Odrobinky s nivou chráněnou

cuketka.cz_odrobinky_babica_wins

I v jiných ohledech dosti vytlemené. Podle aktuálního žebříčku v knihkupectví Kanzelsberger to vypadá, že se bude po rozbalení letošních vánočních dárků hooodně vařit. Čtyři pánové v oranžových košilích to kvitují a směle se tlemí z první příčky! ;)

  • Niva je naše!

Niva z jižních Čech získala chráněné označení EU. Podle českého europoslance Jana Březiny proti zapsání českých sýrů s modrou plísní protestovalo jen Slovensko.

Jihočeské NivyJihočeské Zlaté Nivy se jedná o známku CHZO (Chráněné zeměpisné označení). Niva se tedy smí vyrábět pouze z mléka z Jihočeského kraje a podle „tradičního“ receptu z roku 1951. Co bude dál? Eidam? :)

  • A u EU ještě zůstaneme

Budeme totiž mít nové logo pro bio produkty. A že je matička EU hodná, nechala nás (studenty) logo navrhnout a teď i vybrat. Do finále se dostaly tyto tři návrhy, o kterých můžete hlasovat.

odrobinky_eu_logo

Který to bude? A co na ně říkáte? ;)

  • Slovenská katastrofa a zlodějna

Po Lauře Baranik ocenil kvalitu bratislavských restaurací i šéfkuchař Pavel Pospíšil. Doporučuji k adrenalinové četbě! ;) Mix velmi výstižných postřehů zkušeného profesionála a uřvaného zobecňování. Skoro jako by mluvili dva různí lidé… ;)

  • Co se to jen děje?
odrobinky_food_curated

Zmrzlinové bedýnky od blondýnky ze sousedství, Ústřice z New Yorku, Tučné asijské barbecue, Nelegální včelaři ve městěZahrádky na každém dvoře. Padá mi čelist… ;)

Vše a ještě o kousek víc na Foodcurated.com! Pro svěží naložení v každodenním hemžení.

  • Costa Heaven

Coffeeheaven bude Costa Coffee. Mění se tím něco pro milovníka dobré kávy? Zhola nic. (via Nakafčo.cz)

  • Bedýnky v Hradci Králové a v Táboře

Výzva pro všechny fandy bedýnek bez bedýnek. Organizátoři dvou začínajících družstev sondují zájem a hledají členy do družstva. V Hradci Králové a v Táboře.

Pokud chcete bedýnky a máte je blízko – dejte jim vědet! ;)

Reklama

Komentáře

tie loga su uzasne, prve pripomina zensky organ, druhe ucho a tretie je prekombinovane, ale z toho otrasneho vyberu asi najlepsie

ad Bratislava – mne sa najviac rata ako ju kritizuju zakomplexovani emigranti, minule „Ceska“ majuca problem so svojim slovenskym povodom (rodicia su Slovaci), tentoraz pre zmenu zakomplexovany emigrant ktory v rozhovore zdoraznuje a pouziva ako argument ze ma o 30 rokov mladsiu manzelku, nech kazdy zvazi ci ma zmysel zabijat cas citanim nazorov takychto individui

@Aan: napriek tomu, ze iste casti toho rozhovoru boli „divne“ a mozno az hlupe (napr. to o tej manzelke), tak si myslim ze je dobre ze sa o gastronomii pise v mainstreamovych mediach. Aj ked tam bolo kopu kontroverznych nazorov/vyrokov, tak vo vela pripadoch mal pravdu. Nase restauracie su skutocne velmi casto zufale (ale pride mi ze v Cechach to nie je o moc lepsie).

Ty první dva prasácké návrhy bio loga jsou od aTea, že jo? :-)

Ja jsem hlasovala pro logo s kravkou, i kdyz je asi malicko infantilni:) Ty prvni dva navrhy se mi zdaji takovy nicnerikajici…

no, o tomto sme uz u nas debatovali dost. Baranik svoje tvrdenia postavila na kompletne zlych podkladoch a Pospisil sice povedal zhruba to iste, ale adresne a na konkretnych skusenostiach, nielen z jednej kaviarne, ako slecna pred nim.

A samozrejme, teraz sa bavim na tom, ako vsetci fnukaju, ze im Pospisil stupil na otlak. Napriek tomu budu vsetci chodit nadalej do restauracii, nebudu sa stazovat, na konci zaplatia a este aj nehaju trinkgeld… aby si nahodou ostatni nemysleli, ze sme zgrlosi… Pospisil totiz najviac skritizoval presne toto nase prizdisracstvo… tym nastval asi najviac ludi. Kym toto tu bude, tak sa v slovenskej gastronomii nic nezmeni. Ja som sice tiez unaveny z negativnych recenzii, ale na druhej strane, asi to bude treba opakovat dovtedy, kym to ludia naozaj nepochopia.

