Kam pro husu, víno a žlučníkový záchvat

cuketka.cz_svatomartinske_2009

Letos padlo Svatomartinské přesně doprostřed pracovního týdne, a tak restaurace rozložily speciální menučka většinou až do neděle. Tady je výběr toho nejzajímavějšího! ;)

Celkem to dělá asi tunu kachních jater, sto kamionů s husama a jeden dopravní Tupolev narvaný zelím. Podle síly marketingové kampaně to dokonce vypadá, že napřesrok budou Svatomartinské valit plynovodem od Lanžhota.

Kampaň letos poběží už popáté, a tak je velmi zajímavé pozorovat, které podniky už se chytly a které vycucanou tradici s husou a narychlo zpracovaným vínem ignorují.

Tohle dilema se ale letos, zdá se, řeší jen v Praze. V Brně se na sv. Martina připravily všechny významné podniky v jednom šiku (vynechali snad jen v Koishi a Avii) a dokonce bez ohledů na příslušnost k české kuchyni.

Připočteme-li k tomu ještě vyšší ceny vína v Práglu, asi jim budu oficiálně závidět! Tady je můj krátký výcuc toho nejzajímavějšího z Brna a z Prahy. Všechny podniky na seznamu mají menu i po 11. listopadu a většinou až do neděle.

Brno
  • U Kastelána – čtyřchodová klasika á la Michal Göth za 800 Kč
  • Brabander (Joštova) – pět lehce rozevlátých chodů za 594 Kč
  • Brabander (Pekařská) – ještě větší úlet a šest chodů za 645 Kč
  • Noem Arch – pro tento podnik nezvykle poklidné menu (dokonce i s knedlíkem!), 3 chody 550 kč
  • Borgo Agnese – výběr ze tří úprav husy, 4 chody za 510 Kč
  • Rialto – husí roláda i ravioli, císařský trhanec + ke každému z 5 chodů i víno za 890 Kč
  • La Bouchée – konfitovaná kachna v menu s výběrem do cca 500 Kč
Praha
  • Lví dvůr – klasická husa s jablky a lokše, 3 chody za 890 Kč
  • U Koně (PDF) – husa na pět způsobů podle Sapíka, 3 chody cca 800 Kč
  • La Galerie (PDF) – rafinované menu se čtyřmi chody za 720 Kč a asi nejvíc předražené Svatomartinské, co jsem kde viděl!
  • Prosecco – polívka a husa s knedlíkem uprostřed Itálie, dokupy za 458 Kč
  • Hilton (PDF) – asi nejnabušenější menu s pěti chody i vínem za 1399 Kč
  • Národní zemědělské muzeum – outdoorová Letenská husa o víkendu
  • Villa Richter (PDF) – tři chody za lidovku 375 Kč

Budu rád, když přidáte další tipy. Vítané jsou hlavně víkendové akce mimo město, které se ještě dají stihnout. A samozřejmě se těším na vaše zkušenosti z restaurací a z domácího vaření! :) Tipuji, že spousta z vás bude moci něco napsat už dnes…

Reklama

Komentáře

Tříchodové menu na Zlatém Kopečku v Čejkovicích, 595 Kč včetně vín. Vyzkoušeno, jeden a půl kila husy! :o) (třetí chod jsme zatím odložili, protože jsme si udělali výlet do sklepa s ochutnávkou tuctu vín ročníku 2009 :o) Hrozné počasí, výborné jídlo…

P.S. jako zkušený žlučníkář můžu ráno přidat i zprávu o doktorem Cuketkou predikovaném záchvatu, ale zatím to vypadá, že se nedostaví!

A co Ostrava a okolí? Máte nějaký tip? Nebo je tato lokalita bohužel zase 100 let za opicema i se Sv. Martinem? :(

Není to husa, ale kachna a vaří dobře: http://www.pristavuemila.cz/ – zrovna teď mají kachní menu. Pro brňáky kultovní hospoda – všichni jsme tam chodili, když jsme byli malí, ještě než jsme šli na parník (přístaviště je cca 50 m odtud). A na Vlastíka alias Emila si jistě vzpomenou všechny dámy mého věku, které chodily v půlce osmdesátek do Intru na terč nebo mouřenína – ten nejkrásnější číšník tam. ;-)

Těšíme se na Svatomartinské posvícení na zámku Zbiroh (14.11.) – stánky vinařů, husa v zámecké restauraci, středověký program. Dohromady ideální sobotní program pro celou rodinu ve stylu něco pro dospělé a snad i něco pro děti. Alespoň si to tak představuji, jedeme tam poprvé :-) Ale zámecká restaurace prý není k zahození, tak uvidíme.

Hradec Králové – Svatomartinské posvícení
Restaurant Duran, 13. – 15. listopadu
nejen husa, ale i další posvícenské lahůdky
Bližší zde : http://www.duran.cz/

Díky za tipy, ráda se kouknu do muzea ( o vomrknu, jak to vypadá s mým nejoblíbenějším muzeem Technickém).

V Brabanderu podávají mezi předkrmem a hlavním jídlem kokosovou zmrzlinu s Wasabi. Týýýýýýjo. Nevím co říct. :D

Pane Cuketko, v pátek budem péct vlastní. Nemáte tip, kde v Brně sehnat narychlo husu/kachnu chlazenou nejlepšejší?

