Filozofie

Tuky — vše je z másla. Vejce — s označením “1”, tedy domácí, od slepic, které se mohou během života hýbat. Čokoláda — používáme belgickou čokoládu s 55% obsahem kakaa.

Kokino

Hurá! ;) Není to vůbec složité a nebolí to. Říct si jasně, co děláme a proč. Pečeme z čokolády a z másla a nemáme rádi vajíčka z klecí. Ó, Kokino, jaký to balzám po nekonečném blábolení o čerstvých a kvalitních surovinách od vybraných dodavatelů od jiných. Revoluce z plechů jede!

Narazil jsem na to jen náhodou, protože jsem zatím nevěděl, že se činí i mimo Facebook. Každopádně mi jejich nový web udělal radost. Najdete tam seznam brněnských podniků, kam svoje dobroty dodávají, i odkaz na fotogalerii plnou másla a čokošky. Kokino filozofii můžete ochutnat už v sobotu na prvním trhu na Jiřáku. Opovažte se, vykoupit je hned ráno. Nebudu kvůli vám přeci vstávat!

Reklama

Komentáře

Sakryš a zrovna v sobotu dopoledne jsem pryč z Prahy. Tak si, pane C., dejte jeden kousek navíc za mně. A ať je tam hodně čokošky ;-)
Jinak super počin, pocítila jsem lehkýzávan závisti Brňákům, ne že bych jim nepřála ;-))

↪ 1 L.A.: no jó, kokino já závidím moc ;) ale máme tu Lanku a cakebreak! Lanka je teď na mateřské, ale snad prý v létě se vártí do akce (s miminem v zádech)

Jejda, koukat se v noci na takové fotky…Čokoládový koláč s chili vypadá famózně, mňam!

… balzám po nekonečném blábolení o čerstvých a kvalitních surovinách od vybraných dodavatelů…

Ano, loňský magazín supermarketu Albert – tři stránky blábolení o vynikajícím dodavateli té nejlepší zmrzlinky z těch nejkvalitnějších surovin která bude úplně nejvíc mňam. Přes jednu celou stránku detailní fotka obalu, bohužel i s jasně čitelným obsahem. Éček celkem 9 ks. Mňam.

↪ 3 Jehudith: čokokoláč famózně nejen vypadá! Na vánočních trzích u stánku „Kavárna Zastávka“, kde prodávali jejich produkty, jsem jich snědla nespočet. A co teprv levandulový bábovičky nebo pistáciový chlebíček..

Kokino je nej, smrt medovníkům! Zjistila jsem, že kvůli jejich dobrotám pomalu ale jistě opouštím své staré oblíbené kavárny…

Kokino opravdu stojí za hřích. Ať to jsou čokoládové dortíky, levandulové bábovičky… Jen víc takových výrobců i v jiných oborech. Zatím spíš převažují ti, kteří tvrdí, jak mají výrobky poctivé, domácí… a pak se nestačíte divit, kolik vylepšovadel (umělé šlehačky, stabilizátory, polyfosfáty v uzeninách…). Proto Kokino podporuji, kdykoliv je potkám. Jen pozor na vznik závislosti :)

Zrovna dneska jsem si pochutnávala na levandulové bábovičce a a čoko-čili koláčku. Mmmmmm… Pleskám.

dnes se k vlně revoluce z plechů přidal i Apetit ;) jukněte na nové číslo. dali prostor holkám z Kokina, + dva projekty z Prahy (koláčový Simplygood.cz a jakési další dorty na zakázku)

teď bude určitě péct kde kdo, ale ta jasná linka, kterou nastavilo trio Lanka+cakebreak+Kokino jen tak nezmizí ;) snad to půjde jejich směrem.

Holky z Kokina jsou mi podle fotek moc sympatické, ale ty jejich ceny… Viděla jsem jejich výrobky na Vánočních trzích – a nekoupila. Peču každý týden tak 2–3× (teď už míň, dřív to bylo každý den; hlavní spotřebič se totiž odstěhoval do Práglu*), ale i tak mi to cenově nevychází. Ale pro nevařící a nepečící jsou úžasné, to zas jo.
P.S. Otázka pro Cajzly** (nejen z Práglu) – co je to podle Vás kokino? Tady to zná každé malé dítě.
*Praha
**Čech, Češi – oboje není myšleno pejorativně, holt hantec, nezlobte se

↪ 10 aida: Že by to početně nevycházelo třeba proto, že ty ze svého pečení neplatíš daně a nepronajímáš si prodejní místa…?

