Pohádkový med

Ujíždím nesmírnou rychlostí potemnělým šáreckým hvozdem. V jedné ruce igelitku s velkou sklenicí, v druhé ruce samočinný finský fotostroj. Vezu si pohádkový med…

Loni jsem nakupoval báječný včelí med u včelaře z blízkého okolí pana Davida. Letos jsem objevil ještě jednoho sympatického producenta přímo z hlubin Divoké Šárky!

Na rozdíl od rybízového bicycle-thru je tenhle poklad tak dobře ukrytý, že jsem kolem něj projel bez povšimnutí asi milionkrát. Nabídku avizuje decentní cedulička s krasopisem, vratká lávka přes potok a uvítací bažinka před domem. Lákavé že?

Třikrát jsem se do lesa vypravil a třikrát byl doma jen velký černý pes (starý dobrák, ani ruku mi neukousl). Až na počtvrté se zadařilo! Včelař slavil narození čtvrtého vnuka a já jeho radostné hlaholení zaslechl až přes kopec. Dostal jsem med, kyselou okurku na cestu a už jsem upaloval s drahocenným nákladem domů.

Teď mám ten med spolu s ostatními na parapetu, kde všechny odpočívají a vydávají tajuplnou záři. Zleva je to lehce eterický svit akátu, uprostřed pastelková záře květového a na konci téměř infra-červený med lesní. Celou zimu budu svítit medem… ;)

Včelky sousedky

Moc mě zajímá, kde nakupujete med. Máte svého včelaře? Svého postaršího dědulu s bzučící zahradou, který jezdí ve Škodě 120L…?

Napište mi kolik a jakých druhů jste letos nakoupili, kam jste si pro něj museli dojet, jaké úkoly jste museli splnit a kolik bonusových okurek jste si vysloužili! ;)

Reklama

Komentáře

Celou zimu budu svítit medem :-) Postaršího dědulu s bzučící zahradou mám hned za plotem našeho ovocného sadu a tak si ten medík od jeho pracovitých včelek (které pilně a neúnavně poletují po všech květech našich ovocných stromů) na zimu vždy koupím :-) Za každé vyfasované a včas ohlášené žihadlo dostávám slevu!

Divokej med ze Šárky to musí být něco extra :-)

no, medů máme dva druhy – květový a lesní (já preferuji v 90% případů lesní)

Jsem z Brna a med nakupuji u pána, který má stánek na Zelném trhu. Jde z něho cítit, že ten med dělá doma s radostí a rád vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými druhy a rád dá ochutnat to, co si kupujete. Příjemné…

Med mam vzdy od sveho dedecka vcelare. Letos je opravdu skvely. No slibil mi, ze me zasveti do taju vcelarstvi, tak mozna pristi rok uz budu papat svuj vlastni… ;-)

no nejlepší je od dědečka, lesní…z valašska, každopádně má taky škodu 125 :)
jinak doporučuji med radši nenechávat na okně, rychleji zcukernatí a už to není ono

Med nám importuje až od Hlinska kamarádka, připravuje ho její tatínek :) A je výborný! Ale úkoly plnit nemusíme, stačí jen zaplatit… a časem vrátit prázdné nádoby :)

OT: Vidim ze pan Cuketka je labuznik opravdu vsestranny – ta Ukrajina … Kdyz jsme ne foodblogu, musim vzpomenout, ze jsem ji jednou mazal slapatka nejakym pokrmovym tukem :)

Tak u nás je tato událost vždy provázena komentářem „Byl/a jsem u dědka pro med a vajíčka“.
Onen „dědek“ je soused, který se někdy o své zásoby pěkně škrtí, někdy naopak má vystavenou ceduli před domem. Bohužel prodává jen zcukernatělé cosi, středně světlé.
Máti je zubní sestra, takže občas někdo dotáhne správný zubařský „prezent“, med nevyjímaje, jednou jsem asi dva měsíce konzumoval pastový ze sklenice od feferonek. Líbila se mi mazací netekoucí konzistence, ale smrdělo to tedy pekelně tou čalamádou :-/
Ne, zatím jsem nenarazil na svůj pohádkový zdroj jantarové sladkosti.

