Káva v Ostravě

Píšete vy…

Přečtení odvážného Qwertyho článku a vidina několika dnů strávených v Ostravě mne odhodlala k průzkumu kávové scény v centru Ostravy. Zadání bylo jednoznačné – nalézt místo, kde dostanu dobré espresso. Občas mě přepadl hlad, takže některé podniky měly tu čest se předvést i tuhou stravou…

Průlet byl uskutečněn v průběhu dvou dnů, účastnil jsem se pouze  já. Nejsem obdařen dostatečnou dávkou masochismu jako pan C. či Qwerty, takže se snažím pečlivým smlouváním dostat co nejmenší množství kávy, přičemž z úst zásadně nevypustím slovo pikolo. Typická konverzace vypadá následovně: „Jedno espresso… a co nejmenší umíte“ – „Takže pikolo?“ – „Hlavně ať je co nejmenší“. Tím se vyhnu nutné diskvalifikaci přibližně 100% podniků pro formální nesplnění espressa. Uváděné objemy nápoju jsem získal okometrickým odhadem, fotky nebudou.  Vždy jsem se usadil ke stolku a čekal na obsluhu, italské rychlé barové jsem nevyžadoval. Nuže, k věci. 

Café No. 10, Kuří rynek, přízemí džbánu

Dvoupatrová provozovna, ve spodní části intenzivně kuřácká, nekuřácký prostor v prvním patře existuje, pro testování kávy jsem jej zavrhl, abych nedostal espresso řádně odstáté. Za cenu vlastního vyuzení. Prostor otevřen do náměstí, veskrze příjemný, v létě je k dispozici zahrádka. Káva CafeFlor, 32 Kč, 50 ml,  crema přítomna. Ve vůni i chuti nepotěšilo, ani nezklamalo, prostě dobře odvedená káva, až na objem. Krátké pozorování baristy neprozradilo žádné zásadní prohřešky, spíše naopak. Jediným problémem bylo velmi dlouhé čekání. Slabším povahám doporučuji ukončit čtení článku zde, lépe už bylo.

Café Mozart, přízemí OD Laso

Ačkoli je součástí obchodního domu, nemá typickou sterilní atmosféru shoppingcentrových kaváren. I když je kuřácká, klimatizace funguje dostatečně. Narozdíl od předchozího podniku jsem byl obsloužen okamžitě, takže si nedokážu vysvětlit, proč mi na stolku přistálo vlažné espresso BuondiCaffe, 30 ml za 37 Kč. Crema byla, aroma bezvýrazné. Asi i díky teplotě jsem v chuti cítil jen kyselost, která nezmizela ani po 2 minutách a pohárku vody.

Restaurace Osma, Nádražní 1

Krátká přestávka na oběd, česneková polévka, vývar s vůní česneku, šunka, nasládlý sýr, krutony, šlo to dojíst. Café Corsini, 5O ml za 35 Kč. Zatuchlina, žluklá chuť, nepitelné. Ani studené kondenzované mléko nemělo sílu to přerazit. Nedopitelné.

Café Au Père Tranquille, Musorgského 8 

Snaha o pařížskou atmosféru v areálu Stodolní ulice. A jako další lehký chod Palačinka s klobásou a hermelínem (crêpe au camembert et saucisse slibuje něco lepšího, ale budiž).  Palačinka obsahuje ostrou klobásu a zbytky sýra ve smetanové omáčce. Na závěr Café Florian, ristretto z nabídky, 20ml, 34 Kč. Téměř bez cremy, výrazně mandlová vůně i chuť, jinak bez výrazu, v dochuti vlašský ořech. Teplé mléko, nepřepálené, v konvičce.

Kavárna Sedmé nebe, Chelčického ul.

Den druhý, doporučeno jako příjemný podnik, což splnili. Francouzská snídaně za 64 Kč byla důvodem ke zdravému rannímu zasmátí. Teplý croissant je dobrá věc, ale ohřívat ho v kontaktním grilu za vzniku křupavé placičky je velmi avantgardní. K němu máslo, marmeláda jahůdka a snítku tymiánu. Cappuccino správné velikosti s odpovídající pěnou, posypanou hoblinkami čokolády. Po jejich pečlivém seškrábnutí se projevila nepříliš povedená chuť kávy. Pro potvrzení ristretto z nabídky, Lavazza, 50 ml za 29 Kč, bez cremy a výraznějšího aroma, chuť spáleniny a žluklého tuku, svíravá dochuť. Kavárna nemá wifi, zato příjemnou atmosféru díky čilému ruchu.

