Tam, kde prýští tygrované espresso

Tam, kde káva má nad lidmi moc. Jedině tam můžete vidět věci, jako tady na obrázku. Právě se rodící espresso z čerstvě upražené kávy, zázrak pomalu se odlepující emulze z filtru a nádhernou tygrovanou cremu na závěr…

Bohémská káva

ňeč je o kunratické pražírně La Bohéme Café. Úplně nejdřív jste na ni mohli narazit v diskuzi u článku o čerstvě pražené kávě v Praze tady. Já na ni natrefil v restauraci Fluidum, do které dodávají espresso směs na míru. Nejnověji se pak o ní zmiňuje sousedovic Gurmetklub v podrobné reportáži! ;)

Proč mě lidé z La Bohéme Café dostali? Protože jsou totální úchyláci! Mají vybavení, know-how, nápady a hlavně neuvěřitelný zápal pro věc. Kde jinde bych si mohl prohlédnout nádherné exempláře vakuových kávovarů, nebo na vlastní oči vidět vysněnou páku na espresso s uříznutým dnem? A hlavně – kde jinde by ve vzduchu lítaly tak zajímavé myšlenky a odvážné nápady? ;)

Co všechno v La Bohéme Café dělají? V prvé řadě dovážejí, praží a prodávají kávu. Pro kavárny i pro jednotlivce, jednodruhovou i ve vlastních směsích. Specialitou je důraz na lehké stupně pražení a přirozený výraz jednotlivých odrůd. Kávu nedělají jen pro espresso, ale myslí se i na všechny alternativní způsoby přípravy kávy – filtrovanou, vakuovanou, kafetiérovou etc. A to se v Česku zrovna moc nenosí… ;)

Kromě toho distribuují i výběrové čaje Harney & Sons a chystají se prodávat i různé vybavení pro přípravu kávy. Jejich e-shop je však zatím poněkud tužší najdete na adrese http://shop.labohemecafe.cz/.

Naopak velmi živý a rozjetý je jejich Blog o kávě. Tam se soustředí filosofie a dění okolo pražírny, jsou tam reporty z akcí a odborné články. Pokud jste dosud marně prahli po kvalitním obsahu z této oblasti, bůkmárkujte jako diví!

Ochutnávky pro čtenáře

Mimo obchodní a pražičskou činnost vrhají lidé z týmu LBC svoji energii i do vzdělávání a kávové osvěty. To už je část, kterou můžete zažít na vlastní kůži. Stejně, jako pro čtenáře Gurmetklub.cz, máte možnost zúčastnit se příjemného kávového večera.

Degustace kávy v profesionálním stylu tzv. cupping (jukněte na mé archaické a amatérské podání), prohlídka pražírny, pražení, povídání o kávě, obyčejné popíjení kávy, její příprava, všemožné mléčné pěnění, usilovné presování, či umělecké latteartování + spousta dalšího blbnutí, které si pro vás přichystají, čeká jen a jen na vás!

Za tuto degustaci se nebude nic platit a není v tom žádný háček. Maximální možný počet lidí na jeden termín je cca 15–20 lidí. Předtím, než se stanoví nějaké přesný termín, potřeboval bych vědět, kolik z vás by mělo o podobnou akci zájem. Proto, prosím, pokud byste rádi zavítali, napište nezávazný (ale vážně míněný) plk do komentářů. Jakmile budou (dle zájmu) vyhlášeny nějaké volné termíny, dám vám o nich vědět a budete se na ně moct přihlásit přímo na stránkách LBC.

Líbí? Mohla by to být docela sranda, co myslíte? ;)

Technický dodatek k uříznuté páce na espresso z titulní fotky po extrémní fandy

Seříznutá páka na espresso, to jest absolutní fetiš každého baristy. kdo neviděl na vlastní oči neuvěří. Podívejte se na toto video. V něm vidíte klasickou i seříznutou páku. Z té upravené se odřízne spodek, tak že je krásně odhalený samotný filtr, ve kterém je káva.