I my se snažíme brát med „od dědy“ a ne ten z obchodu „ze zemí EU a zemí s tropickým klimatem“. Ale máme v rodině takovou příšeru (nemůžu jmenovat :-)), která se medem láduje denně k snídani a za zimu udělá tak pět až osm kilo. Sháníme to proto rovnou v pětilitrových lahvích jako pro Pučmelouda, prostě takový medový soudek.

Med pouze od včelaře.Navíc mám k němu asi 50m a med je místní,čili pro domorodce nejlepší.Přibírám i trochu propolisu na všemocnou tincturu.A med taky preferuju tmavý,z pylového jen máslovou pomazánku,o které se tady už taky psalo.

Pane Cuketko, kde jste měl ten foťák? Vypadá to na „v zubech“ -:-)) fakt bomba, když přihlédnu k záludnosti šáreckého terénu!

Ten med v igelitce musel být hrůzou bez sebe. Doufám, že jste ho pak doma pochovinkal…

všichni děláte mi radost, že to nekupujete v marketu… z jejich současné nabídky aby se jeden po… a to doslova :/ škoda, že včelaři nejsou tak akční jako vinaři a nemají svouji kampaň ve stylu „dobrý med z české země“ i snějakým potřebným mediálním humbukem :)

Dolce_Vita:

podobného včelaře souseda mají naši u nás doma v ostravě, je to zcela suverenní pán po osmdesátce, naprostý suverén a vypěstovává ty nejsladší rajčata na světě! ;)

Sebastian:

koukejte všechny ty znalosti co nejlépe vstřebat, včelařů ubývá :) asi by mě to taky na dědulovská léta bavilo! ,)

verun:

nebojte, na tom okně byly jen na chvilku… jako modelky, zapózovat a šup s nimi do špajzu! :)

obda:

já mažu extra virgin olivovým olejem. je to nejlepší cyklistický lubrikant pod sluncem!!!! nené.. jen vás sranduji, mažu olejem na šicí stroje :)))

Qwerty:

skoro mě kl tomu napadá slogan „adoptuj si svého dědoucha dodavatele“ ;))) hned by nám bylo lépe! ale ten čalamádový med s příchutí, totedy muselo být něco!! ,)

Major Milčák:

pučmeloud :)) jen ať baští, je to zdravé… prý!

Ludmila:

no já právě udělal pomazánku z celé čtvrtkové kostky másla, jajajajaj!!!

Vimaana1:

jak píšu v úvodu, v jedné ruce igelitku, v druhé ruce fotopřístroj. můj výtečně seřízený dvoukolý samohyb totiž disponuje autopilotem. jede rovně i bez žízení, terén, neterén :)))

med přežil cestu výtečně, byl jsem obdarován igelitiho vakem. kupř. sirup z minula jsem vezl jen tak a to už bylo tak trošku o nervy jezdit po setmění na kole s lahví od fernetu v ruce :)

Jo, za láhev fernetu na byciklu bych vám mohli sebrat všechny body, řidičák i lahev, a kdybyste diskutoval, tak i kolo. :-(

Ochranu a propagaci dobrých českých výrobků taky často diskutuji s kamarády. Nechci pořád omílat ty Italy, ale právě oni a Frantíci mají největší zkušenosti s chráněním a prosazováním kvalitních venkovských potravin. Kdo se tím zabývá, měl by se u nich poučit, ušetří se hodně času, nervů i peněz. Tzv. agriturismo tam slaví úspěchy už několik let, rodiny jezdí trávit prázdniny s dětmi na farmy, kde zjišťují například, že kráva není fialová, že kráva hnědá nedojí kakao, jak vypadá kuře, když ho nedostihlo káefcé apod.
Dalo by se tomu pomoct, možná právě tady od vás.

Kupuju poslednich nekolik let od vcelare a zasobu na zimu mam uz nakoupenou. Pry to letos nejde „vytocit“, jak bylo takove sucho. Asi to tedy bude pekny koncentrat :), jeste jsem ho neochutnaval.
pan Cuketka:
Ze super… hyper… mega… a jinych marketu snad radsi ani v nouzi ne. To už radši z vcelarske prodejny.

