Kurzy vaření

Ještě na začátku loňského roku jsem tady hartusil nad slabou nabídkou kurzů a lekcí vaření v Česku. Letos už je ale situace o dost optimističtější a alespoň v Praze je už možno slušně vybírat. Nabízím stručný přehled mých dosavadních úlovků…

Aby v tom bylo jasno – já se ještě na žádný nedostal. V průběhu roku se ale budu snažit obejít úplně všechny a snad vám i prakticky poreferovat, jak to tam vypadalo a jestli stály vynaložené penízky za to! ;) Už teď se nemůžu dočkat!!! Jeden z nejnovějších a nejambicioznějších projektů. V jejich aktuální nabídce kurzů je něco málo přes 30 kousků v cenovém rozpětí okolo 2500 – 3000,– Kč za 5 hodinové lekce, což mi přijde více než slibné. Kurzy jsou zaměřeny na profíky i na širokou veřejnost. Vyučují výhradně aktivní šéfkuchaři. Suchdol mám v dojezdu svého kola Ukrajina, takže to vidím na svůj kurzovným vyvolaný finanční krach… :D Svou školku si otevřeli i Kluci v akci. Pro jejich fanynky to musí být hotový trhák! ;) Lekce vaření jsou vždy v neděli dopoledne a v pondělí v podvečer, cena je 3500,– Kč a délku jsem nenašel. Témata jsou moc fajn, určitě bych se na kluky šel mrknout… Podle programu akcí to vypadá, že jsou zaměřeni hlavně na firemní klientelu a na teambuildingy (nesnáším toto slovo) a mezitím občas proběhne tematický kurz. Jejich specialitkou je program randění, při kterém si něco uvaříte a ještě se seznámíte! ;) Vaří se ve zbrusu novém studiu v počtu 6 – 15 kuchtíků za cenu 799,– Kč (!?). Olakaláci mají taky moc pěkné nové studio. V nabídce kurzů je ale zatím jen 8 kousků. Cena kurzů je tam zatím snad nejvyšší a sice 4500,– Kč za cca 5 hodinovou lekci. Při porovnání s konkurencí se mi tam vůbec nechce.Toto jsou zatím čtyři největší projekty, které mají pořádání kurzů (no, spíše jen lekcí) o vaření jako hlavní náplň činnosti. Kromě nich se v Praze potulují řady menších projektů. Ty nemají vypsané kurzy pravidelně, nebo se tomu věnují jen okrajově: Jak vidíte sami, zatím se to jen pomaličku rozjíždí. Vytváří se nám nový nadějný trh s docela fajn nabídkou i cenami. Zatím ani vidu ani slechu po seriózním, dejme tomu semestrálním, kurzu. Všichni jen tak oťukávají a laškujou s potenciálními zájemci. Mladá generace je levá, lahůdkama rozežraná a prachatá. Školení na všech frontách může začít! :)

Co říkate na nabídku kulinárního povyražení vy? Byli jste už někdy na nějaké lekci vaření? Chybí mi některý obzvlášť zajímavý projekt v seznamu (zejména mimo Prahu)? Kolik jste ochotni zaplatit za jednu večerní lekci? Byli byste ochotni chodit na kurz pravidelně? Umíte vůbec vařit, bando jedna? ;)

Reklama

Komentáře

Vidím, že nenáviděné situace, kdy taťka řekl, že budu vařit oběd(cca od 12 let), a on mi bude radit (z gauče od tv), měly nezanedbatelnou finanční hodnotu. Stejně tak neustálé přihlížení babiččinu pečení v pubertálním věku… a nyní neustálé telefonování těm dvěma, když se něco nedaří :-). Základy jsem se naučila doma, spoustu mne donutily se naučit tábory, na kterých jsme sami vařili, a ten zbytek se učím za pochodu :-). Kursy vaření by mne lákaly, ale protože tady žádné nejsou, nemusím se naštěstí zabývat myšlenkou, kolik bych za ně dala (no, nejlevnější to není, ale může to být zážitek).

Zajímavé zajímavé! Těším se na reporty z místa činu. V Brně pořád nic moc :(. A i kdyby, asi by se mi za jeden večer nechtělo dát tolik peněz, za 4 tisíce si radši koupím letenku do Barcelony, dám si tam paellu a poletím zase zpátky :). Pro mě jakožto člověka s průměrným příjmem by se cena jednoho večerního vaření měla pohybovat kolem 1500. A jestli umím vařit? No, řekněme že na tom dělám ;)

Ola Kala znám z vlastní zkušenosti. Neúčastnila jsem se sice tam kurzu vaření, ale půldenního focení a potažmo i vaření do časopisu Style, kde byl článek o naší Olivové kuchařce.
Studio je to nádherné a pan Michal Nikodem je moc fajn sympaťák.
Cuketko, jestli tam pujdeš tak ho moc pozdravuj ;-)

potkala jsem loni na prague food festivalu moc milou pani, ktera byla na kurzu v sas radissonu a rikala, ze to opravdu stalo za to.domluvily jsme se spolu na dalsim kole (maji vyprodano pry behem max.3 dnu!), ale precejen 3 800 korun za den mi prislo trochu moc. vam ty ceny neprijdou ponekud prehnane?

