Prague Wine Week a Prague Wine Academy – partneři blogu na leden

pwa_pww_titulek

Na leden mám pro vás hned dva zajímavé partnery (resp. 2 v 1) ze světa vína. V první části ledna bych vás rád upozornil na připravovanou akci Prague Wine Week, ve zbytku měsíce si pak prosvištíme kurzy o víně na Prague Wine Academy.

Jestli je na vás v obou názvech příliš mnoho Prague a Wine, nebojte, hned to napravím. Řeč bude hlavně o jídle a o víně! ;)

Prague Wine Week

Festival Prague Wine Week je zatím u nás ojedinělá akce, která spojuje nabitý týdenní program plný vína, speciálních menu v restauracích a degustací. Od 18. do 24. ledna po celé Praze a v pátek 22. ledna s galadegustací v Břevnovském klášteře.

pww_250

Do Prahy se sjede velká hromada dovozců i vinařů a ovládnou většinu vinoték a vinných barů po městě. Většinou se jedná o tématické degustace s výkladem nebo o výhodné prodejní akce. Celý program přehledně den po dni najdete v kalendáři akcí.

Zahálet nebudou ani restaurace, kde budou po dobu konání festivalu připraveny zvláštní nabídky zaměřené na snoubení vína s jídlem a degustační menu. Namátkou vybírám rakouské speciality a vína v La Verandě, dvě degustační večeře s vinaři v Céleste nebo třeba Michlovského ve Ville Richter. Na akce s Rakušáky v restauraci Fluidum mi ale nechoďte, tam to chci vyžrati osobně… ;) To samé platí o tříchodovém menu v Allegru za 950 Kč!

Vinařská smršť na Břevnově

Pokud nebudete mít čas obcházet jednotlivé akce festivalu a zajímá vás výběr toho nejlepšího na jednom místě, zapište si do diáře datum 22. ledna. To se bude v Břevnovském klášteře konat obrovská galadegustace vín (bude jich téměř 400) z domova i ze světa.

pww_gd

Během degustace se představí špičková vína a vinaři z prestižních vinařství z několika kontinentů, kteří se účastnili celoroční prestižní soutěže Prague Wine Trophy 2009 včetně 300 medailových a těch nejlepších s titulem Prague Wine Champion. Jejich výběr a vůbec koncentrace na jednom místě je impozantní. Posuďte sami.

Milovníci italských vín se budou moci osobně setkat například s komtesou Marií Cristinou Rizzardi z vinařství Guerrieri Rizzardi, nebude chybět Alessandro Raise ze slavného vinařství Banfi z Montalcina, Enzo Agresta z piemontského vinařství Fontanafredda nebo Martin Foradori z vinařství Hofstatter.

gala_degu1

Z Francie dorazí mezi jinými Catherine Faller z alsaské Domaine Weinbach nebo Francois Denis z burgundského Lupé Cholet. Z Rakouska to budou ocenění Rainer Wess z Wachau a Alois Schwarz z Weingut Schwarz a dále i Friedrich Rieder z vinařství Weinrieder, Berthold Salomon z vinařství Salomon Undhof nebo Gernot Leitner z Weingut Leitner.

Hned dva zástupci, Heather de Savoye a Jaime Araujo, dorazí představit svá medailová vína z kalifornského vinařství režiséra Francise Forda Coppoly, v Kalifornii narozeného vnuka italského vinaře. Z Jižní Ameriky dorazí Cristobal Fernandez, zastupující vinařství Santa Rita a Dona Paula.

gala_degu2

Nebude samozřejmě chybět několik desítek výborných českých a moravských vinařů v čele s Milošem Michlovským z Vinselektu, který získal titul „Nejlepší domácí vinařství“.

Podle zkušenosti z minulých ročníků vím, že se takové akci velice obtížně odolává a ještě hůř se pak z ní odchází… ;)

Vstupenky na akci si můžete již nyní objednat v síti Ticketpro. Doporučuji! ;)

Prague Wine Academy

Druhá část partnerství se týká nového projektu na poli vzdělávání o víně – Prague Wine Academy, který stejně jako festival pořádá časopis Víno Revue. Kurzy v akademii jsou obdobou klasických kurzů o vaření s tím rozdílem, že je v hlavní roli víno a že se o vás místo šéfkuchařů starají zkušení sommeliéři a degustátoři vína (esa, jako je Ivo Dvořák, Klára Kollárová nebo Jiří Markuzzi).

pwa250

Intenzivní a praktické kurzy trvají 4 hodiny a stojí 2499 Kč. Zahrnují teorii, studijní materiály, vzorky a hlavně vedení zkušeného profíka. Doporučuji obzvlášť, pokud byste do světa vína rádi pronikli, ale na obyčejné komerční degustace se zatím stydíte chodit nebo vás nebaví popíjet víno samotné doma.

Kurzy jsou rozděleny buď podle odrůd a oblastí (např. Toskánsko, Červená Morava, Chardonnay) nebo se zabývají samotným uměním degustace vína (Objevte svět vína, Základy degustace, Francouzské sýry a víno). Přihlášky i harmonogram kurzů na letošek najdete tady.

Reklama

Komentáře

pane Cé, podle vašeho kalendáře soudím, že jste přehlédl existenci Grand Restaurant Festivalu od pana Maurera…

Achjoo, proč musí dát galadegustaci na všední den odpoledne?!

Tak to sorryy!

Teď na to koukám, vypadá to fakt výborně – jsem rád, že se hodně restaurací vyvléklo z té šablony a dělají si svoje…

Teď akorát sehnat spolustolovníky:-/

Nordy:

poptám se na to přímo u pořadatele ;) naštěstí ale zbývá spousta souvisejících akcí, které jsou většinou po večerech. zkus projít kalendář, já hlavně co se týče restaurací, jsem našel spoustu zajímavých akcí ;)

Nordy: Myslim, ze hlavne z toho duvodu, ze prijdou lidi, kteri jsou ochotni obetovat cas. Ale je to pouze moje domenka.

Cuketka: Kdyz jsem koukal na program, tak Allegro mi uniklo. Pekne dekuju :( Joking :)

6: Jojo, zajímavých akcí je spousta, už jich mám pár v kalendáři :o)

7: Ono to neno jen o ochotě obětovat čas – ten by člověk podle mého názoru „obětoval“ i o víkendu. Ale já si prostě nemůžu vzít dovolenou. Naštěstí, můžu vyrazit aspoň na jiné doprovodné akce.

Škoda, že restaurace se příliš nenamáhají informovat o tom, co vlastně chystají. Je hezké vědět, že v Ambiente, Mozaice nebo Fluidu si budu moci dát speciální menu, informace za kolik a co jsem se ovšem nedopátral. Pokud ví někdo podrobnosti, uvítám to velmi.

Včerejší slavnostní zahájení ve Wines Home bylo velice rozpačité. Začátek s hodinovým zpožděním, absence majitele vítězného vinařství (byl tam jen jeho zástupce), absence jednoho z oceněných dovozců (světě div se, zrovna to bylo Arte vini – viz GRF). Takže jedinou světlou chvilkou byla skutečně povedená sabrage obří lahve šampaňského. Degustovat se nedalo, muselo se chlastat. Dobré sýry, dobrá šunka, jinak mi to připadalo jako mnoho povyku pro nic :(

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)