Michale já vím o jedné mražené, měli ji ještě minulý týden v řeznictví V+H na Minoritské

Svatomartinského je plné Tesko za 59.-Kč lahev to už podle ceny musí být opravdu nezapomenutelný zážitek.
Jinak Markétě díky za tip nemáte ještě někdo nějaký na tuto sobotu v okolí Prahy ,má být hezky tak bych někam s rodinkou vyrazil.

V Barbaru na Male Strane maji jednak husu(295,–), ruzne husi pochutiny a take filet z candata..www.bar-bar.cz

Ty ceny Svatomartinského v La Galerie jsou fakt magořina neuvěřitelná a hodná bojkotování celého podniku. A to jinak mají u vína cenovou politiku dost fér, jako jedni z mála v Praze…

ad La Galerie:

ano, to si opravdu mohou strčit za kloboub. přitom zrovna u nich… stačilo jim nacenit celé menu třeba na 1200 a skleničku vína šoupnout k tomu, tahle jsou akorát za voly… :(

Přidávám příjemný dojem z „martina“ v La Bouchée. I se sympatickým klavíristou :)

Přidávám příjemný dojem z „martina“ v La Bouchée. I se sympatickým klavíristou :) a skvělou obsluhou.

Svatomartinské víno a husa je možná tradice vycucaná, ale já mysím, že je to dobře. Určitě sem patří víc než vyřezávání dýní na Halloween. Mistry ve vymýšlení jídelních svátků jsou ovšem Švédové – kräftskivan je slavnost pojídání raků, räkfest totéž s krevetama. Pak je tu ještě surströmminspremiären, kdy přijde na trh smrdutá specialita, naložený sled s velmi silným a specifickým aroma (jí se raději venku). A pak je tu ještě kannelbulldag v říjnu, to je zas den zasvěcený výrobě a požírání kynutých skořicových šneků, což je národní sladkost.

Jednoznačně doporučuji výlet na Zbiroh – nedaleko Prahy, je tam moc pěkně a degustace probíhá přímo na nádvoří. Přijede i Martin na bílém koni a restaurace nás velmi příjemně překvapila interiérem a hlavně husičkou již loni :-) Letos se chystám pouze do Sokolovny.

Díky za tip, pane C.
Právě, že do své domoviny občas také dojedu a chystám se tam právě tento inkriminovaný víkend :)
Na zámeček mám výborné reference, kouknu.
A v Roxbery jsem byla několikrát a moc mi tam chutnalo :)

V hospodě Lucerna mají o víkendu svatomartinské menu za 399 Kč (možná 499 Kč, ale spíš ta menší částka), jsou to tuším tři chody a dají se dát i zvlášť. Ale je to tam teda strašně zakouřené. http://www.hospodalucerna.cz/

Svatý Martin mne ve středu na baru pověřil kompletním servisem. Meníčka na jihu do neděle, víno pro Prahu pak od pondělka :)

Letos se s těmi svatomartinskými menu ale roztrhl pytel. Chystáme se v sobotu na Zbiroh, tak snad nezklamou.

my jsme ochutnali svatomartinské menu v KOLKOVNĚ ve Vítězné, 1kg husy, zelí, knedlík, lokše(nazývají to tam nějak jinak) za 330,–, mají také husí jatýrka s "lokší asi za 130,–, víno též rozumně a navíc jako pozornost podniku výborná domácí česká buchta obřích rozměrů…

re: 21. pan Cuketka, web

pánové,.. pánové,.. mám takový pocit, jako kdyby si každý čech myslel, že rozumí fotbalu a jak nejlépe řídit hospodu! :-D Velmi rád Vás oba pozvu na láhev zmíněného svatomartinského vína na moje náklady… :-D

S respektem a veškerou úctou

Mikuláš Gottwald – La Galerie Prague
(Rezervaci prosím přímo u mě na tel.: 777.303.403)

PS: také vzbutíte můj obdiv pokud otevřete svou vlastní restauraci a dokážete za 14 měsíců od jejího otevření zajistit obrat v řádech desítek mil. korun…

Mikuláš Gottwald:

k věci: nic to nemění na tom, že máte svatomartinské naceněné nesmyslně. je to podobné, jako když jste otevírali a lákali do hosty své restaurace na pokrmy připravené ze 100% ze surovin v biokvalitě, přitom jste mi poté na můj přímý dotaz osobně potvrdil, že se toto vaše tvrzení nezakládá na pravdě.

Mikuláš Gottwald: proč mají všichni pocit, že není možné jakýmkoliv způsobem kritizovat, pokud člověk nedělá úspěšně tu samou práci jako kritizovaný? :)

Já si tu láhev i dvě klidně zaplatím, pokud bude stát rozumně… o jídle i víně jsem se bavil přímo s Vámi u stolu a celkem jsme si rozuměli, dokonce i jednu (jedinou) mou výtku k jídlu jste mi tenkrát potvrdil (článek viz http://www.jizni-svah.cz/…slibena.html). A Vaši restauraci jsem pak doporučoval mnoha přátelům, mimo jiné právě kvůli korektním cenám velmi kvalitních vín jinde těžko dostupným, takže nacenění Svatomartinského je dost podpásovka a pro mne nepříjemné zklamání.

P.S. Ještě před tím výrokem o „bojkotu“ jsem před pár dny (konkrétně st 11.11.2009 15:03) posílal e-mail ohledně možnosti rezervace stolu pro 9+ osob a zatím žádná odpověď… :) Minule přišla odpověď ještě tentýž den, tentokrát nic.

Konfitovanou kachnu měli včera i v Avionu (Brno), ale pouze na denním jídelním lístku, který nemají na Internetu. A byla skvělá za 160.

