Padaly mu šle

A drnčel blatník. Nene, zcela serijózně miluji mušle na víně. Teď v zimě mě dokážou dokonale rozehřát a potěšit. Navíc je to dokonalé jídlo pro větší tlupu, která si nabírá třeba rovnou z hrnce a společně ty nadpozemské vulvinky zapíjejí vychlazeným bílým vínem…

Já k tomu mám ještě jedno napojení. U mušlí se dokonale uvolním a zrelaxuji. Myslím na mořské proudy, obrovské hučící parníky, lachtany a mořské vydry. Cítím slaný vzduch a houpu se. Tak takový vliv to na mě má! Až mi padají šle… ,)

Slávky na víně

Slávky jsou asi nejlevnější a nejvděčnější mušličky. Dají se udělat na milijón způsobů – buď jako vařené (se zeleninou a vínem, vývarem) nebo jako zapečené (třeba s česneko-petrželko-odrobinkovou krustičkou s máslem). Slávky se dají s přehledem koupit čerstvé a živé. Mražené a vyloupané vám zakazuji. Nedá se totiž do nich bouchat a vůbec je všemožně pozorovat jak vrní papulou. Všechno mražené je totiž nuda.

Moje recipé je hodně belgické a primitivní, přitom nesmírně uspokojující. Na jídelníček by si je mohla dát klidně i restaurace se zaměřením na zapojování mentálně postižených klientů do života! :)

Sežeňte si:

  • kilo slávek (koupil jsem v Makru mušle bez fousků i bez písku, očištěné a bez potřeby složitého kartáčování, doporučuji!)
  • dvě deci bílého vína (zbytek vypijete k jídlu)
  • 50 ml tučné smetany
  • kolečka z pórku
  • účka z řapíkatého celeru (stačí jedna a půl až dvě nohy)
  • óčka z šalotky
  • sekaninu ze tří stroužků česneku
  • ořech másla, pepř, sůl (já tohle jídlo nesolím)
  • bagetku jako doprovod (nejlépe rozpečenou česneko-máslovou)

Nejdříve je potřeba pohrát si s mušlemi:

  • mušle musí vonět po moři, cítíte-li rybinu, máte smolu
  • vyřaďte mušle nakřápnuté, rozbité a úplně otevřené
  • pootveřené mušle, které se na poklep začnou zavírat, můžete použít
  • vyřaďte i mušle které ve vodě plavou
  • mušle propláchněte v mohutném aljaším proudu vodovodu
  • kartáčkem, nožíkem a zubama ošmrdlejte všechny řasy, malé lasturky a písek
  • varuji vás, že jestli se ve výsledném pokrmu objeví byť jen jediné zrnko písku mezi zuby – Gordon Ramsay vám urve gonády

Pak už jen vaříme:

  • ve větší pánvi nebo hrnci rozpustíme máslo a změkneme všechnu zeleninku
  • přisypeme očišťené mušle a všechno rázovitě promícháme
  • zalijeme vínem a smetanou
  • poté vaříme pouhopouhých 5 minut z občasného proházení obsahu
  • vyřadíme neotevřené kousky a servírujeme!

Potom už jen baštíme a baštíme. Já to mám rád s bílou křupavou bagetkou, která je nejlepší na cucanici výtečného sósu. Mušle se baští rukama, všemožně se vycucávají a ocucávají (hned ta první se nechá použít jako multifunkční pinzeta). Mlaská se a popíjí se.

A nemyslí se na zimu… ;)

Reklama

Komentáře

Dobré. Já jen nedávám smetanu, naopak přidávám hrstku citronové trávy (sušené či lépe – čerstvě sklizené), kterou si pěstuju (stačí píchnout do země ta stébla, co mají v např.Tescu nebo Globusu – za pár dnů se chytne a poroste).

zní to lákavě…nemůžu si pomoct, ale já se toho prostě bojím. Mám strach z toho, že koupím polovinu otevřených mrrtvolkatých slizíků, a že druhá půlka se mi při vaření taky nepovede. A z toho zbytku, co se povede, budu mít žaludeční potíže…možná to je mušlofobie, páč sem nikdá nic takovýho ještě nejedl… Možná kdybych věděl,kde se dají sehnat zaručeně živoučký a dobrý…?

