Karfiolová vykrádačka

cuketka.cz_karfiol2

Tak jsem zase zprznil jeden recept z Momofuku. Blbě jsem si ho přečetl (asi z hladu), a tak jsem ho neudělal ani kompletní, ani přesně. Mlátit tyhlencty blogery do hlavy…

Od té doby jsem si ho ale zopakoval už asi pětkrát a pořád mě neskutečně baví, takže sem s ním! Alespoň jednu komponentu mám totiž kompletní a ta si vyloženě říká o adopci.

Taky uvidíte květák jinak než v našich končinách – v trojobalu, pod nánosem gratinu či v krémové polifce. Květák tady vystrkuje růžky úplně jiným, divočejším způsobem. Já čuměl.

Květák s pikantním „vinaigrette“

V originálmím receptu jde o fritované (nebo v troubě pečené) růžičky květáku s dresinkem z rybí omáčky (skoro stejná jako k našemu oblíbenému bůčku). O extra voňavou aromatiku se ještě stará koriandr (fritované lístky do křupava a syrové stonky) a máta (jen tak), o kontrast textur zase křupinky z rýže (Burisony!).

Naprosto zabijácký dresink jsem zachoval, trochu jsem ale zjednodušil úpravu květáku a vynechal jsem bylinky. Ty ale můžete kdykoliv vrátit do hry. Nebuďte lenory jako já!

Suroviny:

  • květák (očištěný, rozebraný na malé růžičky)
  • trocha oleje
  • 60 ml rybí omáčky
  • 30 ml vody
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 30 g cukru
  • šťáva z poloviny limetky
  • 1 menší stroužek česneku (najemno)
  • 1 malá čili paprička (thajská podlouhlá nadrobno, může být i sušená)

Množství je na velkou hlávku květáku (cca 4 porce). Pokud vám troška „vinaigrette“ zbude, neváhejte experimentovat. Teď v horkém létě je to naprostá pecka.

Postup:

Nejdřív si připravte nepravý „vinaigrette“ z rybí omáčky, protože chutná lépe, když ho necháte chvíli odležet. Hotový vydrží v ledničce i týden. Smíchejte rybí omáčku, cukr, vodu, ocet, šťávu z limetky, česnek a čili. Hotovo.

Teď květák. Připravte si malé čisté osušené růžičky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a tak, aby byly v jedné vrstvě, je zprudka opečte. Na povrchu dozlatova s tečkami dohněda (až černa – nebojte se toho!) – určitě něco přes pět minut. Květák vám zároveň trochu změkne – nebude už syrový, ale bude pořád pěkně křupat.

cuketka.cz_karfiol1

Nachystejte do misek. Zalijte troškou „vinaigrette“ a pořádně prohrábněte, aby se rovnoměrně rozprostřel. Jezte ještě teplé.

Pro mě je to teď úprava květáku číslo jedna, a to nejsem dvakrát fanda. Kombinace výrazné omáčky a sladkého křupavého květáku posouvá celkový výraz až někde k masitým jídlům, přitom vše zůstává lehké. Květák taky pustí do misky se zbytkem omáčky neuvěřitelně lahodnou šťávu. Vážně, je to skoro k neuvěření.

Doporučuji se nezaplácávat přílohou. Je to škoda. Dejte si taky občas jen malou svačinku… ;)

Reklama

Komentáře

Květák miluju a tato úprava mi po pročtení příjde úplně úžasná – v nejbližší době (rozuměj až budu mít všechny suroviny pohromadě) vyzkouším!

Tak tohle je něco pro mě. Květák miluju, omáčku k búnčku taky a v tržnici jsou teď navíc květáku plný stánky…

3: zkuste syrový, nebo jen lehce ovařený květák rozebraný na růžičky zalít zálivkou z octa, oleje a vychlazeného odvaru koření (celý pepř, nové koření, bobkový list a sůl se svaří v malém množství vody). Nechá se to odležet a je to moc dobré. Kdo má rád, přidá krájená zralá rajčata.

Místo oleje na másle a trochu podusit – ať se pěkně udělá ve vlatstní šťávě, pan květák! Neopakovatelný čmuch a šmak.

Určitě zkusím. Můj momentální květákofavorit je italský květákový salát, tuším, že od Neapole. Zlehka povařený květák, tak aby byl křupavý, rozebraný ny růžička smíchat s oliv. olejem, citronovou šťávou, sůl, pepř, petrželová nať, kapary a pokrájené ančovičky. Skvělé!

Škoda, že to není vegetariánské, jinak bych to hned udělala.

