Máma mele maso, Ema se ptá

Zajímavá diskuze o původu potravin u článku o vietnamské tržnici mě inspirovala natolik, že jsem se rozhodl její téma vynést více na povrch formou interaktivní soutěže…

Upozornění ! Jako doprovod jsem do článku umístil několik ČB fotografií z domácí zabijačky. Je na nich zachyceno, jak se z živého čuníka dělá maso. Jestli vám to nedělá dobře, nebo se na to nechcete koukat – vypněte si obrázky, nebo neklikejte dále!

Co jíte?

Jednoduchá otázka, na kterou se v dnešní době těžko hledá odpověď. Čím víc se ale poslední dobou s panem C. namotávám do jídla, tím víc mi nedá spát.

Jím teď lépe, jídlu věnuji víc času a někdy jsem za to dokonce i placený (ale jenom trošku ;). Kdyby teď někdo udělal hromadu ze všech těch chutných stvoření, které mi za uplynulý rok prošly žaludkem, její vrcholek by směle atakoval Petřínskou rozhlednu!

A kdyby někdo strčil špendlik do glóbusu všude tam, kde byly země původu použitých surovin, udělal by si z toho ukázkovou voodoo panenku á la Death Star.

Vždycky když si to představím, mám zvláštní pocit. Usedám k misce dušené mrkve (řepy, celeru) a špekuluju… ;)

Špekuluju, co by se tak asi stalo, kdyby všem těm dopravním autům, letadlům a loďkám najednou došel benzín. Dotlačili by to ke mně na kole nebo na vozíku? Nezkazilo by se jim to po cestě? A hlavně – mám já to vůbec zapotřebí?

Nestačilo by mi něco, co se vyklubalo ze staré dioxinové dobré české hlíny? Nestačilo by mi jen pár kousků masa, zato v té nejlepší kvalitě a čerstvosti – ze Šumavy, z Beskyd nebo z Valaška? Nebo třeba pravidelná dávka sezonní zeleniny z tržnice zásobované regionálními farmáři (v pidi Česku = všichni farmáři v okruhu 300 km ;)? Hm?

No radši už nedumám a dojím tu mrkev… ;)

Téma & Soutěž

Pro ty, co to ještě nerozlouskli (tj. pro všechny). Téma soutěže je původ jídla a váš vztah k němu. Zajímá mě, jak k této otázce přistupujete. Jste úchyláci na bio nebo sadisti přes špek? Lovíte, střílíte a řezničíte osobně? Milujete rajčata v lednu a jehněčí z Nového Zélandu? Je vám to putna, hlavně když to moc nestojí? Máte ještě vůbec nějaký pojem o tom co je v těchbarevných pytlíkách a krabičkách v obchodě? Povězte mi o tom.

Názory, ukázky produktů, recepty, obchody, zkušenosti z ciziny, potravinové obsese a fóbie – cokoliv k tématu je vítáno. Tentokrát nechávám formu uvolněnou tak, aby se vás mohlo zúčastnit co nejvíc. Můžete:

  • napsat čtenářský zápisek
  • napsat článek na svůj blog a poslat mi odkaz
  • poslat mi příspěvek emailem

Nechám to na vás. Všechny příspěvky budu hromadit na zvláštní stránce soutěže. Povede na ní odkaz z hlavní stránky a nejnovější příspěvky budu zmiňovat v aktuálních odrobinkách.

Pravidla

  • trvání soutěže je od 5. února do 20. března
  • vyhlášení udělám 31. března
  • soutěže se zúčastníte vložením čtenářského zápisku, zasláním linku na svůj článek, nebo zasláním emailu s textem na dané téma
  • vkládat můžete texty, fotky, videa – cokoliv!
  • počet účastí na uživatele je neomezený
  • vítězové budou náhodně vylosováni ze všech zúčastněných

Ceny

Není to taková hromada, jako posledně. Hlavní cena ale myslím stojí za to! ;)

(všechny ceny jsou nesponzorské, tj. platím z vlastní kapsy)

Poznámka k obrázkům ze zabijačky: I když se vám mohou na první pohled zdát fotky brutální, ve skutečnosti to byla pro čuníka úžasná rychlovka. Byl klidný až do poslední chvilky, pak už jen dva sehraní profíci a nacvičené hmaty zakončené jednou přesně mířenou šlupkou. Dohromady asi třicet vteřin. Docela jsem přes to svoje digitální kukátko čuměl… ;) Čerstvý ovar byl pak samozřejmě grandiózní…

Reklama

Komentáře

No, milý pane Cuketko, já to mám jednoduché. Jelikož nejsem natolik solventní, abych si mohl kupovat sýr za 150 korun 10 dkg, maso 600 korun za půl kila a podobně, tak se snažím nakupovat levné potraviny. Ale abych učinil zadost zdravé výživě, vyhýbám se uzeninám, polotovarům, paštikám a podobným věcem a snažím se kupovat hlavně základní potraviny a z nich pak vařit (když spálím jíšku, tak vím, že to, co v jídle divně chutná, je spálená jíška a ne nějaký éčkový fujtajksl).
Vařím rád, ale pro jednoho to moc nemá cenu, tak většinou jím rýži se zeleninou. Je to zdravé, relativně laciné a může se toho uvařit hooodně:-)
Jo a taky mám rád chléb v tekutém stavu (pivo:-))
Tož tak.

Korekce titulku… :o) – Máma mele Mílu, to je ale maso…

Já miluju věci jako je rybí salát ze samošky, chleba s hořčicí a anglickou, teplou sekanou z místního nonstopu. Ale když si chci pochutnat, když se jídlu věnuju a ty tři hodiny něco připravuju, tak mám rád když je to maximální – moje schopnosti nejsou maximální, tak ať je maximální aspoň surovina. Takže kuřátko je z biofarmy, bylinky jsou čerstvé, použitím pepře z té malé, stolní pepřenky bych se dopustil smrtelného hříchu, olej je olivový, extra panenský a chlebíček je z druhé strany města, hodinku starý, s famózní kůrkou. Nerad na sobě šetřím :)

Jinak k zabíjačce – když jsem u toho byl poprvé, bylo to trošku děsivé, ale teď už ten proces beru daleko střízlivěji, už umím uchopit teplá játra do rukou a i to šlemování střev už mi nepřijde tak zarážející.

Na téma „odkud se bere jídlo“ je výborná kapitola v druhém Bourdainovi (Šéfkuchař na cestách), vřele doporučuji právě popravu pašíka :) Je tam krásně vidět, jak taková u nás stále ještě „obyčejná“ věc tohodle tvrďáka rozhodila :o)

Tu knížku jsem nečetla, ale kdysi dávali myslím na Spektru seriál o kuchaři na cestách a byl i u nás na zabijačce, tak to bude asi on?

Na téma zabijačka – někde jsem slyšel zajímavý názor. Ten, kdo není schopen dané zvíře zabít (z důvodů psychiky, alternativní, měkčí verze zní „být přítomen porážce“) , nemá jíst jeho maso. Docela to stojí za zamyšlení :)

Zabíjačka je velice užitečná zkušenost, kterou kromě zapřisáhlých vegetariánů doporučuju všem – včetně faktu, jak dokonale je celý pašík zpracován a nic se nenechává nazmar. Porážka od zkušeného řezníka je neskonale humánnější bež průmyslová jatka. Naopak mě vyděsil rachadův příspěvek o drsném podřezávání kůzlete..

9:Jak říkáš-porážka od zkušeného řezníka…Všude na světě jsou lidé šikovní a nešikovní, hodní i ti méně hodní, profíci a amatéři. Tak se neděs. Byl jsem v čechách svědkem mnohem horších exekucí…

č.9,10:
Měli bychom se složit a do Tunisu poslat velkou zásilku kvalitních ostrých nožů. – Jen aby se to pak neobrátilo proti nám! :-)

Pan Cuketka zde začal zajímavé a potřebné téma. Já jsem se k tomu v posledních dnech vyjádřil až až, na tomto blogu, pod hlavičkou vietnamské tržnice. Nebudu se tedy opakovat a vysvětlovat znovu svoji posici, leč hodlám se vmísit do diskusí, jak se budou odvíjet.
Bravo, Kanibal, č. 3!

