Kéhli reloaded

Píšete vy…

Právě jsem se vrátil z Kéhli. Osud a můj nadřízený tomu chtěli, že jsem tento týden na příštích pár měsíců zakotvil na Dunaji, v místě zvaném Buda, přičemž hned naproti přes řeku je Pešť a jejich spojením pak kdysi vzniklo hlavní město všech uhrů, Budapešť. To, že Budapešť jsou vlastně dvě města, jsem až do tohoto týdne nevěděl a přečetl jsem si to s překvapením po cestě vlakem v průvodci. Co jsem ale od přečtení téhle Cuketkovy recenze věděl určitě, že až sem někdy zavítám, nesmím vynechat restauraci Kéhli. A dnes konečně byla příležitost si trochu vyhodit z kopýtka.

Rozepisovat se o tom, co je tahle restaurace zač, kde je a jak vypadá, nemá smysl,všechno jste si už mohli přečíst dříve ve zmíněné recenzi. Berte prosím tenhle zápisek spíše jako doplnění toho, co už napsáno bylo.

Takže. Všechno jsem si dnes hezky naplánoval, s dostatečnou časovou rezervou na přesun buszém přes celé město – následkem čehož jsem do restaurace dorazil asi tři čtvrtě hodiny před svojí rezervací. To naštěstí vůbec nevadilo, ujal se mě nejspíš tentýž ubručený kníratý číšník, jako pana C, hned vzápětí jsem však byl předán jeho usměvavé kolegyni bez kníru, která se o mě pak starala po celou dobu. To byl první příjemný moment celé návštěvy, marně vzpomínám, v které restauraci jsem naposledy zažil tak upřímně milou a pozornou obsluhu. Objednal jsem si na začátek malé pivo a předstíral, že vybírám v jídelním lístku, ačkoli už jsem měl dávno vybráno z menu na internetu. Do morkových kostí jsem se rozhodl nejít, jelikož jsem měl už hrozně dlouho chuť na rybí polévku. Neměl jsem ji ani na vánoce, nikdy jsme ji na vánoce nevařili, tudíž první volbou byla polévka z kapra z Obudy. Moc dobré, přesně to, co si představuji pod polévkou z kapra na maďarský způsob. Tzn. několik velkých kusů kapřího masa v příjemném gulášovo-paprikovo-rybím polévkovém základu.

Jako hlavní jídlo jsem si vybral grilovaná husí játra na česneku se šťouchanými brambory. Chtěl jsem si k nim dát nějaké vhodné víno, protože jsem ale byl sám, netroufl jsem si na celou lahev. Výběr byl tedy omezen na vína rozlévaná, který je ovšem překvapivě široký (další plus nevídané v českých restauracích), zhruba 10 různých bílých i červených. Směle jsem si vybral Mátrai Muscat Ottonel a požádal o něj paní servírku. Ona se usmála a řekla, že je to velmi dobrá volba, ale že je to sladké dezertní víno a že by mi navrhovala spíše Chardonnay. Ehm.. sklopil jsem uši a raději dal na její radu. No a pak ke mě doplula ta husí játra.

Aby bylo jasno, miluji játra. Pravděpodobně od té doby, co jsme je, když jsem byl malý, přestali na nějakou dobu doma úplně vařit, protože se říkalo, že jsou strašně nezdravá. Husí játra miluji víc než jakákoli jiná, protože ze všech jater jsou asi nejméně k sehnání. Z talíře, který mi byl donesen, to vonělo přeukrutně, závany česneku a ogrilovaných jatýrek (4 velké kusy) byly přímo hmatatelné. Chuťově absolutně skvělé, játra byla na povrchu pěkně ožehnutá grilem, zcela uprostřed potom lehce růžová. Česneku bylo tak akorát, aby nepřebil jemnou chuť jater, ale naopak s nimi vytvořil harmonický tón. Ten, podpořen lehkou notou vína, kterým pravděpodobně během grilování byla játra zakápnuta, se v ústech měnil v úžasný chuťový akord, jež spolu s výrazným chardonnay, jež jsem si objednal, přecházel v dokonalou symfonii (tak, teď jsem zkusil chvíli psát jako pan Balík z Eura;). Jenomže.. pak tu byly šťouchané brambory. Oni to nebyly ani tak šťouchané brambory, jako bramborová kaše. To by samo o sobě vůbec nevadilo, kdybych hned při prvním soustu nedetekoval margarín.