Kšandopád! Pamatuji si zimní večer v Bruselu, zahrádka před hospodou se sálajícím teplofukem za zády, před sebou kýbl týhle dobroty.. hříchy mládí, kdeže jste..

Vy jste se nam ale rozjel, pane Ce, skoro kazdy den nove tema! Slavky mam moc rada, taky spis bez smetany, ale zato s vinem a cesnekem a bobkovym listem – ten jim da takovej kourovej smrnc.

Takže otázka zní – kde koupit kvalitní čerstvé slávky (v mém případě přidávám – v Brně)? Do Makra kartu nemám, ani nikoho kdo ji má (a koho bych se odvážil otravovat) neznám.

Kvůlivá mušlím jsem onehdá v čechách marně sháněl creme fraiche, které bylo v receptu, nesehnal, smetanou nenahradil a od té doby to jíme bez něho i bez smetany (jinak fakticky tentýž recept). Moje dlouhodobá zkušenost je, že jediné co je opravdu nutné, jsou ty mušle a víno (nebo po belgicku nějaké zajímavé pivo).

to Michaluš: nebojte, nic se na tom zkazit nedá, vážně – v Makru je mají pravidelně, čerstvé jsou určitě v úterý, čtvrtek a sobotu (vozí nové ryby)

Přidám postřehy z Jihu:

Jak se čistí šklebe:
Ital koupí šklebe, které jsou pěkné, nesmrdí, některé mají tělíčka světlá, jiné až tmavě oranžová – vše platí. Ale zásada: lepší jsou menší a kompaktnější, ty velké někomu můžou přijít hnusně měkké, a špatně u nich neofyt pozná čerstvost – to je pak lepší je vůbec nejíst.
U všech měkkýšů je totiž velké riziko otravy, pokud nejsou absolutně kvalitní.
Pokud jde o čerstvost: nebojím se, v pražských restauracích, kde lidi rybám rozumí, dostanete ryby i šklebe někdy čerstvější, než na Korsice nebo Sicílii (tam bledým tvářím klidně dají gumové mražené – vlastní zkušenost).
Průšvih je, že může být nekompetentní personál restaurace, nebo nechtějí postarší kousky vyhodit a zařadí je do jídla – vím, jak se prodávají mořské ryby restauracím: co jedna nevezme, druhá vezme s klidem a bez větší kontroly.

K tomu čištěni: do dřezu natočte vodu se solí, a naházejte tam šklebe, aby se cítily jako doma, ä otevřely se. Odstranění písku u solidně čistých nemusí být nutností.

Receptury: nejlepší jsou „alla marinara“ nebo „mariniére“ – voda, bílé víno, česnek, petržel, oliv. olej – variantou je červená s přidáním passaty.
Nutností je středomořské bílé víno a dobrý chlebík, který si namáčíme v omáčce........tyyyyy brďo!

Otto:

faktickyyyy vyroste??? :) jajajjaj, to kdybych já šulda věděl, už dávno pěstíruju… valim do teska ,) mušle se dělají i na asijský způsob (kari), s citroškou to plně chápu, někdy zkusím!