To je zajímavé téma… už vymýšlím, čím přispěju. Akorát minulá cena ke mně ještě nedorazila, tak doufám, že neskončila někde v útrobách České pošty, a.s…

11. Už se stalo :-) Rád bych ještě dodal že pokud jste četli pozorně, domorodec přinesl kůzle v náručí, nekopal ho před sebou, ani ho neměl v pytli na zádech, a exekuci provedl klasickým způsobem, který je jinak velmi rychlý. Takže pokud u nás řezník bací čuníka, který po první ráně zůstane stát, jistě tak nečiní pro své zvrhlé potěšení, jen se prostě někdy nezadaří. Znám i jiné experty kteří jsou schopní dát živého humra do konvektomatu a teprve potom ho zapnout na páru. Umíte si to jistě představit :-((

11. Jen aby se to pak neobrátilo proti nám… Předpokládám při vašem vzdělání, že doufáte aby potom Tunisko nepřeválcovalo Impérium v produkci jehněčího?

Ne, narážel jsem na různá minulá vyzbrojování mužahadínů, na Afghanistán, ale to sem nepatří. Nemístný pokus o chtip.
Cut!!

Vladan:

myslím, že s těmi základními potravinami jste na to kápnul úplně přesně – stačí to víc než bohatě ;)

Pedro:

LOLec pane! :)))

Kanibal:

:)) fajné! můžu se zeptat o jaké biokuřátko a o jaký chléb jde? podělte se ;)

kulida:

že jo? :) nejni to nic moc na poku, ani když je člověk zvyklej… ale pašík byl pašík!

J.Č.:

Bourdain není tvrďák, ale obyč vykulené (ochlastané&vyhulené) trdlo z města :) se dívím, že mu to žereš :)))

Pivli:

kuchař na cestách, to je on! ,)

Obda:

on na to zabíjení a kuchání bude vždycky někdo zručnější, já bych se spokojil s tou soft verzí – stačí to vidět. vidět to, že to nejsou jen ty růžové placičky v polystyrénu :))

Dv:

souhlas ,) víc humánní už si to nedovedu představit, leda tak s inhalační anestezií rajským plynem. to by ale hrozilo i následné zasažení plynem u personálu… no a nechci vědět, co by se dělo potom…

rachad:

tak nějak. ti nešikovní by se doho ale raději neměli montovat :)

Jednorožec:

nebo zásilku jatečních pistolí – mejd in czechoslovakai ;))) jen se pěkně vmiste, třeba i praktickou ukázkou z UK…

Orange:

nebojte dorazí :) těšim se na nápady! ,)

Zrovna včera na toto téma dávali na čt2 Chléb náš vezdejší, film rakouského režisér, více zde: http://www.kinosvetozor.cz/…as-vezdejsi/

  • chvíli jsem se na to dívala, bylo to strašně zajímavé, ale brutální, takže jsem se (klasicky) nerozplakala akorát při sklizni špárglu a otrhávání okurek salátovek. Jakmile jsem viděla houf prasátek na jatkách, bez milosti jsem přepnula pryč… Tož ten film asi jako příspěvek do diskúzie, súdruhovia.

Mr. Cukbíječka – Obdivuju tvoje sebeovládání. Jak znám sebe, tak mít takovýhle fotomateriál odstraním všechny barvy krom červené a vytvořím něco ve stylu zabíjačkového Sin City :)

18.ren: viděl jsem to.Masný průmysl je fakt maso. Jako dokument o genocidě…Brrrr.

Tomu říkám výzva!!! Mám zálusk na hrnečky, neb ten první mi zabralo mé děťátko a pokaždé (pořád ještě) si cuketku pozorně prohlíží…

Jééé soutěž :-), téma je moc zajímavé. Těším se na příspěvky!

Zabijačka, taky jsem na jedné byla a říkala si: „zvládnu to?“ K mému naprostému překvapení to se mnou ani nehlo. Když jsem přemýšlela čím to, uvědomila jsem si, že otec byl rybář a ryby předemnou zabíjel normálně. Prostě o sobě vím, že jsem masožravec a že mi nevadí to zvíře i zabít. Chápu, že v Tunisu asi složitěji seženete naložené maso na tácku zabalené ve folii, když chcete udělat grilovačku české návštěvě. Prostě uděláte to, co je pro Vás normální, že to neuděláte nejšikovněji to je jiná věc. Nehodila bych pro kulinářský zážitek živou kočku do vařící vody (Korea), ale česká zabijačka je pro mně přijatelná.

Domaci zabijacka je folklor proti tomu , jak se zpracovava product v potravinarskem prumyslu. Pracuji na vyvoji automatickych linek pro p. prumysl, takze mam moznost videt dost na vlastni oci.
1.Marketing Vas udrzuje ve sladke nevedomosti, kupujete balicek veproveho stelne jako balicek krupice, nepremyslite jak to bylo “vyrobeno”, neni ani vhodne abyste o tom premysleli, proto nevidite v televizi zabery jak se maso produkuje, nectete o tom v novinach ani barevne magaziny neprinaseji serialy jako “zivot na jatkach”. Pokud se k publikaci odvazite jednak jako novinar se do vyrobnich komplexu nedostanete (mluvim o casove zone sest hodin za ceskym casem) a pokud neco zjistite a publikujete to mate jistotu, ze Vam pravnici toho ci produkci popisujete budou zprijemnovat zivot.
2.Jatka se prestaly nazyvat slaughter house, a prejmenovaly se na processing plant, packaging plant a pod.
3.Jatka se stavi stale vetsi, videl jsem produkci 600 prasat za hodinu (ano 10 za minutu) a trvalo mi nekolik tydnu nez jsem se z toho dostal. Pritom se stavi linky az na 1200 ks/hod.
4.Tady se vlastne zajimame jenom o ten akt zabiti zvirete, podobne je to i s jeho pestovanim. Prase uz neni to na co se pamatuji, kdyz se na statku pestovala prasata. Prase je komodity, drzene v uzavrenem prostoru, nevidi nikdy travu, krmeno necim co bylo vyrobeno tak aby rychle rostlo, nemelo tuk a bylo odolne proti nemocem. Z hlediska ekonomie a byznisu to lze chapat, ale kdo ma to maso jist, a to uz nemluvime o “animal welfare”.
5.Kdyz uz si reknete nebudu jist veprove kdyz je to tak hrozne, dam si kure. Mluvim o “factory farming”. Vejce jeste nez jde do lihne je vakcinovano (jehla propichne skorapku a spricne do vajicka vakcinu), pak se 21 dnu lihne a potom to kuratko, par minut stare je postrikano zase vakcinou a jede na farmu a tam ho sest tydnu krmi aby dosahlo 2–1/2 libry a mohlo jit do processing plant a dale do KFC resp. dalsich fast food. Drive krmeni na farme trvalo 10 tydnu ted se zkratilo na 6 tydnu. Necham na Vas abyste domysleli kdo ma podil na tom zkraceni. Ekonomicky vzato lihen s pul milionem kurat denne (a to neni nic nebvykleho) za 50 centu jedno si nemuze dovolit nejakou nemoc, salmonella je dostatecna hrozba.
Takze preji dobrou chut a pokud jsem odbocil o domaci zabijacky se omlouvam. Vim, ze tento namet foodblogisty a gurmany asi moc vzrusovat nebude
Pro zajemce o dalsi cteni: Peter Singer: The Way We Eat, Why Our Food Choices Matter
Jednorozce ani jeden prechodnik.

Mě to nevzrušuje. Ale dávám za pravdu Jednorožci že bojkot těchto továren na smrt začíná v hlavě každého jednoho z nás. Doufám že Cuki pustí brzy do světa to co jsem vám ráno sesmolil. Aby si snad Jednorožec a ostatní nemysleli že souhlasím s masovými popravami dobytka elektrickým proudem :-)) Faktem ale zůstává že jíst se musí. Takže – velkým a dlouhým obloukem zpátky k tématu – Přemýšlejte nad talířem?

D man, 23
O většině těchto faktů jsme zde v UK informováni – tedy kdo chce být informován, neodvrací hlavičku a nedává si měkkoučce pohodlné klapečky na očička.

Moje paní a já se dle těchto faktů řídíme: 18 let jsme nekupovali žádné maso teplokrevných zvířat, jen ryby chytané ve volném moři. V posledních letech jsme maso zase začali kupovat, zprvu od jednoho známého policajta, který šel do důchodu a začal pěstovat „rare breed“ (vzácná plemena) krav. Víme na beton, že ty krávy jsou chovány jako v bavlnce. Oni je přímo milují, akorát těm (býčkům) určeným na porážku nedávají jména.