Pane Gottvalde nenechte si to tema „foodkritikama“ a „gurmanama“ kazit! Děláte to dobře.
A pro pana jižního svaha, kritizujte krutizujte kritizujte je to Vaše svobodné právo, jen je to činnost kterou umí uplně ale uplně každý, je to velice jednoduché oproti tomu otevřít restauraci, podávat kvalitní služby, uživit personál a chod restaurace, dodržovat ve¨škeré požadavky na higienu a provoz, plnit případné závazky k bankám, odvádět nemalé daně atd…

Božínku, dyk je to jednoduché. V La galerii mají zřejmě dost klientely, která je ochotná zaplatit za polovíno takovouto cenu, tak halt cenu drží. Copak je to jediná restaurace na světě? Néjni.

RE: blábol 39. Pan Cuketka, web

Opět zdravím pane Kucieli, hezký sobotní večer :-D

Nejdřív bych se rád vyjádřil k ceně svatormartinského vína:

Cena vína zahrnuje daleko víc, než jen jeho nákupní cenu a přiměřenou přirážku, ale i pro Vás skryté náklady. Tyto další náklady nesu já a nemohu si dovolit prodávat vína levnější, než je 490,– Kč/láhev. Uvědomte si, že nepijete víno ze sklenky za 20,– Kč, interiér restaurace není z IKEA, ubrus někdo musí vyprat, čerstvé květiny řidič přiveze, pianista Vám k tomu na živo zahraje, u nás neplatíte za žádný nesmyslný COUVERT atd… atd… atd… Mohl bych to rozepisovat do nekonečna. To však zajisté, jako úžasně voňavý, šťavnatý a křupavý samozřejmě víte ne? :-D

Teď jen krátce k té naší kauze :-D z minulého roku aneb hurá bijte ho “100% BIO KVALITA”:

To jste mě pouze chytil za jedno slůvko na našich webových stránkách, které mi omylem změnilo význam celé věty a rozpitval ho, velmi důkladně podotýkám :-D Každému je přeci dostatečně jasné, že např. humr není z nějaké eko-farmy poblíž Prahy nebo si myslíte opak? :-D Pro nás, odběratele této lahůdky by to bylo určitě cenově zajímavější, než je nákup z Francie. Z toho prostě vyplívá, že „KDO CHCE PSA BÍT, NAJDE SI HŮL“ o tom žádná. V záplavě příprav s otevřením tak velkého gastro komplexu, jako je projekt restaurantu La Galerie Prague, to považuji pouze za drobnou kosmetickou vadu z množství textu, které jsem musel dát dohromady. Své zákazníky nikdy neklamu, nechápu ani proč. Dostává se jim za jejich peníze vysoké kvality. Myslím si, že jako jedna z mála restaurací v Praze se touto filosofií vymezuji a skutečně ji svým zákazníkům nabízím. Veřte mi, že náklady na tento „bonus“ pro klienta v dnešní těžké době, při našich nízkých cenách jsou nemalé.

Každopádně slunce v duši a na setkání s Vámi se těší

Mikuláš Gottwald – La Galerie Prague
tel.: 777.303.403

PS: autor tohoto příspěvku (já) nechovám žádnou zášť ani pomstychtivost k autorovi webových stránek http://www.cuketka.cz :-DDD

Eh, hlavně si nenechte vyplít to slunce v duši! O higieně pana Vincenta ani nemluvě. Tímto vůbec nekritizuji restauraci (kterou neznám) ani její ceny vína. Akorát že čeština je trochu bestie a když se špatně píše y/i vypadá to blbě (teď se na mě určitě vrhnete, že jsem určitě sama taky někde nasekala hruby a jaképak hnidopišství, ale prostě si nemůžu pomoct.)

Dv
:o):o):o)
no jo jestli se nepletu tema je nekde jinde, myslím , že jako občan jiného národa nikoliv českého píšu docela obstojně(po mnoha letech dřiny) česky…

44: To přece všichní tuší, že za cenou je řada skrytých nákladů. Ale proč si nechcete přiznat, že ta cena je za mladé víno prostě úlet? O to tady přece jde, ne? Nechcete říct, že jiné dobré / luxusní / fajn dajningové restaurace to dělají špatně, když mají cenu nižší? Nikdo Vám nebere, že děláte náročnou práci a rozumíte jí, ale „devil is in details“.

Mikuláš Gottwald:

dobrá, vaši cenu vám nebudu nijak vymlouvat. jak tady předřečníci zmínili, je to vaše volba (jistě podřízená ekonomice věci – to vám ani vaší konkurenci nikdo nebere) a pokud funguje, jen dobře (pro vás). zároveň ale také platí, že sám za sebe k vám nemohu na svatomartinské nikoho doporučit. příkladů, kde to podniky vzaly za jiný konec, je u nás dostatek – čtenář si představu udělá sám :) a samozřejmě tomu přizpůsobí i svůj výběr podniku. každý si najde své.

ad značka „bio“ – osobně jsem si k lidem, kteří suroviny v biokvalitě produkují vybudoval respekt a jsem na zneužívání nebo prosté nadužívání tohoto pojmu alergický. znám restaurace (nejen v česku), které s bioprodukty pracují. většinou tomu striktně přizpůsobují i koncept podniku, suroviny v menu poctivě značí a od konvenčních oddělují a na informování hosta o jejich původu si zakládají. z mého pohledu se nejedná o prosté slovíčkaření, ale o zásadní věc, která s kvalitou (a samozřejmě také cenou) úzce souvisí.

