Chování v restauracích RSS

Štítky: ,

70 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý večer všem jedlíkům!
    Mám pro Vás zajímavou zkušenost. Včera jsem si zašel do své oblíbené (do včerejška) restaurace, která se pyšně s hotelem honosí třemi hvězdami, abych nemusel doma kuchtit. Vybral jsem si z menu a trpělivě čekal na to special kuřátko s hermelínem a brusinkovou… Jaký to byl pro mě šok, když jsem kuře rozkrojil. Bylo plné vepřové šunky (vepře od jisté doby už vůbec nejim) a hermelínu tam byl maličkatý pláteček, aby se neřeklo. Co je ale zvláštní, že v menu o šunce nebyla žádná zmínka. Jinde to vždy v menu zmiňují, bez výjimky. Vím, že se dělají různé rolky, gordon bleu apod., ale tohle mě fakt nemile překvapilo… Tak jsem si tu šunku vypreparoval, zbytek snědl. Brusinková byla vynikající, to se musí nechat. Přijde číšnice, zeptá se, zda bylo vše v pořádku a zda chutnalo. A tak jsem ji taktně upozornil na chybu v jídelním lístku. Dotčeně odešla hned za kuchařem, vrátila se a oznámila mi, že nic opravovat nebudou a že jsem to měl nahlásit dopředu. (Ani jsem jí neříkal, aby něco opravovali, pouze jsem se zmínil, že v menu to nemají úplně přesně označeno a že by to některým mohlo vadit.) Jako kdybych věděl, že tam něco takového bude!!! Tušit to, tak si samozřejmě řeknu, většinou vycházejí kuchařové vstříc, ale spíš bych vybral něco přímo jiného, abych si moc nevymýšlel. Kdyby se mnou nejednali jak s hlupákem, byl bych to nechal úplně výt, ale nakonec jsem znechuceně hned zaplatil a bez spropitného, snad poprvé, odešel. Mimochodem, špinavý ubrousek nechala číšnice na stole. Závěr je jednoduchý, tohle vcelku obyčejné jídlo si raději udělám doma sám. ;)

  2. Každá restaurace si o svou pověst dbá po svém.

  3. Některý restaurace holt každý upozornění na nějakou nedokonalost, byť sebemenší a sebediplomatičtěji podanou, berou jako kritiku, tu jako urážku a člověka, který ji vyřkl, jako někoho, koho je třeba zadupat do země. Je to jejich vizitka, příště jdu holt jinam.

  4. Podle mne z Vaší strany korektní reakce.
    Pokud tam už napíšou složení, měli by ho dodržovat.
    A pokud napíšou něco univerzálně známého (typu ten cordon bleu), tak taky.

  5. Kuře hermelín brusinky-pane bože!!!

  6. Už jsi někdy jedl pravou německou snídani? Tohle ti bude připadat úplně v poho… Nehledě na to, že mě některá tvá videa taky zrovna neslovila, ale rozhodně nikoho neurážím! Lidi jsou různý a to, že jsem nenapsal, že mi neudělali zrovna ten den beef bourguignon nebo langusty a ty na to reaguješ takto, je smutný.

  7. ↪ 6 chutacek: Mně zas přijde smutný že tyto kombinace stále přežívají a že se stále najdou lidi co jsou ochotný za ně utratit
    peníze nic víc…

  8. ↪ 7 Kuba: Neříká se nadarmo „de gustibus non est disputandum“.

  9. Ok. Beru. Doporuč mi něco, co máš rád ty a třeba i kde si to dát. Pak ti doporučím třeba něco i pro tebe zajímavého já. ;)

  10. Ta prvotní reakce byla správná, ale je škoda, že to lidé často nedotáhnou do konce. Zvlášť pokud máte tu restauraci jinak rád a nechcete ji nadobro opouštět. Myslím, že je v takovém případě dobré podat nějakou zpětnou vazbu. Tzn. zeptat se, jestli se v restauraci nachází provozní/majitel a skutečnost mu v klidu přetlumočit. Pokud ta restaurace/hospoda stojí za opětovnou návštěvu, jistě na to nějak zareagují.

    Pokud se zpětnou vazbou neudete obtěžovat, „pinglové“ tohoto typu budou navždy vládnout zdějším rest. zařízením.