Orange:

:))) on ten boom taky souvisí s tunou nových surovin a otevíráním kvalitních restuarací. lidi na sebe navíc nemají moc čas… tak si za basic „babičkovský“ musí teď holt zaplatit.

hodně pohodová mi přijde Chef Parade za 800,– Kč, osobně mi nejvíce rozumná přijde cena 2,5 – 3 tisíce za 5 hodin, tak jako to mají v PraKulI.

nějaké to domácí klohnění s neznámým kuchařem a slabšími surpovinami se asi dá pořídit pod 1000,– kč, ve vlastním studiu, se špičkou v oboru to podle mě pod 3k nemůže jít. naví je třeba počítat s tím kolik si kdo pustí na kurz lidí. je rozdíl vařit v 6 anebo v 15 :) uvidíme! (možná právě proto by to chtělo souvislý semestrální orpavdový kurz, kde by se krásně uplatnila množstevní sleva)

zufanka:

ad cena viz výše. levněji to už nepůjde. realita + jednoduché počty (zkuste se na chíli vžít do role provozovatele kurů ;) .>4k se mi to už ale zdá přehnané… taky záleží na osobnosti, kurz s michelinským kuchařem klidně i za víc (viz již proběhlé akce Mandarinu Oriental)

Bali:

pozdravím, pokud našetřím :) za tu cenu se tam moc nepohrnu…

klara:

muj postoj kcenám viz výše :) záleží na více faktorech. suroviny, osobnost, prostory, počet lidí na kurzu, úroveň náplně, víno?

zkuste se jen tak cvičně mrknou na ceny kulinárních kurzů v EU, někdy vám vyjde to samé ale v euro :) dobrý cvik je taky si představit kolik byste třeba utratila za večeři u Štifta přímo v Radissonu :)

Už se nemůžu dočkat reportáží z kurzů. Přece jen, když to stojí nějakou tu kačku, bylo by dobré vědět podrobněji, jak to tam vypadá. To bude opravdu záslužný čin!

Ceny možná přehnané nejsou, akorát naše příjmy ještě nejsou tak docela odpovídající:-) Já jsem vážně uvažovala o indické kuchyni v Culinarii. Jediné, co mě trochu odrazuje je fakt, že kurz je veden v angličtině (případně s tlumočníkem). Na angličtině mě vadí sice jen má lenost, ale přece jen u exotických kuchyní bych raději nejdřív preferovala vědět, jak se všechny přísady řeknou česky. Tlumočník je takové nešikovné řešení…

Romana:

jé a kdo mě bude sponzorovat??? :))) abych to finančně přežil :) aky se moc těším, na první už jsem objednaný!

Dv:

a, a, a nebo tak! ,) ještě njsme úplně v cajku… Culinaria má hodně zákazníků z řad expats, možná na ty kurzy chodí ve většině, tak proto asi. fousáč-kuchař ale vypadá strašně srandovně, rád bych to zkusil :)

na cenu se zeptám kamarádky z Provence, ona chodí občas na nějaký ten kurz, navíc Bio.

Ve Francouzském institutu v Praze pořádají kurzy gastronomické francouzštiny. Trvá to jeden semestr, mají teoretické hodiny v učebně a pak praktické s kuchařskými kurzy v Brasserie M. A co si uvaří, to si také sní…

Nejlepší škola vaření je ta, kterou můžeme odkoukat doma (pokud se ve vaší rodině nebo blízkém okolí vyskytuje někdo, kdo umí uvařit). Bez základů běžné lidové kuchyně se neobejde žádný profesionál. Kdo se nepřenese přes umění přípravy „bešamelu“ a základních znalostí přípravy guláše a bramboračky, kuchyňskou bitvu s vařečkou nevyhraje :-) I opomíjená česká tradiční kuchyně dokáže dát dobrý základ. Trendem je nevařit draze, ale vařit dobře, jednoduše, zachovat přirozenou chuť použitých surovin, omáčkou a kořením jen korunovat a nevynechat čerstvé bylinky. Světové kuchařské celebrity preferují návrat k tradiční venkovské kuchyni. Ovšem bez pořádných surovin se vařit nedá. Vybavit se dobrým základem domácího vaření a jít okouknout mistry v práci je ta nejlepší cesta, jak do tajů umění kuchařského proniknout :-)

