Poraďte prosím s kuchařkou RSS

Štítky: , ,

36 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Potřebuji jí pro kamaráda. V češtině nevyšla, orginál je snad ve francouzštině a vychází v angličtině a němčině každé dva roky.
    Napadá Vás o jaké velkolepé dílo by se mohlo jednat?

  2. kdyby se nepsalo v nadpisu vyloženě kuchařka, napadla by mě gastro encyklopedie Larousse.

  3. Dlabka:

    můžete ji popsat nějak blíže? encyklopedie, kuchařka? ;)

  4. Určitě kuchařka a jen jeden autor. Víc opravdu nevím.

    Díky

  5. To je nějaká hádanka :-)?

  6. S hledanou kuchařkou neporadím, nic mě bohužel nenapadá.

    Ale narazila jsem v knihkupectví na kuchařku od Nigelly Lawson přeloženou do češtiny. Jmenuje se Vaříme express. Myslím, že je to ideální záležitost pro ty, kdo neumí anglicky a nemůžou louskat Nigelliny recepty v originále.

  7. Oživuji tohle téma a prosím o radu. Chtěla bych si pořídit pro sebe nějakou základní kuchařku. Nedávno jsem o sobě zjistila, že ráda vařím, ale myslím si, že mi chybí dobré základy – např. jsem se teprve nedávno dozvěděla že existuje nějaké Boeuf Burgignon, do dnes jsem netušila jak udělat křupavá kolečka cibule atd. Kde čerpat inspiraci a najít základní recepty, co začít první studovat? Jo mohla bych si pořídit kuchařku Julie Childové – po filmu se určo brzo vyrojí první česká verze její knihy, ale nechci hned podléhat módní vlně a proto se ptám? Existuje nějaká kuchařská Bible pro začáteníky?

  8. Já jsem při odchodu z rodného hnízda dostala Marii Janků-Sandtnerovou po babičce a nedám na ni dopustit… i když žhavá novinka to pochopitelně není :-) Je fakt, že pokud někdo poradí neco novějšího, taky se ráda poučím. Ale hlavně si taky myslím, že dnes je vaření tak nějak mnohem „kosmopolitnější“ než dřív a že žádná „sebezákladnější“ kuchařka neobsáhne zároveň svíčkovou na smetaně, sushi, brownies, zelené karí s minililky atd atd atd… až po, já nevím, třeba smažené kobylky :-)

  9. 2 Dominika:
    Pro úplného začátečníka bych asi doporučila Kuchařku pro dceru od Jany Zatloukalové (Florentýna) – je tam česká klasika i základní světové recepty a je to psané i pro kuchyní nepolíbené – jen se musíte smířit s tím, že v rámci zjednodušení někdy trpí autenticita receptů. Sandtnerka je na českou kuchyni super, ale recept má pár řádků a pokud si s kuchyní dost netykáte, tak to není ten nejlepší zdroj. S tou Julií Child bych to na začátečníka taky asi neviděla a navíc je to upravená francouzská kuchyně, to bych si raději pořídila „Je sais cuisinier“ (je to snad už dostupné i anglicky od Phaidonu). Jinak u nás je bible „Silver Spoon“ – 1200 stran, na kterých je vše :-)))

  10. Dominiko, žádný učený z nebe nespad!
    Asi by bylo lépe mít víc, než jednu kuchařskou knihu. Hlavně se nebát a zkoušet si věci v praxi. A čím se jeden učí? Chybami!
    Přeji mnoho zdaru.

    Před mnoha léty jsem měl v ruce vysoce originální kuchařku: byly tam popsány všechny základní postupy s jednak perfektními fotkami, ale taky co se vše může stát, když se udělají chyby. Nejen to, ale i návod, jak z těch chyb vycouvat (pokud se dá), nebo zachránit alespoň část pokrmu, až po drasticky upřímné: „Nic nepomůže. Vyhodit do koše a začít znovu.“
    Bohužel jsem si nepoznamenal ani titul, ani autorku (myslím, že to byla paní) této knihy v angličtině. :-((

  11. Láká vás strávit celé odpoledne ve společnosti franouzských sýrů a vín? 

    „Bon žůr Madam. Já jsem Jednorožec. Exkizi moa, ale ta vaše vůně mě neodolatelně přitahuje. Mohl bych znát vaše ctěné jméno?“
    „Oh, mersí mesjé. Brý.“
    „Bo! To je dobrý.“

    [Pokračuje v tomto společenském duchu po celé odpoledne. Taktně přehlédne malé nedostatky, jako sem-tam vypadlé c.]

