Vietnamská vlna

Hodně dávno jsem tady brblal nad nedostatkem vietnamských podniků. Dnes se stačí rozhlédnout a zdá se, že dlouho očekávaný vietnamský boom je konečně tu. Dnes se tomu dokonce věnoval mainstream a já jsem si jistý, že další články a reportáže budou brzy následovat (včetně prvních domácích pokusů o vietnamské recepty ;).

Pokud se podíváme na gastronomickou mapu Prahy, tak skutečně za poslední rok a hlavně za letošek přibylo hned několik nových míst, která se více či méně směle snaží prezentovat vietnamská jídla v centru města. Pokusy jsou zatím spíše opatrné a často trpí typickým syndromem stydlivého bistra, i tak je to ale velká událost. Konečně můžete vietnamskou kuchyni ochutnat i v centru, podniky se poprvé setkají se zpětnou vazbou hostů a budou vystaveny vzájemné konkurenci.

Jestli jste se dosud ostýchali ochutnat, tak dávám k dispozici seznam podniků, které jsme dosud dokázali zmapovat pro Scuk. Vietnamské restaurace v Praze k ochutnání jsou:

Na Scuku samozřejmě neleníme a na vietnamskou vlnu se intenzivně připravujeme už nyní. Pokud používáte Foursquare, připravil jsem i jednoduchý seznam vietnamských podniků.

Co na ten počátek boomu říkáte? Myslíte, že se časem dočkáme stejně pokročilé scény jako například v Berlíně? Kde všude jste už byli a co nám v seznamu chybí? Jaké je vaše nejoblíbenější vietnamské jídlo? ;)

Reklama

Komentáře

Sledujeme to stejně poctivě a taktéž jsme rádi za ten „boom“.. Myslím, že ne všechny zastávky ze seznamu stojí za to ale jako první vizitka je to dobrý .. Ještě máme horký tip na restauraci v Uhříněvsi ale zatím není vyzkoušeno.
Nicméně signál je vyslán, např. velmi precizní kapr na vietnamský způsob. No kdyžtak budeme referovat. tốt đẹp ngày

A co Saigon na Slezský, mám pocit, že i o nich byl nějakej článeček na Scuku, nebo se pletu?

Rychlý, subjektivní a na jedné návštěvě založený postřeh k Sông Lam: možná jsem měl jen smůlu na výběr jídla, nicméně jsem odcházel s pocitem, že na resauraci jsou nejlepší její webové stránky. Defaultně stoly bez popelníků, ale na požádání se prostor rázem stává kuřáckým. :(

Vivat foursquare listy! To mi chybělo.

Tak kde jsem byl a co jsem tam ochutnal?
Párkrát v Sapě, napřed Hai há, ale po drobném zklamání (oživovali maso v mikrovlnce, mělo mě varovat, že chlapík před stánkem nepeče) i tak různě kolem (jedno pho docela zklamalo, jiné pho jinde výborné, super bylo bun bo nam bo o uličku vedle od Hai há (plus zajímací sladkej puding :)) Na chycení drápkem to stačilo :) Mimochodem teda v Hai há už se poměr Čechů k Vietnamcům skoro vyrovnával…
Pho na Albertově – byl jsem jednou a naivně a ze vzpomínek na Sapu si dal bun cha, nicméně proti Sapě bylo takový sterilní. Ne špatný, na kusu masa není moc co zkazit, ale chyběl tomu ten živej gril a směs bylinek, byl tam jenom ledový salát.
Pho Vietnam u Jiřáku mi přišlo jako dobrá divočina, která se tím správným způsobem blíží k Sapě. Dvě návštěvy, dobrý pho bo (ten den zrovna pršelo, a pho bo je ideální jídlo do deště :)), solidní bun bo nam bo. Škoda, že je nemám moc po ruce.
Binh Minh na Štrosmajeráku – Pho. Bez výhrad (akorát je v tom jídelníčku takový opuštěný a přijde mi to namířený spíš tím thai + suši směrem…)

Chci se zeptat někoho z čtenářů/scukařů, jestli jste zkoušeli vietnamské bistro/restauraci i mimo Prahu – konkrétně mám na mysli Severní Moravu a Ostravsko – na Tržnici v Ostravě Radvanicích jsem našel bistro, kde mají Pho (http://lockerz.com/s/130699936) a ještě pár zajímavých Vietnamských specialit  – https://foursquare.com/venue/26972737

případně doporučte kde na Ostravsku dá na dobré Vietnamské jídlo zajít. Dík.

