Udírna na balkoně

cuketka.cz_udak1

Existuje na to nějaký gen, nebo stačí, aby vás zamala venčili na doutnajících haldách ostravsko-karvinské uhelné pánve? ;)  Ať tak nebo onak, věčná touha udit, čoudit a grilovat je ve mně hluboce zakořeněna… ;)

Čoudící květináč na titulce je toho důkazem. Co to dělá, odkud se kouří a proč to celé balancuje na rozmontovaném vařiči? Vysvětlím!

Úďák á la Alton Brown

To, co vidíte, je totiž podomácku vyrobený BBQ smoker podle návodu Altona Browna v jednom z dílů pořadu Good Eats (pokud neznáte, doporučuji vaší pozornosti). Brown v něm názorně předvádí uďák i recept na pulled pork.

cuketka.cz_udak5

Je to pro BBQ typická úprava vepřového, kdy se pomalým a dlouhým teplem docílí toho, že se maso rozpadá na vlákna. To se pak dochucuje zpravidla na octu založenou omáčkou a baští se v sendviči. Nejbližší ukázku u nás asi dostanete v Hard Rock Café v Praze (opravdu stojí za ochutnání).

Urob si sám

Celou konstrukci, která nezabere kromě nakupování skoro žádný čas, si můžete prohlédnout přímo na stránkách pořadu nebo na YouTube. Podobně jako já ji přechroustala i řada jiných kutilů s různými úpravami.

Pokud jste technický typ, stručně naznačím klíčové okamžiky montáže. Jestli šroubovák za pasem nemáte, a přesto si budete chtít recept vyzkoušet,  budete si muset koupit klasické BBQ nebo některou z alternativ (menší elektrické udírny).

cuketka.cz_udak2

Model podle Browna je založen na dvou velkých květináčích (průměr 34 cm a víc), které dobře pasují na sebe. Na dno spodního přijde elektrická plotýnka a na ni miska se dřevem pro tvorbu kouře. K hornímu okraji se zase zapasuje grilovací mřížka (správný rozměr jsem nesehnal, vystačil jsem s hlíníkovým bazmekem). Druhý květináč se pak jen otočí dnem vzhůru a do odtokové díry se strčí teploměr.

cuketka.cz_udak3

Zní to jednoduše a jednoduché to skutečně je. Vynecháme-li shánění dílů, nezabere vám to ani půlhodinky a šikovný smoker se vám odmění akurátní teplotu okolo 100 °C i dostatkem dýmu.

Jedinou problematickou pasáží je umístění funkční plotýnky z vařiče na dno květináče. Plotýnku musíte z vařiče vymontovat, dráty rozpojit, prostrčit všechno odtokovou dírkou a zase smontovat. Mně se povedlo převést i plíšek vedoucí k termostatu, takže jsem měl teplotu uvnitř naprosto pod kontrolou.

Některé konstrukce uďáků mají ještě mezi mřížkou na maso a topným elementem misku na odkapávající šťávu/tuk z masa. Já ji vynechal a neměl jsem s tím problém.

Vše jsem samozřejmě prováděl s omezenou zkušeností s bastlením pochybných zařízení a mohutnou vírou v úspěch a vlastní přežití (220 V!). Kutilská výzva to je a určitě to zmáknete, jen je třeba dávat si pozor! ;)

Pork butt čili ramínko

Pro přípravu pulled pork je nejvhodnější vepřové ramínko, které dlouhou a relativně jemnou tepelnou úpravou (102 °C) dostává fantastickou konzistenci.

Maso se přes noc naloží do slaného láku s melasou, potom se opatří vrstvou z koření a „udí“ se při teplotě 102 °C po dobu několika hodin. Amíci nedají dopustit na dřevo ořešáku. Já jsem použil švestku a ořešák v poměru asi 1:2.

