Prodejna řeckých specialit v Ostravě

Spousta lidí mimo Prahu mohla dosud jen tiše (a pecku olivy cucajíce) závidět pražskou prodejnu Olympia. Nyní se situace na řecké frontě obrací a všichni řekofilové mohou svá očka obracet směrem ke zbrusu nové prodejně Mediterra v Ostravě! Pan C. ji samozřejmě ihned podrobil pohledu, pohmatu, poklepu i poslechu… ,)

Prodejnu Mediterra najdete přímo v centru, kousek od Masarykáče – ve Vojanově ulici 2. Sortimentem i zaměřením je velice podobná pražské Olympii, vždyť také většina zboží pochází z Prahy a na přípravě prodejny se podílel i Marcel Kukuczka.

Majitelé poněkud rozostřili zaměření prodejny a nebrání se ničemu dobrému mimo řecko. Nejsou to hloupí obchodníci. Nepodceňují zdejší nerozvinutý a specifický trh. Svého zákazníka vezmou za ruku a postupnými krůčky jej přivedou k těm pokročilejším lahůdkám. Tím nechci říct, že byste v obchodě našli podbízivé supermarketovky – ňecko to válcuje z 80%, zbytek vyplňuje kvalita odjinud.

V Ostravě si vzali z Prahy jisté ponaučení a už nezačínají v malé prodejničce s limitovanou kapacitou. Prodejní část tvoří dvě místnosti – hlavní s pultovým prodejem a potravinami a menší kumbálek vzadu s víny a velkou chladící vitrínou.

V prvním patře je připravena malá kavárnička. Tam si můžete zajít na kávu (espresso Eduscho) a dortík, můžete si nechat sestavit ochutnávkový talíř a k tomu si dát sklenku vína. Pro prodej po sklence jsou určitá vína předem připravena, ale majitelé se nechali slyšet, že se dají v klidu ukecat pro otevření jakéhokoliv vína z vinotéky.

Vínům je věnována náležitá péče a prostory. Kromě těch několika regálů na obrázku se plánuje otevření malého sklepíku v suterénu. A teď všichni Ostravaci zbystřete – nejen do „sklípku“ se chystá degustační program!

Ve vinotéce dominuje ňecko, hned na druhém místě jsou vína z Rakouska, pro která mají majitelé slabost a která by v Ostravě rádi zpopularizovali. Zbývající třetina je namixována ze světa, včetně Moravy.

Olivy, olivové oleje, konzervované mňamky a spol. nechybí také. Vše je pěkně vyskládáno a nechybí tolik potřebné informační cedulky u každého výrobku, které vás zabaví, než se k vám probojuje prodavač, nebo pokud jste stydlín čmuchal.

Výběr olivových olejů je základní (Sitia ale nechybí). Ceny jsou dle mého odhadu o kousek vyšší než v Praze, ale neměl jsem s sebou kalkulátorkulku, tož jen tak tipuju! ,)

Tady vidíte chladicí pult. Zdaleka ještě nepřekypuje tak, jako ten v Olympii, ale vyberete si – hlavní řecké zbraně (jogurt a olivy) to jistí. Už teď jsou na pultiku vyložené talířky s jednotlivými sousty na ochutnání.

Obchůdek je stále ještě ve velice brzké fázi po narození, přesto jde poměrně jasně rozpoznat velké zapálení pro věc a promyšlený koncept.

Zrovna když jsem byl na odchodu, přišla do prodejny nenápadná paní se zakrytým plechem z trouby. Tam měla buchtu a plněné taštičky ke kávě, které přinesla na ochutnání majitelům předtím, než je zařadí do prodeje. Obojí naprosto fantastické, domácí, ostravsko-řecké a já nevím co ještě. V obchůdku se prostě nebojí dělat jednoduché a dobré věci… ;) To mě moc baví a proto držím palce!

Nyní krátké nahlédnutí do igelitky s mým prvním nákupem:

řecký jogurt (100g za 15,– Kč)

Odpolední světlo inverzí zahaleného slunce dalo tomuto kelímku skoro až sádrovitý karaktéur, ale nenechte se zmást. Je to pravý řecký jogurt. Mediterra bude nabízet dvě značky (a není to Total!) – jednu v piksličkách (Kolios) a druhou na váhu (název jsem zapomněl ;). Toto je (vyjímečně) Kolios – chutná skvěle a je zcela připraven předefinovat pojem jogurt! ,)))

Olivový „online“ olej (750ml za 295,– Kč)

Krétský extra virgin z Kolymvari s P.D.O. (Protected Designation of Origin) z odrůdy Koroneiki. Je to travnatější zeleňoch s v výraznou dochutí, skoro jako Ital (kuc, kuc!!!;) Na obalu se navíc hrdě hlásí ke dvěma mezinárodním oceněním!

