Degustace skla Riedel

Sklo Riedel jsem vám ukázal nedávno. Nyní se podíváme na speciální Riedel degustaci, kterou pořádalo české zastoupení minulý týden. Cílem prezentace bylo odpovědět na otázku – vnímáme víno odlišně při použití různých sklenic?

Degustace se konala v prodejně Riedel ve Slovanském domě minulý týden ve středu, ve složení cca 10 hostů. Musím pochválit organizaci – vše perfektně uspořádáno a zajištěno, odlivky, plivátka, sklenice i rozlévání vzorků.

Degustaci řídil pan Robert Friede, který nám dal základní info o Riedelovkách a odprezentoval vlastnosti na celkem pěti párech vzorků a sklenic:
  • Riesling
  • Chardonnay
  • Burgundy
  • Bordeaux
  • Cognac Hennesy

Obrázky a parametry sklenic najdete např. u řady Vinum, korespondující vzorky vín viz. moje obrázky a koňak zde. K dispozici byla i referenční levná noname sklenice a standardní obří koňakovka.

Rozsahem degustace i počtem vzorků jsem byl ze začátku sice dost zklamaný, ale velmi dobrá volba vzorků to nakonec zachránila. U všech vzorků vína byly zejména ve vůni zcela zřejmé rozdíly, které trkaly i mou chabou senzoriku. V chuti už byly rozdíly jemnější. U každého páru bylo navíc dobře vysvětleno v čem spočívají rozdíly a proč se víno jeví jinak. U koňaku mě bohužel nepřesvědčili. Je to možná tím, že nejsem fanda. Noname sklenice byla vybrána velice dobře, všechna vína se v ní jevila jako mírně ochuzená.

Proč to kouzlo tvaru sklenice funguje? Zjednodušeně řečeno je to jen pár hlavních faktorů:
  • výška sklenice – aromatické látky tvoří ve sklenici vrstvy; u každé odrůdy chceme, abychom měli nos zatrčený právě do vrstvy, ve které se odrůda ideálně projevuje
  • objem sklenice – intenzivnější vína potřebují víc prostoru, aby se plně rozvinula
  • velikost horního otvoru – jakou umožňujeme výměnu vzduchu sklenice vs. okolí, můžeme o něco pozdržet nejtěkavější aromatické složky
  • tvar a úhel sklenice u okraje – ovlivňuje pod jakým úhlem pijeme ze sklenice; sklon hlavy spolu se špulením rtů ovlivňuje, do který partií jazyka pustíme největší porci jednoho loku/srku → ovlivnění chuti
  • + řada dalších faktorů, o kterých nemám ani potuchy… ;)

Tady je podrobnější text přímo od Riedela – Shape and Pleasure.

Cena degustace byla 290,– Kč s tím, že jste měli možnost neplatit nic při zakoupení vína z jejich sortimentu. Od akce jsem čekal širší rozsah a více vzorků/sklenic. Sortiment skla Riedel přeci jen neobsahuje pouze pět sklenic. Prezentace měla občas hluchá místa, ve výkladu se přeskakovalo nesystematicky tam i zpět, část informací chtěl přednášející alibisticky přehodit do oblasti „Ptejte se…“ Celkově ale prezentace dávala smysl, vzorky byly vybrány dobře a myslím, že i pro úplně nezkušeného milovníka vína by byly rozdíly zřetelné.

Pro zažehnání dilematu se vstupným, jsem se raději vykoupil lahvinkou příjemného Sauvignon blanc. Udělal jsem dobře! ;)

Alternativy

Za krátkou dobu, co se o Riedelovky zajímám jsem narazil na dva pěkné tipy. Věřím, že budou k užitku:
  • Vinum Bonum Valtice – možnost nákupu skla Riedel za ceny nižší i o několik stovek za sklenici než v Pražském Ad Vivum
  • Spiegelau – alternativní značka na srovnatelné úrovni za příjemnější ceny, těším se na bližší seznámení

Reklama

Komentáře

Teda, cuketko, co vy toho stihnete!
Jednorožci nosí klobouky (s ďourou), ale obtížně se jimi smeká. Přesto velím: Klobouk dolů! (Plavovlasé panny přání provedly.)

„Noname sklenice byla vybrána velice dobře, všechny vína se v ní jevila jako mírně ochuzená.“

Všechna vína se jevila? ;-)

(PS.: Jsem stejný nenechavec v angličtině, hláskuji nyní lépe než má domorodá žena a opravuji jí zprávy a korespondenci. Hnidopich?)

Jednorožec:

yé, thenk jou! překlepové naprafený! ;) néé hnidopich, ale hnidopiš jste jeden ;)))

pravda, teď to byly trošku ulítané fofry. o riedel glass tasting jsem se dozvědel den předem…, ale stálo to zato. (ve frontě jsou ještě dva reporty, než se konečně dostanu k nečemu domácímu – např. summer recipííís .)

neskřípe. zkoušel jsem si napsat degustace ze skla riedel, i degustace zaměřená na sklo riedel a nakonec jsem se rozhodl takto. dokonce i pořadatel se českému názvu obratně vyhnul použitím „riedel glass tasting“

Jestli nekdo touzite po skle Riedel a obcas nekam letate, vezmete to pres videňské letiště. Je tam obchod, kde jsem tento tyden narazil na set osmi sklenicek Chablis v akci za 90 euro všechny. Ve Slovanském domě se jedna (!!!) prodává za 1600. Jinak na vídeňském letišti mají set dvou sklenic prakticky všech druhů po 30 eurech…

Jestli někdo toužíte po skle Spiegelau tak mají momentálně akci v Intersparu, za 10 bodů + 250 Kč dostanete set 4 sklenic (bílé, červené, šumivé etc.) nebo bez bodů za 1000 Kč set.
Zrovna se stěhuji, pořídila jsem si nové sklenice na bílé víno a už se těším, až je vyzkouším, objem něco nad 450 ml :) (p.s. a nedělají se na nich vůbec „ťapky“)

Stran časově omezené akce (do 31. 8. 2010) Interspar je nutno podotknout, že nabídková cena setů 4 sklenic ve výši 249 Kč + věrnostní body za nákup je nižší, než velkoobchodní/exportní cena (bez DPH) samotného výrobce a je s velkou pravděpodobností tímto obchodním řetězcem dotovaná – například ex cellar cena sady čtyř sklenic na červené víno Spiegelau Cremona je 14,40 € (!), a to za předpokladu odběru alespoň 48 krabic/192 sklenic této položky a zajištění vlastní dopravy :o)

Komentáře jsou uzavřeny.