Pokud se do toho pustíte, možná vystačíte s originálem, kdyby ne, tady  je moje verze pro český balkon! ;)

Suroviny
  • vepřové ramínko vcelku (lze i krkovičku, ideálně 2,5–3 kg)
  • 240 g soli
  • 225 g melasy
  • 1,9 l vody
  • směs koření (lžička římského kmínu, lžička semen fenyklu, lžička semen koriandru, lžíce čili, lžíce sladké papriky, lžíce granulované cibule)
cuketka.cz_udak8

Postup

Ve vodě ve větším hrnci rozpusťte sůl a melasu. Přidejte maso a umístěte ho tak, aby bylo ponořené (já ho musel zatížit). Uložte před uzením na 8–12 hodin do ledničky. Ideální je zůstat u jednoho kusu, maso bude šťavnatější.

Na druhý den si připravte směs koření. Fenykl, koriandr a římský kmín rozemelte na prach a smíchejte se zbytkem koření. Extra sůl už není zapotřebí, maso je prosolené tak akorát.

cuketka.cz_udak4

Po patřičném odpočinku maso vylovte, osušte a ze všech stran posypte kořenící směsí. Mělo by vytvořit pěknou jednolitou vrstvu.

Zažehněte svůj výtvor (i s miskou se dřevem) a rozehřejte na teplotu lehce přes 100 °C. Poté maso vložte dovnitř, zaklapněte a pečlivě udržujte stálou teplotu.

cuketka.cz_udak6

Pro tvorbu kouře se hodí větší kousky dřeva (viz obrázek), vydrží déle. Podle jaké máte dřevo a jak moc vám topí spirála, vydrží dřevo různě dlouho. To moje intenzivně kouřilo asi hodinu a půl. Brown v receptu zmiňuje, že stačí cca 3 výměny dřeva.

Kdy je maso hotové? V receptu se uvádí minimálně 10 hodin. Hodně ale záleží na velikosti masa a skutečné teplotě, kterou máte uvnitř. Přesnější je změřit si vnitřní teplotu sondou. Speciálně u této úpravy se míří na vnitřní teplotu přes 90 °C. Až tehdy se maso skutečně rozpadá a lze jej snadno natrhat vidličkou na vlákna.

cuketka.cz_udak7

Co pak s ním? Ochutit originálni BBQ omáčkou (tady nevadí, že je kupná ;), přidat trochu salátu a podávat jako sendvič. Strávníky hlídat, ať se nepřežírají. Olizovat se povoleno… ;)

Tak co, láká vás to? Holdujete BBQ a smokerům? K čemu byste přirovnali pulled pork v české kuchyni? Máte doma uďák? ;)

Vyzkoušejte i další recepty

Reklama

Komentáře

Pane Cuketko, až pojede pan Sklenička na ochtutnávku vína na Jižní Moravu, ať vás vezme sebou a ukáže vám jak vypadá udírna tam. G.

Si jednicka. Ja sa na to chystam uz dlho a stale nic…
Otazky: to drevo nehori ale dymi, ako to teda ze vydrzi len hodinu a pol? potom je z neho hnede uhlie alebo co?
a kde si zobral orechove drevo? mam ist olamovat cez plot k susedom alebo sa da niekde kupit?
Mimochodom ten pull pork co si vybral, ma prekvapil. Je to pokial viem north-carolinska specialita, inde som to nejedol. pozriem wiki. Predpokladam ze typicky sa v takomto udaku robia ine veci… Rozne zebra a velke kusy hovadzieho a bravcoveho a sunky a mozno aj syra a tak…

Sklenička:

tož znáš to – nuda ve městě a chuť na uzený. nezapomeň, že stále v rámci možností vesničanuju! ;)

Lenka H.:

mě právě překvapilo jak to maj amíci dobře vymyšlený. je to taková dobrota a z obyčejnýho vepřovýho. mám pocit že grilová úprava vepřového končí u omatlané krkovičky v gril koření. klasické uzení je samozřejmě výjimkou! ;)

Sim:

jj je z něho rovnou popel. každý profi smoker má regulaci přívodu vzduchu, tím si ovládáš čoudění/hoření a dá se to zpomalit. tady to moc nejde, větrání jde samo zespodu ďourou. měl jsem taky plotýnku toho většího rozměru, určitě by stačila menší, nebo jen nějaká stará topná spirála :)

ořech mám od rodičů, na zahradě mám tři ořešáky. kde sehnat jinde nevím, dají se ale objednat piliny, třeba tu:

http://www.udirny.cz/…em-id45.html

ano, ej to specialita, našel sem north carolina a tennessee. chystám se ještě na pastrami (to by mělo jít krásně), žebírka a určitě zkusím rybu. ty budou o hodně rychleji beznutnosti nakládat a složitě se s tím drbat :)