Dostala mě možnost přesného vysledování původu jednotlivé šarže (lotu) oleje. Na to mají online aplikaci Traceability tree. Schválně si tam najeďte a do okýnka vpravo dole zadejte číslo mojí lahve „12721“ (bez uvozovek).

Na stránce si pak můžete zjistiti megatunu podrobných jednotlivostí o výrobním procesu. Uvidíte přesnou satelitní mapu s olivovníky a zjistíte detaily o lisování, výňatek z laboratorní analýzy, detaily o plnění, číslo bot místního traktoristy i otvírací dobu tamní sámošky. Juj, kompletně čumim! :o)

Olivy – kalamaty a mamuty (100g á 35,– Kč)

Tohle jsou klasické řecké olivy. Vlevo ladně zašpičatělé kalamaty s chutí bonparů, vpravo měkké baculky! Obé na jedničku.

Víno – Domaine Gerovassiliou bílé (355,– Kč)

Na závěr ještě jedna butelka – „Dry White Wine“ z Domaine Gerovassiliou. Svěží, lehké a aromatické (květinky a citróny) víno pro rychlou spotřebu. Použity byly hrozny typických řeckých odrůd – Assyrtiko a Malagousia. Zajisté pěkný počin, ovšem s cenovou kategorií, kterou pro tento typ vína nejsem ochoten akceptovat. Alespoň jsem si to zkusil. Biblia Chora z minula mě oblbla snadněji… ,)

Mediterra Wine Depot a Delikatesy najdete ve Vojanově ulici 2, otevírací doba je PO – PÁ 9 – 19 h a SO – NE 11 –15 h.

Reklama

Komentáře

Ostravaci se maji jako řečti bohove :-) Ozvaly se mé nízké pudy a fakt něco takového jim závidím! Doufám, že je to naučí pořádné řecké morálce a z jídla od této doby (za pomoci této snové prodejny) bude v každé ostravské domácnosti zážitková gastronomie a ne 2× v týdnu knedlíky, řízek a pečené kuře ;-)
Kali orexi !

Juchů!!!

Pane Cuketko, díky za tip. Sice těmito místy chodím téměř každý týden, ale že se tam připravovalo něco takového, jsem si nevšiml. Je to pro mě gastronomická zpráva roku :) A to jsme si před pár dny dovezli z Makra pět balíčků fety a tři balíky oliv kalamata s tím, že nikde jinde v Ostravě se něco takového koupit nedá. A vida. Mimochodem, kavárnička je skvělý nápad. Snad tam dělají i pravé frapé. Zítra tam hned vyrazím.

Mimochodem, Kolios je dobrá značka, jejich feta i jogurt jsou nejlepší.

Ahoj Ostraváci…!! S tradičním řeckým přáním kalo riziko od skleničky fantastického Merlotu z Peloponesu se připojuje Praha.
Marcel+Martina,Olympia

Poznamka k Dolce Vita.
Mily pane,
pochazite z Ostravy??!!!! Jinak netusim, jak vite, co se tady ji… Dekujeme, ze mate o nas takovy strach, ale verte, ze si poradime i bez Vasich osobnich rad.

Jo.Nejsem „Ostravak“a ani „Moravak“ a ta poznamka se mne dotkla taky.Věřím,že vaříte dobře a rozmanitě(ne že by knedlíky,řízek a kuře byly něco zavrženíhodného) – a navíc – vy Severomoraváci jste přeci s ňeky dávno tak nějak prorostlí, ne?Škoda, že mám do Ostravy daleko.....

Taky to mám do Ostravy daleko,ale až otevřou ten sklepík (to je slovíčko!!!) ,jel bych počmuchat. K těm nasmoleným soudkům.Doufám,že tam bude Retsina......tu stále cíííítím…hmmmmm…

Vážené dámy a vážení pánové. Do Mediterry chodíme celkem často a můžeme všem doporučit. Obsluha je vždy výborná a věnují se Vám jako by jste byli jediní na světě a to se jen tak nevidí. Vše co jsme doposud ochutnali bylo vynikající. Z jejich sortimentu můžeme po vlastních zkušenostech doporučit vše. Vyjímečný zážitek je majitelem vlastnoručně vyrobený „Pařížský dort“ nebo některý jiný z jeho zákusků. Opravdu můžeme jen doporučit.

