Káva k snídani

cuketka.cz_kava_snidane9

V posledním vydání Týdne najdete skvělý článek o snídaních od Stáni Peckové. Součástí textu je i malý snídaňový marathon, při kterém jsem spolu hodnotili jídlo a podávanou kávu v osmi pražských kavárnách.

A protože to byl materiál těžce nasbíraný (dvě nekonečná snídaňová dopoledne) a do hodnocení se nevešlo úplně všechno, rád bych s vámi znovu projel všechny kávy, které jsme ochutnali.

Nakopnout, ne dokopat!

Káva k snídani je podle mne nejdůležitější káva dne. Pokud se zadaří, třísknete po dopití s prázdným šálkem energicky o stůl a jste připraveni kosit hlavy pracovních úkolů. Když vám nesedne, je z toho K.O. rovnou mezi oči po zbytek dopoledne. Při pravidelném užívání takové kávy pak skončíte jako jedinec s trvale poškozeným trávením a vnímáním chuti.

Nejni to prostě sranda, a i proto jsou pro snídaňovou verzi kofeinové drogy vhodnější přípravy s větším objemem. Jednodruhová káva ve french-pressu nebo překapávaná. Espresso pak raději v hebké peřině mléčné pěny cappuccina.

Největší hříchy? U cappuccina je to jednoznačně zprasená pěna – to jest přešlehané mléko (spálené a nechutné) s bublinami jako z pěny do koupele nebo mléko nečerstvé, ze špinavých nádob nebo šlehané tryskou s nechutnými usazeninami. Takové cappuccino dokáže žaludek odrovnat klidně i na celý den.

Hned v závěsu je špatně připravené espresso, příliš hodně mléka (a s tím související obří objemy a slabá chuť kávy) nebo teplota vhodná tak akorát k opaření. Příprava ve french-pressu i u překápka je pak pro kavárny naopak relativně snadná. Stačí hlídat čerstvost kávy, čistotu při přípravě a rychlost, s jakou se připravená káva dostane k vám na stůl.

Pod pěnou, které by se dala krájet

Jak si v testu vedlo osm pražských kaváren? A co naše žaludeční sliznice, odolala? Pojďte se podívat! :)

cuketka.cz_kava_snidane4

Z možných snídaňových variant založených výhradně na espressu (s malou výjimkou pro tureckou kávu z džezvy) jsem vybral cappuccino (a Danesi). Na pohled slušně zpracované mléko a odpovídající teplota, v chuti bohužel dojíždí na výraznou hořkost báze espressa. Nevím, co přesně dělali s mlékem před našleháním a jaké použili, ale samo o sobě postrádalo jemnou nasládlost typickou pro správně zpracovaný mléčný „krém“. Určitě ale nad průměrem našeho vzorku.

cuketka.cz_kava_snidane3

Tady to bylo s mlékem už od pohledu o něco horší. Pár bublin se našlo, přesto bylo mléko konzistencí na české poměry ucházející, v chuti ale podobně jako předchozí vzorek slabé, dokonce s převařenou pachutí. O moc lépe na tom nebyl ani základ z espressa, který se nebyl sto projevit. Suma sumárum mdlá chuť kávy s podivnou dochutí po mléce na jazyku. Takto bych den určitě nechtěl nastartovat.

cuketka.cz_kava_snidane1

Kavárna luxusního Buddha Bar hotelu byla jedním ze dvou míst, kde se mi v nabídce podařilo najít překapávanou kávu. V Siddharta Café ale poněkud nešťastně sáhli po směsi na espresso, což značně ovlivnilo výsledek. Káva byla nevyrovnaná, téměř bez těla a s válcující hořkostí v chuti a svíravostí v dochuti. Nepěkná reklama pro překápko, kterou nevyspravil ani dokonalý servis, ani předem nahřátý šálek.

