Obětní beránci

2× půlkilový french rack — to je celkem 25 kotletek na celé odpoledne

Moji hosté! Na zahradu pustit, jo. Pak ale honem zavřít vrátka, zavínit a ven už ne. Teoreticky byste tady mohli ochutnávat tři stejné recepty jako oni, ale máte smolíka.

římský salát, Momofuku „sekaná“ citronovou trávou, pickles, thajská bazalka, máta, perilla, koriandr 300g másla, 6 vajec a trocha mouky — lehké briošky podle T. Kellera dopékání krkovice na roštu, cca deci dělostřeleckého výpeku a z dálky svítící polentová drobenka na koláči

Jehněčí je moc jednoduchý — koupit, ogrilovat, sníst. To nic nejni. Vietnamská ssam „sekačka“ podle Momofuku byla přísná, velmi moc. Ta ale zasejc nebyla moje.

rozvaha těsně před montáži ještě nevím jak ho pojmenovat — Ťuplík nebo Koláček? vacpot, Geisha Cerro Azul z Kolumbie

Jediné, co mi tu zbývá, je ten neforemný dacan na konci. Desetihodinová krkovice v šestivajcové máslové brioši. Domácí pickles, výpek, tajná omáčka i marmoša. Dokoupím, doladím. Přefotím, převařím a máte to tu.

Milovníci pohotovostní fotografie plesají. Ostatní mezitím rozklikávají popisky s detaily ve fotkách a hledají vosu.

Reklama

Komentáře

Ta desetihodinová krkovice si pobyla v troubě, „sůvičce“ nebo na grilu? to posledně jmenované si neumím představit :)

↪ 8 Dv: obyč trouba a pak sem to musel trochurychleji došudlit na grilu na nepřímém teplu, ale tento týden ji zpracuji pořádně a vystavím v rámci receptu ;)

Ja to balim. Hypnoubrus bych chvilema jeste dal, ale uzka nudle uprostred, zamerne zpraseny fotky a vlastne uz i ten styl psani, kdy mistama pomalu nevim, jakou reci to je… To proste nejde. Diky, hodne mi to tu dalo, naucil jsem se spoustu veci, ale vsechno ma svy meze.

↪ 10 jenda: už to prakticky mám, jen to chci se vší parádou a doladit. taky ne ve „zprasených“ fotkách, že jo, to by bylo nadělení ;)

↪ 11 jou: na hypnoubrus už přeci koukat nemusíte http://www.cuketka.cz/?… a šířka obsahu se oproti minulému vzhledu zvýšila o cca 20%, speciálně zaplácaný styl s pořádnou náloží do všech stran na obrazovce určitě neplánuji.

Opět fotky:)Ale je fakt pokud mluvím za sebe je to děs tady musím dát za pravdu že to maso vypadá jak zkažený a to neni zrovna pohled na jídlo kterej chci vidět na blogu o jídle…Jak to vidí pan Cuketka?

↪ 14 Kuba: mně slouží fotky výtečně, děkuji za optání ;) z možností stylů, jak by mohly vypadat nestřílím od boku a vybírám takto cíleně. volba už se tady probírala opakovaně a do té debaty už bohužel nemůžu přidat nic nového.

Nevim proc, ale posledni dobou me to tu moc nebavi, jak fotky tak text :(
Ja vim ze to srovnavam s necim nesrovnatelnym, je to jiny typ blogu, ale ta „cistota stranky“ me proste bavi
myslim treba tady
http://www.closetcooking.com/

nedá mi to a musím přispět taky s názorem – někdo neocení neotřelé fotografie Mr.Cuketky , které nejsou umělohmotně bezpohlavní a cize načančané jako na blogu který uvádí huml. kdybych chtěla vidět takové, koupím si časopis typu Apetit a jemu podobné a nechodím na tenhle web. Tady mě to vždy dostane sugestivním a lidským přístupem k tomu co nás zde všechny spojuje a to je nadšení pro jídlo, vaření a trochu zodpovědnejší způsob jak přistupujeme k surovinám vůbec – krásná ukázka mistrovství pana C. – http://www.cuketka.cz/?….
hrozná škoda že pod tímto článkem místo debaty o jehněčím běží debata „já jsem viděl lepší a tohle mě nebere“. fajn, znáte tohle – komu se to nelíbí, ten si ......" a rýmuje se to;o)