DolceVita:

tou poslední větou jste to tady pěkně popíchla :)))

Dimo:

frapíčko nevím, snad až v létě :) s majiteli se bavte o všem, co tam chcete, myslím, že jsou přiměřené šance na splnění rozumnných přání. hlavně se tam ale mrkněte, ochutnejte a nejlépe i napište zkušenosti!!!

místo je mylsím vybráno pefektně, kdysi tam byla taková ta komunistická „dárková síň“ nebo co to bylo :o)

Marcel:

:)

Lucie & Butterfly:

já bych to neřešil, v česku se vaří stejně blbě (dobře) všude :o)

jiridoll:

teď už by to chtělo jen něco v Brně, ať máme dovršenou triangulaci :))) o ochutnávkách byla řeč výhledově, vše závisí na prvních měsícíh – jestli se prodejna „chytne“… (retsina jest přítomna :)

Průšáci:

a jak dlouho už tam chodíte vy jedni uličníci? :)))

Jó, v Brně…Hezký, ale taky daleko! Nejblíž je do Prahy, ale zajet si 100km jen tak pro jogurt…Co Pardubice?! (ale já náhodou do toho Práglu jedu v PÁ, tak se na vás těším..).Snad to najdu!A pak následně unesu…Mimichodem, Jiridoll, co chceš přivézt?!

Pane Cuketko,
výraz „zdejší nerozvinutý a specifický trh“ možná není úplně přesný, zdejší stále ještě početná řecká (a taky bulharská a makedonská) menšina by se jistě cítila dotčena. Není přece jen Nikolas.. T.

Butterfly:

asi by se to uživilo v každém větším městě, nevím kde přesně už otevřelo Cheesy (stále nemají web) a jaké jsou výsledky. ale třeba biopotraviny se už porodávají skoro na každém rohu :)

Tosk:

jééé :) nemyslel jsem tím jen řeckou oblast, beru to v celkovém kontextu specializovaných prodejen a vinoték (i ve srovnání s prahou). oni jsou tam v této kategorii skoro první. je možné, že jsem něco nepostřehl, ale pokud vím, tak pro speciality se musí v OV nejčastěji jezdit do makra.

a teď o tom uvažuji – i kdybvch myslel jen řecké produkty i restaurace, když je tam tedy ten trh rozvinutý – kde jinde se dají řecké produkty koupit? taky uvítám doporučení na řecké restaurace (i v širším okolí), vím o nikolas (gyros+tav ěc na nádražní). + o jedné v porubě, je tam ještě něco dalšího? moc dobrá byla ta v porubském zámečku, ale to už je dávno pryč…

Rozhodně se sluší omluva, pokud si to někdo vykládá osobně. Nebylo to tak míněno! Jistá statistika potvrdila to, co jsem žertem napsala :-) Byla to vlastně jenom citace a omlouvám se Ostravě. Prý to platí na celém území :-) Ani já a jistě ani nikdo z vás se na této statistice nepodílí, ale něco na tom bude. Kdo se o gastronomii vážně zajímá, musí fakt říct hurá za takovou skvělou řeckou prodejnu! Je to příjemná změna proti zaběhaným zvyklostem. Omlouvám se těm, co si to vzali osobně.

Smysl pro humor je nejlepším kořením života :-)

Ahoj, no, trošku se zastanu Dolce Vity, ona někdy slova sepsaná v diskutárnách, a chtěná napsat stručně, vyzní jinak a blbě, a jsou z toho nepříjemnosti, mám bohaté osobní zkušenosti, jsem mistryně trapasů a žehlení podrážděných reakcí.
Nemůžu za ni mluvit, ale určitě nechtěla říct tak přesně, že se v Ostravě jí jen to, co napsala, vždyť to by podle toho supermarkety vypadaly jinak.
Já tedy nevím proč a jestli opravdu chybí řecké speciality v Brně, kde snad historicky byla vždy nejsilnější řecká komunita, a určitě by se tam taková prodejna uchytila, stejně jako v Ostravě třeba italská. Mediterra ale může nabízet obojí, resp. celé Středomoří, včetně severní Afriky, což je naprosto báječné, když si dopředstavíme ty vůně koření…ňam.

Pro pana Cuketku:

V Ostravě žádná dobrá řecká restaurace není. Ta porubská se sice jako řecká tváří, ale řecky nevaří. Je to spíše na řecký způsob. A ceny jsou neúměrné kvalitě. Nikolas grill je strašný a divím se, že tam ještě něco chodí. Jedna řecká restaurace je v Bohumíně kousek od náměstí, byl jsem tam jednou. Nic extra to nebylo, ale široko daleko je asi nejlepší.