A co takhle Brno? Rad bych si dal Pho na více místech kromě Dragon bistra v pasáži u Mamlasů… Nějaké tipy? (V centru…Olomoucká je trochu z ruky)

Nejlepsi jsou stejne jarni zavitky od nasich podnajemniku a mrkvovy salat ve sladkokyselem nalevu. Zarucena kvalita z domova

A co říkáte na Hanoi tuším na Slezské u Jiřího z Poděbrad? Mají všechny variace Pho/Bun/Mien, laděné spíš jemněji, ale pořád z toho mám takový domácký pocit.

Ááá, ten seznam na 4sq jsem stvořil taky! Ale pravda je, že ten tvůj scukovskej je hezčí… :)

Přidávám se k pochvale restaurace Hanoi ve Slezské ulici. Ze všech výborných jídel mne nejvíce zaujali jarní nesmažené závitky s krevetami nebo hovězím.

Jakub: za autencitu se vyplati na Olomouckou dojet. V centru zatim nic delsi dobu nebude. Ale az se tu dozvi o uspechu v Praze tak to porostr jak houby po desti

To vladimirmir → Mohl byste upřesnit typ na Uhříněves ?

Všem -->

Red Hot Chilli – ideální pro začátečníky, je tam čisto, příjemné prostředí, polévka Pho Bo v pořádku, mohlo by být více zeleného, bez nakládaného bambusu (zřejmě možné na přání), který většinou začátečníkům moc nejede. K polévce servírují citron, na stole chilli omáčka.

Tržnice – stabilně výborné Pho Bo Tai, excelentní maso v polévce, taky by mohlo být více zeleného. Je možné si u okénka dochutit chilli omáčkou, bambusem, octem s česnekem nebo co to je, rybí omáčkou. Kolem poledne se tvoří fronty.

Vietnamské Bistro Sokolovská – zatím nejslabší Pho, maso v celku mdlé chutí (až nechuti), servírují s citrénem a nakrájenými čili papričkami na misce.

SAPA – moje první Pho cca před rokem a půl, od té doby jsem tam nebyl, vzhledem k prvenství to byl zážitek, dnes ale nemám objektivní srovnání.

Saigon ve Slezský mne také zprvu nenadechl, dokud mi kamarád David neprozradil, že je nutné si objednat z menu hlavně šestku nebo osmičku. Bylo mi řečeno, že je nutno si objednat výhradně z Vietnamských jídel (což je výběr z jedné strany menu, zahrnující zmíněnou šestku nebo osmičku, ostatní strany jsou nevietnamská jídla). Osmičku jsem ochutnala a je to opravdu nebe a dudy s porovnáním s jinými čísly této restaurace. Osmička výborná.

a dyť já nevím, o čem povídám. Je to Hanoi ne Saigon. Hanoi osmička a šestka a do příště si musím zapamatovat jména jídel a ne čísla.

↪ 14 Michal: Prosím, kde je v tržnici ten vietnamský stánek? Chodívali jsme tam, ale před časem jsme vyrazili, hledali a nenašli…

A co takhle sevorovýchodní kuchyně ostrova Samoa? Nebo severní nepálská, nebo gongthunská to je teprve něco . A taky nikde nic. Ani jedna restaurace.No snad se to zlepší až tzv.scukaři vyvinou „tlak”. Hodně úspěchů.

ajaj, s tipem na Hanoi ve Slezsky jdu asi pozde. aspon se pripojim k pochvale. a nabidnou vam i to desne aromaticky vietnamsky kafe (s nezbytnym viet-synth-elektro-popem jako zvukovou kulisou)

↪ 18 Kristina: máme ho zcela přesně umístěn na mapu ;) http://www.scuk.cz/…amsky-bufet/ zkuste z druhé řady, prakticky poslední odbočka „pod osmičku“

↪ 19 Nick: v tomto jsem skeptický — srovnejme zastoupení např. nepálské komunity s tou vietnamskou u nás. k šíření cizích kuchyní vždy přispívá síla místní komunity (nebo je to imo nezbytný předpoklad)

Vynikajici jsou take bistra v trznizi v Tiskarske. Zatim teda nej byla navsteva Pho restauraci v cinske ctvrti v Parizi, kde delaji jen polevky a specialni koktejly a kde stoji lidi frontu i v zime.