Bomba uďák))) stále překvapujete dobrá práce díky… dude v zimě co dělat …

Máte někdo zkušenosti s použitím nějaké té kupované miniudírny doma v bytě? Balkon bohužel nemám, do bytu si na vlastní konstrukci asi netroufnu a vypadá to fakt lákavě…

barborka:

jo to je něco podobného, hrátky s wokem umí čínani. vykuřují čajem!:)

Viktor:

nevím :) leda zajít hnedka do bauhausu a do elektra pro plotýnku a postavit vlastní! :)

To je srandovní BBQ, ale evidentně to funguje :-)

Protože jsem i já fanda do BBQ a speciálně preferuji dlouhé procesy grilování, používám k hrátkám s ohněm a masem Chuckwagon (Magic Jack TM; 20"), obdivuji tenhle přenosný uďák :-) Naší pekelnou mašinu jen tak někdo z místa na místo nepřestěhuje a každý pražský balkón by jí byl dost těsný :-)

důkaz přikládám:
http://dolcevita.blog.cz/…ler-leta-bbq

Nádhera Cuketko, tleskám! Jen malý dotaz – je to moc cítit? Zajímalo by mě, co by na to naši sousedi, nevím, jestli si libují ve vykuřování…

Jsi vážně balkonový pokustón! :) Co všechno už jsme to na tom balkonu viděli připravovat? Výsledek vypadá luxusně, ale asi nikdy nebudu mít dost odvahy to zkoušet (paneláková lodžie je bohužel hodně pečlivě sledované místo). To spíš zajdu do HRC.

DolceVita:

já už na tu vaši „lokomotivu“ koukal a bledá závist :) do toho by se snad vešlo celé selátko, jak tu postoval Sim: http://en.wikipedia.org/wiki/Pig_pickin'
grilovačka je asi jasná, co na tom děláte jako bbq? právě totiž koumám, co ještě vyzkoušet :)

Skalka:

čadit to čadí, s tím se nedá nic dělat :) já mám poslední balkon nahoře, takže jsem to moc neřešil a doufal, že většina lidí v okolí byla na víkend pryč.

nikdo nezvonil, houkačky hasičů taky nebyly, takže happy end ;)

ale jinak se samozřejmě povedlo vyudit kus kuchyně a např manipulační utěrka je vyuzená tak kvalitně, že nepomohlo ani double vyprání na 90 :)

Kanibal:

v paneláku bych se taky bál, to už je o držku :) krom HRC nevím kde to ještě dělají. on to asi bude spíše letní pokrm na zahrádku k restauraci. přiznám se ale, že většinou vídávámjen letní grilování. pomalé bbq u nás moc nejede.. :(

Tak to je parada! V jednoduchosti je krasa.
Nedavno jsme mela moznost ochutnat masicko v DolceVity masine; vynikajici! Olizuju se jeste ted ;-)

Cuketko, ty jseš ďábel! To je fantastický vynález. Škoda, že máš balkon v posledním patře, pozorovat tě v akci by musela být pro sousedy dobrá zábava :o))

Whow! ďábelské :) díky za (mimochodem už několikátý) tip na zajímavé domácí experimentování, tento zápisek si bookmarkuju a na jaře se určitě zkusím nechat inspirovat… :~)

Šárčina BBQ lokomitiva je úžasná. A když se to dělá pěkně poctivě, umí i prdelník…ehm, totiž trdelník, že? ;-)
A jaký byl dobroučký!!!!