Vidíte tak krásně průběh celé extrakce. Jde vidět jakákoliv chybička, zlotřilý kanál, kde to teče rychleji, nebo jakékoliv slabé místo odkud uniká jen „řídká hnědá voda“. Správně extrahované espresso udělá nádherně pomalou a lepivou emulzi, která se jen zlehounka snaší do vyhřáté štamprle.

Při správném provedení je to magický a neopakovatelný zážitek. Myslím,že kdyby se to začlo pouštět v hlavním vysílacím čase v TV, stoupla by konzumace espressa o 1000% procent. A to už ani nemluvím a naprosto vyšokovaných pijácích lunga ;))) Já jsem to viděl poprvé naživo právě v LBC a musím se přiznat, že to byl hlavní bod celé mé návštěvy. Pražičku za milióny si můžou klidně schovat, hlavně když mi příště pustí tuhle věc! Jsem totiž těžký a nenapravitelný kochač!!! ;D

Reklama

Komentáře

no bomba, som prijemne prekvapeny, ze aj tu si vedia ludia vychutnavat kavu a nepiju ju len ako ako rozpustnu s mliekom :). super clanok.

pane Cuketko, to je fakt úchylárna (a ta hudba u videa!!). Úplně čumím! Na výlet bych zajela, problém bude ale asi v tom, že je to v Praze, co? Moc díky za reportáž, nepřestáváte mě bavit :)

No co, co. Tohle si klidně můžete udělat i doma. Stačí dobrá, čerstvě pražená a hlavně správně umletá káva. A levnej strojek na presso, třeba rowenta prelude za cca 3k. Pak už jen pilka, se kterou ufiknete spodek páky a tradá – už to teče.
http://www.youtube.com/watch?…
No problemo. A chuť je s nějakým předemletým ležákem naprosto neporovnatelná. Ovšem nezapomínejte, že pravé espreso teče cca 25 vteřin a je ho 30 ml. Rozhodující je také teplota vody – příliš horká voda = nechutně hořké až trpké kafe. A především: přesná hrubost mletí, která se mění s druhem strojku a typem kávy (a pak taky vlhkostí, teplotou, postavením hvězd na obloze a počtem obětí před vlastní přípravou presa :)
Kdyby to bylo v nějakém rozumném termínu, tak bych se rád přidal.

sakra, mě je teď tak líto, že mi nechutná kafe (normálně moc, ale vzhledem k těho stavu se ta chu´t nějak změnila:-(((( )
.. všude jsou články o kávě a její přípravě, ach jo…:-( hned po porodu se půjdu „sjet“ kafe

Aha, tak už je mi jasné co měl na mysli dobyvatel ze *baks, když v rozhovorech před otevřením jeho první kelímkovny na Malostranském náměstí chválil Čechy jak že si potrpí na kvalitní kávu :-)

LATTÉ, please! Možná mě ukamenujete, ale já jsem vyznavačem kávy s veeeelkou porcí mléka, hustou smetanovou pokrývkou, sypáním, sirupy a podobně. Takže jestli bude k ošmakování i kategorie latté, poslušně se hlásím!
Je fakt, že v zemi, kde na chutné presso v běžných kavárnách narazíte jen velmi zřídka, je latté menším zlem – spousta cukru, šlehačky a karamelu aspoň trochu vyváží kyselou vyčpělou kávu v základu…Nejsem ani fajnšmekr, ale ani totální břídil, prostě jen trochu poučený a zapálený spotřebitel.

Já si do 50 ml presa dávám 1 – 2 cukříky a kapku mlíka, perfektně to zvýrazní některé chutě, jako například mandlovou. A taky se tím dá snesitelně upravit to běžně podávané lungo :o)

Prosím, také se hlásím do degustační čety. Termínu a času se přizpůsobím, pracuju doma. V případě, že se akce opravdu uskuteční a já budu „proškolena“, budu doma vyrábět preso s certifikátem ISO :-).

pre mna nie je nad piccolo s tmavou cokoladou k tomu ;), no nic idem si dat niekde dobru kavu

Já tedy dávám přednost silné dobré „klačské“kávě :-) Takže pozemský ekvivalent – dobrá, voňavá káva z džezvy. Když se oprostíte od arabské a turecké předlohy a začnete s kávou trochu experimentovat, je zajímavé pochutnat si např.na arabice z Keni, nebo z Etiopie. Dát si v Praze dobrou kávu z džezvy taky není samozřejmost.

