou okolností jsem tento recept nakoupil od tchána o víkendu a hned v neděli se do něj pustil. přesvědčen o tom, že se nemůže nic stát jsem na hluboký pekáč nahromadil opravdový kopec, což mělo za následek, že na dno trouby přetekla šťáva a hezky se připálila.
asi to bylo tím, že švestky byly extra zralé a šťavnaté . . . proto to s tím kopcem moc nepřehánějte :-)
dobrou zkušenost jsem udělal s horkovzduchem tak na 160°C – řekl bych, že se proces oproti klasickému spodek-vrch urychlil.

8. Hrušková znějí taky výtečně!

Jinak babča to takhle jako ze švestek dělá i z meruněk a taky to perfektně funguje. Letos jsem to též zkoušela, jelikož těch oranžových potvor bylo požehnaně. A taky jsem je nemlela a celé půlky se bez problému rozvařily a zpovidlovatěly.

Ahoj! Tak jsem dnes zkusil výše uvedený recept. Výsledek je seškvařené klubíčko uhlí:( Pekl jsem na cca 150 stupňů, v nezakryté skleněné míse.. Mělo se to dát pod pokličku? Kde udělali soudruzi chybu?

11. Honzo, to je mi fakt moc líto, že to nefungovalo. Vůbec nevím proč. Pečem taky v nezakrytém pekáči, teplotu jste měl ještě nižší (ale to asi člověk odhadne podle své trouby) – prostě nevím. Možná hodně malé množství švestek, kterému by tím pádem k dostatečnému odpaření vody stačil kratší čas? :(

8: Děkuju, zrovna jsem dokrouhala hrušky. Dám zítra vědět, jak dopadly povidla.

13. Prima, tak zítra dej vědět. Peče se to samozřejmě nezakryté, nejlépe v běžném hlubokém plechu (jako třeba litá buchta)

Tak musím povidla pečená v troubě moc pochválit! Hrušky na povrchu krásně zkaramelizovaly a vonělo to všude. Povidla mají super konzistenci a úsilí, které jsem vynaložila, bylo fakt minimální. Ještě se pustím do jablek. Nadchlo mě to, ale nejvděčnější budu za tenhle recept v zimě nad pekáčem povidlových buchet :o).

Moc Vám děkuji za tento recept, pekla jsem 4,5 hodiny a výsledkem je totálně černá, zuhelnatělá povidla a zcela připálený pekáč, nevím jak Vám mohla vzniknout úžasná povidla, Pekla na 170 C, dělala jsem to z 1,2 kg švestek. Moc jsem se na to těšila a vůbec nezasahovala, zklamalo mě to naplné čáře. Petra

15. Myslím, že chyba byla v malém množství, ona ta fotka v článku klame, do pekáče, co mám já, se vejde tak 3–4 kg švestek, aby byl plný po okraj.

1.2kg švestek 4.5hoďky..? I kdyby na 120 stupňů je to šílenost… Noc ve zlým,ale spolu se 170ti stupni by jste připálila skoro cokoli… Máte li jakýkoli dotaz,rád vám odpovím a i z pozice kuchaře poradím,ju:-) Alda

Zkuste 1kg ovoce dle chuti a 1kg cukru upéct na 180stupňů. Čas vám nepovím,nikdy jsem ho neměřil,ale jak zkaramelizuje cukr,tak ho hlídejte a asi po deseti milutách by mělo být hotovo… pak směs zavařte a v zimě budete mít skvělý čajík.
Můžete přidat před zavíčkováním i nějaký alkohol na budoucí povzbuzení:-)

Kdepak najdu recept na povidla od Sarky Dolce Vity?:-( Děkuji

Povidla jsem nikdy nedělala a díky začínající úrodě švestek jsme dneska celý den zpracovávali ovoce :-) rozhodla jsem se tedy pro tyto jednoduše vypadající povidla.
Zatím můžu konstatovat jediné – je absolutní nesmysl, plnit ovoce až povrch nádoby a dokonce to ještě vrstvit!!! Po hodině jsem se do trouby koukla a z nejnižší misky začala vytékat šťáva .. tu jsem slila a také z těch vyšších .. ale i tak mám po 3hodinách troubu plnou připečené šťávy ze švestek .. zítra to vydrhnu a dopeču ..
Doufám, že výsledek bude stát za to!!! :-)

Prave jsem vcera zadelala na hruskova povidla dle prospevku nahore, ale chtela jsem se zeptat jestli se to ma pect s poklickou nebo bez? Myslim, ze asi bez, ale chtela jsem si to overit. Dekuji moc! Misa

Tip, že se může ovoce nakupit na sebe je hloupost! Bylo by spíše dobré napsat tam, že se to musí dát do vysokého hrnce a nechat si tak 5cm mezeru pod okrajem, protože to pustí spoooustu šťávy – vyteklo mi to do trouby a spálilo se, samozřejmě. Dělala jsem loni a už nikdy více. Nezhoustlo to, neztmavlo ani po hodinách pečení.
Dneska jsem dodělala povidla z 6kg švestek podle jiného receptu a jsou báječná! 3kg očištěných odpeckovaných švestek, 750gr cukru, 125ml octa – nechat vylouhovat přes noc ve větším hrnci – pustí šťávu. Vaříme hodinu na mírném plameni a pak pečeme zhruba 3hodiny při 150°C nebo do ztmavnutí a zhoustnutí.

Výborné, právě jsem dovařila, vůbec žádný cukr není nutný, SUPER !!!

Chtěl bych se zeptat jestli nevíte jak se dělá povidlí z šípků,
našel jsem zmímku v regionální kuchařce. Snad pan Skumak Alda,
který se nabídl s pomocí. Dík

Jonas: nikdy jsem je nedělala, ale prý se mají míchat s jablky a cukrem v poměru 1 : 1 : 0,5 (šípky : jablka : cukr). Šípky samozřejmě očištěné. Samostatně povařit. Jablka totéž. Pak se to smíchá a přidá cukr. Lze to prý i tak, že se jablka dávají celá včetně slupky a jadřinců a pak se vše pomele. Ale nic z toho nemám odzkoušené.

Ahoj, co se tyka tech, co se jim to nepovedlo: nezapinejte troubu na horkovzduch, ale na peceni horem a spodem. Teda aspon me to pomohlo. Pri horkovzduchu to zezhora vysychalo…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)