Hernajs fidlajs, já snad do něčeho takového půjdu. Můj problém totiž je, že jsem takový konzervativní teoretik. Většinu věcí mám načtenou z knížek, takže teoreticky jsem skoro o všem slyšela, zhruba vím, jak se to dělá… ale nikdy neochutnala. Výsledek je, že vařím sice asi dobře a vychytaně, nicméně nemám moc široký repertoár. O hodně surovinách trpím předsudky, že je nejím… Na kurzu se mně nebudou ptát, co mi chutná, a okusím od všeho.

navrhuji uspořádat skupinový kurz, třeba dostaneme množstevní slevu ;-)

Byli jsme s muzem na kurzu vareni studia MK3, sea food (svatebni dar mych kolegu z prace), takze cenu za cca 3,5h podvecerniho vareni nevim, ale bylo to bozi. Bylo nas jen pet, ostatni uvizli v zacpe (dopravni) a moc jsme si pochutnali, vyzkouseli si to vsichni, recepty jsme dostali v takove male knizecce a bylo to opravdu prijemny vecer

Ti, kterým nevadí angličtina, mohou leccos a zadarmo pochytit z instruktivních videí na stránkách BBC:
http://www.bbc.co.uk/…get_cooking/

Právě se tím prokousávám. Zjistil jsem např. že jsem si doposud ani neuměl správně nabrousit nože. Aneb že „jak sem starej, tak sem blbej“. :-)

Já jsem také asi před 2 lety dostala dárek – poukaz na 5 lekcí v Bertolli akademii – když pomineme to, že si tam napůl dělaj reklamu, protože po celou dobu se vaří z jejich produktů, tak to byly fajn večery – minimálně už jen v tom, že na tyhle akce chodí lidi se stejným zájmem a vášní k vaření a gastronomii obecně…pak si hezky pokecáte a jídlo, které jste se naučili i společně zblajznete – u nás nechyběl ani sommeleér, který nám pak u večeře servíroval vhodná vína k pokrmům (vč. přednášky) a musím uznat, že na kvalitě celou dobu opravdu nešetřili a profesionalita nechyběla

Len tak pre zaujímavosť som si dala do slovenského vyhľadávača kurz varenia a veru o kurze varenia so šéfkuchárom sa nám tu na Slovensku môže len snívať. Pokus bol síce pred 2 rokmi v reštaurácii Camouflage, ale prečo nepokračoval ? Nájde sa zopár kurzov zdravého varenia za málo peňazí, ale ide skôr o naučenie sa používať nezvyklé makro či bio potraviny ako o majstrovský kurz. No čo už, treba byť trpezlivý, alebo robiť kurz na diaľku aj vďaka Vašim stránkam :o))

Dolce Vita: nejlepší škola vaření je ta, kterou nám všem poskytujete Vy, madame…

Jednorožec: BBC mě zlákalo, ale ejhle, odsud to rozkliknout nejde, ale laskavě mi to napíše toto:
Broadband content is expensive for the BBC to stream. The BBC has therefore decided to limit access to the BBC broadband content to people in the UK in order to ensure best value for the UK licence fee. In addition, there are often broadcast rights restrictions which means that content intended for a UK audience should not be made available overseas.
Tak asi lenost nepřekonám, nebo že bych šla přec jen do té Culinarie?
mimochodem jak je to s kurzy vaření za kanálem?

Dv, to je mě líto. Jsou to ale držgrešle ti bíbísáci.

Kursy tu jsou všelijaké. Jednodenní, dvoudenní. Některé jsou i s řekněme týdením ubytováním v nějakém nóbl venkovském sídle předělaném na hotel. Laciné to rozhodně není.
Kolem 200 liber na den. Raymond Blanc si počítá 395 liber na den, bez ubytování, to je přes 14 tisíc Kč za jeden den.
http://www.orient-express.com/…/4_16680.jsp

Bali, nevěděla byste o nějakých instruktážních videích na Internetu ve francouzštině?
Zabil bych dvě mouchy jednou ranou – přiučil bych se o vaření a pochytil něco jazyka. Předem díky.

Dík.
Mnohem raději vykám, než na potkání každému tykat. Zdá se to být výsadou zejména amerických Čechů a mně se to nelíbí. Ohrazují se tím, že „přeci v angličtině si každý s každýn tyká.“
To je blbost, neb v angličtině si každý s každým vyká. Tyká se Bohu, v Otčenáši atp.
Takže se, Bali, prozatím nezlobte a neberte moje vykání za chlad. Možná, kdybychom se spolu podívali na dno několika dobrých lahví… :-))

Kvalitní škola si kvalitní odměnu zaslouží, a to nejen za práci a propálenou energii, ale adekvátně za dobré suroviny, a vynaloženou přípravu (výběr receptů a jejich vaření nanečisto).
V Itálii jsou nejlepší školy velmi drahé, a jsou určeny především restauratérům. Školy pro amatérskou veřejnost tam neznám, pro mně je tam naprosto dechberoucím divadlem návštěva v rodinách s tradiční maminkou, nebo obyčejné osterie stranou turistických tras.