↪ 23 Miroslav: kde přesněji, prosím?
Zrovna jsem v Olomouci, že bych se tam zašel ve volné chvíli podívat :)

↪ 21 pan Cuketka: Možná mám špatný orientační smysl :), ale na té mapě je stánek v místech, kde býval, tam jsme chodívali na jídlo ještě před půl rokem, ale když jsme do tržnice vyrazili asi před dvěma měsíci, tak tam nebyl. Napadlo nás, jestli pán neodešel někam do kamenné provozovny v okolí…

↪ 25 Kristina: napadá mě možné vysvětlení — možná jste tam byli třeba o víkendu nebo později večer. oni jej po zavření docela dobře zamaskují, takže nejde v řadě ostatních stánků poznat, hm? :)

Vikosek: to píšou na webu že je Himalaya zavřená? protože jezdím kolem tramvají každý den a mají venku tabuli s vypsaným menu. i když je teoreticky možné že třeba kuchaři jeli na léto domů do Nepálu;o)

↪ 27 Vikosek: taky nevím, že je zavřená, ale bylo to výborné. Vařili kuchaři z Nepálu, obědové menu za 100,– formou bufetu – nalož si, co sníš:). Na výběr – rýže (úprava se každý den měnila), maso, tepelně upravená zelenina,salát, luštěniny (na tom jsem ujížděla), placky (taky různé druhy), dipy.....Byli jsme i na večeři, fakt super. Ale asi jsme měli chodit víc! Teď už mi zbývá zbývá jen Patak's:)))

Hele, co jsem našla, oni se asi jen přejmenovali…http://www.nepalska.cz/menu.php

Vikosek>> jaké je to bistro v Radvanicích? Mám to dost zruky, ale možná bych někdy zašel ochutnat :)

Jinak teď je poměrně nově otevřena nějaká vietnamská restaurace na Sokolské třídě (prakticky hned vedle VZP, naproti restaurace Amfora)…alespoň tam tedy mají přímo napsáno Vietnamská restaurace, ale nebyl jsem tam, takže nemůžu posoudit, zda se nejedná o typické asijské bistro…na ceduli tam však měli uvedeno Pho…tak uvidíme…pokud má někdo zkušenost, napište ;)

každopádně by bylo fajn, kdyby v Ostravě něco takového bylo…nabídka restaurací je zde dost ubohá :(

Irena: ty obědy mají vážně nejlepší. člověk by neřekl co všechno se dá spást za 100Kč, ehm;o) dost často se mi stává že jsem tam jako jediná Evropanka, protože většina hostů jsou studenti medicíny, převážně z Dálného Východu(pouze odhaduju podle oblečení dívek). Vím že kvůli islámu nepijí alkohol ale nikdy jsem nepobrala jak můžou zapíjet vindaloo sladkým(!!!) jahodovým nebo čokoládovým shakem. jo slané lassi, to je věc, ale co si budem nalhávat – pivo je pivo;o)

Rád bych pro doplnění připomenul vynikající vietnamskou restauraci/jídelnu Zlatý Lotos na tř. Jugoslávských partyzánů kousek od Dejvického divadla! Doporučuji vietnamské jarní závitky, které tam dělají fenomenálně…

↪ 25 Kristina: Z druhé strany nelze stánek minout. Přijít před hlavní vchod do Alzy, projít skrz Alzou na druhou stranu haly, dát se doprava a je to první stánek :)

A co takhle Malý Buddha v Praze na Pohořelci? Není to úplně Vietnam, je to spíš takový thaisko vientnamský mix, ale na požádání mají speciální lístek na pho a zbytek jídel je čerstvých a vynikajících, ačkoli se často prezentuje pouze jako čajovna :)

↪ 32 Jakub: Já tam byl zatím je jednou, interiér je klasicky vietnamský – vypadá to tam jako v občerstvení na tržnici (stoly s plastovými ubrusy, vietnamská hudba, místní trhovci u stolů)… Jídlo dávají i s sebou, takže pokud se někomu nelíbí prostředí, může si to vzít jinam :) otevřeno mají v době otevření tržnice (tuším úterý, čtvrtek a víkendy).

Pho jsem taky jedl poprvé, takže úroveň kuchyně nedokážu určit – ale chutnalo mi, na stole bylo možnost dochutit si jídlo citronem, nakládaným bambusem a česnekem.