(ještě bych rád poznamenal, mimo spor o cenu svatomartisnkého, že jsem samozřejmě rád, že se v diskuzi vyslovil přímo a otevřeně šéfkuchař jednoho ze zmíněných podniku :) skvělá možnost pro všechny interesované, dočíst se nefiltrované názory z první ruky!)

dekuji 16. za tip na restaurant sokolovna! puvodne jsem zamyslel jit zkusit perpetum, ale zvidavost a nizka cena me dostaly do te sokolovny a byl jsem naprosto spokojen! jidlo super, obsluha vstricna a prijemna, plzen mela riz, a za tu cenu…sice timto obedem pro mne den skoncil z duvodu naprosteho prezrani, ale to asi k posviceni patri, ze:)

Pane Gottwalde,
zahrnují Vaše skryté náklady i PR agenturu? Možná byste potřeboval někoho, kdo by Vám pomohl s komunikací – pak byste třeba 8× nepoužil „:-D smajlík“ v jednom příspěvku a výrazy jako „blábol“ a nepůsobil byste jako puberťačka, ale jako úspěšný restauratér ;)

Je zajímavé tu pozorovat, kolik profíků v gastronomii neumí na internetu diskutovat. Přitom to tu čte tolik lidí, kteří jsou „opinion leadery“, co se jídla týče, pro velký okruh svých přátel – a to si pište, že ti pošlou dál, že majitel restaurace se v diskuzi ukázal, ehm, řekněme poněkud nezrale…

Paní Gregorová, takže myslíte že si má pan Gottwald najmout Vás že ano?…Pak udělá tu správnou díru do světa…hmmm..Jsem docela překvapenej, že se nesmí v textu 8 x objevit smajlík…kolikrát se tedy smí ten smajlík dle posledních píár trendů napsat do jednoho textu?? A dále prosím o nějaký návod nebo pomůcku jak se na netu diskutuje??…To mě opravdu opravdu zajímá!!

Vincente, kdybych chtěla, aby si pan G. naši agenturu zaplatil, asi bych to napsala trochu diplomatičtěji:)
Jinak nevím, co říkají poslední PR trendy ohledně počtu smajlíků, ale můj cit vycvičený léty internetových diskuzí mi řekl, že těch 8 smajlů „:-D“ je přece jen trochu EMO:))
Návod nebo pomůcku? No to je už docela cenné know-how ;)

ano,ano,ano…klasické české reakce…něco stojí více než jsme schopni akceptovat ,tak hned kritizujeme,že je to drahé…nic není drahý,ani mercedes,ani ferrari ne,pouze na něj většina nemá a tak je to drahý…no a tak je to i s husičkou a vínem v la galerie.anžto aby jste okoštovali už všichni víte,že vás chtějí okrást a že jsou to zloději a je to drahý…to je hnus velebnosti.

…nevšiml jsem si,že by p.Gottwald ze sebe udělal hlupáčka,jak jsem se dočetl ,to spíš přiletěla jedna zhrzená husička navíc,když byly odmítnuty její pr služby…

p.s. ..neznám p.Gottwalda,v la galerie prague jsem nikdy nebyl,apropo na jejich menu s husičkou nemám,ale musí být fantastická…:))))

da:
Proč si to nepřečtete pořádně? Třeba reakce od Zuz č. 47, můžete na ni nějak konstruktivně zareagovat? Těším se:)

da:

možná právě ta neznalost podniku vám teď zamezila pochopit jádro sporu – o prostou cenu vína nejde, jde o přeci poměr nacenění k jeho kvalitě a významu. mercedesu a ferrari vs. instantní svatomartinské? ale no tak…

10 z 11 podniků znám z opakovaných návštěv a jejich nabídku mezi sebou mohu porovnat, i v tomto ohledu cena vína v la galerii konkurenci (na stejné a vyšší úrovni!) bez problémů vyčuhuje ;)

da: Podstata této diskuze úplně jinde.

Pan Gottwald přihlíží a moudře mlčí :) Jasně, jste frajer, že jste se otevřeně zapojil do diskuze. Ale chápejte, že tady jste na pranýři nejen před food kritiky, ale taky svými potenciálními i věrnými zákazníky. Pak mi nepřipadá vhodné – a teď parafrázuji – psát, „že tomu rozumíme jak koza petrželi a nemáme do toho co kecat“. V každém případě je Martin už pár dní za námi, takže zdarec…

ještě jedna drobnost:
příspěvek č. 38 „PS: také vzbutíte můj obdiv pokud otevřete svou vlastní restauraci a dokážete za 14 měsíců od jejího otevření zajistit obrat v řádech desítek mil. korun…“

To popisujete svůj úspěch? Pokud ano, krásně nahráváte myšlence, že těch 490 Kč je fakt ale fakt mazec a že si ůžete dovolit trošičku skromnosti. Nebo ne?

55: A víte, co mě mrzí? že se i na cuketkovi začínají inzultovat lidi. Diskuse přece vyhrávají argumenty, nikoli urážky…Kultivovanost, prosím! Achjo.

RE: 59. Zuz

Ano, souhlasím Martin je za námi… takže hurá na týden s „BOŽOLÉ“, jen musím dobře zvážit jeho prodejní cenu :)

Každopádně kdo by chtěl vyzkoušet trošku něco jiného, než je jen pouhé trávení svého času u PC, může se zúčastnit naší akce: LOBSTER INVASION! více informací najdete na našem webu.

