Cà phê

Čili kafe, vietnamské kafe! Aneb jedno malé zastavení u kávotvorného úlovku z vietnamské tržnice a ukázka typické přípravy silné sladké kávy…

Vietnamská káva

Do Vietnamu kávu přitáhli francouzští kolonisté v 19. století, na konci 20. století pak byli jedni z největších exportérů levné a nekvalitní kávy na světě (hned po Brazílii). Stát pěstování kávy mohutně podporoval a do pěstování kávy se bezhlavě vrhaly tisíce zemědělců. Všechno to vedlo k nadprodukci, devastaci přírody a velkým problémům s odbytem. Teprve v posledních letech se začala a produkce kávy reformovat směrem k redukci osázených ploch, šetrnosti produkce a zaměření na kvalitní kávu s přidanou hodnotou (podrobné shrnutí vývoje zde v PDF).

Kromě Arabiky a Robusty se ve Vietnamu pěstují také odrůdy Cherry a Catimor a právě z těchto čtyř odrůd je namixována tradiční směs pro domácí spotřebu (značka Trung Nguyen 500g v tržnici za 150,– Kč). Tu si pak vychutnávají v podivné hybridní mašince kombinující princip filtrované překapávané kávy a French pressu. Přesně takovou se mi na tržnici podařilo zakoupit (80,– Kč ;)!

Filtr má nádobku s dírkovaným dnem. Na dno se nasype porce kávy (+/- 7g) a na tu se přišroubuje druhý dírkovaný filtr. Filtr se pak postaví na skleničku, dovnitř se nalije horká voda, přiklopí se pokličkou a čeká se než se přefiltruje (při správném postupu cca 5 minut). Káva pak pěkně pomalu překvapkavá, na konci je silná, tělnatá a obsahuje vyšší podíl kofeinu.

Podle toho co si ke kávě přidáte, se rozlišují tři varianty:

  • cà phê nóng – horká jen tak
  • cà phê sữa nóng – s kondenzovaným mlékem horká
  • cà phê sữa đá – s kondenzovaným mlékem a s ledem

Nejoblíbenější je samozřejmě ta poslední. Vietnamci asi milují sladké takto zakamuflované (samostatné dezerty totiž moc neznají) a kvůli klimatu i pěkně vychlazené. Já jsem ale chutnal kávu jen tak a jako samotná se skoro nedala pít! ;))) Možná to je ten důvod k ochucování! V kombinaci s kondenzovaným mlékem však plně vynikne příjemné oříškové až čokoládově-nugátové aroma a schová se nepříjemná hořkost. Úplná dezertní mňamka, kávový bonbón.

Nám se tuto kávu podařilo objednat i v jednom bufetu na tržnici, kde pro nás postup vylepšili. Na kávu pro čtyři použili větší filtr, ten nasadili na půllitr od Gambrinusu a hotovou kávu přelili do pěkného porcelánu s mlíčkem a cukříky jako v evropské restauraci. Kondenzovanou smetanu si nechali schovanou pod pultem…

Znáte tento způsob přípravy kávy? Nebo máte v kapse nějaký ještě exotičtější? Já se nikdy nepřestávám divit, na co všechno ti lidičkové nepřijdou. Třeba takový kávovar Bodum Santos je jen jeden z mnoha podobných příkladů… ;)

Reklama

Komentáře

Jako to lesklé uprostřed totálně zblblo snad všechny :-))) Taky jsem přemejšlel že jde o kafe (ovšem ne o jaké) ale ten prostředek byl divnej :-D

Sakryš, dostal sem chuť na kondenzované mléko… razím do večerky a říznu ho pressem :o) Díky za fajn článek!
Jsem si říkal, z čeho je to Bourdain ve Vietnamu, tedy v případě kávy, neustále tak nadšený :o)

Ten prostředek mi připadal hodně podobný jak u kafeterie. Já jsem sice napsal, že jde o část kávovaru, ale myslel jsem, že jde o ten vakuový, co o něm už byla zmínka. Tohle vypadá taky zajímavě.

