Jídlo jako vánoční dárek RSS

Štítky: ,

37 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Každoroční problém s mužskými dárky je za dveřmi. Táta měl vždy radost z uzeninových dárků, ale s novými zuby špatně kouše. Takže zůstává klasika: knížka, sýr a alkohol. Švagrovi tradičně sýr, víno a klobásky. Dcery opět „překvapí“ výborně naloženými sýry a uvaří vajčák.
    Nemá někdo nápad na zpestření?
    A aby mě nezruinoval, je nás u stromku 14.

  2. Já jsem vloni kamarádům jako dárek k vánocům rozdával domácí rillettes podle receptu od bali http://olivovakucharka.webgarden.cz/…rijet-d.html pro někoho, kdo „měl vždy radost z uzeninových dárků, ale s novými zuby se mu špatně kouše“ je to myslím jako stvořené. A vzhledem k tomu, jak dlouho celá výroba trvá (i když dohled stačí v podstatě po celou dobu tu a tam) se nevyplatí vařit v malém, 14 lidí u stromku nebude problém.

  3. Domácí šalvějovka od Bali. Jednoduché z dostupných surovin a moc dobré! Z masového koutku mně zas napadla paštika.

  4. Já mám letos v plánu nově rillettes, z loňských vánoc pak ozkoušenou domácí paštiku, utopence z vynikajících špekáčků z makra (mají 85% masa) – loni jsem dělala všem chlapům a přítelově mamce po té třílitrové lahvi a jen se po nich všude zaprášilo a pro dámy chci udělat domácí čokoládové pralinky.

  5. plánuju paštiku ;)

  6. Přidávám svoje tipy na oblíbené alkoholové dárky :)
    http://blog.scuk.cz/…nocum-flasku

  7. Teď už je skoro pozdě na dostatečné vylouhování, ale fajn dárek je domácí vanilkový extrakt. Další možností jsou ochucené oleje nebo octy – domácí a nebo taky třeba z Vom Fass. Jako dárek se mi moc líbí i kombinace dobré kuchařky/knihy o jídle a jedlého dárku. A jedlý dárek se nemusí kombinovat jen s kuchařkou, bráchovi jsem třeba jednou věnovala sadu DVD Červeného trpaslíka a k tomu ingredience pro indickou kuchyni:) Hezké jsou taky dárkové sady koření od Antonína – a nebo můžete nakoupit koření v oblíbeném obchůdku a udělat vlastní dárkový balíček (můžete přidat i kvalitní mlýnek na koření apod.)

  8. Já budu rozdávat marmošky a džemy, které jsem dělala v létě, každému dám taky krabičku doma dělaných pralinek a mužské části příbuzenstva hodlám darovat domácí paštiky (teď jsem si je střihla poprvé a jsou úžasný) a šunku. ještě jsem pro dámy přemýšlela nad nějakým sladkým likérem, ale spíš se zaměřím na ty pralinky.

  9. Loni jsem taky dávala rillettes, nandala jsem jednu várku do malých skleniček a měla jsem dárky pro všechny kamarády. Mělo to velký úspěch, letos plánuju něco podobného.

  10. Chutné chutneys, aneb čatní.
    Už pár týdnů zrají; zužitkoval se tak přebytek cuketek, blum a jablek. A jsou v režii paní J, abych se nechlubil cizím peřím.

  11. ↪ 2 Kytka: Jo, to vypadá dobře! To by mohlo pána po sedmdesátce oslovit.

    ↪ 7 yannka: Koření od Antonína beru běžně a táta tohle neocení, s ženskými dárky problém nemám, jen ti starší chlapi…

    ↪ 10 Jednorožec: Dobrý, ale já zavařeniny a čatní dělám běžně a podělím hned po výrobě. Příští rok budu syslit a naježím :-)

  12. Taky doporučuji rillettes. Ovšem pozor, je to totiž přesně jak na webu olivové kuchařky, podarujete přátelům jednou a potom už musíte každý rok. V mém okolí je také hodně oblíbená tato játrová paštika http://laskominyodmaryny.blogspot.com/…pastika.html

  13. Letos se chystám dělat domácí paštiku. Má někdo zkušenosti? Do čeho je pak dáváte? =)

  14. jedna dobrá je zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…-2-p-te.html ;-)

  15. Pro dámy domácí pečený čaj :-) Jednou jsem ho již dělala, povedl se. Takže mě napadlo vyrobit ho před Vánocemi a nadělit kamarádkám, mamce, babičkám atd. Mám za sebou první várku – není to ono, dala jsem tentokrát málo cukru a kyselejší ovoce (rybíz, maliny, jahody, borůvky – hlavně ten rybíz, tentokrát bílý..). Tudíž si ho nechám asi pro sebe a pokusím se znovu..

  16. Každý rok nakoupím větší množství vanilkových lusků a cukru, zapnu mixer a pustím se do výroby vanilkového cukru. Vanilkou nešetřím a tak obdarovaných každým rokem přibývá. :-)

  17. ↪ 16 lielli: V jakém poměru to zhruba mixuješ? Docela se mi to líbí, ráda bych vyzkoušela!