cuketka.cz_kava_snidane2

Tady si na nás připravili kotel bílé smrti. Na tak velký objem cappuccina by snad nestačily ani dvě porce espressa (a stříkanec karamelové příchuti). Výsledkem je teplé mléko s lehkou kávovou příchutí. Připočteme-li k tomu ještě přešlehané mléko v nepochopitelné kombinaci s vlažnou teplotou při servisu, je to čistý propadák. Velká škoda! Nevím, kolik to má kilojoulů, ale mě by to ráno zabilo spolehlivě… ;)

cuketka.cz_kava_snidane6

Ukázkově znemožněné cappuccino… :( Nepovedený základ z neuvěřitelně dlouhého a chuťově děsivého espressa, který naředil a přebil i to malé množství přešlehaného mléka. Ošklivá hnědá voda s pěnou do koupele.

cuketka.cz_kava_snidane5

Na první pohled poměrně zdařilé cappuccino s pěknou pěnou. Po rozhrábnutí lžičkou se ale ukázala kombinace malé porce mléka vzhledem k dlouhému a podextrahovanému espressu. Kdyby barista použil solidně extrahované espresso a vyrovnal objem mléka, mohl to být povedený kousek. Tady to zachránily jedině dokonale vyvedené eggs Benedict! ;))

cuketka.cz_kava_snidane7

Jednoznačný vítěz našeho testu v kávě a nyní i kavárna roku podle CBA. Jeden z mála podniků v Česku, který vede kávu zároveň ve french-pressu, ve vakuovém kávovaru i jako espresso. Dali jsme si ukázkové cappuccino s perfektně zpracovaným mléčným krémem (takový samozřejmě snesl i náznak latte artu), správnou teplotou i vyváženou a zároveň zřetelnou (!) chutí základu z espressa. Udělat dobré cappuccino zkrátka není jaderné inženýrství a naštěstí jej na pár místech v Praze můžete ochutnat. Vyloženě pro radost jsem si dal i jednodruhovou Kenyu Gethumbwini ve vacuum potu, což byl zároveň i jediný okamžik, kdy jsme mohli vidět v akci jednodruhovou kávu připravenou adekvátním způsobem a v plném projevu. Ach, jo… ,)

cuketka.cz_kava_snidane8

Odstrašující případ cappuccina v jinak sympatické rodinné kavárně. Nešťastně velký objem, příliš horké mléko s přešlehanou pěnou. Téměř neznatelná chuť kávy, která se projevovala zbytkovou hořkostí a sváděla marný boj s pachutí přepáleného mléka. Tady Fair Trade nálepka nepomůže ani jako cena útěchy.

Resumé

Pět šálků z osmi v testu bych nedopil, vrátil nebo rovnou vylil do kanálu. Znovu a znovu se ukazuje, že české kavárny (ano, opravdu podniky specializující se na podávání kávy) nestačí na přípravu základních kávových nápojů. Nedaří se tu ani správně extrahovanému espressu, ani dobře zpracovanému mléku, natož pak jejich kombinaci! ;/

Přitom si do téhle slepé uličky podniky nabíhají samy tím, že celou svoji nabídku staví na nápojích odvozených z espressa. I ta nejobyčejnější překapávaná káva připravená z čerstvě namleté jednodruhové Arabiky a třeba i rozlévaná z konvice by udělala lepší službu. Jednak obsluze, která by nemohla téměř nic zmrvit, jednak hostům, kteří by nemuseli svádět věčný boj se znehodnocenou kávou.

Jakou kávu si k snídani dáváte vy? V oblíbené kavárně, nebo raději doma? A co vám po ránu nejvíc sedí? ;) Jsem jedno ucho. Celé od mléčné pěny. Pardon – krému! ;)

Další kávové testy:

Reklama

Komentáře

…no já možná ještě raději ty eggs benedict ;))

osobně ale cappuccino od oblíbeného baristy a když doma tak jendodruhové překápko ;)

ja se pomalu bojim, ze jsme jeste dobrou kavu(rada mam v mama coffee-nevim jak se jmenuje a v dt – musseti, standartni espresso) asi jeste nemela. to co si pripravuju v presovaci sama, nevim, nevim, asi trochu babicuju a svoje chutove bunky degeneruju?:-) tak pro jistotu zajdu do al cafetero, abych to videla, slysela, citila, chutnala.

To, že ve většině kaváren nabízí jen nepovedené espresso, případně turka, mě nikdy nepřestane udivovat. To jako všem kavárníkům někdo nakukal, že koupením přístroje za 200 000 stoupne kvalita kavárny o 200%, i když s tím neumí? Je fakt, že když si objednám „pikolo“, tak je to o něco lepší, ale taky bych asi raději zkousl kávu jinak připravenou. Nebylo by to jednodušší i pro kavárnu?