Jinak nej řecká restaurace, ve které jsem zatím byl, je v Brně na Sokolské 4. Už jen proto, že tam obsluhuje ňek, vaří ňek a vaří pouze z řeckých surovin :)

DolceVita + Vimaana1+ pan C. :
pravda, pravda, také bych to tak nehrotila.Proč se hned čepýřit kvůli citování statistik, že?Vztahuje se to jak na Ostraváky, tak Brňáky, Pražáky, Ašáky a já nevím na jaké ještě -áky.:))))
Taky jsem se podivila, když jsem si v tisku přečetla, že průměrný Čech prosází desítky tisíc ročně (konkrétní regiony tam necitovali).
Přemýšlela jsem, jak do toho zapadám já, se svou Sportkou 2× do roka(když je vysoká prémie a nejmenší pravděpodobnost, že bych vyhrála něco, krom páté) a usoudila jsem, že nějaký neřád sprostě sází za mne!!!
Prostě zrádné statistiky.Navíc si myslím, že to vůbec nebylo napsáno zle, hanlivě.A podívám-li se po svém okolí, poslechnu občas nějaký ten hovor v MHD…co se týče knedlíků, kuřat a řízků ty statistky tolik nelžou.
PS: příspěvek jsem napsala v dobrém a nemíním se nikoho dotknout, ani ho urazit.:)))))
Jde jen o tlachání(velmi příjemné) o jídle a radosti z něj, ne?

Nějak mi to nedá,abych se nepřidal......Téma řecké restaurace je velice citlivé a (ne)pochopitelně jsou všichni majitelé na ně (hlavně u nás) hrdi.Pohostinství a prvotřídní gastronomie se u nás velice pohla kupředu a to hlavně díky spousty šikulů,kteří spousty let nabírali zkušenosti v zahraničí od kuchařských mágů a dovezli si domů mnoho nápadů,entuziazmus,radost z moderní zážitkové gastronomie a spolu se špičkovými kuchaři ze zahraničí udávají tempo a styl…K mé lítosti se tak děje povětšinou v italských a francouzských restauracích a nějak to řecké restaurace minulo.Upřímně se není čemu divit,jelikož většina majitelů řeckých restaurací u nás otevřela ze speise kartou pod paží z německého greco imbisu nebo podobné taverny a způsobilost k provozování je jediná.ňek.Těžko potom hledat prvotřídní servis,domácí pečivko ,famozní olivové oleje v té nej nej kvalitě a několika druzích,jídlo připravované se spousty čerstvých bylineki v zimě,ustrojení kuchaři sestavující na talíři lahůdky do 3D,správné teploty vín ve správných sklenicích,všude čisto,atd..Argument,že je to drahé je laciný.Je to o citu a plná kuchyň zaměstnaců z východního bloku,kteří rázem z pomocných sil přesedlali na šéfkuchařské pozice i záverečné trapné rozloučení ve formě Ouza jako pozornosti podniku,rozhodně nevypovídají o tom,že se to dělá srdcem,citem,s radostí a hosta si váží nade vše…Néžeby ůůůzo bylo špatné,hmmm takové ledové s pečenými chobotničkami,ale to patří jinde a jindy.Snad to někdo,někdy tady prolomí a přiveze sebou geniálního řeckého kuchaře,dá mu volnou ruku,dobře ho zaplatí a povede to jako celé generace v ňecku.Pak nebudeme muset jezdit za fantastickou řeckou kuchyni pouze do ňecka…
p.s.pokud se pletu a mých snad 100 známých a kamarádů taky,tak přivítám jakýkoliv tip na skvělou,domácí řeckou taverničku.Ani nevíte jakmoc rád bych se pletl......Marcel

Za řeckou restaurací jsem onehdy vyrazil do Krnova – a tam jsem si báječně pochutnal na jehněčím kleftiku a jiných dobrůtkách.
Dokonce mají i obchod, a takový kilový kyblíček jogurtu se u nás v ledničce moc neohřál (nebo nezchladil ;-)
Ono se není čemu divit, v Krnově je největší řecká komunita u nás, každé druhé jméno končí na -os…

Dimo:

děkuji za vysvětlení a za tipy, na tu Brněnskou se zkusím dostat do konce roku!!!

Marcel:

myslím, že se nepletete cítím to podobně… :) bohužel

lchovanec:

můžete mi prosím napsat adresu té restaurace v Krnově??? takhle tam netrefím :) mají třeba webovíéé stránky? ale klidně stačí i jen název, nějak už to dohledám…

ad silná řecká komunita:

když je tedy tak silná, tak proč je v Česku tak málo kvalitních restaurací a pokud dobře počítám tak zatím jen tři řecké prodejny? když to srovnám s italama, tak jsou těžce pozadu…

tak a co takto aj na Slovensku, pan Cuketka? ja by som urcite nebola jedina, ktoru by to potesilo!!!! ale to Brno by tiez bolo lepsie, nez chodit do Prahy (Ostravy)!!!! :-)