Mám tři podobné nádobky (zdobnější) po své pratetě. Jedná se o československé výrobky – snad 30. léta?

Také máme několik podobných exemplářů po babičkách a tetičkách, ale nepamatuji si, že by je někdo pravidelně používal. Osobně dávám přednost „mokačínovači“ a ten od Bialetti (Brika) umí i nádhernou pěnu.
http://www.bialetti.it/…e/scheda.asp?…

jana2:Napiš mi prosím jak to děláš, že má pěnu. Zápasil jsem s Bialetti ale ne a ne z něj dostat pěnu!Kafe super, ale po pěně ani památky :-(

V decembri sme podobne „prekvapkavace“ priniesli zo Saigonu, na trznici stal jeden kus asi 6 Kc. Ja sice kavu nepijem, ale moji spolucestovatelia nanho nedaju dopustit (prekvapkavaju rovno do mlieka). A inu kavu ako s kond. mliekom snad vo Vietname ani neponukaju…

rachad: Slyšela jsem, že záleží i na vodě, ale po testu několika značek balené vody jsme se vrátili k vodovodu…
Hodně záleží na druhu kávy, ne každá udělá pěknou pěnu a také na přípravě podle návodu a když neproteče káva do tří minut, tak jí pomůžeme lehkým dotykem na ten ventil (občas se asi malinko přisosne a musí být hodně velký přetlak, aby se káva protlačila a pak dochází k sebedestrukci pěny další pěnou), ten čas je ale zřejmě odvislý i od plotýnky – máme plyn… a zásadně vaříme s odkrytým víčkem (takže vlastně nechápu, proč je z plexiskla, když se přes něj stejně nedíváme:-))

Dobrá věcička je taky napoletana – to je ta, co vypadá, že vaří s hubičkou dolů. Je z toho káva bez pěny, ale chuťově velmi bohatá – záleží na použité kávě.

Rachad: nejen kvalita, ale i hrubost mletí má zásadní vliv na kafe ve všech mašinkách.
Tam, kde voda teplem vzlíná přes filtr s kávou vzhůru, potřebuje hrubší mletí, aby tam byly větší „škvíry“ pro průchod vody.
U strojů se silnou pumpou taková káva teče naopak moc rychle a bez chuti, proto je potřeba káva jemněji mletá.
Už se asi opakuju, ale kdo to nečetl dříve, tak se to může hodit…

Vimaana1 Takže třeba do Bialetti hrubší?A má se nechat spíš neupěchovaná?

Jen jsem Vám chtěla říct, pane Cuketko, že o Vás dnes mluvili na Evropě 2, jako že jste nejlepší z foodblogů v ČR. Stopro souhlasím a přeju Vám (i sobě :) ) ať Vám to jde dobře dál!

A pane Cuketka, až k těm větnamcom půjdete znova, kupte od nich aj nějaký čaj ;)

Rachad: ano, do všech mašinek typu moka (na sporák) raději hrubší mletí.
Mám někde v počítači zahrabané desatero dobré moky, jak to vyhrabu, dám to sem, s laskavým svolením taťky Cuketky. Zajímavé pravidlo tam je, že se vaří vždy s otevřeným víčkem, aby se pára na víčku nesrážela a padavše v tekutém skupenství do vznikajícího nápoje nekazila budoucí chuť.
Hm, snad jen to vyzkoušet…:-))

rachad> po rade – bialetti samo o sobe penu nedela, mokka klasicke je bez peny, s tim se musis smirit. mleti jednoznacne hrubsi, kupuji kavu cerstve prazenou, top kvalitu, a pri pokusech s mletim na nastavitelnem mlynku jednoznacne nejlepsi pomer mezi intenzitou vune a „horkosti“ dava hrube mleti. pokud chces mit na mokka penu, tak musis jit do toho konkretniho vyrobku, co nalinkovala jana2 – Brikka, tam uz se da o pene mluvit. je to v podstate klasicky mokka_var, ale s patentnim zakoncenim te „kavove propusti“ :) a nepechovat, neni duvod, to plati u pressa.
pokud te to zajima podrobneji, tak skus tady, ten clovek vi, o cem pise – http://klimo.blog.sme.sk/…-kotogo.html

Fugu : Ne že bych o ní tolik stál, ale když jsem se o ní zajímal, často psali o Bialetti jakou dělá úžasnou pěnu, myslel jsem že něco dělám špatně. Jinak to není vůbec špatný kafe! Já jsem fanda na silnou a voňavou kávu z džezvy.(taky kvůli mytí :-)) . Už jsem zkoušel vařit s odklopeným víčkem a vážně to bylo lepší. Rozhodně moc děkuju, skvělý tip!

