Nejlepší bůček? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

56 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Prosím místní experty o radu, jak udělat nejlepší bůček.
    Mám pěkný, spíš libový, s kostí a bez kůže.
    Čím okořenit a s čím ho péct?
    Problém asi je, že nemám troubu, ale jen remosku, kde nemohu měnit teplotu a grilem udělat pěknou kůrčičku.

  2. Do experta mám daleko, ale na bůček bych dala jen kmín, sůl a trošičku česneku a v remosce pekla až do totálního vypečení. Běžně jsem ho v remosce nechávala 4 hodiny. Výsledek byl vynikající, zvlášť se zelím.

  3. ↪ 1 Veraiconica: nebál bych se a zkusil bych i vremosce Momofuku bůček, viz http://www.cuketka.cz/?… podle mě to vyjde tak akorát ;) možná jen bez té tmavě hnědé kůrky na povrchu (tu ostatně můžete podpořít extra bokem na pánvi z jedné strany a pak šup do remosky)

  4. ↪ 1 Veraiconica: Být Váma, na bůček bych se vybodla. Od mala ho nemám ráda (byly jsme s máti samy, bylo to to nejlacinější, co se od masa dalo koupit, tak ho pekla pořád – já to nejedla), navíc to fakt není ani dobré, ani zdravé. Tenhle bůčkový koníček současné vařící mládeže opravdu nechápu. A zvlášť od majitele blogu, lékaře, fakt se divím.
    P.S. Omlouvám se všem, kterých jsem se dotkla, každý má holt prostě jiné chutě.

  5. ↪ 4 aida: no právě :-))).Mňam.

  6. ↪ 4 aida:
    Aido, klid!:) Bůček dělám poprvé a ani jinak ho nemám často na talíři.
    Chápu, že když ho do Vás cpali celé dětství, asi Vám už moc nepojede. Pro mě je to naopak zpestření a příjemná guilty pleasure prasárnička:)

    ↪ 3 pan Cuketka: Jen takhle jednoduše?:) To asi zkusím!

  7. ↪ 4 aida: Taky jsem vůči bůčku měl od mala silné předsudky. Ale jak to tak u těchto lacinějších druhů masa bývá, strašně u nich záleží na úpravě a časem jsem i díky receptům tady zjistitl, že bůček naopak dokáže chutnat naprosto fantasticky.

    Platí samozřejmě, že je to hodně tučný kus masa a kdo si musí hlídat váhu, bude s tím muset počítat. Ale kdo problém s váhou nemá, pro toho je to irelevantní.

  8. aida: můžu se zeptat jaké maso považujete za dobré a zdravé?

  9. Tyhlety aféry každého jenom otravují, já bych ty bůčky zakázala.

  10. ↪ 8 zdenek: Jakékoli libové, nejlíp krůtí (ze stehna). Ale taková dobrá, dlouho dušená kližka má taky cosi do sebe.

  11. Bůček mého dětství byl rozsolnatá věc, sem tam vlákno masa, a já ho nenáviděla!
    Dnes s ním nemám problém, je více libový než tučný, a pomalu propečený na vodě je luxusní. Buď jen s kmínem, nebo s rozmarýnou. K tomu brambory a zelí, nebo chleba, hořčice a naložená zelenina. Výborné zimní jídlo.

  12. ↪ 1 Veraiconica: remosku používám 20 let. Je skvělá a zrovna zase v kurzu. Kůrku udělá taky, navíc peče rychle a levně. Nikdy se jí nevzdávejte! :-)

  13. Momofuku bůček je jedno z jídel, na kterých jsem závislá. A jako spousta geniálních záležitostí je úplně jednoduchý.

  14. aida: nic proti, ale „dietní“ masa zase nejsou tak moc zdravé(prospěšné..)
    živočišný kvalitní tuk je mnohem lepší než bio-netuk..
    aneb – lepší domácí bůček než drahá bio-krůto-prsa

    :-)
    a to říkám jako člověk který jedl bůček také dost jako malé dítě, jen ne kupovaný ale z domácího pašíka, 2× ročně zabíjačka..

  15. jak říká jeden můj známý kuchař – sůl a tuk dělají chuť … vše ostatní jsou jen náhražky :-)

  16. Momofuku bok je v remosce, držte palce!:)

  17. ↪ 14 petr71: No, víte, když já masu moc nedám, jestli ho mám jednou za týden-14 dní, tak je to moc. To si pak dám to, na co mám chuť a ne to, co je momentálně v módě.