Osobně preferuju Brazílii a Tanzánii, ale to je věc každého soukávníka. Kenyje je taková moc do mokka :o)

dát si kávu z džezvy můžete např. v klubu cestovatelů na Masarykovo nábřeží.. dělaji ji sice trochu slabší než mám rád , zato nechybí kardamon. Mno a co me jeste dostalo tak to servírují s hrnkem na espresso illy … šílenost

12: Byl to jen experiment. Je zajímavé, vychutnávat různé kávy takhle na surovo :-)
13: Mě se tam moc nelíbilo. Z vlastní zkušenosti vím že spousta místních lidí mletý kardamom v kávě neocenila, na restauracích mi vadí, že káva z džezvy nikdy nemá pěnu – to mě fakt štve. Já si prostě do kávy hodím 3–4 tobolky kardamomu a před podáváním je vyhodím. Má to jemnou chuť i vůni kardamomu a není to cítit jako šampon na vlasy. Moje úchylka je, že si do toho extra silného, kávového bonbonu přidám pár kapek růžové vody.
Dobrý den pane Cuketka!!:-)) (on růžovou vodu rád – moc rád!)

tak to ja preferuje kavu Himalaya z nepalu, bohuzial zatial jedine miesto, o ktorom viem, ze ju maju je four seasons

Cozpak o to, ochutnan opravdu dobrou kavu (takto muj nejmilejsi napoj) bych zajem mel (zrejme jako hodne mne podobnych). Vsak uz jen to GK tvrzeni o nejlepsim espressu v zivote je pro kavomila nadmiru velke pokuseni :o).

AXO: souhlasim a prikladam moje prvni youtube video nahate extrakce+pokusy o prvni latte art, je to Gaggie Evolution + MDF (a musim rict ze kdyz se na to ted koukam tak to neni nic extra:) http://www.youtube.com/watch?… Pokud clovek chce tak dokaze udelat dobre espresso i na masine a mlynku do 10tis…

viz DEGUSTACE pro ctenare Cuketka blogu: pokud mate jakakoliv prani co se tyce kavy, napr. vas zajimaji nektere specificke plantaze, odrudy, chcete ochutnat triple ristretto, obycejny dobry cappuccino, nebo muj soutezni napoj espresso zabaglione, klidne je sem napiste. My se s tim pak s kolegou Jardou nejak popereme a pokusime se vam vyjit vstric;) Tesime se!

7: Taky jsem kdysi myslela, že když už zdejší zařízení investovali do espresovačů, že si dám presso a pochutnám si. Bohužel, už jsem měla možnost vypít několik opravdu nechutných press a navíc asistentka v práci začala kupovat nějakou divnou espresso segafredo kávu, takže už ani to presso v práci není ono. To už mi fakt víc chutnaly dražší instantky.
No, momentálně piju Caro, moc mi chutná a pěnu mám na něm pokaždé spolehlivě nádhernou :) (no jo, to jsme celé my – těhu a kojící …)

Poněkud z jiného soudku, ale přesto o kávě…

Otázka: mám před sebou projekt nové kuchyně a uvažoval jsem mimo jiné, i o zabudovaném systému na výrobu kávy, espressa, apd. od fy Miele…

http://www.miele.com/…/product.asp?…

Nechci se stát baristou a nechci malé mašinky, které sedí v kuchyni na pultě (převážně z estetických důvodů). Přemýšlel jsem o profesionálním systému, ale to mi pro mé potřeby připadá jako přehnaná investice a je zde opět problém s baristou.

