Nazory a zkusenosti (suroviny) RSS

Štítky: , , , , , ,

56 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Jako asi vetsina z nas (prinejmensim v mensich mestech) s problemem s dostupnosti nekterych cerstvych surovin,popr. kvalitnich surovin… Predevsim ryby, morske plody a hovezi vhodne pro steaky apod. Obcas me nejaky obchod supermarket ci prodejna prekvapili,proto bych na toto tema rad zavedl diskuzi a podelil se o poznatky.

    Zacnu ja co me zatim napadne :

    V supermarketech Tesco,Albert jsem narazil na vakuovane produkty od Nowaco, balicky zhruba mezi 200–400 g, prodava se napriklad Losos, Pangancius, Okoun a dnes jsem zahledl i set ktery obsahoval tusim 6 krevet a kalamary, vse za celkem rozumne ceny.
    V Intersparu se uz take da narazit na vakuovane ryby tusim ze od jine firmy…

    Albert zacal nedavno propagovat svou znacku Albert Excellent pod kterou zacal prodavat hovezi vhodne pro steaky( rumpsteak,entre­cote), balicky okole 300 g obsahuji i bylinkove maslo.

    A posledni jeste konkretne v Brne u zastavky autobusu Vondrakova je obchod s ovocem a zeleninou kde se daji priletitoste nakoupit zajimave veci za prijemne ceny, narazil jsem zde uz na : artycok(25kc), Anona cherimoya (15kc), kaki(8kc), Pitaya (30kc), fiaova mrkev, sposta ceskeho a slovenskeho ovoce atd.

  2. A jeste pridam moje konretni zkusenosti :

    Vakuovane cerstve ryby jsou podle me celkem dobra vec. V mestech krome Brno a Prahy jeste pred rokem bylo jen velmi mala moznosti dostat se k cerstve rybe(pokud tak tu vakuovanou muzu nazivat). V Tescu( asi i jinde) nekdy byva i pult s cerstvymi rybami ale napriklad ten v Prostejove funguje velmi narazove a ryby nepusobi zrovna cerstvym dojmem. Vakuovane filety jsou kazdopadne lepsi alternativa nez mrazena ryba, podle meho nazoru. Co si o tom myslite vy? Koupili by jste? Mate zkusenosti. Ja zatim vyzkousel jen lososa .

    Steakove maso, maso je chutne, myslim ze kvalita odpovida cene, jediny problem je jak je maso narezano, v balicku rumpsteak jsou bouzel dva kusy, jeden okolo 180 g a druhy okolo 70g coz je podle me horzna skoda. Ale pro pouziti napriklad jako steak bites, steak sandwich, beef stir fry v pohode.

    Offtopic : V Nemecku jsem narazil na predpripravene fondy ( vyvary ) v sklenenych lahvickach. Nektere i pod zastitou televizniho a michelinkou hvezdou oceneho Johanna Lafera. Prodavaji se klasicke zeleninove, kureci, hovezi ale i rybi a jehneci. Jde neco podobneho koupit u nas v CR? A kvalta ?
    v mnou jmenovanych nejsou zadna barviva, konzervacni latky,aromata ani zesilovace chuti. Udajne se vari z kvalitnich surovin velmi zvolna.
    Proto si myslim ze by to mohla byt alternativa k nekolikahodi­novemu vareni (navic ta dostupnost kosti neni v CR taky kdejaka), masox a podobne veci uz odmitam( ani bio kostkam uz neverim) ale 3 Eura bych byl ochoten prilezitoste obetovat za 400ml jehneciho nebo rybiho vyvaru ( dostat se k rybim kostem neni hracka)

  3. Marks & Spencer, tam jsem vyvary videla(mozna rok dozadu?), i rybi tusim..v takovych pevnejsich prusvitnych saccich, asi jako dzusy pro deti:-) na strankach maji tohle http://www.marks-and-spencer.cz/…produkt-311/ … osobni zkusenost nemam, ale obecne neprodavaj uplne spatne veci…

  4. Bacha na ty vakuované ryby! Přečtěte si etiketu. Často na ní stojí, že je to vyrobeno ze mraženého produktu. Takže zamraženo, rozmraženo, vakuováno!!!