  12. Děkuji moc za všechny rady a tipy:-) Zařadila bych se do středně pokročilých, ale co se týče francouzské kuchyně (rozuměj světové) ale i české tradiční (rozuměj omáčky) jsem spíše začátečník…mám několik svých vymazlených recetů, ale jsou to takové ty typické „České“ rychlošpagety, pečená zelenina, atd.
    Jdu hledat:-) ideální by bylo pod stromeček taky dostat velkou kuchyň ,ale to se konat nebude:-) dík a mějte se hezky

  13. 14: Relativně málo receptů, ale zase opravdu pěkně vysvětlených má Rande s gurmánkou v české kuchyni od Šárky Škachové (na http://www.gurmanka.cz má nejen českou kuchyni), na francouzská jídla zase používám recepty od Bali a Lenky z http://www.olivovakucharka.webgarden.cz/ nebo z jejich mořské a olivové kuchařky – tam jsou ale stručnější, než na jejich webu, zase je jich tam docela hodně a to hlavní tam také je vysvětleno vždycky.

    Pokud bych měl jmenovat nějakou skutečnou „bibli“ tak to bude McGee – On food and cooking, ale tam opravdu recepty nehledat. (-:

  14. Na italskou kuchyni je, dle mého názoru, jednou z nejlepších knih Klasická Italska Kuchyně od Marcelly Hazan. Pan Cuketka tady někde má dokonce i recenzi. Je tam vše dokonalé vystížně popsané a je vhodná pro všechny. Rady a informace o surovinach z té knihy jsou vhodné i na neitalské vařeni. Podle té knihy se mi napoprvé podařilo risotto, a to o něčem vypovída…

  15. 14: JJ, to je skvělá kniha, jediná škoda je, že česká verze trochu utrpěla překladem.

  16. Pro začátečníky Vaříme zdravě, chutně a hospodárně – můj exemplář je z r.1961. Převážně česká kuchyně, dobře podané postupy.
    Pro značně pokročilé Kuchařský lexikon J. Bittermanna.Česká i světová kuchyně víceméně pro profíky (postupy tam nehledejte).

  17. ještě jednou děkuji, přeci jenom pod tím stromkem něco pro mě bude:-)

  18. Asi ne velke vareni, ale celkem se osvedcilo Basic Cooking…dala jsem to kamaradce i sestre, ktera do te doby nedala dopusti na Kucharku kacerich bratru nebo co a myslim, ze se par veci naucila:)

  19. Přikláním se k názoru Renaty, a jejímu typu na Vaříme zdravě, chutně, hospodárně. Je tam snad úplně všechno, co si lze představit z české a klasické světové kuchyně. Dle receptů z této knihy peču i většinu vánočního pečiva… Před časem jsem zakoupila 19. vydání z roku 2006 (nakladatelství Ikar). Doporučuji.

  20. Ještě dobrá je Kuchařka naší vesnice, pokud možno nějaké starší vydání, dneska jsem ji tady už doporučovala v jiné diskusi.

  21. Basic cooking se mi taky osvědčilo. Jsou to jednoduché recepty, které fungují.
    Mám doma Nigellinu Vaříme express, vyzkoušela jsem zatím dva recepty a jsem celkem spokojená. Především to bylo opravdu rychle připravené:))

  22. Nemate nekdo prosim tip, kde sehnat Knihu o zidovske kuchyni od Claudie Roden? Vsude je vyprodana, nakladatelstvi neplanuje dotisk. Kdybyste nekdo vedel o nejakem zastrcenem knihkupectvi, kde lezi zaprasena v regale nebo o antikvariatu, budu vam velmi zavazan:)

  23. Murphy:

    aukro.cz > udělejte si účet > nastavte si hlídače se správnými klíčovými slovy. drtivou většinu starých kuchařek a knih o vaření nakupuju takhle ;)

  24. Murphy: v létě se mi ji povedlo sehnat v angličtině, v češtině nebyla k nalezení :-( (zkuste Amazon a podobné, pokud nemusí být česky)

  25. maji ji v Neoluxoru, v anglictine. Videla jsem ji tam minuly tyden

  26. Pro Dominiku:
    Kdybych si měla vybrat jen jednu kuchařku, tak by to byla
    http://knihy.abz.cz/…i-kucharka-1
    Hlavně česká kuchyně, okrajově i mezinárodní. Kromě receptů jsou v ní i Školy vaření a pečení – kapitola vždy o konkrétní věci, např. „piškotové těsto“ a rozepsané postupy, tipy a rady.

