Restaurace - komunikace s obsluhou RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

12 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím všechny:-) jsem začátečník a nebudu zapírat, „lepší“ restaurace mě uvádějí v rozpaky..mně i mého přítele…
    Prostě když jsem někde v takovém podniku tak jsem dost nervózní..a je to na mě poznat…a to nemám ráda. Je nějaké „desatero“ komunikace s obsluhou?

    1. objednali jsme se víno, přiběhl k nám číšník, otevřel lahev a významně ji nám ukázal…asi jsem měli prohodit nějaký komentář, ale fakt jsem netušila co, protože jsme si objednali doporučené víno a nejsem velký znalec…každopádně rozpačitý moment č.1.

    2. placení:-) jakým způsobem dáváte spropitné, když platíte kartou? nějak se nám nepovedlo s obsluhou domluvit a nakonec jsme platili bez spropitného, protože obsluha nezaznamenala naše zaokrouhlení a na účtu jsem nenašla žádnou zmínku, že by si nějaké účtovali…

    No omluvte moje absolutně trapné otázky, ale když já to nemám jak jinak zjistit:-)

    3. Když už spropitné, kolik?

  2. Pokud vyberete víno, číšník vám v lepší restauraci přinese lahev s celou tou parádičkou a vy jen pozorujete a po ochutnání stačí říct : Je to dobrý :-) Odborný komentář netřeba :-) Při platbě kartou mívám v kapse připravené drobné na tip, a kolik se dává je v samostatném topicu zde na fóru…

  3. „lepší“ restaurace mě uvádějí v rozpaky

    no to mě taky :)

    1) jestli vám ji ukazoval, tak jen proto abyste si mohli ověřit, že je to skutečně ta lahev, kterou jste objednali. tj letmo kouknout, jesli sedí název a ročník a říct „v pořádku“ .. detaily se řešily na matesola.com, včetně ochutnávky tuším – více zde http://www.matesola.com/…h/label/víno

    2) měli by na to mít uzpůsobenou účtenku s kolonkou na spropitné, já když takovou nenajdu, dávám dýško v penězích na konci do desek s účtem

    3) výše už se tady řešila, průměrná norma při o.k. spokojenosti je 10%, při super o.k. spokojenosti 15–20%

    pozor na známý efekt – s rostoucí častkou na účtu lidé zapomínají počítat a mají tenddenci durt přihazovat jen 20,– Kč i když je 10% dejme tomu 180,– Kč ;)

  4. Na spropitné při platbě kartou jsou imho tři způsoby:
    dopsat ho na účet, když k němu dáváte kartu
    dát ho v hotovosti
    už jsem se setkal i s tím, že mi přinesli kartový terminál, tam zadali částku a před potvrzením částky a zadáním PINu se mě terminál zeptal, kolik chci dát spropitné.

  5. Jj, to novější terminály dělají… To pan Cuketka ad 4) to jste mě pobavil, nemůžu zapomenout na oslavence, kteří nechali za večeři v hodnotě 20 000 spropitné 20Káčé…a takových případů je bohužel více :o)

  6. Děkuji za tipy:-) s tím spropitným to byl problémek, zaokrouhlenou částku jsme slečně číšnici říkali, ale nějak to pozapomněla…příště ji připíšeme na účet, nebo dáme keš:-)

  7. Dominiko a ostatní. Buďte prosím při prezentaci přineseného vína trochu pozorní. I obsluha je jen člověk :) a může se uplně jednoduše stát, že vám přinese jinou lahev, než kterou jste si objednali (neplatí u vín přímo doporučených) a rozdíl nemusí být zrovna jen pár korun. Když přinesené a odprezentované víno odsouhlasíte je to pak na vás.
    Tuhle pán houkl svou objednávku aniž by se podíval do lístku, přinesené víno odsouhlasil a u účtu vyhrožoval policií. Nic moc :)

    ad Tipy. Dávejte své tipy jak chcete, hlavně když dáváte :)
    Jen jeden tip ode mě.
    Drtivá většina restaurací sráží obsluze z tipů, které jdou na kartu docela dost procent (10–20) na poplatky bance, dph, daň apod.. Jestliže svými penězi nechcete podporovat zrovna finanční sektor, tak dejte tip hotově. Celá částka pak skončí ve správných rukou :)

  8. 7: správný postup u tipů – já číšníkům na kartu tipy brát zakázal, terminál jsem si nastavil tak, že to položku tipy ani netiskne a pokud to udělají tak, že to připočtou z účtu, tak jim to sundám z výplaty. U tipu je problém s daní, dvojí práce účetní – tedy dvojí náklady a dph a já nevím co ještě.

  9. 8: co je to za novinky v zakoniku prace sahat zamestnancum na platy? pokud se jedna o pohyblivou slozku, resp. odmeny, tak dejme tomu, ale jestli chapu dobre, v kosher restauraci asi neni vsechno kosher, ze? A nebo cesky zakonodarny sbor zesilel?

  10. jestli dobře chápu, tak Schnytlik asi moc lidí ještě nezaměstnával .o) já uplatnuji Americké Právo – co je ve smlouvě to platí. Všichni vědí co se má a nemá, každý přestupek má svou cenu a všichni to respektují. To by nám pak taky mohli všichni v práci svačit jitrnice a nijak bych je nedonutil to nedělat.

  11. 9: naopak, v kosher restauraci, kde je všechno kosher, to skutečně přidělá spoustu práce účetním. A mimo to, je to daněno jako příjem podniku, zbytek po zdanění se dělí mezi číšníky, ovšem do odměn ve výplatě. Výsledkem je, že necháte-li číšníkovi 100 kč a na place jsou tři, každý obdrží na konci měsíce 10 kč.
    Kromě toho je v téhle zemi dost málo lidí kteří pracují za fixní plat, pohyblivá složka tvoří většinou významnou část.

  12. 11: tak jest

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.