Shira313: omyl, stale sa v BA da ist na kurz do flowers (ten isty majitel ako camouflage a rovnaka vyukova kuchyna v esterhazyho palaci:-))

ale je pravda, ze to je dost drahe, o dost drahsie ako ceny v clanku, dokonca aj s ohladom na prepocet SKK/CZK. pan C. by urcite „koukal“, ako velmi smerom na vychod rastu ceny:-)

Bag :o))

Dík za opravu a tip čo treba podniknúť s prípadnou výhrou v lotte ;-) Iba škoda, že netipujem a môj milovaný sponzor má iné priority a mylný pocit, že variť viem :o(

Jednorožec: přijde mi, že na netu si tyká každý ;-)
a tak mi asi přijde divné když mi někdo najednou vyká.
A ohledně lahvinek? Co není, může být! Třeba na nějaké příští Interblog. akci?

DolceVita:

setkala jste se teď někdy v poslední době s větším vzorkem populace okolo 30. roku věku? mě připadá (alepoň při pozorování mého omezeného výhledu na převážně vysokoškolsky vzdělané vrstevnice) že to s vařením není žádná sláva. pocházejí z generace plně zaměstnaných matek a tak možná ani nebyl čas na to aby je to někdo naučil. když se bavím o něčem kulinárním v okruhu svých kamrádů, skoro z 4/5 jsou to muži. holky to jaksi nezajímá :)

(je to trošku off topic k tomu, co jste psala, ale zase takový malý podnět do pranice)

Major Milčák:

O hodně surovinách trpím předsudky, že je nejím…

:) jak jsem se panem C. v tomto ohledu totálně rozvolnil, někdy docela čučím, jak je někdo zabedběbý ve své ohrádce povolených & „dobrých“ surovin. jev neskutečně častý! :) tak šupšup do toho, objevovat a znovuobjevovat je ta nejlepší zábava!!!! :p

Petulka:

byl by nějaký odkaz? kontakt?

Jednorožec:

děkuju, vidíte, že je to bloklý pro non-UK… přidám na stů něco méně kvalitního ale o to více názorného:

videonávody na serveru http://www.videojug.com

Dv:

kdybyste nad tou kulinarií váhala, dejte vědět, přidám se!

Vimaana1:

v itošce znám jen takové ty kurzy spojené s turitikou, tj že jedete na dvovču, bydlíte na nějakém statku, jezdíte po okolních vinicích a producentech a potom z těch durovin vaříte… a tyk nakonec za to vysolíte pár tisíc ojro :))

Bali:

děkuju za link, docela láce.. :)

bag & Shira313:

teda to sou pálky! :/ já mylsám že ta jiskra gratronomického boomu brzy přeskočí k vám a pak se nebudete stači divit :)

To jsou náhody, zrovna ve středu se chystám jeden z kuchařských kursů vyzkoušet. Takže pokud na něj nepřijdu pozdě, podám určitě zprávu!

Florentyna:

supeeer, vypadá to, že po maze & SB tady máme další větší fůdblogerské téma ,) těším se na report!

Kontakt na kurz vareni MK3 je http://www.kurzyvareni.cz, kuchar se jmenuje Martin Kincl a je to takovy cesky Ital. Na webovkach je toho vice, ale rozhodne clovek, ktery vi, jak se drzi nuz a jeste vam to umi vysvetlitl, coz neumi jen tak nekdo, ze ano :- )

Bali, merci beaucoup!!
Je to précisément v co jsem doufal. Zabiji tak dvě mouchy jednou ranou, či two birds with one stone = mrknu se na zajímavé kuchyňské postupy a budu se snažit pochytit, co se dá z rychlopalné franštiny.

Není zač ;-)
Téda, vy jste v UK nějací krutí! Ty mouchy snesu, ale chudáčky ptáčky?

Chudáčci ptáčci – jak jsem koupil, tak prodávám. :-)
Přirozeně, ti opeřenci musí být Bio. Jinak ani ránu.

Přirozeně, ti opeřenci musí být Bio. Jinak ani ránu.