Michaluš:

je na to pomoc, určitě! já doporučuju ty z makra, jsou opravdu bezúdržbové. na obalu jsou přesně napsány data balení spotřeby, takže když si je koupíte hned v ten první den, nemusíte se bát. na mušle se navíc v obchodě můžete pořádně podívat a prozkoumat si je, proklepat a taky přivonět. když to nevoní absolutně svěžím mořem, jděte od toho… a samozřejmě líná huba holé neštěstí – nejléeop se v obchodě zeptat jak a kdy je vozí, v praze ještě můžu doporučit seafood.cz (v palladiu a na zborovské :)

ach jo, čist si to takto poránu je teda masakr :-( hned bych si dala kotel mušlí, ovšem co není může být že :-)) děkuji za recept, snad se tomu konečně odhodlám a jednou ty mušle připravím

Dan:

jojo, přesně to je vončo…, tak že by alespoň malé ukuchtěné připomenutí? ,)

Perchta:

:) když dělám bez smetany vynechávám tén pórek, smetana je tam hlavně kvůli němu. je to těžsí varianta na zimu, v té lehčí zase smetanu i pór vynahradím větší kupou celeriaku!!! arghhh, řapíkatý celer miluju :)

Obda:

v brně netuším, ale jestli tam máte nějaké obřejší tesco, tak tam mají rybárničku s čerstvým zbožím na ledu. očuchal bych to tedy tam! (byl jsem teď i v jednom pražském globusu a nabídka čerstvých ryb také ušla, jeslti měli slávky ale nepamatuji)

vfb:

áno, mušle a víno, hoooodně vína! :)

Vimaaana1:

díky za shrnutí :) ten chleba v omáčce je možná nakonec to, proč to vždy podnikám ,)))

jejda Moules, to je moje parketa! Tak ty můžu na všechny způsoby. Nejradši mariniere nebo taková mouclade, to je dobrota, i když pěkná práce! Ale kdo chce dobře jíst, rád si pohraje ;-)
Creme fraiche nemusí být, stačí i kysaná smetana.
Nedávno jsme koupili vakuované mušle holandské, bylo s nima moc práce a třetina byla pomlácená a tak se vyhodila.
Kdo má možnost nákupu v Německu, vím, že vakuované mušle má např.E-deka. Jinak u nás ten Seafood, občas i hypermarkety.
Už 2× jsem v mušlích našla mini perličku!!! Bohužel ne ve velikosti jako nedávno ti Američani v restauraci :-(

Já mám taky mušlofóbii, ale zároveň cítím silné pokušení ji překonat, ale asi to bude muset být na té bruselské zahrádce před hospodou, doma si na to poprvé netroufám…

Orange: vidíš a zrovna mušle se „chytnou“ snadněji než třeba ústřice či jiná havěť. Mnoho našich přátel je nechtělo ochutnat a už je u nás jí bez problémů a někteří si je vaří už i doma ;-)

Citronová tráva v Tescu? Nikdy jsem si jí tam nevšimla. Moc a moc prosím o info, jakým způsobem se prodávají ta stébla a v jakém oddělení (zelenina?).

Úplně mě honí mlsná a vzpomínky na Vancouver, tam mají výborné mušle, myslím, v nějaké tomatové omajdě.

Mne z pojídání mušlí vyřadilo těhotenství, způsobovaly trysk na toaletu, ještě dřív než se objevily dva proužky, mohu tedy doporučit jako „pre-test“… ale už se k nim dlouho odhodlavám, dceři jsou dva roky, cuketko článek mi způsobil neodolatelné chutě a vyřešil téma zítřejší večeře, tak jen doufám, že to opět nebude pozitivní „pre-test “…

creme fraiche jedině v Normandii,nic jiného není ono.

já nevím ;-)
jezdíme na statek do kraje Sarthe a tam máme domácí creme fraiche jako víno.
Ale je pravda, že Normandie je na mléčné výrobky jednička :-))

Cukeťouši, to je fakt vtipný, páč jseme zrovna včera, tady v úkáčku, pojídali tenhle brutus pamls. vždycky jsem si myslela, že tohle jídlo nesnášim, ale byl to velkej omyl!!! je to laskomina obrovská. sice jsme tam nalili skoro půl lahve vínka, ale o to víc štávy ke chlebíku. a ty mušle byly krásný a obrovský, kupovaný v rozkošnym obchůdku, kde mi pan prodavač dal (respektive musel dát) slevu, páč jsem neměla dostatek liber:-) jo a oni do toho děsně rádi přidávaj čerstvou petrželku, mňamóza prostě!

