Uchovávání domácího chleba RSS

Štítky: , , ,

12 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den,

    nevím, jestli zde tento dotaz už nezazněl. Koukala jsem se, ale nenašla. Nějakou dobu již peču domácí chléb z kvásku (v remosce). Chléb je po upečení dobrý, na tvrdou kůrku jsem si zvykla. Nicméně mám problém s uchováváním. Když jej balím v utěrce (i vlhké), uložený v ošatcce a zavřený ve skřínce, a je nakrojený (což je vždycky-nesním ho hned celý na jeden zátah), tak hned ztvrdne. V papírovém sáčku to není o nic lepší. Používám tedy klasický igelitový sáček, protože i když je všude velká mánie utěrkování, nechápu ji. V každém případě je druhý den už hodně gumový a třetí den skoro nepoživatelný. Těsto mi vykyne vždycky dobře… Bohužel nenacházím žádné zlepšení oproti nekrájené šumavě z obchodu, který vydrží v rozumném stavu tedy dýl… Co s tím? Budu ráda, když někdo poradí. Děkuji.

  2. Připojuji se s dotazem. Všude čtu o tom, jak lidem v utěrce vydrží kváskový chleba až týden. Koupený kváskový chléb jsem zkoušel balit do lecčeho, v utěrce stačí jedna noc a je na hraně, po dvou dnech tvrdý jak kámen. Děkuji za objasnění.

  3. Upřímně – i mne by to zajímalo. Chléb nepeču, ale kupuji poměrně kvalitní od Kabáta nebo jiné soukr. pekárny, kváskový. Uchovávání v utěrce má i u tohoto chleba za následek tvrdnutí. Uchovávání v igelitovém sáčku s pravidelným každodenním provětráním (a částečným použitím – odkrájením) mi přijde lepší, ale zase se obávám plísní. Stále čtu, že chléb v utěrce vydrží i týden (já bych ho ale měla tak leda pro králíky), že v igelitu se chléb skladovat nemá. Takže i mne by zajímalo, jak to s uchováváním chleba vlastně je. Utěrka se mi prostě neosvědčila.

  4. My na domaci kvaskovy chleba pouzivame klasickou bavlnenou detskou plenu a na reznou plochu davame alobal.
    Peceme 1–2× za tyden… zbytky co ztvrdou nechavame pro slepice (pri jednom peceni v tydnu zbydou tak ± 2 krajicky a patka). Pri poslednim peceni byla pridana chia seminka a chleba byl pekne vlacny skoro cely tyden (snezen beze zbytku).

  5. ↪ 1 kath: Těžko říct, jak váš chléb ve výsledku vypadá. Od toho se pak odvíjí vše ostatní.

    Pečme teď cca 2 bochníky o víkendu. Ten první vydrží plus mínus do středy, jen v utěrce. Druhý mám zmražený na dvě půlky. A těmi pak ten zybtek týdne dorazíme. Při krátké doně zmražení chléb nemá stopy po oschnutí a pracuje se s ním děsně dobře. Doporučuju. Je to lepší než se trápit s prodlužováním jeho života na souši… :)

  6. ↪ 1 kath: určitě záleží na tom, z jaké mouky pečete. Pokud kváskový, ale ze světlé mouky, moc dlouhou životnost nečekejte. Peču z kváskový z kombinace celozrnných muk a zabalený v utěrce vydrží chllba v pohodě 5 dní (tzn. s chutí lze chleba konzumovat přímo). Bez rozpraskání střídy i bez plísně vydrží dalších několik dní, ale už je potřeba rozpéct na topinku atp.
    Kromě toho záleží taky na tom, kam ten chleba v utěrce strčíte – chladná, větraná komora X zásuvka v kuchyňské lince atd.

    ↪ 3 Krizik: chleba bych nikdy neuchovávala v igelitu, jedině v mikrotenovém sáčku, který je prodyšný!

    ↪ 5 pan Cuketka: přesně, krátký pobyt v mrazničce chleba nepoznamená. Peču většinou dva pecny, protože rozpalovat troubu na 300 stupňů kvůli jednomu pecnu je mi nemilé, a po vychladnutí porcuju a po částech zamrazím v umělohmotných sáčcích se zipem, aby nenačichnul a nevyschnul.