  5. Dark: no, pokud bydlíte někde kolem Vondrákové, tak sedněte na třicítku a dojeďte si do KrPole. Na Božetěchové u Šopíka koupíte výborné čerstvé nebo mražené ryby ve velikém výběru a vše kvalitní, na Husitské u Steinhausera nebo v té nové malé masně na Palajdě vedle klenotnictví docela ucházející maso. Jinak, v Bastru mívají dobré maso i v té malé masně u zastávky Náměstí 28. dubna (jedna zastávka za ZOO).
    A vývar si uvařte třeba zeleninový (recept je v každé kuchařce), za půl hodiny máte hotovo; M+S je až v Olympii a za ty ceny se mi to zdá drahé.

  6. to farfalla: Diky moc dobry tip, pokud budou mit jehneci nebo rybi tak urcite vyzkousim.Maji dokonce i waterchesnuts ktere jsou u nas tezko k dostani.

    to Pivli: Hmm kdyz sem koupil lososa tak jsem to letme prebehl ale zminku o zmrazovani jsem nenasel,pri pristi prilezitosti budu hledat i nejmensi pismeka na okraji obalu a uvidim. Zamrazeno rozmrazeno vakuovano mi neprijde zrovna idealni…

    Aida: v Brne studuji u Sopika znam tam je to samozrejme idealni , problem je napriklad v mem rodnem meste. Diky za typy na reznictvi.
    Nejde o to ze by byl problem udelat zeleninovy nebo kureci vyvar( s ostatnimi je problem se surovinami). Udelam a zamrazim zadny problem. Ale kdyz zrovna neni udelany( vzhledem k cestovani tezko budu mit namrazeny v obou mestech zeleninovy,kureci a hovezi) a clovek ma cas a chut jen na neco rychleho( treba rissoto, polevka atd.) prijde mi to jako lepsi alternativa nez biokostka ke kterym se ve svych rychlich receptech uchyluje i treba Jamie Oliver a i pan cuketka psaval ze delal risotto s vyvarem kostky i kdyz 115 za 2 litry vyvaru je nahranici mozna i za hranici unosnosti.

  7. Losos by měl být OK. Četla jsem to u pangase (toho bych stejně nekoupila) a pak u nějaké nilské potvůrky.

  8. Mno, bio vývary od Alnatury (prodává DM) stojí něco kolem 25,– Kč a je to 6 kostek, tedy 3l. Kuřecí i zeleninový, oba velmi chutné. Takže já osobě si hlavu s kupováním vývaru (pokud nemám na mrazáku v mističe), dělat nebudu. ;-)

  9. Zdravim. Takovy dotazek k tomu hovezimu steaku (Albert Excellent)..
    Je normalni, ze maso je ze spodu (vzdy alespon jeden kus) z casti takove modro-sede barvy? Byva to pravidlem (min trvanlivost vzdy tak 4 dny) Dnes jsem ten vetsi kus masa rozrizl a vnitrek byl modrosedy cely. Je to na zavadu? Nerekl bych u jednoho masa z sesti, ale pokud to byva temer u kazdeho masa (mene ci vice) vrta mi to hlavou…

  10. 9. Taková tmavá barva je správná. Nesprávná barva (byť pohledově sympatičtější) je u masa červená, taková ta jasná. To znamená oxidaci myoglobinu a nemá to býti.

  11. jasně červená už není na závadu, producenti masa dávají do balíčků vysokokyslíkovou atmosféru, aby učinili maso atraktivnější, samo o sobě nic špatného

  12. 6. dneska jsme kratce v MS byla, a ten sackovy vyvar tam porad je – hovezi, drubezi a tezce splasitelny RYBI:-)
    8. jo, taky pouzvam alnaturu, a jsem pomerne stastna, kdyz nic jineho..