Po ránu jsem si většinou dělal v práci turka po česku a zapíjel Mattonkou. Dnes po ránu radší spím a kafe si dávám až po obědu.
Kávu si rád dám na újezdě (Vesconi), kde mi moc chutná. Jsem docela překvapen, že jsem zde ještě nečetl o Krásných ztrátách, kde bych vytknul akorát rychlost obsluhy. Mám zde zkušenosti jenom s espressem. Nerad si dávám do kávy mléko, capucino ani laté také nemusím. Každopádně se mi zde líbí atmosféra, nabízené pokrmy a celková politika kavárny.

Cukyno, rano si sednem na verandu, udelame 2 l french press geishy, ktera roste primo pred nami na kopci na farme Los Lajones a brutalne si to uzivame … Zivot je fajn:)

Najít opravdu dobrou kavárnu je téměř nemožný úkol. Ve svém původním bydlišti (městě) vím, kam jít, ale tady v Praze stále pátrám, a jsem tedy ráda, že tuto práci splnil již někdo za mě :-))) Jinak k snídani jsem si zvykla dávat „špaldové kafe“ – po ránu nezpůsobí v mém žaludku bouři, je jemné a krémové. A k němu? Samozřejmě něco sladkého… ideálně vlastní výroby :-)

nikdy mě nepřestane fascinovat, jak někdo po návštěvě několika podniku v Praze dojde k závěru, že stojí za houby „čské“ podniky obecně. Praha nerovná se ČR.

8. Jenže ono těch podniků nebylo jen několik a nebylo to jen v Praze. Tenhle článek se sice Prahy, pravda, týká, ale když zalistujete trochu zpět, zjistíte, že pan Cé už podstoupil několik kávových maratonů a to nejen v Prase, ale i v Brně a, neklame-li mě paměť, i o Ostravě se psalo. Netvrdím, že je to ta pravá ořechová reprezentativní statistika, ale počítám, že v čechách se ještě nikdo s degustačními zkouškami do podobně rozsáhlého testování kávy nepustil. A výsledky zatím pokaždé byly mizerné.

Jinak: já kávu nepiju, neb mi přijde odporně chutnající všeobecně, ale líbí se mi ten ‚folklor‘ okolo ní :)

K snídaní si dávám velký hrnek napěněného mléka s kafem (presso z domácího automatu), není to nějaký gurmánský zážitek, ale jsem na to zvyklý :)

Do Kafé & Kakao občas chodím na lehký oběd nebo dortík, ale kávu si tam prakticky nedávám a nehodnotím, ale v ostatním je to dost fajn podnik :)

…tak koukam, ze prefabrikovane kavarny Starbucks / Coffee Heaven jsou stale sazka na jistotu.

farfalla:

al cafetero zkuste. nestalo se mi, že bych tam dostal špatnou, či dokonce průměrnou kávu :) a majitelé to umí i pěkně podat, takže se klidně i ptejte na vše, co vás zajímá!

Jarda:

osobně si myslím, že jiná než esresso káva by byla určitě jednodušší. zatím tady na to ale nikdo nemá koule :( snad s výjimkou kutnohorského podniku na kozím plácku (http://blog.labohemecafe.cz/…ozim-placku/)

musíte taky vzít v úvahu, že ne-espresso kávy tady mají velmi špatou pověst a spousta čechů vlastně dobrou jednodruhovu kávu nikdy v životě nepila. proto podle mě slaví úspěch i zprasené espresso :(

Jarda Tucek:

hele, ty radeji neprovokuj, a posli nejaky fota na vas blog!!! ;)

coco-choc:

tak jestli jste čerstvě v praze, začněte třeba rovnou v al cafeteru. pro čerstvě praženou kávu na doma zase zkuste mama coffee (rumunská i na korunní). mylsím, že potom už se vám nikam jinam moc chtít nebude :)

L.A.:

ethiopia se střídavě daří, střídavě ne ;) myslím, že na vinohradech jsou určitě lepší alternativy :) cafetero, mama coffee, biozahrada