Byl jsem vloni ve Vietnamu a jejich silně aromatický kafe jsem si doslova zamiloval. Mam i přesně takový překapávač, jako je na fotce. Ted ještě to kafe. Dá se tady v Cechach sehnat? Zkusil jsem pár Vietnamcu na tržnici, ale sotva mě rozuměli co chci:))

Ahoj, letos jsme byli na cestach po Vietnamu a jejich kavu, at uz vysledny produkt nebo zpusob pripravy, jsme si naprosto zamilovali. Pri prvnim ochutnani nas to malem porazilo. Tak silnou ale vybornou kavu jsme opravdu nikde na svete nepili. A ten jejich „pristroj“ jsme si zakoupili za 20 Kc a k tomu par balicku originalni vietnamske kavy. Myslim, ze v Praze se da koupit v Sape v Pisnici.

Já moc horkou kávu nemusím, piju nejradši ledovou (STARBUCKS!!!), ale když už horkou, tak právě Trung Nguyen, pořádně silnou, překapávanou, bez mlíka a minimum cukru :))

Jo jinak… mám tip. Až si někdy uděláš zas Trung Nguyen, tak si ho udělej a místo mlíka přidej něco jinýho :)) Rozšlehej žloutek s cukrem, až z toho vznikne pěna a přidej do kávy místo mlíka. Ta vůně je úžasná a káva není pak tolik silná. Všichni na mě koukaj, když jim poradím přidat žloutek do kávy, ale jak to jednou zkusíš… :))

Pro Mě nejlepší kava na světě, vůně a aroma je nezaměmnitelná. už dlouho přemyšlím o franchzingu značky Trung Nguyen. Snad v blízké době se mi poraří otevřít první kavárnu s touhle skvělou kávou .

na tuhle mašinku,kdybych narazil,tak si ji určitě koupím.Škoda,že neznám nějakého Vietnamce,který by mi ji od nich přivezl do ČR.:-(

radek: staci kdyz tu masinku natisknete , pak prijdete k nejakemu vnsk obchodku a tam o to pozadejte. jedou totiz kazdou sobotu do Sapy.....myslim si ze by vam ho koupili. :)

rachard: tip na peny.Potrebujete:malou lzicku, jednu skleničku (alkoholu),tak akorat aby se tam vesla mala lzicka.cukr a deslilovanou caffe trung nguyen :) .Navod: dejte 1/2 lzicky cukru do skleniky.Lzickou zacnete rozslehat cukr, pridejte do sklenicky nekolik kapek deslitovanou caffe trung nguyen(tak akorat aby cukr neplaval ve sklenicce)… Porad rozslehejte dokud nevznikne pena(plati pravidla-cim dele,tim vice peny,takze silnou ruku a trochu casu) … :)

Tak jsem neodolal, zařízení spolu s kávou si koupil v SAPě v krámku hned u hlavního vchodu, ale na obalu se píše něco o 20g (?!), ale může to být způsobeno mou neznalostí vietnamštiny, co to znamená vlastně 7 gramů, to jsou asi 3 kávové lžičky? Nemám doma váhy na takové míry.

Omlouvám se za přihlouplý dotaz, na internetu je odpovědí na mou otázku plno.