  13. Koncentrované fondy jsem viděla v Makru, a nebyl to Knorr nebo tak něco, stály kolem 400kč za asi půllitrovou sklenici. Vyrobené asi v Něměcku, nápisy byli v němčině.
    A také se přidávam ke spokojeným zákazníkům DM. Mají výbornou cizrnu ve sklenicích, dobrý kypřicí prášek bez fosfátů, čaje a mnoho dalšího, ten sortiment je opravdu zajímavý.

  14. 12. super pri nejblizsi prilezitosti se tam stavim a jeden urcite vyzkousim.
    Jeste se zkusim poptat ve vetsich bio prodejnach, fond v bio kvalite by byl ideal.Vcera sem byl makru hledal jsem ale musel jsem prehlednout, ztratil sem se v zaplave hnedych a bilych omacek v prasku, vegety apod.:-D

    Jinak jeste k tem rybam, chapu ze v malem meste se nemuze rybarna uzivit. V Nemecku sem videl celkem pekny model. Chlapik ma mensi dodavku s cerstvymi rybami, morskymi plody, uzenymi rybami a salaty. Od pondeli do cvrtku objizdi trhy, kazdy den treba v jinem meste, v patek a sobotu zaparkuje dodavku u nejakeho vetsiho hyper'super'mar­ketu…ideal

  15. 4,7 : Dnes jsem mel moznost omrknout ty vakuovane ryby od Nowaco :

    Losos – cerstvy
    Okoun – cerstvy
    prawn squid set – rozmrazeno ( grrrr, a o tri radky pod napisem rozmrazeno, je napis Chlazene plody more jsou soucasti zdraveho zivotniho stylu )

  16. ono bohuzel vetsinou u techto vakuovanych ryb v supermarketech se jedna o ryby rozmrazene, chlazeny je nejcasteji pouze losos,
    Ja se takto napalil nedavno na rozmrazene filety z candata v Bille za nekrestanske penize. Teprve pak jsem videl na obalu „rozmrazeny“ nebo tak neco. Skoda slov, takovy rozmrazeny filet se rozpadne na kasi jeste driv nez se zacne tepelne zpracovavat.

  17. Presne tak jak uz tu bylo zmineno. Sic chlazene ryby vakuove balene jsou v dnesnich hypermarketech a supermarketech na jednu stranu vetsi zarukou cerstvosti oproti rybam volne lozenym na pultu s ledem, kde nemate moznost se dozvedet 100% pravdivou informaci o spotrebe, ale vsechny tyto supermarkety a hypermarkety tlakem na co nejnizsi cenu nuti dodavatele k tomu aby pouzivali ryby hluboce zamrazene, ktere pote rozmrazi a vakuove zabali. Vidim to snad v kazdem supermaketu a hypermarketu (Tesco,Albert,In­terspar,Kauflan­d) kde maji v nabidce takto vakuovane ryby. A informace o rozmrazovanem produktu jsou hodne malym pismem a jeste na temer samotnem konci etikety. Krom lososu, pražem a sladkovodnich ryb se to skutecne tyka snad vsech ryb (Pangas ikdyz ten cerstvy neexistuje nikde krom vietnamu,okoun nilsky,Halibut,tu­nak,atd)
    Proto vzdy ctete dukladne etiketu na vakuove zabalene rybe.

  18. 17. přesněěěě!

  19. Já se také přidávám k příznivcům řetězce Marks a Spencer a drogerie DM. U Marka mají spoustu praktických vychytávek. Oceňuji hlavně jejich polévky, hotová jídla v plechovce, mražená jídla, koření, vývary, ale i hezké a vkusné bonboniéry.

    A do DMka chodím pro super bio potraviny, například již zmiňované bio bujóny do polévky (sypké i v kostkách), krájená rajčata v plechovce, zdravé a dobré krekry (místo zakázaných brambůrků), skvělé pomazánky, těstoviny, fair trade čokolády…