  18. Tak mě ta diskuze zde tak nakopla, že jsem do nákupního seznamu manželovi připsala bůček. Ať jdu s dobou. :-)))
    ↪ 17 aida: Krůtí stehenní a hovězí kližka jsou ale jinak také moji favoriti. ;-)
    ↪ 9 andy_wise: :-)))

  19. A kde máme ten výsledek? Doufám, že se bůček povedl! Momofuku úprava je ohromná.
    Kdysi to bylo maso hanebné, ale dnes je úplně jiný, libový někdy až moc, prostě dá se to – aspoň občas.

  20. ↪ 19 vilemina:
    Dopadlo to výborně:) Jen jsem neměla čas na marinování a tak byl výsledek až moc slaný, jak se to asi nestihlo uležet a vsáknout.
    Příště napravím:)
    Jo a kůrčička byla!:)

  21. ↪ 15 petr71: Zlatá slova, a proto si také již po mnoho let držíme krásné první místo v rakovině tlustého střeva v Evropě :-)

  22. ↪ 21 tineli: obviňovat určitý typ masa nebo partii z „nezdravosti“ je podle mě hrubě pomýlené. problémové jsou jen nesprávné proporce nebo role masa v jídelníčku (jak velké jsou porce, kolikrát týdně je maso na talíři) a jeho úprava (např. konzumace vepřového ve formě uzeniny s následným smažením nebo grilováním).

  23. pan Cuketka: přesně tak. A představa, že bez tuku a soli bude jídlo zdravější? Vše je o množství. A nejzdravější strava je pestrá strava.

  24. ↪ 22 pan Cuketka: O bůčku konkrétně to nebylo, bylo to pousmání se nad slovy jednoho českého kuchaře.

    ↪ 23 zdenek: Jaká dieta se doporučuje kardiakům a obézním?

  25. ↪ 20 Veraiconica: Jakou jste prosim pouzila delku peceni?

  26. tineli: obézním se doporučuje aby změnili poměr příjmu a výdeje energie
    kardiakům se doporučuje aby neměli nadváhu (viz obézní) a přestali kouřit a pít alkohol. Bůček ani sůl vás nezabije (v rozumném množství).

  27. ↪ 26 zdenek: Právě tenhle alibismus a neochota většiny Čechů zásadně změnit svoje stravovací návyky nám spolehlivě zajišťují čelní místa v četnosti výskytu civilizačních chorob.

  28. tineli: aha, takže jíst margaríny (ty s „hodnými“ cholesteroly) a libové „bílé“ maso mě uchrání před rakovinou. Můžete mi dát odkaz na nějakou uznávanou vědeckou studii (v recenzovaném časopise)?

  29. Achjo, takové pěkné vlákno a tak ošklivě se zvrhlo. A já naprosto nezávisle už dlouho přemýšlím, že ten bůček upeču – a just!
    Budu ho sice muset koupit, ale souhlasím s názorem, že je lepší jednou ročně zabít toho Pepíka, co jste opatrovali na zahradě v chlívku, než kupovat všelijaké šílenosti v supermarketu – viz Cuketkova akce s původem masa. A co se té nezdravosti vepřového obecně týče, to je podle mě výkřik do tmy – když si vezmete, kolik tuku má kuře s kůží, tak nějaké kotletka rozhodně není o moc horší.
    Jako dítě jsem milovala pečené vepřové né kvůli masu, ale kvůli tomu pod ním – vypečené sádýlko se šťávou a sulcem, kmín, kousky cibulky, s dědou jsme to večeřeli na čerstvém chlebu.
    Aido, já Vám na jednu stranu rozumím, že bůček není zrovna druh masa, který by byl bůhvíjak zdraví prospěšný, nicméně jednou za čas je to rozhodně menší problém, než si dát k večeři například celý hermelín a myslet si, jak jím zdravě (sýry přece, mají vápník a doporučují je ve všech dietách – no ale 45% t.v.s. a několik % soli už si moc lidí neuvědomí). A krůtí maso zase nechutná mně:-)

  30. ↪ 29 olu: Musím se přiznat, že bych rozhodně dala přednost tomu Hermelínu, a i když se vám to nezdá, doopravdy zdravější je. Taky není třeba ho sníst celý, jen podle chuti (mě stačí tak necelá půlka a mám dost). Krůtí maso vám – ani nikomu jinému – nenutím, to bych si doopravdy nedovolila, vepřové ale ráda nemám, mj. kvůli charakteristickému pachu (tím nemyslím kančí, jen ten běžný vepřový) – ze studijních a později i pracovních důvodů jsem se často pohybovala na jatkách a pach, který se line z pařicí vany, prostě v životě nezapomenu a v tom mase jej cítím pořád. A kromě toho – vepřové opravdu zdravé není a asi nejhůř je na tom právě ten tolik vychvalovaný bůček. Ale jezte si co chcete, jen mi nemluvte do toho, co jím já.
    ↪ 28 zdenek: Nějak v příspěvku od tinelli nevidět to, co jste v něm našel vy.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.