Dobrý den,měla bych dotaz,dá se někde koupit ten přístroj na tu kávu?Díky

Zařízení jsem koupil, používám a tekutinu z přístroje vzešlou jsem si zamiloval nejen já, ale i mnozí kolem mne. S čímž začíná být problém, neboť přístrojek, který jsem koupil v SAPě je na 1 porci, a dělat 5–6 porcí je docela fuška a časově aspoň půl hodiny, což znamená, že než poslední začnou pít, mají první už dopito, pokud neděláte kávu s ledem a tudíž ji děláte dopředu, aby vychladla. Nevíte,kde by se dala sehnat nějaká větší varianta – v SAPě jsem nic takového nepotkal, ačkoli na 1 porci se tam dá koupit v každých potravinách. Nabízí se jistě řešení, mít udělátek více po ruce, ale není to řešitelné jinak?

Hmm tak take jsem okusil a moc mi to chutna… Ovsem dost me prekvapila ta kava „Trung Nguyen“ … prijde mi az „smesne“ oriskova a cokoladova… Je to vubec mozne, nebo je nejak dochucovana? Taky musim nesouhlasit s tim, ze se neda pit samotna – me neochucena zkratka chutnala…

proudoveletadlo:

mkrněte se na složení na ty kultivary kávy, tuším že „obyč“ Arabika to nebude ;) za to výrazné oříškové aroma bych ale ruku do ohně nedal. tedy cítím ho tam jasně taky, ale kdo ví, jakého je původu…

Pan Cuketka:
Tak slozeni (tedy pokud je to slozeni) je prevelmi prekvapive…Je tam napsano Culi Robusta…
A jen tak mimochodem, to „udelatko“ na pripravu se da objednat i pres internet… staci do googlu zadat „filtr na pripravu vietnamske kavy“ – naleznete i kavu Trung Nguyen – a to celkem slusny vyber.

Díky, projedu. A při příští návštěvě sapy se taky podívám po těch obchůdcích pořádně, naivně jsem očekával jen jeden druh a tak jsem moc balíčky neprohlížel… Jen škoda, že jsem nikde nenarazil na zrnkovou.

Na vlastni oci jsem to nevidel, ale do Trung Nguyen se dle mych informaci pridavaji behem fermentace enzymy, ktere vytvareji tu specifickou chut … ale jak rikam, fakt si nejsem jisty a prijde mi dost divny, ze by to chut nejak vyrazne ovlivnilo. Ty odrudy budou urcite nejaky krizenci Robusty jako Catimor apod.

tuto přípravu kávy jsem viděl minulý týden v Blackdogu

Ano, my Vietnamci kondenzované mléko zbožňujeme, i když, jak psal Martin opravdu klasické dezerty neznáme :)

Ve Vietnamu se běžně jí k snídani pečivo namáčené do kondenzovaného mléka :)

Koupil jsem si vietnamskou kávu a po pár pokusech člověk má cvik a pak se z toho filtru dá udělat dobré kafe. Je to sice trošku práce, ale aspoň to pak lépe chutná:) Já jsem objednal z http://www.coffee4u.eu kávu Trung Nguyen, která je asi nejznámnější. Koukal jsem že se tím okrajově zabývají ještě asi tři eshopy, ale mohlo by jich být více, ta káva stojí za to

Zdravim, prave jsem se vratil z mesicniho vietnamu, a samozrejme jsem propadl jejich kávě:-) Proto jsem si privezl s sebou balení Trung Nguyenů (1, 3, 5) a pár těch jejich nástavců/filtrů/prekapavacu. Ale zaboha se mi nedari dostahnout srovnatelnych vysledků:-/
Jejich káva měla o dost jinou konzistenci, byla taková mnohem hustší, taková více krémová.. Ta správná/nešizená vietnamská káva mi ve skleničce vzdy pripomínala koňak – stačilo trošku zakroužit sklenkou a té kávě se prostě nechtělo moc dolů, na skle zůstával nad hladinou hnědej nádech jeste minimalne minutu/dve:-)
Doma v cr se mi dari delat sice pitelnou a silnou kavu, ale konzistenci ma normalni, evropsky řidkou:-/