Prosím, prosím, smutně koukám: jaký je rozdíl mezi kyselou smetanou a creme fraiche? Mám v tom zmatek…

Anna:

to je docela zajímavá zkušenost… tak dejte potom vědět jak jste dopadla :) hlavně se do mušlí nežeňte za každou cenu, je to přesně ten receot, který se vyplatí podřídit dostupnosti superčerstvé suroviny. pokud ta není, ani vlak přes to nejede…

peťane:

ahojda, zdravím tě moc na ostrovy! to je telepato-sranda že jó :) až se vrátíš, uděláme velký nákup a is ondrášem toho vyrobíme megakotel a pak to sníme, dokud neodpadneme… samozřejmě to budeme jistit několika správně temperovanými lahvnikami… :)

vfb:

creme fraiche je na rodzíl od zakysané smetany tučnější, jemněji zakysaná a tužsí konzistence… lépe se chová při tepelné úpravě a hlavně lépe chutná… nechaá se to vyrobit i ze šlehačky přidáním něčeho kysanýho, no bylo by to dobré téma tady s obrázky :) (píšu si na program ;)

Pane C: Šle a blatník – vztahuje se to k dvěma nedoslýchavým anekdotám, jak se domnívám?

Mušle se tu v JůKej papaj pouze když je v měsíci R. Takže od Máje do Augusta ne. Je to určitě z dob, kdy ještě nebylo chladicí a mrazicí zařízení, ale mám takový dojem, že to má co dělat i s reprodukčním cyklem škeblí.

Já je osobně mám velmi rád, většinou je děláme bez mléčných výrobků. Šalotka, bílé víno, česněk, petržel. Ale máme přátele, kteří vůbec žádné „shellfish“ nejí, tj škeble ani ráčky a raky – omezuje to repertoár předkrmů, které jim můžeme nabídnout.
K těmto osobám patří, myslím, i naše královna – zatím se sama nepozvala k nám na večeři, takže úplně na beton to nevím. ;-)

Jednorožec:

Šle a blatník – vztahuje se to k dvěma nedoslýchavým anekdotám, jak se domnívám?

ano, bohužel ano… vy to všechno vždycky odhalíte!!! :))

s temi R máte pravdu, platí to ale jen pro určité kultivary a způsoby pěstění (pěkně tady) , v některých oblastech jsou zase nejlepší v létě a co jsem vyčetl má to co dočinění s mořskými proudy a teplotou vody .)

vy to všechno vždycky odhalíte!
Great minds think alike? ;-)

Přidám třetí nedoslýchavou: Potkají se dvá ďedulové, kšandy čisté, vyprané a jeden z nich se chlubí:
„Mám nové naslouchátko. Špičková záležitost, z ciziny. Naprosto bezvadná věc, slyším jako ohař. Prostě senzace.“
„No to je hezké. A kolik vás to, prosim vás, stálo?“
[s pohledem na zápěstí, suverénně]
„Tři čtvrtě na čtyři.“

iris (18) Návrh na sázku. Na stole budou 3 créme fraiche z toho 1 z Normandie. Vy se zavázanejma očima musíte poznat kterejpak to je. Sázím se, že poznáte p*d :)))

Pan Cuketka:
jo, fakt to roste… vypadalo to oschle a mrtve… az jsem se divil… lemongrass je nezmar, bohate odnozuje. Chce ale predevsim dostatek svetla, hlavne mezi X-IV, jinak se stebla „vytahuji“ a lamou. Ted mam tu Cymbopogon radeji pod vybojkou, vedle bananovniku a Chlebovniku… sucho snese.

Optimum je zapichnout ta stebla po zakoupeni cca 4 cm do zeme a dat na topeni+zalevat. Rust je patrny jiz za cca 4–5 dnu (viditelne na vrcholcich). Krom Tesca to maji v Globusu a u Vietnamcu obcas taky.