Pak jsme pátráním postupně objevili další zdroje masa a drůbeže z malých farem v okolí. Hodně jsme se majitelů ptali na to, jak zvířata chovají. U jistých z nich nám imponovalo, že beze všeho souhlasili, abychom kdykoliv bez ohlášení se přijeli na farmu podívat. Co víc může jeden žádat?
Tak tyto producenty nyní občas podporujeme – maso rozhodně není u nás každý den.

Vajíčka také buď z farem, tam si jeden musí dát bacha, aby ty volně pobíhající a hrabající slepice nepřejel, nebo ze supermarketu, kde jsou označena Bio (organic) a z volného výběhu (free range).
Jeden si stále doplňuje info. Teprve nedávno jsme se dozvěděli, že jistý druh majonézy, kterou jsme kupovali (nebudu jmenovat, hell, man, no, how could I?!) je právě dělaná z vajec těch nejhorších hulvátů, co drží dvě slípky v kleci formátu A4. Jedna sklenice je ještě neotevřena ve spíži. Co s ní? Vyhodit?
Ne, ne, na to už je bohužel pozdě. Naše penízky už šly do vypasené šrajtofle těch trapičů zvěře. Ale naposledy!
Takže nyní pátrat po majonéze z free range organic vajec, a nebo si začít dělat majonézu domácí.

Doporučuji přečíst si kapitolu z knihy ANTHONY BOURDAINA / NEVÁBNÉ CHUŤOVKY a to konkrétně MODRÝ ,NEBO ČERVENÝ ? myslím ,že tam je odpověď na mnoho zde řečeného.

18 let jsme nekupovali žádné maso teplokrevných zvířat

Zde bych to měl asi trochu doplnit, abyste neměli představu nějaké odreadlockované osoby v sandálech žvýkající kořínky! :-))
Nejsme žádní fanatici a na návštěvách a na cestách jsme vždy bez cavyků jedli, co nám jiní připravili.

To, jak jsou teď chovaná zemědělská zvířata, je opravdu strašné… už před lety jsem si říkala, že bych maso neměla jíst vůbec, protože ta zvířata fakt trpí – jenže maso prostě miluju :-( s příchodem biomasa se mi nic neusnadnilo, protože su furt jen nemajetná studentka…
Aspoň že mám dvě babičky a obě ty babičky mají pěkné domácí slepičky :-) takže vajíčka mívám echt domácí a jednou za čas i poctivou polévku z běhavé slepičky. Ani nemluvě o králíkách – ti sice žijí na skromném králíkárnovém prostůrku, ale dostávají zelené krmení.
Mimochodem, podle mě není problém mít na dvorku u domu výběh pro slepice (i když je tam tuším nějaký zákon, že to nesmí být blíž než x metrů od samotného domu, kdyžtak mě opravte), jsou to velmi vděčné zvířata, které sezobnou všechny zbytky z kuchyně. Hlavně když nesou, potvory :-)

25.Jednorozec: Jsme na tom podobne. Ja jsem ciste nahodou objevila slusneho chovatele kravicek asi pul hodiny cesty autem od nas, a tak tam obcas vyrazim, popovidame si, nafasuji maso ve spickove biokvalite (organic) za slusnou cenu (prodej ze dvora…) a mam aspon trochu ciste svedomi. Vajicka kupuji od jedne pani u nas v ulici a v zime, kdyz je vajicek malo, kupuji ta z volneho chovu. My sami bohuzel slepice mit nemuzeme, mame ctyri psy. Majonezu neresim, tu delam domaci, vyzkousejte ji jednou a uz nebudete chtit kupovanou:-)

Jednorozce ocenuji Vas pristup.
Bohuzel tak by se mela chovat vetsina. Vim, ze UK a Evropa je daleko pred severni Amerikou v pochopeni toho co jste psal v #25.
Tady je kazdy busy az do momentu nez zjisti ze cast jeho systemu nebo dokonce cely system nefunguje tak jak by mel, a potom se zacne starat, navstivi zamestnance zdravotnickeho prumyslu a take se zacne zajimat co vlastne den co den konzumuje. (Ja se bavim kdyz vidim jak majitele tech velkych SUV nakrmi sveho milacka za $80 a sobe dopreji plasticke jidlo z McD za $4.50, kdyz uz jsem investoval do te obludy, tak bych mel mit take na slusny obed).
Zapominame na stare zkusenosti, indicka Ayurveda rika, ze bychom meli jist denne jen co se nam vejde do dvou dlani a rozlozit to do tri jidel. My, protoze zijeme ve “spolecnosti hojnosti” jsme to nahradili tim jidelnim dopravnikem (food conveyor) a cpeme se cely den.
Zapomeli jsme, ze nasi rodice a prarodice meli maso jednou / dvakrat do tydne a prezili.
Zapomeli jsme na mnoho rozumnych veci a bohuzel jsme tam kde sjme.
Pane C. omlouvam se ze zase odbocuji od zabijacky, ja mam dneska nejaky “bitching day”.

D man:

naopak, pokračujte, čtu to jako u vytržení, ale nestíhám ragovat. téma nemělo být jen zabijačka (obrázky jsou jen pro ilustraci), ale celkový vztah lidí k jídlu, píšete fajn, k věci… :)

Žil som rok v južnom anglicku a na farmách, čo som tam videl, si kravy a ovce žijú vskutku luxusne. Slepačiu farmu som videl len jednu, výbeh tam však mali vzhľadom na svoju veľkosť ešte luxusnejší. No proste tak by som si predstavoval chovanie zverov.

Faktom však je, že v anglicku je úplne iná klíma a zvery možu byť celý rok vonku. Neviem ako by sa takéto niečo dalo u nás zabezpečiť.

Nevidel som však žiadne prasa, tak neviem kde ich pestuju.

Po návrate do čiech ma celkom zarazilo, že tu nie sú vobec vajcia od sliepok s výbehom – maximálne tak podstielka. V EN je takých absolútna vačšina.

Jednorožec:
Na BBC som počul, že niekde pri Yorku je centrálny bitúnok pre celé anglicko. Bolo to spomínané v súvislosti s momentálnou anglickou local food módou v spojení s CO2 emisiami… Kde zabíjajú tí „vaši“ farmári?

pestuje se tak leda mrkev, zvirata se jednou pro vždy chovaji !!
ale k tematu: domaci zabijecka je skutecne humanni, ve srovnani s prumyslovymi jatky. pro zajemce, nekde doma mam jeste videa ze skolnich let – 20 cuniku v ohrade 4×4, prijde chlap s elektrickymi „klestemi“ (jejich stiskem se prasata maji omamit nez je zavesi na „linku“), chyti prase, to se mu vyskubne, kvici, jeci, ostatni prasata s nim, chlap nehne ani brvou a zkusi chytit jine…proste hruza. nejde o smrt nebo zabijeni – jde o to ze chudaci prasata trpi jako zvirata a vedi ze jdou na smrt. to me desi.
na druhou stranu, kdyz koupim pekny kousek masa, tak uz teda pri porcovani nebrecim – znate ten trosku zvraceny pocit uspokojeni „jaky je to krasny masicko“??
myslenka ze lidi kteří by si zvire sami nezabili by nemeli jist maso ma neco do sebe… jen bych pak asi jedla jenom kurata a ryby...... a to by se mi pak teda stejskalo po poradnym hovezim stejku :-)

35 vrtule: Hnojárna?:-) Lidi co se pohybují kolem zvířat myslím ke smrti přistupují prakticky, jako k samozřejmé součásti života a přírody. Ale každého podle mě rozstřelí seznámení s jatky. Byl jsem v Libuši na kuřatech, učil jsem se na bourárně rozhazovat vepřové půlky, vím že je to těžká práce, ale porážka taky dost nechutná práce…A nejen porážka. Chov dobytka byl, alespoň v době kdy jsem se o to zajímal prolezlý patologickými surovci a s prominutím cynickými, sadistickými hovady.Omlouvám se.

txo 34
Po celé Anglii existují malá jatka a ta „moji“ farmáři používají, takže zvířata cestují jen pár mil a jsou bez stressu.

Kdo ten um a cit nemá stává se sadistou, někdy i nechcíc. I lovit a porážet se musí profesionálně a s citem.Proto i čokoládovému králíkovi nejdříve ukousneme hlavu.