↪ 10 aida: kokino, kukina=sladkost, my na ostravsku známe a používáme od mala ;)

k cenotvorbě – nemůžete přeci klást rovnítko mezi náklady na domácí pečení a koncovou cenu od malého producenta, to přeci nejde ;) do foodcostu jim nevidím, ale tipuji, že ho mají někde okolo 30, max 40%, jinak si nevydělají ani na suchou kůrku. stejná buchta upečená doma vás zákonitě vyjde minimálně na polovic.

stejně tak bych ani nekladl na stejnou úroveň atraktivitu jejich zboží se schopnostmi jejich zákazníků péct sladké doma. znám spoustu lidí, kteří pečou doma jak pominutí a stejně na trzích kokinu, lance a spol. nikdy neodolají.

↪ 10 aida: v Praze se to slovo pokud vím nepoužívá vůbec, znám ho jenom díky kamarádům z Brna jako sladkost.

Ty bláho, honí mě mlsná jen z pohledu na ty úžasné fotky. Škoda, že doba mých studií v brně je pryč, já bych jim ty dobroty doslova vybílila a pak bych měla metrák a cukrovku nádavkem k tomu :-)

Všem předchozím od jedenáctky dolů (fakt ty šipečky nejsou použitelné): ano, kokino je tady u nás něco sladkého, nějaký mls, hlavně asi nějaký hodně sladký bonbón, třeba karamelka, to asi nejvíc.
↪ 11 – ne, peču jen doma rodině, dtto i @ cenové relace i náklady na provoz jsou mi ± jasné.
Všechny výhrady chápu, ale fakt jsem si od nich cosi velice drobného za cca 40–60 Kč na těch Vánočních trzích nekoupila, jestli to nebude tím, že nejím sladké? ;-)
Ale dámy jsou opravdu úžasné a moc jim fandím, aby bylo jasno.

P.S. Syn na kolejích (a už dřív na soustředěních) slaví velký úspěch se slovem „rožni“, je to další oblíbený, v Čechách neznámý moravský výraz.

↪ 15 aida: jé, tak zase vám nerozumím ;) začala jste sama s tím, že mají vysoké ceny a cenotvorbu, která vám nevychází + jako návdavek odvození, že pro lidi nepečící, je to asi óká. pokud té cenotvorbě a relacím rozumíte a i přesto se vám zdá podivná, tak bych čekal spíš argument k věci než cupitání kolem horké kaše. takhle to od vás vyznívá jen jako pruda, aby se jako neřeklo. nic ve zlém ;)

↪ 17 pan Cuketka: Mě to holt prostě přijde drahé až předražené, nic víc. O pruzení se nepokouším; pokud to tak vyznělo, moc se omlouvám, nezlobte se.

↪ 18 aida: Předražené? V tom případě vřele doporučuji přečíst si někde základy ekonomiky a/nebo zkusit si to sama.

↪ 20 Malatí: Však jsem nahoře psala, že doma furt peču. ;-) Jinak se s ekonomikou omlouvám, jsem jen prostý sekáček trávy, to je na mě moc naročné. ;-) My holt neměli na VŠ ty jarňáky, abychom tu ekonomku/práva/pajdák stihli. ;-)

Přesně, pečete doma. Kolik stojí dvoulitrovka cocacoly, kterou si koupíte v sámošce a vypijete doma? A kolik stojí pouhé dvě decky cocacoly, kterou si dáte kdekoliv v restauraci? Aha…!

↪ 22 Malatí: Colu ani kofolu nekupuju, ani balenou vodu – jen Vincentku, když jsme nemocní.

P.S. Asi bych podle všeho (jak to tak podle Vašeho projevu v diskusi vypadá) mohla být věkově Vaše maminka, tak prosím o trochu ohledu – mám prostě jiné životní zkušenosti. A taky – my starší jsme na ohleduplné zacházení docela citliví (a za kladné vděční). ;.)

↪ 16 aida: JJ, ten je velmi oblíbený, až tak, že přemýšlím nad nějakým miniaturním grilem, který bych před užaslým moravákem po tomto slově vyndal a začal na něm rožnit kousek masa. Dřív jsme na kurzu, kde máme instruktory i účastníky z celé ČR dokonce vytvářeli česko-moravský slovník.

↪ 21 aida: V podstatě jde o to, že rozumná cena není srovnatelná s cenou surovin, ale spíše půjde o několikanásobek (velmi hrubým odhadem 2–3 násobek) jejich ceny (a tedy nákladů, které odhadujete na domácí pečení). Protože to těm holkám musí kromě surovin zaplatit i práci (a to nejen tu vynaloženou na pečení, ale i veškerý čas strávený na cestě a potom prodáváním, čas strávený laděním receptů a suroviny na nepovedené pokusy, případně náklady na kousky, které neprodají, když neodhadnou množství a napečou toho moc, poplatek za stánek na trhu… Cena surovin v tom všem může tvořit poměrně malou část prodejní ceny a bude to v pořádku. Když např. moji kamarádi zajišťují občerstvení na skautských akcích, nedávají skoro nikdy ceny nižší, než dvojnásobek nákupní ceny surovin a to to nedělají pro zisk – zjistili totiž, že jinak nemají šanci splatit vybavení, které na to používají a všechny takové ty vedlejší náklady jako energie nebo dopravu na místo akce.