řecká restauračka v Krnově sídlí přímo na náměstí, jmenuje se Hermes – http://www.dmhermes.cz/
prodávají i spoustu řeckých produktů, viz. stránky
zrovna včera jsem byl v centu Ovy a říkal jsem si že se podívám jestli už neotevřeli nový obchůdek, který vystřídal předražený Levi's Store a ve víru nakupování dárků jsem to k mé smůle zazdil, zítra tam letím a těším se jak cyp :-)

mesijéé cuketka:
http://www.dmhermes.cz -no,no,ehm,ehm,nevím…já tam nebyl,ale ČR je malá.(-:

Jinak 8.12. v sobotu bychom rádi v Praze udělali předvánoční řecký ochutnávkový den středomořských delikates,sýrů,domácích krétských sladkostí,Metaxy,Ouza,atd…všechny zveme a navíce na vše bychom mohli šoupnot 15% slevu,když jsou ty vánoce…to mne napadlo teď,takže hned volám do Ostravy,ať to uděláme stejně.Snad mne nezaškrtí.Jůůů to je legrace.
Marcel

danka:

na SK se dostanu jen párkrát za rok, takže pravděpodobnost užitečných objevů < 1% :) musíte si popohnat slovenské foodies na webu!!! (tedy jestli nějací existují, na příští rokvím alespoň o jednom ;)

lukáš:

děkuju, oěpt já hlava děravá, vím o nich, jen jsem je prostě ztratil s patrnosti… :) jestli do mediterry zajdete, napište jak jste dopadl, rád tu uvidím reálné zkušenosti prvních zákazníků!

Marcel:

děkuji :) nápad na akci je SUPER, jestli to bude platiti, potvrďte mi to prosím do mailu, vyvěsím akci do kalendáře (http://www.cuketka.cz/kalendar/)

danka:

no jó, škoda to určitě je. kam se vlastně chodí mlsat na slovenský web, je tam něco pěkného??? rád bych si početl :)

no ja sa priznam, ze je to dost chudobne u nas :(
ja chodim sem (teda do prazskej centraly hihi) a potom na recko.name – tam do galerii a diskusii o jidle – ale u nas je to fakt o nicom :(

no sláva!!!! zítra jdeme definitivně nakupovat do centra! a celá rodina dostane dary…řecké dary, už to mají spočteno!

posledních 14 komentářů od identit:

Andula + Bond + SandraE + Erik + Way + unnam + Karel + Žaneta-Brno + Ivana K. + aneta + Jenofer + lampa + Dona Alžběta:

= všechno podvodné komentáře ze stejného počítače s identickou IP adresou. je to trapné. dokonce rekordně trapné.

(nebo se nám zase sešlo 14 spolubydlících u jednoho stroje?)

cuketka:
Chodíme už od začátku tzn. co je „otevřeno“. Nebo spíš od té doby co měli nějaké zboží, takže máme oproti ostatním trochu delší zkušenost. :-)

Butterfly:..dárek?..eeem,jedna bednička(olivové dřevo) mavrud silný tmavý, soudek oliva černá s peckou,velký kus sýra feta,…(pro ty co nejedou,nebo nemají ,mám řecký receptík: Na plátky dvacet deka česneku,nastrouhat hrubě jeden celer,to dusit na olivovém oleji s citronovou šťávou,tymiánem,koriandrem,pepřem a bobkovým listem…vychladlé na bílém pečivu podat si k vínu…mmň)......

v Čechách neznám, ale v Budapešti je taverna, kde nám chutnalo víc jak v ňecku. Tak neváhejte zaskočit až budete v Maďarsku. Já tam skákala velmi často ;-)
o taverně Dionýsos

Hlásím, že jsem tam dnes provedla průzkum a všechno je, jak výše uvedeno, prodavači moc milí, ale trošku osamělí. Prý mám napsat, že také dělají dárkové balíčky.Ostrava něco takového velmi potřebuje a je to cesta, jak to natřít superhypermarketům. Ještě pořádné řeznictví by to chtělo, ať nemusím pro telecí a jehněčí do Polska.

Navstivil jsem Mediteru a byl jsem nadsen.Nechal jsem si udelat balicek tzv.z kazdeho neco (olivky plnene cesnekem,mandli,grilovane cuketky.,3 druhy chobotnicek,pikantni kalamary,nejake recke feferonky zelene i cervene plnene syrem a dalsi lahudky) Podotykam, ze jsem chobotnici nikdy nejedl, ale od teto chvile mi to necini zadny problem.Udelal jsem z toho vseho sobe a pritelkyni recky talir na veceri a byli jsme uneseni kombinaci techto chuti.Bylo to opravdu vyborne.K tomu mi panove prodavaci doporucili recke vino Malamatina a ruzova Restina za super cenu 65 a 130kc,Tak jsme tuto skvelou veceri zakoncili dopitim obou lahvicek lahodneho vina a byli jsme prekvapeni jak opravdu skvele a lehce se da naveceret a jeste jsem dostal velikou pochvalu od pritelkyne, ale o tom se tady nebudu rozepisovat:o) Panove je skvele,ze mame takovy jiny obchod s opravdu cerstvymi a kvalitnimi potravinami v nasi drahe Ostrave.Diky za to a jen tak dale:o)