Napadlo mne jestli nemám ve filtru příliš velké dírky? Nebo by to mohlo být materiálem – v tech pouličních kavárnách oni sami v naprosty vetsine pouzivaj ten hrubej/drsnej měkkej plech, a ja blbec koupil nerez..) Nebo je tam jeste jina finta? Podotýkám že jsem pil vzdy zásadně černou bez kond.mléka (na rozdíl od mých spoluputovníků), takze ta konzistence byla opravdu kávou, nikoliv salkem:-) Kafe/surovinu mam take spravne – ke konci putovani když jsem narazil na tu spravnou silnou/konakovou kavarnu, tak jsem se vzdy byl preptat z ceho to varej, a hned jsem ten samej pytlik vyfotil/koupil..
Proste – daří se někomu v domácích podmínkách dělat tu jejich hustou silnou kavu? :-)

zkoušeli jste někdo tuhle kávu? http://coffee4u.eu/…egendee-250g
Podle Trung Nguyen jde o enzymaticky vyráběnou cibetkovou kávu, tak se chci zeptat, jestli se nějak výrazně liší třeba od modelu Creative 5, jenž je nejkvalitnější z řady Creative?

↪ 45 Vasek608: to mas i kvuli jine kvalite vody, navic oni do toho sypou treba ctyri lzicky a pokud bys to udelal presne jak se ma (nalit malinko horke vody a tim zahrat kavu, pak teprve cely filtr vody, treba to i vic udusal..).

Ja ve Vietnamu pres mesic byl a ta kava nebyla tak husta, ono je to i fyzikalne nemozne. Byla cerna jak uhel a casto nepouzivali original Trung Nguyen ale nahrazky ci smesi. Ale pokud ses jich zeptal, ukazali Ti Trung Nguyen balicek.

Ahoj,
včera jsem se vrátil z Vietnamu. Ať používají Trun Nguyen nebo nějakej shit, káva překapaná v tom plechovém „vietssomatu“ má podle mne mimořádnou chuť.
Její síla je daná (můj subjektivní názor) především podstatně větší dávkou kávy na objem, než na kterou jsme v Evropě zvyklí … no a samozřejmě tím silně slazeným kondezovaným mlékem, které si tu taky běžně do kávy nelijeme. Výsledná hutná káva staví na nohy a ještě chutná naprosto jedinečně.
Neodolal jsem a taky jsem si přivezl plecháčky … a už vyrábím.
Mimochodem … celej ten vietkongskej svět mi připadal jedinečnej. Jen mne děsí, jak šíleně rychle jde do hajzlu díky nám, co tam jezdíme.
Zdravím,
Pavouk

Skvělé. Tuto kávu jsem ochutnal ve Vietnamu a musím říct, že vynikající. Nejlepší byla ledová káva. Pak jsem z radostí zjistil, že se dá tato káva koupit u nás v eshopu prosteasijske.cz . Prý, že na požádání vám i prodají ten filtr na kávu.

Prozkoumal jsem tedy shop a objednal si kávu. V příloze přikládám link tu kávu.

http://www.prosteasijske.cz/…ang-tao-5/84

Děkuji za výrobný článek – pěkně shrnuje přípravu vietnamské kávy. Osobně si ji připravuji už řadu let – především v létě a to pěkně na ledu – káva je osvěžujícím způsobem studená, má příjemné aroma i chuť (zde záleží na druhu kávy, na kterou mám zrovna chuť – co vím, tak je celkem více jak 5 různých variant), ale především je příjemně silná a dobře probere.

Pár lidí se ve článcích výše ptá, kde se dá filtr – ale hlavně káva koupit. Sám vše kupuji už delší dobu v internetovém obchodě http://www.kefija.cz – a zatím bez jakýchkoliv problémů nebo komplikací. Mají tam toho doopravdy hodně, např. 3 velikosti kovových fitrů, různý kávy atd. – tak se kdyžtak podívejte – http://www.kefija.cz/…YEN/0/0/9/0/. Závěrem – překvapivě jsem vitenamské filtry i kávu objevil v DATARTu, ale ceny jsou doopravdy hodně vysoké…
Tak kávě zdar a vietnamské zvlášť, Petr

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)