Och jé, takhle v noci si udělat chutě… Musím hned vyzkoušet – jen koupit v pondělí tu rybí mačku

Dneska mám v plánu vyzkoušet, tak snad se to povede ! :)

Velmi podobný recepis jsem objevil v dávnověku v čínské kuchařce se spirálovou vazbou od Thang Jungling. Pouze rybí omáčku nahrazuje sójovou ( já světlou lehkou).Výborné je do květáku přidat úplně nakonec čerstvý hrášek (ty kouličky, nikoliv celý lusk) Potom je jídlo ještě více křupalózní a sladkost hrášku v něm činí divy.
P.S: kvalitní a rozpálený vok podmínkou dokonalého výsledku. U klasické pánve nikdy nedocílím takového křupacího a zároveň osmahnutého závěru
to 7: není vegetariánské? že by rybí omáčka?
Zkuste sójovku.
P.S.S: a po přidání kuřecích nudliček, obalených v solamylu a osmahnutých, mooooc dobré.

10. mill – jé, já si říkala, že je m ten recept povědomý! To bude ono, takové ty malé kroužkové sešitky, že s hodně tuhými listy? :)

10.,11. – Mám ten recept přímo před očima, jak jste to připomněli. Ty kuchařky jsem taky měla, ale netuším, kde je jim konec. Ty recepty byly báječné, protože byly léty prověřené na poměry v tehdejším ČSSR, takže byly z dostupných surovin, zkoušela jsem z těch knížek vícero receptů (to bylo za dob mých studií a rodiče a sourozenci byli vděčnými objekty na testování výsledků mých pokusů). Dodnes občas dělávám jednoduchou cibulovou placku podle této kuchařky.

10, 11, 12 : No a já ty kuchařky ještě vlastním, sice už podle nich dávno nevařím, ale asi z nostalgických důvodů je nemůžu dát pryč. Teď jsem je vytáhla a jsou z roku 1988. Jedna stála 16 Kčs. Recept s květákem mám zaškrtnutý a mám u něj poznámku DOBRÉ.

Jojojojojojo, jsou to ony. Mám v onom vydání ještě dvě další čínské a cosi o zvěřině nebo myslivcích nebo houbách (nebo o něčem podobném), akorát nevím kde.
Recepty fungují stále, pouze sójovku od Vitany nahradím jinou kvalitní, jablečný ocet rýžovým,a jede se dál lesem černým kolem bílých skal. Už jsou strašnlivě ohmatané a zaprasené, ale pořád je mám rád. V konkurenci novějších kamarádek se neztratí, alespoň nemusím pátrat na netu, co která ingredience znamená a zda lze vůbec sehnat.
Mým favoritem jsou smažené ředkvičky s mletým masem, tuším, že jsou v té samé, jako květouš.

máme v rodině těžkého alergika na ryby, takže bych asi použila nějakou sójovku. Jakou sójovou omáčku byste doporučili, aby byl recept chuťově co nejpodobnější?

14 – ředkvičky s mletým masem jsou skvělé, občas tím někoho překvapím, ředkvičky na teplo málokdo chápe.

14. jó, ředkvičky! :)  – ty jsou skvělé, ty si pamatuju taky!

15. Mně rybí omáčka připomíná spíš světlou než tmavou sojovku, navíc bych ji ještě asi trochu přikyselila, rybí omáčka mi připadá trochu nakyslá. A možná by se ta chuť dala trochu dorovnat taky houbovým výluhem?? Nevím.

My mum does the best cauliflower in cheese sauce with separately sauteed leeks and mushrooms, topped with breadcrumbs and stuck under the grill to brown on top. Yum yum yum… ;-))

Tyhle nenadálé recepty z běžných surovin mě ohromně baví, protože člověk bydlící ve své zabedněnosti skutečně nezná třeba karfiól jinak než v té polévce či obalovaný (vrcholem invence je kršňácké kari těstíčko).
Více takových dějových zvratů!

No tu kuchařku jsme měli taky. Pak taky jednu z této řady francouzskou, podle té občas něco uvařím, akorát že už člověk nemusí nahrazovat chřest pórkem, dijonskou hořčici plnotučnou a vinný ocet bůhvíčím.
Jinak recept vypadá skvěle – to zkusím!

Já si tu Momofuku kuchařku snad objednám a kdopak za to může? Dneska jsem byl v tržnici, koupil dva pěkný květáky a jeden jsem před chvílí celej snědl k večeři právě v tomhle receptu. A určitě to nebylo naposledy, je to geniální.

ttkalina@seznam.cz:

bledá závist. a kampa? do noodle b., ko, nebo ssam b.?

mě by asi nejvíc zajímal základ do jejich ramen, taré, kvalita vepřového a a jejich úžasná slanina (resp čemu by se podobala v našich podmínkách) +samozřejmě drby a co nového chystají.

(a samozřejmě – až se vrátíte, doufám že vás to tak nakazí, že se trhnete a nějaký ramen shop nebo pork bun bufet rozjedete :) já se hlásím první do fronty!)