Café Černá hvězda, Stodolní 2

Jedno espresso, v průběhu smlouvání padlo slovo ristretto, dal jsem mu tedy šanci. 20ml bez cremy, bez výrazu, chuť výrazně hořká, kyselá dochuť. Žádost o pohárek vody ke kávě skončila obvyklou roztržkou na téma balené vody.

Závěr

Cíl výkumu nebyl naplněn, nenalezl jsem místo, kam bych se rád vracel na dobrou kávu. Zato vím, kde si ji určitě znovu nedám.

Upozornění: toto je čtenářský zápisek a nemusí nutně vyjadřovat názor pana Cuketky. Zápisky jsou otevřeny pro všechny čtenáře blogu. Každý může publikovat! ;)

Reklama

Komentáře

S výčtem lze souhlasit, akorát mi chybí asi stěžejní ostravské kavárny. Např. kavárna u Daniela (myslím, že cuketka v minulosti o ní psal), nebo minikavárna.
Ještě dodám, že Café Au Père Tranquille mě zradilo nepříjemnou obsluhou a špinavým nádobím :/

prostě kavárny neumějí kávu. Bohužel, každý den mám podobně hořkou zkušenost po celé Čr.

Jak poznám, kdo ten článek napsal? Nějak se mi nepovedlo najít, kde je uvedný autor.

Milí a drazí, hlasuji pro věhlasnou kavárnu s velkým D! Rozmazlený kafař…

Osobně jsem si nejvíc oblíbila kavárnu v přízemí knihkupectví Librex. Je nekuřácká, kafe umí, obsluha je příjemná a dezerty výborné.

Vďaka za prieskumnícku odvahu :)
Aj keď len sprostredkovane potvrdzujem obľubu kaviarne v Librexe ktorú sa pri návšteve Ostravy snaží nevynechať moje príbuzenstvo.
Som rada aj za ostatné tipy. Posuniem ďalej :))

kvuli tomu jsem se na kafe vykaslal, bych ty lidi musel mlatit hlava nehlava

Popis ristretta v Café Au Père Tranquille mi až na slabší cremu nepřijde zas tak špatné. Sice bych u ristrette čekal plné tělo, nikoli hodnocení „bez výrazu“, ale na druhou stranu nabídlo koncentrovanou chuť i dochuť, není zmíněna kyselost, svíravost, trpkost… takže to tam snad nebylo až tak špatné?

Jednoznačně kavárna Daniel (kavarnadaniel.com) a Café Becher v Domě knihy Librex vedle Divadla Antonína Dvořáka.

Jinde nemá cenu na kávu chodit. Problém je především v obsluze. Z 90 % jsou to studenti/studentky, kteří to mají jako brigádu a o kávě neví nic.

Škoda, že jste v Ostravě nenarazil na kavárnu Daniel či Librex, možná byste byl mile překvapen…

momentálně nějlepší káva v Ostravě – Atlantik, Čs. legií, skvělá italská káva, recenze se mi celá nezdá, Koras (Soukenická) dělá italský Hausbandt, což je pecka, Café 10 má kafe příšerné, horší než Sedmé nebe, kde tas Lavaza chutná jak voda z pračky. Au pere tranquille se mi tak otřesná nezdá, se zbytkem souhlasím

Ještě jsem zapomněl – z toho Daniela se nepodělám, to že si tady píše dobré recenze ten majitel mě nepřinutí tvrdit, že je to tam nějak extra. Solidní ale dejte si kávu v Atlantiku, fakt

Co se týče toho Daniela, bohužel, není to co bývalo.
Z polotučného mléka holt dobrou pěnu neuděláte,vše je zdá se ředěné.Zkrátka i tady se začalo šetřit.

Sice pozdě, ale přece dávám jeden tip na novou kavárnu v Ostravě. Milíčova 2, Ostravanka Coffee shop, espresso směs od LBC, jednodruhovky na filtr.Na Ostravu fakt odvážný a smělý počin- tleskám! Dejte vědět, jak dopadla Vaše případná návštěva pls..

Bohužel kavárny v Ostravě jsou katastrofa. Ano, Kavárna Daniel či Minikino kavárna dovedou alespoň trochu rozehřát jazýček toužící po voňavé kávové lahůdce, ale k dokonalosti tomu stále něco chybí. Ale tyto dvě kavárny chválím a děkuji za ně. Vždy se tam ráda posadím :-)
Poslední dobou jezdíme několikrát za rok autem do Itálie a vždy se nejvíc těším, až přejedeme hranice a v místním malém podniku si dáme to jejich malinké, voňavoučké, kulaťoučké espresso. Celou dovolenou si vždy nejvíc vychutnávám kávu a zmrzlinu. Stejný obřad mám při loučení a několik měsíců zase vzpomínám na tu chuť na jazyku.
Proč je sakra takový problém uvařit v kavárně dobrou kávu?? Proč tu výbornou kávu umí v Itálii uvařit i v tom posledním venkovském zapadlém podniku? Strašně mi ta dobrota chybí !!!