    Další úžasné knihy:
    http://www.beletrie.eu/…-vareni.html
    Kombinace encyklopedie a receptů. Troufám si říct, že je v ní snad opravdu všechno, co vás může o vaření zajímat. Trochu nestandarní je abecední uspořádání, ale díky obsáhlému rejstříku rychle naleznete, co potřebujete. Výborná kniha na večer do postele :)

    Dále pak mám ráda:
    http://aukro.cz/…a_skola.html
    Jinde než na Aukru jsem ji nenašla. Patří k ní ještě druhý díl Vaříme. Super knihy, kde jsou všeobecné postupy (recepty taky, ale jen jako doplnění).

    Tyto knihy doporučuji, protože se nejedná jen o strohé recepty, ale hlavně o vysvětlení postupů, pojmů, surovin atd. Což jako začátečník velmi oceňuji.

    A ještě další doporučení jsou video recepty. Na internetu najdete několik webů (např. Youtube, Apetit, S italem v kuchyni atd.). A v poslední době jsem objevila video recepty s Václavem Fričem:
    http://www.prakulshop.cz/index.php?…
    Jdou koupit nebo je lze sehnat i jinak…ehm…
    Jsou opravdu úžasné na českou klasiku!! V psaném receptu vždy tápu, jestli to dělám dobře, jestli to má takhle vypadat atd. Tady krásně vše vidíte a snadno to pak zopakujete.

    A Aukro na kuchařky (ale i jiné knihy) taky vřele doporučuji, nakupuji skoro výhradně tam, protože kuchařky, které jinak stojí několik set, tam seženete za pár korun (nemluvě samozřejmě o těch starších, co už koupit nelze).

    Nicméně pokud vás vaření baví, tak u jedné kuchařky určitě nezůstanete. Já už mám doma zákaz další kuchařky kupovat :)

  27. 22: Židovskou kuchyni se mi podařilo před pár měsíci sehnat v zastrčeném antikvariátu – maminka si sedla k telefonu a obvolávala antiky, až v jednom měli krásný jako nový exemplář. Je to asi jediný způsob, jak se k překladu dostat, spousta antikvariátů už má dnes eshopy, tak nejste omezen vaším bydlištěm. Určitě bych se nebála anglické verze, ale v tomto případě si myslím, že překlad stojí za to. Kuchařka je dle mého názoru neobvykle kvalitně přeložená, zatím se mi nestalo, že bych přišla na špatný překlad ingrediencí, což byl před časem důvod, proč jsem přestala kupovat překlady kuchařek. PLus, autorka přidala i text k židovské kuchyni v českých zemích. Od stejné autorky mohu doporučit i New book of middle eastern cooking.

  28. Přidám jednu z novějších: http://www.knihcentrum.cz/…har/d-42123/ :)

  29. ↪ 1 Dlabka: S oživením této diskuse jsem si přečetla první příspěvek a myslím, že hledaným by možná mohl být Georges Auguste Escoffier a jeho Le Guide culinaire, překlad do AJ např. tady:
    http://www.amazon.com/…p/0831754788

    Ad Claudia Roden: český překlad Židovské kuchařky jsem měla půjčený před Vánocemi z knihovny a souhlasím, že je mimořádně zdařilý. Sehnat se mi ji ale také nepodařilo, ani na aukru, ani po antikvariátech. Koupila bych si originál, ale u téhle knížky bych ráda dopřála četbu i dalším členům rodiny. „New book of middle eastern cooking“ přinesl na místní doporučení Ježíšek a u obou knížek je opravdu znát, kolik času autorka věnovala sbírání materiálu a zkoušení x variant tradičních receptur.

  30. ↪ 29 yannka: ještě ad Escoffier: v češtině vyšla „Moje francouzská kuchyně“, ohledně překladu jsem ale četla spíše negativní hodnocení

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.