Krémová nátierka: Losos, Lučina, Le Kopr ;)


Dosud jsem netušil jaká je to sranda vytvářet vlastní pomazánky ;) Po nedobré zkušenosti lososovým Tartare Gourmet jsem se rozhodl pro vlastní poctivou verzi s kousíčky lososa a s lučinou.

Tenhle recept je tak jednoduchý a následná vizuálně chuťová smršť (+ radost, že se vám to povedlo) je tak velká, že si to prostě musíte zkusit ;) Budete potřebovat jednu kostičku lučiny (62,5g nebo 100g), trošku uzeného lososa (na malou kostku lučiny stačí pouze cca 20g=14Kč!), kopr (já měl jen konzervovaný), lžičku mléka, trošku citrónové šťávy, chm, chm – jo, to je vše!

Nejdříve vemete plátek lososa a ostrým nožem ho nacuketkujete na minikostičky. Taková jedna minikostička má hranu tři až čtyři milimetry dlouhou, podle nálady. Dáte do mističky, přidáte lžičku kopru a nad miskou zmáčknete jednou citrón. Potom přidáte lučinu a pořádně promísíte. Bude-li se Vám zdát směs zbytečně tuha suchá (jako mně) přidejte malinko mléka a zašmrdlejte vidličkou k vaší preferované nátiérkové konzistenci. Podle nálady nechte odpočinout v lednici (já to nevydržel), vyfoťte a opublikujte na svůj blog ;o)

Jo a málem bych zapoměl na řeřichu, která posloužila jako ozdoba. Pokud ji neznáte, je to výtečný zdroj vitámínu C a můžete ji kydkoliv použít jako aranžérsky kýčovitou zelenou třešničku na cokoliv ;) Druhým věrným modelem byl osvědčený Cvrčovický chléb (k dostání např. ve večerce na křižovatce Kladenské ulice a ulice Pod Kladenskou silnicí). Doporučuji také vyzkoušet bílý toast nebo bagetu chcete-li. Rovněž děkuji vrchnímu osvětlovači Slunci! ;)

Poznámka

Co jsem tímhle receptem chtěl říct? Vy sami si můžete kdykoliv udělat jedinečnou pochoutku ze základních surovin. Nemusíte hned podlehnout modernímu tlaku (pressu, stresssu) a nakupovat všechno v plastikových krabičkách. Prokažte dobrou službu svému zdraví (fyzickému a psychickému) a dopřejte si na jídlo čas a pozornost. Tedy ne, že by moje lososí nátierka nebyla mňamka, ale stejně tak je mňamka cokoliv jiného, co vytvoříte vlastníma rukama ;)

Reklama

Komentáře

mňam, to vypadá fakt krásně, já moc moc ráda lososa a pomazánky a tyhle kousíčky, jak to tak vidím… naladils mne :-) bych si dala i řecký salát, bóóóóže…

Hm, vypadá to trochu namodrožlutozelenale, ale porucha není na vašem vysílači. Dal bych si taky… :)

No já rozňahňám lučinu s uzenýma šprotama v konzervě a přidám k tomu trošičku česneku, případně malinko nakrájený petrželky :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)