↪ 21 aida: Odkud prosím lovíte ty ceny? Já na těch odkazovaných stránkách žádné nevidím, jsem slepá?
Docela by mě zajímaly. Občas peču na zakázku pro známé a mám díky tomu ceny celkem propočítané – tj. náklady na suroviny, energie a svou práci (kterou si cením tak, jak mi ji cení zaměstnavatel v mém normálním zaměstnání;). Neberu si žádný zisk nad to, nechávám si jen pokrýt náklady, takže je mi jasné, že ceny Kokina musí být výrazně vyšší o reklamu, rozvoz, daně… ale stejně mě láká si to přepočítat:) – už proto, jak ohavně nás vodil za nos s propočty cen pan Nosál v Saint Tropez.

↪ 26 kami:
„jak ohavně nás vodil za nos s propočty cen pan Nosál v Saint Tropez“
On to tam hlavně počítal těžce z hlavy, neřekla bych, že bylo cílem někoho vodit za nos. Že to bylo přehnané, to bylo myslím jasné na první pohled, ale ohavné vodění za nos mi přijde jako moc silná formulace :)

↪ 27 Michala: Tak to je věc názoru. Navýšit cenu surovin na trojnásobek považuju za nehoráznost a jaksi sotva uvěřím, že provozovatel cukrárny má tak extrémně zkreslené předsatvy o cenách ve svém provozu.

↪ 28 kami: Pokud se nepletu, tak trojnásobek ceny surovin je běžná marže v jakékoliv restauraci střední kategorie, netuším, proč by zrovna cukrářské výrovky měly být vyjímkou.

↪ 29 Malatí: Nešlo o celkovou marži, ale pouze o ceny ceny surovin. Ty pan Nosál uvedl trojnásobné. A bohužel skutečně nevěřím ani za mák tomu, že tak učinil omylem. Konečná cena produktu je v tomto případě zhruba sedminásobkem ceny surovin.

Aha, sorry, nevím, o co šlo s panem Nosálem, myslela jsme, že mluvíte o maržích.

Dovolím si ještě jednu důležitou poznámku z pohledu ekonoma: je zajímavé ty náklady propočítat, ale konečná cena jim nakonec vůbec nemusí odpovídat, ta totiž závisí také na tom, kolik jsou ochotni zaplatit zákazníci.

A jedno upozornění pro aidu: nepoužívejte, prosím, v této souvislosti slovo předražené.

Výrobky Kokina, Lanky a ostatních mohou být drahé nebo velmi drahé, ty dámy mohou mít vysoký zisk, pokud se jim daří prodávat za ceny podstatně vyšší, než jaké mají náklady (nemyslím si, že to tak je, ale i kdyby, přál bych jim to za tu odvahu do toho jít a třeba vyšlapat cestičku k tomu, aby se do toho pustili další a konkurencí snížili ceny).

Ale předražené by byly až tehdy, kdyby vám za ně naúčtovaly víc, než kolik budou mít uvedeno v ceníku. A to se předpokládám opravdu nestalo…

↪ 26 kami: ad nešťastný věneček – taky si myslím, že to nebyl záměr, spíš střílení od boku a pokud se dobře pamatuji, tak ceny surovin dávali do placu na semináři všichni účastníci semináře. byla jsi u toho a ani jsi nepípla ;) podle mě spíše nedorozumění a samozřějme, pokud k tomu doma sednu s tužkou a projedu ještě jednou, dojdu k jiným číslům. (klíďo si tady můžeme ten rozpis na věneček dát ještě jednou, stačí znát gramáž ze St. Tropez, zbytek dopočítáme, recept je jednoduchý)

↪ 18 aida: k tomu mám úplně jednoduchý dotaz — příklad na vyjasněnou ;) vezmeme si třeba bábovku, kterou si doma upečete s náklady na suroviny dejme tomu velmi od oka za 100,– Kč (ať se to dobře počítá). kolik by byla pro vás přijatelná cena za takovou bábovku někde venku? respektive cena, za kterou by si prodejce nevysloužil přívlastek „předražený“? ;)

↪ 26 kami: A jak ti to vychází – zajímá mě hlavně poměr cena surovin/cena tvé práce a energií. Ostatní už bych si z tohoto základu odvodil.

↪ 33 pan Cuketka: kami se mám dojem ozývala už tam, hlavní problém nebyl mám dojem cena surovin jako takových, ale právě ta gramáž, tedy to, kolik věnečků bude z těsta z kila mouky a z krému z litru mléka.

