(Ne)zmastili jsme se, už jsme tu

O tom jaké byly letošní 40. Valtické vinné trhy. Plus jedno malé akční moravo-video!

Valtické vinné trhy

Letošní trhy jsem vzal přepadovou metodou na půl-otočku, intenzivním šestihodinovým náletem. Letošní VVT bylo jednovaječným dvojčetem VVT loňského – s jedinečnou vřelou atmosférou, ale i s klasickými nešvary:

  • už hraniční kapacita jízdárny Valtického zámku
  • chybějící vzorky – nejčastěji medailové, na některých stanovištích chvílemi chyběly i desítky vzorků
  • zbytečné frontové chumle u stánků (poddimenzovaný rozlévací personál)

Plus body jdou za mírné vstupné, cimbálovku a ženiélní stánek s oficiálním občerstvením, ve kterém jste mohli své konzumační lístečky (á 5,- Kč) proměnit ve škvarky, nakrájenou klobásku nebo čerstvě restovaná játra.

Zde slibované rozhlédnutí z degustačního epicentra:

Vzorky

Ve všeobecné tlačenici se mi podařilo probojovat k slušným 40 zářezům na pažbě. Projel jsem si zlaté a stříbrné medaile u většiny kategorií a pak ostatní zajímavé kousky. Nevynechal jsem ani dva champióny VVT 2007. Letos byl premiérově vyhlášen i pro červené víno:

Oba shodně 91 bodů, naleštěné ovocné kousky, svůdné, velice (o)pitelné. Pro mne možná až příliš vyzývavá blondýna s brunetou ;)

Po medailích jsem finišoval ve stáncích „Ostatní bílá vína, cuveé“ a „Ostatní červená vína, cuveé“, kde byly k dispozici méně známé odrůdy a malinko kupáží. Namátkou:

  • Malverina BIO 2005 p.s. (!!!) + Laurot BIO 2006 p.s., Vinselekt michlovský
  • Devín, Gelber Muskateller, Neronet, Blauburger, Ariana, Fratava…

Kromě těchto, spíše studijních kousků, jsem moc štěstí neměl, a o svého on, mého srdce žampión, jsem nezavadil. Mé regiony vínového potěšení zkrátka nezaplály…

…možná příště. 41. ročník to jistí!

Reklama

Komentáře

No já se picnu. Moravský Cabernet Sauvignon za 91b!!!
Svět už nikdy nebude, jak jsem ho znal..:)))

Re: Matesola
Mírně nechápu vaše překvapení. Ty body jsou snad realtivní – šlo o místní, nebo chcete-li, regionální, nikoli celosvětovou soutěž. Neměřilo a neporovnávalo se proti slunným Cabs z Austrálie, Chile, atp.
Nebo se mýlím? Rád přijmu vysvětlení.

Re: video
Fakin’ell! Ten dav a vřava by mě odrovnaly daleko dřív, než jakýkoliv alkohol vzorků.
Plaché zvíře je jednorožec….

Jednorožec – Většinou to tak chodí u čistě odrůdových soutěží, kde se vezme jeden referenční třeba Cabernet a na něj jsou pak „poměřováni“ ostatní. Velmi zjednodušeně řečeno :)
Ale pokud vím, tak to nebyl případ VVT, kde se jede napříč odrůdami. Takže jsem překvapen, že v naší krásné zemi plné Frankovek, Zweigeltrebe, Modrých Portugalů etc. vyhraje zrovna C.S. a to s tak vysokým počtem bodů. Vína nad devadesát jsou brána jako vyjímečná.
Tím každopádně nechci zpochybňovat regulérnost nebo kvalitu soutěže.Protože jsem líný si otevřít ten word se statistikou. Pouze čubrnim :)

P.S.Zítra si půjdu slíznout zlatou smetánku na VD za vína s 91,8b. a 88 b.

Re: Matesola
Díky za objasnění.

Pozor na tu hlášku: P.S.Zítra si půjdu slíznout zlatou smetánku na VD

:-) One ought to know that VD is Veneral Disease in Old England as I experienced her in 1969. Not at first hand, I am happy to add! !!
Now STD: Sexually Transmitted D.