Mě teda hlavně zaujalo, jak jsou majitelé rozumní a ochotní. Samotný sortiment pro mě až tak extra není, protože většinu toho znám, nebo se to dá koupit levněji v Makru (feta tam je třeba za šedesát a v Makru mají i pár dalších řeckých sýrů, pita placky, olivy atd.). Ale – líbí se mi, že majitelé jsou všemu otevřeni. Vznesli jsme dotaz, jestli je možné sehnat fila (listy) na pitu. Prý teď jedou do ňecka a dovezou. Paráda. Nedovedu si představit žádný jiný obchod, kde by takhle přistupovali k zákazníkovi.

wrana:

ty dárkové balíčky jsem fotnul v článku, je to dobrý nápad na vánoce. kdyby ch dostal něco podobného, vůbec bych se nezlobil!! ;)

telecí&jehněší: v beskydech se chystá síť ekofarem, pod jendím marketingem a s dobrými jatkami, ještě přesně nevím kdy to bude a jak se to bude jmenovat, ale beskydům i kousek níž valašsku v tomhle fandím a myslím, že by odtamtud mohlo vzejít bombastiš masíčko…

Dimo:

makro je fajn jen na něco, je to někdy levnější ale zase berou jen velké značky ;) malý obchldek je taky o komunikaci, co si vyprosíte to potom máte… :)

Včera jsem se strašně moc chtěla podívat na tu zmiňovanou akci v Olympii a nakoupit i nějaký ten dáreček(navíc mi dochází Sitia a poslední zbyteček jogurtu jsme vyškrábli z kilového kyblíčku v pátek – fňuk!), ale přes pečení cukroví jsem se tam nedostala.No, ale mám 6 druhů napečených a dalších nejméně 6 ještě čeká…
Tož navštívím Olympii v týdnu.Protože bez dobrého olivového oleje to v kuchyni nejde.Tak!

parááádně zhodnoceno! :-) když jsem tenhle obchůdek objevila ( měli otevřeno zhruba 2 dny ) ,venku zrovna zuřila pomalu sněhová bouře a já sem vpadla dovnitř obalená sněhem jako sněhuláček a přivábena lákavým teplým světlem jako Jeníček s Mařenkou do perníkové chaloupky. myslela jsem, že mě šálí zrak, ale naštěstí vše byla realita, uvalila jsem tam hned ze startu 380Káčé a pak jsem nebyla schopna odolat a musela aspoň nakouknout a pozdravit se s neuvěřitelně příjemnými a milými majiteli každý den.stala jsem se prostě totální závislačkou … :-) jo, a naprosto mě DOSTALI svými dorty domácí výroby – ač ženská, nějak nemusím čokoládu, ale jejich „paříž“ obalený tenkou vrstvou „prý“ čokolády ( ale čokoláda to nemohla být, protože tu fakt nemusím a ze všeho ji oloupávám :-) ) je něco NAPROSTO ale NAPROSTO de-li-ka-tes-ní-ho!!!

Děkuji za tip na maso a budu se těšit, co mi taky jiného zbývá, že. Je vidět, že pan Cuketka má přehled a velice jsem ocenila fotku surovin u dukátových buchtiček, všechny jsou i mnou považované za nej na českém trhu.

Jsme skutečně nadšeni přístupem majitelů obchůdku, kteří nejenže nabízí zajímavý sortiment, ale jsou i velmi ochotní a schopni sehnat takřka cokoli a nemusí to být jen krmě řecká. S úlevou sleduji, že v tomhle obchůdku stále častěji potkávám lidi střední generace, kteří kvalitní jídlo považují za součást života a umějí si na něm pochutnat, stejně tak jako na víně, které si tady lze vybrat poměrně dobře. Zrovna si pochutnávám na parmské šunce, kterou mi speciálně přivezli jen na přání......a manžel na olivách plněných sýrem.....k tomu frankovka z Moravy z téhož obchůdku. Pánové, co jste to vymysleli – vymysleli jste to dobře a hýčkáte si nás. A my k vám za to rádi chodíme.

Konečně se našli i u nás v Ostravě obchodníci, kteří skutečně vědí, o čem práce v obchodě je. Jejich přístup k zákazníkům je naprosto fantastický, ostatní by se měli u nich učit!!! Bohužel, tuto věc, která v civilizovaných zemích je naprostou samozřejmostí, u nás ani 18 let po pádu totality mnozí prodavači zatím nepochopili…
V Mediterranu jsem hned napoprvé utratila 4 tisíce za parmskou šunku – dala jsem jim důvěru – a nelituji! Prvotřídní kvalita spojena s dokonalou obsluhou a jako bonus skvělý sortiment v příjemném prostředí – to je přeci skvělá kombinace, ne?