↪ 35 Kytka: tak jestli, jo, tak se kami omlouvám, tak dobře si to už nepamatuju. určo – ta gramáž je rozhodující! ;) víme kolik tedy v St. Tropez věneček vlastně váží?

↪ 33 pan Cuketka: Ale já jsem pípala již tam, bohužel nějak bez odezvy ;)
Koupila jsem si tam potom někdy jindy dva věnečky, převážila, průměrná hmotnost věnečku v ten den byla 110g. I jsem je rozebrala a převážila těsto a krém. Polevu jsem tedy neloupala, to jsem odhadla. Hmotnosti jednotlivých součástí si už teda nepamatuju. Cena věnečku mi v maloobchodních cenách odpovídajících naší místní sámošce vyšla na cca 6 Kč. Uváděné náklady na suroviny 17Kč jsou tedy naprosto neuvěřitelné. A to jsem ani nezapočetla to, že nakupují ve velkoobchodních cenách a jak to mají s DPH, protože tomu fakt nerozumím. Můžete zkusit koupit a převážit, co já vím, jestli jsem třeba nedostala podměrečné zmetky. Ale je to tu poněkud plevelení u Kokina, tak kdyžtak nechceš přesunout věneček do SCUK fóra?

35. Kytka – nějak přesně teď nevím, na co se ptáš. Myslíš kolik mě co stojí doma?

↪ 37 kami: tak hurá, díky, vyjasněno ;) já myslím, že cukrářské kalkulace a rozpisy jsou k tématu, spíš by si to zasloužilo asi samostatný post, kde by bylo víc čísel, ať si můžeme udělat jasnou představu. ideálně s kalkulací a tím na jaké úrovni mají foodcost různé typy cukrářských provozů (ale to je na mě). jestli je skutečný foodcost okolo 6kč a my jsme došli >15 kaček, tak je to samozřejmě vedle (ve vztahu k věnečkům za 8 kč to ale mylsím posloužilo pořád dobře).

pořád je třeba ale mít na paměti, že tu úroveň foodcostu, kterou podnik potřebuje nevidíš a určuje si ji podnik sám (podle dalších nákladů, konceptu i podle cílovky). někde to může být 15% někde 40% a ani u jednoho nemusí ten finální produkt nutně předražený.

↪ 38 pan Cuketka: Jasně, jenže tady je ten foodcost asi 8%. (Věneček tam stojí kolik přesně? teď nevím, asi 43? Nebo 45?)A to je teda podle Matesolova semináře fakt těžká brutalitka, říkal, že kolem 10% už je to víceméně zážitková gastronomie, kde suroviny jsou dočista na chvostu za především personálními náklady.

Ale to Kokino by mě fakt moc zajímalo blíž, i ryze z osobních důvodů, taky jsem občas přemýšlela, že bych své malopečení pozměnila na nějakou malou živnost, třeba pečení na svatby a tak.

↪ 26 kami: Na stránkách jsem taky nic nenašla, tohle jsem viděla na Vánočních trzích. S tím pečením na zakázku Vás opravdu obdivuju, jste šikovná.

↪ 40 aida: Aha, tak proto:) Já si říkala, že mi asi zas manžel zakázal nějaké cookies nebo něco a ceny se nezobrazují :)

↪ 37 kami: S DPH to mají blbě, protože si odpočítávají u surovin 10% a potom z konečné ceny zaplatí 20%, takže pokud jsou plátci, což předpokládám v StT jsou, tak na tom něco „tratí“. Konkrétně z těch 45 mají bez DPH 37,5 a suroviny je nestojí 6, ale 5,5 (pokud by nakupovali za ceny vaší místní samoobsluhy). Takže DPH je odhadem stojí cca 7 korun na věnečku.
Jak se liší velkoobchodní ceny nevím, třeba v Makru se mi běžně stane, že to samé zboží jsem viděl v Kauflandu levněji, záleží taky na tom, jestli používají stejné druhy, nebo jestli třeba nepoužívají něco dražší (např. vajíčka by mohly udělat docela rozdíl)

Jinak zajímalo mě, jak ti doma vychází náklady na práci v poměru k ceně surovin – jestli nastejno, na polovinu, nebo naopak víc…

↪ 39 kami: Disclaimer: Jirku Nosála znám docela dlouho. V „předchozím životě“ (negastronomickém) mi dělal šéfa a na seznamu těch nejlepších šéfů, co jsem měl, si stojí docela vysoko. Takže nemusím být úplně objektivní.

Jestli Vám vycházejí foodcosty 6 Kč a věneček stojí 45 Kč, tak je to 13%, ne 8%. A přijde mi, že provoz Café Saint Tropez je zrovna na ty ostatní náklady docela náročný.