  11. to: Adam
    Asi na to něco s obsluhou bude pravdy. ;)

  12. Mírně off topic:
    Jaké máte zkušenosti s personálem v Greek Corner v ul. Milady Horákové? Včera jsem tam byl v 19:54 (ofiko otevíračka do 20:00): ztlumené osvětlení, všechny mísy v chladícím boxu přikryté (v lepším případě průhledným plastovým deklem, v horším případě kovovou poklicí), tím pádem stížená možnost výběru, obsluhující slečna se sice usmívala, ale z jejího jednání jsem nabyl dojmu, že se po mě chce, abych co nejrychleji nakoupil a vypadnul.
    Nakupování probíhalo tímto stylem:

    Já: „Má mě zneklidňovat, že nevím, co je pod těmi kovovými pokličkami?“
    Ona: „Tam jsou jen papričky…“
    Já: „Aha. A proč už máte všechno uklizené, když ještě není osm?“
    Ona: „Nó, on už takhle pozdě nikdo nechodí… “

    Přítelkyně se mračila, že jsem byl na obsluhující slečnu nepříjemný, ale já bych řekl, že jsem byl nepříjemný právem. Jaké jsou Vaše zkušenosti s chováním personálu (nejen v Greek Corner) v době, kdy se blíží „padla“?

  13. ↪ 12 kuba.biker: já tedy s Greek Corner špatné zkušenosti nemám, ale zásadně nechodím do obchodů těsně před zavíračkou. To, že na vás slečna byla milá, bych jí přičetla k dobru :-)

  14. ↪ 12 kuba.biker: co to je byt neprijemny pravem? To jde? Byt nespokojeny pravem bych chapal, ale neprijemny v takove situaci? To mi prijde spatne. Neco jineho je to u neosobnich kolosu, zejmena kdyz maji monopol nebo temer monopol. Tam bcas zakaznik nema jinou sanci, aby se vubec neceho rozumneho dobral, ale tohle imho neni ten pripad.

  15. ↪ 12 kuba.biker: „z jejího jednání jsem nabyl dojmu, že se po mě chce, abych co nejrychleji nakoupil a vypadnul“
    Šest minut před zavírací hodinou je to podle mě celkem ze strany prodavačky pochopitelné. Co by asi tak mohla chtít, než aby si zákazník co nejrychleji nakoupil a vypadnul? Pro mě je spíš nepochopitelné v takové situaci prodavačku prudit.

  16. Kytka: Nebyl jsem spokojený se servisem, necítil jsem se v prodejně příjemně – tudíž jsem svou nespokojenost ventiloval tím, že jsem kladl poněkud šťouravé dotazy. Takhle to bylo myšleno. Rozhodně mi to nečinilo žádné potěšení.

    Pavli: A proč nechodíte do obchodů před zavíračkou? Já bych očekával, že do osmi bude krám normálně fungovat, v osm se zavře a teprve po osmé se bude uklízet, aby nebyli potenciální klienti při nakupování ničím limitováni.

    Šest minut mi připadá jako docela dlouhá doba. Za takovou „chvíli“ je možné udělat nákup v řádu stovek korun, nebo naopak ztratit zájem cokoliv kupovat.
    Já třeba bych si toho v Greek Corner rád koupil víc, takhle jsem jenom popadnul lilkový salát a vinné listy a během padesáti sekund jsem byl zpátky na ulici. A důvod vracet se rozhodně nemám.

    Btw, k těm neoosobním kolosům: xkrát jsem z Billy na Petřinách odcházel pár minut po zavíračce a paradoxně nikdo mi nedával najevo, že tam jsem nežádoucí. A u malé prodejny bych očekával, že bude ke svým zákazníkům PŘINEJMENŠÍM stejně vstřícná.

  17. Paradoxně v těch velkých řetězcích je podle mne na personál větší tlak: každý je nahraditelný, za každého je fronta zájemců o místo.
    V malém obchodě to může být majitelova neteř, vnučka, milenka nebo co já vím co, která nad sebou ten bič cítit nemusí.

  18. No, já za sebe můžu říct, že naprosto chápu protivnou prodavačku před zavíračkou, může k tomu mít miliardu důvodů…
    Neschvaluji to, ale znáte pořekadlo: „Pracuji do výše svého platu“ ? :-))

    Rozhodně bych nesoudila, pokud se mi to někde neděje pravidelně, ale když si nakoupit chci, jsem na protivu milá a nenechám se rozhodit.