Aby bylo jasno, nesnáším margarín. Pravděpodobně od té doby, co jsme ho, když jsem byl malý, začali používat doma místo másla, protože se říkalo, že je hrozně zdravý. Já ten hnus nemůžu vystát. Deptají mě reklamy se vzornými mámami, které to patlají dětem na chleba ke svačině. Jestli mě něco dokáže dokonale namíchout, je to rostlinná šlehačka na dortu z cukrárny nebo máslový krém z margarínu (obojí dnes v českých cukrárnách téměř standard). A v téhle kaši prostě byl margarín a ne máslo, úplně jak ve školní jídelně. Prostě velká, velká škoda, celé to skvělé jídlo úplně zabili.

Abych si spravil chuť a náladu, dal jsem si ještě dezert, kaštanové puré se šlehačkou. Nikdy jsem kaštanové puré neměl, vždycky mně to znělo hrozně lákavě a musel jsem to prostě zkusit. Dobře jsem udělal a náladu si zpravil. Čekal jsem něco na způsob krému, ale tak to vůbec nebylo. Byly to takové nahrubo nastrouhané kousky (asi jako když strouháte mrkev) nahnědlé sametově jemné hmoty, která voněla i chutnala po rumu a něčem dalším, nejspíš těch kaštanech, a bylo to moc dobré. Nahoře byly dva bobany šlehačky (nikoli rostlinné) a další bobany šlehačky byly schované v té hmotě. Což mě potěšilo, protože jsem napřed vyjedl šlehačku, co byla nahoře (jak malej Jarda), a když jsem se prodoloval k těm bobanům dole, přišlo mi, že přesně s někým takovým počítali.

Finální účet včetně pití a zpropitného byl na 7040 forintů, tedy ca 700 Kč, což mi připadá velmi přiměřené. Jen prokristapána proč cpou do bramborové kaše ten margarín? Na druhou stranu, díky tomuhle škobrtnutí není laťka pro další Budapešťské restaurace, které mám v plánu, nastavena nepřekonatelně vysoko a bude co porovnávat. O další maďarské postřehy se samozřejmě rád zase někdy rozdělím ;)

Reklama

Komentáře

Umělá šlehačka je zlo! Kvůli ní si nedávám v restauracích ani čokoládu se šlehačkou, ale raději bez, totéž platí o pohárrech z neprověřených cukrárek a podobně.. No a margarín to samé.

Dv: kupuju sice drahou, ale alpskou šmetanu ke šlehání. Je sic trvanlivá, ale výjimečná. Ušleháte ji bez ztužovače! Bohužel je jen v 1litrové velikosti, ale využiju ji tak, že co nenašlehám na dobroty, použiju následně na omáčky, takže na týden jsou zajištěna nedietní, výjimečné dobroty!!

Moc pěkně napsáno, dobrý muži, u ukázky slohu pana B. jsem se dost pobavil…

příjemné čtení. Budapešť mám moc ráda a také mi tam moc chutnalo.
Je fakt, že tam často používají výbornou šlehačku, kvůli které jsem popíjela i kávu a jedla mnoho šlehačkových sladkostí. Což u nás nedělám. Zde si dám presso a zákusek bez šlehačky.
Margarin nám domů nesmí. U rodičů jsem ho jedla povinně, asi jako každý. Doma používáme dobré máslo, kvalitní oleje a kachní sádlo. Né moc dietní, ale chutnější.

Děkuji za všechny komentáře a pochvaly. Ještě jsem zapomněl dodat, že pokud někdo Budapešť znáte, budu moc vděčný za vaše tipy na další zajímavá místa a mlsy. Něco jsem si už našel na internetu, ale není nad osobní doporučení a zkušenost…

Krásná recenze! Doporučuji se před čtením najíst, jinak se za chvíli přistihnete, jak ohlodáváte nohu od stolu. To se prostě nedá… :)))))

Vimaana1: kde kupujete tu alpskou smetanu, smím-li se zeptat?
Ač Normu považuji za téměř nejhorší obchodní řetězec(dá-li se to tak vůbec nazvat), máme ji kousek od baráku a co už má jeden dělat, když potřebuje něco nakoupit, že,
jedna z mála prima věcí, které jsou v Normě ke koupi je smetana ke šlehání z Jaroměřické mlékárny. Červený obal, 0,25l, 33%. Není trvanlivá. Velmi kvalitní, hustá, netřeba ztužovač.
A spolu s jaroměřickým pomazánkovým máslem z ní vyšleháte fantastickou záležitost, téměř se blížící kvalitě mascarpone.
Jen bacha na to šunkové s osmaženou cibulkou. To bych na moučníky nedávala. :)))) Ale naplnit tím slané košíčky by jistě šlo. Doporučuji, ozkoušejte! :))))