Med moc nejim, jen kdyz jsem nemocnej tak si s nim vylepsuju kasel. Je hrozne sladkej. Jediny co mi chutna jsou vicka z plastvi kdyz se vytaci. A pokud jde o kvalitu tak je lepsi med z kvetu nez lesni.

muj osobni favoritizovany med je od vavrovky strejdy vavry z nachodska

Ja vozim med od rodicu – tatka je vcelar, ale zase tak moc ho nesnime – caj pijeme neslazeny (prece ho nebudeme kazit nejakym sladidlem) maximalne tak kdyz jsem na smrt nemocen (kasilek, rymicka :)) tak si delam bylinkovy caj s medem. Obcas delame kure na medu, tak par lzic mediku padne. A obcas na cerstvy chleba s maslem – na to je nejlepsi pastovany med – to je lahoda! Znate?

Před týdnem jsme dostali akátový medík ze Slovenska a úplně jsem se do něho zamilovala. Jinak kupujeme květový med od včelaře od Benešova.

No je tomu skoro tři týdny, co jsem se svou milovanou ženuš navštívil v rámci nedělní víkndové procházky jak břevnov, tak i v neděli Divokou Šárku. Drive thru se sirupy měl sice zavřeno a medového dědečka jsme také neobjevili, nicméně v jedné ze šáreckých vilek také prodávají med a to v několika druzích, navíc také pravý šárecký. Takže až se vrátíme z dovolené, rozhodně se tam stavíme a nějakou tu sklenici vezmem na ochutnání..:o)
Jinak pane cuketko, Váš bike je opravdu exkluzívní. V době všech těch „horalů“ z hypernovy a globusu, musím ocenit Váš smysl pro originalitu i recesi…:o))

Moje máma má pocit, že bez medu nemůžu přežít zimu. Proto mi každý rok na podzim přiveze od známých 4 až 5 sklednic domácího medu. Každý rok jí tvrdím, že nevím co s tím budu dělat a každý rok všechny ty sklenice zkonzumuju. Nejdradši ho dávám ráno do ovesných vloček s mlíkem nebo na opečetný toust s máslem. Teď jsem si koupila v La vecchia botega takovou průhlednou dózu na med i s paličkou a med v tom vypadá naprosto úžasně.
P.S. Čalamádový med jsem měla taky a je opravdu hnuuusný.

No mně se doma válí devět kilo medu a po loňské zkušenosti vím, že se sní. Ne SE sní, já ho sním, protože přítula je na med alergický (prý, já to pokoušet nebudu :-) ). Původně bylo kil deset, ale jeden se při převozu otevřel do batohu – ještě že batoh má nepromokavé dno, takže sklenice stály v pěticentimetrové vrstvě medu – krásné zjištění, když šmátráš dovnitř :-D Nevylitý zbytek už je taktéž zkonzumován, potvrzuji, letos výborný. Tak nevím, jestli mi bude 9 kg stačit…

Já nakupuji od kolegy včelaře, ale letos jsem si přivezl opravdovou libůstku z Provence – levandulový domácí med. Mám ho jen dvě sklenice, neb v Provence není pouze medem člověk živ a musela zbýt euroměna a místo v autě na sýry a vínko. Zkrátka ještě si užívám těšení a nenačnul jsem ho, ale jak dlouho…?

Mě zásobuje medem tchyně, má ho od včelaře na chalupě. Jednu sklenici beru šlehaného, na chleba je nejlepší.

Mam sklenicku medu z vychodnej delty Nilu a je z pelu citrusovych stromov. Je plny slniecka, zlatavy a vonia jemnunko ako vona citronovniku v kvete ked sa este uplne kvietok nerozvinul. Je lahodny ako sirup a konzistenciu ma zvlastnu.. taku hodvabnu a ligoce sa ;)) ..je bozsky
Druhy medik mam z Jemenu . Z hor z nadmorskej vysky aj 2500 m. Svetly a tmavy. Oba este v plastoch, ktore su ulozene v nerezovych nadobkach so sklenenym okienkom. Ten je tak zvlastny ze sa neda ani opisat.Ked sa nadobka otvori aby sme si uzdibli tak v tej chvili zavoni cely dom. A je syty. Tento medik sa proste neda jest, ten sa len oblizne, kustik uzdibne a dost- nevladztete viac. Je velmi drahy…nie, nie nekupovali- darcek.
Pokial viem najdrahsie medy na svety su iranske.
Taka zaujimavost. V strednej afrike ziju kmene, ktore med volaju elixir zivota a ich existencia ( hlavne muzov a kmena) je zalozena prave na vyberani medu od divych vciel…ziadny dedko, ziadna embecka, ziadne peniazky…bud najdes medik, budes prijaty za chlapa do kmena alebo ta vylucia, a ked najdes -tak sa splhaj, sekaj, vyberaj…aby sa ozenil, aby si kupil kravku…zaklad zivobytia je kravka a med…akurat, ze pri tom sekani a vyberani dakedy sa ten strom zlomi…o))