Mr. C musím Vám sdělit své zážitky z návštěvy řeckého obchůdku. Byl jsem tam 3× – mé zážitky jsou velmi dobré a útrata už se blíží 15 stovkám :-) Velmi vstřícná a příjemná obsluha. Budu se tu velmi rád vracet. Teď se chystám na posezení u kávy, snad budu mít víc času než před vánocema. Všem kdo váhají s návštěvou, vřele doporučuji : zajděte, nakupte a pochutnejte si. Obvzláště doporučuji pomazánky hummus a z pečeného lilku. Litoval jsem, že jsem jich nakoupil tak málo.

Přeji všem osůbkám, které se podílejí na provozu obchůdku Meditera aby je neopustil elán, pracovní nasazení, aby jim zákazníci poskytovalli bezedný zdroj inspirací, protože si myslím, že vzájemná spolupráce poskytovatele a zákazníka
dokáže určovat ten směr, který vyhovuje všem zúčastněným.
Přejí Vám aby Vaše vzájemná spolupráce přinesla co nejvíc radostných a pohodových prodávaných ale i nákupních časů.

Zdravím chlapce, Martina a pana Vavru. Musím se s Vámi podělit o jeden zážitek. Stojím u stolečku piju kávičku, pán s paní nakupují, Martin se jim věnuje, po zaplacení účtu pán konstatuje- s takovou vzornou obsluhou jsem se naposledy setkal za první republiky-.Oni odešli spokojení, se zážitkem, vzpomínkou na mládí, a s úsměvem, a mě spadla brada. Záviděla jsem Martinovi tu profesionalitu, s jakou přistupuje ke všemu, co dělá. Ale nebojte- Závist je skrytý projev bezmezného obdivu. Takže Vážení pánové Martine a Vavro klobouk dolů......

taky jsme několikrát navštívili obchůdek a naprostá spokojenost…jenom při poslední návštěve, která se konala v neděli nás překvapily zavřené dveře…a to mají majitelé na dvěřích ceduli, že v neděli otevřeno…škoda, že to s nedělním prodejem vzdali tak brzo :-(

Tak, už jsem navštívila  – maximální spokojenost, následný nádherný večer plný kvalitních chutí :) řecký jogurt s vlašáky a medem, olivy, chalva a tak :) Doporučuji. Velmi příjemný personál .)

Ahoj. Precetla jsem si tuto diskuzi a rozhodla se take neco napsat :-) S pritelem jsme milovnici recke kuchyne. Dokonce poradame vylety do Recka za jidlem… Byli jsme v Moravskoslezskem kraji recke restauraci v Bohumine. Jak uz tady zaznelo, takze jsme nebyli spokojeni. Neprijemna obsluha, ktera na nevinny dotaz zda tady vari recky kuchar razne neprijemnym tonem odpovedela :„slecno zatim si nikdo nestezoval“… Zklamal nas i tzaziky salat, ktery se od reckeho velice lisil.. Navic ceny az prilis vysoke.. Ale naopak musim doporucit reckou tavernu u Zlina. Asi 3km od Zoo lesne.. http://www.tavernadionysos.eu/ Uzasna ve vsech smerech, vsak se mrknete na gramaze a ceny!!!! A k tomu jidlo vyborne, prijemna obsluha.. nam.. A dnes, kdyz jsem objevila tuto stranku, nasedla jsem do auta, do navigace nastavila adresu noveho obchudky a vyrazila, ze pritele prekvapim reckou veceri. Moje mapa tom tom me povozila dokolecka po ostrave bez vysledku.. Takze nakup se nekonal.. Odlozeno na pondeli.. :-)

Včera jsem konečně po dlouhem stopování a fantastickych návodů jak najít tuto prodejnu uspěl.Tato prodejna existuje!!!!!!!!!!!!!!!!Byl jsem tam osobně a koupil si tolik vychvalovaný pravý řecký jogurt.Doufám že mi bude chutnat.