LOLz, riadny britský sucháč, jen co je pravda :->

Basli slečna, co peče koláš je trés sympa, pán v kouzelnickém klobouku s vrýlema od harryho pottera a jeho statment o molekulární gastronomiii.. to už je šulinovina :)))

Cukatko, ten pán se dá nazvat kouzelníkem, protože dokáže vykouzlit ve své kuchyni sakra dobroty. Patří mezi nejuznávanější francouzské kuchaře.

já si zatím žádné video z těch stránek nepouštěla, to už bych trávila čas jen u pc! A mimo to tento pán nepatří k mým oblíbencům. Teda nikdy jsem u něj nejedla, ale jeho vystupování mi je nepříjemné. Jeho dcera je cukrářka, která si také otevřela restauraci. Nedavno jsem to viděla v jednom pořadu o tom, že „jablko nepadá daleko od stromu“. Bylo tam asi 6 rodin z vyšší společnosti a jedině on se choval, jak se choval :-(

Já šel rovnou na ty krátké instruktáže pod vyšňořeným pánem.
D'où vous vient votre inspiration ?
Tato často opakovaná otázka prý vždy značně irritovala Johna Cleese (Monty Python). Měl na ni standartní odpověď:
„Inspiraci si chodím kupovat do malého krámku na rohu. Pokud se nemýlím, ta paní tam ji dostává od jednoho vysloužilého plukovníka v Surrey.“

„Mladá generace je levá, lahůdkama rozežraná a prachatá.“
Ach Bože, Cuketko – odhalil jsi mě!! V pátek mizím směr 3 měsíční ochutnávka portského, pošlu ukázková fota ;) a kdybys chtěl přijet na návštěvu, tak od března budu mít i kde bydlet (jakože ne v hotelu) :))
Ewa

A nevíte takhle náhodou o nějakých kurzech o cukrařině??

vážně se zabývám myšlenkou že uspořádám kurzy vaření pro začátečniky.Šlo by hlavně o českou kuchyni, základy ze studené kuchyně a pečeni moučníkú.Ale ješté to nemám vymyšlené a jsem na to sama.

No, v Plzni nedávno otevřeli novou restauraci Budino, která je zaměřená na středomořskou -italskou- kuchyni a pořádají taktéž kurzy vaření právě italské kuchyně. Za 1600 Kč máte zaplacenu výuku na 5 hodin, což docela jde, téma mají vždy jen jedno a časem jej mění. Plzenští, klidně se mrkněte, http://www.budino.cz/ .

Tak mám čerstvý páteční zážitek z kurzu v Pakulu. Vedl ho Zdeněk Pohlreich na téma Polévky jako hlavní jídlo. Během pěti hodin jsme uvařili francouzskou cibulačku se sýrovými krutony, ruský boršč a minestrone s opečenou rybou.
Naučili jsme se zakládat drůbeží i rybí vývar, vykuchat mořského vlka a připravit z něj filety a vyrobit bazalkové pesto.
Čerstvé pesto mě nadchlo asi nejvíc, doteď jsem znala jen kupované, ze kterého se odděloval olej, a to mi nechutnalo. Úžasné byly i polévky, husté, že v nich stála lžíce, dochucené kysanou smetanou nebo sýrem, jen se sběračkou intenzivního vývaru, pokapané olivovým olejem.
Pan Pohlreich působil nesmírně příjemným dojmem. Navzdory poněkud přísnému výrazu byl milý (ano, až laskavý :-)), vtipný, zajímavě mluvil, nevytahoval se (a že by mohl). No jasně, zaplatili jsme si ho, ale stejně.
Nejdřív jsem se styděla za svoji neohrabanost „inkousta“, pomalé a neprofesionální krájení zeleniny. Ale pak jsem si řekla, že si to užiju, a vykašlala se na jakékoliv hemuňky. Takže když mě „šéf“ vlastnoručně opravoval u kuchání a filetování ryby, byla jsem jen vděčná.
Jediné, co snad trochu mohlo rušit, ale považovala jsem to spíš za součást koloritu, bylo chování asi tří profi kuchařů, kteří se na kurz přišli taky učit. Byli halasní, mazáčtí, dělali hloupé vtipy a tak. Vzpomněla jsem si na Rachada, jak uštěpačně popisoval některé své kolegy, a musela jsem mu dát zapravdu.
Když to shrnu, jsem moc ráda, že jsem to absolvovala. Vidět na vlastní oči a chutnat na vlastní smysly je v gastronomii určitě to nejdůležitější. Byla to zkušenost, překvapení, zážitek i zábava. Akorát pro mě trochu dražší. Nicméně půjdu zas…

Mimochodník – z druhé ruky, chystá se kurz cukrařiny pod vedením šéfcukráře z Hiltonu. Je to pod záštitou ARIT (tedy Taliánů) Takže kdo má chuť na vyšší cukrářskou s modelováním karamelu a temperováním čokolády…