Rady, doporučení…? Předem ď! : )

Jinak se přiznám, že jsem fascinován p. Cuketkovým výběrem odkazů. Neměl jsem ponětí, kolik toho o kávě nevím…

Měla bych zájem, 2 lidi, jestli to jde a když zavedou vstupné, nevadí:-) Jsem z Prahy.
Pořád sháním tu „pravou“ kávu:-) Třeba ji tam objevím.

tak já bych určitě šel, mám to za humnama. už jsem se tam chystal včera, co jsem četl ondřejovu maxirecenzi, abych se na jejím konci dozvěděl, že to není žádná kavárna (škoda hoši, určitě by se tam dveře netrhly!)

Mávám tlapou a hlásím se!
Rachad 13: mě vždycky zamrzí, že jsme si džezvu ještě nepřivezli…Příště to ale rozhodně uděláme! ale ten kardamon, to zní zajímavě..to musí být dobrota:-)

Tak já bych taky rád ochutnal jak chutná a voní káva když ji někdo opravdu umí… :) Prosím o dvě místa, a děkuji za článek!

25. Kardamom do kávy jsem si dávala poté co jsem se dočetla o jeho zdravotních účinkách-údajně má zneškodnit škodliviny v kávě. Na velký hrnek jsem vzala 2 semínka a rozdrtila je. Navíc mi a spoustě známých to chutnalo, ale je fakt, že pár lidem to připomínalo spíš rozlitou voňavku:-)

Já bych také šla. Pokud by byla dvě místečka, bylo by to ještě lepší. Ta kávička snad voní až sem. Hned bych si dala:-)

Mňam, dostala jsem děsnou chuť na to espreso!! Užasné espreso měli v Itálii u benzínových pump. Asi za 60 centů. Uno café picolo. Černé jak noc a hutné jako čokololáda, v miniaturném šálečku, které se vypilo na jeden srk. A pak člověk mohl řídit celou noc bez přestávky :-) !!

32: Připadám si jako mluvící toaster z Červeného trpaslíka! „Můžete mi položit jinou, než pečivovitou otázku?""Samozřejmě!Nechcete toast?“:-))

Zas to pečivové téma? U kafe? To tam nemáš aspoň dortíček…?

Toony: hehe, muj oblibeny dil…uz jsem taky poslal do tiskarny navrh na tricka Kampan za lepsi kavu;)

36: Matesola si začal! Ale abyste neřekli že to není k tématu, tak tady je můj letní dortík.http://i29.tinypic.com/123ppja.jpg

Rachad: Švitorka ;-))) to je můj oblíbený trpaslíkovský díl
(Tě péro, sombréro! Tak co život!? Já jsem švitorka – švitořící toastovač, váš veselý společník u snídaně. Švitorka jsem já a toastuju rád. Dá si někdo toast?…Otázka zní takto: Za předpokladu, že Bůh je nekonečný a vesmír je taky nekonečný? dala by sis palačinku?..)

39: Přesněěě!! To je můj hrdina :-) Ale v knížce je to ještě lepší!

no tak děcká! s tim trpajzlikem i českým dabingem, prosím opatrně… jsem na to děsně háklivej… ;)

rošáda 38: Dort je hezký. Ty žluté a okrasně vyhlížející květy vypadají velice jako květy cukety, courgette, zucchini, melounu, tykví. Ty byste opravdu jedl, syrové?

42: Domácí produkce. Jsou plněné krémem a těsně před pocukrováním. Jsou normálně jedlé, i když smažené nebo nakládané v cukru chutnají líp.

Jednorožec 42: Ten vás dostal, co? Inu, jinačí soupeř než Šárka, které jste něco podobnéhgo taky vytýkal ;-).

44: Kytky do jídla? Mimochodem ty růže z květinářství neklaply.Opravdu to stříkají něčím proti broukům :-((

rachad:

jednou byl o tom pěkný článek v reflexu o pěstitelkách ze zemí kde se to pěstuje ve velkém – u žen rakovina a u jejich dětí znetvořené údičky etc… nic moc :(

Bacha, nechoďte s Cuketkou na oběd, všechny kytky v dosahu s prominutím „sežere“! Musíte si před ním svou něžnou violku bedlivě hlídat!!! :)))

Asi si doma udělám tiramisu, pěkně silným presem pokapaný. A nikde v okolí nebude žádná kytka, která by se dal sežrat.

