Z jednorožcovy vánoční trouby

Píšete vy…
vrpred.JPG

Úplně první vanilkové rohlíčky – před a po pečení. Pečené dle receptu paní Šárky – DolceVita

vrpotom2.JPG

Reklama

Komentáře

tulí se k sobě nádherně :)

z počtu menších úlomků tuším, že i před zandáním do krabičky probíhala rigorózní degustace zaměřená na křekhost ;)))

Ty jsou pěkné! Líbí se mi jak je každý osobitý a jiný! My musíme mít vždycky jeden jako druhý, a ještě nesmí překročit rozměry 2 krát 2 cm, kvůli babičce no…tradice či co…Nevýhoda je, že jich pak člověk slupne strašně moc jak jsou ty potvůrky drobounké.

Foxy:

hihi, tímto vyhlašuji akci UKAŽ SVŮJ ROHLIK!!!! obrázky vlastních rohlíčků možno valit do komentářů nebo do zápisků ;))

(jinak u nás se klade důraz na ladnost křivky a jistou křehkost nejen v textuře, ale i v tvaru. rohlíčky musí být skoro uzavřené dovnitř a krásným ohybem a zakulaceným ukončením nožiček. je to fuška, ale děláme to tak s maminkou od jakživa ;)

Jé to bude sranda, myslím, že v každé rodině se pečou rohlíčky trochu jinak.
rohlíčky musí být skoro uzavřené dovnitř a krásným ohybem a zakulaceným ukončením nožiček …to asi souhlasí, u nás musí mít tvar půlměsíce, nebo C ale víc dokulata:-)))

Jednorožec: No – a hlavně: Jak chutnají? Znala je i pí J.?

To jsou ale křřřřásní rohlíčkové! A určitě chutnají výborně.
Až o svátcích naložím na tác, vyfotím a vložím podle pokynů páně C.

M Milčák, 5:
Pí J je znala od mojí maminky. Je konstruktivně kritická manželka a tak nezávisle potvrdila moji domněnku, že jsem je mírně přežahl. My si takhle navzájem kritisujem jídla, naprosto bez pocitu vyčítek. Je to způsob, jak se zlepšit. (Ale my jsme už nějaký ten rok spolu a známe se; novomanželům bych radil o něco víc diplomacie!).

Rohlíčky chutnají OK, ale příště jim dám o něco kratší příležitost se opalovat v mé větrákem assistované troubě. Moučkový cukr promnutý s pravým vnitřkem vanilkového lusku je trhák!

Navrhuji ukázat nejen „svůjrohlík“, ale celé první stědrodenní a večerní "obložené mísy cukrovové " ;-) :D

Jednorožec :-) Moc hezké! Každý kousek je individualita. Jako celek je tento vanilkový houf silný konkurent všem dalším dobrotám, se kterými se na vánočním stole potká.

Proč mají u nás tradici rohlíčky ve tvaru půlměsíce? No spíše jen tak lehce zahnuté turecké šavle? :-) Vypadá to, že si to značně zjednodušuji. Přes tento handicap nevypadají tak nemožně :-)
http://dolcevita.blog.cz/…cky-na-svete

to #7. to sa mi nepaci. uroven rizkoveho vianocneho stromceka. thumbs down
ale urcite si to najde obdivovatelov :-))

to 7. + 11.
Nejsem nekritická obyvatelka, ale líbí se mi to. Je to vtipné, tematické. Jsme na blogu pana Cuketky, ne?:)))))
A řízkový stromeček byl taky vtipný. Nikdo nečeká, že si ho postavíme do pokoje, ale vtip a kouzlo to má.:))))

Ten anonymní příspěvek dnes odpo jsem byla já. Psala jsem z jiného PC. :))))

Je to báječný, Jednorožče, gratuluji: jsou to rohlíčky vodnářského věku, žádné rigorosně ustrnulé zástupy dle konzervativních pravidel. Tím se omlouvám těm, kdo se s nimi piplají, protože pokud jsou dobré, pak budou, promiňte, sežrány bez ohledu na jejich zatočené nožičky. A stejně jako každá bytost má právo být jedinečnou osobností, pak i rohlíčkům toto právo náleží. A pokud jim bude upíráno, měly by vyjít do ulic!!

Jednou v Tunisu, pátrajíce po keramice, jsme zašli na dvorek, kde dělali střešní tašky. Ručně. Každá taška byla té druhé podobná, ale zároveň i jiná. Jak mé srdíčko zaplesalo!
Jo, takových momentů je v dnešním prefabrikovaném světě vzácně.
Díky za vaše potěšující slova.

Vimaana1:

:) zase netuším nač svým brojením reagujete, ale je to jedno. každý dělá rohlíčky jinak v tom je ta finta. když na to někdo nemá čas, klidně ať si dělá vykrajované nebo tlačené z pytlíku, hlavně když vůbec něco vytvroří!