Připojuju se k p. Cuketkovi, chtělo by to víc čísel. Moje zkušenost z (negastronomických) procesů je, že v podstatě rovnou můžu ty „viditelné“ náklady vynásobit dvěma až třemi, protože každý proces má v sobě nejrůznější ztráty, které nejsou na první pohled vidět.

A, mimochodem, Jirka Nosál umí vzbudit úžasný dojem, že si čísla úplně přesně pamatuje, ačkoli je střílí od boku (což je skoro vždycky). Manažera v sobě nezapře, byť se „na stará kolena“ dal (mimo jiné) na cukrařinu.

↪ 39 kami: Já jen, že tu zaznělo mé jméno :)
Určitě jsem přesvědčen, že jsem na semináři nepoužil ve spojení s foodcostem numero 10%.
Zážitková gastronomii (tu co máme zřejmě oba na mysli) není zrovna o levných surovinách :) Tak asi tak.

↪ 42 Kytka: To záleží na konkrétním moučníku, poměry jsou pokaždé úplně jiné. Dám tři příklady, které někdy pro někoho dělám a mám je tedy spočtené:

Citronový dort: suroviny 210 Kč, elektřina 2 kč, práce 60 Kč
http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#…

Mrkvové dortíčky (24 ks): suroviny 190 Kč, elektřina 4 Kč, práce 145 Kč
http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#…

Linecké kočičí oči (1 kg hotového cukroví): suroviny 70 Kč, elektřina 6 Kč, práce 200 Kč
fotku nemám

Bivoj: Máte pravdu, spočítala jsem to blbě, je to 13%. Ale i tak to považuju za neúměrné (třeba ve srovnání s cukrárnami ve Francii jsou v Saint Tropez s cenami citelně výše). Ale hlavní problém mám nikoli s absolutní cenou věnečku (ač ji považuju za přemrštěnou, ale chápu ji, protože zatím nemají téměř konkurenci, tak si cenu můžou diktovat), ale s naprosto nesmyslnými (a dle mě úmyslnými, nevěřím opravdu ani trošku, že pan Nosál, který je pokud jsem pochopila původním povoláním ekonom, by mohl být tak katastrofálně neorientovaný v nákladech své cukrárny, neboť pokud ano, tak by byl pro změnu velmi nedobrým vedoucím) údaji, které nám tvrdil, aby tak ohromnou cenu věnečku zdůvodnil a aby zároveň očernil konkurenci, protože když prý si někdo dovoluje prodávat věneček za 15Kč, tak to je stoprocentně okradené na surovinách. Což prostě není ani náhodou pravda, ve venkovských cukrárnách s malými náklady na nájem a další provoz se klidně na 15 Kč dostat mohou. Ano, hrubě se mi jeho jednání nelíbilo, bohužel moje protesty nějak nebral na vědomí. Můžete s ním mít dobrou zkušenost, já ji mám bohužel špatnou. Ale to už opravdu nepatří pod Kokino.

↪ 44 matesola: Levné suroviny jistě ne. Ale říkal jste, že obvykle se foodcost pohybje kolem 30%, v hospodách s rychle sázenými obědy v poledne je foodcost klidně i 50%, ale tam, kde stojí podnik především na personálu, velké mravenčí práci se surovinou, prostředí a všelikých hračičkách jako tekutý dusík a lesní vůně procentuální náklady na suroviny ve srovnání s technickými a především personálními rapidně klesají. Samozřejmě absolutní cena stoupá, v tom se projeví suroviny, ale procenta foodcostu (dle vás, ale zní to samozřejmě naprosto logicky, pokud modelováním nějaké prdivěci z rajčete stráví jeden člověk 30 minut a ještě to pak musejí servírovat tři lidé najednou kvůli nějakému zvukovému či zrakovému efektu) klesají. A mám tedy poznamenaných těch 10%  – ale nevylučuju, že přesné číslo jsem mohla přeslechnout.

↪ 45 kami: Ano, hrubě se mi jeho jednání nelíbilo, bohužel moje protesty nějak nebral na vědomí. já asi trpím ze semináře selektivní amnézií a žádné protesty si fakticky nepamatuji, rozhodně ne odpovídající hrubému nelíbení se ;) je to škoda, diskuze byla celé odpoledne úplně otevřená. stačilo do ní aktivně vstoupit a mohli jsme se k přesným číslům dobrat hned na místě. měla jsi tam celou dobu k dispozici cukrářku i majitele, stačilo to kdykoliv znovu otevřít a mohli jsme to na místě probrat.