Jo a ještě si neodpustím jednu hanu!! Café Černá hvězda – po první návštěvě jsem z ní byla unesená (domácí jablkový koláč a na zdejší poměry hodně dobrá horká čokoláda), bohužel se stalo, že jsem se tam stavila pak ještě třikrát a to jsem neměla dělat. Podruhé jsme narazili na příšernou servírku, po jedné kávě a oschlém koláči jsme utekli. Potřetí jsme okamžitě vycouvali z naprosto vydýchaného, zahuleného pajzlu. Minulý víkend jsem jim prostě chtěla dát ještě šanci, popadla mě nostalgie či co a doufala jsem, že minulé hodnocení bylo třeba jen vlivem blbé nálady. Zázrak se nekonal. Z Černé hvězdy je naprosto nechutný, uřvaný a zahulený pajzl. Už nikdy!!!! A tolik jsem se snažila jim dát šanci !!

DObrý den,
jediné kavárny kde v Ostravě chodím jsou Daniel, Coffee Shop naproti naproti Atlantiku, který je proti nim otřes !!!
Jedinou kavárnou kde se stále ráda vracím je Café Beseda. Káva Pellini Top. Bohužel obsluha různá, střídají se dvě servírky
Pokud narazíte na poněkud obézní brunetu utíkejte, mladší slečna blond vlasy, je si s vámi ochotna i o kávě popovídat a něco málo ví i o tom co přesně podává…

Ještě jsem zapomněla uvést kavárku Jet Set, mají kávu Lavazza…luxusní interiér. Velmi se divím, že měl někdo tu odvahu otevřít takovýto podnik v Ostravě.
Souhlasím s názorem na kavárnu Černá Hvězda ! Již delší dobou se vyhýbám obloukem…k latté mi posledně nedali ani talířek, o cukr aby se člověk prosil a o placení také. Obsluha strašná !

Daniel je úžesný svou atmosférou a nabídkou nekávových nápojů. Káva mi tam moc nechutná. A souhlasím s Pavlem, mám pocit, že tam začali až moc šetřit. A v Dun baru ještě víc. Tam už se mi vícekrát stalo, že jsem dostal míchaný alkoholický nápoj téměř beze stopy alkoholu. A jednou se zkaženou smetanou, ale to bylo opravdu jen jednou…

Daniela můžu za sebe doporučit – nejsem sice kdovíjaký kafař, ale pokud si u jejich kávy nepřijdete na své, vždycky zbývá mnoho pochutin, které spraví náladu. Krom toho ráda navštěvuju Cafe Boulevard na Hl. třídě v Ostravě – Porubě. :)
Jinak přidávám se k zástupům hanitelů Černé hvězdy, byla jsme tam nedávno poprvé a naposledy.

Jet Set je sice luxusní kavárna, ale přijde mi docela depresivní. Hlavně ve večerních hodinách. Byl jsem tam jen dvakrát a od té doby mě to netáhnulo je znovu navštívit. Pravidelně chodím jen do Cafe 43 v Porubě.
http://www.cafe43.cz

Doporučuji zbrusu novou belgickou kavárnu/sendvičárnu na ulici Chelčického. Velice milá servírka i belgický majitel (majitel a hlavní kuchař v jedné osobě). Káva je fairtrade, moc dobrá s crema, teplým mlékem, vodou a domácí belgickou pralinkou. Stojí za to ochutnat i moc dobré křupavé bagety.

Tak dnes jsem zavitala do ,,KOČÁR Z VÍDNĚ" a moc překvapená a mile !!!!!!!!.Kdo pujdete přes Karluv most tak se divejte vlevo.Maj tam před vstupem kočar!!!!!!!!!!! Kafčo 45,–a kaiserschmarren.super !!!!Kousek Vídně v Praze

V ,,recenzi" naprosto chybí stěžejní ostravské kavárny = Daniel, La petite conversation a Literární kavárna v Academii…Našly by se i další slušné. A nemůžu souhlasit s komentáři, že v Atlantiku je dobré kafe, Atlantik je slabý:-)

Komentáře jsou uzavřeny.