Dotaz: po použití tolika švestky, nebylo naso nahořklé? Udím cca posledních 5 let, rodiče mají doma i na chalupě krásné dvě udírny a já si udělal svoji (hotová za hodinu – použitý starý plechový sud, přes něj natažené železné tyče na zavěšení masa a pod sudem v zemi vykopaný kouřovod vycpaný rourou od kamen:-))) udím vše…a hodně, pro mě se jeví být ideální topení dubem a bukem, když jsem cca 15 hodn v kuse udil jen švestkou, maso bylo lehce nahořklé. Proto švestku přidávám jen na poslední hodinku na „dokouření“. Mimochodem, takový vyuzený kapr, nebo ouzená kilovka sýra zavěšená v síťce, jen domácí klobásky se mi vždy rozpadají, na tom musím ještě zapracovat…

Smekám klobouk a přikládám tip na rychloudírničku na doma. Do starého hrnce nasypte vrstvu pilin, přes okraj hrnce dejte kovové jehly na špízy na které napícháte kýženou surovinu, překryjete alobelem, utemujete a dáte na malý oheň. Po chvilce zkontrolujte (opatrně!!!) jestli je už přítomen kouř. Tento postup je vhodný na krátkočasé uzený, nebo spíš přešlehnutí kouřem. Zkoušela jsem krevety a byli hotové za cca 10 minut. Po deseti minutách jsem vypla oheň a nechala miniuďák zavřený dokud nebyl tak horký. Hrnec jsem nakonec odnesla odklopit na balkon, ale moc kouře už tam nebylo. Krevety byli amazing! Křupavé, s jemně uzenou příchutí, snědli jsme je jen tak s pečivem, máslem, salátkem a citronem.

Tak asi místo klobásek v domácí udírně na zahradě budem dělat toto :-)

Heeeeeeeeeej! Cuketko, to jsou nehorázně drzé provokace chuťových buněk. Chudáci, jak na to přindou??? Balkon nemám, plotýnku nemám, dřevo nemám. ALE mám maso, atrium s balkony sousedů, květináč snad taky mám :-D

Hezké, ale takového souseda, co by mi čmoudil pod nos bych brzo ztrestal – ne domluvou, ale tak, aby nevěděl on, odkud to přišlo – opakované vteřinové lepidýlko do fabky by ho jistě vyléčilo (včetně kousku uzeného ve schránce) – to jsou nápady dělat udírnu v činžáku, to může udělat jen bezohledný pablb.

2klobasman: to je krásná ukázka našeho malého českého hrdinství. Ruku v ruce s autem objetým korunou, vyhazováním pojistek apod. Kristepane.

Cuketko, jste kanón. Nebudu čekat do jara, čoudit na balkóně to může i za zavřenými dveřmi v zimě :-)

Zajímavý nápad – a co takhle koupit květináč, jehož dno odpovídá průměru plotýnky, a flexou spodek květináče uříznout a dát to přímo na plotýnku? I když uznávám, že ne každý má doma flexu :-)

Recept na uzení je OK, ale ta udírna je teda prasárna na n-tou. Koukám, že aspoň povědomí o vyhlášce 50 (bezpečnost práce v elektrotechnice) je tady naprostou neznámou.

Mně se to líbí… a to vyhlášku 50 mám (paragrafy neuvedu bo by mě poprávu ubičovali na pranýři). Ale bezpečnost fakt nic moc. :-D

Nazdárek všem, tahle udírnička je výborný nápad , právě na balkoně zkušebně přeuzuji klobásky… malý zlepšováček : není nutno vařič rozebírat, lze jen kleštěmi (kombinačky) vyštípat dno přesně tak, aby plotýnka tvořila dno květináče a přitom okraje květináče seděly na vařiči okolo plotýnky. Jde to velice dobře , zabero to 5 minut a není potřeba žádná síla ani specielní um. K plotýnce jsem ještě připojil termostat s kapilárouvou sondou , sondu prostrčil horní dírou a nastavil na 95°C. Zatim to jede báječně, klobásky už voní celým blokem paneláku.

Je to krásné, jak se podaří i v tak obtížném „terénu“ jako je balkón vytvořit něco tak od pohledu chutného :).
Nicméně já stále zůstávám příznivcem krkovičky/masitého bůčku tři týdny naloženého v soli a česneku a potom celý den pomalu uzeného. Když se dá bůček mazat na čerstvý chleba… Ale to už jinde jsme! Dobrá práce s květináči!

Komentáře jsou uzavřeny.