To Matesola:Také jsem měla pochybnosti o VD,přeju krásný večer.
To Cuketka:škoda, že se stává z Vinných slavností jarmark.
Nové vinařství nezabodovalo?Aspoň jejich špunty ze skla měli dostat nějakou cenu…..

matesola:

91 bodů u vítězné brunety bez komentáře :) namátkou body u zlatých medailí ostatních červených odrůd:

cabernet moravia 86,67
modrý portugal 88,33
svatovavřinecké 83,33
frankovka 87
andré 83
zweigeltrebe 88
merlot 86,67
rulanda 87,33

do článku jsem zapomněl přidat podivení se nad vítězem zvláštní ceny SVŠV za adjustaci lahvového vína pro Vinium a.s.. adjustáž vín z naší produkce je na samostatný článek (nuda, kýč & konzervativní amatérismus), každopádně design lahví od Vinium mi přijde asi nejnevkusnější (viz už jen např jejich web). tak nevím, jestli to poměřovali s estetickou úrovní katalogů od LIDLu nebo s čím…

Dita:

jejich skleněné uzávěry VINO-LOK jsou vskutku zajímavá atrakce :) v designu vsadili na hodně prograsivní vzhled (logo NV i etikety), který mi asociuuje buď nějakou automobilku nebo u těch lahví drahou vodku :)))

Jednorožec:

z mačkanice jsem nebyl ani já moc nadšen, na druhou stranu – je to docela fajn zážitková exkurze na moravský jih. člověk nasaje vřelost místních – a to doslova! :)

matesola:

s tou smetanou to nepřehánějte, těším se na VD foto journal!

Já jsem nebyl líný a výsledovku otevřel:-)…a ono to nemusí být zas tak nepochopitelné: rok 06 byl vynikající pro pozdně dozrávající odrůdy, dle množství vína (6 hl) jde o malou šarži, Čejkovice jsou pro modré odrůdy dobrá poloha…třeba se extrémně zadařilo:-)

švondr – aniž bych si výsledovku otevřel, tak po konzultaci s pár známými na VD, jsem se utvrdil ve svém názoru. Je něco shnilého ve státě Valtickém. Podrobněji po skončení vín a destilátů…

matesola:

hm, no, jsem zvědav. upřímně řečeno nezmám přesné detaily hodnocení, ale ze všech českých soutěží mám ten dojem, že se udělá nějaké základní rozřadění podle bodů, pak se pár favoritů vyjme. u nich se určí vítězové a k nim se ex-post přiřadí body, tak „aby to vycházelo“…

samozřejmě se rád nechám poučit :)

A jak by jste hodnotili vína z Nového vinařství? Já jsem totiž neznalec, ale musím přiznat, že některým kouskům z jejich nabídky jsem přišla na chuť…

sony:

já osobně to dosud nemám dobře napité, hodně zajímavé jsou ty jejich kupáže s crazy názvy. ale jinak se mi líbí, je to nový vítr. jako první v zemi např. udělali kupáž ASPARAGUS speciálně pro snoubení s pokrmy z chřestu. u mne + body! :)

Zdravim panove,

pro ty, co se nechteji mackat vrele doporucuji navstivit nekterou z mistnich vystav vin v libovolne vesnici/mestecku na jihu Moravy.
Vetsionou byva kvalita vin plne srovnatelna s temi nejvetsimi akcemi a atmosfera je velice prijemna.
Obvykle terminy vystav jsou kolem svatku Josefa a o velikonocnim vikendu.

Hezky den preje Tomas Fulajtar

Chtěl bych jen podotknout, že odkaz na vinařství Libor Veverka je chybný. Odkaz je na Vinařství Veverka, který je sice také z Čejkovic, přesto se jedná o jiné vinařství. Vinařství Veverka je vinařství p.Františka Veverky, Vinařství Libor Veverka je jiný subjekt, který nemá webové stránky.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)