Zdraví

Mikuláš Gottwald
tel.: 777.303.403

da: Byl jsem v německu. Taktéž kritizovali věci předražené, to samé v rakousku, řecku, polsku, slovensku … chtělo by to vyjet trochu za hranice, než začnete něco označovat za typicky české chování.

přijde mi ,že tady všichni znají cenu vína za kterou to p.G nakupuje a zároveň nejenom „tuší“(zuz47) ale i ví,jaké jsou ostatní náklady této a i jiných restaurací…
když to víno bude stát 1.000,–,tak je mi to putna a ani ho nebudu brát jako předražené,ale jako víno které stojí 1.000,–,nic víc a nic míň,argumenty o tom jak p.G prdí na své zákazníky tím že má víno za 490…,vážení,to je pouze vaše myšlenka… vaše rozhořčení, v tom jak by to mělo být,je úsměvné..
pro někoho je to víno famózní za 490,–,já bych si ho nedal ani zadarmo,ne že vína nepiji,ale tuto sortu nemusím…
místo vína si můžeme dosadit cokoliv…slova jako předražený,drahý apod. lehce smrdí…
většina zdejších kritiků a možná asi všichni, v gastronomii nebo s potravinami nepracují,ale jenom kritizují…živnostenský list stojí 1.000,– jděte a ukažte jak se to má dělat…:))))přijdu se juknout…
ještě se chci omluvit za „husičku“ ,stydím se..
hezký večer

:o))))) prosil bych definici co je a nebo kdo je to foodkritik:o)))))

U Cuketků bylo vždycky takové domácké prostředí a pohoda. Bohužel, v poslední době se to zde hemží arogancí a agresivitou! Jak ze strany super – nej kuchařů a majitelů, tak ze strany „zákazníků“.
(Týká se více debat pod články či na foru).
Lidi, co se to s vámi děje?

da:

budu se držet věci – přesná čísla zná samozřejmě pouze restaurace, ale i tak máte přeci dostatek relevantních údajů k dipozici – známá je jednak koncová cena konkrétně zmíněného vína (v maloobchodu je to 111 Kč ;) a znáte i obvyklou marži, kterou si na stejné (nebo na stejný druh) víno dává konkurence ve stejném ranku.

pokud patříte mezi hosty, kteří vybírají nejen na základě slepé důvěry v restauraci a berete v potaz i srovnání s konkurenci ve stejné kategorii, stane se taková cena opravdu negativním faktorem. hromada restaurací takovou důvěru nebo neznalost u hostů využívá a marže u vín tomu pak taky odpovídají.

i proto si nemyslím, že by poukazování na předražená vína (a naopak vyzdvihování podniků, kde jsou ceny rozumné) nějak souviselo s „typicky českou reakcí“.

uvědomte si, že já nejsem s restaurací spojený a vůbec mě nezajímá, jak se jí daří ekonomicky. není to moje role. já „kopu“ na opačné straně hřiště – za hosty. chci, aby měli co nejvíc informací a aby si s mou pomocí dokázali vybrat podnik, který jim nejvíc vyhovuje.

da,
to je tak strašné plácání, že „husička“ je v celé té Vaší show celkem zanedbatelná:)
A zároveň podceňujete zdejší pisatele – nebo myslíte, že je to tak těžké poznat, který podnik je předražený, a že je na to potřeba mít 20 let praxe v gastronomii? Ale no tak:)

Jen abych se ujistil, svatovavřinecké je letošní mladé víno, tuzemské, červené, ju? Eště trochu smrdí po kvasnicích a má takovou nijakou chuť, ju? Taková marketingová vopičárna, jak prodat něco stejně nechutného, jako beaujolais nouveau, ju? Sedminka za pětikilo, ju? Ha … ha. Dělejte si prtel z modelíny … ;)

prodavat vino s maloobchodni cenou 111 kc za 490 je proste neoddiskutovatelna hloupost.

71 David: I když jste se netrefil s názvem (mělo by být Svatomartinské), tak jinak souhlas. Ano, tuzemská obdoba beaujolais nouveau. Jako marketingový tah to není špatné, ale musí se správně nacenit. Je to prostě taková legrácka 8)))

a nebo prostě už ten pohár trpělivosti prostě přetekl…nebo přetejká doslova! to bych řekl že je 3)
otázka na cuketu: co je rozumně naceněné víno? podle čeho se řídit , jak „rozumně nacenit“????…co zahrnout do ceny?…hmmmmmmmmmmmmmmm?

Vincent:

speciálně pro vás to know-how odhalím: nákupní cena vína + cena jednoho balení benzodiazepinů a sklenice mléka s medem = koncová cena pro vás na kartě :)

Mohu?
Hmmmm, jak rozumně nacenit? Třeba se držet své obvyklé marže? Třeba nedělat zrovna ze Svatomartinského to co není (není to víno na 300% marži!)? Co třeba nedělat ze svých/potencionálních hostů idioty? Naopak akce tohoto typu by mohla a snad i primárně měla pomoci přilákat novou klientelu. Co zahrnout do ceny? Nic a všechno. Prostě/zjednodušeně stanovím si procentní výši foodcostu a payroll costu (náklady na mzdy) vůči předpokládanému obratu a obé se snažím mít co nejnižší (nebo aspoň nepřekročit). Na straně druhé se snažím o co největší obrat pomocí trochu jiných technik než je mladé české za pětikilo :)