  19. Nu v 8 hodin večer bych se po osmihodinové nebo spíš dvanáctihodinové (jak dnes většina prodavaček/pro­davačů dělá) taky rači viděla doma.

  20. Ja teda s Vami vobec nesúhlasím a zastávam si Kubu.Bikera. Ak má obchod otvorený do 20:00, tak ma na 100% fungovať do 20:00, a ak mi ako vlastníkovi na ňom záleží, dohliadnem, aby bol na 100% k dispozícii aj 20:15 (a je jedno, či tam budem osobne, alebo to bude len ten pomyslný byč). Veď o tom preboha je súkromné podnikanie. chápem, že slečna môže byť po celodennej práci unavená (kto z nás nie je?), ale napriek tomu, že som z malého mesta, počítam s tým, že v tomto type obchodov nakupujú zamestnaní ľudia, ktorí v Prahe asi nekončia o štvrtej poobede.
    Skrátka – prístup k zákazníkovi je alfa a omega, obchodník, ktorý nevie zabezpečiť príjemné obsluhovanie nech kľudne skrachuje. ja osobne za svoje peniaze požadujem príjemnú obsluhu v akomkoľvek čase.

    Tým samozrejme nesúdim, či slečna v onej predajni len nemala svoj deň alebo je taká stále. Moje názory som myslela všeobecne. Strašne mi vadí, že mnohokrát nesiem do obchodu peniaze a dostane sa mi nepríjemnej obsluhy. Z tohoto dôvodu som už párkrát nechala tovar na pulte predajne (keď ma napr. slečna diskutujúca s vedľa sediacou kamoškou nepríjemným hlasom požiadala=pri­kázala, nech si idem rozmeniť inde, že mi nemá vydať … alebo keď mi 15min. pred záverečnou pani miesto kasírovania s naštvaným ksichom umývala podlahu pod nohami)

  21. ↪ 16 kuba.biker: ↪ 20 Adri: Ja nerikam, ze by se mi takove chovani prodavacky libilo, taky bych byl nespokojenej, asi udelal mensi nakup, nez jsem zamyslel, nebo vubec zadnej a dalsi navstevu si rozmyslel. Ovlivnilo by to samozrejme i mou pripadnou recenzi na Scuk (tam bych to ale dal dohromady z vice navstev). Pripada mi ale skoda, snizovat se neprijemnym chovanim na uroven toho, kdo se ke mne chova neprijemne…

  22. V popisovaném případě ale není uvedeno, že by prodavačka byla nepříjemná. Nepříjemný byl zákazník. Prodavačka se usmívala a přitom dávala najevo, že za 6 minut se zavírá krám. Na dotaz co má přikryté pod poklopem zákazníkovi odpověděla, myslím že když si chtěl něco koupit, tak klidně mohl. Je jeho svatým právem už tam víckrát nechodit, stejně jako svatým právem prodavačky, pokud má stanovenou pracovní dobu do 20:00, aby ve 20:00 zamkla krám a šla domů. Pokud se majiteli obchodu nějak výrazně sníží tržba díky tomu, že si tam kuba.biker nepřijde jednou týdně 5 minut před zavíračkou udělat svůj nákup, tak třeba zvýší prodavačce mzdu za to, že ona tam bude každý den zůstávat o 15 minut déle ke všeobecné spokojenosti všech zúčastněných, každopádně je to hlavně věc majitele obchodu jak si to ve svém krámě zařídí (může třeba naopak otevírací dobu o čtvrt hodiny zkrátit a pak si nikdo stěžovat nebude).

  23. a z prispevku vyplyva… ze si uroven sluzeb jaka tady panuje.. zaslouzime…

  24. ↪ 23 milos: A čím myslíte. že si ji zasloužíme?

