Recenze: Nakupujeme parmezán v prodejnách italských specialit Sapori Italiani a ReGourmet

Jak jsem slíbil v minulém příspěvku, vydal jsem se na nákup čerstvého parmezánu Parmigiano-reggiano do dvou pražských prodejen italských specialit…

Nákup

Začal jsem v Perlově ulici v prodejně Sapori Italiani. Prodejna se skládá ze tří částí – pultového prodeje sýrů uzenin a lahůdek, vinotéky, a části určené trvanlivým specialitám (sladkosti, pasta, oleje). Njedete tam opravdu vše, hotový ráj pro italskou kuchyni.

V sekci čerstvých lahůdek je rozsáhlý výběr, který jsem prohlédl jenom zběžně a zaměřil jsem se na parmezán! Prodávají ho po bločcích o hmotnosti asi 250–500g zabalených do potravinové fólie, tj. neodkrajují z kola a mají vše nakrájeno do zásoby. Celkem mě dostalo vystavené obrovské kolo parmezánu v celku – hotové ufo italiano! Personál je hyperochotný, ceny docela vysoké, nálada v prodejně skvělá – chodí sem převážně italsky mluvící labužníci! Cena byla 89,– kč / 100g Vybral jsem si tedy menší kouek o hmotnosti cca 250g a šup už jsem to mydlil ke konkurenci ;)

Konkurenční obchod ReGOURMET v ňímské ulici, zaujme už svou internetovou prezentací, která je plná informací, receptů a zbožíznalství (na rozdíl od konkurence + bodíky)! Mají taky zaregistrovanou českou stránku pro Permigiano-Reggiano. Nic oficiálního to asi nebude, ale jsou tam pěkné fotky ostatních sýrů a basic info v češtině. Určitě Vám doporučuju navštívit oficiální stránky výrobce Parmigiano-reggiano, které jsou doslova napráskané informacemi!

Prodejna vypadala celkem mrtvě, uvnitř ani noha, jen jedna paní prodavačka počítající zrovínka něco na kalkulačce a odpoveď na pozdrav taky nebyla přesvědčivá! Sortiment velice podobný předchozí prodejně, možná o něco menší. Přiznám se, že jsem šel hlavně po parmezánu a do obou prodejen se ještě budu vracet, takže o další detaily nebudete ochuzeni. Zajímavé byly ceny, které byly vždy o cca 20–30% nižsí než v předchozím shopiku. Našel jsem tam dokonce shodnou značku rýže Arborio za poloviční cenu!!! Sekce čerstvých lahůdek je na rozdíl od Sapori zhruba třetinová – vystaveny jsou hlavně sýry. Parmezán skladovali obdobně, tj. v nakrájených blocích zabalených do potravinové fólie. Cena byla o něco příznivější a to 69,– Kč / 100g. Lapnul jsem jednu 280g kostku a šup s ní domů!

Hodnocení

Při hodnocení jsem vycházel z informací z italské kuchařky Marcelly Hazan, která podrobně radí jak parmezán nakupovat. Už první předpoklad nám bohužel oba obchody nedovolily splnit – a sice možnost odkrojení z kola. Dalším z parametrů je barva a s tím související míra vysušení. Čím je parmezán déle odkrojený, tím víc je vysušený a tím víc je degradována jeho chuť směrem k zapšklé štiplavosti. Správná barva by měla být jantarová s jemným orosením sýra na povrchu, bez bílých vloček.Posledním hodnotícím kritériem je barva těsně pod slupkou. Opět platí – čím světlejší, tím starší.

Pro pořádek: vysšší a kratší díl sýra nahoře je sýr ze Sapori, ten pod ním – delší a nižsí je sýr z ReGOURMETu.

Co se týče barvy a míry vysušení vyhrál sýr ze Sapori Italiani. Na řezu je rozhodně tmavší a na dotek i trošlu vlhký. Druhý sýr asi nebyl ukrojen, ale odlomen a tak hrana není tak výrazná. Přesto je na sýru z ReGOURMETU poznat dotykem, že je vysušenější a víc se na povrchu drobí. Když srovnáme barvu sýra pod slupkou, vyhrává taky sýr se Sapori. Ovšem zde platí – mezi slepými, jednooký králem…

Chuťově testuji oba sýry během psaní článku a vyhází mi z toho, že sýr s ReGourmet je o něco více „křupavější“, sušší a pikantnější. Podle mně to ale není na škodu a určitě směle konkuruje sýru ze Sapori. Chutově je to nerozhodně.

