"úplně obyčejná kuchařka" RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

15 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Lidičky, potřebuju poradit. Lépe řečeno, moje mamka. Dobře vaří „tradiční českou kuchyni“ + „tradiční české blafy“. Snažím se jí naučit o jídle trochu jinak přemýšlet – a světe div se, ono to jde! Ono to jde bez dochucovadel, sojovky a eidamu. Mám z toho radost. Problém je ten, že mamka naprosto nepoužívá kompjůtr a tak veškeré novinky ve vaření se k ní dostávají buď ode mne, nebo z časopisů. V horším případě jsem ale překvapen lahůdkou z receptů Petra Novotného – což je většinou maso s ovocem.

    A proto se ptám, nenapadá někoho nějaká „obyčejná kuchařka“, pro každodenní vaření jak rychlovek, tak svátečních jídel? Rozhodně nechci nějakou příliš regionálně zaměřenou, příliš složitou, ani příliš drahou. Zkrátka něco, z čeho může průměrná česká rodina žít bez toho, aby vařila kuřecí bábovky.

    Spíše přesnější návody i s gramáží, než obecné seznamy surovin, kdyby to šlo…

  2. Sandtnerka.

  3. A co třeba Poklady klasické české kuchyně od Prakulu?

  4. Poklady jsou úžasný, ale ne příliš inspirativní, jsou tam úžasné recepty na klasiku, např. nikdy jsem neměla lepší houskové knedlíky, než z receptu z Pokladů, ale možná to byla spíš shoda náhod :).

  5. Poklady klasické české kuchyně považuji za velmi dobrou volbu. Spokojen jsem ale i s edicí Apetitu (http://www.apetitonline.cz/edice/).

  6. Díky, mrknu se na ně. A nějaká kuchařka, která by uváděla do různých kuchyní? Něco ve stylu „mezinárodní kuchyně pro začátečníky“?

  7. Tam bych šel cestou kuchařek přímo o kuchyni vybrané země, než všehochuť v jedné knize…

  8. Mě přišla dobrá Basic cooking a další z řady Basic
     http://www.tarzan.cz/…sic-cooking/

    šla by sehnat na Aukru, bazoši apod.

  9. Pokud tomu dobře rozumím a maminka vaří dobře českou klasiku, jen při pokusech o změnu z toho vylezou blafy typu Novotný a k internetu přístup nemá, asi to bude na vás (ta osvěta). Když někde uvidíte zajímavý recept, vytiskněte jí ho a popovídejte si s ní, to asi bude nejlepší. Z kuchařek typu Jamie O., Nigela L., atd., atp. by asi byla překvapená. Nebo jí kupte PC, naučte ji s ním zacházet a zaplaťte připojení, ať hledá sama – jen jí musíte zatajit existenci stránek typu Mimibazar, Toprecepty apod.

  10. Ono stejně nejlíp fungujě prostě něco uvařit a donést ochutnat a popovídat si o tom – když to ostatním zachutná, zkusí to taky. Tímto způsobem se taky ideálně představují méně známé suroviny (zeleniny, luštěniny…) Jinak z knížek mě ještě napadá Šárčina „Rande s gurmánkou“, nebo Emanuele Ridi – jeho kuchařky jsem nečetla, ale předpokládám, že budou v duchu jeho TV receptů, tj. poměrně jednoduché a založené na kvalitních surovinách.
    A co takhle nějaký kurz, třeba i společně navšívený?:)

  11. Ten kurz je výborný nápad. Byla jsem na jednom, kde přišel pán s maminkou a tchýní. Pochopila jsem, že on už tam byl několikrát na různých kurzech a ten den vzal i je. Přijeli opravdu z daleka. Jeho příbuzné byly z kurzu nadšené. Myslím, že tam šly s „jápřeceumímva­řitacotakovýně­jakýzobákmimá­ukazovat“a byly dost překvapené:-)

  12. Mě přijde skvělá Olivová kuchařka od autorek Dagmar Derré, Jarmily Teplíkové a Lenky Světové. Recepty v ní jsou jednoduché, hezky a stručně napsané, většinou dostupných surovin a jako bonus jsou i zdravé. A maminka by se podle nich naučila lehce vařit italskou, francouzskou a z části i řeckou kuchyni.
    Z tradiční české kuchyně doporučuju už zmiňované Rande s Gurmánkou v české kuchyni od Šárky Škachové.
    A jinak taky jako předchozí – lákavý recept mamince vytisknout a přijít si s ní o něm popovídat.
    Závidím vám maminku otevřenou změnám, moje máti je dost konzervativní a ačkoli jí moje jídla moc a moc chutnají, Masox cpe do vývaru a omáček stále. (Ale jinak vaří moc dobře, to se musí nechat.)

  13. Díky za prima rady! Projdu se po obchodech a zalistuji. Opravdu je nutná kuchařka, u našich jsem 1× za 14 dní a to je nespasím :-)

  14. Já bych zkusila tohle: http://motto.cz/…ni-s-cirinou
    (Jsou myslím asi tři díly, tento mám nejradši.) Masox tam tedy občas najdete, ale zároveň i dost zeleniny, méně tradiční suroviny, i ty mezinárodní recepty. A není těžké podle ní vařit. A styl psaní se mi zdá „maminkám“ nakloněný.

  15. Kdyby někoho zajímalo, jak to dopadlo:
    až teď jsem se dokopal do knihkupectví a vybíral kuchařku. Byl to úkol na hodinu – bohužel neměli ani Olivovou kuchařku, ani Rande s gurmánkou a já si chtěl kuchařku prohlédnout.

    Prošel jsem si skoro všechny co tam měly – a zásádní problém jsem spatřoval v přeplácanosti a potřebě „poradit všem a všechno“. Nakonec jsem vybral Vaříme s Italem, což je sice trochu „mainstream“, ale je tam jen pár receptů, lidsky popsaných, s obrázky. A myslím, že tenhle přístup několika jednoduchých, ale promakaných jídel je přesně to, co potřebuji.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.