1)
ad „#
28. Shira313 – Iba škoda, že netipujem a môj milovaný sponzor má iné priority a mylný pocit, že variť viem :o(“

  • prekvapiva rada: zkuste pracovat a na svou zabavu si vydelat sama, nebudete muset fnukat. vyzkouseno.
  1. ad tykani:NESNASIM tykani na potkani, zejmena od chlapu (nejsem starenka,vyskytuji se na hranici mladi/stredni vek, ale urazi me to). prijde mi to jako ta radoby americka manra rikat JAK SE MAS s teckou na konci a necekat odpoved. (na netu mi to vadi trochu min, ale stale je to neprijemne)
  2. ted jsem chtela venovat kurz jako darek, ale odradily me nektere z odkazovanych webu. posledni novinky ze rijna? kurzy na zari 07? nekomu, kdo takhle flaka web, tri tisice nedam.
  3. cuketka ad „setkala jste se teď někdy v poslední době s větším vzorkem populace okolo 30. roku věku? mě připadá (alepoň při pozorování mého omezeného výhledu na převážně vysokoškolsky vzdělané vrstevnice) že to s vařením není žádná sláva. pocházejí z generace plně zaměstnaných matek a tak možná ani nebyl čas na to aby je to někdo naučil. když se bavím o něčem kulinárním v okruhu svých kamrádů, skoro z 4/5 jsou to muži. holky to jaksi nezajímá :)“
  • drahy cuketko, zkuste rozsirit okruh svych kamaradek/slecen. samozrejme ze to mnoho zen zajima. nerikam, ze tech, se kterymi travite sve volno zrovna vy, ale zajima. ze jejich matky poradne nevarily, neznamena, ze se o to nemuzou zajimat samy, ve 30 je kazdy dospely.
  1. ad „v itošce znám jen takové ty kurzy spojené s turitikou“ – ano, nasla sem jeden, ale byl v tom namoceny michal david:(

51: 3. o tom trošku něco vím :-) Pokud nemáte vlastního člověka který by se vám staral o web a živíte se vařením(tj.trávíte hodiny spracováváním kalkulací a receptur, návrhů na menu a vařením samotným) nemáte zase tolik času pracovat na kvalitním a hezkém webu. Já jsem třeba můj web odpískal a rozhodnul se vrhnout se na blog, je živější, lépe se s ním zachází a lidi si tam aspoň pokecají a není to jen na mě…:-) Ale to je jen za mě.

Dobrý den… Včera jsem byla na kurzu thajské kuchyně v Chef Parade na Žižkově. Za cenu 799 CZK to bylo super. Příjemné studio, bezva kuchař a jídlo co jsme si uvařili bylo báječné! Vřele doporučuji. Sešla se nás tam docela nesourodá partička lidí, ale po chvíli jsme docela srostli. Uvařili jsme si Tom Yum, zelené a červené kari a rýžový dezert (na sladké moc nejsem, tak nevím název, protože jsem asi nedávala pozor). K tomu jsme si tak popíjeli vínko a bylo nám moc dobře. Už vím, co budu do budoucna všem rozdávat jako dárek!!!

naprosto souhlasim. v pondeli jsem byl na hovezim mase v chefparade. za 1000 jsme do trojice dostali asi dvoukilovou (no, to mozna ne) jihoamerickou svickovou (zdala se mi moc pekna), kterou jsme beze zbytku zpracovali. k tomu kachni prsa. na rostenou se kvuli totalni otrave masem (velmi prijemne postizeni) nedostalo a pan kuchar nam udelal jen tak z pleziru uzasny grilovany ananas s omackou s kokosoveho mleka. vsechna jidla byla uzasna, vyklad sefkuchare zasveceny, profesionalni a primerene lezerni. ostatni se stejne dlouhymi kurzy za ctyrnasobek se muzou jit bodnout… mohu vrele doporucit. za cenu jednoho kurzu jinde tady muzete odchodit vetsinu repertoaru!

No vlastne jsem taky takovy kurz vareni absolvovala jako dovolenou na Ibize. Bylo tam tedy nejen vareni, ale i joga a shiatsu masaze. No a varili jsme denne s kucharem, ktery vari napriklad pro Madonnu, jak jinak, makrobiotika to byla. Moc prima clovek to je a naucil nas opravdu hodne !

vloni na silvestra me mezi dverma chalupy me kamaradky privital jakysi podivin tim, zda si nedam makrobiotickou polivku z cervene repy… zbytek vecera byl, chudak, tercem vtipku… aspon jsem mohl snist jeho gulas…

hmmm, to je divne, repa je dost JINova, tu bych si radsi dala v lete (JANG), chudak makrous, asi tam nic jineho nebylo na toho Silvestra, no jo, mel si udelat s sebou sushi rolky, ale ty by mu vsichni asi snedli, jak jsou dobry…ale stejne to neni hezky, delat si z nekoho srandu jen kvuli tomu co ji…

a jsou ty kurzy o vaření nebo je to spíše seznamka? .o) na chefparade koukám z okna a mají tam poměrně často rozsvíceno, tak jim to asi funguje.

