Maces – nekynutý pesachový chléb

Z archivu

Souběžně s křesťanskými Velikonoci probíhá židovský svátek Pesach, o kterém se skoro vůbec v Česku nemluví. Je to velká škoda, protože s Pesachem (a s židovskou kuchyní) je spojeno množství fascinujících jídel, ze kterých čerpá nejedna světová kuchyně včetně té české…

Maces (matzah, matzo)

Když se řekne Pesach, jako první by asi měl vyskočit nekynutý chléb – maces, který doprovází sváteční stůl skoro po celou dobu. Vychází z jednoho z aspektů svátku Pesach (oslava exodu z Egypta), kdy je po celou dobu (8 dní) zakázáno veškeré jídlo obsahující cokoliv kynutého nebo kvašeného (fermentovaného). Tomu je přizpůsoben i chléb, který se vyrábí ze speciálně hlídané pšeničné mouky, která v průběhu celého cyklu nesmí přijít do styku s vlhkostí. Samotný chléb se pak vyrábí pouze s vodou (styk s vodou nesmí překročit dobu 18 minut), bez soli nebo čehokoliv jiného. Do detailů nebudu zacházet – koho to zajímá podrobněji, viz odkaz v titulku.

Celé tohle mi přišlo hodně zvláštní a u pana Cuketky to vyvolalo nezvratné probuzení objevitelského démona. Ten čmuchal a čmuchal, až vyčmuchal asi jedinou pekárnu v Praze, kde lze originální macesy pořídit (Široká ulice, hned vedle restaurace King Solomon).

Prodávají se ve srandovních krabicích (jako od stavebnice Merkur) po 500g za 120,– Kč a jejich výrobce je slovenská firma s překvapivým názvem Maces ze Zlatých Moravcov. ;) Pokud vím, tak v Česku je nevyrábí nikdo (nepočítám výrobu domácí a v restauracích)!

V krabici je naskládaných asi 15 placatých macesů o rozměrech asi 20×25 cm. Některé byly polámané, ale jinak v bezvadném stavu. Jak vidíte, jsou to takové dírkované placky – úplně suché, křehké a skoro bez chuti. Na obalu dokonce macesy doporučují jako dietní potravinu pro redukční, nebo žaludek, játra a žlučník šetřící diety. Tomu chuťovému potenciálu by to rozhodně odpovídalo :)

Jen tak suchý tedy rozhodně nic moc, je to skutečně ultra dietní verze chleba. Maces ale nachází široké uplatnění v dalších pokročilých receptech, kde se používá rozemletý jako macesová mouka, nebo se máčí v kuřecím vývaru a pak se zapéká s masem nebo se dává do těstíček. Tyhle i jiné zvláštní úpravy jsem našel v báječné Knize o židovské kuchyni.

Pesachová kuchyně je hodně zajímavá, se spoustou jehněčího, různých úprav ryb, zvláštních kombinací zeleniny, rafinovaných knedlíčků a masových taštiček i exotických dezertů. V některých z těch receptů jako byste viděli prapředky současných osvědčených (a zjednodušených) receptů! Navíc je neskutečně pozoruhodné, jak se jednotlivé receptury vypořádávají s omezeními (zákaz vepřového, kynutého) nebo naopak, jak do sebe vcucávají nové vlivy (v arabských zemích, v Evropě, v Rusku).

Nakonec se ale stejně musím přiznat, že jsem na maces ihned naflákal velkou lžíci Nutelly a bylo to naprosto bombastisch! Křupavá textura macesu je na Nutellu jako dělaná (+ ty dírky!) a právě odolávám velkému pokušení, abych to samé nezkusil i s tiramisu, nebo něčím podobným ;)

Reklama

Komentáře

Zajímavý článek s pointou skoro jak ze šestýho smyslu. Já čekal šoulet a bum ho, flákanec Nutelly :)))

Maces není evidentně pečivo pro mě. Já když chleba tak pořádnou brzdu. Leda, že bych si ho dal s plátečky libové vepřové šunčičky shaved. To ale asi není moc košér? Snad by to nevadilo, kdybych si sundal jarmulku ;)

Cuketko, Nutella ci ji veci podobne neni na macesu zadnou novinkou. Izraelske deti to zboznuji a jeji po cele svatky. Mimochodem diky popularite teto kombinaci – maces a cokoladova pasta – se v Izraeli vyrabeji i macesy macene v cokolade.