Jaké je tedy závěrečné hodnocení? Téměř nerozhodné! Chuťově byly na tom stejně, barvou a stupněm čerstvosti vyhrálo Sapori, cenou zase vyhrálo ReGourmet. I přes vyšší cenu a velmi podobnou kvalitu však doporučuju nakoupit sýr spíše v Sapori Italiani, protože očekávám, že tam je větší obrat a jednotlivé sýry se rychleji obnovují. Pokud jste, ale kousek od „Míráku“ a chcete nakoupit levněji, klidně zajděte do ReGourmet. Overall ale taky nevidím žádný důvod, proč si nekoupit strojově a vakuově zabalený parmezán rovnou v supermarketu… (navíc baleno a krájeno za výrobcem kontrolovaných podmínek!)

Jo a ten srandovní pidinožík na prvním obrázku je speciální žabikuch na tvrdé sýry. Koupil jsem ho s výběrem sýrů Grana Padano, jako dáreček.

A kdybyste náhodou měli dneska stejně debilní náladu jako já, poslechněte si písničku Ladovská zima od mistra Jarka Nohavicy ;o) A nebo si kupte nový svetr ve slevě v Bennetonu na příkopech v barvě cuketky ;))

Doplněno

Různě vypadající kusy sýra z obou obchodů mi nedaly, a tak jsem zjišťoval jak se má Parmigiano-Reggiano správně krájet. Odpoveď jsem našel na oficiálních stránkách, přímo v sekci Jak krájet? Správně zřejmě ukrojili sýr v ReGOURMETU, protože platí zásada, že díl musí obsahovat celý průřez sýrem od slupky k srdíčku. Což rozměrově odpovídá. V Sapori Italiaono nás asi ošidili právě o střed sýra.

Druhá věc je že jsem zapomněl udělit cuketky. Bohužel udělím oběma obchodům dohromady pouhých pět cuketek z desíti. Těch kiksů, které jsem objevil v prodeji a prezentaci parmezánu je prostě více než věcí, které by člověka potěšily. U sýra v ceně 690–890,– Kč / 1kg prostě očekávám stoprocentní servis! :/

Co bude příště? Budeme vařit risotto s houbami a parmezánem + do příště nalovím další recepty s parmezánem! Přeci jenom ho teď mám v lednici skoro půl kila ;o))) Zmíním se taky o napodobeninách parmezánu a všech jeho mutacích , které jsou k dipozici v marketech. Včetně pravého parmezánu, tentokrát baleného vakuově od výrobce.

Reklama

Komentáře

dalsi obchod, kde maji italske speciality, vino a tak je ve vezenske ulici, jmenuje se to VinoDiVino a krome bajecnych degustaci vina se tam daji sehnat prave ruzne omacky, testoviny, syry atp ;-)

ajaj.. .pane Cuketko, mám štěstí,že jsem zrovinka přišla nabaštěná. Jinak bych si asi ohryzala monitor :)) Takže, díky moc za ukázkové zhodnocení parmezánu… určitě na to budu při koupi myslet… Ono.. ty napodobeniny na příště – se těším, páč je to cosik jako moje velmi velmi oblíbená Gouda a „Gouda“…
Budu se těšit :)

Uf, když si vzpomenu na svoji minibrigádu ve známého pizzerii, kde měli parmezánu celý obrovský koláč, tak musím zadržovat slzičku sentimentu…

Myslím, že finta bude v tom, že jsme ho strouhali. Tedy nejdřív se i krájel, ale jak to probíhalo si vůbec nepamatuju, protože jsem zrovna strouhal eidam, takže svých starostí jsem měl dost. Určitě to bylo nějakým nožem, ale víc se vážně nepamatuji. ;)

Milý Coketko, v italských lahůdkářstvích se parmiggiano i grana padano správně štípe. Byly doby, kdy sýr na požádání i umleli na jemnou mouku (to bylo to strouhání). Dnes už se od mletí z hygienických důvodů ustupuje. Přirozeně to nejlepší je to srdíčko, nikoli kůrka. Okolo ní sýr bývá tvrdý a často až houževnatý. U parmiggiana se hodnotí stáří. Čím starší, tím dražší, nejlepší mívá cca 12-14 měsíců. Je nutno vysvětlit všem labužníkům, že v italských obchodech lze koupit i kostičky pouze ze středu již nakrájené na jednohubky a balené buď ve vakuu nebo jen v celofánovém sáčku.