BTW na konci Pospíšilova článku jsou jěště odkazy na další dva rozhovory s kuchaři o stavu slovenské kuchyně. Zejména pan Ihnačák (dělal zástupce šéfkuchaře v podniku Jamieho O.) má poměrně vysoký kredit. A všichni tři se v zásadě shodují. Což je smutné.

Už je v prodeji BRAVO, ŠÉFE! s recepty Riccarda Lucque (Aromi).

Ačkoliv jsem přes kuchařky, pevně doufám, že mi nikdo něudělá „radost“ Babicí kuchařkou pod stromkem. Dotyčnému hrozí těžká zranění ;-)
Ale nový Bourdain! Ano, ten sem může.
A jak je to s tou Nivou? Není zločin říkat NYVA? Hned bych o jednom zločinci věděla ;-)
Značení Bioproduktů navrhoval nějaký úchyl?

@Aan Safra, já viděl stylizovanou kresbu ženského orgánu i v té dvojce. Musím asi dneska dřív domů, ať mi žena neusne… ;-)

Co se týká bratislavských restaurací, nezbývá mi, než se přiklonit k těm pranýřujícím. Poměr cena/výkon je v centru Bratislavy žalostně špatný, alespoň pokud porovnávám s Prahou. Chtěl bych doufat, že jako Čehún nedobrý jsem jen nevěděl, kam zabrousit, ale za průvodce my sloužili domorodci a stejně to nepomohlo. Nějaké tipy, kde si příště napravit dojem?

btw. ta seria rozhovorov o jedle je v skutocnosti skrytou reklamou na nemenovanu bratislavsku restauraciu na L, tolko k ich objektivite

Len taky detail, ze Ihnacak uz nevari v Liviane, ale v AuCafe.

sory, ale aj keby to bola skryta reklama, co ti pani povedali bohuzial plati a neubera to na vyznamena ich tvrdeniam. Vidis to aj na recenziach inde, vsade kritizuju v podstate tie iste veci.

Ty biologa jsou otřesný. Ale jsem pro dvojku, vypadá perverzně autoeroticky :)

Mimochodem, v ul Gorazdova v Praze, pár kroků od Palackého náměstí, otevřeli Korea Markt, a mají tam Kim chi a jednoznačne nejlevnější soba nudle v Praze, 1,3 kg za necelou stovku, tuším.

A do třetice, pan C. vy jste úplně pominul automaty na mléko.

mmch,
v Ústí nad Labem jsou už taky bedničky, je to ještě v silném zrodu, ale zaplať bůh :o)

22, 24. pominul jste toho zřejmě víc, korea mart v Gorazdově tu byl také již probírán. (-:
Mě kimchi, které jsem tam koupil chutnalo, ale kupoval jsem tam jen jeden druh – z čínského zelí, na kimchi SCUKu dostalo přezdívku velký smraďoch, brambory v něm nebyly, takže to muselo být jiné, než to vaše. Mám dojem, že ho korejci dělají z jakéhokoliv druhu zeleniny, který jim přijde pod ruku, takže určitě budou velké rozdíly. Levné soby tam potvrzuji, bohužel se u nich člověk nedopátrá podílu pohankové mouky a podle ceny tipuji mizivý. Nejsou špatné, ale nečekejte od nich zázraky.

S tou Nivou je to ultraprasečina. Nejlepší Niva je přec z Mlékáren Otinoves na Drahanské vrchovině (tak nějak mezi Blanskem a Prostějovem). Krom toho, že to pojmenování má možná něco společného s vesnicí Niva (sousední vesnice od Otinovsi) tak je unikátní vyzráváním v jeskynních Moravského krasu (pokud jim to ochranáři-rozuměj ekoteroristi nebo hygienici nebo všichni zatím nezakázali). Kdo máte rádi Nivu (bez ohledu na původ mléka) mrkněte sem: http://www.mot.cz/niva.htm

Babičce se sešly pod stromečkem 3 Babicovy kuchařky. Pro ní je to nejlepší dárek, ale mrzí mě, že tím rodina přispěla k jeho prodejnosti. Měli jste podobné dilema? Je lepší koupit babičce Hanku Michopulu nebo Ramsayho, ze kterých nikdy nebude vařit, nebo Babicu, z nějž bude nadšená, i když je to proti zdravému gastronomickému rozumu?

kamellie:

tak myslím letos byly i lepší alternativy – znovuvydaná anuše kejřová, trejbal, sandtnerka (z jara) a třeba i kuchařka pro dceru od florentýny. tyhle všechny by mi pro babičku docela seděly ;)

28: Koupil bych jinej dárek, než kuchařku (nebo kuchařku, ze který by měla radost a já se za ní nemusel stydět, jak radí pan C.). Stejně jako bych svojí babičce nedal jako dárek karton cigaret, i když vím, že by z něj radost měla a i když jí je kupuju, když si řekne.