Ešte že pán Cuketka nezvolil formuláciu „ze Zlatých Moraváků“ ;)

:)))

vidíte to? vidíte to??? jsem izraelské dítě!!! :)))

to s tou nutellou mě rozesmálo, já se těm dítkám nedivím, je to božská kombinace a evidentně na ní každý alespoň tošku rozumný čokomilný tvor přijde 1 2.

Pane Cuketko, jste takový gurmán a jíte Nutellu?! :) Ten globalizovaný fujtajbl? Zkuste si někdy koupit arašídovou Nugetu, anebo – což je nejlepší sladkost tohoto druhu široko daleko – Merendu. Je to tentýž typ pomazánky (nebo jak to nazvat) jako Nutella, ale tak stokrát chutnější a přirozeně chutnající. Zkuste ji a nebudete chtít jinou :) U nás je k dostání zřídkakdy, ale v zahraničí ji seženete v pohodě (doporučuji půlkilové balení).

Bedra:

:))) proč by prosím vás „gurmán“ nemohl mít rád nutellu????

osobně je moje jednička česká nugeta arašídová jak uvádíte, ale z dob cca před deseti lety. po změně receptury směrem k jemnější verzi je to 50% zážitek. merendu neznám, jeslti se to dá koupit ve švajcu, zkusím sehnat co nejříve.

díky moc za tip!!!!

;)

ano ano zlata STARA nugeta!! Ale Nutellou taky nepohrdnu!

Taky Nutellou nepohrdnu :-) Její receptura je moc povedená a adekvátní náhradu jsem ještě neobjevila. Snad jen ta nepřekonatelná tekutá čokoláda ze Švýcarska na Coupe Danemark, co mají jenom v Coopu :-) O tom jsem psát nechtěla.

Přišla jsem si počíst na téma „Maces“, zajímají mě totiž macesové knedlíčky! Než jsem článek dočetla, tak jsem samozřejmě neodolala a nechala se vést rafinovanými odkazy pana Cuketky a zakoupila po netu báječnou Židovskou kuchynï & další tři knižní tituly, které jsem fakt neměla v úmyslu vlastnit, ale nešlo jim odolat. Román z prostředí řecké taverny + 2 knihy psané šéfkuchařkou, která se odstěhovala do Toskánska :-) Tak vám tedy pěkně děkuji pane Cuketko :-) Ty vaše odkazy jsou mistrovsky vypečené a jedinci se slabší povahou by sem chodit neměli :-) Tohle fakt nejsou laciné stránky !!

Ja jenom, když máme ten internet ,tu informační dálnici, tak u nás v Ostravě ve zdravé výživě na Nádražní prodávají identickou krabici s MACESy za 62 Kč. Až budu velký, chci být taky obchodník :-).

Poslední večeře Páně, tj. Ježíše Krista, byl právě Seder Pesach, proto se tyto dva svátky, Seder Pesach a Velikonoce, překrývají. Jídlo podávané na Seder (hebrejsky “pořádek” nebo i “pořadí”) má symbolický význam, jak je uvedeno v článku, a je konzumováno v přesném pořadí. V křesťanství jídlo té poslední Sederové večeře dostalo též svůj význam: víno=krev a chléb=tělo. “Chléb” podávaný na oné poslední večeři nebylo nic jiného než maces, který se později přetransformoval do hostie.

Recept na macesove knedlicky je velice jednoduchy: macesy se rozdrti v ruce, navlhci vodou, aby byly tvarne, smichaji se s vajickem, soli a peprem a dobre se „uhňácají“. Pomer macesu k vajickum je 2:1. Vari se bud zvlast nebo v polevce. Tak hodne uspechu!

Macesy se vyrabely na Slovensku i v dobach komunismu a byvaly k dostani v samoobsluhach a v cukrarnach. Nevzpominam si vsak, zda-li tyto macesy byvaly koserne ci nikoliv. Na tretim obrazku v tomto clanku je porizena fotografie krabice od macesu zboku. Tam je videt hebrejsky napis, podle nehoz tyto macesy jsou sice koserne podle koserneho dozoru rabina Barucha Mayerse (prijmeni pouze odhaduji, nelze ho dobre precist), ale nikoli na Pesach. To znaci, ze nedostaly vsem prisnym pravidlum o jejich zpusobilosti je jist o Pesachu. Mohou se tedy jist po cely rok vyjma Pesachu. Lze z nich kuprikladu vyrobit macesovou mouku ci vyrobit z nich macesove knedlicky (knejdelach) do polevky.