Trošku odbočím od debaty. Vrátím se k tomu pánovi, co psal, že se snaží kupovat jen základní potraviny a ty zpracovávat. O to se snažíme taky. Vyrábíme si třeba veškeré mléčné výrobky doma. Máme svoje jogurty, podmáslí, kysanou smetanu, cottage cheese a taky klasické sýry.
Sýry se dají vyrobit měkké i tvrdé, s plísní i bez plísně. Výborný je třeba domácí parmezán, mozzarela nebo sýry s modrou plísní uvnitř. Dá to sice trochu práce, ale rozhodně ne tolik, kolik by člověk čekal. Práce na tom je to celkem zábavná záležitost, člověk z ní má docela uspokojení. Sýry jsou podle mě lepší než z obchodu a navíc si je můžete vyrobit bio. V neposlední řadě je tu fakt, že výroba sýrů nestojí skoro nic. V podstatě se jedná jen to mlíčko a možná pár dalších laciných ingrediencí. Speciální vybavení nepotřebujete, jen to, co je v každé domácnosti nebo se dá snadno vyrobit. Ušetří se tak na sýrech spousta peněz, které se dají vrazit třeba do upgreadu zeleninky a masíčka na bio kvalitu. :)
Kdo nezažil domácí chleba, domácí sýr, domácí kefír a spoustu bio zeleninky k večeři, tak o hodně přichází.
A co pan Cuketka? Vyráběl někdy sýry? Nebo někdo jiný tady? A s jakýmpak výsledkem?
Mimochodem, dnes jsem vyrazila do Pístnice do tržnice. Díky za inspiraci. Mám sice kulturní šok, ale bylo to super. Brzo zase vyrazíme. Bez pana Cuketky, bych nikdy nezjistila, co tu máme tak blízko za poklad.

Musím souhlasit s výše uvedeným, že domácí zabíjačka je ještě relativně na pohodu, i když jsem se na to vždycky mohla dívat až ve chvíli, kdy byl pašík rozkouskovaný. A zvíře se po svůj život má skutečně jako prase v žitě. Zužitkuje se všechno a kvalitně. Zato když někdy vidím různé ty otřesné salámy v obchodě (junior a tak, takové ty mleté…) a konzervy honosně zvané luncheon meat, které se nedají žrat, přijde mi líto, že kvůli něčemu takovému muselo to prasátko umřít.

39 : Vyráběl jsem tvaroh, jogurt, panír a labne. Až seženu syřidlo chci pokračovat. Je to vážně krásná práce. Mám dost skromnou domácnost, ale nedávno jsem zaimprovizoval se sušeným hovězím a výsledek mě nadchnul!

Vaření ze základních surovin je špičková věc, skutečně pak víte, co jíte, obzvlášť, pokud jsou bio. Bohužel v mém okolí je např. bio zelenina prakticky nesehnatelná, pokud náhodou ano, ceny šílené:( Naopak mám skvělou zkušenost s mlékem z farmy, odebírám kozí za 20Kč/l.
to Helena: Úžasné! Moje pokusy s domácím jogurtem a sýry naprosto selhaly, byla byste ochotná poradit?

helena: to by mě zajímalo, jak ty sýry děláte! nehodíte někam na net návody? :-) taťka bere z Dolních Dunajovic domácí sýr, je takový jakoby „vrzavý“ a ve slaném nálevu a stráááášně dobrý…

Ja zcela chapu sentinment Anthonyho Bourdaina (viz J.C #6). Ziju uz pres 25 let ve statech a jsem tudiz pod vlivem silne osvety co se tyka pristupu lidi k hromadne likvidaci zvere pro nasi „sobeckou“ potrebu. Nase zakony narizuji informovat zakazniky o zpusobu produkce masa ktere jde na trh. Mame tak moznost si vybrat firmy podle nasich meritek hodnot. Ja si osobne rad priplatim za maso (a i jine produkty) od firmy ktera ma kladny a humalni pristup k chovu zvirat. Take je nutne si uvedomit ze konzumace masa dnes je „out of control“. Jednou z najrozsirenejsich rakovin je rakovina strev a konecniku dnes jiz, jak znamo, primo souvisejici s prehnanou konzumaci masa. A tak tem co rikaji „na neco se umrit musi“ odpovidam ano, ale ne na blbost a ignoranci.

Ad Dman – mluvite mi z duse;
„Ja se bavim kdyz vidim jak majitele tech velkych SUV nakrmi sveho milacka za $80 a sobe dopreji plasticke jidlo z McD za $4.50“
Ja jsem tu 6 hodin za ceskym casem relativne kratce, ale z kulturniho soku se hrabu dotedka – a neni to tom, ze MY zijeme na stromech:(
Jsem z vesnice, chovali jsme kraliky, slepice, holuby a odmala mi bylo jasne, ze je mame proto, abychom je za cas snedli. Holubum se ostrymi zahradnickymi nuzkami usmikla hlava, na slepice byla sekyrka a kralik se po omraceni nechal potichu vykrvacet. Brali jsme to uz od detstvi jako fakt, zadnou krutost jsme v tom nevideli, protoze „vzdyt sama vidis, ze zviratko to neboli“.
Souhlasim s tim, ze pokud nekdo kupuje ruzove balicky na polystyrenu a pritom se mu akt porazky a vyvrhnuti zvirete ekluje, je pokrytec nejvetsi.
Od doby, co nemam pristup k domacimu zdroji masa a vajec, tak ho nekupuji. Prumyslova „vyroba“ masa a jatka mi superkarketove maso dokonale znechutily. Nerozumim tomu – v laboratorich se prosadily nejprisnejsi regule humanniho zachazeni s pokusnymi zviraty a tohle prochazi bez povsimnuti?
Nastesti jsou zde v Lancasteru Amishove – uzasne tema BTW – na jejich farmach je k dostani bio mleko, kurata, zelenina za ceny jen asi o 1/3 vyssi nez v obchode.

seňore Cukašvili,to jste asi nečekal takové peklo,
sem zvědav až budem cinkat lžičkama a vyvolávat Cuketka na hrad ,esli nás povedete,…
…zatím si du uvařit na italském kafevaru jednu globalizační sumatru od nadnárodního fairtrade molochu--

Helena: mě by zajímal receptík na výrobu sýra. Podělila by jste se?
Pamatuji si, že moje babička dělala sýr z měkkého tvarohu a bylo to moc dobré.

to # 44 PeterV – máte pravdu, přehnaná konsumace masa – ale spíše uzenin – zřejmě souvisí s výskytem kolorektálního karcinomu (existují však i teorie [fair je říct, že doposud ne zcela prokázané], že se na tom podílí i nadměrné chlemtání piva), Za sebe můžu říci, že mám maso rád, ale nechutná mi víc, než tak 2–3× týdně.
to # 16 Cuketka – jak je to s tou jateční pistolí? Viděl´s to někdy jak to funguje? Já na vlastní oči ne, nejsem si jistej, jestli to prasátko spolehlivě a rychle zabije – chápu, že je blbost to extrapolovat na lidi (i když se říká, že prase je člověku velmi biologicky blízko), ale tak průměrně dvakrát do roka máme na klinice nešikovného sebevraha, co to zkoušel právě jateční pistolí – v lepším případě zůstane na ventilátoru a pak jde jako dárce do transplantačního programu, v horším případě zůstane jako vigilní koma, nebo je z něj „blbeček“ s frontálním syndromem (viz frontman a pěvec „kapely“ Elán – i když ten jezdil odvážně bez helmy na motorce). Když jsem jako děcko viděl zabijačku u babičky, řezník měl vždycky Luger 9 mm ještě po Wehrmachtu, prase střelil mezi oči, bezprostředně poté jej bodnul do srdce a vykrvil – to mi přišlo (při vší té momentální hrůze) celkem rychlý a spolehlivý…

48: Někteří klasici ještě stále užívají palici mezi oči na omráčení a píchnutí do krku na vykrvení. V některých případech se může stát že je nutné prase střelit víckrát. Je to taková „řeznická latina“-kolují historky o velkých prasatech s neprůstřelnými lebkami :-) Ale jateční pistole je poměrně jistá, protože se pokládá přímo k hlavě a nestane se jako v případě klasických střelných zbraní, že kulka proletí hlavou a natropí paseku uvnitř čuníka.

