Inspekce i Cuketka varuje!

Já nevím co se tu děje. Aflatoxiny zamořené arašidy jsou problém už od dob komunismu. Myslel jsem si, že už je to dávno za náma, ale vrací se to pořád dokolečka :( Nyní v inkarnaci arašídů v kokosové šťávě!

Ráno si přečtu tenhle článek a již dnes večer nacházím přesně ty samé zamořené ořechy ve svém oblíbeném obchůdku, kde mimo jiné mají dokonalý Cvrčovický chléb! Takže bacha nato – rakovina jater číhá i ve vašem obchodě!!!!

Reklama

Komentáře

A týká se to jenom Arašídů v kokosové štávě nebo všech od té firmy? Dělají je i s příchutí kávovou, tuším že i zeleninovou a mívají je i v kamenných obchůdkách. No fuj, Cuketko, to si mě moc nepotěšil:-)
A v sobotu jsem si koupila Chef Gurmana, chtěla jsem do něj nahlédnout kritickým okem, ale nebyl čas:-) Obávám se, že jsem tam ale zahlédla článek o nebezpečných Éčkách a vím, že mě rozrušila nekonkrétnost toho článku, to podstatné, která E ano a která ne, tam nebylo:-( Tedy aspoň myslím, že to bylo tam, já kupuju tuny časopisů, někdy se mi to plete:-)

A jasně, že vím, že se seznam nebezpečných a naopak zdraví prospěšných nebo aspoň neškodících Eček dá najít na netu, ale když už napíšu článek, tak přece když řeknu A , mám říct i B:-))

Na webu SZPI se hovoří jasně jen o tomhle jednom druhu. Každopádně vrhá to stín (a oprávněně) na všechy podobné „sračkoidní výrobky“ s arašídy z východu.

Na chef gurmána se mrknu, chystám totiž další kolo srovnávačky Apetit, La cucina Italiana a Chef Gurmán ;)

Ad Éčka: já proti nim nic nemám a nemyslím si, že by nějak razantně ničila zdraví – ALE:

Éčka podporují náš zcela ujetý stravovací návyk, který s počívá v konzumaci polotovarů a hotových, průmyslově zpracovaných a konzerovaných potravin. Éčka jsou jenom průvdní jev, který je nutný, aby tenhle styl stravování fungoval (potraviny totiž musí vydržet dlouho čerstv v pokud možno co nejhorších podmínkách).

Všem Éčkům se elegantně vyhnete pokud budete jíst čerstvé potraviny a svá jídla budete sestavovat ze základních čerstvých surovin.

Pokud někdo „bitchuje“ na Éčka obsažená v určitém výrobku. Měl by se zamyslet nad sebou, co vůbec od takového výrobku čeká. Jsou tam, protože za takovou cenu (nepřirozeně nízkou), v takové kvantitě (nadbytečné), chuti (umělé), barvě (umělé) a trvanlivosti (pohodlné) – by to nikdy nešlo.

Takže to shrňme, Éček nemusí se bát ten, co čerstvé potraviny baští jen:-)) Jde to vůbec? Snad jo, ale určitě to stojí strašně moc času a peněz, což nevím jestli se slučuje, pokud nejsem rentierem:-)

Tak sem si je přátelé koupil a snědl asi před měsícem.. a nebylo to (chuťově) špatný.. :) Koupeno v krámku v Husově ulici v Plzni, zkonzumováno během cesty autobusu do Prahy… zatím živ. Dan

Dane, já jich snědla za poslední dva roky taky pár balíčků:-)) , zatím živa. Otázka je, v jaké stavu mám tedy dnes játra, ale pokud vedle toho konzumuješ ještě zeleninu a ovoce s protirakovinnými účinky, lemtáš zelený čaj atd., tak se to snad vyruší a nemusí každý dostat raka..ostatně tak rychle jakože po snědení jednoho balíčku dostaneš do půlroku rakovinu jater apod. to určitě nejde:-) Každý má navíc jinou úroveň imunity. Já to chápu tak, že Cuketka nestraší a nepodléhá žádné hysterii, jen upozorňuje, to je fajn.