Vítek:

díky za podporu :) ještě bych přidal snažení ChillJulie.cz, která se probíjela jihomoravským kávovým peklem skoro rok… výsledky bu´d u ní nebo na idnes.cz v sekci brno

Kávu moc nemusím, já raději čajík, ale nejlepší kafe si semo tamo udělám v práci, hrneček pěkně do strojku pod trysku, zmáčknout knoflík, drr drr, šplouch, a vytéká voňavá, hněďoučká a fantasticky lahodná kávinka. Ještě přidám bílý jed a dvě mlíčka, a jdu si užívat. Pro někoho asi fuj, pro mě rozkoš :)

jak Cuketka ví, já dávám přednost Domu kávy, navíc tam mají i dobré koláče a záviny (nový dodavatel), snídaně jak z pohádky

Je možné, že se někdy dočkám o článků o kávách z podniků jako je COFFEHEAVEN nebo STARBUCKS?? Moc by mě zajímal váš názor..

jako zkušený kavárník můžu kafe z CH i SB doporučit, pokud vám nevadí prostředí a vysoké ceny. V obou podnicích je ekonomické dát si místo cappucina raději malé latté se dvěma shoty espressa

další otázka je prostředí, tam má podle mě navrch SB. NO a nakonec ještě „umělecký“ dojem… a ten u kafe z automatů nebude nikdy takový, jako v kavárně, kde pracují s pákovými stroji v hodnotě přesahující 100 000 Kč :)

jen pro upřesnění – kavárník nikoliv jako provozovatel kavárny, ale jako skřítek kavárníček, který do té své chodí i 5× denně.

Pavli:

ale jistě a klidně i víc. úplně mini základní dvoupákový stroj klidně okolo 70 tis, větší mašiny 100, 150 a klidně i přes 200 tis. k tomu nezapomeňte profesionální mlýnky, začínají někde od 15 tis.

postavit kavárnu na espressu prostě není levné rozhodnutí ;) pustit pak k tomu nevyškolený personál, nebo na stroji připravovat nějakou vlastní vyprasenou interpretaci espressa je pak proto dvojité neštěstí (vyhozené peníze).

Škandál :-) Ale máte naprostou pravdu, že majitel, který vrazí takové nehorázné prachy do vybavení a pak tam postaví nevyškoleného člověka, si zadělává na bankrot.

Touha po dobré kávě mě přiměla k pročtení opravdu všech komentů… Naděje umírá poslední a já doufám, že dostanu v nějakém podniku „voňavý zázrak“ :-) Pro všechny kteří nakonec stějně jako já pachájí přípravu sami doma – velmi dobré směsi prodává Marks & Spencer a mají obaly i s otvorem, který dovoluje přivonět.

27.Bohužel nezadělává, protože většinový zákazník zprasené pseudoespresso vyžaduje. Lidí,kteří vědí a chtějí espresso je opravdu málo. Zatím. Bohužel.
A některé podniky i po vyškolení zkušenými baristy přejdou zpět na „kýblové 100–150ml espresso“, páč „voni to tak naší zákazníci chtějí, víme?“

Astrid: A proč si proboha neobjednáte čerstvě praženou kávu v některé z malých tuzemských pražíren? Kliknete to na netu, a za chvíli máte doma balíček.

mill: Já navštívil jednu pražskou kavárnu, která dělá dokonalou věc – naservíruje standartní espresso a k tomu dodá konvičku horké vody na případné dolití! Což je způsob servírování , který musí uspokojit každého. Sklenka studené vody v ceně je tam také samozřejmostí. Jedná se o kavárnu Jericho v Opatovické. Chuťově mne sice jejich káva nijak nenadchla, ale ani neurazila.