48: Mimochodem, kam si přikládali „sebevrazi“jatečnou pistoli?Do úst? :-)))))

to # 50 rachad – jo, vím přibližně, jak to vypadá, i jak by se mělo používat (tedy u zvířat…) Ty popisované případy byly na čelo a myslím, v 1 případě ke spánku… :o( Do úst (krátké zbraně, ovšem) vkládají jen „znalci“ :o), kteří však zřejmě naší kliniku míjejí a míří jinam…
Při použití dlouhých zbraní se občas také najde nějaký „nešika“ – smutné, ale je to tak, následky bývají nepěkné

51: Sebevražda vůbec škodí zdraví. Ale to jsme odbočili.U čuníků to bývá rychlý proces.Celkem náročné je právě píchání.Přemýšlel jsem jak to popsat a převedeno na lidskou anatomii by to bylo vlevo od krční jamky nad klíční kostí (tepna?)Při špatném píchnutí může čuník nabrat krev do plic, pokud nůž sklouzne k dýchacímu ústrojí. Když trefíte a párkrát pumpnete nožičkou, je to natošup. Omračuje se aby čuník držel. Jak jsem zmiňoval kůzlata a jehňata, ty stačí obvykle podržet mezi nohama, nebo na zemi, trochu je uklidnit a rychle a čistě proříznout hrtan a krční tepnu (košerování)

to Olu, Renata atd.:

Co se sýrů týče, tak začít se dá třeba s tínhle:
http://jaknato.webpark.cz/…ginners.html . Přehledné stránky s hromadou receptů. Velice doporučuji jít od nejjednodušších čerstvých měkkých sýrů po složitější tvrdé a nakonec plesnivé. Přesně tak, jak navrhuje autor. Ale pro méně náročné stačí zůstat u těch čerstvých. Jsou taky perfektní.

Budete potřebovat samozřejmě mlíčko a ve většině receptů potom startér, syřidlo a případně kulturu plísně atd. Nenechte se tím vyděsit. Zní to jako hromada speciálních ingrediencí, ale ve skutečnosti je statrér je třeba trocha jogurtu nebo podmáslí. A plísně klidně naočkujete z kousíčku sýra z obchodu a při další várce pak použijete na zaočkování zbyteček svého sýra. Všechny tyhle kultury se dají koupit i u profíků, ale jak jsem říkala, není to vůbec nutné.

Jen bez syřidla z obchodu se neobejdete (leda byste chtěli nejak vysosnout jakési enzymy ze žadudku toho pašíka, co je tady na fotkách). Syřidlo je ale záležitost za pár korun.
Syřidlo koupíte třeba tady:
http://www.milcom-as.cz/?…
http://www.biopro.cz/…_ingredience

Obchodů, kde sehnat syřidlo je určitě i víc, stejně tak receptů je hromada. Já se zatím postupně prokousávám touhle stránkou, takže další nehledám. Můžu říct, že výsledky jsou delikátní. Dá to sice trochu práce, ale stojí to za to. Navíc se domácí sýry dají s výhodou používat jako dárky. Třeba ve tvaru srdíčka s věnováním vepsaným do voskování :) Obdarovaný pak má pocit, že jste se dárkun opravdu věnovali.

to rachad:
Můžu moc poprosit o recept na to sušené hovězí? Zní to fakt dobře. Zatím jsem se neodvážila o vlastní výrobu, tak si sušené maso kupujeme. Ale chtěla bych to zkusit.

Helena: Právě zkouším větší kus.Jestli bude stejně dobrej jako ty menší, tak to hned pustím do světa.Ale chutnalo to jako bresaola!

Vy Cesi ste viac konzervativni ako napr. Slovaci. Myslim teraz (okrem ineho) v jedle. Aj ked je pravda, ze v poslednych rokoch sa to zlepsuje a zacinate „riskovat“. Problem asi spociva v tom, ze si 2× rozmyslite ci vyskusate nejaku novinku v jedalnicku – mimochodom z vyssou cenou ako klasika (nie je pravidlom) – alebo uprednostnite vas klasicky „knedlik“.
A naozaj viem o com hovorim. Zijem v CR a denne sa potykam s touto vasou vlastnostou. Ja, rodeny „gurmansky samovrah“ co sa s chutou pusta do vsetkeho noveho, to musim potvrdit a denne zapasit napr. s kolegami v praci,ktori ak uz zariskuju a upustia od knedlika a povedzme to risknu s pizzou, tak jedine a len s tou, ktoru uz mali minimalne 20 krat predtym :-)
Myslim, ze tieto korene su stale hlboko v (niektorych) ludoch a len tazko sa z nich odstranuju …

no já nevim, ale myslim si, že ta zvířata na jatkách jsou už i vnitřně poznamenána tím strašlivým způsobem smrti, tím, co cítí všude kolem sebe, a že do krve a tím i do masa (tedy do toho, kvůli čemu jsou zabíjena), ten strach vylučují, adrenalin atd., že to je možná i na chuti toho masa zpracovaného pak poznat. Odhlédnuto od toho, čím jsou předtím krmena – taky nic moc. To jsou všechno jen obyčejné chemické reakce, které se v tom mase ale jistě projevují. V těchto „masokombinátech“ – to je fakt velmi nechutné slovo. Sama jsem to zažila ještě za své masožroutské éry, kdy sousedi na vsi zabíjeli prase, angažovali totál ožralého řezníka, který nebyl schopný se „strefit“ hned napoprvé. Polomrtvé prase běhalo ještě dlouhou chvíli po dvoře, pak ho nějak dorazili, pak rozporcovali, snědli, řízky nasmažili – a pak všichni zvraceli. Mám za to, že ty látky „živočišného strachu“ se dlouho macerovaly v mase, tudíž bylo téměř nepoživatelné. Voni Židi věděli, proč mají mít košeráky…

Diky Nejvyssimu Cukettinimu za otevreni tohoto tematu a diky spouste z vas za otevreni mych oci! Nejsem nejak sileny masozrout, ale rozhodne od ted budu mnohem vic premyslet nad tim, co vlastne jim.

Ziju uz nejaky cas v Zeneve (mentalitou to povazuju za Francii, navic se pohybuju i na FR strane hranice) a hned zpocatku me prekvapilo, kolik lidi zde preferuje bio potraviny.

Krmeni sebe sama jsem dost odbyval, ale posledni dobou konecne prechazim na vareni ze zakladnich surovin, i kdyz me kulinarske skills nejsou valne. Snazim se je prozatim alespon dostat z negativni stupnice pres nulu :))

Davam palec vzhuru za super fotky ze zabijacky (ta SinCity verze by ovsem taky nebyla marna))) ostatne stejne jako za vsechno z Cuketkovic kuchyne. Kazdy novy vyplod jeho zeleneho mozku zhltnu rychlejc nez cerstvou polivku. Rešpekt. K mohutnemu lzickocinkani o pasovani Jeho Cuketcenstva do pozice hradniho pana pricinkavam poshy lzickou Rolex. (nalezena))
http://i29.tinypic.com/2qk886h.jpg

Nakonec ocenuju, ze se clovek pobavi i pri takto ozehavem tematu…
>Máma mele Mílu, to je ale maso<a>Sebevražda vůbec škodí zdraví

58: Ren Víš, to zvracení…Jestli to nebylo spíš z kořalky, než ze řízků.Navíc smažený vepřový…Jak to tady tak řešíme – zamávat teď na mě někdo kusem smažený krkovice asi by mi taky nevoňela :-) Mimochodem ani košerák neznamená vždycky to nejlepší. Nevím jestli jsi někdy viděla frontu u košeráka,ale krev je taky dost cítit. Zahlédli jste článek jak se v Británii vzbouřili rodiče když se dozvěděli že jejich děti dostávají ve škole halal maso?Pro ně je to odsouzeníhodný a surový způsob porážky.To nás, otrlé Středoevropany s tím asi nedostanou jak pozoruju ty příspěvky.

39.Helena: Mohu se zeptat, jake mleko pouzivate k vyrobe syru atd.? Mam pocit, ze z mleka z obchodu, byt bio, to asi nepujde, to ani nezkysne:-( Jinak co se tyce syru: Kdo mate moznost zajet si obcas do Jeseniku, v Bele je spickova syrarna (ovci a kozi syry v biokvalite), ale chce to prijet dopoledne, aby tam nekdo byl.

Jednorožec: V tomhle Vám život v Anglii opravdu závidím. Taydy tak daleko nejsme a bude se muset nám ještě hodně let dobře dařit, aby lidi víc začali přemýšlet a vybírat.
Mluvím jinak samozřejmě o masovém (:) spotřebiteli. Mě trápí malá možnost volby, žiju v Praze, auto nevlastním, bio farmy tudíž k nedosažení. Z masa kupuju prakticky jednou za čas jen bio hovězí a s těžkým srdcem kuřecí – to bohužel nebio (i když už jsem zachytila že se dá někde objednat). Že s masem bude potíž, je mi jasné, ale proč běžně nejsou k dostání bio vejce naprosto nechápu. Když mají jen klecová, raději si je odepřu. Nemohli bychom rozjet nějakou kampaň za bio vejce do každého supermarketu?
Helena: to s těmi sýry zní fantasticky, do toho jdu!

