Paříž a jídlo? RSS

Štítky: ,

20 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Nebyly by nějaké tipy kde se dobře v Paříži najíst za přijatelné ceny a jakékoliv jiné tipy co se týče jídla? Tj.co kde (ne)vyzkoušet,na­koupit domů atd.Děkuji

  2. Restaurace neporadím, na mě tam byly vždycky moc drahé. Z relativně levného hotového jídla určitě doporučuju gyros, nejlepší mi připadal v Latinské čtvrti (nedávat si talířek – v pita chlebu stojí o pár euro méně a je to to samé), kde je i výborná cukrárna (nevím jestli Tuniská, Libanonská, nebo jiná – každopádně něco z téhle oblasti.) Další dobrá věc jsou palačinky – nasladko i na slano a v centru na každém rohu. Za samozřejmost považuju pekárny a sýry. Domů jsem většinou vozil sýry, čokolády, nějaké pro nás exotické marmelády a sirupy.

  3. Mimochodem, ony jsou Latinské čtvrti vlastně dvě:

    Turistický čtvereček pár uliček hned u řeky (tuším, že je to Rue de la Huchette a Rue de la Harpe a ta pravá Latinská čtvrť, která je mnohem větší a je mezi Université Sorbonne a Jardin des Plantes.

    V té turistické člověk vždycky něco rychle najde, ta pravá se umí odměnit úplnými skvosty, ale musí se víc hledat. Dají se tam najít nejrůznější zajímavosti francouzské kuchyně: alsaská, burgundská atd. A samozřejmě nejrůznější mezinárodní věci. Ale jíst ve Francii pizzu mi přijde trochu legraní.

    A domů vozím to samé, co Kytka: marmelády, sirupy, sýry, čokoládu a samozřejmě taky víno. Akorát je k vzteku, že teď už nic z toho člověk neproveze na palubě letadla. Ale do auta se toho stejně vejde víc a když už konečně dostavěli A6, takže se dá tam i zpátky dojet po dálnici.

  4. V neděli dopoledne vedou malé místní pouliční trhy,je tam vše voňavé a čerstvé,včetně hotových a cenově přijatelných jídel s sebou.Vůně čerstvého pečiva,sýrů,ze­leniny,salámů,paš­tik,kohouta na víně apod. doplňuje nabídka vína a samozřejmě čerstvé květiny.Je třeba si dát předem nějaký limit.

  5. [2] jake exoticke marmelady a sirupy?:) prave jsem se vratila z Rima, a jsem trochu mimo, i co se ochutnavani tyce (mozarella! zmrzlina! kava! kava! kava!:)), tak uz planuji neco dalsiho, a to prave do parize – a prave bych taky chtela najit neco venku, co by bylo autentickeho a levneho, jak k jidlu, tak k nakupu. v Rime jsem bohuzel nekoupila fragolino, ale jen cerne olivy (alforno? nevim, v kazdem pripade v prekladu „z trouby“) a grana padano..to je fakt moudre, nechat platebni kartu v jine penezence:)). a v parizi muj ideal prave by vypadal tak, ze se najim na trzich..nebo v bistrech..gyros me nejak nebere. (Zola a jeho zelna polevka:)). jo, jeste k tomu jsem vegetarian..
    latinskou ctvrt budu hledat, ale mozna by bylo uzitecne rict aspon zhruba, kde jsou ty mistni trhy?

  6. Spousta skvělých tipů na restaurace v Paříži (a nejen na ně) je v průvodci Paříž podle Jana Šmída, který vyšel v Reflexu a je i online tady:

    http://www.reflex.cz/…ek32319.html

  7. 5: že vegetariána neláká gyros je celkem pochopitelné (-:

    • viděl jsem v latince i vegetariánský obchůdek s falafelem, možná by stál taky za pokus. Latinská čtvrť se najde snadno, ta nejturističtější část je u náměstí St. Michel (stejnojmená stanice metra 4 a RER C a myslím i B) a latinka odtamtud pokračuje směrem nahoru do kopečka k Panteonu – je to jak název napovídá univerzitní čtvrť. Trhy jsou všude možně po Paříži – viděl jsem je určitě někde u Montparnassu, na 18ce u Marcadet Poissoniers (M 4), někde v okolí Charles Michels (M 10). Ale bude jich daleko víc.
    Marmelád mají spousty druhů, mnoho z nich se u nás v běžných obchodech nevidí, takže tam záleží na chuti každého. Rozhodně není problém se v Paříži dobře najíst a to ani při omezení rozpočtem – akorát se potom člověk nesmí moc vydávat do hospod.
  8. Kdybych teď jela do Paříže, tak bych kromě nákupu dobrůtek nejspíš zavítala i na bleší trh a vybrala bych si nějaké pěkný starý kousek nádobí. Například v Port de Saint Quen. Když už věci do kuchyně, tak komplet – pro potěchu chuťových pohárků i oka.

  9. 8: To je fakt, třeba po formě na madlenky se příště určitě podívám. A ještě mě teda napadla jedna věc, kterou si pravidelně vozím z Paříže, ale ta je nejídelní – knížky. Žádná návštěva v Paříži se u mě neobejde bez návštěvy knihkupectví/an­tikvariátu Gibert jeune a bez toho, abych prozkoumal nabídku „boudiček“ na nábřeží.

  10. V Paříži jsem si vždycky nejraději zalezla do nějaké zapadlé creperie, vybrala si z bezpočtu levných sladkých a slaných palačinek, popíjela k tomu zadarmo studenou vodu z karafy a v klidu dávala odpočinout znaveným nohám, nikdo mě nehonil, nenutil do drahých objednávek. Bezva byly také malé podniky se dvěma třema stoly, tam jsem si většinou dávala quiche lorraine nebo jiné slané pečivo.
    S sebou bych si rozhodně přivezla sýry (pozor, do letadla některé nevezmou na palubu).

  11. Mirku, dám jen jeden tip, ale opravdu doporučuju! Jmenuje se Le Soufflé a je to u les places Vendôme. Přesné informace na http://www.lesouffle.fr. Suverénně nejlepší souflátka, co jsem kdy jedla. A radím – nepřežeňte to se slanými a nechte si místo na SLADKÉ (prolité 1/3 lahve Grand Marnier :o))

  12. absolutne fantasticky misto je La Part des Anges na Rue Chappe v Montmartru (chce to rezervaci!) … majitel dela zaroven kuchare, someliera, cisnika a jeste stiha bavit vsechny hosty:)

  13. Nordy: Diky za tip!Ale…dival jsem se na to video na jejich webu a nevim nevim jestli to bude moje cenova kategorie! Nemuzete prozradit neco o cenach tohoto podniku? Dekuji

  14. Tato otázka se tu již někde probírala, ne? Nemáte někdo odkaz? Nemůžu to najít ;-)

  15. 13: Není to nejlevnější, ale s jedním soufflé za 14 euro jsem vystačila celý den (připadala jsem si jako koule s nožičkama) :o) a stálo to za to! Našla jsem ještě jednu stránku, kde mají i ceny http://restaurant.abemadi.com/fr/r/Paris/818/

  16. Určitě bych vycházel z již avizovaného průvodce Reflexu, který někdo překlopil do google maps http://maps.google.com/maps/ms?…

    Svoje zážitky z Paříže jsem na Cuketkovi už popsal v http://www.cuketka.cz/?…

  17. Mirek – koukněte na můj blog, nějaké info o Paříži jsem zrovna sepsal:
     http://sanger.foodblogs.cz/tag/pariz/

    A jak už bylo napsáno, ten průvodce z Reflexu má spoustu užitečných informací.

  18. pred nedavnem pan Cuketka nekde zverejnil stranku http://www.lefooding.com, vyzkousela jsem ji a musim pochvalit – bezne hospudky s lepsim nez beznym jidlem a vyborne vyhledavani dle lokace.

  19. Pokud čtete anglicky, zkuste http://www.davidlebovitz.com. jsou tam též recepty, ale také hodně článků o francouzských kavárnách, cukrárnách a delikatesách obecně, :)

  20. Au Chien qui Fume, Pes který kouří, http://www.auchienquifume.fr/
    moje oblíbená pařížská restaurace s dlouhou tradicií. Mají tam vynikající mořské plody a měl jsem tam vubec nejlepší cibulačku v Paříži. Kdo tam pojedete, zajděte tam. Je to na Les Halles, přímo naproti kostelu sv. Eustacha.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.