  7. Maroni: špatně jsem se vyjádřila, i mikroten považuji za igelit. Chléb uchovávám v mikrotenovém sáčku a mám jej v chlebovce, která je na kuchyňské skříňce, ale míváme doma stále kolem 25°C i v zimě (kvalitně zateplený panelák), takže chladná větraná komora je bohužel nedostupná. Utěrka u nás tedy bohužel nefunguje, možná i díky té teplotě…

  8. Ono to bude hodně o podmínkách – u nás stará kamenná chalupa, chladněji, vyšší vlhkost vzduchu, chleba v pohodě vydrží 3 dny, než je sněden, já ho balím do tenké utěrky, zbytek rodiny na to kašle, takže většinu času je prostě volně na stole. Kdyby nebyl zkonzumován, nejspíš by vydržel i déle, občas zůstane kousek nesnědené patky, pokud je zrovna napečeno něco jiného, ten 5. den je kůrka už hodně tvrdá na krájení, ale jíst se dá ještě v pohodě, navíc je to malý kousek, takže to asi vysychá rychleji. Když chleba dovezu k prarodičům do paneláku, tak abych ho 3. den krájela motorovou pilou, jak kůrka ztvrdne.

  9. Děkuji všem za podnětné rady!

    Tak už díky Vám vím, čím tak rychle ztvrdne. Aby mohl někdo chléb uchovávat v utěrce, musí mít chladnou a vlhkou starou chalupu nebo spíž :-) Hrát si na staročeskou nostalgii v paneláku o teplotě 23°C a vlhkosti 20 % je naivní a bláhové :-)

    S tou moukou je to taky možné. Peču z celozrnné žitné a bílé pšeničné (1:1), příště se však odvážím i s celozrnnou pšeničnou, třeba se to zlepší.

    Na vymoženosti s alobalem kašlu. Jen proto, abych chleba dávala do utěrky… Zůstanu tedy u mikrotenového sáčku, když mám v bytě tak moc sucho.

    No a jinak můj chleba vypadá takto, nevím, jestli se z toho dá něco vyvodit…: Ideálně nějaká odpověď, proč je druhý den už dost gumový?

    https://www.facebook.com/photo.php?…

    Jak jsem psala, je dělaný v remosce, takže nějaké snižování a zvyšování teploty nepřipadá v úvahu. Peču ho obvykle 30–40 minut. Dýl už je kůrka fakt jak beton (po upečení vlhčím kůrku vodou).

  10. Dala jsem asi blbý odkaz… Tenhle snad bude fungovat líp:

    https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/…907003_o.jpg

  11. Já osobně s kváskovým chlebem v utěrce problém nemám (utěrka zakrytá ošatkou, takže dost vzdušné uložení), vydrží několik dní měkký.
    Moji rodiče v teplém paneláku se naučili veškerý chléb skladovat v utěrce nahoře v ledničce a jsou spokojeni (i když to původně vzniklo kvůli mravencům :-)), tak to zkuste, třeba to bude lepší.

  12. Veškeré pečivo už několik let skladuji jen v utěrce. Zatímco rohlíky a jiné drobné pečivo (vždy však tmavší),vydrží pár dní, cca 3. den už však je tvrdé a spíše to přikřupávám. Chléb (pokud nemáte obyčejnou šumavu) mi vydrží v utěrce týden a je stále stejný. Ne měkký, ale křupavý na povrchu a vláčný uprostřed. Na tom si zakládám, na kůrce. Igelit/sáček je nepřítel – chlém se zapaří, kůrka naruší, změkne a přestane chránit chleba. Jako dítě jsem měl rád chleba jen čerstvý, 2. den ze sáčku už jsem ho nesnášel. Teď i po týdnu si na chlebu pochutnám. V 95% případů ho ani nemažu, jak je pořád vláčný a nesuchý. Délka chleba záleží na kvalitě. Jak jsem říkal – Šumava je 3. den cihla, ale nějaký žitný, nebo alespoň žitno-pšeničný ten týden dá. A to ho už dřív sním. Domácí chléb, tzn. žitný, celozrnný, kváskový apod. vydrží suverénně nejdéle, ale opět jsem u toho, že ho stejně dřív sním. Jestli je problém s uskladněním domácího pečiva, může být problém i v pečení – debilní trouba může leccos zkazit.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.