O macesech je všeobecně známo, že způsobují zácpu. Proto se na izraelském trhu v posledních letech začaly objevovat macesy obohacené o vlákninu či macesy vyrobené z celozrnné mouky. Letošním hitem jsou macesy ze žitné mouky. Pak také v rámci povědomí o zdravé vyživě jsou stále více a více oblíbené macesy organické. Jinak se ještě vyrábějí macesy s různými přídavky: vejci, cibulí, česnekem, medem nebo alespoň s přídavkem ovocné šťávy. Pro děti se vyrábějí macesy máčené v čokoládě. Takže dnešní maces už zdaleka není tak fádní jako v minulosti. Ty „obohacené“ macesy se většinou jedí během celého týdne, kdy je předepsáno jíst macesy. Na Seder se většinou jedí macesy tradiční – a pro macesový ceremoniál během Sederu, pro který jsou potřeba tři macesy, se většinou lidé snaží si opatřit macesy pečené ručně tzv. maca šmura, které jsou k běžně k dostání v supermarketech v balení po třech. Tyto macesy narozdíl od ostatních strojově vyráběných mají kulatý tvar.

Ruda: díky za recept na macesové knedlíčky :-) Vyzkouším dle dobrých a osvědčených rad.

Dolce_Vita : Rado se stalo. Dej pak vedet, jak se Ti ty macesove knedlicky vyvedly.

Jako dite jsem macesy miloval – obcas jsme je meli doma a s brachou jsme se po nich mohli utlouct. Skoda, ze uz bezne v obchodech nejsou k sehnani. Nebo mate nekdo tip, kde v Brne je maji? (Nejlepe za tu „Ostravskou“ cenu :))

Zdravim ctenare, netusite nekdo, kde se v Praze (krome vyse zminene pekarny v Siroke ulici), daji „klasicke“ slovenske macesy (v te velke krabici) sehnat? (prodavaly se v samosce v 80.letech)

Diky za tipy!

Áno, výrobca macesu „Maces zo Zlatých Moraviec“ je celkom vtipný ale tento maces sa dá zjesť vždy.
Vrelo odporúčam.

Jenom mě napadlo srovnat košer jídla se zdravou výživou,tak,jak ji doporučují lékaři.A pokud se trend zdravé výživy shoduje s košer kuchyní ,tak to by znamenalo,že v době kdy u nás v Evropě žijí lidé v prvobytně pospolné společnosti a jeskynního typu a lověj mamuty,Izraelský národ zná způsob zdravého stravování,má zavedenou povinnou školní docházku a žije v státoprávním uspořádání.
A vepřové maso je na jednom z prvních míst které lékaři ve zdravé výživě moc nedoporučují.Nestojí to za zamyšlení…..?

O hygienických aspektech obřízky nemluvě.
Ona ta pravidla nejsou jen tak, byl to sakra dobře promyšlený návod, jak zajistit co největší populaci daného naboženství.

Jahoda – Mohu vědět, jak se došlo k těmto závěrům? Ať dělám, co dělám, pořád mám mezi lovci mamutů a Izraelity(natož Izraelským národem) desetitisíce let rozdíl.

Navíc, v čem je židovská kuchyně tak strašně vyjímečná?
V Izraeli se vaří výborně a zdravě, ale dnes už se tam jí většinou jídla původem ze středního východu, nejvíc arabského původu (snad až na ty hranolky, které rvou úplně ke všemu). Na pečeném nebo grilovaném jehněčím/kuřecím, falafelu, mutabalu, hummusu, kuskusu, zelenině na olivovém oleji a salátech není nic speciálně židovského, akorát v tomto případě musí být košer a tím pádem je záruka jisté hygienické úrovně.
Předpokládám, že jste mysleli klasickou východoevropskou židovskou kuchyni typu šoulet nebo gefilte fiš, ale současná židovská kuchyně už je někde jinde. Mimochodem, arabská, turecká a perská kuchyně se výborně kříží s židovskou taky díky téměř shodným požadavkům na rituální čistotu, společnému podnebí a stejné surovinové základně. Pečenou husu v tom vedru, to by mě tam ani nenapadlo…