Můj nedávný obětní beránčí zadek byl taky destihodinový,pooomááálu troubovaný, šťavnatý ukrutně, sežrátý fofrem. Beránčí tajine taky nemá chybu poté, co jsem objevil arabské naložené citróny. Díky muslimskému brněnskému Halal maso mám přísun „békacího“ masa trvalý. V jehněčí eufórii jsem jim nechal na sebe telefouní číslo a každou chvilku volají, zda bych si nedal kus ovce, naposledy v sobotu když jsem rejdil se sekačkou. Poučení? nedávat nikomu na sebe číslo, když prodává věci, které nám chutnají, páč potom bychom mohli choditi o žebrotě!

↪ 19 Therése: jedny úplně primitivní mám tady http://www.cuketka.cz/?… (dělám je pořád dokola), nejsou zkvašené, jen v láku uleželé

↪ 18 mill: no ale takovou horkou linku bych docela bral. v praglu to naštěstí jistí OCG, na které je spoleh a kvalita masa je na 1* :) na tažíny jsou tu jiní specialisti, ale do konce léta jsem si slíbil, že alespoň jeden venkovní na ohni dělaný udělám.

Momofuku recept je sazka na jistotu. Vsude, kde jsem to vzal s sebou do spolecnosti se po tom mohli utlouct i zaryti masozravci. Uzasne doplneni chuti a „zklidneni“ zaludku po nalozi masa (no…jak to muze zklidnit, kdyz toho clovek zboucha kilovou sklenici:))
Vyzkouseny okurky, bila redkev, celer, mrkev, kvetak, repa. Vsechno bez jedine chybicky

↪ 17 Siska: Blog o kterém se nemluví nediskutuje na kterém nejsou odlišné názory spory jako by neexistoval a to že lidem stojí za to jakym životem si blog žije je přece krásný…"))

↪ 11 jou: Konečně to tu někdo řekl naplno. Já sama se vlastně bála, renomovaný blog, že. Individuální přístup, jak tu někdo zmínil, je na hranici čitelnosti. Chci asi něco jiného. Pápá.

Tyhle fotofiltry, snaha jimi ozvláštnit a dodat punc článkům, a celkově, směr blogu jako takového, není to, co jsem v duchu očekával a vnímal jako přirozené.

Nu což, je to Cuketkův entusiasmus, především ale byznys. Nejvíc mě bavil gurmetklub.cz – ten jako jediný dokázal vcucnout moji pozornost jako laika, nutil číst, hledat a zkoumat fotky.

pche! na předchozí flame to zatím nemá a přeci jen se to stále opakuje. přesto děkuji za cennou zpětnou vazbu ;)

Když už jsem si nakousnul „béránka bóžího“ v tajine, máte někdo tento hrnec od IKEA? Mám od Emile Henry a uchrochtávám z něj blahem, nicméně od IKEA stojí polovinu (což je fajn), tak jsem žádostiv nadšených ohlasů z něj, páč dvojnásobně ta hlína nemůže být přece lepčejší, i když je červená.

↪ 28 Juana: ten vepřový sendvič tady bude celý, včetně briošky, masa a ochutidel ;) jen chvíli vydržte, než to všechno smomtuju.

↪ 27 mill: téma, v čem tažínovat, myslím dobře vyčerpal Rachad u sebe. jedno je ale jisté — cena nádoby tažín nedělá :) http://www.souk.cz/?p=60

Nekritizuju ani si nestěžuju, fotky a články pana Cuketky se mi naopak móc líbí, ale musím přiznat, že z textu jsem nepochopila ani zbla, prostě nevidím smysl, a to jsem to četla jak unavená tak odpočatá. Asi mi není dáno.