Pro Kryndáčka, vždyť já tentokrát ale fakt vůbec nebrojím, naopak mě to rozchechtalo.
Víte, mám kolegyni čarodějku, která je ve znamení Panny, a ona právě by ty rohlíčky měla jak podle šablonky, a ještě na plechu řádně seřazené. Včera večer jsem s ní seděla v hospůdce, a ona měla i alkohol na stole seřazený jak vojáky!! :-DD
Já patřík k čarodějkám rozevlátým a na drobné nerovnosti nejen že nehledím, ale na nich si zakládám.
Je to sice v rozporu s tím, že na určité receptury reaguju konzervativně, ale to prosím jen proto, že na geniální a tisíciletími prověřenou chuť nenechám dopustit žádný experiment, byť vodnářsky inovativní.
Tak už se na mně nedurděte, jsem plachý tvor a v podstatě neškodný…

…ale na takovéhle trouby ,by se teď mělo troubit,Nééé??? O vánocích…

No tak vám přeju pěkné pošulání! :-))
Hlavně ať jsou nejdobřejší!

vimaana1:..Jo,… a Kryndáčku a patříku rozevlátý,to má fakt,glannnc!!!

Jiridoll: za vetnou skladbu u me mate nedostatecnou. Ubrat carek!

Paní učitelko, jiridoll navíc nedělá za čárkama, pardon, za čárkami mezeru! Měl by dostat poznámku do žákajdy.

„Směje se mi do očí za mými zády“, byla jedna z mých posledních.

Pani ucitelka: Za čárku? Ach jo. Byl jsem rozevlátý.( a ještě k tomu jsou prázdniny.)

Já jsem si pro změnu v práci nějak uskřípla trdelník, a skoro nemůžu chodit!! :-))

To #8 Dzednourouzek
Nechci odvadet diskuzi od predvanocnich sladkosti, ale zminil jste se o “ vetrakem asistovane troube”. Pred pul rokem nam odesel sporak a tak jsem byl prizvan jako technicky poradce a banker v jedne osobe abych pomohl s vyberem. Prosli jsme nekolik obchodu a vsichni Ti sejls asousiejts nam hlavne nabizeli sporaky s vetrakem asistovanou troubou. Ja nejsem zasadne proti novinkam/blbinkam, ale tady jsem byl pri rozhodovani velice konzervativni. Muj argument, nase maminky pekly v troube bez asistence vetraku, babicky taktez a jak to bylo dobre, zvitezil, takze nemam moznost porovnat, trochu v tom byla i motivace ze v.a.t. staly asi o tri sta kanadskych penez vic. Rad bych slysel Vase hodnoceni vetrakem asistovane trouby versus vetrakem neasistovane trouby, abych vedel jestli jsem pri rozhodovani slapl vedle.

D mane,
nase maminky a babičky toho neměly víc; např. internet a blogy. :-)
Ale ke sporáku. Já nejsem expert. Sporák prostě tak přišel, s malou troubou „bez“ – tu používáme na 95% pečení, a s velkou troubou s větrákem, která se používá jen při zvláštních příležitostech, jako Vánoce.
V té malé troubě se musí jídlo přibližně v poločase otočit o 180 stupňů, aby bylo rovnoměrně upečené. To v té větrané snad není třeba.
Závěrem: Každá trouba peče jinak a jeden se s ní musí obeznámit. Recepty brát pouze jako vodítko, časy a teploty nutno přizpůsobit. To by mě moje matka i moje báby určitě podepsaly!
Přeji hodně zdaru a hezké svátky.

Jednorožec:…a všichni mí milí,…ty mé čárky a tečky ,to nejsou čárky a tečky ,…to jsou „emotikony!!!!“.....,,,,jak bych pak ,…mohl ,pančitelko,křřřáááásně rohlíčkovat,.rigorostně ,.a rozevlátě patřííííkovat..ale …já si ,holky nemůžu pomoct…vy mě ,děsně dráždíte.U sporáku,pak (čárka ,tečka ,čárka tečka¨)…umíte!!!!! Ale , já , Jednorožče,…,jsem expert,..a všechno ochutnám …a sežeru!!! P.S. …,,,,ale zase pančitelku mám rád,a chci aby tady s námi byla,a" to " tady hlídala,,,,,…a nás učila. NNNóóóóóóóó´..........................

Jiridoll, Slunovrat nastal! A tak nejsem dnes rozevlátá, ačkoli mě trdelník stále bolí, a sotva pajdám, ale na Sluníčko se těším velice. Zítra a pozítří mám poslední směnu v obchodě, pak 2 dny volníčko, pak už bude legrace, protože lidi chodí míň na dárky, ale spíše na mlsání, a tak je to príma, protože s nimi nezávazně pokecáme. Z mnoha zákazníků se stávají výborní přátelé a čeká na ně sklenka prosecca a srdečné přiťuknutí.
Zdá se, jako bych už začala bilancovat, ale nééé! To jen balancuju na klávesnici, únava žene do peřinky, ale pozor!!! Tečky a čárky stále perfektní!
Paníííčelka nemůže nic, jsou prázdniny, a to si můžeme kecat co se nám zachce, a platí, že i ona musí až do 3králů být v civilu!!! :-DD

To 29 Jednorozec,
Dekuji za hodnoceni v. a. trouby.
Muj system pripravy pochutin je jednoduchy:
Triple T: Taste, Temperature, Time, kdyz je vsechny uhlidate tak jste vitez.
Zdravim a preji hezke svatky Vam a rovnez ostatnim diskuterum

jiridoll:
tak jste dostal sprduňk za čárky, koukám!:)))))
Mno, já zase za mezery. Chichi.
Vimaana1:
také se raduji ze Slunovratu, dny se nám začaly prodlužovat, temná zima je sice stále u moci, ale v každé místnosti svítí plno svíčiček, takže se nedáme a do jara to v pohodě vydržíme! :))))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)