Ještě k tomu trpaslíkovi.
Měl jsem kdysi dávno takovou konspirační teorii, že hořký kafe, pivo a červený trpaslík vlastně nikomu nechutná/nelíbí se a že ten kdo tvrdí opak si ze mě dělá srandu. U toho kafe a piva mě to už zaplaťpánbu přešlo. Ale toho trpaslíka mi nikdo nevymluví :)

49: Taky mi smrděly cigára, než jsem začal kouřit…Když jsem ho viděl poprvý, nechápal jsem proč tomu říkají „kultovní seriál“. Jenže potom se mi dostaly do rukou ty knížky – ajaj.

Matesolo, máš ještě nějakou další teorii? :))) Asi si půjdu zadělat na chlebový kvásek…má hezký zvuk (kov na kov)

Julčo – Jó pár jich ještě mám (Kennedy, 9/11, černý péřovky italských studentů, škodlivost nadměrného pečení chleba, důsledky tepla zepředu a studenýho zezadu u kuchařů) sama vidíš, že to neni nic velkýho :)

52: Tohle mají mazlíci rádi! Jak říkali v jednom hezkém polodokumentárním filmu – Nikdy nenaštvi někoho, kdo ti připravuje jídlo ;-) Poznámky o vlivech střídavých teplot na kuchaře jsou ftipné jen pokud nestojíte u dveří do kuchyně!

Na péřovkách taky ujíždím! Obzvlášť, když mají malý foťáčky a jezděj na skútrech :) A marně přemýšlím co je 9/11?
Studený závany mi ani nepřipomínej – proklínám Student Agency a jejich náhradní busy, ve kterých táhne a nedostanu svou oblíbenou vedlezáchodou čokošku, a kluci jsou sice v akci, ale táhne jim tam taky…jak byl ten Tvůj recept s tou vodkou na zahřátí proti bacilům?

Péřovky – pro přespolního: vo co go?
(Hádám na nějakou bundu?)
Thanks.

Julie, vy jste byla zatim jednickarka… Zopakujte si prosim novodobou historii USA, predevsim se zamerenim na teroristicke akce. Mozno take v podsekci Konspiracni teorie.

M Milčák 44: Jéje, dámo, vy máte paměť! Na to jsem už dávno zapomněl. (A tajně doufám, že pí Šárka taky.)

Ano, držím se pravidla, že vše, i ozdoby na talíři má být jedlé. Rachad praví: Jsou normálně jedlé. Věřím, že jsou jedlé ve smyslu, že nejsou jedovaté či nestravitelné, ale jakou mají chuť, to nevím. Později na jaře / v létě na zahradě ochutnám. Tyto květy normálně vyhazuji.

58: To je hrozná škoda! Víte ono se to těžko popisuje, protože chutnají stejně jako vypadají. Ale jestli jste měl někdy kosmatice(smažené květy bezu) tak tohle si rozhodně nenechte ujít. Smažené květy cuket jsou opravdu lahůdka. Těstíčko z mouky a vody ( trochu jako tempura)já si přidávám malinko strouhaného parmazánu. Jinak je to jedna z nejchutnějších jedlých ozdob co znám. Já jsem trochu skeptický ke karambole, nebo physalisu. Sice jsou efektní, ale tak dobré zase nejsou…

Paní učitelko, mě si s někým určitě pletete, já jsem byla přece dycynky mimo – no na ten den chci raději zapomenout, málem mě v ten den zavřeli…
Rachade jsem tady, taky jsi měl náhradní bus? A vyzvedl sis desetikajdu u stánku?
Jednorožče, budničky sledujte v twittru…

A cukíní květy jsou výborné naplněné třeba ochucenou ricottou, obalené v těstíčku a krátce osmažené…jsem to obdivovala u Jamieho v kůlně :)

60: Já byl mazanej a šel jsem na to od lesa. Měl jsem rezervaci online z předchozího dne. Když zmiňuješ twitter, mám tam čerstvou registraci.