63.Dv: Pokud jste z Prahy, tak muzete bez problemu nakupovat zeleninu, mlecne vyrobky i domaci vejce pres http://www.biopotraviny.cz. Ceny maji solidni, vyrobky si muzete vyzvednout na mnoha mistech nebo si je nechat dovezt kuryrem. Co se tyce biovajec, tak je pravidelne vidam i v Hypernove (maji zeleny obal), vejce z chovu na podestylce pak maji snad ve vsech supermarketech. A ad maso: Ja kupuji biohovezi primo na farme, a pripada mi az nestydate, jak moc se navysi jeho cena, nez se dostane ke konecnemu spotrebiteli. Ja platim za 10 kg masa (zadni, rostena, predni a na polevku) a 2 kg kosti 1000 Kc, nedovedu si predstavit, kolik bych zaplatila za stejne mnozstvi biohoveziho treba v Tescu:-(

66.:To vypadá super!Díky.Zajímalo by mě, kolik takových farmářů v Čechách prostě jen nemá internet :-))

Dv 63: Tráva je vždy zelenější na druhé straně plotu (anglické přísloví) :-)) Mě tu zas chybí některé věci z Prahy.
Vejce: „Když mají jen klecová, raději si je odepřu.“
To je obdivuhodné. Kobouk dolů!

Všeobecně: Ještě k cenám bio potravin, zejména masa. Lze na to nahlížet také z tohoto úhlu: Ceny za bio jsou prostě ceny za dobrý, nefalšovaný výrobek. Za normál. Jsem šťasný člověk, že si to mohu jednou za čas dopřát.
Ostatní, lacinější, ceny prostě odráží podřadnější kvalitu. Aušus, napodobeninu.

Prosím, netušíte někde, kde se dá koupit bio kuřecí maso? Nemyslím to za 400 Kč/kg, co je k dostání v některých obchodech. Myslím nějakou farmu, kde prodávají za rozumnou cenu. Klidně si tam zajedu, i když to bude od Prahy daleko, jen nevím kam. Na internetu už dlouho hledám a nemůžu najít. Odebrali jsme kuřata od jednoho pána, který je choval na dvorku v nějaké vesničce. Jenže teď šel bohužel do domova důchodvů a my jsme bez kuřat. Předem moc děkuju za tipy.

to buraci: Díky za tip na Jeseníky. A za Galloway farmu. Jsem unešená. :) Co se týče mlíčka na sýry, tak používám normální bio z obchodu. Má 3,5 procenta tuku a je k dostání skoro všude. Funguje výborně. Přímo od kravičky bylo možnái lepší, ale k tomu nemám nějak přístup.

Pán na http://jaknato.webpark.cz/ píše tohle:
"Sýr můžeme vyrábět z jakéhokoliv mléka užitkových zvířat. Můžeme použít čerstvé syrové(nepasterizované) kozí, ovčí či kravské mléko, pasterované mléko z obchodu od plnotučného až po odstředěné a speciální mléka z obchodů pro zdravou výživu.
Mléko z obchodu je homogenizované, to znamená, že kousky tuku jsou mechanicky rozbity na mikroskopické částice. Touto operací se předchází usazování smetany v mléce. Homogenizace také pozměňuje mléčnou bílkovinu. Pokud bychom tuto vlastnost nekompenzovali nepodaří se nám vyrobit dostatečně pevnou sýřeninu pro výrobu tvrdých sýrů. Pokud vyrábíme sýr cottage nebo některý z tvrdých sýrů z kupovaného mléka, musíme si připravit speciální směs. Základní recept je 1 díl smetany na 7 dílů odstředěného mléka.

Dalším (nepovinným) krokem používaným ke zlepšení upraveného mléka z obchodu je přidání chloridu vápenatého a to ještě před sýřením. Přidání chloridu vápenatého nám pomůže napravit mléčné proteiny a zlepšit kvalitu sýřeniny."

No já chlorid vápenatý nedávám nikdy a smetanu často taky ne. Používám svoje tučné neodstředěné biomlíčko a funguje to skvěle. Ale smetanou se určitě nic nezkazí. Čím víc tuku mívá sýr, tím bývá lepší :)

69.Helena: Zkuste mrknout na http://www.biospotrebitel.cz pripadne zavolat na jejich biolinku, ale moc nadeji tomu nedavam, jeste jsem neslysela o ceskem producentovi bio kureciho masa:-( Nekde jsem slysela, ze produkce biokurat je extremne draha zalezitost (zrejme bude nejaky zadrhel v delce odchovu, v humannim usmrceni a konecnem zpracovani), a ze se do toho tudiz u nas nikdo nehrne… Mrknete take na http://www.agroweb.cz/…5x29673.html. Tam na konci pisou, ze budou zkouset i odchov jatecnich kurat, ale bude jich strasne malo.

71.Helena: Dekuji za info. Syridlo jsem si objednala a nyni budu cekat a tesit se, az to doma spustim:-)

Vidíte, s bio mlékem od Olmy to jde, to už mají skutečně všude. S bio vejci je to horší, třeba Tesco je taky oficiálně bere a mělo by je mít, ale obvykle na mě čeká regál jen s těmi klecovými. Ještě že aspoň jako Pražák můžu do několika bioobchodů..
S tou zeleninou: o objednání jsem slyšela. Pokud s tím máte někdo zkušenost, dorazí čerstvá? To je totiž moje trápení v bioobchodech, že vysokou cenu člověk skousne, ale nechce se mu platit za ovadlé a oschlé kusy (čímž samozřejmě podporuje další osychání, protože kdyby to lidé víc kupovali, zboží by se rychleji obměňovalo a tak dále…)
s těmi farmáři: ano, chybí důsledná propagace. Takhle si kdosi v médiích postězoval, že nejde koupit česká cibule a česnek, načemuž mu jakýsi farmář poslal celý pytel s tím, že má problémy s odbytem…

Dv: Ja jsem u nich kdysi zeleninu i mlecne vyrobky brala (dokonce postou, takze byl jeste den zdrzeni) a vzdy dorazily v dobrem stavu. Prestala jsem ji brat, protoze nyni bydlime na takovem miste, ze tam posta odmita vozit baliky a casto ani nedostaneme upozorneni, ze nejaky balik na poste mame:-( Pokud byste odebirala osobne na kontaktnim miste, tak byste si jeste mela moznost dodavku zkontrolovat.

Zdravím.

Co se týká mého stravování, tak jsem velký masožrout a při nákupu masa preferuji osvědčená řeznictví. Jím zejména hovězí a vepřové maso, občas zakoupím jehněčí nebo skopové, sem tam koninu. Z drůbeže více méně pouze kachnu, někdy krůtu kuře zcela výjimečně, kuřecí prsa prakticky nikdy (říkám jim polystyrén, vrže totiž mezi zubama stejně jako když mnete polystyrén). Mám vytipované řeznictví s dobrým hovězím, vím kde mívají skopové, koninu… Nejsem zas takový, abych za něčím jezdil přes celou Prahu, takže nakupuji v okolí zaměstnání (I. P. Pavlova). V okolí domova to moc nejde (Staré Město). Dříve jsem konzumoval hodně uzeniny, teď již ne tak často, když už tak tvrdé salámy, které si nechávám doma vyškolit. Tuhle jsem objevil internetové stranky jedné farmy, kde se dá objednat znamenité hovězí maso. Jedná se o chovatele plemene Angus a maso vám dovezou až na adresu, kterou uvedete. Zkoušel jsem a maso je nesrovnatelně lepší s běžným hovězím v normálních řeznictvích. viz http://www.angus-aaa.cz

Pečivo si také zajdu koupit do té pekárny, kde vím, že mají dobrý chleba, bagety, dalamánky apod.

Se zeleninou se moc nemažu, většinou chodím do čínských nebo vietnamských prodejen. Bio zboží zvláště nevyhledávám.