ad hypotetický foodcost 13% — proč rovnou brutalita? pořád říkám: jen podle foodcostu se skutečného zisku, který má podnik nelze dopočítat, v rovnici chybí další náklady. můžeme jen tipovat. určitě máš pravdu v tom, že jen podle koncové ceny (např. „15 Kč za věneček na vesnici“), nemůžeme hned automaticky vědět, z jakých se peče surovin (vysvětlení může být víc — třeba je provozovatel trouba a neumí počítat, nebo jsou ostatní náklady úplně někde jinde oproti našemu očekávání). je to stejně chybná úvaha, jen z druhé strany, ne? ;)

ad Kokino: docela je zdejší diskuze zaujala ;) ptal jsem se jich po e-mailu, jak to mají a podle jejich kalkulací se snaží udržet na surovinách na 30% s tím, že u nákladnějších dortů to nechají vystřelit výš. popsali mi i ceny za suroviny, ale nebudu je tady konkrétně uvádět, nic nad/pod očekávání za kvalitní suroviny podle jejich kodexu to není, snad jen že vajíčka kvůli dočasné nedostupnosti jejich hlavního zdroje berou teď bio za 6kč/ks, tak to uskakuje nahoru (normálně berou volnovýběhové po 3kč).

cena na trzích v Praze je o něco vyšší kvůli dopravě. celkově se jim trhy, fashion markety a podobné stánky venku moc nevyplácejí – berou to spíše jako promo a zábavu. (jádro tvoří hlavně odběry pro kavárny)

a perlička k názvu – překvapivě to s Brnem moc nesouvisí, tvůrčí duo Kokina přivezlo zažitý název ze severní Moravy (FM a Hlučín;)

↪ 47 pan Cuketka: Bohužel nejsem dostatečně průbojná, na to, abych si prostě stoupla a nahlas zvolala, že jsou to totální výmysly, jaksi nemám žaludek. Ale namítala jsem, že prostě to není rozpočet na 10 věnečků, přizvukoval mi nějaký ženský hlas za mnou (nepostřehla jsem kdo), a pan Nosál pokračoval dál zcela nekoherentně k nějakým hmotám, pak zas jinam, nedalo se ho nijak polapit v řeči, hlasitě přerušovat mluvčího jaksi neumím. A abych to pak nějak soukromě probírala? Opět bych musela nějak násilně přerušit hovor a vecpat se do něj a vytahovat to.. bylo by mi to navýsost trapné. Zkoušela jsem to ještě s tebou (protože před tebou se tak neostýchám) na Matesolově semináři, protože mi bylo proti srsti i to, žes to reprodukoval v článku na blogu Scuku jako hotovou věc (myslím ten věneček za 15 Kč, který v žádném případě nelze udělat poctivě). Zbytečně. Hele, fajn, jsi šéf, beru to na vědomí, na Scuku si kritizovat ceny Saint Tropez nedovolím, zejména ne ceny věnečků.

Fakt nemám morál, pročítat celou diskuzi, ale 1) V kavárně Kafe do vany na Údolní v Brně mají kokina za 25 až 30. 2) To tady fakt nikdo nezná druhý výrznam slova kokino, tj. bobek, prostě hovínko? (Jak říkám, nečetla jsem celou diskuzi, jen to zkusila proset pmocí ctrl+F).

↪ 47 pan Cuketka: Ano, tohle pěkně napsal N.N.Taleb (necituju přesně, neb nemám knížku po ruce): „úžasná vlastnost kapitalismu je, že se podnikatelé mohou předhánět v tom, s jak velkou ztrátou nám své produkty prodají – dokud nezbankrotují“.
Ale taky platí Occamova břitva encia non sunt multiplicanda. Pokud někdo prodává za nečekaně nízkou cenu, je logičtější předpokládat, že produkt šidí, než že prodává se ztrátou, protože v tom druhém případě musím navíc předpokládat jeho neobvyklou hloupost.

↪ 45 kami: J.Nosál dělal risk-manažera, takže jeho práce byla vyhledávat různá skrytá rizika a ztráty, které nejsou na první pohled patrné, a počítat s rezervami. Namátkou (je docela dobře možné, že jste je započetla, a já jen mlátím prázdnou slámu): neodpaří se z krému při vaření a z těsta při pečení nějaká voda, takže na 110 gramů výrobku potřebuji 110+x gramů surovin? ztráty při různých operacích při výrobě (např. zbytky krému, které zůstanou v nádobě a neupotřebí se)?
Jak jsem psal výše, moje zkušenost je, že takovéhle na první pohled neviditelné ztráty jsou v konečném efektu docela významné.