Jahoda:

na tom něco je, většina náboženských nařízení/rituálů kopíruje nějaký logický podklad. otázkou je, jaká je aktuální situace a co se doopravdy v dnešních židovských rodinách vaří…

kocour:

židovská kuchyně je pro mně vyjímečná tím, jak se prolíná s mnoha kulturami. někde si vypůjčuje, někde naopak ovlivňuje celé národní kuchyně a zanechává po sobě stopy, které lze expost s chutí přivlastnit a znárodnit.

detailní debaty o původu jednotlivých receptur, to už je pototom na jednoltivé slovní potyčky a myslím, že i zbytečné :)

Jo, to beru, s tím se dá určitě souhlasit …
Mě jenom vždycky spolehlivě vytočí takové ty nesmyslné řeči o vyvolenosti, vyjímečnosti a unikátnosti židovské kultury… zatímco zbytek světa ještě loví mamuty, že :-).
Zrovna na případě židovské kuchyně je totiž krásně vidět ten logický oblouk, kdy vzešla z tradic středního východu (a má viditelně ty samé kořeny jako třeba arabská kuchyně), obohatila se o prvky evropských kuchyní a nakonec se ve státě Israel k regionálním tradicím vrátila a dnes už je zase víc „arabská“ než „evropská“.
Čímž chci taky říct, že se v této oblasti všude vaří výborně a lidé jsou pohostinní, ať už jste v Izraeli, v Turecku nebo v Iránu a grilované jehněčí je všude skvělé bez ohledu na politiku.

Nebo také 100 let za opicema-jaký je v tom rozdíl?Izraelská kultura je vyjímečná,zatímco v Izraeli byla 100% gramotnost a rozvinutá literatura u nás v Evropě se běhalo v kožešinách a žilo v jeskyních.
Nechci preferovat pouze Izraelity,ti svou kulturu částečně přijali také z ůzemí Mezopotánie(hebrejské písmo?).Proto se ůzemí Persie ,Mezopotánie přirovnává k kolébce civilizace.
Zatímco se v tomto regionu stavěj jedny z 7 divů světa(vysuté zahrady,faraonské hrobky ,existuje povinná školní docházka a gramotnost) u nás v Evropě byla situace přesně taková jak jsem ji popsal.A vyspělost těchto kultur se odrazila také v kulinárství.
Tedy pokud mohu hovořit za sebe to že vepřové není košer jsem nevěděl,ted když to vím mohu s zdravou výživou srovnávat.Nadměrná konzumace tohoto masa přináší spoustu zdravotních problémů.Islámská kultura to věděla také,pokud je mě známo pro muslima vepřové také není dovoleno.Já srovnával kuchyni a způsob jídla před 5-10 000 lety .
Preferovat v současnosti židovskou kuchyni před jiným svět. jídlem a tvrdit že je lepší je samozřejmě hloupost.

Já bych vepřo-knedlo-zelo a pivo za nic na světe nevyměnil.

Jahode – Víte jak starý je Izrael? Nevím, že by se tady v 50 letech žilo v jeskyni a chodilo v kožešinách. Jediný s čím s Váma souhlasím je slovo „Nadměrná“. Konzumace čehokoliv v nadměrné míře škodí včetně košér věcí.

Ups. Chtěl jsem napsat Jahoda né Jahode…pardon.
Jinak také souhlasím s komentem č.29

ale já bral v potaz starozákonní dobu řádově tisíce let před naším letopočtem a ne současnost-to je tak těžké pochopit?

To Jahoda:
Ale to je právě ten nesmysl, o kterém píše matesola – máte trochu guláš v historii.
Za prvé – lovci a sběrači oblečení v kožešinách pobíhali po Evropě naposledy tak před 10 000 lety.
Za druhé – židovské kmeny přichází do oblasti až někdy v pozdní době bronzové kolem 1500 př.n.l., židovský stát krále Davida vzniká kolem 1000 př.n.l. – jsou tedy zhruba současníky homérského a klasického řecka, po střední evropě zrovna pobíhají keltové.
Mluvit o židovské kultuře a kuchyni „tisíce let před naším letopočtem“, případně „před 5-10 000 lety“ je tedy, promiňte, blbost.