Určitě je to lepší řešení, než pseudoespresso. Moje žena si taky nějaký čas (asi dva dny) dolévala espresso horkou vodou, než zjistila, že bez klasiky nemůže žít. Být kavárníkem, raději ale zákazníkovi podbídnu french press, zdá se mi to i elegantnější a stylovější, zvláště na snídani.

jeste k mamacoffee… myslim ze provozuji knihovnu v NTK /Cafe Tchnika/? jsem si tak na devadesta procent jista, rozhodne kavu maji stejnou, takze tak:-)

Ha, omluvy, opravy. Cafe Technika v dejvicke prekvapive Technicke knihovne/a knihovna mimochodme za prohlidku urcite stoji, a kavarna taky prijemna/

Tak abych se vrátil k původní otázce, já nejraději doma po ránu překápko, čerstvě namleté samozřejmě a to většinou ještě ručně, páč stále nemám kvalitní el. mlýnek…mletí tak příjemně zastupuje funkci rozcvičky ;) Jinak u mě funguje přímá úměra, čím pokročilejší hodina, tím „kratší“ káva. Návštěvu Al Cafetera plánuji již delší dobu, jsem zvědav na V.P. v akci. Pane Cé souhlasím s absolutním nedostatkem dobrých jednodruhovek v kavárnách..Já si snad jednu otevřu a budu si tam vařit jen lahodné čerstvé arabiky..třeba občas někdo znechucený českým pseudoespressionismem přijde na šálek ;)

El Cafetero vřele doporučuji. Kdykoliv zavítám do Prahy, jdu k nim na kafe. Koncept a úroveň kavárny je ohromující, myslím, že jsem v ČR v lepší kavárně nebyl. Nikdy se mi od nich nechce odejít, a navíc si vždycky bezvadně pokecáme o kávě. A vyzkoušejte i jejich domáci tiramisu.

v Pardubicích kavárna Chilli's na třídě Míru. Servírují kávu Pellini a Puro. Pellini ma úchazející chuť jak v ristrettu, tak i ve středním šálku, nepřepálenou. Puro je tam takový průměr – ta káva si myslím škodí sama sobě už tím, že se servíruje do větších šálků, takže je pak vodnatější a míň výraznější na chuť, musím si ještě zkusit dát v ristrettu. Tenhle článek mě nálakal si dneska zajít objednat i capuccino, měl jsem ho tam kdysi a už si nevybavuju jak to dopadlo, na latte ani capuccino mě moc neužije.

jinak po ránu doma dávám čerstvě namletou arabicu připravenou v caffeterii. jsou to takové osbní up + downs, příprava a hledání ideální kávy není jen tak. v poslední době jsem si pochutnal na kávě Izzo objednanou z coffeeimport.cz, teď čekám na zásilku z mammacafee, tak uvidím

Prosim pekne, jaky je ten link na ten clanek v Tydnu. Na tyden.cz se mi to nepodarilo najit. Prosiiim…

Jiri:

bohužel,netuším, nejsem si jistý , jestli to vůbec dají online, na stáncích to ale teď najdete v pohodě ;)

K tomu lze říci jen jedno – kde není nabídka, tam není poptávka a naopak. Odporné kafe nebude připravováno teprve tehdy, až ho nikdo nebude kupovat. Očividně nám to ale chutná, tak proč to měnit, že ;)

No parádní článek p. Cuketko. Jinak jen můžu závidět borcům, co spí na plantáži (Jarda). Pravdou je, že málokde se dělá dobré presso, natož capuccino. Nedávno jsem četl krásně rozflamovanou diskuzi ohledně přípravy mléka na capuccino pod jedním z minulých článků:) ale fakt je, že cafetero je klasa. Doma mám sice presovač (Rancilio Silvia) a s mlékem celkem úspěšně bojuju, ale ty jednodruhové džusíky se prostě jako espresso nikdy tak nevyextrhují, to je holt molekulární kafologie:) Musím tam zase zajít, uááááá muuusssííííímmmm.

K závěrečné otázce. Po ránu italskou „domácí klasiku“, takové skoro cafe latté. Káva z moka potu a mléko.

Pavli: dobrá čerstvě pražená káva (v ČR např. La Boheme Cafe, Prima a další malé pražírny), trochu hrubší mletí, kávu nasypat do filtru umístěného nad hrnkem/konvicí, zalít horkou vodou, nechat překapat, nic jiného by v tom nemělo být (-:

46. A používáte opravdu jenom papírový filtr a hrnek? Žádné elektrický a složitý udělátor? :-)

47: to nevím, ale mají je v supermarketech a elektrech.
48: Já překápko moc nepiju, doma mám french press a vac-pot, takže používám ty. Ale pil jsem překápko jak z elektrického překapávače, tak z „překapávače“ tvořeného hrnkem, držákem filtru a filtrem, do něhož se nalila voda z rychlovarky a při použití dobrého kafe mi to obojí chutnalo.