Vietnamskou restauraci zkusím, až budu někde poblíž :)

Dobrý start. Jen doufám a pevně věřím, že se vietnamská komunita nenechá zaslepit rychlostí tohoto boomu (mají rozhodně co nabídnout!) a že my, příznivci jejich práce, nepolevíme ve svých nárocích na servírované skvosty.

Ještě bych chtěl dodat, že již několikrát jsme s manželkou zavítali do skromného, ale čistého podniku v pražských Dejvicích (Jug. partyzánů) s názvem Golden lotus. Sice nenabízejí mého viet-food-favorita – búnčá, ale jejich podání phó bó/gá (včetně příslušenství) a vietnamských závitků (čerstvých i smažených) je jednoduše geniální. Obsluha je příjemná a vstřícná a dokonce se jako jedni z prvních aktivně zajímali o názor nás, návštevníků na jejich snahu. A když k tomu přidám, že bydlím 5 minut chůze blízko, je to láska na první pošmak! Hlasuji pro přidání na SCUK.

P.S. Ptal jsem se personálu na možnost přidat do jídelníčku mé oblíbené bún-chá a odpovědí mi nebylo prosté odmítnutí. Jen aktuálně řeší, jak to zařídit s grilem na masíko.

Díky za přehled, jen se musím coby štamgast zastat Binh Minh. Moc nechápu ten výpad „pozor — velmi zběsilý mix!“. Binh Minh si neříká „Asian Fast Food“ pro nic za nic, nabízí kuchyni čínskou, thajskou, vietnamskou i japonskou, ale nic z toho mi nepřišlo dělané polovičatě, právě naopak. A mít výběr mi přijde lepší, než výběr nemít :). Nota bene je to pro obyvatele Prahy 7 skutečné požehnání a příslib, že se snad situace u nás na kopečku konečně hýbe správným směrem.

srdce vietnamofila nad současným vývojem nemůže než jásat :) Hanoi patří mezi mé obědové stálice něco přes dva roky, Pho Vietman se přidalo nedávno. oboje v příjemné dochodové vzdálenosti 15 minut od práce. navíc od té doby co otevřelo bistro na Jiřáku se najednou nesmažené jarní závitky nově objevily na meníčku i okolních restaurací, zajímavé, že ? myslím, že ačkoliv do Berlína máme ještě kus cesty, třeba tam opravdu jednou dorazíme :)

Moirain: Tak tam opravdu ne (tyhle dva podniky nezaměňovat!). Jednou jsem se tam z nějakého divného hnutí mozku zastavil a odnesl si krom klasické české univerzální číny i opravdu hnusnou a nepříjemnou otravu z jídla (2 týdny léčby).

Golden lotus je více „dole“, směrem k Podbabě (bývalému hotelu Internacionál), v bloku hnez za křižovatkou se Zelenou ulicí.

Dnes jsem tam opět byl, závitky luxusní jako obvykle a tak dobrou pholívku jsem snad ještě neměl – vývar byl pořádně silný, masa požehnaně, vyvážený müx chuť koriandru, cibule a sojových výhonků, po dochucení citrónem a červeným chilli naprosto geniální souzvuk chuťových tónů (dnes vyhrála phó gá, kdyžtak někam postnu reprezentativní fotku).

Dnes jsem navštívila Sông Lam a dala si tu slavnou PHỞ GÀ. A musím říct, že jsem si vážně pochutnala! Ikdyž přiznávám, že můj názor je subjektivní, protože jsem polévku měla poprvé v životě. Ale byla vážně moc moc dobrá!

Mám známého obchodníka a ten dokázal spočítat , že vietnamské obchody, pokub by řádně platili všechny daně ,pojištění, poplatky, nájmy, el, plyn, … , by nikdy nemohli existovat a už vůbec ne 4 vedle sebe. Je otázka odkud berou peníze na provoz.

takhle nejak zacinala Kristalova noc… Pozdravujte vaseho znameho slusneho bileho pracoviteho obchodnika

Ten počet podniků bude imho vyšší, protože spousta čínských restaurací u nás je ve skutečnosti provozována vietnamci. Tvrdila mi to kolegyně číňanka, a já bych jí věřil.

↪ 23 Miroslav: Nepálská restaurace je, bohužel, od dubna mimo provoz. Na webu píší, že dočasně, ale moc tomu nevěřím :(. Jediná „exotika“ v OL… Místní Vietnamci se do Pho ještě nepustili a vaří „čínu“.

Petr: před týdnem jsem byla v nepálské na obědě, měli narváno. hlavně že už fungují;o)

Komentáře jsou uzavřeny.