ano,je pravda,že mám guláš v historii,možná jsem trochu přehnal.Ale je pravda také to že jestliže Izraelští přichází do této oblasti v době bronzové kolem 1500 př.n.l. a židovský stát vznikl kolem 1000 př.n.l. jako současník homérského a klasického řecka kdy po střední evropě pobíhají Keltové a židé od té doby svou zem neopustili nemohou být okupanty ve své vlastní zemi..

ahojky, nevím kde v Praze je prodávaj, ale já je v sobotu objevila v krámě se zdravou výživou . Na Kladně na Sítné je prodejna Chaloupka zdraví a tam je mají i s příchutí cibule , česneku i pizza. A jsou mooc dobrý.

maces vyrobené v Polsku Dovozce Prešov ,distribuce Natural Jihlava – 180g 23 kč.
Eva

Evik:

díky!

tyhle tipy, pokud jsou hledány pře snet, jsou u hledajícího vyvažovány zlatem. tedy macesem… ,)

ty s tou příchutí by mě moc zajímaly…

zkoušela jsem i ty s příchutí pizza a taky jsou dobrý.Dala jsem je ochutnat kolegyním v práci – a dneska je jdu zase koupit. / každá si “ u mě objednala “ po 2 baleních./ Jsem z Kladna – a navíc v blízkosti bydlím, takže nikam daleko pro ně nemusím.

macesy v Praze jsem sehnala ve zdravé výživě v Kamenické ulici(u ulice Milady Horákové). Mají tam i ty různé příchutě. 180g za 23,50

Ja si maces kupujem dlho,nedám naň dopustiť,nakoľko aktívne behám,chlieb mi nerobí dobre,z pufovaného pečiva ma nadúvalo.Keď sme boli malí,naši nám to kupovali a teraz po dlhej dobe som ho opäť vynašla.Rada by som si ho však upiekla aj sama,ale neviem ako.Už som piekla aj araba,ale toto je asi iné.Vždy keď pečiem koláče,ja z toho radosti nemám,alebo z klasic.chleba.Toto je moja pochúťka,ale je dosť drahá.poraďte niekto ako na to.Dík.

Eviku:

nějaké recepty by se snad měly dát vykutat z interneru při pužití vyhledávací fráze „matzo bread“ nebo „matzah bread“… vyjela mi toho spousta a nevypadá to zas aaž tak vražedně složitě :)

Ehm, no jiz po celou dobu shanim Macesy. Nikde neni k dostani. Kde by se dalo sehnat? Snad bych nemusela jet az do Izraele… Uf to by byla perna cesticka uslapana. Pokud ano tak mi pisnete kde a kolik to stoji. Macesy jsem dostavala od dedecka z dob komunisticke ery. Muj deda chodil nekam do skladu kde se prodavaly macesy. Matne si pamatuji ze to byl velky pytel ve formatu A4 a nevim kolik jich bylo ale byly velke macesy ve formatu A4. To byla mnamna. Poradite mi prosim – pleeeeaseeee. Dekuji

Ještě se dají koupit polské macesy v Kauflandu, je to menší krabička za 24 Kč, jen nejsou „kostkované“, jako ty klasické, ale dělené do pásků – zato se tak nelámou, chuťově jsou stejné – jak taky jinak :-) Já je křoupu místo brambůrků, když se začne ručička váhy povážlivě klonit směrem nahoru.

Maces prodávají také na Strahově u „Velkého černocha“ za 20 korun/balení.

Na macesy se pamatuji z doby před r. 1989. Byly k dostání u nás v samoobsluze – tato velká krabice byla, myslím, za 5 nebo 10 Kčs. Moc nám to chutnalo, připomínalo mi to osmažené plátky nudlového těsta, které nám maminka nasucho opékala na kamnech, když jsem byla malá. Mňam.

Od dětství až dodneška mám rád macesy rozdrobené do bílé kávy. To je snídaně jak hrom! A k tomu přikusuju macesy, namazané máslem.
Maminka nám dělávala macesy s vajíčkem nasladko a k tomu švestkovou klevelu. Ovšem těch 120 Kč je docela drahota – jeden macesík za 8 korun????

Nějaké macesy jsem viděla v potravinách Danco Plus v Praze na autobusáku Kačerov, měli normální, celozrnné a česnekové… značku jsem zapomněla. Piksla 180 gramů / 10 kusů za 28 kč.

Komentáře jsou uzavřeny.