↪ 30 Danara: možná, kdyby se asi přidělaly vysvětlivky ke slovům ssam, momofuku, brioše, pickles? celé je to jen odpočinkový letní teaser na větší recept na sendvič, nic víc v tom nehledejte ;)

↪ 31 pan Cuketka: já nepochopila jen to byla přísná, velmi moc. Ta ale zasejc nebyla moje. Nějak asi nemám buňky na to pochopit, co tam dělá to ta ale zasejc nebyla moje :-)

Odbýt to slovy, že to zdaleka nemá na ten předchozí flame je přístup jako od politiků. Už se to tu vleče delší dobu. Věřím, že někomu tenhle styl sedí a jistě se podílí na stylu blogu. Má sem ale lidi lákat víc jídlo nebo slovní hříčky? Často se mi stává, že se nejprve začtu, pak přijde první takový výpeček, druhý a už ztrácím motivaci, prolétnu to a konec. „Vietnamská ssam „sekačka“ podle Momofuku byla přísná, velmi moc.“ je mix jako z nějakého hiphopového serveru, omfg bro do somding widit k lol ^^ copy?

Zdravím,
mne to baví, i když je to na hranici srozumitelnosti, je to pro mne osvěžující, nikoliv bum, recept, bum. Ten začátek – kdyby se ještě trochu zkrátil „Moji hosté ! Na zahradu pustit jo. Ven už ne.“ pěkné haiku …
Ovšem co znamená přísná sekaná to opravdu netuším a chvilku jsem váhal co jste s těmi hosty vlastně udělal :)

↪ 34 Anonymní: já nic neodbývám, jen opravdu nemám co dalšího dodat, to je celé ;) na věcné připomínky ke stylu fotek jsem reagoval opakovaně, k textu i tady. z mých reakcí už snad musí být jasné, že na tuhle objednávku po korekci vkusu, reagovat nebudu. (to přirovnání k hiphop serveru je ale pro mě přínosné. toho se musím hned chytit :)

jinak princip ssam jídel ani recept na vietnamskou sekačku s citronovou trávou podle davida changa tenhle krátký zápisek postavený na náladě a fotkách ambici vysvětlovat neměl. jestli vás to zajímá, určitě se k tomu tady průběžně dostanu.

Sranda je, že výše zmiňovaný Ondra z Gurmetklubu fotí tou samou aplikací. viz jeho fotky na FB. Akorát má v oblibě jiný rámeček. No nic, zvykejte si…nová fotodoba :)

↪ 34 Anonymní: Přesně :-) Pro mě už jsou tady podnětné jenom ty diskuze pod (z valné většiny řídkými) články prošpikovaný anglickými a jinými slovíčky různého stupně záhadnosti. Tenhle poslední je skutečně nepřekonatelný. Ještěže příspěvky v diskuzích jsou o poznání méně exhibicionistické a člověk se tam leccos doví, vy ostatní, díky!

Sudkulatý rystupije tojekára tentoryje…
Pojďte radši komunikovat normálně.

pane Cuketko mne se Váš blog moc líbí… objevila jsem ho teprve dnes, ale Vaše „nesrozumitelnost“ a originalita se mi naopak moc líbí.. :)) jen tak dál :D

↪ 40 pan Cuketka:
Ano, je-li to tak důležité, tak tedy: Pepík. Když dovolíte, se zveřejněním svého skutečného občanského jména ještě počkám. Podobně jako chvilku trvalo než se z pana Cuketky stal pan Kuciel.

Ale nevím, jestli jsem byl správně pochopen. Já měl na mysli nesrozumitelné hlášky v článku, nikoliv diskusi. Jen jsem projevil svůj názor, ostatně měl jsem dojem, že „fídbeky“ vítáte (předpokládám, že jste své díky nemyslel ironicky). Jinak samozřejmě respektuji, že si na svém blogu můžete dělat naprosto co chcete. I když, mám-li být upřímný, za posledními změnami cítím spíše nějaké vaše nové přátelství s expertem z reklamky nebo tak něco, takže nevím, do jaké míry je to skutečně vaše vůle. To však na věci nic nemění.
Jsem zvyklý nebýt v nejpočetnějších „cílových skupinách“, proto se nerozbrečím, až zjistím, že se cuketka.cz přeorientoval na jiné publikum. Ale bude to trochu škoda, ale ne tragedie. Přeji mnoho zdaru.