K snídani čaj s mlékem, kávu nepiju vůbec, ale MOC děkuju za ta vejce Benedikt, ani mě nenapadlo je v Čechách hledat! Jůůů!

Je pravda, že prošvihnout koncentrovanou rozkoš z vacuum potu by v českých podmínkách byl hřích. Škoda že se jedná o, u nás, tak málo rozšířenou metodu přípravy. Navíc sehnat vacuum pot je taky porod..

Ivo: zkuste Al Cafetero, na objednání vacpot seženou…

Dnes poměrně příjemně překvapilo kapučíno v Costa Café v Máji na Národní třídě. Sice s nabízeným objemem (malé/větší/největší) hrnků mě trochu vyděsili (ten velký je opravdu kafáč jako hrom, půl litru žádná míra), ale chuťově příjemné, mléčná pěna byla opravdu mléčná pěna a ne cosi konzistence našlehaného saponátu na nádobí.

Na rozdíl od vína nemám kávu ještě „v puse“. Piju ji jenom kvůli účinkům, ne kvůli chuti. Nejraději mám studenou se spoustou mléka, něco jako řecké frappé. Jsem barbar nebo je to legitimní? ;-)

53: sehnat Vac-pot není problém – buď se dá koupit Bodum Santos v Potten a Pannen, nebo potom v labohemecafe.cz dovážej Conu (to jsou ty co maj v Al Cafeteiru)

Kdyz je zde rec o kave, zajimala by me reakce Prazaku na nove kavarny Starbucks. V USA je pro mne zastavka u Starbuck zarucena kvalita a vim presne co dostanu kdekoliv na cestach.
Ovsem v Praze, kde jsem zatim od doby zacatku Starbucku nebyl, me jejich kavarna nelaka. Neni nad ceskou cukrarnu/ pekarnu, kde take umi dobre kafe a navic tam maji vyber ceskych lahudek.
Zrejme jde o restaurace pro turisty, kteri musi mit to na co jsou zvykli.

60: kavárny *$ mě nijak zvlášť neoslovily – kávu mám rád čistou a přijde mi, že jejich silnou stránkou jsou spíše sladké nápoje s mlékem, kávou a různými příchutěmi, než čisté espresso, nebo dokonce jiné druhy přípravy kávy. Pokud víte o ceských pekárnách/cukrárnách, kde umí dobré kafe, podělte s e o tipy, já bych si v celé Praze kde bydlím nevzpoměl asi ani na jednu takovou. Ani kaváren tu takových není nijak moc.

Ja k snidani nekafuju, doma nebo v praci idealne caj :-) Posledni dobou ale hodne kocuju, takze to se pri hotelove snidani prolejvam dzusem (pomerancovy a na zaver brusinkovy nebo rajcatovy). Ciste z praktickeho hlediska, protoze vetsinou rano nestiham, takze cekani, nez obsluha zjisti, jakej chci caj, pripravi ho, donese mi ho, caj stihne vychladnout na pitelnou teplotu, nejak nestiham :-D. A na eggs benedict se zase tesim uz za tyden, juchuu :-)

Tak jsem dnes velmi příjemně posnídal v Al Cafeteru dobré párečky s hořčicí a čersvě rozpečenou bagetkou a ukázkové cappuccino. K tomu noviny a příjemný rozhovor s paní majitelkou. Škoda, že to mám tak daleko, nejradši bych vzal sbíječku, celou kavárnu i s majiteli z toho domu vysekal a převezl někam sem na Prahu 6. Normálně bych sice dal na snídani přednost jiné přípravě kávy, ale bohužel je u nás možnost dát si dobré espesso nebo cappuccino tak vzácná, že se nedá nevyužít, když už se naskytne.

dvě kavárny – café mlýnská – snažím se zastoupit baristy v učení od zdeňka smrčky.. popřípadě se jít podívat na novou scénu národního divadla..ale tak je to hodně o tom kdo kávu tvoří a kolik tomu chce dát.. materiál je jedna věc a schopnosti druhá..;o)

Komentáře jsou uzavřeny.