Brokolice - co s ní? RSS

Štítky: ,

26 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Prosím poraďte, co zajímavého (ideálně s recepem nebo s linkem na něj) děláte s brokolicí. Díky.

  2. Zrovna pred par dny jsem delala vyborne cannelloni podle Jamieho Olivera s kvetakem a brokolici (asi by to slo i jenom z brokolice). Recept treba tady (akorat je v anglictine): http://www.foodnetwork.com/…e/index.html

  3. Já jsem včera dělala The best brocolli of your life http://www.amateurgourmet.com/…_brocco.html jako lehkou večeři a je vážně výborná.

  4. ↪ 1 klaaarka: bez váhání! http://www.cuketka.cz/?… ;)

  5. ↪ 4 pan Cuketka: A nebo http://www.cuketka.cz/?…

  6. Rozebrat na růže (větší růžičky:-), uvařit, polít máslem a posypat parmazánem. To je prostě nepřekonatelné!

  7. ↪ 6 olu: Lepší než uvařit je „upařit“ – např. na pařáčku na knedlíky. Není pak tak rozblemclá a má hezčí barvu.

  8. Z brokolice mi chutná polévka, hlavně rozmixovaný krémová (a nebo s květákem či bramborama).

    taky mám ráda slanej koláč s brokolicí, šunkou, sýrovo-vaječnou zálivkou a posypat slunečnicovym semínkem.

    a pak takovej jeden táborovej recept, kterej ale snědli i chlapi, co tvrdili, že tyhle zelený hnusy nejedí. Smíchat uvařený těstoviny a vařenou (blanšírovanou:) brokolici, dost česneku a trochu taveňáku. Možno vylepšit osmahlou cibulkou a nějakým masem, třeba krůtím.

  9. a pokud je málo času, chutnala mi zapečená pod sýrem (třeba plísňovym) a nebo s nějakou pikantní tatarkou.

  10. Jo, a úplně bych zapomněla na brokolicovej „mozeček“ nebo obalovanou.

  11. plus zapečený brambory s brokolicí nebo zapečená br kaše.

  12. nejčastěji vařím z brokolice polévku. Rozeberu na růžičky, povařím tak 15minut, pak rozmačkám přímo v hrnci šťouchadlem na brambory(mixovat tak výbornou zeleninu mi přijde škoda, chutnají nám kousky brokolice ), přidám trochu mléka a oříšek másla jen na zjemnění. Nezahuštuju moukou, není potřeba. Takhle v zimě pořádně zahřeje. a česrtvě mletý pepř přímo do talíře…mňam!;o)

  13. osobně také nejraději polévkuju, kór v tomhle roční období. Pár lidi už mi ale doporučovalo na léto i brokolici bez vaření. Ujím ji kousek jen tak při přípravě, to klidně. Ale baštit ji celou úplně syrovou, to jsem ještě nezkoušela. Co vy?

  14. Mám ráda brokolicovou polévku s pohankou. Ten recept má polské kořeny. Zhruba: zesklovatět cibuli, přidat brokolici rozebranou na malé růžičky a posekaný „stonek“ brokolice, propláchnutou pohanku a tymián. chvíli obracet. přidat horký vývar/vodu, vařit až je vše měkké. rozmixovat, přidat ohřáté mléko, přidat trochu smetany. do talíře přidat blanšírované růžičky brokolice. (V žádné fázi nepřehnat množství přidávané tekutiny).

  15. Maroni, to zní zajímavě. Pohanka může dat brokolici zajímavou chuť-trošku k oříškům možná… Šla by tak i třeba s cizrnou?

  16. ↪ 15 Lucianka: řekla bych, že by tomu trochu chyběla chuť, přeci jenom pohanka je sama o sobě docela výrazná.

  17. cizrna přece taky-oříšková…

  18. ↪ 17 Lucianka: to je sice pravda, ale s pohankou, obzvlášť tou tepelně loupanou, která se nejvíc používá v Polsku, se to srovnat nedá. vyzkoušejte a uvidíte.

  19. ↪ 3 aomame: Parádní!

  20. Brokolici si dělám jako přílohu k jakémukoliv masu. Přiznám se, mám z ní velký odpad, protože okrájím jen nejvrchnější růžičky, aby vznikly malé kousky ne větší než 1cm, takže všechen košťál vyhodím. Brokolici hodím do rozehřátého olivového oleje, lehce ochutím vegetou bez glutasolu a jiných „pochutin“ (jen zelenina + sůl + koření) + trošku kari, míchám a smažím, nakonec pokapu citronem. Brokolice má výbornou chuť a je křupavá (nesnáším měkkou a rozvařenou brokolici, proto ji nevařím ve vodě).

  21. Na páře je chutnější než ve vodě, ale po počátečním nadšení cca před 15 lety se mi nějak zprotivila. Několik let jsem ji nevařila, naposled tady:
    http://vilemina.blog.cz/…licovy-pekac
    Se sýrem a nudlemi se to dá, zajímavá byla brynza.

    Nyní jsem se přemluvila na polévku, lehce rozmixovanou, s mlékem a mušk. oříškem. Byla dobrá, ale nadšení se u mě nedostavilo, jsem zmlsaná:)

  22. 2 vilemína: Brokolicovú polievku som skúšal robiť na x spôsobov, s mliekom, maslom a/alebo šľahačkou, s cesnakom aj muškátovým orieškom, ale najlepšie sa mi osvedčilo čisté brokolicové pyré bez ničoho len s trochou soli. Ružičky brokolice uvariť do mäkka v osolenej vode a rozmixovať tyčovým mixérom. Nič viac netreba a je to nádherná čistá chuť. Čokoľvek ďalšie ju už len oslabuje.
    Kto chce šetriť, môže ešte olúpať a pokrájať stonky na tenké plátky, vydusiť ich na panvici a prevariť s ružičkami, ale mne sa s tým zvyčajne nechce piplať.

  23. Já dělám nejčastěji lehce povařenou brokolici na růžičky se smetanovo-sýrovou omáčkou. A někdy do ní přihodím žampiony.

  24. Oba s manželem jsme si zamilovali lsososa zapečeného s brokolicí: brokolice se rozebere na větší růžičky a uvaří se na páře, košťál se oloupe a sní za syrova. :-) Omyté brambory pokrájené na větší kusy uvařím ve slupce a spolu s brokolicí naskládám na dno pekáčku. Pokladu kousky syrového lososa a zaliju jogurtovo hořčičnou omáčkou (smetanový jogurt, křemžská hořčice, sůl, pepř). Peču pod grilem cca 20 minut. Chvíli před dopečením posypu strouhaným parmezánem/starou goudou.

  25. uvařit nebo upařit, osolit, omáslit…oblizovat se až za ušima :)

  26. ↪ 25 ace.sam:

    tak to jo… to je asi ten nejlepší recept na brokolici… zítra ji pařím… a budu pařit…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.