↪ 44 Pepík: docela koukám, na co všechno nepřijdete :) Neprospěl by k mírnému odstupu pohled na blog i v jeho ranějších fázích? Tam to snad bylo jazykově ještě divočejší a sám to vnímám tak, že se spíše nechtěně krotím. Pro změny na blogu jsem měl vždy jedinou motivaci — aby mě tvorba pro něj bavila. Pokud tam pozorujete nějaký kalkul, tak mě to samozřejmě mrzí. Změny se tady snažím dělat průběžně a po krocích. Zatím všechny do jedné vyvolaly negativní reakce :) (jak překvapivé!) Jednou je tu málo receptů, podruhé je to moc mainstream, potřetí jsou na obtíž okrajovější témata a diskuze o nich, po čtvrté ruší vizuální prvky… ;) Není zkrátka vyhnutí.

Pokud jsem vám někde křivdil, omlouvám se. Holt nikdy se nezavděčíte všem. Já jsem se jen zarazil, když jsem zjistil, že tomu textu už prostě přestávám rozumět. Což se mi stává opravdu velmi zřídka. To je vše.

Tento blog má jednu obrovskou výhodu že nemá konkurenta(což je zároveň i nevýhoda jak se ukazuje),tím pádem nám nezbyde než toto slabší období přetrpět.Pro mě osobně se to začalo lámat se vstupem reklamy partnerů do všeho co děláte a milujete jakmile vkročí prachy jde do do pr…Fenomén Cuketka už začal být víc než jeho autor snese začíná to být už jenom hra s ajfounem barvama písmenkama je to potřeba?

↪ 47 Roman: patrně máme před sebou každý jiný blog ;) kdybych věděl, že instantní fotografie odjistí takový proud komentářů, začal bych ji asi používat dřív. k reklamě jsem se tady vyjadřoval opakovaně a už při jejím spuštění v létě 2009. srovnejte s libovolným českým online médiem píšícím o jídle. najdete řadu skryté inzerce, neoznačených PR textů, nezacílené nebo nevhodně umístěné reklamy (ať už si to autoři uvědomují nebo ne). namátkou a pro srovnání stačí otevřít libovolný blog na zdarma provozovaných blogovacích službách. tam to nevadí nebo to není třeba vnímat?

↪ 46 Pepík: „cuketko, piš normálně/jinak, nerozumím/nelíbí“ je tady (v komentářích, v mailech, jinde) už od ledna 2006 ve spoustě obměn. budu to muset jednou dát na velkou hromadu, anonymizovat a vydat ;)

↪ 48 pan Cuketka: Nejedná se pouze o ty proklínané fotky i když ty jsou do očí bijící:)) akorád teď nerozumím proč jste je měl začít používat dřív jenom kvůli provokaci?Nechci nikdy srovnávat Cuketku s online médii píšícich o jídle to si nezaslouží a nikdy to neudělam…!!Reklama vadí a vždycky vadit bude u Cuketky sem to bral zezačátku jako možné plus a očekávání jak bude blog vypadat když byl skvělí už předtim bez sponzorů tak kam se ještě může posunout po profesionalizaci…rozhodně články oproti období přeci jenom přibývají pravidelnějš to je pravda ale kvalita originalita když pominu ty pičičindy a vkládáním blábolů pod ně.

Musím říct, že mě zrovna tenhle zápis svou jazykovou hutností a originalitou nadchnul. Málokdo v českém mediálním prostoru zachází s jazykem tak hravě, nápaditě a normálně jako pan Cuketka a výkřiky „pište normálně a srozumitelně“ vnímám prostě jako „pište jako všichni ostatní“. Vždyť probůh nemusí pořád všichni chápat všechno…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)