Nerada, ale musim…se podelit s velmi negativni zkusenosti s timto obchudkem…na zaklade clanku, ktery mi jeho existenci odhalil, jsem se jiz delsi dobu chystala Mediterru navstivit a zakoupit tu nejakou tu delikatesu. Konecne se mi to podarilo tento patek 10.4.08 a byla jsem VELMI zklamana! Uz ve dverich me omracil zapach cigaretoveho koure hodny podniku IV.cenove skupiny. V prizemi u maleho stolecku, ktery je na prvni fotografii k tomuto clanku, postavaly asi 4 osoby s cigaretou a v druznem hovoru…vysla jsem zpet pred prodejnu, abych se ujistila, ze jsem opravdu tam, kam jsem mirila…znovu nakoukla…a bohuzel, bylo to tak…uprostred vsech tech dobrutek, hned vedle chladaku s olivami a jogurtem stala skupinka lidi, zahalena do oblaka smrduteho dymu z cigaret a totalne me odradila od koupi cehokoliv…bohuzel…:o(

Tak se musím přidat ke kritice. Skočili jsme si tam včera, ceny (mimo vín) vzhledem k neexistenci konkurence ucházející. Z pultu jsem si nic čerstvého nevybral, ani moc nebylo z čeho, tak jsme si dali alespoň dvojku vína a šli si sednout ven ke stolku. Po chvíli jsem se chtěl jít dovnitř blíž informovat o tom co nám bylo nalito, ale obsluhující pán byl v zadní místnosti a u stolečku už byli tři další návštěvníci s cigoškama. A to mě teda nasralo víc, něž že to víno nestálo za nic! Honza

Tak já musím přidat jednu smutnou zprávu – prodejna 31.8.2009 prý končí. Jezdila jsem tam až z Brna (protože u nás pořád nic takového nemáme) a zas jsem na suchu :-(.

A já mám zase jednu dobrou zpravu – prodejna stále existuje a funguje lépe než kdykoliv jindy. Je plně zásobena a je z čeho vybírat. Tak neváhejte a nakupujte !!!

Ano, ano – prodejna stále existuje a má nové majitele, kteří dle mého názoru se jí věnují s velkým zaujetím!! Přibývá nový sortiment, vrchní část – kavárna – je přebudována do krásného zámeckého stylu a samozřejmě nechybí ani specialitky, na které jsme byli zvyklí!

Škoda, převeliká škoda, že už zde neprodávají původní majitelé, pro ně byl zákazník poklad.

Až se mi chtělo plakat z dneška jak jsem tam po dlouhé době vešla. Nechutně zakouřeno, nikdo se mi nevěnoval a noví majitelé (provozní) tuto prodejnu využívají jako prostory k hromadné konzumaci vína se svými přáteli. Běžný zákazník veme nohy na ramena.

Ach jo a to jsem tam měla privilegium, že jsem se jmenovala stejně jako jeden z předchozích majitelů, tak se mi vždycky věnovali a kolikrát jsem dostala něco jako bonus zdarma při nákupu atd.

Tady si už bohužel nepopovídám ani na téma, kdy budou ty napůl usušené fíky, že když je rozpůlíte, uvnitř jsou mokré a lahodné. Škoda :(

Chtěla jsem se zeptat,je ještě funkční ta prodejna?A dají se v ní zakoupit různé řecké produkty přes řeckou kávu až po třeba chalvu či baklava?Díky.

Dobry den chcem vam odporucit predajnu Thessalia – Zacharoplasteio-Kafeneio, Ostrava-Přívoz, Nádražní 176. Vedle zastavárny U Pŕemka.
Bohata ponuka. Od priblizne 27.10.2010 mozno pribudne v prodejne nova ponuka greckych zakuskov k existujucemu sortimentu OLIV(zelene, Kalamon, Agriniu), OLEJOV (Sitia, Iliada, Agia Triada, Kalisto), Syrov, Salatov, Cukroviniek, Konzervovaných pokrmov, Koreniu, Čaju, Vinu a Retsiny. V lete predávali kopečkovanu ORIGINAL GRECKU ZMRZLINU mňamka. :D
Majitelia pracuju na sprevádzkovani Kaviarne-Vinárne a MOZNO i original GYROS.
Takisto vraj vlastnia Gyros+Prodejnu specialit v Zelinkovicich u Renaultu, pri Fridku-Místku (na trase FM – Novy Jičin, Olomouc)
Co nemaju to sa vzdy pokusia zohnat

Hezký den.Je to krásně nafocené ale když jsem v této prodejně sháněla závitky ve vinném listě.Kdo byl v Řecku ví o čem mluvím.
Byla prodejna zakouřená mužem s doutníkem.Což asi v kombinaci s potravinami není dobrá kombinace.Při zjištění výběru nabídky jsem našla vždy jen pár -slovy tři kusy a to nebylo něco extra- měli to být různé druhy oliv a nakládaných paprik.Tak že nic moc.Ochota se mne zeptat co potřebuji nějak od personálu nebyla- byla jsem tam dopoledne a vypadalo to že evidntně ruším-tak že není co závidět.Nerada nakupuji ve velkých obchodech ale dobře zásobený obchod je větším zdrojem čerstvého a kvalitního jídla.A ty závitky- ty tedy neměli.

Komentáře jsou uzavřeny.