Blanko díky za zajímavý info. V létě se chystám do Itálie – návštěva minilahůdkářství bude určitě na programu. Samotného mě to zajímá jak to v současné Itálii vypadá ;)

polk polk polk
já jsem před obědéém
p.s. pane Cuketko, objevila jsem tvoje stránky až teď (jeden z tipů v Reflexu) a teď celej den jenom doufam, že budu mít málo práce, abych mohla číst : ) (a jíst:)

Ách jo, melancholicky si u tohoto článku přežvykuji bagetu ze zdejší nezínky:-))
Kolem Perlovky a toho obchodu jsme šla nedávno asi 2x a nenašla odvahu vstoupit, protože jsem nevěděla přesně co bych si tam koupila a hlavně abych na to měla dost financí….tak příště budu požadovat parmaggiano:-))

Ech…benzínky, ne nezínky, mně nějak přeskakujou prsty na klávesnici, asi je to z nedostatku kvalitní bílkoviny..či co:-))))))

kaštanová: jsem rád, že se ti tady líbí ;)

Dášo ad drahé obchody: neboj se, já mám někdy úplně stejný pocit. Když ještě navíc uvnitř zjistím, že prodavači jsou náfukové a pohledem hodnotí každého zákazníka – vře ve mně žluč! Navíc se se velmi často stane, že zrovna ti nejvíc nafoukaní prodavači, toho o zboží nejmíň vědí….

Máte svaté právo do nich vniknout, strávit tam třeba 2 hodiny, položit 100 dotazů a nic si nekoupit! Jojo! Eventuélně ještě něco převrhnout pro jistotu :)

Obchod na Perlovce je docela příjemný, prodavačky se nabídnou, ale nevnucujou, nechaj vás tam trajdat a když potřebujete poradit poradí. Navíc tam chodí spousta italů, takže atmosféra zaručena ;))

Obchod u míráku byl docela nuda…. (ale levnější nuda! ;)

Tak díky, já se příště vzmužím-pocuketkovatím a vejdu do obchodu-pochybuji ovšem , že budu mít 100 dotazů:-)) To se mi podaří spíš to převrhnutí něčeho, připadlo mi takhle zdálky za výlohou , že to tam mají dost stísněné:-)
Jo a hluboké omluvy za můj zparchantělej název parmazánu, jak jsem včera koukala v obchodě, píše se to Parmiggiano:-)

Milý nebo milá cuketko, pokud by se parmezán měl prodávat superčerstvý, odlamovaný z celé formy, musela by se celá forma prodat tak během 3 dnů, což je v našich podmínkách zcela nereálné. Nedělají to ani v italských hypermarketech, kde je pohyb zákazníků tak 300x větší, než v italských speciálkách v Praze a Brně. I tam prodávají sýr dělený, vakuovaný, což je asi jediný způsob, jak zajistit jeho čerstvost.

Ester díky za doplnění, máš určitě pravdu. Já když jsem o tom tak uvažoval zpětně, to kolo parmezánu je opravdu obří a určitě se prodává aspoň několik měsíců (myslim tady v těch prodejnách). Takže, když tam mají nakrájeno cca 20 kusů po 20dkg zabalených v potravinové fólii, přijde mi to jako kravina. Lepší zřejmě rovnou koupit vakuově balený, tam aspoň přesně víte jak je starý a že se neválel někde ve vitrínce půl roku!

Zase jesm o něco chytřejší a věřím, že i vám čtenářům to pomůže udělat si lepší úsudek ;)

Jo a jsem pan Cuketka! ;D

Cuketka ses vul a vubec tomu nerozumis….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PHANTOME:

tramtaramtarramtadaaaaaa ;)

vitam te jako prvniho primitiva, ktery zavital na zdejsi stranky! jsi zde vitan a verim, ze budes pro me ctenare velkym prinosem ;o)