Dík za zprávu Dane, až to s tebou sekne, dej vědět ;D

Jojo Dášo, z jednoho balíčku se nic neděje, to je jasný ;) Uf no nějak mě přešla na cokoliv chuť, ale vyrážím nakoupit nějaké ty „čerstvé potraviny“ ;D

Dasa, cuketka a dalsi tvorove: yo, yo.. dyk ja se taky nebojim.. moje jatricka to zvladnou (klidne bych je Hannibalovi doporucil treba na cibulce…).. prave se cpu susenymi rajcatky… (Cuketko, udelej test teto pochutiny – ja kupuju ty z Delvity, ponevadz mi moc chutnaji a taky v cene neplatim zbytecny olej.. ale treba tomu nerozumim a kupuju spatne.. ;-)) Dan.

Sušený rajčata zbožňujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!!

Hlavně ty v oliváči. Neboj Dane určitě dobře kupuješ ;)) Sušený jen tak jsou taky moc faaajn. Ale mrknu se na ně. Předloni jsem se pokoušel o vlastní výrobu, ale přesušil jsem a hlavně jsem nepoužil tu správnou odrůdu masitý rajčat z jihu.

Mankote, já si snad zaběhnu koupit jednu skleničku… No kdybys nevěděl co stím olejem tak seeeeem ;) Ne vážně, když jsou sušený v oleji tak ten olej je děsně nacucaný chutí (+ koření, piniový oříšky) a dá se sním užít další legrace – bagetka, brušetka a jiný chlebíky ho s radostí absorbují, s následným chu´tovým výbuchem ;D

si mě vyděsil, jím je taky, ale mají rošku jiný obal, alespoń doufám…
ono to ale bude na jedno brdo, podle mě se asijci s nějakejma karcinogenama měřit nebudou…

Cuketka – olejicek ze susenejch rajcat je dobrej (to zasejc jooo), ale anzto jsou kupovana „na vahu“, tak skudlu zas potesi ta uspora (a fakt sou dobry) :-)))

nu, nedavno jsem na satelitu (TV Gusto.. samostatnej program o vareni – doporucuju – digi Astra) videl ze meli susena cherry rajcatka – jen rozpulena a vypadalo to moc pekne, nu a pak vytahnuli taky suena cherry rajcata, ale cela a na tom keriku… – MOOC hezke…

Jinak kdyz uz doporucuju Delvitu, tak krom susenych rajcatek (kulata pruhledna plastova krabicka..) tam moc rad kupuju taky jejich 100% ovocne stavy, zejmena pak hroznove (100%, bez cukru, ne z koncentratu, bez pridanejch chemikalii – jen pasterizovano) – jsou to litrove sklenene nadoby.

No a do tretice Delvita (fakt tam nedelam.. a nemam procenta z prodeje :-)) a jejich pastiky v malych plastovych vanickach – zejmena pak kachni s vinem a pastika se zelenym peprem. Vim co jsou pastiky zac, tyhle asi obsahem prilis nevybocuji, ale alespon jsou )dle meho nazoru) opravdu chutne…

… a ted jdu jen tak pro chut dlabat par platku Geramontu se zelenym peprem no a samozrejme trosku susenych rajcat..

dobrou chut, dobrou noc a dobre rano preje Dan ;-))

WOW, no tak sušená cherry na keříku to už musí být uplně kitchi-kitschi, ale dovedu si to představit… nádhera ;)

ad ovocné šťávy: jo jsou oukej a opravdu chutííí, jednou za čas naberu jabkovou nebo hroznovou!

ad paštiky: taky se přiznávám ;o) kachní s portským v černé krabičce – prostě zavřu všechny kritické cuketkovy oči a sním na posezení s bagetkou!!!!

ad termosky se styrenem: ať žijou plasty, ať žije čínská lidově demokratická republika, kurves…..: free tibet už!!!!!!!! :|

Cuketka: hoodnej, podrbeme cuketku za usima jak si pekne notujeme, vid?