50: šéfcukrář z Hiltonu je pěkněj č.....k – bacha na něj Michale, už jsem s ním měl několikrát osobní konflikt. Je to Bulhar nebo co a dosti si zakládá na svém mohamedánském vyznání. Tak, aby si nenarazil .o)

Já jsem byla zatím na dvou kurzech od Prakulu (paštiky a grilování) a oba byly epesní! Ještě se chystám na nějaké dezerty nebo čokoládu s Katkou Fornůstkovou.

jo kdybych na to měl uzpůsobenou kuchyni tak dělám kurzy už 10let .o(

Dnes jsem se zúčastnila kurzu Indická kuchyně v Culinarii se sympatickým fousáčem, o kterém se zmiňuje pan Cuketka. Fousáč byl opravdu moc fajn a jídla naprosto vynikající. Jedinou nevýhodou a trochu zvláštností bylo, že všichni účastníci kurzu byli pouze pasivními pozorovateli vaření a výkladu tohoto pána. Culinaria má kuchyň malou a neuzpůsobenou pro aktivní zapojení účastníků. Což bylo zpočátku zvláštní, ale nakonec jsme si díky skvělému přístupu pana kuchaře všichni odnesli skvělé recepty a užitečné rady a tipy na speciální ingredience.

áááj, bohužel notorický problém kurzů v česku :) kuchaři se do toho vrhají střemhlav, nemají prostředky, ani správný didaktický přístup. vznikají pak z toho kulinární prezentace nebo performance :) ale když byl fousáč sympaťák tak snad i ta prezentace stála za to! ;)

ahoj lidicky.posilam odkaz na video kucharku.Nejde o zadne prevratne vareni…ale je to dobry napad a kdyby tam lidi posilali sve nahrane vykony pri vareni bylo by to poucne.....
skoda ze takovych webu neni vice…
http://ekucharka.net

67: Na DVD v angličtině toho bude o vaření spousta – Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Dvě dámy při těle a další a další – prakticky všechna zahraniční jména, co tu občas padaj budou na DVD snadno k dostání z Amazonu a podobně.

20. Dolce Vita – i po roce mi to napsalo stejnou hlasku. ALE lze to prechytracit tak, ze jdete rovnou na Recipes A-Z:
http://www.bbc.co.uk/…s_atoz.shtml
vyberete si recepis a pak uz jen kliknete na Watch video recipe pod obrazkem. Otevre se video, ktere lze bez problemu spustit a sledovat, i z ceskych luhu a haju.

Zkuste se podívat na naše stránky. Zatím jsou neúplné, ale kalendář s druhy kurzů jsou již aktuální. Vše ostatní bude doplněno příští týden

Doporucuji chef parade (www.chefparade.cz). Je daleko levnejsi nez vsichni ostatni (990 Kc za osobu), maji velkou nabidku kurzu a jidlo je bajecne. Tedy pokud si nepotrpite na designova studia … Asi nejlepsi je kurz hovezi maso.

Ja naopak Chefparade rozhodne nemohu doporucit.
By jsem tam na kurzu Prace s nozem.A nejen ,ze spojili 2 kurzy dohromady /protoze nekdo nedorazil/ a o nozich to pak bylo 20 minut o nicem .Ale pri kurzu jsem dokonce jako surovinu dostal napul shnilou papriku .

76: Fotografie, přesněji food-styling, mě nostalgicky přenesl do dob mého (nyní značně vzdáleného) mládí. Mojí mamince by se to určitě líbilo, zejména „pohár“ a zátiší kolem něj.

Vzpoměl jsem si při tom i na Matesolu a jeden z jeho nejlepších článků na jeho stále funkčním, ale dlouho neosvěženém webu:
http://www.matesola.com/…styling.html

Pražský kulinářský institut.
Tam jsem byl na kurzu francouzske kuchyne, nekdy pred rokem. Paradni, zkusenostmi a radami nabity vecer. Doporucuji.

77: Uf, já jsem u toho dostala takový záchvat smíchu, až jsem myslela, že to nevydržím ;-))

77.Dekuji vam za odkaz na Matesolu.Tak jsem se uz dlouho od pocitace nezasmal :).

doplněk k 81: abych upřesnila, ten záchvat smíchu mě samozřejmě taky postihl při čtení článku od Matesoly.

Matesolova essej snese opakované čtení.
Mlátil jsem se u toho dnes sám; už dávno jsem přestal počítat, po kolikáté!