Babičce (kdyby ještě žila) by udělala radost Krkonošská kuchařka.
Hm, když jsem viděla, jak národ horečně v knihkupectvích nakupoval Babicu, bylo mi smutno…

A pak by ji určitě potěšilo Rande s (g)Gurmánkou. Krásné české recepty, s milým povídáním.

Já se snažím, aby moje dárky vždy potěšily, tedy se snažím vžít se do vkusu obdarovaného, případně si vzpomenout o čem se v poslední době zmínil že by mu udělalo radost. A kdybych věděla, že moje babička nebo maminka zbožňují Babicu, jeho kuchařku bych jim určitě koupila i když u mě doma ty jeho bláboly nikdy místo mít nebudou. Prostě když někoho obdarováváte myslete jen na něj a ne na sebe.

34: priznam se, ze nechapu, proc bych mel myslet jen na obdarovaneho a ne na obdarovaneho i na sebe?

Z principu bych Babicu nekoupila (a naštěstí mi ji nikdo nedaroval). Kdyby ji babička opravdu chtěla, nechala bych nákup na někom jiném;-)
Minulé Vánoce všichni z naší rodiny dostali Šárky kuchařku a teď její kalendář. (Ti nejbližší dostali ještě mnou přeloženou kuchařku.)

Kytka a Bali:

Jsou principy a principy, já to beru tak, že devadesátiletá babička tady třeba už příští rok nemusí být a tak jí koupím co si přeje a o čem vím, že jí udělá radost, to je pro mě vyšší princip než za každou cenu hájit kvalitní kuchyni. Na druhou stranu, kdyby to po mě žádala třeba dvacetiletá dcera, tu bych se určitě snažila z Novy nasměrovat třeba na Emanuela… Ale naštěstí Babicu o těchto Vánocích nikdo nežádal :-)) Jinak se omlouvám, chtěla jsem jen vyjádřit svůj názor, rozhodně však nikomu nic nediktuju, to jsem jen nešťastně napsala tu poslední větu, měla jsem napsat že to tak dělám já, Vy si samozřejmě dělejte co chcete sami, to je jasné!

37: to bylo asi jen nedorozumění, kdyby po mě babička tu kuchařku chtěla, tak bych jí jí koupil, stejně jako jí kupuju ty cigarety. Ale ne jako dárek, tam bych hledal něco, co jí potěší a mě z toho přitom nebude špatně.

Koupila jsem Pohlreichovu kucharku. Ani jsem si ji v obchode neprohlizela, proste jsem to capla a hura… Doma jsem knihou natesene listovala a… spadla mi celist. Neco tak oflaknuteho uz jsem dlouho nevidela…barvy, grafika, zpracovani, uaaaaa… uplne me presla chut a knihu jsem odhodila na dno skrine…no je pravda ze casem mi to nedalo a se sebezaprenim jsem par receptu prostudovala. carpaccio z cervene repy je uzasne… Jen si stale kladu otazku proc nekdo neco takoveho dopusti? Proc nas kuchar, ktery je tu pro to abychom nejedli blafy, nuti takovy blaf cist???

Pro všechny babičky bych doporučila, co již tady zmínil Cuketka – knihu Jaromíra Trejbala „Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana“. Leta jsem ji marně sháněla po antikvariátech a vloni konečně znovu vyšla. Knihu jsem právě „načala“, jsou tam i vzpomínky pana Trejbala na zážitky z jeho kuchařského putování po světě a moc hezky se to čte.
Jinak pan Trejbal měl kdysi dááávno svůj pravidelný pořad v rozhlase a moje babička to s velkým nadšením poslouchala. Vybavuju si, jak říkávala něco ve smyslu: „Trejbal v rádiu povídal, že tam přidává…“ nebo „Podle Trejbala se to dělá tak a tak“. Pro ni to byla tenkrát ohromná kuchařská kapacita, možná i proto, že vařil u Vlasty Buriana, kterého babička zbožňovala.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)