Honem sem letím, abych se VEňEJNĚ KÁLA A SOBĚ LÁLA, že se omlouvám časopisu Chef Gurmán- článek o Éčkách tam není, takže jsem si to spletla s jiným časopisem, omlouvám se, omlouvám se, OMLOUVÁM SE.

A jinak, Cuketko,zdá se, že Chef Gurmán se docela překonal, nabitý recepty (zatím jsem nezkoumala jak dalece použitelnými), docela zajímaví všehochuť, a zaměřený na italskou kuchyni, přes těstoviny po zeleninu, mně přišlo celé to číslo aspoň na první i druhý pohled povedené:-). Až budu mít čas, s chutí si ho pořádně přečtu, zatím jsem stihla prohlédnout část věnovanou kávě (zajímavé, opravdu, v kavárně budu už navždy požadovat espresso ristretto:-))

uáá, oprava , překlepla jsem se, zajímavÁ všehochuť.

A připojuji se ke zdejší ódě na sušená rajčata. A v podstatě i na Delvitu, vypadá to, že gurmetům se umí zavděčit. S Delvitou, aspoň tady u nás jsem spokojená.

Cuketka + Dan: A já chci říct, že na játra je ostropestřec mariánský:-) No jo, akorát , že s ním nezažijete gurmetské orgie jako s artyčokem:-) Je to bylina a dělá se z ní čaj. Prý má schopnost regenerovat jaterní buňky a měla by být bez vedlejších účinků.

Das – hodna ze se o ma jatyrka staras, vzpomenu si na tebe ve sve zaveti :-))) (odkazu Ti ty jatra… )

Dan: Jen si nech svá játra napadená aflatoxiny z čínských arašídů, stejně nejsem lidojed a navíc – moje rada byla čistě nezištná:-))

Cuketka: Jsem nejspíš přepracovaná, včera jsem PRO ZMĚNU našla ten článek o Éčkách a co byste neřekl – v Chef Gurmánu, takže odvolávám to co jsem odvolala:-) Po přečtení trošku váhám, je tam zmínka v podstatě jen o těch neškodných, chlorofyl, A, C, a o tom, že si máme omývat sířené sušené ovoce, jinak to zakončují radou jako ty-vařte jen z čerstvých surovin:-) Ale početla jsem si o italských těstovinách, nejspíš o víkendu udělám z kuchyně výrobnu těstovin:-) Tedy těch dostupných, strojek kvůli tomu kupovat nebudu:-)

Dáší já už ten Chef Gurmán mám taky, opravdu to tam je, je to zajímavý, ale nic moc toho nakonec nesdělili. Důležitá rada nakonec „vařte z čerstvých surovin“ mě potěšila ;)))

:-) Pokusím se dnes v tomto duchu nakoupit, tedy jen to čerstvé, zbytek (t.j. většinu) si vyrobím, majonézu, kečup, sušené plody, pesto (to jsem jednou vyráběla a bylo sice báječné, ale oproti obchodu mě vyšlo asi tak 4x dráž:-)), těstoviny, ……no bude toho víc:-))

Aflatoxiny a různé jiné toxiny plísní nejsou ZDALEKA problémem pouze dovezených arašídů a obdobných exotických pochutin. Nepochybuji o tom, že tu všichni jako správní labužníci požíváte pouze superkvalitní a naprosto čerstvé potraviny, nicméně trocha osvěty neuškodí nikomu. ;-) http://www.biotox.cz/toxikon/mikromycety/potraviny.htm

iliska:

děkuji za to, je to tam pěkně sepsáno. paradoxně nejnebezpečnější potravina je asi chléb, jehož trvanlivost velice snadno přeceňujeme…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)