Jo rachade, já už taky cvrlikám, Herr Tsuketka mě tam dotáhl násilím. Máš tam vzkaz a doporučuji !!! tamní videjko od dr. C. někdy z odpoledne, tak jsem se dlouho nepobavila :)))

Rachad 59: jsem trochu skeptický ke karambole, nebo physalisu
To jsme hned dva!

Na tempuru nemám deep fryer, úmyslně jsme to doma zrušili někdy v minulém tisíciletí, aby nebylo pokušení. ;-)

A twitter je tady u Cuketky uprostřed stránky ten panďuláček s mávající větvičkou – než jsem to pochopila, trvalo mi to asi rok :) Vidíte, souško čelko, já jsem vám to říkala…

Tady se to tedy rozjelo! Hm…
Květy cuketek jsem ochutnala obalené v těstíčku a byly moc dobré.
Karambolu nemusím, ale physallis zbožňuju. Když jsou zralé, chutnají skvěle. Jen tak uzobávat nebo do koktejlu.
Nojo, tak já si jdu namlít cikorku a udělám si meltu a k tomu si dám hádejte co? Chléb, chleba, chlebík, chlebíček. Ghiiii!

Mate pravdu, Julie. Spletla jsem si vas s jednickarkou Jaruskou z druhe lavice. Vy jste ta trojkarka, co se vecne postuchuje s Matesolou a Cuketkou u vydejoveho okenka v jidelne, ze?

S Jaruškou? Já padám, pani čelko vzdávám se na protest funkce nástěnkářky… Jo a dneska necvičím, mám to v žákajdě, podčmrkla jsem si to sama cestou ve školňáku :)
V jídelně? Tam nechodím, Cuketka mě zásobuje zbytkama braunýs ze Starbucks a Matesolovi o přestávce došly cigára, to je den…

67. Pročpak to?:-))))
Máte snad něco proti dobré meltě nebo chlebu? Božímu to daru?

Nejlepší by bylo, aby se celé to pečení přestěhovalo pod článek, který se jmenuje, tuším ‚Můj třetí chlap v životě‘… :)

73:Hmmm – mazaný! :-) Jako chleba:-))) S dobrým džemem a a a k tomu třeba eeh kapučíno?Ale pořádný!S bílou čepicí a háčkem nad c!

Dnes večer Jamie O zase kuchtil v jeho chajdě na zahradě. Víc a víc mu závidím jeho nádhernou venkovní pec na dřevo.

Informoval jsem se o tom trochu na netu. Je to dost složitá záležitost, mnohem komplikovanější než prostá barbecue (gril), neb se peče nikoliv teplem sálajícím dole z oharků, ale vše-obklopujícím žárem vyzařujícím až z šamotových cihel.
Častým problémem nekvalitně vybudované pece jsou praskliny.

Takže moje pizza/chlebová pec (i na sensační kastroly kuřat a zeleniny!) je zatím ve stádiu snů a přání.

(Omlouvám se zároveň, že je to pod titulkem článku o kávě, kterou už sám mnoho let nepiji, ale její výpary mi stále příjemně voní.)

Re: Jednorožec (75)

To mě zajímá… Nepijete kávu? Mnoho let? Proč, smím-li se zeptat?

Jinak pec na dřevo, ať už venkovní, nebo v kuchyni je jistě skvělá. Je to ale podobné, jako během mojí návštěvy u známých předminulé léto ve východních USA – naprosto úžasná noc plná světlušek. Něco takového jsem nikdy v ČR, či jinde, neviděl, prostě formativní zážitek. Kdybych ovšem něco takového měl za humny každé léto, jistě by se mi to časem ‚přejedlo‘. Podobně tomu možná bude i s tou pecí…

76.Alex: Souhlasím s tím, že ta pícka se zřejmě časem přejí. Zejména pokud to člověk má živit vlastnoručně nasekaným dřívím (to nám Jamie nepředvádí:-). Vím, že podobné pece, jaké bývaly běžné na italském venkově, se roztápěly den předem, aby se vyhřály a ráno se mohlo začít péct, začínalo se brzy ráno chlebem a v dohasínající peci se poté dlooooho peklo nějaké masíčko. Vzhledem k tomu, že si topení dřevem užívám celou zimu, tak se v létě spokojuji s pouhým grilováním. Na pizzu z pece si raději zajdu do místní pizzerie a chleba z pece se dá koupit v blízké Plzni.