Dobré svobodné ráno (17.11.2009),souhlasím s Pivli vždy sem člověk rád zašel,přečetl si kde je co nového,jaké jsou nové podniky nové trendy v gastronomii.Kde se dá sehnat například český česnek a podobně.Ovšem teď tady hoří vlákno na základě toho,že si pan Cuketka dovolil říct že v restauraci La Galerie mají nejvíce předražené Mladé víno ( Svatomartinské) široko daleko ,je sice fajn že to pan majitel podniku obhajuje tím ,že mají čisté ubrusy a co já vím.Tím to přeci ale nejde obhájit 400% marže pokud jsou zde uváděné ceny správně.A všem kteří sem léta chodíme pro inspiraci pojďme nereagovat na Da Vincenty a podobné agresivní pisálky.Když si jich nebudeme všímat ono je to tady nebude bavit .Ješte k tipům na husičku nakonec jsme dali na tip zajet na Zbiroh vše bylo pěkně připravené až na restauraci ,zeptal jsem se u tří stolů a nikdo nedostal polévku dříve než za 30 minut . Což je škoda jinak to bylo moc pěkné odpoledne.

78. : I vám krásné ráno! Máte pravdu, že nejlepší by bylo na invektivy některých jedinců nereagovat. Pár dní jsem se držela, ale pak už to prostě nešlo a musela jse si postěžovat.

ale no taaaaaaaaak…kdo seje vítr.....atd atd…nejsem nijak agresivní jen vyjadřuji svůj názor, přece by pan C. nechtěl jen pozitivní pisálky.....to mám psát jen to co se sem hodí?..jako ano pane C. ano pane C. ooo vá¨ýborně pane C. ten šprým se Vám povedl pane C…??Není to nic osobního jen jsem prostě v tomto sporu víc na straně pana Gottwalda a vím proč, narozdíl od většiny pozitivních „pisálků“ jsem si vyzkoušel ve svém životě obě strany „barikády“..vřele všem doporučuji možné pak otevřete mnoho pandořiných skříněk a mnoho tajemných komnat o kterých teď nemáte vůbec žádné tušení.....a potom zjistíte že se prostě nedá jen říct „fuj ty to tam maj drahýýýý to teda nás pěkně šiděj“ Proto tak jako Vy drahá Pivli se také nějak nemůžu udržet a začínám reagovat podrážděně na některé „zasvěcené " komentáře!!…Kritika je to nejlepší pro růst pro kvalitu, ale pouze a jen konstruktivní kritika a ne jen něco někam napsat co jsem částečně někde vyčetl na netu nebo někde slyšel.....Takže se opět musím postavit za pana Gottwalda a opakovat to co on už jednou napsal…běžte sežeňte si peníze a otevřete si restauraci která bude klapat jako hodinky, budete vydělávat…nebo běžte a postavte se na plac v číšnickém a obsluhujte s věčným úsměvem a nebo se postavte do kuchyně a nepřsolte, nepřipalte, dochuťte, dohustěte,ale ne dvě tři porcičky jako doma, ale 50 a k tomu mnoho jiných, nebo běžte a zorganizujte gastro festival kde všechno klapne do puntíku......prostě ukažte že to co píšete nejsou jen plané řečičky "rádoby gurmána“, ale že to jsou slova za kterými jsou skutky, za kterými jsou roky dřiny…rád se od Vás pak nechám pozvat a pochutnám si v klidu při svíčkách…protože pisálků kteří tomu rozumějí je tak nějak čím dál tím víc a už to prostě začíná bejt otravný.....

P.S.: jde jen o vzájemný respekt nic víc…trocha pokory…trocha úcty…

80. Vy muzete byt rad, ze jsme tu stale v gastronomickem praveku, neumite si predstavit, jak je brutalni kritika na zapad od nas a to, ze CR je predrazenymi viny proslula je fakt, kazdy kdo takto uleti, nezaslouzi zadny soucit, ale tvrdou a opravnenou kritiku, mmj: verim, ze p.Gottwald neserviruje vino ve sklenici za 20 kc, ale to ani p.Adria a porovnejete si ceny, mozna Vam pak zmrzne usmev na rtech a uvedomite si ze delat z lidi idioty nejde do nekonecna.obzvlaste v dobe internetu.

Vincent: s tím, že to mají kritici nejdřív zkusit běžte do háje.
Jak vysvětluji začátečníkům na fotografických kurzech: když chcete vyfotit hrad a ideální místo odkud jej fotit je dvacet metrů za okrajem skály a nad padesátimetrovým srázem, zatímco z pohledu fotoaparátu umístěného v místě, kam se můžete dostat ten hrad nevypadá nic moc, můžete si jej samozřejmě vyfotit jako vzpomínku, dala by se třeba i použít jako ilustrace k článku o daném hradu (pokud nepůjde udělat z jiné strany lepší), ale na výstavu tu fotku potom dát nemůžete – divák prostě neví, že byste museli umět levitovat, abyste tu fotku mohli udělat pěkně. A není dost dobře možné u ní stát a každému divákovi to vysvětlovat – i kdybyste to byli ochotni podstoupit, bude to působit jenom trapně. Prostě divák má za úkol se na fotky dívat a ne litovat fotografa, že něco vyfotit nešlo…A kritik to samé, jen fundovaněji.
A podobné je to s foodkritiky: jejich úkolem je hodnotit, nikoliv to sami dělat. Jasně, že ti dobří se musí snažit pochopit i to, jak to funguje v pozadí, co je a co není možné atd. Třeba si to i na pár dní zkusit. Ale rozhodně není jejich úkolem to dělat.
V případě svatomartinského v La Gallery se mě jako laikovi naskýtá otázka, jestli pokud se nedokáží dostat s cenou na úroveň, která nepřevyšuje ceny u jejich konkurence několikanásobně, jestli by nebylo lepší se na víno této cenové kategorie prostě a jednoduše vykašlat a nabídnout k husičce víno, ve kterém konkurenceschopní být umějí.