    ↪ 12 kuba.biker: Těsně před zavíračkou jsem tam nebyla, ale jinak mi připadají v pohodě. A jestli se slečna usmívala, tak bych to asi zase tak neřešila. Třeba měla výjimečně někam opravdu naspěch.
    Překvapuje mě ale, kolik lidí tu „chápe“ nevrlé chování v oblasti služeb, těsně před zavíračkou. Možná, že právě díky tomu si takovou úroveň služeb zasloužíme. Pořád si stojím za tím, že v ČR jsme v této oblasti pořád na skutečně mizerné úrovni. Prodavačky mi kolikrát dokážou nákup zprotivit tak, že už nejsem ochotná se vrátit. Už se mi i stalo, že jsem nechala nákup na pokladně a odešla. Zvláště když máte srovnání se službami směrem na západ a v US, kde opravdu platí náš zákazník náš pán (za takovou službu si ráda zaplatím), tak mi zdejší přístup poskytovatelů služeb připadá někdy neúnosný.
    A prodavačka je určitě placená za to, aby do 20:00 poskytovala zákazníkovi plný servis a ne aby se už 5 minut před odchodem začala balit , oblíkat bundu a vypínat pokladnu. Je to samozřejmě úhel pohledu, ale přístup „pracuji pouze do výše svého platu“ prostě tak úplně neberu. Chápu, že nikdo nechce denně zůstávat s nerozhodným zákazníkem o čtvrt hodiny déle v práci, ale toto se určitě denně neděje. Sem tam je samozřejmě najdou všude důvody, kdy potřebujeme odejít co nejdříve a když to se mnou někdo řeší s úsměvem, tak to pochopím, ale říkat, že se obecně nemám divit tomu, když 5 minut před zavíračkou nedostanu plný servis, nedej bože, že se na mě někdo tváří jak ho neuvěřitelně otravuju, opravdu neberu.

  25. ↪ 24 snookie: cim si je zaslouzime?

    timto: Překvapuje mě ale, kolik lidí tu „chápe“ nevrlé chování v oblasti služeb, těsně před zavíračkou. Možná, že právě díky tomu si takovou úroveň služeb zasloužíme.

  26. ↪ 25 milos: Tím, že je tím někdo překvapený nebo tím že s tím někdo souhlasí?;-)

  27. ↪ 26 snookie: nemucte mne.. :-) vzdyt jste naprosto presne do puntiku napsala.. to co jsem myslel. ze to lehke lemplovani ve sluzbach schvaluje vetsina diskutujicich. a to jeste tady na foru neni uplne prumerny vzorek zakaznku… ale rekl bych spise ta narocnejsi cast…

    a je jen otazkou proc… az bych skoro rekl ze proto ze to v nasich zamestnanich vetsinou sami delame..

    absolutne nechapu proc bych jako zakaznik mel mit v obchode.. v restauraci… kdekoliv.. byt jen naznak nejakeho neprijemneho pocitu. chapu ze kdyz ma nekdo pracovni dobu do 20.00 tak by rad byl ve 20.00.01 venku z prace… ale v tom pripade at pak zavira v 19.45. ovsem obavam se ze pak by dotycny byl rad venku z prace v 19.45.01

    samozrejme ze jako zakaznik pochopim.. ze ma nekdo neodkladnou zalazitost.. ktera mu neumozni mne obslouzit. ackoliv me nenapada co by to mohlo byt ze to nepocka 15 minut…

  28. ↪ 27 milos: Tak pardon:-) Jen mi to nepřišlo úplně jednoznačné…

  29. ↪ 24 snookie: „A prodavačka je URČITĚ placená za to, aby do 20:00 poskytovala zákazníkovi plný servis…“
    Snookie, myslím že pokud nejste majitel toho obchodu nebo ta prodavačka, tak to URČITĚ nemůžete vědět, jak je sjednaná pracovní doba té prodavačky a za co je placená. Proto píšu, že je to věc majitele obchodu a on to má náležitě zařídit. Jestli je pracovní doba prodavačky do 20:00 a otvíračka do 20:00, tak to má majitel blbě zařízené a prodavačka tam nemusí být ve svém volném čase. Buď jí má stanovit pracovní dobu do 20:15, nebo má mít zavíračku do 19:45. A jestli má prodavačka pracovní dobu do 20:15, tak nemá před osmou balit, ale to taky nikdo z nás určitě neví.

  30. ↪ 27 milos: „chapu ze kdyz ma nekdo pracovni dobu do 20.00 tak by rad byl ve 20.00.01 venku z prace… ale v tom pripade at pak zavira v 19.45“
    Prodavačka není ten kdo rozhoduje o otevírací době obchodu.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.