Taky jsem se u toho válela smíchy a každého s tím otravovala. Je fakt, že se teda smáli všichni. Po dlouhé době jsem to četla znovu a efekt tentýž. Smích, smích , smích! :-)))

Ano, voděnka mě odrovnala. „Ještě se uvidíme.“
„Nevím proč pořád koukám na tepich. Aha nemám lžíci.“

89: v internet exploreru to po chvilce padá, otevřte si to v jiném prohlížeči

Ježíš, tak už jsem to taky shlédla :-) Přiznám se, že sklenky na víno s krásným zlatým okrajem mají rodiče v obýváku ve vitríně :-)

Já jsem na kurzy-vareni.eu byla na jednodenním kurzu a moc se mi to líbilo. Určitě půjdu ještě. Paní je moc milá a dostatečně se všem věnovala.

Dnes jsem se stala šťastnou majitelkou Slabikáře vaření 1–4!
Budu si tím listovat před spaním, snad pak nebudu mít divoké sny ;-)
Nechcete taky někdo? Můžu dostat ještě pár kousků!

Nedávno jsem byla na kurzu vaření v Prakulu a jedinou nevýhodou byl šíleně přecpaný žaludek. :-) Bylo to naprosto úžasné a skvělé a za měsíc tam jdu znova na další kurz. Také plánuji, že se zúčastním jejich rekvalifikačního kurzu na Osobního kuchaře, pokud jim MiniŠ nebude dělat problémy.

Dobrý den, neví někdo, jestli se dá ještě někde přečíst nebo stáhnout ten skvělý foodstylingový článek od Matesoly, který je tu v diskusi zmiňovaný? mrzí mě, že odkaz už nefunguje a nemůžu to nikde jinde dohledat........zmizel v nedohlednu? :o(

Tak jo, i já půjdu s kůží na trh a dovolím si přispět svojí čerstvou zkušeností. V pátek 2.4 jsem uskutečnil první kurz pro veřejnost- káva a espresso. Kurz byl pojat půl na půl teorie/praxe v showroomu Coffee Source na Praze 10. Dopolední teorie od 9.00 byla- kultura a historie kávy, botanika, pěstování, zpracování, kávová mapa světa, decaf, instant. Pak teorie správného espressa, základní drinky z espressa. V rámci praxe po obědě jsme ochutnali Brazílii, Mexiko, Haity a Keňu- v podobě espressa i french pressu. Došlo i na nácvik šlehání pěny, naked portafilter, latte art ad ad…Sešlo se 11 lidí, myslím, že je to maximální možný počet, už tak mám pocit, že jsem se nemohl věnovat hlavně šlehání mléka každému tak, jak by si zasloužil (a zaplatil). Kurz končil v cca 16.00, předali jsme si certifikáty, udělalo se pár fotek, skalní kávaři zůstali až do 18.00, pak se uklízelo a první pilotní díl byl u konce. Cena za kurz byla nyní zaváděcí- 1500 Kč. Do budoucna počítám se zajímavějšími kávami a přípravou i ve vac potech a ukázkou pražení. Cena by neměla překročit 2 tis Kč. Skupiny nebudou větší než 10 lidí. Prosím všechny cuketkáře o Vaše názory, podněty, nápady, chtěl bych aby z diskuze vypadlo, na co je potřeba se zaměřit, u kávy to bohužel není tak „jednoduché“ sestavit program kurz jako to můžou dělat školy vaření (masa, polévky, pasta, ryby atd…nechci zlehčovat!) díky předem za feedback! MK

Ja som sa zuzastnila kurzu varenia v skole Chefparade. Musim povedat ze to bola skvele vedena hodina kde sa kazdy do varenia aktivne zapajal a naucil sa nieco nove. Sefkuchar nemal problem zodpovedat otazky toho najroznejsieho charakteru a bol vzdy velmi mily a vtipny. Bol to klasicky zakladny kurz Grilovania(masa a morskych plodov). Urcite sa tam chystam znovu. Vrelo odporucam!

Mám za sebou před pár lety jedinečný zážitek (tři různé kursy) s Jiřím Štiftem v Sas Radissonu. Drahé, ale fantastické. Uvolněné, komorní, Jiří neskutečně pozorný a vtipný, láska k vaření z něj čiší. A nyní čerstvě Prakul – za 4 tisíce jsme si vyzkoušeli jedno jídlo, na ostatní se více méně jen čučelo. Vybavení i péče super, ale čekal jsem to jiné. Zklamání.
Máte někdo ponětí o kursech v kuchyňské studiu na Vinohradské?? -
http://www.poggenpohl.cz/…urzy-vareni/ Sháním slušné kursy sushi. Díky. A.

Komentáře jsou uzavřeny.