mirces:

1. souhlasím že česka gastronomie je pravěk
2.pardoon v cizině blízke i daleke jsem prožil podstatnou část svého profesního života
3.vůbec jste nepochopil o čem píšu

kytka
no Vy vlastně souhlasíte s tím co jsem napsal a to, že člověk by měl psát akritizovat to čemu opravdu rozumí..a to je to o co tady jde.....prožít, zažít.....prostě poznat na vlastní kůži.!!! Nic víc nic míň…to je jako likvidační kritiky Baranik, a te slečny z hospodářek…myslím Pospěchová…kde se vzal tu se vzal je tady foodkritik…přečte si par chytrejch knížek a jde na to cibule je moc cibulovitá, číšník se málo uklání, ty lustry jsou moc velký, to víno je moc drahý…prostě vždy vědět vše líp za každou cenu…

Dneska je tu opět rušno :)

Dobře, svatomartinské víno jsme měli možná jako jedno z nejdražších v Praze. Naproti tomu dostat náš čtyř-chod za 720,– CZk je víc, než skvělé! Standardně mám tři chody za 1.050,– Czk + láhev svatomartinského a jsme na 1.210,– CZk za hlavu, to je stále podle mého názoru parádní večer!

Porovnejte jiná z naší nabídky. Některá jsou za lepší cenu, než je cena z klasické vinotéky. Právě při srovnání zahraniční konkurence, z čehož vychází tato politika, musím podotknout, že je stále v čechách úplně jiná kupní „síla“ bohužel :(

Byl bych moc rád, kdyby se u nás celkově zvedla návštěvnost a množství hostů, kteří navštěvují restaurace. Nevadí mi, jestli se jedná o klasické české hospůdky nebo nadupaný „FINE DINING“.

Zdraví

Mikuláš Gottwald
tel.: 777.303.403

PS: Diskuze výše: 100 hostů = 100 odlišných pocitů a úhlů pohledu. To je na gastronimii to nelehké… :)

to 86. Jste fakt nejlepší, ale už to všichni vědí. Takže už s tou reklamou dost otravujete. Co kdybyste šel pro ty čerstvé kytky?

86: „Porovnejte jiná z naší nabídky. Některá jsou za lepší cenu, než je cena z klasické vinotéky.“… a právě o to mi šlo. Proč podnik, který má v nabídce jedny z nejzajímavějších vín v Praze a, v případě sklepní rezervy určitě, za bezkonkurenční ceny, nacení jednoduché obyčejné Svatomartinské někde k pětinásobku nákupní ceny? Vaše běžná klientela to možná zkousne, nevím, ale kupu potenciálních zákazníků (kteří v těchto dnech vidí na každém kroku, za kolik se martinské rychlokvašky prodávají v maloobchodě) naštve a odradí. A můžete to tu krásně vidět, doslova černé na bílém.

Možná je tu kupa samozvaných kritiků a „mlaskalů“, jak s oblibou říká jeden populární vinař z Moravy, ale zároveň jde o lidi, kteří si rádi a ochotně zaplatí za dobrou večeři. A není to typicky „vyšší společnost“, která nehledí na ceny, ale naopak skupina konzumentů, kteří váží pro a proti a z široké nabídky volí ty, u kterých ceny nevypadají jako krádež za bílého dne. A víno s přirážkou 350–400% tak prostě vypadá. Nezávisle na tom, z jak kvalitního skla je podáváno a jak hodně bílý je ubrus a číšník pozorný. Tahle skupina „uvědomělých konzumentů“ se možná dozvěděla o Vaší restauraci právě díky téhle svatomartinské akci a bude mít v paměti Vaši restauraci spojenu se stovkovým vínem za pětikilo.

Vy jste manažer a Vy víte, zda si je můžete dovolit ztratit či ne (obzvláště v dnešní době, kdy většina restaurací vyšší třídy rozhodně nemá natřísknuto a často lze přijít bez rezervace na místa, kde to ještě před rokem a něco rozhodně možné nebylo). Možná je to pár hlasitě a emotivně se projevujících jednotlivců na nějakém „blogu“, ale dost často jde o lidi, kteří formují názor svých přátel, příbuzných a dalších lidí okolo. Jsou to lidé, na které se okolí obrací s dotazy, kam vyrazit na dobrou večeři. Myslíte, že La Galerie (podnik, dle mého názoru doporučeníhodný) se po tomhle sporu dostane do jejich užšího výběru?

Vincent: nikoliv – vy byste po kriticích chtěl, aby nejdřív v daném oboru vynikli, což je úplně o něčem jiném, než když po nich já chci, aby o tom něco věděli…

Jiný příklad, tentokrát ze sportu: často je vidět, že hráči, kteří ukončili sportovní kariéru jdou dělat trenéry. A nějak nevidím, že by tam byla přímá úměra typu čím lepší hráč, tím lepší z něj bude trenér. Spíš je to nezávislé, nětkeří úspěšní trenéři byli předtím průměrnými hráči, někteří byli vynikající. A někteří třeba závodně vůbec nehráli. A co teprve takoví rozhodčí – taky nikdo ze špičkových rozhodčích nehraje za reprezentaci své země. Dokonce by to bylo dost diskutabilní, kdyby se takový našel.
A stejně tak nevadí, když foodkritik není vynikající restauratér nebo kuchař a naopak jen minimum kuchařů a restauratérů by bylo dobrými foodkritiky.