Měl bych k tomu pár poznámek, protože celkem často nakupuji v obou zmíněných prodejnách.
V obou prodejnách lze požádat o odkrojení čerstvého kusu sýra. Personál to bez problémů udělá. V ReGourmet na to dokonce zavolali šéfa (pana majitele ???), který přivlekl kus sýra a bez problémů vykrojil kus který jsem označil.
V Sapori jsou fajn, ale mají nějak smůlu na najatý personál. U sýrů se to moc neprojeví, ale problém je při krájení uzenin. Pokud tam obsluhuje taková ta prodavačka, která je blond a poměrně robusní postavy (a dle přízvuku zřejmě původu jiného než českého) tak jsou uzeniny krájeny s citem, dává jeden řez na ochutnání a vyzkoušení, krájí velmi tence a umí nakrájenou šunku, salám atd. rozložit a správně proložit fólií.
Ta druhá (nejspíš Češka) je docela trdlo, krájí dost silné plátky, aby to měla rychle hotové a neumí plátky správně rozložit. Což je docela problém, protože třeba šunka se pak slepí a není to dobré.
Takže doporučuji si vyžádat první řez k ochutnání a jakoukoli odchylku od perfektního stavu okamžitě reklamovat. Je dobré si uvědomit, že vy jste ten, kdo jim přináší peníze a pokud už někdo kupuje dvakrát třicet deka uzeniny a kus sýra za nějakých 900 Kč, má právo trvat na tom, aby vše bylo zcela perfektní.

Pavle děkuji za hodnotné informace!

V Sapori je to opravdu tak jak říkáte. Občas je vše v pořádku a personál je 100% profesionální. Jindy v prodejně zavládne neskutečný chaos (posledně jsem potřeboval koupit jedny jediné pitomé piškoty, ale jelikož jsem pospíchal, tak jsem to musel vzdát… ;)

V ReGourmet, už jsem nebyl pěknou dobu, takže nevím.

S asertivním přístupem máte určitě pravdu. Tady pro cuketku je, ale někdy výhodnější chovat se jako úplný idiot. Všechny nešvary se tímto demaskují o to víc…

Kdysi jsem vše od prosciuta po parmazán musela vláčet z ciziny, teď je to samozřejmě jednodušší, ale i tak to jako obyvatelka jizerskohorské vesnice s několika sty obyvateli nemám jednoduché. I ve větších městech, kde se už dá něco sehnat, je stále malý obrat a kupovat čerstvé potraviny je riziko. Pokud dorazím až k pragocentristům, hledám a hledám… Momentálně pojídačům parmazánu závidím restauraci Brasileiro ze sítě Ambiente (tu druhou, novější, ve Slovanském domě). Za paušál (stačí ten na baru) ve smyslu „jez i když nemůžeš“ je možné mlsat naštípané kousky sýra – celé kolo leží vedle – až do ztráty vědomí. Podobnou možnost tu mají i požírači syrových ryb. Nejsem odborník na suši, ale pár základních maki a nigiri tam mají a konzumace také není omezena.
Jestli jsem něco neprošťouchla, aby tam to kolo ještě příště bylo…
M.H.

Ahoj Mlsná Hubice :)

jj jedná se o předkrmový all you can eat, stojí cca 300,- kč +/- autobus.

jinak jsem ale za poslední rok udělal zkušenost, že čím větší kusanec parmezánu se koupí, tím déle vydrží a lépe se skladuje… ale je potřeba ho opravdu hlídat a dobře balit po každém použití.

Zdravím všechny gurmány,

nemáte někdo tip na obchod, kde by se dala koupit celá sušená šunka (prosciutto)? Přemýšlím o vánočním dárku pro VELKÉHO jedlíka.

Díky a dobrotám zdar!

T.

Ještě jsem to nezkoušel, ale tyhle stránky vypadaj velice zajímavě. Už delší dobu uvažuju o tom, že si pošlu objednávku na někalik věcí, kterétam nabízejí, jelikož výběr je vážně téměř neomezený a ceny jsou taky bezkonkurenční. Jestli s tím má někdo zkušenost, tak dejte vědět . díky http://www.buydirect.cz/kdo-jsme.htm

Anadon:

díky nejenom za vynikající tip! s tímto typem prodejem zkušenost nemám, ale jak to tak vidím , tak asi neodolám a zkusím to. pokud se zadaří cuketčí čtenáři budpu samožrejmě v obraze :)

díky!

zdravim,

super stranky, diky za ne. Hodne jsem se toho tady dozvedel :) jen mi chybi jeste nejaky souhrn vsech obchodu se specialnimi potravinami na jednom miste abych nemusel pokazde prochazet cele stranky kdyz chci najit obchod kam jit koupit dobry syr :) jinak jsem se ted taky dival na ten Buydirect ale asi to nebude tak jednoduchy.. Lze tam zaregistrovat pouze firmu a jak jsem pochopil tak minimalni odber musi byt nejmene pul palety zbozi.. Coz je asi pro normalniho smrtelnika nedostupne. Maji tam aji odkaz na eshop pro normalni lidi ale tam uz neni nabidka zdaleka tak rozsahla a neni v ni ani Parmezan nebo dobry olive oil.. Uz se tesim az to nekdo vyzkousite a poreferujete :) cest vsem pratelum dobreho jidla

Velmi příjemný, a to i cenově je obchod s italskými specialitami na Bělohorské ulici (zastávka Marjánka a kousek z kopce dolů zpět). Nechte si chutnat, jezdím tam pro parmazán za 490–590 Kč za kg, ostatních lahůdek nepřeberné množství. .....