Barborko, to je poezie!
už lovím ve vyhledávači ty íránské medy…

My kupujeme med od kamaráda včelaře na Vysočině, dělá jej pastovaný, bez jakýchkoli přísad, a je naprosto skvělý. Také od něj odebíráme tzv. voštiny – což jsou plástve, ze kterých už je vytočený med – přesto tam zbytečky medu jsou, trochu propolisu, vosku – a tyto voštiny naložíme do naší domácí slivovice. Je to super „meducína“, kterou popíjíme, i když jsme zdraví :o)

já koupila pro kolegyni med lesní bio, který se dá sehnat v bioobchůdku Rozmarýna na Andělu, je od včelaře ze Šumavy a kolegyňka si ho pochvaluje :-)

My jsme sice zdarma zásobováni tunami medu od strýce včelaře, ale protože med v tekutém stavu je opravdu TEKUTÝ (jak voda), což zase tak nevadí, protože během pár dnů dokonale zcukernatí (to nesnáším, ještě tak do čaje), a taky protože chuťově nějak nic moc a v krátké době začne ve sklenicích kvasit, tak jsem řekla dost. Teď kupuju med v biopotravinách – Pošumavské včeličky od ing. Pintíře a jsem spokojená. Nejvíce s akátovým, lesním (borovicový, jedlový) a pohankovým.

Zdravim vsechny, nejcuketkovatejsiho pana Cuketku samozrejme nejvice – cuk cuk :)). Prispivam poprve, i kdyz toto pareniste uzasnych postrehu jiz nejaky cas uchvacene pozoruji :)
Omluvte chybejici diakritiku, neprebyvam momentalne v CR a nemam ceskou klavesnici. Mam vsak podekovani :)) a to Honzovi z 22. prispevku za zminku o levandulovem medu. Pristi patek vyrazim prave do Provence a mezi milionem veci na seznamu must see/hear/smell/taste/touch/feel/buy bych si tuto chybejici polozku nasledne velmi vycital. Diky!

sákryš sákryš s těmi levandulovými a íránskými medy jste mi nasadili parádní včelo do hlavy! kdyby náhodou někdo věděl, jak se k nim dostat tady v Česku, prosím napište, protože:

rád bych v nich své chuťopohárky omočil!

;)

a vítejte Tukane, vy lurkere jeden! ;)

Na webu pusto prázdno, ale dá se prý koupit i v Chorvatsku a tam míří každorčně snad polovina republiky, tak by to neměl být problém.
pro Tukana: V Provence hlavně vymetej tržnice, to je fakt zážitek. Hlavně nakládané olivy mi chybííííí a to jsem doma 14 dní !!! Jo a nesmíš vynechat kořenářské výpravy. My jsme pár metrů od domu našli skoro vše, tymián, rozmarýn, saturejku…Pak honem domů, roztopit gril…

Zdravím všechny jedlíky.
Med mám přímo od včelaře. Jezdí v Škoda 1000MB a není to dědeček, ale můj muž. Koupili jsme chalupu na samotě a bylo tam málo ovoce (alespoň mě se to zdálo), tak jsme pořídili včely.
Děti jsou nadšené ze stáčení medu a podle pravidla „čím blbší sedlák – tím větší brambory“ se nám hned na poprvé povedl pastovaný med. A navíc ve včelařském spolku je kategorie mladý včelař až do 56 let – prostě paráda.

přibyl lipový med, také výborný
jinak měli jste někdo medovou hořčici? není vůbec špatná

Ano, Mustard sauce with honey 310g, ale stojí 130Kč, ale to už zabíháme do nebezpečných vod hořčic, kde podle mně nevládne ani tak slavná dižonka, ani anglická ancient hrubozrnná (obě na místa importovali ňímané, i když v původním obraze asi vypadaly jinak), ale nesmírná a vesmírná lahůdka zvaná mostarda di frutta!
Tady ilustrace: http://www.lazzaris.com/…a-di-frutta/
Ovoce je nakládáno do cukrového roztoku s příměsí hořčičných semínek (některé receptury je neuvádí). Ovoce pustí ven vodu a dovnitř cukr. Finální výrobek je sladký, ale někdy (ty semínka) za stálé sladkosti pálí jako wasabi, nebo prostě křen.
Za 335Kč dostanete skleničku o neodkapaném obsahu 730g, volně do kelímku to jde taky.

