Film Mondovino

Krásný a zároveň provokativní dokument s názvem Mondovino o tom, jak obchod ohrožuje samotnou podstatu vína. Velká bitva o víno, ve které bojují staří dědouškové vinaři vs. globální vinařské koncerny…

Rovnou se přiznám, že vínu nerozumím. Pocházím z malé země, kde se už jednou podařilo víno dokonale ubít. České víno piju, ale českým vinařům nevěřím. Vinařství i vinařské produkty jsou pro mně netransparentní, navíc poprášené vrstvičkou elitářského snobismu. Přesto, nebo možná právě proto se snažím o víně dozvědět co nejvíc a ze všech možných zdrojů.

O čem je film?

Velmi zjednodušeně. Autor staví do protikladu dva silné stereotypy – na jedné straně tradiční, malí, staří a „hodní“ pěstitelé vína uznávající v prvé řadě terroir (zjednodušeně tradiční region, kde má příslušné víno kořeny), na druhé pak „zlí“ velkopěstitelé vína, uctívající na prvním místě obchod. Jonathan Nossiter vypichuje několik hlavních problemů současného vinařství:

Globalizace vína

Tradiční vína z Itálie a Francie pod vlivem trhu a pod tlakem konkurence amerických vín z Napa Valley, přizpůsobují svoje vlastnosti směrem ke klobálnímu konzumentovi. Do tradičních rodinných firem vstupuje zahraniční kapitál a globální „konzultanti“, kteří dokáží dodat víno, které se prodá :(

Výtrácí se smysl pro „terroir“

Vinaři mají tendenci tvořit raději obchodní značky namísto zachovávaní tradiční označení podle původu. Jejich snem je raději mít miliony lahví s jednou značkou a identickou chutí, než variabilitu závislou na jednotlivých regionech :(

Silná pozice kritiků vína a jejich napojení na „konzultanty“

Vinařská firma najme konzultanta Michela Rollanda. Hned druhý rok se stává jejich víno, vínem roku podle Wine Spectator. Tam mají rozhodující vliv kritici, jako je Robert Parker – dobrý známý zmíněného konzultanta. Cena za lahev se meziročně zvedne z 30 Euro na 120 Euro :(

Nadměrné používání nových průmyslových postupů

Urychlování a uměla kontrola dozrávání vína průmyslovými a laboratorními metodami jako je mikrooxygenace. Zavádění postupů zrání v nových dubových sudech. Výsledkem je víno prvoplánovitě ke konzumentovi přívětivé – pitelné. Z dlouhodobého hlediska však ztrácí svou kvalitu a duši :(

Pokusil jsem se vypsat alespoň základní body. Film má však mnoho vrstev a určitě se nedá takhle jednoduše shrnout. Přiznám se, že mně jako nezkušenému konzumentovi vína taky vyhovuje plná vanilková chuť, nejlépe barikovaného merlotu. Po shlédnutí filmiku mi ten Australian Bush Shiraz z Tesca pěkně zhořkl v ústech.

Filmeček je natočen zhruba stylem Michaela Moora (Bowling For Columbine nebo Morgana Spurlocka (Super Size Me). Určitě je ale více hravější a snaží se více kontrolovat v používání podpásovek. Přesto je často natáčen napůl skrytou kamerou ;)

Jak sehnat tenhle film?

Jak jinak než blbě ;) Ke mně se dostal půjčený na DVD. Do české distribuce určitě nikdy nepůjde (proč taky). Vyjímkou byla akce Francouzského institutu v roce 2005, kde byly cca 2 projekce. Ve Francii byl uveden již v roce 2004 a vyvolal tam doslova poprask. Chystá se uvedení 10ti dílného seriálu s využitím všech materiálů, které se do filmunevešly pro francouzskou televizi (bližší info se mi nepodařilo zjistit).

Zajímáte-li se o víno, prosím, tento film si seže�?te. Od pana Cuketky dostává devět cuketek z desíti (skoro deset!) ;)

Troška článků v češtině: Podrážděné reakce na film Mondovino (Vino.cz) Válka vín (Vino.cz) Dubová monstra z Nového světa (Lidovky.cz)

Reklama

Komentáře

Pozdě ale přece.. Mondovino je více než zajímavý film, doporučuji všem! Nejhorším na tom je, že znám pár vín, která po „Rollandizaci“ skutečně chutnají znatelně lépe :-/ Otázkou je, jestli ten terroir měl potenciál dělat super vína a vinař byl hovado, nebo je to celé technologie…

…že mně jako nezkušenému konzumentovi vína taky vyhovuje plná vanilková chuť, nejlépe barikovaného merlotu.

LOL :))) (čtu si sám sebe a nestačím se divit, tohle že jem napsal??? :)))

Mondovino je ale jinak supr, moc doporučuji. Po nejnovějším shlédnutí mi dávalo zas o trošku více smysl…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)