Jak už jsem tu kdysi v této souvislosti psal: rozčilujte se nad foodkritiky, kteří jsou nekonzistentní a dají vám horší hodnocením, než konkurenci, jejíž výkon lepší než váš nebyl. Ale pokud jsou přísní na všechny strany stejně, važte si jich – my čtenáři si to už přeložíme pro své potřeby.

68 cuketka
já vám rozumím a dokonce souhlasím,jenom se to dá napsat jinak…„..nejvyšší cena svatomartinského v praze…“ se mi čte lépe než „předražené..“
já vím,že je to pouze můj problém ,že jsem lehce alergický na slova drahý ,předražený atd a protože vyznávám zásadu volných cen,tak to nějak nekoušu.protože také pracuji v gastronomii,tak vím,že drtivá většina lidí o tom nic neví a ani se o to nezajímá,složení výrobků nečte a s prominutím žere co jim tesco nabídne.hlavní je cena a kvalita až nakonci.no a na váš web chodím,protože tady jsme si podobní,nějak nám to všem není lhostejné,ale když s něčím nesouhlasím,tak se doufám můžu ozvat…,asi se špatně umím vyjádřit a proto jsem kolikrát špatně pochopen,ale snad se zlepším…
legranda je,jak některé lidi dokáže vytočit lehce nadceněné víno,které by si stejně ani neobjednali,protože by do la galerie vůbec nešli…ale na stejně „předražené“ mléko,které kupují každý den ani neceknou…:((((( na tož nějaký bojkot,který tady byl navržen ohledně restaurace…
ale musím napsat,že se to tu ale hezky rozzzzbzzzučelo :-))))) a to díky vám a panu G…prostě fajn debata :))))))

pokud jsem se někoho svými příspěvky dotkl,omlouvám se,to jsem neměl v úmyslu
hezký zbytek dne

Moment, jak „předražené“ mléko? To bych prosil vysvětlit.
Krom toho, svoboda volných cen je doprovázena stejnou svobodou říct „tohle považuji za předražené“.

92
o.k.,ať žije svoboda,jsem pro.....
pokud výkupní cena u farmáře mlékařskou lobby je 5,50 a obchody prodávají za cenu více jak 20 tak mi to přijde víc než dost,bavím se o litru mléka,ale já se v tady nechci bavit o mléku,protože tady je debata o víně a přiznám se,že k ní už také nemám moc co dodat…:)))

To tedy nevím, kam chodíte nakupovat, ČSÚ má průměrnou cenu polotuč mléka v obchodech 15 Kč a průměrná výkupní cena mléka je skoro 6 Kč. Krom toho, surové mléko by se z technologického pohledu mělo spíš porovnávat s natrhanými hrozny. Před rokem touhle dobou byla cena u zemědělců cca 10 Kč/l, takže pro velký cenový pokles v obchodech tam prostor néjni, i před propad cen u farmářů. Jenže od vemene na stůl je děsně dlouhá cesta, a každej si trochu odtrhne. I když, když zemědělšrí výrobci zlevní, tak obchody zlevní míň a později, a když zdraží, tak obchody zdraží víc a rychleji. :)
Ale my se tu furt bavíme o situaci, že na krámě je mlíko za 17 a někdo ho v restauraci nalejvá za 68,– To je trošku jiná game.

Moc prosím nepřirovnávejte ceny a marže bůhví čeho vás napadne na marži vína v restauraci. A už vůbec né na mlíko!

Pane Da teď jste mě dostal ,hláška „lehce nadceněné víno " a vzápětí se snažíte vše zde vyslovené bagatelizovat a odvést podle Vás "fajn diskusi“ někam do kravína je opravdu vtip dne.

Sice pozdě, ale přece jen přidávám tip pro ostraváky. Letos jsme 12.listopadu zavítali na ochutnávku mladých vín a svatomartinskou husu do Vinotéky u Mostu v Ostravě (u Sýkorova mostu). Kromě cca 13ti vzorků divokých vín jsme byli pohoštěni naprosto skvostnou husičkou se třemi druhy krásných, buclatých knedlíčků. Sliny nám opravdu kapaly po bradě. Závěrem byla k sladkým vínům předložena mísa svatomartinských koláčků, lepší jsem nejedla. Paní kuchařku jsme si nemohli vynachválit. Zdejších poměrů znalí vinaři určitě nebyli zas až tak překvapeni, ale my, coby v tamním sklípku poprvé, jsme jásali :-) Takových podniků (jakéhokoliv typu, ale hlavně takových, kde základním pojítkem je chuť a kvalita) je v Ostravě opravdu stále velice poskromnu a každý další objev je potřeba hlásit do daleka !!

Myslím, že doma máme peněz na utrácení za dobré jídlo dost. Ne hodně, ale v podstatě dost. A tak tu s radostí oznamuju, že u pana Gottwalda v jeho Galerii je ROZHODNĚ neutratíme.

Můj muž má rozumnou zásadu: do blbé restaurace už NIKDY a říct to všem svým přátelům. Staniž se :-)

O5 stofka! Trefa. (Dostávám za každý stý příspěvek 100 juro. Vy ne?)

99, prachatá paní Olgo, takže je pravda, že o každé dobré restauraci (platí i pro jiné podniky) se jeden zmíní pěti lidem, každou nespokojenost rozhlásí dvaceti?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)