..tak ma napadlo, ciste nepoeticky…vie vobec niekto ako sa rozozna krsteny med-ked vcelar dedula prida cukrovu vodu/sirup od nekrsteneho?

Barborko, to už asi musíme za odborníky.
Taky jsem se ptala včeliček, jak to dělají, když dělají jednodruhový med v lokalitě, kde rostou i jiné, meduvhodné rostliny. Víte co mi řekly? Bzzz…

Wimaanko..tak to, ze preco je medik jednodruhovy priblizne viem..ule sa davaju do urcenej kvitnucej lokality–tie vcelicky maju svoj dolet /okruh pamatam sa ze v tom cisle bola sestka ale ci je to 6 km, 60 km, 66, 16…to sa uz nepamatam.Nebzukli mi to vcelicky potvory tajnostkarske… niekde som to davno citala…;-)
Mna len zaujima, ako zistime pravy medik od nepraveho. Su vcelari, ktory predavaju med krsteny. Jednoducho ho riedia cukrovym roztokom :( …hezkej vecer..:)

ad jednodruhový med:

včelaři mají na pomoc dva faktory – čas a prostor. časem je vymezena doba kvetení, prostorem potom převažující flora v místě doletu… asi to nebude nikdy 100% ale ochtnejte třeba obyč český lipový a je to jasné… až úžasné, jak je to pěkně trefené ;)

ad ředění:

dá se to snad jedině laboratorně, v reálu hlavně podle renomé a osobních zkušeností… (takže blbě)

Z úžasné dovolené v ňecku jsme si právě přivezli tymiánem provoněný med od bratří z kláštera Ossios Loukas a jako prémii ještě květový med od makedonských včeliček.

Bydlím v Mladé Boleslavi. Med naprosto famózní mám od p. Bednáře z Bělé nad Svitavou (okr.Svitavy) Je to kraj téměř zapomenutý a moc ráda tam jezdím, neboť je tam čistý vzduch a v noci taková tma, že si nevidím ani na špičky nohou. Med dělá pastovaný, takže mi nikdy nezcukernatí. Chuť jeho medu je fantastická. Jen na kole si pro medík nejezdím. Je to přeci jen 180 km daleko.

Petra:

ať slouží! ta lokalita je určitě medu zaslíbená. čím větší tma, tím mají ty včelky lepší spánek, tím více jsou ráno odpočaté a tím lepší je potom med ,) cuketkovská dedukce

istě náhodou jsem objevila tyhle stránky – jsou úžasně poetické a v dnešním počasí lidsky teple hřejivé,i když jsem při jejich pročítání dostala zcela nepoetický hlad.Dám si bylinkový čaj a chleba s máslem a lesním medem.Zdravím a fandím

Už déle kupuji tento med:
http://sweb.cz/…d/index.html
a musím říci, že má snad zázračné účinky. Zejména medovicový a „Včelí mystérium“. Téměř na počkání zlikviduje chřipkové ranní bolesti v krku – vyzkoušela jsem to několikrát. Vím zatím jen o jedné prodejně v Praze… Jinak občas koupíme, když se naskytne příležitost med od včelaře, to samozřejmě :-)
P.

P.

Sám včelařím a měl sem celkem solidni sklizeň. Tak nebylo kupování medu za potřebí. :)

Tento týden jsem u kamaráda ochutnala poprvé pampeliškový med. Chutná o dost jinak než „klasický“ lesní, ale je to taky úžasná dobrota!
Jinak osobně dostávám med od rodičů, kteří mi ho vozí od včelaře ze sousední vesnice. Z obchodu až když je veliká nouze.

Netuším, odkud jste, ale podle textu hádám, že z velkého města asi ne. Já jsem z Prahy, kde na včelu nenarazíte, tudíž asi nejkvalitnější med se dá sehnat z bioobchodu. Úplně nejradši mám včelí mystérium, o kterém myslím padla řeč. Jinak jsem medomil, ale jelikož biomedíky sahají hluboko do kaspy, moc si své vášně požírání medu neužiju :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)