↪ 49 kami: kami, všechno by to mělo úplně jednoduché řešení – ozvat se! :) do diskuze to patří a neumím si to bez ní představit, bohužel ze svého konce to neovlivním ;) nemusí se přeci jednat hned o nějaké skákání do řeči a obviňování z výmyslů, stačí se prostě „vymáčknout“. koncové ceny dortů St. Tropez, kvalitu, prostředí, servis – kritizuje se to v každé recenzi, kterou u nás mají – vůbec v tom nevidím problém. klidně se k tomu vyjadřuj a hlasitě, chce to opět je jediné – „vymáčknout se“ ;)

Kami a pan Cuketa: přizvukoval mi nějaký ženský hlas za mnou (nepostřehla jsem kdo) To jsem byla možná já=) Taky mi neseděli ceny za suroviny k výsledné ceně a počtu věnečků. Jelikož jsem v té době dělala praxi v cukrárně a měla jsem to nějak v oku tak jsem to dál neřešila. Kami se ozvala několikrát pan Nosál to přešel a už jsme se k tomu nevrátili. Ale nemůžu teda říct jestli to bylo záměrně nebo to jen blbě spočítal=)

↪ 53 Kiki: tohle beru, jestli se kami ozývala opakovaně, tak se omlouvám, ale fakt si to už nepamatuji nebo jsem to prostě vepředu neslyšel. ale znovu opakuji – na semináři byla hromada prostoru po skončení výkladu, mohli jsme to znovu probrat klidně i na halíře a se zkušeností přítomné cukrářky. ostatně, kvůli tomu jsme vás tam vytáhli ;)

Pan Cuketka: Já vím, no to sme mohli mě to jen nenapadlo to dál rozebírat, jelikož jsem to v hlavě spočítaný měla a od pana Nosála jsem to brala, že se spletl a nikdo jinej se potom už nepídil=)

↪ 55 Kiki: no hlavně koukám, že mě to srovnávací pečení a kalkulace jeden-na-jednoho asi opravdu nemine. suroviny na variantu věnečků v ekonomické verzi už mám vyhlídnuté: těsto + krém a dokonce i to provedení vypadá jako bezva práce :)

Pan Cuketka: Hehe, jasný a může to udělat i cvičená opice, akorád by si musel dohlížet jestli ty věnečky nejsou šišatý=). Jinak věnečky jsou easy a když zbyde žloutkový krém dá se stím udělat spousta parády i jinak, tak se do toho pusť=)

Zajímavá diskuze – párkrát jsem si pokoušela spočítat režii cukrárny jako je St. Tropez a když vezmu v úvahu cenu nájmů na takovém místě, náklady na energie, platy zaměstnanců+odvody, cenu zařízení a surovin (ty jsou na posledním místě) a člověk se podívá, kolik je tam hostů (samozřejmě si vydělávají i jinak – kurzy, dodávky restauracím apod.), tak se divím, že si vydělají vůbec něco.

45. Kami – nevím, jak to vychází časově, ale kdyby měl člověk ještě vzít v úvahu, že z částky za práci odvádí daně a SP+ZP, tak je to strašně málo. pro známé to jde, ale kdyby to bylo zaměstnání…

Jojo, při zákaznících jako je aida to mají cukráři, kteří se snaží dělat z kvalitních surovin, opravdu těžké…

Kiki a pan Cuketka – asi jste to mohla být Vy, vím jen, že někde kousek za mnou byl Kytka a jeho hlas bych teda fakt od ženského poznala:) Já se opravdu snažila na to upozornit, ale když to pan Nosál prostě nebral na vědomí, tak jsem to holt vzdala. Narozdíl od jiných Scuk seminářů tenhle nebyl diskusní (jako především super kávový a Matesolův), byla to spíše one man show, jak při sezení, tak pak i při předvádění v cukrárně, prostor k nějakému soukromému dohovoru tam fakt nebyl, to by člověk musel mít sakra chucpe se drát o slovo.

Naďo, neměla bych problém s tím, kdyby zdůvodňoval cenu tím, že jsou blízko Václaváku, že tam mají velký nájem, že ta skleněná kukaň netěsní a proto hodně protopí… ale prostě svést to na absolutně nepravdivé údaje o množství surovin nacpaných do jediného věnečku (z toho množství by to byl nejmíň věnec k památníku bojovníků za mír), to mě nakrklo.
Jinak ty propočty mého domácího pečení jsou výhradně pro kamarády, takže těm opravdu účtuju jen čistě náklady, je mi jasné, že z toho bych si nevydělala ani na slanou vodu. Některým samozřejmě peču i komplet zdarma, ale to už musí být fakt dobří:) Nebo jim někdy věnuju pečení jako svatební dar. Nebo třeba speciální případ pečení zdarma pro náhlou vícedenní návštěvu tchýně, kdy se jinak cukrářsky zdatné kamarádce vše v kuchyni hatilo pod rukama :)

Jinak ceny, které aida kritizovala, prostě neznám, neviděla ani nechutnala jsem nikdy jejich výrobky, (natož abych si je zvážila;) takže fakt netuším.