..no mám to od Ryana ze ssam baru naplánováno 2 dny v ssam b., 2 dny noodle b. a dva dny v ko…Nakazilo mě to dávno!..:o). Prozatím vše nafotím, zaznamenám každou maličkost do notýsku a do hlavy a pak tady vše vyklopím:o))…Jen doufám, že zase nezačne bláznit ten Islandskej vulkán!

ttkalina:

wow :) o případný report by tu byl veliký zájem! klidně s tím pak nějak helfnu, když tak potom mailněte. myslím, že bych nebyl sám, kdo by se po zkušenostech z momofuku mohl utlouct…

Skvělá příležitost konečně koupit rýžový ocet i rybí omáčku, což jsem už dlouho odkládala. Vyzkoušeli jsme s květákem a na druhý den i s cuketou, která mi snad učarovala v kombinaci s ostrou omáčkou ještě víc. Po celerovém pyré další výtečný recept na běžně dostupné suroviny v netradičních postupech – díky!

to zkusím, i když se trošku obávám te rybí omáčky, ještě sem si na ten charakteristický čmuch úplně nezvykl

Ta omáčka je na fotografii dost hodně červená. Je to zkreslení, nebo jste použil chilli vločky, které ji takhle krásně zbarvily? Já ji mám, díky použitému druhu cukru a rybí omáčce, nepříliš vábně hnědou.

jenda:

japonské čili vločky togarashi! barvou se nenechte znervóznit, je taky závislá na rybí omáčce. já teď mám vietnamskou ze sapy a ta má sytější, krásně hluboký tón :)

Nojo, já byl dneska u lokálního vietnamce v zelenině pro čerstvé chilli, ale byl jsem upozorněn, že není jejich sezóna. Nebudou a tak jsem tam musel šoupnout korejský powder na přípravu kimchi a rybí om. jsem měl doma taky jen korejskou. Barvy se nebojím, opravdu ji dělá ten cukr…))), no rozpaluji pánev a za chvíli ochutnám!!

Právě jsem to vyzkoušela na mě a na manželovi, který konstatoval, že je to moc dobrý a že mu v tom ani nechybělo maso. Jen jsem místo limetkové šťávy dala obyčejnou citronovou a rýžový ocet se u nás doma taky nenachází, čerstvé chilli papričky taky nebyly, nicméně i z náhražek nám to moc chutnalo. Ještě půlka květáku zbyla, takže myslím, že to zítra zopakuju.
Ta omáčka mi připomínala omáčku, kterou jsem kdysi dělala podle té již zmiňované čínské kuchařky z Odeonu, byla to omajda k nějakým plněným taštičkám a párkrát jsem je dělala krátce po svatbě (to už je let). Musím ten recept zas někde najít.

ad rybí omáčka: taky ji moc nemusím, a proto jsem u mých drahých Vietnamců sondoval, kterou že to používají na bun chu a bůček. Je to Sguid fish sauce, dovozce Vivacomex. Skleněná láhev, na etiketě nějaká chobotnice, podobná Krakenu. O rybí omáčce se říká, že smrdí strašlivě, dobrá se prý pozná podle toho, že smrdí o trochu míň. Tahle opravdu nesmrdí tak příšerně, jako předchozí kolegyně.
Mimochodem, je velmi zajímavé číst české návody na potravinách z vietnamských tržnic.Zde:" přecitlivělost-rada: být dělitelný ryb". Jestli to dobře chápu, tak pokud jsem přecitlivělý na ryby, tak to prostě nemám žrát, a je to.
Rýžové nudle jsou ale lepší, doslovný přepis:" Necháme promočiť nudle ve vodě asi 3 minut,pak vyhndáme a vaříme ve vřoucí vodě asi 2 minutu. Pak vaříme v oleji nebo děláme polévku jak chceme."
A život je hnedle veselejší......

Rybí omáčku mám doma thajskou, poměrně v obchodech poměrně rozšířenou, a připadá mi, že nesmrdí.Protože mi od včera zbyla necelá půlka květáku (užírala jsem ho syrový), nastavila jsem ji dneska dvěma mrkvemi a hrstkou hrášku a bylo to krásně barevný a moc dobrý. Jen to bylo pálivější, protože jsem koupila nové (sušené) chilli. Možná bych tam mohla místo toho dát sambal oelek.

znie to uzasne, vyskusam.
takto (alebo v rure na plechu) peciem karfiol, ked ho mam v plane podavat s omackou z tahini a citronovej stavy (vhodne aj pre vegetarianov/veganov, aj pre rybich alergikov..:)

Nedávno vyzkoušeno.Moc dobré a zvláštní abych tak řekl. Ideální jako předkrm k nějakému asijskému hl.chodu.

Květák proběhl dnes k obědu společně se soba noodles a marinovaným tofu- perfektní zeleninová příloha!

Pro milovníky květáku nebo zeleninové stravy doporučuju vřele nalistovat indické kuchařky. Tenhle recept je evidentně ještě víc na východ do asie. S koriandrem to chutná úplně jinak. Ale výborná je i verze pana C.

Vida, přebytek květáku jsem nacpala do mrazáku. To by se snad také dalo udělat, ne? Asi to zítra zkusím.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)