  20. Rad bych reagoval na otazku mrazenych ryb, protoze se jiz nejakym rokem pohybuji v tomto prumyslu jednoznacne musim doporucit u ryb MORSKYCH pouze MRAZENE a to z jednoho prosteho duvodu: nemame more, proto je temer nemozne abychom si ve zdejsich obchodech mohli koupit cerstve(chlazene) ryby za rozumnou cenu. Co myslite, je lepsi koupit si rybu chlazenou (cerstvou), ktera je u ledu diky logistice jiz 3–4 nebo mrazenou rybu, ktera byla zpracovana a zamrazena v den vylovu ?! Dle ruznych studii, rychlym zmrazenim ryba neprichazi o zadne vlastnosti, navic 99% cechu nerozpozna v restauraci, zda se jedna o rybu rozmrazenou ci chlazenou(cer­stvou). Proc tedy platit vice za „cerstve“ ryby, ktere jsou diky rychle kazitelnosti velmi slozite na logistiku a tim padem predrazene ?

  21. 20.: tady jde ale o úplně něco jiného. Když už jsme u toho: pokud je ryba zamražená bezprostředně po výlovu, celou dobu uchovávaná při konstantní teplotě (o čemž silně pochybuji), tak prosím.
    Nemám-li na výběr, zamaraženou rybu si koupím , ale tady jde hlavně o produkty zamražené, pak rozmražené a prodávané jako chlazené, ve vakuovém obalu! Kapišto? ;-)

  22. To Milhaus: No ja osobne radeji tu cerstvou :) Logistika trva 1–3 dny ne 3–4. To zas mohu potvrdit ja z vlastni zkusenosti.Pracuji v tomto oboru uz 10 rokem. Samozrejme u nas je bohuzel spatne to ze vetsina obchodniku ryby po expiracni lhute vesela prodava dal a to i treba 14dni po vylovu. Ale pokud je ryba cerstve dovezena nemam s tim zadny problem. A plno lidi evidentne take ne. A to ze ryba pri rychlem zamrazeni neprichazi o zadne vlastnosti je tak trochu hloupost. Ryby mají velmi jemne maso a malou pojivou tkan, zkuste si koupit cerstvy filet candat a pak mrazeny. Uz jen to ze ten rozmrazeny se vam zacne rozpadat pri jakekoliv manipulaci je dost spatne. S cerstvym se vam tohle nestane. Za druhe v mrazenych byva udajne 10–20% vody ale realita je bohuzel dost casto jina (40–50%) a ja si k jidlu vodu nedelam. A mrazene ryby mnohdy nejsou o moc levnejsi nez cerstve. Treba Losos filet cerstvy cca 300kc/kg a to same mrazeny.Teda pokud beru v uvahu tentyz vyrobek a ne udajneho divokeho mrzaka z cistych aljaskych vod od Kimbexu za 100kc/kg. Takoveho bych do svych utrob nedal. Ono ryba kdyz je dobre skladovana tak vydrza cerstva 4–5 dni bez jakehokoliv problemu a ztraty kvality.Ale musi se dodrzovat vhodne skladovaci podminky.A pokud jde o kvalitu, zkuste si koupit skutecne cerstve dovezenou Tresku filet a pak mrazenou......a sam uvidite jaky strasny rozdil v kvalite a chuti to je.

  23. 22. Tak to jsem zvědavá na rozdíl. Jiného než mraženého lososa jsem dosud nekupovala, tak uvidím, jaký bude pozítří od Vás ten čerstvý :-)

    19. To jo, DM i MS mají spoustu příjemných výrobků. Teď si tu zrovna libuju nad zázvorovocitronovým čajem z MS :-)

  24. 23. Já myslím, že to poznáte. Mraženého lososa jsem koupila snad jednou – a nikdy víc.

  25. To kami: Tak dejte zitra vedet zda tam podle vas ten rozdil v chuti mezi cerstvym a mrazenym je :)

  26. Tak mohu říci, že rozdíl je. A nemalý. Zejména oproti blátivému „lososu podkovy“ z Billy, ale dokonce i proti mraženému z IKEA (ten je z mražených podle mě nejlepší). Hned při porcování jsme si s manželem hodili pár kousků vedle na pánvičku..a dobrota:)
    A dnes se slavnostní oběd se pstruhy taktéž vydařil – hosté si opravdu libovali. Takže poslední ryby z Čerstvých ryb to určitě nebyly. A navíc, příště už nás pan řidič najde, i když navigace naši ulici odmítá znát :)