Ale zpátky ke Kokinu – cože to tedy znamená to slovo? Cukrdle, nebo hovínko?? To mě docela fascinuje, pro cukrárnu. Jestli je to fakt hovínko, tak mi to připomíná českobudějovického výrobce ložního prádla, který svou firmu nazval Cimex. Chtěla jsem si u jejich stánku na výstavě koupit povlečení, název mě zarazil, tak jsem se prodavače ptala, proč se jmenují zrovna „štěnice“ latinsky a jestli tím naznačují něco konkrétního. Prodavač zíral, pak se rozesmál, že to bude muset říct šéfovi, že ten asi neví, co to znamená a vymyslel to podle svého jména. No, povlečení pěkné, ale prostě se té asociace nějak nemůžu zbavit a dosud jsem od nich nic nekoupila, asi bych musela v posteli myslet na štěnice:) Tak teď se mi bude při pohledu na fotky dobrot od Kokina vybavovat hovínko, to bude taky věc, sakryš:))))

↪ 56 pan Cuketka: Teprv teď jsem si klepla na ty odkazy- dobrý, jen abys to zvládl, takový komplikovaný postup:)) Ale není náhodou Vanilmix starý dobrý Mixar? Bez souvislosti s věnečky – ten byl děsně dobrý, jen tak na lízání v suchém stavu:)

↪ 59 kami: ok, tohle beru, na příštích Scuk akcích napravíme a budeme žvanit a žvanit seč nám budou síly stačit :)

BTW pro všechny – pokud se zadaří, budu mít tento týden parádní retro materiál z dob komunistického RaJ. to aby to spílání na cenotvorbu získalo ještě jeden rozměr :)

All: Jinak, Kokino pro nás na moravě znamená prostě kokino – tak co tu řešíte=)? Nee, prostě Kokino= sladký bonbónek nebo dobrůtka=)

↪ 61 pan Cuketka: zrovna predevcirem jsem zeelandii projizdela a bavila se predstavou delani venecku domacich a jejich pro srovnani:-) jinak kokino (a jejich ceny:-) neznam a mrzi me, ze nejsou na Kulataku, protoze zrovna tam v sobotu musim jit … a dvoje trhy v jeden den? kolik lenosti bych musela prekonat…

Takže kdo se hlásí v sobotu ráno na sraz u Kokina :-)? Ať už to znamená cokoliv.

Holky z KOKINA jsou bohyně! Jejich karamelový dort s makadamskými ořechy, nezapomenutelné! Ceny se mi zdají být úměrné surovinám, pracnosti a sakra, taky jsou to hand-made originály, ne? :-)

Kokino v tom druhém (necukrářském) významu řeknete nejčastěji, když mrknete do plíny a najdete tam něco malého tvrdého. A teď nemám na mysli kostičku od lega…
Tak to zná snad každý v Brně i jinde na Moravě. Ale zároveň je to i „kokino“, prostě dobrůtka, sladkůstka, prostě kokino…

↪ 65 pan Cuketka: Obhlížej, obhlížej, včera v pražírně testovali, zkoušeli a připravovali o 106.

V Brně jsem žila až do osmnácti, jiný význam pro kokino, než je sladkost, jsem na mou duši v životě neslyšela… :-)

Mám za sebou první levandulovo-medovou bábovičku s meruňkovým džemem a musím uznat, fakt mňamka! Druhou bábovičku a francouzský mandlový koláč s jahodami si nechám k odpolednímu čaji, už teď se těším. :)

Díky moc za tip! Šla jsem omrknout trh a nečekaně jsem u Kokina objevila bezlepkový jablečný dort s mascarpone. Naprosto nebeská chuť.

Dík moc za tip – všechno měly dobré, kdypak přijedou zas? Čokokoláček s mořskou solí mi způsobil závislost, tak ať vím, kdy bude další :)

Já jsem zase byla v Brně poprvé až v osmnácti (no, spíš v pětadvaceti) a slovo kokíno nebo kokínko jsme doma používali úplně normálně, jako dětskou zdrobnělinu od slova čokoláda. Myslím, že se s tím dělá větší věda, než to je.

Zatím jsem neměla tu čest, na sladké moc nejsem, ale podle vašich reakcí je na čase to napravit:-)

Jinak kokíno znám stejně jako Zuzu -výraz pro to, co najdem v plíně/nočníku.

↪ 76 Ifa: Pro to se používá jiné slovo, hodně podobné, jen druhé písmeno je -a-.

U nás se používá úplně jiné slovo pro úplně něco jiného, jen poslední písmeno je „a“.

↪ 66 Boa: Souhlasím. Jejich sladkosti jsou božské a ingredience poctivé. Je mi jedno kolik si holky vydělají, přeju jim to. Za to jak se prezentují, za nápady s příchutěmi a za to že si to nemusím péct sama!
A mimochodem, kokino se říká i sladkosti i hovínku, ale jejich čokoládové kousky mají správnou barvu, tak proč ne, je to vtipné!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)