Musle s citronovou travou jsem jedl kdysi v Les Moules… je to myslim celkem idealni kombinace.

Mandarinka: kupoval jsem v sekci zeleniny a ovoce v Tescu na Narodni + Letnany + Strasnice (Pha), taktez v Globusu (Letnany). Prodavaji se svazky nebo balene v celofanu, vypada to jako subtilnejsi porek ;-).

že se jí mušle jen v měsících s R už dávno neplatí.
Recept na domácí creme fraiche a plno informací o kterých se tu diskutuje si můžete přečíst v MK ;-)

Otto:

moc dík za odpověď. To pěstování určitě vyzkouším a jestli se zadaří, budu sazenici říkat „Ottova citronela“ :-)

Mušlím z MAKRA v Průhonicích jsem take před 6 týdny neodolal. Nebyly to slávky, ale srdcovky nebo jim podobné. Poprosil jsem prodavače, ať mi vybere jen čerstvé, že bych nerad riskoval potíže a on vybral. Doma jsem je očistil, jednu pootevřenou preventivně vyhodil, udělal ke špagetám a … asi za hodinu mi nebylo snad v životě hůř. Tři hodiny jsem se potácel z postele na WC a zpět. Takže čerstvé mušle u mě nadobro skončily. Ale když teď vidím tu lákavou fotku v úvodu článku, mám chuť zas zariskovat a udělat si zítra výlet do MAKRA…Držte mi palce…:o)

Bali:

no hmm, vemu tě za slovo, hledal jsem nějaké info v MK právě o slávkách a vysvětleno to tam není :) našel jsem jen, že slávky mají vrchol sezóny na jaře a na podzim, tak sem z toho teď trošku pomatula… :)

ToJeFuk:

nezávidím… myslím že stačí jedna pěkně jetá a už se vezete. chce to opravdovou pečlivost při tom vstupním výběru .) člověk za něj ručí vlastním záchodem!!! :)

Jednorožec:

:)

ta je fajná! patrně vybité baterie…

Otto:

paráda, děkuji za detaily, jak budu mít čerstvou v ruce hned ji někam stčím :)

Mušle miluji, ale také raději bez smetany a místo pórku trochu karotky nakrájené na julien. Mám je v plánu pro kamarádku k svátku. Jmenuje se Slávka.

protože se to R říká většinou o ústřicích, ale týká se to i mušlí. Ta informace v MK nechybí, je právě u ústřic.

jééé, ten Anonym jsem já! psala jsem z jiného PC a nevšimla si, že nemám vyplněné jméno ;-)
Cuket: a co tě mate na tom, že vrchol sezóny mají na jaře a na podzim?
Ale myslím, že (nejen) o slávkách je tam jinak docela dost informací, nebo ne? ;-)

ToJeFuk: já sama se do jejich přípravy nepouštím – dokonce si je netroufám sama ani koupit, pokud nemám erudovaný doprovod, nebo 100% důvěru k prodejci.
Proto bych doporučila, podle toho, co mám okoukané, před prvním samostatným nákupem si to s někým odzkoušet, a taky pečlivě prozkoumat, které druhy jsou na jaké jídlo vhodné.
Na některá jídla se hodí spíše menší mušličky, právě ty srdcovky a jiné, co se tu seženou, nebo co si sám ulovíte (to jediné umím), jsou menší a tužší, ne každý dokáže pozřít velké kusy, na kterých vynikají detaily, a mají měkčí všechno…

Stavoval jsem se v seafoodu na újezdě, zachtělo se mi mušlí. Kopil jsem na zkoušku 300 g slávek, cca za 100 kč. bylo jich 16. Doma jsem objevil v této sadě 3 smradlavé prasklé, 3 se ponořily na dno, zbytek plaval. Myslím, že to lze ocenit jedině hlasitým zvoláním FUCK OF, no more!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)