Vařím rád, ale spíše než exotická jídla vařím „klasiku“ Mám rád omáčky, takže nejčastěji vařím nejrůznější verze gulášů, mas na houbách, pepři apod., druhý nejoblíbenější způsob přípravy je pečení. Za exotikou chodím spíše do restaurací. Bylinky si pěstuju za oknem a co se týká koření tak se snažím vyhýbat veškerým směsím koření (výjimkou je asi kari). Používám rád hmoždíř a mlýnek na pepř.

Co se týká restaurací, tak jednak chodím často na obědy do restaurtací v okolí pracoviště a snažím se je střídat. Jednou z oblíbených štací je tzv. Ovar bar neboli řeznictví s jídelnou. Mají tam klasické menu jako držková, guláše, ovárek apod. Jinak je zde na výběr hotovky, china, pizza… To se však jdu většinou zejména najíst, i když se samozřejmě snažím si co nejvíce pochutnat. Jiné to je, když jdu do restaurtace večer nebo mimo pracovní dny, to si chodím pochutnat. V tomto směru jsem rád za Váš a ostatní food weby.

Co se týká šetření na jídle, tak na to moc nejsem, ale zejména protože celkově nejsem na šetření. Dokonce když o tom tak přemýšlím, tak u jídla vlastně naopak nekupuji moc levné věci, jelikož se bojim, že za moc nestojí (myslím kvalitu:-)). To asi ale také souvisí s tím, že nežiju na hranici životního minima, ale mé příjmy jsou spíše nad celostátním průměrem.

Tak to je asi stručně vše, co mě k Vašemu zadání napadlo.

Zdar

to je moc pekne zadani, pane cuketko:) je to o jidle, ma to lehky podton osvety a clovek tady najde spoustu uzitecnych odkazu.

tak muj prispevek do mlyna by se dal popsat jako „cesta z vesnice do mesta a zase zpatky“. vyrostla jsem mezi kralikama, slepicema, krutama, kozama a obcas dokonce i ovcema:) takze jak uz nekdo zminil, k vrazdeni zviratek jsem mela pragmaticky postoj, videt smrt nekolika set kraliku, to vas celkem zoceli:)ale zase si to odpracujete,protoze ty kraliky zivite,musite je ruzne obstaravat a tak,a kdyz ho pak jite, mate takovy „fair trade“ pocit:)

pak jsem ale opustila rodice a tim padem i domek a zahajila etapu mesto.tam je to slozite,protoze bud si to koupite v obchode, nebo to proste nemate.myslim ze jsem byla takovy ten prumerny konzument, co si sice nekoupi salam junior,jelikoz kazdemu,kdo se zamysli, musi byt fakt divne, ze maso stoji tak malo,ale zapaleny vegetarian co chodi pouze v bavlne, taky ne.nejak jsem tak k tomu soucasnemu postoji k jidlu dospela casem a premyslenim. docela me nakopla vec, ktera se jmenuje ekologicka stopa, vrele doporucuju, pokud tedy neznate, je to takovy test online, ktery vam rekne, kolik zemekouli by bylo potreba, kdyby kazdy spotrebovaval jako vy. amikum pry vychazi 9, me vyslo asi 3,tak to se proste zamyslite…myslim ze bio je fajn napad, ale jak znamo, zadny extrem neni dobre reseni, takze behat denne pro bio kure vas brzo zrujnuje a celkove se taky zas o tolik nezaslouzite. maso jime v cesku otresne, to je myslim celkem jasna vec.rano parek, v poledne prase a vecer salam, to je asi spatne. mam takovou dobrou zabavu do front u pokladen v supermarketech, pozoruju obsah voziku lidi kolem,je to zajimavy pruzkum:)

zaver z toho je asi takovy, ze domaci kralik je uzasny, meli bysme jist vice veci, co nejsou z masa, a vzdycky je dobry, kdyz vite, co ten vas talir opravdu a skutecne obsahuje:)

Moc to řešíte. Velkochovy vznikaly v době, kdy byly potraviny drahé a lidé víceměné trpěli hladem, podvýživou a s tím spojenými problémy. (Teď trpí nemocemi z přežírání, ale to je zase jiná pohádka) Jenže čas oponou trhnul a najednou máme jídla dost a můžeme si vybírat. Logicky tedy nastupuje ekologické zemědělství a welfare (pravidla welfare ostatně platí v běžné zemědělské praxi) Každý může kupovat biopotraviny – pokud na ně má. Zkuste se měsíc stravovat z tohoto zdroje a za potraviny utratíte 1,5 až trojnásobek, podle preferencí. Pokud byste tak vyživovali rodinu, jste brzy na mizině. Není to tak dávno, co rodina utratila za potraviny polovinu příjmů, a proto se začaly budovat velkokapacitní … cokoliv. Pro doplnění – zvířata ve v ekologickém zemědělství léčí běžnými léky, pokud je to nezbytně nutné. Významnou roli sice hraje prevence, nicméně chovy jsou halt poněkud promořenější nemocemi a cizopasníky, něž ty velko. (Ostatně, někteří zvížecí cizopasníci a choroby mohou infikovat i člověka, proto se ty zvířata léčí). A úplně nakonec – život a smrt zvířete v přírodě je všechno jiné než welfare.

78: axe: Myslím že jsme tady naťukli velikost volného výběhu pro drůbež která by měla nasytit obyvatele Prahy a okolí :-)) Teď už spíš řešíme snižování nákladů za každou cenu. Viz složení populárních „levných“ uzenin v supermarketech… A taky tak trochu klasický konzumní přístup průměrného českého spotřebitele: „co je levný to je dobrý“ a jak na tom zapracovat. Nedávno si jedna důchodkyně kupovala v zelenině olivový olej a znalecky kritizovala jak ten řecký a španělský stojí za starou bačkoru. Litr za 110,–Kč :-)))

78: Navíc mám dojem že velkochovy vznikaly hlavně v době staré dobré kolektivizace,nebo se pletu?

Rachade #79
„Teď už spíš řešíme snižování nákladů za každou cenu.“
Cela diskuze je kolem vstupu, ale my uz setrime i na vystupu.
Role toaletniho, tycka ktera drzi roli je 5 palcu (1 palec = 2.54cm) dlouha, drive mela role tutez delku, ted kupujeme role, ktere jsou 4 inche dlouhe, levnejsi firmy uzjdou na 3–1/2" a nedavno jsme musel pouzit servisni stanici na dalnici a tam uz byla rolicka 3" siroka. Obavam se co bude pristi rok.

82: D man : Jednou jsem si celou noc povídal s paní která v masokombinátu „nabíjela“ buřty. Klasické špekáčky. Když mi vyprávěla jak se rok od roku snižuje podíl masa v tomto „masném“ výrobku, myslím že za nějaký ten pátek si budou moci dopřát uzeniny z Tesca i vegetariáni!! :-))))) Jistě se shodneme na tom, že při všem pragmatismu a racionalitě kterou by se naše doba chtěla vyznačovat jsou věci na kterých bychom šetřit neměli. A nejen my, hlavně ti co je pro nás vyrábějí. Ale to je strašně složitá věc…Můj kamarád například repasuje vozy Tatra. Když začne povídat jaké řemeslo byla výroba automobilů a že to byly auta na nejeden celý život, nemůžu se nezamyslet nad auty na tři roky které továrny chrlí teď.

Můžete si koupit auto na celý život, stejně tak jako uzeniny z masa. Je to jen otázka ceny. To ze párky za 5 kč deset deka jsou převážně ze soji a mouky je jasné. Ostatně složení jsou na webech masokombinátů zveřejněna. Viz párek do rohlíku. Cena surovin pro párek v rohliku tak ± 7 kč ať nežeru, a prodává se za 25,–

Já mám taky ráda vaření ze základních surovin a snažím se sehnat u známých živočisné suroviny a ze zahrádky a od malozelináře vego suroviny.Ale vstupuje mi do toho moje krev,mé drahé deti.Syn preferuje skolní jídelnu,čili podle nej vařím hnusne.Dcera preferuje vego suroviny,čili podle ní vařím hnusne,zvlásť když použiju hezká zvířátka,jako domácí králík,kravička, mlíčko a tak.Přítel zbastí vsechno,ale pokud je to načichlé slaninou,je to lepsí.Klávesy s háčkama nám nefungují,protože synek nám do nich rozlil cosi s éčkama…
A králíka jsem při stahování taky mockrát držela,takže mi ta dříve řečená smrt „fair trade“ nepřipadá hrozná.
A vůbec by mi vyhovovalo jíst slony,velryby, pstrosy a jiná velká zvířata.Snad to nechutná blbe a jednou smrtí by se nasytilo půl paneláku.Nemluve o morkových kostech…

to Ludmila: Jojo, taky vždycky přemýšlím nad tím, že jíst třaba kuřata nebo králíky je divný, protože umřou a nají se málo lidí. Ale taková jedna smrt krávy nasytí tolik lidí, co třeba 200 smrtí kuřat.