V budapešti je Burgerking, dávám palec nahoru jejich burgrům…

skip:

závidím, díky za report! s příchutí margarinu zajímavé překvápko… no co už, stávají se i jinší věci :)

tipy: zkust třeba „levnější“ gundel restaurant jen kousek od toho původního – http://www.bagolyvar.com + obejít všechny známé kavárny to je skoro povinnost, jsou v každém tourist guide a mylím že není možno šlápnout vedle… na další tipy doporučuji: http://www.chew.hu/ (návykové!!!)

dalimil:

Tak přiznám se bez mučení, že u Burgerkingů už jsem byl, narazil jsem na ně v centru hned na začátku a opět neodolal cibulovým kroužkům a dvojitému cheesburgeru se slaninou. Fuuuj… no jo, já vím, už nic neříkejte, prostě jsem si nemohl pomoct :)

Mr. C:

Závidíte? A dobře vám tak, já vám tady taky často závidím ;) Ale jinak díky moc, ten „levný“ Gundel vypadá zatraceně lákavě a ceny opravdu nejsou krvavé! Kávarny musí být, to je jasné, bez kusu Doboszova dortu neodejdu. A koho by to zajímalo, tak slibně vypadá také restaurace Kisbuda Gyöngye, menší rodinný restaurant, ve stejné části města jako Kéhli, bohužel nemají kompletní webové stránky, něco málo je zde:

http://www.remiz.hu/…a_etlap.html

Bali:„u rodičů jsem ho jedla povinně, asi jako každý“… to vypadá, jako že čím starší generace, tím větší používání margarínu. Ani nevím, jestli za komunistů nějaký prodávali, my vždycky používali máslo. A vzpomínám, jak moje babička /ročník 1907/ po revoluci, i když jinak velmi šetřila, margarín nikdy nekoupila s tím, že si ho dost užila za obou světových válek. Takže i já bych se k němu snížila jen v případě dlouhodobého válečného konfliktu a krachu zásobování.

My doma taky mazali jen máslo klasické nebo pomazánkové.
A babička vzpomínala na válečné časy s margarínem a kunerolem? A byla ráda za to máslo.

No a až se najíš, běž se okoupat, nejlépe jet metrem (myslím C), stylizovaným secesně… Szecenyho lázně nebo jiné …

do tech Szechenyi furdo bych jela radi cislem 1 ;-)
a kdyz pujdes ne smerem k laznim, ale k ZOO, tak je u silnice stanek a tam maji SUPR langose!
Ja uz tu v nejake diskuzi psala kde mi v Budapesti chutna, tak to zkus najit.

Romana: margarinova moda vypukla asi az po revoluci. Driv se jedlo maslo. Nejcasteji se kupovalo maslo „dvojka“. Pry bylo nejlepsi a nebo nejlevnejsi? Uz nevim.
A moje babicka na tom byla stejne jako tvoje ;-)

Nojo, dvojka máslo. Zmražené zásoby pro případ státní nouze. Rozmrazili, prodali, namrazili nové.
Ale bylo levnější a chutnalo dobře.
před svátky jsem z nouze koupila v Normě máslo německé. Cenou a ingrediencemi(aspoň dle obalu) máslo, chutí odporný margarín. Již nikdy více!

no vidíš, já si vozím s Německa máslo často. Mám to za rohem.Ale musíš koukat co kupuješ!

Nojo, když to bylo v době máslového šílenství po zdražování a oni jiné neměli. Tak jsem ho prubla, poprvé a naposled. Ono asi bylo stejně z českého mléka, jen ochucené jak margarín. I tak „přirozeně“ žluté.
Věřím, že jich je spousta kvalitnějších. To i naše másla mají rozdílnou kvalitu. Norma je noční můra všech gurmánů. Občas se spletou a šoupnou tam něco kvalitního, ale většinou je to bída.