  27. Asi bych to shrnul za sebe takto. Pokud je ryba skutecne cerstva a ne 14 dnu vystavovana nekde na ledu tak mrazena ryba vs. cerstva nema sanci se ji vyrovnat po chutove strance ani nahodou. Dukazem je moje tchyne nebo i moji pratele. Vsichni tito lide v z meho okoli ryby nejedli pac jim to smrdelo rybynou a neprislo jim to chutove dobre.A proc? Protoze kupovali ryby mrazene. Donutil sem jak tchyni tak pratele aby ochutnali vzdy kdyz byla moznost rybku cerstvou, at uz mnou pripravenou, nebo jsem jim ji proste prinesl a rekl at si ji udelaji a poradil pripadne jak. Od te doby rybky a hlavne tchyne miluji. Ta driv nejedla nic nez Pangase a dnes furt skemra abych prinesl nejakeho lososa,tunaka,tres­ku,morskeho dase,krevety a ja nevim co jeste a ona se po tom muze utlouct.

    A to ze jsou ryby mrazene levnejsi? Ano ale ryby typu "Hoki medajlonky,rybi prsty,treska aljasska,zralok atd, proste ryby jez se snad ani cerstve neprodavaji a kvalitou samy o sobe za moc nestoji, nebo jiz jednou mnou zminovany udajny divoky losos z cistych vod aljasky) Ale kvalitni ryby zamrazene jsou i naopak drazsi. Treba musle svateho jakuba 1kg mrazene cca 950kc a chlazene cca 850kc. Losos filet mrazeny 330kc a cerstvy taktez 330kc. Slavky mrazene se skorapkou 190kc a zive 180kc a takto bych mohl pokracovat do nekonecna. A u tech cerstvych ta cena nakonec vyjde lepe a duvod ? Neplatim propagovanych 10–20% vody ale v realu mnohdy i 30%.
    Nemam pravdu?

  28. treska aljasska je pollock?
    Jestli ano, tak tato ryba stojí za Starou Bellu i když je čerstvě vytažená z moře. Osobní zkušenost. Bohužel se nám pitomí polloci přímo věšeli na třpytku na západním pobřeží Irska. Ani psík už to pak nechtěl ani vidět.

    Divokého pacifického lososa z Aljašky, uzeného, koupí občas moje paní v zapomětlivém rozpoložení mysli. On má krásnou tmavou barvu, ona cena je příznivá. Ale holt ta chuť, ta chuť… :-((

  29. Pollack presne receno Alaska pollack. Cesky treska aljasska nebo taky treska pestrá. Jeji maso opravdu stoji za starou belu, proto se ani chlazena nedovazi. Kdezto naopak najit tresku obecnou mrazenou je umeni.Ta se naopak dovazi vetsinou pouze chlazena. A s tim lososem, znam treba uzeneho divokeho lososa z kamchatky, taky ma krasne cervenou barvu.Ale ta barva neni nature.Bohuzel je to dobarvovano. Maso lososu ma oranzovou barvu a to diky pozirani korysu.Ale takto jasne cervenou nikdy nema. Treba v Japonsku je to strasnej hit, pro ne oranzovy losos neni in a vyzadujou takto cervene lososy. Treba z vlastni zkusenosti vim ze nejlepsi uzeny lososi jsou skotsky a nebo kanadsky. Asi nejlepsi znackou jsou od firmy Labeyrie. Jsou sice trosku drazsi, ale ta kvalita vazne stoji za to:)

  30. Uzené lososy kupujem ponejvíce původem ze Skotska, přesněji z přilehlých Hebridských Ostrovů, tj z farem tamto se nacházejících, ale v Bio kvalitě (organic).
    Divoký skotský (atlantický, nikoliv pacifický) losos se tu (Anglie, ale ne Londýn) vidí jen málokdy a cena je pak astronomická. Má přes skřele a hubu plombu potvrzující divoký původ.

    Je vystaven ve vitrině z neprůstřelného skla obklopen paprsky elektronických poplachů. A kolem stojí 24/7 ochranka se samopaly. ;-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.