ňekla bych, že se pícka nepřejí. Vloni na jaře ji manžel postavil a trávili jsme u ní celé léto až do pozdního podzimu. Teď už se nemůžu dočkat, až ta přiblblá zima definitvně skončí. Pizzu jsme v ní sice dělali jen párkrát a chleba ani jednou :-)) (pouze bagetky), ale masíčko z ní je naprostá báseň. Kam se hrabou všechny grily! Šamotový cihly jsou opravdu malý zázrak.
S tím dřevem je to ale fakt problém. Nejvíc se nám osvědčil jasan (nádherně voní), ale chybí nám jasanovej les :-(

74. No teď zrovna bych si dala frappé! Ale včerejší melta taky dobrá! :-)))
Já klasické kávě moc nehovím, ale vůni miluju. No abych nekecala, tak 3× – 4× do měsíce si dám, o víkendu… nejčastěji ochucenou…čokoláda + pomeranč, čokoláda + chilli. S mlékem či smetanou…
Pravé milce kávy bych tím asi nenadchla.

75.: Na Jamieho se juknu o víkendu, dávají vždycky několik dílu za sebou. Pícka je krásná, zahrádka taky (zvlášť, když k tomu má crew, že?)

78. To jsem rád, že to říkáte – já se jí chystám v létě postavit. Mohu se zeptat na zdroje informací – návody, plány, weby, doporučení – našel jsem jednu knihu z Grady (Pece na pizzu a chleba), ale ta je beznadějně vyprodaná. Budu vděčný za jakékoli postrčení. Prosím, prosím, smutně koukám…

vfbalik, 80: Dřevem vytápěné pece:
Jestli čtete anglicky, tak leccos se dá vyzvědět zde:
http://www.traditionaloven.com/
Chlápek slibuje poslat z Australie CD s podrobnými informacemi. Docela bych mu věřil – nezní jako lump.

Re: Vfballik (80)

A nebo zde:
http://www.tuscanyfire.com/
http://heatkit.com/…bakeoven.htm

Popř. zadejte do Google ‚wood burning oven‘…

Jednu dobu jsem o domácí peci na dřevo hodně uvažoval – měl jsem na mysli něco podobného, jako pec zobrazená na druhém odkazu (v ‚komínu‘ nalevo od nerez sporáku), tzn. pec přímo doma v kuchyni, ne venku. Pak jsem od toho ale upustil – bylo by obtížné (z mnoha důvodů) abych něco takového postavil sám (v mém případě by se jednalo o kuchyni v novostavbě) a nechat si pec postavit profesionálně by bylo poměrně nákladné. O venkovní pec jsem nikdy neměl zájem – svým způsobem mi šlo hlavně o ‚oheň v kuchyni‘ v zimě…

V mém okolí (v podstatě všude v USA) je dnes již vždy nějaká restaurace, kde si mohu dát dobrou pizzu, apd. z pece na dřevo. A i když věřím, že je pec o poznání lepší, než venkovní grill, nejsem si jist, zda je pro mě rozdíl tak důležitý. Paradoxně, ve světle předchozích chlebových diskusí, pečivo (včetně chleba) moc nejíme a všechno ostatní se dá IMHO ucházejícně připravit na grilu, když si s tím člověk pohraje a ví, co dělá…