Bali: já tušila, že to nepíšu dobře :-), ale kombinace budapešťských lázní a pak nějaké té cukrárny se mi hrozně líbí …

Bali a Orange:

Tak jo, to zni dobre, lazne taky planuju. Takze pristi vikend to vidim na cukrarnu, pak lazne a pote zotaven a posilnen na ten Cuketkuv tip s levnym Gundelem. Jezis to je otrava tahle prace v zahranici.. ;)

skip:

jeden z nejmagičtějších zážitků jsem měl v lázních RUDAS:

http://www.spasbudapest.com/furdo.php?…

doporučuji navštívit odp pondělí do pátku v hodinách, kdy je to jen pro muže. totální iluze tureckých lázní, posunete se stovky let dozadu :)

fotky tady:

http://www.spasbudapest.com/furdo.php?…
(ta část pro muže je úplně dole, mysteriiózní kopule s kužely světla¨)

jinak széchenyi jsou davovka, ale jedny z nejlepších, desítka bazénůs různou teplotou vody, teď v zimě navíc dokonalý zážitek z venkovní koupačky zahalané mlhou, pozor na pivo a šachy :)

Hrozně se nám líbilo v termálním aquaparku v Györu http://www.rabaquelle.hu/sk/index.php . V centru jsme tam našli něco na způsob anglického pubu, ale s úžasnými minutkovými jatýrky a dalšími výbornými jídly. Byli jsme tam dva dny a oba jedli jen tam, jak nás to vzalo. Už jsem to našla – http://www.gyornet.hu/johnbullpub/ – bohužel jen v maďarštině. Vůbec v Györu se s cizími jazyky člověk moc nechytá. Bydleli jsme tady http://www.relaxpanzio.hu/ – moc dobrá domácí snídaně, ale původně jsme chtěli tady – http://www.tio.hu/ , jenže selhala mailová komunikace o rezervaci.

pan Cuketka:

Když já bych se tam právě nejraději podíval, jak mají otevřeno pouze pro ženy :) Já vím, to už bych asi chtěl moc… díky, díky za tip. Musím si koupit nějakého pořádného průvodce a obrazit to všechno. Při odjezdu jsem v Luxoru popadl ten nejlevnější a jsou tam jen trasy vycházek za památkami :/

Romana: v Gyoru jsme byli minulý rok a taky jsme byli nadšení… mí rodiče tam byli zvyklí jezdit na trhy a nikdy se nepodívali do města, takže tvrdili, že tam nic není :-)

Takže včera jsme byly (inspirováni recenzí pana C.a následným reloadem) ve výše uvedené restauraci a naprostá spokojenost. Rezervovaly jsem si místa dopředu, kvůli probíhajícímu státnímu svátku, ale pár volných míst by se našlo i bez ní.
Už ve dvařích jsme vyfasovaly proslulého číšníka s knírem, nicméně naše obavy se ukázaly jako liché – asi jsme vypadaly jako totální idioti a tak se k nám choval velmi vstřícně (dokonce radil s výběrem :-) ač jme měly vybráno podle recenzí. Velmi zábavné bylo jeho obsluhování u okolních stolů, jeho kadence slov v maďarštině dosahuje rychlosti proslulého ruského kulometu – zachytila jsem jenom slovo paprikáš.
Začaly jsme polévkou s orkovým kostmi, polévková fantazie pro dva (a polévka je servírována obvykle pro dva), s kostmi jsme trochu bojovaly (pan číšník se asi bavil), ale stál to za to… takhle dobrou „poctivou domácí polévku“ jsme neměly několik let. K tomu toustíky s česnekem (jenom varování nezkoušejte si kousnout do česneku – síla jejich a našeho česneku je nesrovnatelná), lahoda.
Nicméně už po polévce jsem tak trochu nemohly a tak jsme učinily bolestné rozhodnutí, že si dá každá jen hlavní chod.
K jídlu jsme si daly Candáta zmíněného v recenzy pana C. (k tomu není co dodat snad jen kdo neochutnal neuěří) a husí jatra a tady si dovolím nesouhlasit maso bylo perfektní )3 větší kusy), příloha bramborová kaše – rozhodně ani stopy po margarínu ALE bylo tam cítit mléko (obecně maďarské krabicové mléko má takovou „zvláštní chuť“) a možná to způsobilo rušivou chuť. Co mi vadilo více byla nevhodná obloha – list salátu rosso, plátek pomeranče a plátek hvězdicového ovovce, jehož název si nevybavím. Odcházeli jsme s pláčem  – protože jsem nebyly schopné sníst více… a účet cca 10500 HUF jsme oželely s lehkým srdcem. Příště budou naše cesty určitě do restaurace Khéli.

Husí játra „provoněná“ česnekem a tomu podávané chardonnay (v kontextu článku pravděpodobně s nízkým zbytkovým cukrem) považuji velmi odvážnou kombinaci, která ovšem nepůsobí příliš lákavě – teoreticky bych jen těžko vymyslel něco ještě více senzoricky nesourodého (!).

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)