Ja sem skromnej. Jim na co mam chut, po puvodu nekoukam, hlavne, kdyz nejni jidlo predrazeny. Bio nebo nebio. Bio je akorat vabnicka pro trouby. Cinan nebo Vietnamec , a jaci jsou prakticcti, delaji to samy :O))) Cena rozhoduje.

Papa, znám lépe situaci v UK než v ČR; lidí jako vy je zde většina.

Kapitáni potravinářského průmyslu velmi dobře znají vaše chutě, neb si vás průběžně prověřují. Mají z vás pohádkové zisky. Mohou si pak dopřát luxusní degustace 3× denně, 365 dnů v roce. Letos dokonce o den víc.

39. +41.
Jogurty často vyrábím doma. Kupuju občas kilové balení řeckého jogurtu a když už je v piksle tak na dvě porce, vmíchám to do bio mléka z Olmy (je fakt dobré, ale prim u mne má anglické mléko od mlékaře, ve skleněných lahvích, které vám nádherně zacinkají na prahu domovních dveří). Nebo udělám odlečenou verzi třeba z Activie a polotučného mléka. To olmácké bio je plnotučné.
Mám jogurtovač Bravo, český, respektive československý výrobek, který asi před patnácti lety stál 400,– Kč a jede naprosto bezporuchově celou dobu. Ale i bez jogurtovače se dá domácí jogurt vyrobit úplně jednoduše. Mléko se svaří, nechá ochladit a vmíchá se jogurt. Naplníme skleničky třeba od přesnídávek a šup s tím přes noc do peřin. Ale to asi každý zná…
Dřív babička dělávala domácí tvaroh ze zkyslého mléka. Zkoušela jsem podle Jamieho Olivera s pomocí citronové šťávy nebo octa a bylo to báječné.

Se stravováním u nás doma se to má asi tak, že jednou máme organic těstoviny s rajskou a bio hovězím (jako bude třeba zítra) a podruhé starou dobrou českou lepenici (s domácím kysaným zelím) a k tomu moravské vrabce. Maso bio není, kupujeme u nás v řeznictví, bourají si sami a maso je kvalitní.
Jsou dny, kdy se můžu utlouct po chlebíčcích s hermelínovým salátem , uheráku či pikantní klobásce a jindy zase ulítávám na jogurtu s medem a ořechy (jogurt skoro domácí, med od spřízněného včelaře a ořechy z tetiččina stromu).
Nakupuju podle stavu peněženky, takže když je sv. Berouse, jako třeba dnes (nejen Valentýn !), koupím spoustu bio či organic potravin (protože nám chutnají!) – v Tescu jsem např. dnes pořídila organic hořkou čokoládu (70%), čočku, citrony, těstoviny, kozí sýry, třtinový cukr, jáhly, pohanku…
No a když je ouvej, musí stačit třeba ciabatta s olivovým olejem, nebo klíďo utopenci. :)))))
To jen pro příklad…
Dostáváme nebo kupujeme domácí vajíčka, když nejsou, kupuju aspoň ta podestýlková. Kuře, králík, krůta či slepice občas také domácí.
Sbírám lipový květ, bezový květ a tak dále, takže suším na čaje a dělám bezinkový sirup. Bylinky pěstuju na balkoně docela ve velkém, přes zimu s většinou z nich vydržíme, máme nasušeno, namraženo a taková máta, tymián, rozmarýn, levandule, petrželka a ruská cibule je slušná i přes zimu.
Přes léto a podzim zavařuju, suším, mrazím co se dá.

Snažím se přemýšlet o tom co jíme, odkud to pochází a jak to bylo vyrobeno a zpracováno. Občas mám taky záchvat levného nakupování. někdy se překvapivě zadaří, někdy si nadávám, co jsem to koupila za šmejd…

Když to shrnu, budu se opakovat se svým oblíbeným pořekadlem pana Wericha, jinak to krále Já Prvního: " přiměřeně – přiměřeně. To platí vždy a všude. :))))))

Koho tady zajímalo to sušené hovězí?Už je to hotovo.Klaplo to!

Pár dnů jsem chyběla, a vy tady řádíte jedna radost!!
Nejdřív jsem to nechtěla číst, ty brutální fotky, jak vzniká řízek, mi dost vadily – jak někdo výše psal o krásném masíčku, to je i můj názor – ale nadchly mě recepty na výrobu sýrů.

Moje časové limity těchto dnů mi nedovolí víc, než smažák s tatarkou nebo rychlé nudle od Číňana. Noční počtení o jídle mi vhodně doplňuje skladbu minerálů, aspoň obrazně!!
Díky!! :-))

Zrovna jsem si dnes na vás vzpomenula, kde se nám touláte. A vida! Vy tu! :-))))

92: Já to asi udělám poctivě a popíšu to přesně v příspěvku spolu s fotografiemi. Ať to má formu…

Heleno: Musim se ti pochlubit, ze prave na sitku odkapava muj prvni vlastnorucne vyrobeny syr:-) Moc ti dekuji za tipy na dodavatele i na stranku s radami.

Pivli: …jsem se toulala na veletrhu kuchyňských potřeb. Ale na referát to není. :-))
Už mi cuketkování taky chybělo!

buraci: Není zač. Přeju ať chutná. Taky mi zrovna odkapává. :)

buraci: Tak ja Vám dopadl ten sýr? Dobrůtka? Musím se pochlubit. Můj dnešní čerstvý sýr byl prostě perfektní. Byl to experiment, vlastní recept, ale vyšel.
Dala jsem ohřát půl litru mléka. Pálilo, ale nevařilo se, cca 80 stupnů. Do toho trochu balzámového octa, počkat, až se vysráží. Potom scedit přes cedník s plátýnkem. Smíchat s jogutem. Ten můj byl domácí z velké nádoby, tak nevím, kolik ho bylo, ale zdruba dvě deci. Promíchat, osolit, plátno zavázat, pověsit a nechat odkapávat. Mělo by to tam asi zůstat tak den.
Nejspíš by mu neuškodilo, kdyby se pár dnů ještě někde uležel, aby vynikla chuť a taky aby držel tvar (ten můj se trochu sypal), ale já jsem to nevydržela a snědla ho rovnou po odkapání. Měli jsme ho s mátou, olivovým olejem, olivami, rajčaty, cibulí a domácí pitou.
Můžu jen doporučit. Chutnalo to trochu jako čerstvý sýr z obchodu, ale nějak líp. :) Obrovská mňamka. Jen ho příště musím udělat z většího množství. Tohle byla jen taková hromádka.

Zda se, ze dopadl dobre:-) Delala jsem uplne zakladni syr z navodu, co mi prisel se syridlem (z bio kravskeho mleka). Jeste ho podle navodu nechavam do zitrka ulezet a pak ho nasolim, nicmene uz jsem neodolala a kousek ochutnala jen tak s cerstvym chlebem. Zitra nam prijde navsteva, chtela bych ho podavat podobne jako vy, doufam, ze je ohromim:-) Mela jsem akorat trochu problem s vyrobou starteru z podmasli, nejak se mi ty bakterie nechtely mnozit, ale snad to dopadlo dobre. Zitra bych chtela jeste pouzit odkapanou syrovatku na vyrobu ricotty, tak doufam, ze to klapne aspon stejne dobre jako muj prvni kousek. Vas recept si ukladam a vyzkousim, jsem zvedava, co s tim vsim udela balzamovy ocet.

Já jsem se sem dostal s povzdálí, protože mám opačný problém, jako sedlák řeším, když už vysmátou ovečku vychovám, tak díky předpisům nesmím maso ze dvora prodat.
Jinak zoufalé bio sedláky najdete třeba i ve svém okolí, jedna z možností je přes www. KEZ, kde jsou ekosedláci z celé republiky.

Ahoj,chovám si vlastní čuníky a taky si je sám zabíjim.S laskou je chovám a s láskou je zabíjim.To si nedovedete představit ten rozdíl jak to domácí masíčko chutná.Jinak pro uplnost prase se jat.pistolí omráčí a usmrtí se až uplným vykrvením.Máte li nějaké otázky klidně se ptejte.

Komentáře jsou uzavřeny.