Dekuji za tip Beretko, jeste dnes jsem tam skocil, maji vakuove balene odrezky z originalniho parmeggiano scelto, chvalim. Pro upresneni obchudek se nachazi v Belohorske 1398/34, otevreno maji do 19h.

Přes internet bych čerstvé potraviny asi taky nekupovala.
Sapori a Bottega nabízejí parmezán různého stáří, celá šunka se dá koupit taky, a lepší je si to u nich objednat a domluvit datum.
(v Sapori nevyzkoušeno, v Botteze ano).

Tyhle stránky koukám asi umřely, ale nedá mi to, abych Vám to nenapsal. Objel jsem dost obchůdků s italskýma specialitama po Praze a objevil jsem úplnou novinku a úžasně dobrou věc – parmezán s bůvolím mlíkem.Vynikající!!! Mají ho v té prodejně na Bělohorské, kde jsou fakt slušné ceny a vůbec tam mají spoustu zajímavých specialit, můj oblíbený je třeba salám s lanýžem.

Mám otazočku.V kuchini mám celé kolo Parmazánu,kolko ho tam možem mať?Aby sa mi nepokazil?
Dík za radu.

Dnes jsem se dostala na Vaše stránky, hledala jsem recept na brokolicový krém. ten jsem zde našla, odpoledne uvařila, výsledek vynikající. Ted večer jsem se opět vrátila, protože stránky máte moc pěkně udělaní a hlavně jsem se začetla do zdejších rad, názorů, tipů atd… Shodou okolností jsem byla tento týden v prodejně Sapori. Koupila jsem si tam pro začítek nějaké těstoviny, polévku minestrone a ješztě se chystám na nějaké sladkosti. Všimla jsem si, že tam měli i vynikající krím panna cottu v prášku, ale bohužel nemají na těchto věcech český návod jak se dobrota připravuje tak jsem odešla bez ní. Škoda, jinak vynikající obchůdek a jak psala nějaká paní výše, že se ji zdá obchůdek malinký. Je, ale vešla jsem se tam i s kočárkem a v pohodě a italský prodavač mi ještě otebřel dveře. Moc milé.

Omlouvám se za spoustu překlepů, ale měla bych jít už dávno spát, protože mě dcera budí kolem sedmé. Jen se nějak nemohu odtrhnout :-)

No když už jde mlask o italských specialitách, doporučuji nakupovat přes velkoobchod – např. Nowaco nebo C.I.P.A. Sice k tomu potřebujete nějakého známého co dělá v oboru, ale takové množství položek v malobochodu neseženete. Dneska už mají opravdu kvalitní i špičkové produkty (protože to hotely a slušní restauratéři vyžadují) za neporovnatelné ceny. I malé balení se dá pořídit – né 25kg kolo jak od Tatry.

Ahoj,

o víkendu jsem se vrátila z týdenní dovolené v Itálii,byli jsme v malém městečku na hranicích Itálie a Švýcarska- Livignu musím říct, že jsem domů přivezla tašku specialit, právě parmezán ( obchůdky byla nacpány k prasknutí, přesto mi paní prodavačka dala nejprve ochutnat a potom část požadovanou část odřízla) totéž platilo i u uzenin, nikde jsem neviděla, že by měli nakrájeno do zásoby, vždy bylo vše čerstvé a tenoučké voňavé plátky tirolského špeku byly proloženy folii, aby se neslepily… nakoupila jsem spoustu sušených rajčat, sýrů, oliv, pesta, bresaole… a to vše za zlomek ceny u nás… Až to sníme vyrážíme do Itálie znovu !!!

V Praze na konci Modřan směrem na Zbraslav je po pravé ruce masna kde prodávají krom masa taky Parmezán.Prestože jsem nikdy originál neochutnal tak mi tento připadá jak strukturou i vůní kterou jsem načetl přesně to „ono“.Tak a teď se podržte cena:slovy dvacet korun českých za deset deka.Ti z vás co znají originál by měli ,už kvůli mě :-),si kousek koupit a poslat mi verdikt.

Komentáře jsou uzavřeny.