80: Knihu, o které píšete, neznám, ale nějakou podobnou manžel měl. Byla to taková tenká brožurka, myslím, že ji kupoval přes Popron. Jenže stejně podle ní nepostupoval, říkal o ní, že je na h.....
On je to takový kutil všeuměl, a tak inspiraci načerpal předloni v Chorvatsku, kde měli takovou pec postavenou u apartmánu. Takže si to tam pěkně oměřil, udělal náčrtek, doma si to trošku zmenšil a vystřihnul vlastně menší kopii. Já nejsem technický typ a už vůbec nerozumím kamnům, krbům apod., ale co jsem tak od něj zaslechla, tak největší um je udělat správně komín, aby se kouř nevracel zpátky do pece. A mezi šamotové cihly a venkovní plášť, který ještě obkládal dřevem, dal kvůli izolaci písek. No, to je tak všechno, co o tom vím, bohužel.

83: Kvůli isolaci bych dal místo písku i něco lepšího. Zde se tomu např říká vermiculite, je to taková nafouklá slída (expanded, exfoliated mica).
Vnitřní rozměry jsou myslím dost kritické, rozhodně bych se poučil u tradice a nezkoušel bych „vynalézání kola“ na vlastní pěst.

84: Ad rozměry. V tom Chorvatsku to mělo velikost tak na velký prase, něco tak velkého vytápět by pro nás bylo zbytečný.

80: a že jsem tak smělý – vždyť v Praze je několik pizerií které mají pec na dříví. Někdo tady u nás to zjevně staví, nebo přinejmenším ví jak na to…

87.rachad: Pec dokáže postavit kamnář, ten, co staví kachlová kamna atd. Ty pícky v pizzeriích jsou spíše dovezené z Itálie (viz třeba http://www.krby-kamna-pece.cz/…a-caminetti/). Bohužel práce kamnáře představuje klidně 50 procent z celkových nákladů na pec, proto myslím, že to lidé řeší takhle podomácku.

88: Poptám se u taťky, protože mám pocit že to proběhlo v Chataři a chalupáři.
On si to schovává.

82: A v kterém koutě ve Státech se pane Juchelka vlastně nacházíte, smím-li se zeptat? U nás ty pizzy cpou do těch rozpálených šuplíků skoro všude. Pece na dřevo jsem viděl jen v pár pekařstvích, kam chodíme s neochvějnou pravidelností pro chleba, protože ten ze supermarketu se nedá ž…

Jen dodávám, že u toho psaní popíjím dobrou kávu, abych zůstal u tématu.

83: Díky za info, já jsem bohužel spíš takový „knihovnový“ stavitel – dlouhý průzkum, příprava, studia a realizace v nedohledné budoucnosti …

Alex Juchelka, Jednorožec: Díky za weby, našel jsem pak mnohé další, na Amazonu horu knih – je to docela téma ke koníčkaření…

Vážený pane Cuketko.
rozhodně chci jet ochutnat La Boheme Cafe. Těším se na to již teď.

Hlásím dva kusy na ochutnávku do LBC. Třeba konečně najdu, co hledám…

Je docela legrační tvrzení jistého člověka tady, že stačí páka za 3 litry a dobrá káva a pilka. Nejenže mašinka za 3K neudělá takové kafe, ale rád bych viděl, jak někdo řeže dno páky. Jo, jistě se takoví najdou, ale my, kteří se orientujeme, že se dají nahé(naked) páky, jinak přesněji nazývané bottomless portafilters koupit speciálně na mnohé kávovary. Zrovna mi došla jedna profi páka do mé domácí Gaggie Classic. Problém je, že mi ji manželka nechce dát na vyzkoušení, BO je to její dárek k vánocům pro mě. Až nebude doma, prošmejdím kvartýr, kde ji má schovanou. Jak ji znám, bude ji nosit v kabelce, abych ji nenašel. Ale to bude paráda, až ji čtyřiadvacátého v šest vybalím a hned použiju. Už mám přichystanou domácí pražičku a osmnáctého si napražím směs Geishy ze Střední Ameriky a něčeho s jemnou aciditou, nejspíš něco z Keni.

Komentáře jsou uzavřeny.