  18. ↪ 17 L-u-c-a-a:
    Na 1 kg cukru nejméně10 lusků vanilky (Bourbon z Madagaskaru) těch největších, co se mi podaří sehnat. Cukr kupuji standardní bílý písek/krupici.
    Vanilku rozstříhám/nařežu na asi 1 cm dlouhé kousky a mixuji ji s menším množstvím cukru, co to jde a pak to rozmíchám ve zbytku cukru. Pozor, vanilka nepůjde úplně rozmixovat, budou v tom menší kousky, ale ty nevadí a výsledný vanilkový cukr bude trochu našedlý.
    Mixuje se to špatně, protože jsou lusky šťavnaté a lepí se to, mixér se zahlcuje, takže jej musím vypínat a cukr promíchávat, práší to, takže vanilku pak cítím ještě několik dní, ale výsledek stojí za to.
    Vanilkový cukr pak nasypu do sklenice s dobrým těsněním a pérkem (kupuji je v Ikea, kde mají několik velikostí).

  19. Nedávám vlastní výtvory, ale poukázky na nějaké mňamky do lepších restaurací. Například před pár dny jsem „ulovila“ celého humra se třemi druhy omáček a lahví Chablis, tak doufám, že bude chutnat.

  20. Ahoj, chtěla bych se optat, jaké sádlo je potřeba na rillettes? V receptu se píše čerstvé, myšleno syrové? Nemáte s tím někdo zkušenosti? Díky*

  21. ↪ 20 solitka: jj, klasické syrové sádlo

  22. další tipy na jedlé dárky třeba na florentýně http://www.florentyna.cz/…-nejdrazsim/ nebo v albert magazínu http://letak.albert.cz/…magazin.html od str. 64, ale asi je to jen taková jednoduchá klasika ..
    ještě apetit měl mít teď v prosincovém čísle jedlé dárky, ale nekupovala jsem, tak nevyfotím..:(

  23. Jedlé dárky dávám asi čtvrtým rokem, základem je citrusová marmeláda, tu milují všichni. Ještě by se stihla.
    http://vilemina.blog.cz/…sove-lahudky
    I lemon curd je OK, lze i zasterilovat.

    K tomu přidávám něco dalšího, jednoduššího na přípravu – švestkovou omáčku, ochucený křen, rozinky v koňaku, letos nově griliáš (1 díl ořechů a 2 díly cukru).

    To vše jsou věci dosti trvanlivé.

  24. ↪ 23 vilemina: lemon curd vypadá lákavě, určitě vyzkouším.

    z citrusů dělám každý pomerančovou marmeládu se zázvorem, je pěkně pikantní a zachutná i těm, co nejsou nijak zvlášť na sladké. A musím obdivovat vás postup a výdrž při vaření marmelády, já nemám trpělivost ani čas takže marmeládu za mě peče a míchá domácí pekárna. vím, že to není tradiční postup, ale času je málo že.....;o)

  25. já se chystám na oříškovou směs, plánuju ořechy osmažit na másle a přidat sůl. Nevím, jestli nepřidat čili nebo ještě něco jiného. Nemáte s tím někdo zkušenosti?

  26. ↪ 25 aomame: Osobně (a to mám čili VELMI rád) bych zůstal v tomto případě jen u soli.
    Též bych se asi pokusil o téměř suché smažení (pražení), místo másla asi olej a jen maloulinko, to aby sůl přilnula.

    Kdybyste přesto chtěl/a experimentovat s čili, neb fantazii se nikdy meze klást nemají: oddělte malou porci a zkuste to.

  27. Hola, je to tu zase! Máte někdo nějaký super nápad po loňských vánocích? Tradičně zůstávám u domácích marmelád a rosolů, nakládaných sýrů a likérů. Přidám olivový olej s bylinkami a kořením.

  28. ↪ 27 Vanda: dělala jsem slané sušenky a na ně jsem razila různé nápisy. Buď jméno obdarovaného nebo něco, co se úzce dotýkalo zájmů dotyčného. Myslím, že balíček sušenek s takovou domácí paštičkou by nebyl k zahození:-) Letos chci zkusit nějaké krekry, které měla onehdá na stránkách chezlucie.
    A razítko na sušenky a abecedu mělo v nabídce teďka Tchibo.

  29. ja nakoupim mini cocottes / http://ambalaj.se/…creuset1.jpg / a do toho nadelam patrne rilettes. marketeri tomu rikaji.. obal s druhotnym vyuzitim.. :-)

  30. Napadlo mě dělat domácí dýňovou hořčici, nemáte s ní někdo zkušenost? Recept jsem našla u babičky a je z nějakého 30 let starého časopisu Zahrádkář, tak mám trochu obavy :) Ale jako nápad se mi to líbí a myslím, že i potěší.

    O paštice jsem také přemýšlela, ale nemám zkušenost jak dlouho vydrží. Dá se nějak prodloužit její trvanlivost?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.